Arabii si biplanul UAV

O companie din Emiratele Arabe a dezvoltat un nou concept de UAV cu adevarat deosebit. Astfel Adcom Systems United 40 este o drona de aproximativ 1,5 tone, care poata zbura neintrerupt timp de…120 de ore!

Aceasta caracterisitica destul de unica pana acum se datoreaza faptului ca in esenta Adcom Systems United 40 este un biplan si foloseste doua seturi de aripi decalate pentru a plana deasupra zonei de responsabilitate. Drona din Emirate poate lua la bord o sarcina utila de aproximativ 400 de kilograme (senzori sau armament) si are o altitudine de croaziera e 7000 de metri.

Dar compania Adcom nu este chiar nimeni in acest domeniu, arabii avand in palmares cooperari foarte serioase cu firme din Austria si Suedia in dezvoltarea de elicoptere fara pilot, folosite pentru supraveghere urbana sau frontaliera.

In urma cu mai bine de zece ani, guvernul din Emirate a incurajat companiile locale sa dezvolte proprile sisteme de armament in parteneriate cu marii producatori, atat pentru uzul intern al regatului cat si pentru export. Poate ca stirea nu pare cine stie ce, dar mi-a atras atentia atunci cand Rusia a anuntat ca ar putea fi interesata in achizitionarea dronei  Adcom, iar Rusia nu este orisicine in industria de armament, adevarat ca pe planul dezvoltarii de drone sunt mult ramasi in urma, dar daca rusii se uita serios la acest UAV asta inseamna ca respectivul aparat este destul de performant.

Adcom-UAV1

Acum nu cred ca are rost sa facem paralele, dar nu pot sa nu ma gandesc la tehnologia si nivelul de cunostinte pe care industria aeronautica romaneasca le avea in urma cu 20 de ani si mai ales unde am ajuns astazi. Romania practic a fost in prim-planul zborului cu motor, primul avion decolat cu proprile mijloace de bord si primul avion cu reactie, dar tot in Romania s-a inventat se pare si dezindustrializarea rapida si barbara, iar astazi am ajuns sa ne uitam cu invidie la un mic stat arab, care saracu’ in urma cu 50 de ani inca mai traia din transhumanta camilelor…

Din pacate chiar si constructia unor drone se pare ca este prea mult pentru noi, desi proiecte la cheie, atat civile, cat si dezvoltate de armata, sunt deja operationale, insa imbecilitatea cronica a idiotilor care conduc astazi tara ne va arunca intr-un nou “ev mediu” industrial, daca nu cumva acest lucru sa si intamplat.

Astfel, desi titlul poate parea un pic malitios, in realitate nu este deloc asa.

 GeorgeGMT

 

8 comentarii:

  1. Rusii vor sa cumpere drona araba pentru a o studia mai bine si pentru a-si dezvolta propriul program de UAV-uri.Ce au putut sa realizeze arabii prin ,,inspiratie” vor reusi si specialistii rusi sa creeze.

  2. Parca nu de mult era vorba ”afacerii ” de ”cumparare ” a ceva drone americane cu o caruta de bani , da pe care sa le zboare numa americanii si sa stationeze in Germania [nici nu mai stiu cum decurg ”negocierile de achizitionare ”…]. Chiar evreii s-au mirat cum de nu le-o venit lor ideea .

    Chestia e ca [am auzit mai nou …] s-au scos un avion acrobatic de care am auzit ca ar fi conceput sa reziste la 6G si un planor , in ultima vreme pe meleagurile noastre , da porcaria se cam termina la licenta , pt. ca legislatia e ”conceputa” in asa fel incat sa transhumezi la dezvoltati pt ca dupa aceea , sa rascumparam licenta sau produsu de peste granita … ca cu graul pe care il cumparam ca spaghete sau produse de panificatie straine …asa , ca idee

  3. Dronele ar putea fi una din zonele cele mai propice pt. ind aeronautica romaneasca. Daca ar exista vointa si interes. Din pacate cred ca in ind. de profil din Romania cred ca cea mai mare problema nu sunt banii ci interesul si ideile. S-a creat o idee foarte gresita in Romania ca totul se poate rezolva cu bani. Si unde nu se poate rezolva cu bani se rezolva cu o gramada de bani. Nu e doar la politicieni ci si la nivelul omului de pe strada. Sa nu mai avem scuza asta ieftina ca doar politicienii sunt de vina. Odata epuizat idealismul de la inceputul anilor ’90 nu am mai vazut in Romania ultimilor 15 de ani demonstratii sau greve decat pentru salarii/bani. N-am auzit pe nimeni sa demonstreze contra coruptiei, contra furtului la vot, pentru modernizarea tarii, pt. principii democratice, etc. Cuvantul de ordine e „dati-ne bani ca stim noi ce sa facem cu ei”. Si asa am ajuns la budele alea de 90.000 eur.
    Ce ma ingrijoreaza in ind. de aparare sau in special in cea aeronautica din Romania e mai degraba lipsa de idei decat de bani. Aceleasi proiecte prafuite, aflate in gestatie de 25-30 de ani, proiecte in urma carora ar rezulta produse complet uzate moral inca la iesirea pe poarta fabricii. Produse de care nu are nevoie nimeni, mai ales pe o piata extraordinar de concurentiala cum este in ziua de azi. Si pentru care se cer mereu bani. Dar fara sa se schimbe nimic. Fara sa se schimbe fluxul tehnologic, fara sa se dea oameni afara. Da, vrem sa producem dar vrem sa producem ce vrem noi, nu ceea ce cere piata. Sa facem avioane si tancuri cum stim noi din moshi stramoshi, structuri metalice grele si ineficiente, ce e aia electronica? Se strica dom’le nu e bun. Noi mizam pe IAR-99 construit in jurul unui motor vechi de 60 de ani, vrem sa fabricam TR85 – descendent direct al venerabilului T-55 care nu mai face nici cat 2 cepe degerate. Se viseaza la vremurile cand erau necesare sute de avioane sau de tancuri si se fac recomandari pt. inaltarea de spanzuratori la portile uzinelor. Medieval. Oare nu-i trezeste cineva pe oamenii astia la realitate? Aparent paradoxal, in Romania ar exista baze pt. producerea de categorii interesante de aeronave cu costuri minime:
    – suntem granita UE si NATO, ma depaseste de ce IAR nu a avut macar initiativa unei aeronave de supraveghere duale UAV/pilotat bazate de exp pe IAR-28 M2 – exista inclusiv celule disponibile pt. teste. Cu un diesel modern de aviatie s-ar putea obtine preturi la ora de zbor extrem de mici comparativ cu elicopterele. Ar putea fi folosit pt. supravegherea granitelor, supravegherea apelor teritoriale contra braconajului, fotogammetrie unde iar suntem extrem de deficitari, etc, etc.
    – ne laudam ca avem IT-isti foarte buni, nu inteleg de ce nu existam pe piata simulatoarelor militare si industriale: simulatoare pt ATGM-uri, pt. tancuri, nave, samd
    – avem o delta cu elementele caracteristice – stuf, plauri, canale – cea mai mare zona de genul acesta a Europei. Nu inteleg de ce ind. de profil nu a venit cu propuneri privind nave pe perna de aer, moderne, la zi. Ceva care sa fie demn de ceea ce a facut raposatul ing. Kiraly acum 20-30 de ani. Cine sa faca aparate pt. aparat sau exploatat zonele deltare? Francezii sau englezii care au numai estuare cumva? Suedezii si norvegienii cei cu fiordurile? Poate daca am scoate un hovercrat de calitate s-ar vinde si pe afara binisor, exista nenumarate tari care au de aparat zone mlastinoase.
    – avem pretentia de tara agricola, dar dupa defunctul AG-6 nu am mai auzit nimic de vreo propunere sau colaborare cu vreun vecin cum e Ucraina privind un avion agricol ieftin si eficient. Ne bazam pe An-2 si Ka-26 inmatriculate la moldoveni sau ucraineni.
    Nici o initiativa, nici un CAD, o poza, ceva. In schimb batem apa in piua cu fast-jet-urile care se vor face la Craiova si TR-2000 care va lua caimacul Leopardului nemtesc. La asa lipsa de realism, asa rezultate.

  4. Sunt cel putin trei modele de drone dezvoltate de catre ACTTM, din care cel putin una a fost deja testata in A-stan, din pacate nu avem…fonduri. Intradevar domeniul dronelor ar putea fi viitorul in industria militara romaneasca, ar putea doar deocamdata.
    In alta ordine de idei proiecte si reusite au fost destule, din pacate se refuza dezvoltarea proiectelor romanesi in favoarea importurilor. Cel mai recent exemplu este achizitia de sonare pentru elicopterele Puma Naval de la Thales, desi inca din anii 2000 exista un prototip de sonar pentru elicoptere dezvoltat la noi.
    De fapt RoMilitary va publica in curand un articol care are in vedere tratarea a exact acestei teme: arme romanesti/proiecte romanesti neluate de nimeni in seama. Multi vor ramane uimiti de capacitatea Romaniei de a veni cu noi concepte, dar din pacate politrucii nostri fac totul zob.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *