Anti-aeriana ucraineana

Kh 22

Saptamana trecuta, intr-o miscare destul de neobisnuita, generalul ucrainean Oleksandr Syrsky, seful statului major al fortelor armate ucrainene, ne-a oferit cifre cu privire la eficienta sistemului anti-aerian ucrainean. Inainte sa trecem la cifre trebuie precizat ca ucrainenii ar fi putut avea procente chiar mai bune daca ar fi avut suficiente rachete la dispozitie.

Pe de alta parte, anumite tipuri de rachete ghidate rusesti au fost lansate impotriva unor tinte din linia intai acolo unde sistemele anti-aeriene cu raza medie si lunga sunt ceva mai rare din motive lesne de inteles (ar fi in bataia rusilor).

Ar mai fi de remarcat si faptul ca Ucraina detine o varietate cam prea mare de sisteme anti-aeriene, nimeni in lume nu opereaza o astfel de diversitate, ori acest lucru nu-i ajuta. Ucrainenii detin, printre altele: sisteme Patriot, IRIS-T SLM, SAMP/T (Mamba), NASAMS, Hawk, Crotale NG, Aspide, S 300, S 200 si cine mai stie ce-or mai avea prin dotare.

Haideti sa vedem cifrele

Per total, de la inceputul razboiului, rusii au lansat impotriva Ucrainei 9627 de rachete de croaziera si anti-nava plus 13 997 de drone, din acesta 11879 au fost interceptate de apararea AA ceea ce duce la un procent de aproximativ 50%.

Pe modele de rachete, 66% din rachetele de croaziera Kalibr, Kh-555/101 si R-500 (o varianta a Kalibr optimizata pentru lansatoarele de Iskander K), au fost interceptate, cel mai rau la acest capitol sta – in mod foarte surprinzator – “invizibila” Kh-101 cu 78% din rachete interceptate si nu discutam despre cateva rachete lansate ci despre 1846 de unitati dintre care 1441 au fost distruse de anti-aeriana. Mai trebuie tinut cont ca Kh-101 este banuita ca fiind capabila sa-si modifice cursul si chiar sa lanseze capcane pentru derutarea anti-aerianei.

Rachetele mai vechi, precum Kh-59, Kh-35 si Kh-31 au avut insa o rata de doborare mult mai mica, de doar 22%.

Aici ucrainenii au explicat ca rachete precum Kh 101 sau Kalibr au fost lansate preponderent pe tinte din interiorul tarii, acolo unde ucrainenii aveau o densitate mai mare de sisteme AA moderne, in timp ce rachetele KH-59/35/31 erau folosite in special pentru a lovi tinte in apropierea linei frontului si evident ca Ucraina nu-si tine sistemele Patriot sau SAMP/T atat de aproape de rusi din motive lesne de inteles.

Cel mai bine s-au descurcat rusii cu rachetele balistice tactice precum Iskander-M, Tochka U sau nord-coreeana KN-23, aici procentul de interceptie este de doar 4,47%, insa campioana Moscovei pare a fi o racheta anti-nava cu adevarat batrana – Kh-22 „Bouria”. Imensa (aproape 5 tone), supersonica si cu un focos de o tona, batrana racheta sovietica este practic imposibil de interceptat, din 362 de unitati lansate in Ucraina doar doua au fost doborate.

Aici deschidem o paranteza si observam ca practic orice racheta anti-nava poate fi folosita si ca racheta de croaziera pentru a lovi tinte terestre. Capacitatea de atinge si tinte terestre nu este o caracteristica a rachetelor moderne anti-nava. Si apropos, Kh 22 este pe baza de combustibil lichid precum Styxul nostru.

In privinta rachetelor balistice hipersonice, desi erau descrise de rusi ca fiind de neinterceptat, in realitate s-au descurcat mult mai rau decat batranele sovietice, de unde putem pricepe ca rusii de azi sunt un fel de sovietici dar mai degenerati un pic. Kinjalul, caci despre ea este vorba, a avut 111 misiuni in Ucraina din care 28 de rachete au fost doborate, cam 25%. Nici omoloaga sa din fortele navale nu s-a descurcat mai bine, 6 rachete Zircon lansate, 2 unitati interceptate iar restul de patru au lovit tinte civile fara nici o importanta militara, probabil ca sistemul de ghidare a ratat.

O alta racheta anti-nava, mult mai moderna decat Kh-22 – P-800 Oniks – a dovedit mult mai multa eficienta 211 lansate, doar 12 distruse.

In privinta dronelor de tip  Lancet si Geran-2 (varianta ruseasca  a iraniancei Shahed-136) lucrurile nu stau deloc bine. Drone lansate 13 997, distruse de AAul ucrainean 9272, adica o pierdere de 66%.

Evident ca cifrele trebuiesc luate in consideratie cu multa atentie, este foarte rar ca o tara aflata in razboi sa ofere astfel de cifre care ajuta inamicul sa-si calibreze efortul de razboi, dar daca ucrainenii le-au facut publice le discutam si noi.

GeorgeGMT

59 de comentarii:

  1. ionica fonosch

    * Cam ce pot rachetele rusesti era mai mult sau mai putin previzibil
    [interesant era sa publice statistici vizavi de ce sisteme… ce tinte… au doborat]
    https://en.topwar.ru/232645-nabor-vysoty-i-rezkij-razvorot-v-zarubezhnoj-presse-opisali-taktiku-primenenija-planirujuschih-bomb-samoletami-vks.html
    ** AIM-120A baza 🙂 depozite pline 🙂
    https://forum.dcs.world/topic/241798-r-77-question/
    *** Ukraine is believed to have been provided with the NASAMS-2 variant, which has a Link-16 data link, meaning the system does not require any surveillance radar and can be cued toward the target by an airborne surveillance asset like the E-3 Sentry AWACS, which monitors Ukraine’s airspace.
    https://www.eurasiantimes.com/us-negotiates-to-supply-more-nasams-to-ukraine-oman-qatar/
    PS1 German IRIS-T SLM/SLS air defense system shoots down 100% of the targets within its range …. zic unii 🙂
    PS2 la ce bani raman dupa ce fura astia , e clar ca nu putem fabrica decat jdemi de drone ieftine … atit s-a putut [pescobar] atit poate tara [basinescu] …prin noi insine :-))))
    https://adbr.com.au/land-19-phase-7b-progresses-to-gate-2-with-the-enhanced-nasams/

    4
  2. „De remarcat si faptul ca Ucraina detine o varietate cam prea mare de sisteme anti-aeriene, nimeni in lume nu opereaza o astfel de diversitate, ori acest lucru nu-i ajuta”. 

    De acord, dar aceasta ajută producătorii sistemelor, atât prin testarea în condiții de luptă, cât și prin compararea eficienței acestora – desigur, datele nu ne așteptăm să fie publice.

    În plus, fiind de căpătat, asta e situația… ce mă intrigă acum e numărul sistemelor și nu varietatatea lor, deși procentul relativ mediocru al interceptărilor reușite s-ar putea datora și antrenamentului insuficient. In tot cazul, cu toate acestea, senzația mea e că rușiilor le-au cam spart dinții, am observat din ce in ce mai puține atrocități „reușite” împotriva civililor.

    6
  3. Au folosit preponderent KH-32, versiunea optimizata de prin 2016 și cu focos clasic. Problema este ca racheta are ca și omoloagele vestice mai vechi ghidaj inertiala și în faza finala ARH. Teoretic poți arhiva semnătura radar al unui mall, depozit sau hidrocentrala (cum au lovit rusii) dar nu vei putea lovi tinte la sol camuflate.
    Racheta la origine este antiportavion cu focos nuclear, faptul ca rusii au tras 360 rachete către tinte fixe arata ca stau extrem de prost cu stocurile pentru celelalte tipuri de rachete dedicate tintelor terestre.
    Și acum pun o întrebare simpla, dacă URSS a produs în ani de zile de ordinul sutelor de rachete din fiecare categorie (în 91 la comandamentul aviației strategice din UA erau în jur de 600 KH 55), ce șanse are mult mai slaba industrie rusa măcar sa refaca stocurile?
    Pur și simplu rusii și-au tocat moștenirea, e posibil ca mult trambitatele nucleare tactice sa fie în pana cronica de vectori. Iar cele strategice în pana de mentenanță după ce ucrainienii s-au retras de 10 ani.

    16
  4. Daniel Sihastru

    Si ukrainenii la noutati mai mereu intercepteaza cam 90% din tot ce le trimit rusii. Cineva a mintit si minciuna nu face bine. Ar fi bine sa vedem si cum se descurca rusii cu ATACAMS si STORMSHEDOW cit si dronele ukrainene. Interesant ce concluzii trage armata romana din toate astea.

    11
    • Gând la gând ! Îmi place să cred există în armată română un grup de lucru, un ‘task force’ sau cum i-o mai zice pe rusește, care analizează/învață aceste lecții ucrainiene, (lessons learned. rus.)

      6
      • Pt.Reyna.Ma hazardez sa iti raspund eu.Cel mai probabil nu va aparea raspunsul.Nu cred ca este nici un grup de lucru si chiar daca ar exista ,ar fi o alta adunatura de bugetari care iau banii degeaba.Muuult prea mult de scris ca sa si argumentez.

        16
    • Nea Daniel ,încă nu ai aflat …..armia română incă sforăie in bașcheti…. !
      Ce învățăminte să tragă ai noștri strategi …. ?
      Păi primul rand …. oare mai avem oameni, ce dezvolta cu adevărat strategii de apărare în tara asta ….. ?
      Sau totul vine într-un plic , via USA/NATO…. și ai noștri tac și execută ordinele jupânilor ?
      Aia de crezi că iau decizii încă sunt la statutul de pdf-uri..elaborări ,discuții ..vrajeli …. Cafele, și pauze interminabile …. !
      Se termina rasboiul dintre ruși și ucraineni … și mai incep încă 3 …și ai noștri strategi și mari factori de decizie încă se scarpină în capul plin de păduchi …
      Noi inca nu avem o strategie clară împotriva rămășițelor ce cad din cer , peste teritoriul românesc … Hai pe bune…. noi (MApN) ne facem că plouă, până cade o rachetă rătăcită peste o casa , sau vreun dispensar ….. din apropierea granițelor; apoi la apariția știrilor la tv ; ne facem pe prostii și iarăși dam pierduta știrea …
      Suntem chiori , surzi și muti la ce se întâmplă în zona….. cu al nostru limbaj de lemn ,băgăm în ceața populația și ne facem că plouă !
      Niste handicapați (corupți) duși cu pluta …. Asta suntem la nivel de organizare !
      Mulțumiți-le ucrainienilor….că îi țin pe muscali în șah…că dacă eram in locul lor ….vai și aoleuuu !!!!

      9
      • Daca totul venea „într-un plic , via USA/NATO…. și ai noștri tac și execută ordinele jupânilor” acum eram la ani-lumina distanta.
        Ce e mai aproape de realitate e ca se doarme in bocanci si din cand in cand, mai primim o palma dupa ceafa cand sforaiturile ii supara prea tare pe jupani, asa ca din cand in cand, din inertie, se mai face si cate o jumatate de pas inainte. Dar mortul tot nu se trezeste.

        18
    • Se minte in draci mai ales pe romani! Cui ii folosesc minciunile despre razboiul dintre rusi si ucrainieni?
      Concluzia este – sa ne vedem de treaba. Cum a zis si domn Basescu:”e bine sa nu ne bagam”.

      4
  5. E posibil sa facă precum israelienii… dacă racheta se îndreaptă spre o zona slab populata sau câmp sa nu mai merite sa tragă după ea…

    4
    • @Reis

      diferenta majora e ca tinta rachetelor Hezbollah, Hamas, Iran facute prin soproane sau tunelurile subterene e usor predictibila de calculat din moment ce Israelul le detecteaza.

      Pe cand cele rusnace e [mult] mai greu de aflat unde vor atinge tinta din moment ce isi schimba traiectoria ceea ce ii obliga pe ucrainieni sa NU le ignore.

      Macar au timp sa se pregateasca din timp intrucat avioanele si navele rusilor sunt detectate inca de la decolare in cazul avioanelor.

      5
    • Cifrele sunt interesante, dar într-adevăr nu poți trage concluzii de tipul cine pe cine și unde a doborât. Oricum, e primul război în care la scara larga se trage la greu pe muniții (rachete) și nu pe purtători (avioane). Acest efort care financiar este în principiu în dezavantajul apărătorului. Și ar trebui sa descurajeze Rusia. Rusii ar trebui sa înțeleagă ca s-au pus cu stocurile NATO.

      4
      • Nu e deloc primul. Nu e primul nici măcar cu drone. Nici televizat. Nici cu TikTok, pt amatorii de cancan online. E mai inalt nivelul utilizării, evident, că nu se compara ce drone și ce „smart bombs”, ca sa folosesc termenul diseminat in 91, erau pe vremea aia.
        Sunt niste premiere, dar la alte capitole, mai importante.

        2
        • Este primul în care se trage în special după muniții inteligente. Acoloce un joc economic pana la urma:
          1. Valoarea rachetei de croaziera (sau a UAV-ului camijaze))
          2. Valoarea pagubei potențiale
          3. Valoarea interceptărilor.
          În principiu apărătorul e în dezavantaj pentru ca se presupune ca 1. e mai mare decât 2. (tinta e aleasa de atacator, care se presupune ca nu-si irosește rachetele pe nimic) și atunci apărătorul e nevoit sa intercepteze (daca are cu ce).
          Tocmai de aceea Ucraina trebuie lăsată sa lovească liber în Rusiia, ca sa întoarcă acest joc economic/logistic în defavoarea Rusiei.

          3
          • Bloomberg, tu oi fi auzit de effect based operations la a 5a mana.
            Conceptul e vechi, cu tot ce implica, nu știu ce făceai tu când a fost la granița noastră rafinat conceptul, de s-au retras sarbii „cu toată tehnica intacta” etc.
            Erau și muniții inteligente și drone și rachete croaziera, tot ce vrei tu. Nu Insta și Twitter și Facebook, se pare că fără alea viața e pustiu.
            Nu a fost ca la nivelul actual, dar de ex in Golf și-au luat-o și francezii și englezii cu tornado și jaguar pt că zburau f jos să dea cu durandal și bl 755, de-alea anti-pista. Poate o s-apara unu născu pe Facebook să zică altceva, dar presa serioasa de atunci (aia străină) asta a spus, asta a reieșit și după, că englezii au introdus tiald atunci, dar nu în nr suficient . Aveau o schemă f complicata de dat cu bombardesua, foloseau și Buccaneer.
            Cu „Ucraina trebuie lăsată” ești chiar amuzant, in sensul de idealist, nu realist. Sa știi că citește cineva și convoacă factorii de decizie să îți urmeze directiva :))).
            Nu știu pe ce lume ești tu, războaiele astea sunt afaceri pt oameni mari, fiecare cu interesele lor financiare., noi chibițăm, unii luam notițe cu lecții învățate, e meditație moka.
            Cine nu e într-o alianță e la mana altora.
            Chiar și în alianțe se poate întâlni povestea (nu o pomenesc, că nu e topicul potrivit)., dar doar ca excepție în situații deosebite
            Și nu e cazul nostru.
            Fiecare Stat are interese care depășesc interesele unei alianțe.
            Deocamdată sunt foarte sceptic cu privire la urmașii lui Marx și ai Comunei Paris, e o prăpastie între ei și ce e peste cele 2 ape.
            Cu jocurile economice…intrăm,daca vrei și în subiectul asta și ajungem tot la joc cu suma nulă.

            2
    • Ar fi fost valabil numai pentru balistice

  6. Nu știu dacă se pune la socoteală și rachetele doborâte cu o mitralieră de 12,7 mm (mesajul este datat de astăzi).
    Ve este de-asemenea relevant e existența unei unități antiaeriene în Transcarpatia care să fie dispusă așa cum este și cu o dotare care numai antiaeriană nu ar fi.
    https://x.com/maks_nafo_fella/status/1827960808807989550?s=46&t=BLB_S3HnKKRTrf4ntlSUDg

    Pe de altă parte, astăzi atac masiv semnalat cu 11 Tu-95 și 6 Tu-22M3
    https://www.pravda.com.ua/news/2024/08/26/7471882/

    (Nu trageți domnule Semaca, e Pravda, dar ucrainiană.)

    6
    • Atac confirmat de Ria-Novosti (atenție, e câh, propagandă muscală)
      https://ria.ru/20240826/spetsoperatsiya-1968437229.html
      “ După cum a declarat pentru RIA Novosti Serghei Lebedev, coordonatorul rezistenței pro-ruse din Nikolaev, referindu-se la camarazii săi de arme, loviturile sunt efectuate atât împotriva obiectivelor militare, cât și împotriva instalațiilor de infrastructură energetică. El a dat detalii despre sosirile în regiunile Ivano-Frankivsk, Odessa, Kiev, Khmelnitsky, Volyn, Ternopil, Poltava, Nikolaev și Lviv”

      Se mai laudă ca la Ivano-Frankivsk ar fi atins două F-16 la sol (de evaluat, spun ei)

      Dacă nu mă înșel, fiecare Tu-95 poate transporta până la 8 rachete Kh-101, iar fiecare Tu-22M3 până la 6 din aceleași rachete. Așadar, ne putem aștepta la un atac coordonat cu până la 124 de rachete de croazieră, plus, probabil, un număr mare de Shaheds în rol de recunoaștere și hărțuire. Posibil cel mai mare atac de până acum.

      3
      • Tu-95MS (ultima si singura varianta ramasa in serviciu activ) are 2 subvariante: Tu-95MS-6 si Tu-95MS-16, care pot cara 6, respectiv 16 rachete de croaziera (initial era vorba despre Kh-55 cu focos nuclear, mai noile Kh-101 sunt mai grele, deci poate ca Tu-95MS-16 nu se poate ridica cu 16).
        Tu-22M3 a fost testat carand Kh-55, dar se pare ca nu au mers mai departe si nu efectueaza lansari cu astfel de rachete sau altele similare. Armamentul Tu-22M3 consta in bombe gravitationale (le-au folosit la Mariupol), rachete Kh-22 (descrisa mai sus, avioanele pot decola cu pana la 3 rachete maxim), Kh-15 (maxim 10 per avion, o racheta analog SRAM-ului american, dar se pare ca nu ar mai fi in serviciul activ) si, aparent, Kinjal, dar nu stiu daca au lansat vreuna in razboi de pe Tu-22M3.

        10
      • Da, din păcate unul dintre cele mai mari atacuri… Parcă orcii au încercat să dea replica articolului lui George (scuze, fac glume proaste). Sper doar să fie printre ultimele sforțări de acest fel. În mod cert e un mesaj, nu doar pentru Ucraina, ci și pentru aliați. Să fie și o reacție la arestarea/defectarea lui Durov?

        3
  7. Bă, îi frumos să știi că românii se pricepe la război și la rachete și la tăiat frunze la câini.La muncă nu s-ar duce f….i în gură de handicapați!

    10
    • Bai eu(personal ) cred că-i frumos…… Dar eu îs nebun cu dungi roșii …. Și nu mi-e jenă să recunosc ….alții îs și mai breji p aici…
      Domnia ta poate nu știi ,dat tăiatul trunzelor , e sport national …. așa că te rog frumos, nu fi răutăcios !
      Munca e pt animale și mașini computerizate ….deci și prin urmare; nu ne rămâne decât să fim doctori și ingineri aerospațiali ….niste adevarate genii in rachete, bombe, gloanțe …tunuri ,mitraliere, pistoale ….săbii și alte acareturi ….
      Ce se fabrică ori unde , numai în Romania „NU”!
      Cineva ,de mult spunea; trăim în România și asta ne ocupa tot timpul….
      N-ai ce face, astia suntem noi…neamul românesc .
      Genii cu facultatea făcută la seral ….. si diplome de contrabandă …..😉
      PS: ca să nu fiu in spam total … Trăiască Ucraina și „apărarea aeriană ucrainiană ” ….. Să fie sănătoși ,cu toate rachetele ,dronele, avioanele ….bombele si trupeții ei ….
      Pe această cale ….le mulțumim (și dam din codiță, de fericire)că stau între noi și muscali …. că noi (Românica)ca țara ,nu am fi în stare nici pe sfert sa facem ce fac ei .
      Noi la primul glonț tras …. Mogram pe luna …cu tot cu ingineri !

      4
      • La noi Styx-ul și Volhovul au combustibil lichid. INCAS -ul a dezvoltat un studiu acum mai bine de un deceniu , penteu a le transforma le cele din urmă în rachete lansatoare de sateliți la altitudine joasa. Parca in 2 trepte. Pentru ROSA, un del de ARCA dar pe bani publici. Bineînțeles că bravii noștri politicieni au ‘obligat’ armia romana sa le mai țină 2 decenii în serviciul activ, dar având în vedere situația de față, cred că lucrul cel mai inteligent este sa le transformam și noi pe cele două sisteme in ceva similar cu ce au făcut rușii, dar bineînțeles avandu-i pe ei că ‘beneficiari’. Din Styx faci rachete de croazieră, iar din Volhoave faci rachete de artilerie fara probleme. Avantajul este că atunci când pregătești așa ceva, nu te mai doare capul de time-ing. Le pregătești fara stres legat de timp și le dai rușilor in cap cu ele atunci când ești pregătit!

        Ne-au arătat rușii cum procedeaza saracii…..de ei! 🙂 Măreață armata și bine dotata mai au ivanii ăștia. Cred că nici în viselel lor cele mai negre, nu își imaginau că vor avea atâtea bătăi de cap cu frații lor mai mici. Ce cred eu că nu au luat în calcul rușii, este cantitatea de arme sovietice care pot ajunge pe front în mână ucrainenilor, ci doar pe cele pe care le aveau în posesie anterior începerii războiului. O pâine imensa de mâncat pentru industria militara occidentală!!?

        4
  8. e destul de greu de decelat din cifrele date publicitatii cam care e eficienta reala a AA-ului ucrainean si nu stim daca sunt incluse aici si ce a doborat aviatia

    ar trebui sa stai sa vezi ce fel de tinte s-au atacat cu diversi vectori, cam pe unde a stat AA-ul, daca exista, sa elimini tintele care nu au fost aparate de AA s.a.m.d.

    tinand cont de ce panoplie variata exista, au dat dovada de adaptabilitate la maxim, bravo lor

    sunt curios ce-a fost cu atacul de azi, unul destul de mare anuntat probabil si ca replica la ofensiva din Kursk.

    5
    • Dmpdv UA au fost destepti cu declaratia recenta: s-a facut un melanj inteligent intre informatii reale prezentate nuantat cum vor ei sa le comunice, ca sa faca un pic de shaping de public opinion cu nuante ‘in subsidiar’ de aparenta transparenta institutionala.

      Sunt multe nuante ce nu le mentioneaza (mai ales evolutia in timp a interceptarii pe fiecare tip de ‘glonte’ + ce scule de interceptie au aparut pe aceeasi axa de timp in peisaj) si e OK sa fie asa.

      Informatiile ce nu sunt facute publice sunt disponibile acum pt aliati, pt oricine vrea sa invete pt viitor; toate armatele cu ‘cap pe umeri’ invata enorm de mult din acest razboi, fac achizitiile/dezvoltarile de armament de rigoare.

      Spor, Slava UA, traiasca Romania.

      9
  9. Răzvan Rotaru

    Geran 2 este o dronă rusească variantă a lui Shahed 136 din Iran? Atunci dronele care seamănă cu Shahed sunt iraniene sau ruse? Sau mai bine întreb: ia drone Rusia din Iran sau sunt ale lor, adică Geran?

    3
  10. Probabil ca cifrele astea sunt valabile de la inceputul razboiului. Atunci Ukraina se apara cu ce avea.
    Pentru o evaluare corecta, ar trebui analizate loviturile din ultima perioada si atunci putem vedea si eficienta adevarata a sistemelor vestice.
    Acuma este doar un fel de guess work.

    2
  11. Gheparzi noștri trebuia sa-i modernizam de mult, nimeni nu scoate o vorba despre asta, la ce stadiu i-au adus din Germania așa au si rămas, Mare pacat ca nu am mai luat câțiva. Nu-i problema i-l punem pe ,, Mutu “ nostru sa ne apre, cu o sapa in mâna și de mâna cu Domnu General ca doar ei au a dat Patriotul ca credea ca-l pune pe mutuake la NATO 😂😂😂

    3
  12. Hunter (Scythia Minor)

    E clar ca au doborat multe rachete/drone, da’ cifrele prezentate de Kiev sunt exagerate. Ma uitam la ce contrast este intre cifrele prezentate de ORYX si cele prezentate de ucrainieni. De exemplu cei de la ORYX dau 3180 de tancuri pierdute de rusi, iar Kievul sustine ca ai lor au distrus 8500!!!

    Eu inteleg ca propaganda isi are rolul ei, dar uneori e foarte exagerata. Lucru valabil si pentru pierderile in oamneni ale rusilor.

    Persoanl sustin Ucraina, dar ma enerveaza exagerarea pierderilor inamicului ca si minimalizarea pierderilor personale.

    PS: urmaresc niste canale de Telegram ucrainiene si observ ca nu doar rusii isi bat joc de prizonieri etc. Ambele tabere sunt la fel de primitive.

    8
    • La cele de pe Oryx ar mai trebui adaugat un procent de neconfirmate (cu poze) , la vehicule terestre mai mult, la avioane si elicoptere mai putin si ar trebui scazute de la ambele tabere accidentele ca alea nu sunt perderi de razboi (de ex. elicopterul de la ministerul de interne ucrainian). Dar da, nu se ajunge la ce trimbiteaza ucrainienii.
      Era de asteptat cu tratamentul prizonierilor, s-a intamplat in fiecare razboi, cand unii incep cu grozaviile urmeaza represaliile. (Faza cu colacul de WC in cap ce s-a postat si pe aici e puerila).
      Totusi dupa ce au fost dusi in lagare sau unde ii tin , prizonierii rusi aparent au avut parte de un tratament mai bun , din ce am vazut la schimburi rusii par ok iar ucrainienii de zici ca au fost eliberati din lagare de concentrare naziste.

      9
    • Logic, la orice comunicare din partea oricărui beligerant, de oriunde și din orice timp, trebuie atașat indicele IUP (indicele umflării cu pompa). Valoarea uzuală a acestuia este intre 2,5 și 20, atât la raportarea pierderilor proprii cât și a distrugerilor provocate la inamic.

      2
    • Tipul da ce primește de la olandezi. Mai palmat.

  13. @ Arsenie Breahnă
    „senzatia mea e că rușiilor le-au cam spart dinții”.
    Cam p’acolo !

    Ucrainenii ce le-au făcut, pe sol, în aer, pe apă ?
    Că nu sunt numai artileriști.
    Le-au dat lecții de studiat în academii militare.

    1
  14. Pe date furnizate de combatanți nu se poate face nici o statistică atâta timp cât conflictul este activ.
    Și nici după aceea, decât de ucrainieni pe datele doar de ei cunoscute.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *