Analiza rezultatelor din Republica Moldova: MARILE ILUZII

basarabia e romania

de George Simion

România nu a pierdut alegerile în Republica Moldova: nici măcar nu a participat la ele. Ceea ce societatea civilă unionistă susţine de ani buni despre gestionarea problemei Basarabiei se adevereşte: politicienii duplicitari şi corupţi, iluzia integrării europene ca stat independent şi renunţarea la promovarea României ca Ţară-mamă, au făcut ca 2014 să ne găsească în acelaşi loc în care eram la alegerile din 2009.

„Partida” europeană de la Chişinău nu joacă în aceeaşi echipă cu România şi nici cu proprii cetăţeni. Este evident acest lucru pentru orice specialist al spaţiului pruto-nistrean care analizează ultimii ani. O înfrângere dramatică a acestei partide a fost evitată la mustaţă prin multă şansă şi prin multe nereguli.

Aduşi la putere prin sacrificiul a mii de tineri care au avut de suferit un preţ enorm (unii plătind chiar cu viaţa), coaliţia europeană a dus la rangul de politică de stat jaful şi privatizările, majoritatea în favoarea Rusiei. Refuzând să facă loc unor alţi actori în scena publică, aceşti lideri de partid cu o imagine şubredă se vor menţine şi acum la putere prin încă şi mai multe compromisuri.

În asemenea condiţii, şi având în vedere că votul geopolitic atât de invocat în ultima vreme poate fi aplicat doar de către cei pasonaţi de geopolitică, nu poate avea nimeni pretenţii la votanţii basarabeni: confuzi, sărăciţi şi batjocoriţi. DAR NU PROŞTI!

republica_moldova_europa[1]

Politica României, un eşec major

Printr-o pleiadă de oameni şi acţiuni, România ar fi trebuit să aplice în Basarabia o politică de soft-power care să o facă atractivă pentru pătura celor indecişi şi să lucreze cu procentul consistent de pro-români. În schimb, prin diferite voci şi proiecte, statul român a transmis mesaje contradictorii (integrare, Unire, europenism) şi a sponsorizat un sac fără fund, al corupţiei şi duplicităţii politicienilor de la Chişinău.

Reprezentantul României la Chişinău, ambasadorul Marius Lazurcă, s-a pus pe ştatul de plată a oligarhului Vlad Plahotniuc şi a dat dovadă de pasivitate. Solicitările asociaţiilor româneşti de înlocuire a acestui individ cu o persoană activă şi potrivită specificului basarabean, au rămas ignorate de aproape un an.

Chiar şi chestiunile bune demarate de către statul român, precum aducerea la studii a elevilor şi studenţilor basarabeni, au fost implementare greşit. Nefiind angrenaţi într-un program de integrare socio-culturală, mulţi dintre studenţi s-au ghetoizat, creând comunităţi separate, prin intermediul asociaţiilor studenţeşti de basarabeni care au un mare potenţial de a deveni focare anti-româneşti. Astfel că nu trebuie să mire pe nimeni numărul foarte mic de voturi venite din România.

romaniaalegerirm

Grădiniţele renovate pe banii statului român au fost lăsate la libera alegere a guvernului de la Chişinău, astfel că multe zone cu populaţie majoritar românească au fost ignorate şi preferate şcoli ruseşti din Bălţi şi Găgăuzia. În asemenea condiţii, în care primarii români nu sunt ajutaţi, ce pretenţii de schimbare a opticii votului putem avea?

Foarte bine venită, vizita lui Klaus iohannis a fost un eşec: întâlnirea preşedintelui ales cu populaţia a avut un aspect aranjat, cu zeci de aplaudaci puşi în faţa sediului PLDM. Ieşirea în conferinţa de presă a lui Iohannis, practic noul preşedinte al României, alături de Vlad Filat, preşedinte de partid, dar un om fără vreo funcţie oficială la Chişinău, este o altă greşeală a consilierilor săi pe zonă. Tot aici am putea adăuga lansarea unei filiale a PNL în Republica Moldova chiar în ziua în care ar fi trebuit să nu se mai discute subiectul politicii.

Recomandările precise ale societăţii civile unioniste au fost introduse în Proclamaţia de la Bucureşti, lansată public în luna octombrie.

Împăratul este gol!

Doar norocul şi câteva chestiuni la limita legii precum crearea unei dubluri pentru Partidul comuniştilor, cu o siglă electorală foarte asemănătoare, precum şi interzicerea cu trei zile înainte de alegeri (unic în lume!) a unui partid care ar fi fost de partea pro-rusească, a menţinut o configuraţie în Parlament similară cu cea din 2009/2010. O guvernare care ţine întregul sistem juridic sub control nu se poate numi europeană, iar acesta este doar un mic punct din lista de motive pentru care Republica Moldova nu poate adera la Uniunea Europeană. Primul ar fi că guvernul Leancă nici măcar nu a depus cererea în acest sens iar intenţiile sale nu întrevăd şi o aderare la NATO, lucru aproape obligatoriu, după cum susţin specialiştii spaţiului ex-sovietic.

Iluzia numită aderarea într-un viitor mediu la Uniunea Europeană a fost vândută, cu bună ştiinţă, populaţiei, chiar şi de către România, prin purtătorii de mesaj. Totuşi, poporul este de multe ori mai inteligent decât mulţi strategi şi înţelege când este minţit! Oricine cunoaşte mediul din Republica Moldova e conştient că ambivalenţa curentă este pe placul „mieluşeilor de la Chişinău”. Doar că bula cu această iluzie numită Republica Moldova în Uniunea Europeană ca şi stat independent se va sparge, probabil la următorul ciclu electoral. Şi atunci…

romania rm

Soluţia?

Interesul României pentru Republica Moldova trece cu mult de cel al asigurării graniţei estice. Istoria, limba, cultura comună, precum şi faptul că suntem singurul popor din Europa care trăieşte în două state diferite, trebuie să să manifeste ca atare. O politică de obedienţă a Bucureştiului faţă de Chişinău şi liderii politici de acolo este total greşită. Pătura consistentă de cetăţeni care apără poziţiile româneşti trebuie întărită şi crescută. Timpul în care prim-miniştri şi preşedinţi mergeau la Chişinău cu mesaje: Moldoveni, ne vom regăsi în Uniunea Europeană! a trecut. Suntem români(nu moldoveni) pe ambele maluri ale Prutului iar singura şansă a voastră pentru securitate şi bunăstare este România! Asta trebuie să ştie fiecare student basarabean, fiecare primar de comună, fiecare politician mancurt care s-a menţinut acum la putere datorită sacrificiilor făcute de alţii.

Speranţa oamenilor la o viaţă mai bună trebuie să fie întărită cu propuneri concrete, dar a căror implementare trebuie realizată strict de Bucureşti. Altfel, nu vom face decât să creştem numărul de posturi TV a oligarhilor locali şi colecţiile lor de maşini scumpe şi femei.

Vremea marilor iluzii a trecut… Unirea trebuie pusă pe masă, ca alternativă la actuala clasă politică de la Chişinău.

Adevărul

50 de comentarii:

  1. Pai, asta e realizarea ,,dreptei ” lui Tismaneanu si mai ales a lui Papatievici. Problema e ca atunci cand se trage linia se vede dezastrul dreptei: peste tot in jur romanii nu sunt recunoscuti sau sunt recunoscuti formal incepand cu Crisana ungureasca pana la Timocul bulgaresc peste tot intra in categoria cetatenilor de mana a treia . Asta e ,,realizarea” lor.
    Si acum incepe distractia: timp de 364 de zile pe an s-au comportat ca niste consilieri sovietici(etichete, urlete, anateme, injuraturi) si o singura zi pe an apar cu mana pe inima ca americanii sa-i vada tantalaii ca-s patriotarzi si urlatori de profesie.
    PS: Principala realizare a lui MRU in dreptul minoritatilor romane e falimentarea lor cu teapa fundatiei Gojdu. Adica asta inseamna ca a condamnat o minoritate intreaga la extinctie si la asimilare printr-un genocid cultural binecuvantat de UE. Si astazi o sa stea cu mana pe inima intonand imnul national….Faceti pariu?

  2. Probabil articolul a fost scris aseara cand supararea a fost mare.
    Rezultatele sunt altele, partidele proeruropene au castigat

    Rezultate parțiale CEC, 87% din procese verbale:

    PDM – 15.76% – 19 deputați
    PLDM – 19.3% – 23 deputați
    PSRM – 21.6 – 26 deputați
    PCRM – 17.8% – 21 deputați
    PL – 9.3% – 12 deputați

    Daca mai punem si faptul ca diaspora inca nu s-a numarat acolo unde peste 70% vor vota cu partidele proeuropene o sa avem o victorie foarte importanta a vectorului european.
    Eu ma astept la cel putin 60 mandate pt partidele proeuropene dupa numararea tuturor voturilor, Doamne ajuta!

    • Marian Lupu (PDM) este in opinia mea un anti-roman convins.
      Leanca (PLDM) – un duplicitar sadea.
      As fi votat cu PL-ul lui Ghimpu si Chirtoaca daca as fi avut cetatenia Republicii Moldova.

      • Aici sunt de acord cu tine, Lupu, Filat, Leanca si toata camarila lor sunt anti romani convinsi, important este sa nu fie anti europeni. Deocamdata, cel putin la nivel declarativ, PDM, PL, PLDM sunt partide proeuropene si vor integrarea in UE.

        • Dacă sunt anti-români convinși de ce mai e important să nu fie anti-europeni?
          Adică, dacă sunt anti-români și pro-europeni, cu ce ne încălzește pe noi?
          Poți fi anti-român și pro-european?

          • Pe noi nu ne incalzeste cu nimic ca partidele proeuropene(PDM si PLDM) sunt si antiromanesti. Da, este posibil in R Moldova sa fi in acelasi timp proeuropean si antiroman.
            Ei nu vor vrea niciodata unirea cu Romania din cauza ca si-ar pierde privilegiile, una este sa fi premier de tara sau presedinte si alta este sa fi presedinte de consiliu judetean sau un simplu parlamantar in parlamantul Romaniei + Moldovei unite.

          • Normal ca poti sa fii anti-roman si sa fii pro-european.Radicalii maghiari de exemplu sunt anti-romani insa sunt pro-europeni.

      • Faptul ca in Moldova clasa politica este corupta si duplicitara jucand ori de cate ori are ocazia la”doua capete”nu este nici o noutate si nici o surpriza.Dupa 50 de ani de bolsevism care in contradictie cu comunismul „national” promavat in Romania,nega existenta spiritului national,clasa politica actuala din Moldova este o adunatura de ticalosi care au pus mana pe o provincie cu 3,5 miliona de locuitori pe care o jefuiesc dupa bunul plac.Bineinteles ca pentru ei unirea cu Romania este cel mai mare cosmar posibil .Adio putere ,adio bani,adio libertate(la cate au facut ar avea DNA-ULde muncit multi ani la intocmirea dosarelor de trimitere in judecata).Nici integrarea europeana nu este agreeata de banditii astia,dar au vazut ce a patit Ucraina (condusa de acelasi fel de ticalosi) si si-au dat seama ca daca „umbla cu fundul in doua barci” risca sa cada in apa ,asa ca simuleaza apropierea de UE pe care in mod real prea putini din politicieni din Moldova o doresc.
        In aceeste conditii Romania nu putea sa faca mare lucru.Sa pompezi bani in Moldova era sinonim cu a umple conturile banditilor.Sa intrerupi relatiile pana ce la conducerea provinciei ar ajunge niste persoane oneste si cu simt patriotic ar insemna abandonarea conationalilor nostri in zona de influenta a Rusiei,lucru care desigur nu este de dorit.
        Deci linia politica a Bucuresatiului mi se pare destul de logica si adecvata momentului:incercarea de renastere a spiritului narional in provincie prin donatii si actiuni culturale si umanitare.Scolarizarea unui numar cat mai mare de tineri in Romania atat ininstitutii civile cat si militare.Sprijinirea oricarori tentative de integrare europene cu scopul de ai indeparta cat mai mult de Moscova
        Unirea poate avea loc doar dupa disparitia actualei generatii de „moldoveni statalisti”crescuta si educata in URSS si dupa ce justitia(care in urma unei integrari europene ar incepe sa functioneze) si-ar face datoria.
        Acum multi dintre ticalosii de la Chisinau se prezinta ca pro europeni(convinsi ca o integrare europeana nu este actuala si poate fi folosita ca „praf in ochii”alegatorilor) dar veti vedea ca daca se va ajunge in fata portilor UE vor incerca sa saboteze o eventuala intrare in uniune

    • Cei mai multi moldoveni se afla in Rusia.In jurul a 700.000 de persoane care traiesc si muncesc in Rusia.Cu cine crezi ca au votat acestia?Pentru moldoveni, care stiu lb rusa si sunt familiarizati cu cultura ruseasca si tilul de viata rusesc, este mult mai usor si accesibil sa traiasca in Rusia decat in Germania, in special in cazul majoritatii populatiei.Vom vedea deseara sau maine care este rezultatul final.

      • Degeaba sunt 700.000 moldoveni in Rusia, ai vazut ce-a fost la Moscova, acolo au votat maxim 3.000 de moldoveni, eu raman la convingerea ca 70% din diaspora au votat partidele proeuropene

  3. Asa zisii europeni nu au reusit sa rezolve principalele probleme ale societatii moldovenesti, fiind la fel de corupti si birocrati ca si fratii lor de peste Prut.Daca in Romania asistatii sociali voteaza la greu PSD, doar sa nu isi piarda pomenile electorale, nu vad de ce trebuie sa ne miram ca populatia saraca din R Moldova a votat la greu un filorus.Plus ca oamenii simpli, in varsta, care sunt majoritari acum in R Moldova, s-au nascut si trait in URSS si au in ei nostalgia bunastarii si puterii militare sovietice iar datorita conflictului militar din Ucraina acestia vor o alianta cu Rusia fiindu-le frica de un posibil conflict militar.Trist dar adevarat.
    Desi acest scor era previzibil datorita contestului social si economic, respectiv geopolitic din regiune, recunosc ca sunt dezamagit.Am fost aseara dezamagit cand am vazut la TV un tanar aflat in Romania afirmand ca cel mai bine pentru R Moldova este alaturi de Rusia.

    • „Am fost aseara dezamagit cand am vazut la TV un tanar aflat in Romania afirmand ca cel mai bine pentru R Moldova este alaturi de Rusia”

      He he…stai sa vorbesti cu d’astia plecati la munca afara…sa vezi ce scot din ei…
      Asta daca au chef sa vorbeasca romaneste si nu ruseste…
      Nu prea au ei treaba cu romani, romanism, Romania, sentiment national, eu zic ca va faceti iluzii.
      Romania le pute. Au mentalitate de tarfe, care le plateste mai mult la un numar, cu aia merg. Lasati-i sa-i f*** rusii in continuare, pt ca le place.

      • Romania le ,,pute”? E si normal sa se sperie cand deschid televizorul si vad Republica Gazproom de la Bucuresti cu Plesu in frunte, Tismaneanu, Papatievici, un MRU care a condamnat o minoritate la extinctie prin vanzarea fundatiei Gojdu. E indeajuns sa vada un drept la proprietate strainilor si toata mafia imobiliara a retrocedarilor sa se sperie. E indeajuns sa vada produsele agricole poloneze mai ieftine decat cele locale si sa se sperie si mai rau pana si ceaiurile poloneze (1,5 RON) sunt mai ieftine decat cele locale cu 3,2 RON. Intreabai.

        • Nu prea inteleg ce are de a face MRU cu fundatia Gojdu, pentru ca atunci cand s-a decis soarta era premier Tariceanu (s-au decis 2 miliarde fonduri in loc de 6 miliarde proprietati) si votarea stupida tot pe atunci a avut loc (mai precis nu s-a votat, s-a respins).
          Ungaria deja alocase banii dar au trebuit sa fie nationalistii nostri mai cu mot si sa se dea in barci fara sa inteleaga ca un contract nesemnat (votat in Parlament) nu exista si tot ce este alocat se duce naibii.

      • Stiu cum gandesc moldovenii din R Moldova.Sunt oameni care si-au pierdut identitatea nationala.Ai perfecta dreptate in ceea ce priveste calitatea lor morala.Sigur ca sunt si printre ei oameni educati care nu isi reneaga apartenenta etnica insa astia sunt putini.Majoritatea considera ca vorbesc o limba diferita fata de noi, moldoveneasca.

  4. sa zica sarut mana ca nu s-a votat in transnistria,ca si aia au pasapoarte moldovenesti.plus ca au facut exact ca si psd-ul la alegeri:in rusia unde traiesc 800000 de moldoveni au fost 11 sectii de votare iar in italia unde sunt 450000 au fost 25 sectii de votare.nu mai zic ca in romania moldovenii au avut gratuitate pe transport ca sa voteze.plus magaria aia cu partidul patria.aici n-au mai tipat europenii ca e furaciune.sunt naivi fratii nostri daca ei cred ca ue le va permite sa-si vanda produsele agroalimentare in spatiul european la preturile la care le produc.sau ca romania o sa le livreze gaze si curent la preturi preferentiale.or sa devina o piata de desfacere ca si noi.treaba lor

  5. INFLUENTA RUSIA CU AL SAU FSB ESTE FOARTE MARE IN R . MOLDOVA !

  6. Vesti bune.In R Moldova au castigat la limita pro-europenii.
    http://www.dw.de/partidele-pro-europene-au-c%C3%A2%C8%99tigat-alegerile-la-limit%C4%83/a-18103289
    Ce zice unchiul Rogozin.Omul da de inteles ca nu este multumit de acest rezultat.
    http://www.cotidianul.ro/rogozin-comenteaza-rezultatul-alegerilor-din-rep-moldova-252368/

  7. Concluzia amara este ca pe majoritatea moldovenilor care si-au luat cetatenia romana i-a durut exact in c*r de Romania. Ei au vazut o oportunitate sa plece din zona gri pe care au considerat-o mereu ca fiind a Rusiei. Cei 50 de ani de rusificare si-au spus cuvantul si au actionat in consecinta. Putem sa le reprosam ceva? Nu cred.
    Dar, putem sa injuram Maica Rusie din plin, cea care in aceeasi perioada de timp se declara o natiune frateasca cu Romania 🙂
    Ii astept pe rusofili sa ma contrazica 🙂

  8. Este prea multa mafie si coruptie la Chisinau, R. Moldova este in linii mari un stat ratat, cu un viitor nesigur. Unirea trebuie facuta cu alti oameni, cu alte mentalitati. Este prea devreme sa vorbim de unire atat timp cat mafia domina atat la Bucuresti cat si la Chisinau. Mai intai sa ne facem ordine in propria ograda si apoi sa venim cu pretentii unioniste.

    • Ultima propozitie este corecta.
      Pe de alta parte putem merge in continuare cu educarea studentilor si elevilor din R. Moldova deoarece masa lor creste de la an la an si pot produce schimbarea mentalitatii in ciuda celor 700000 de moldoveni din Rusia.
      Ar mai trebui sa se continue cu interconectarea economica cu R. Moldova.
      O conducta de gaz nu schimba mare lucru.
      Trebuie facute doua sau chiar trei drumuri mari de conexiune cu R. Moldova, legarea la energie electrica si la gaz. Astea ar schimba parerea celor impartiti din motive economice.

      • Corect. Dar trebuie sa existe vointa pe ambele maluri ale Prutului pentru a se realiza toate acestea. Din pacate mafiotii de la Chisinau pot vedea in potentiala unire cu Romania o pierdere a privilegiilor si a puterii lor in favoarea mafiotilor de la Bucuresti. Este nevoie de o asanare completa a politicienilor din R. Moldova si Romania si eliminarea clanurilor mafiote de la Bucuresti si Chisinau.

    • Foarte corect ce spui.Noia acasa avem extrem de multe probleme care trebuie rezolvate.Abia dupa aia ar trebui sa ne uitam in gradina altora.

  9. Eu cunosc si alta Moldova. Multi nu isi doresc apropierea de Rusia insa si Romania este perceputa mai mult ca un stat corupt care doar incearca sa mai puna mana pe niste bani. In Romania de multe ori sunt tratati cu superioritate si considerati inferiori. Acelasi lucru il fac si rusii care ii numesc „ciobeni”. Noi ne oferim sa ii ajutam doar daca se unesc cu noi (ca sa aiba ce fura mai mult Ponta,Basescu etc) ori ar trebui daca suntem acelasi popor sa ii ajutam neconditionat.

    • nu poti sa ajuti neconditionat deoarece nu stii cine se va folosi de ajutorul tau.
      Elevii si studentii sunt ajutati neconditionnat deoarece este un ajutor care aduce beneficii in ambele parti pe termen lung.

    • Cum poti, ma, sa scrii asemenea mizerii ? Ce sa fure Romania de la cea mai saraca tara din Europa ? Tu pe cartea de istorie ai pus mana ? Cei 50 de ani de rusificare ai Basarabiei nu-ti genereaza macar un sentiment de jena ?

  10. Un pic de istorie si psihologie nu strica. In primul rand Moldova a fost preluata si influentata de rusi inca de la 1812 ,acum 202 ani. Daca privim si alte popoare subjugate de rusi ,eu zic ca cei din Moldova s-au descurcat onorabil. Majoritatea vorbesc limba romana si au pastrat traditiile nealterate. Acum,problema este ca elitele Moldovei sunt INCA in majoritate rusi si evrei. Ei controleaza media si economia (banuiesc ca va pare cunoscut) si folosesc din cand in cand Transnistria pe post de sperietoare.

  11. Rezultatele nu sunt o mare surpriza (se pare ca poparele din zona gandesc la fel cand sunt alegeri 🙂 ). Cat timp media este controlata de rusi, posturile din Romania nu au acoperire in peste 50% din RM, sprijinul politicienilor din Romania, prin fapte, este destul de redus, nu se sprijina/promoveaza suficient cultura, adevarul istoric, se nu explica ce este cu valorile europene, organizatiile si societatea civila care militeaza pt. unire nu sunt sustinute indeajuns, etc mentalitatea/gandirea populatiei din RM nu se poate schimba prea mult sau rapid. Nu se pot zeci de ani de propaganda comunista care promova un anumit „set de valori” (umilinta, indiferenta fata de popor, coruptie, frica, etc totul poleit cu ipocrizie si propaganda) sa fie sterse peste noapte (vedem chiar si exemplul de la noi din tara). Putin incearca sa le ofere acest ‘set de valori’ pe care multi omeni le-au trait si au fost invatati sa le accepte de aceea nu este de mirare ca are multi sustinatori.

    Acum principalele preocupari trebuie sa fie:
    -media, trebuie create premizele ca cea romaneasca sau unionista sa poata contracara pe cea ruseasca si sa explice, fara a exagera, avantajele si necesitatea unirii;
    – incercarea de a oferi securitate atat militara cat si economica.
    S-a mai facut cate ceva dar foarte putin (mai ales in cazul media).

  12. Eustream, compania care operează rețeaua de gazoducte din Slovacia, a propus un proiect denumit Eastring, care prevede construirea unei noi conducte destinate transportului de gaze naturale din Europa Occidentală via România spre țările din Balcani, ceea ce ar permite regiunii să-și reducă foarte mult dependența de gazele rusești, transmite Reuters.
    http://www.ziuaveche.ro/business-2/companii-business-2/eastring-alternativa-la-south-stream-prin-romania-255165.html/
    Eastring ar urma să facă legătura între actualele rețele de gazoducte din Slovacia și Ucraina cu cel din România, prin intermediului unei noi conducte, cu o lungime de 570 de kilometri, care ar face ca gazele naturale din Europa Occidentală să ajungă în Balcani. Președintele Eustream, Tomas Marecek, susține că Eastring ar avea o capacitate potențială de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an și, de asemenea, va avea capacitatea de a transporta gaze naturale fie din Rusia spre Balcani, fie din Occident spre Balcani. Marecek estimează că ar costa doar 750 de milioane de euro pentru a face legătura între localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi via conducta Soyuz neutilizată din Ucraina, până la granița României și, de acolo, până la conducta care trece prin România și aprovizionează Bulgaria.
    ‘Economic și strategic este cea mai bună soluție pentru această parte a Europei. Ar costa doar o parte din bugetul propus pentru South Stream, ar putea transporta gaze naturale în ambele direcții și ar oferi regiunii o rută alternativă și surse de gaze și, în același timp, ar utiliza infrastructura existentă deja în regiune’, a spus Tomas Marecek. Potrivit acestuia, Romania va juca un rol cheie în acest proiect, având în vedere că cea mai mare parte a conductei ar urma să fie construită pe teritoriul său.

  13. Sa fim noi mai inati un exemplu de urmat si Moldova va veni de la sine. Mai vad ca sub sloganul european-etc atat la ei cat si la noi se ascund niste probleme. Sa nu uitam ca UE prin masurile care le promoveaza, inseamna ridicarea standardului de viata, un mediu mai curat, oameni mai fericiti, mai sanatosi, mai puternici, mai educati, nu saracia si distrugerea arealului in care traiesc. Aici cred ca este buba, si la noi si al ei: una este in reclama si alta este in realitate.

  14. Sa nu privim lucrurile chiar atat de tragic ! Chisinaul este pe drumul pro-european, pe drumul cel bun !

  15. Gogel(fostul Gigel)

    Noi de-abia scăpăm de Voikov(Voiculescu), Ilici, S.O.V., Năstase și care au mai fost… și vrem deja unire?!… Așteptați bre… măcar să fim siguri că reformele justiției sunt indubitabil ireversibile… după care mai vedem… n-avem ce face, ca și oamenii care au/au avut o soartă cruntă… așa am fost și noi ca popor… ce să-i facem și noi acum, fiindcă suntem la marginea Europei la frontiera cu *mongolii*(Rușii și Turcii)…??? Nu e ușor să te dezvolți printre sălbatici!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *