Armata de zombii reincarnata in spartani: (T-72) – Ucraina

p1
                                                                                                                    Cimitir de tancuri in Ucraina
 Pentru ca operarea acestui tip de masina depinde de componente provenite de pe piata ruseasca, Kievul a decis sa vanda T-72 prin Africa (unele au fost capturate de piratii somalezi si revandute Sudanului de Sud), iar stocul ramas a fost trecut in rezerva/stocare in favoarea lui T-64, tanc principal de lupta produs in Ucraina.
In prezent Kievul detine pe hartie putin peste 1.000 de T-72, majoritatea lor sunt non-operative si necesita reparatii capitale.
A venit conflictul din est si productia de T-64 nu a putut face fata cerintei, presati de timp, liderii ucrainieni au decis ca este mai usor sa recicleze tancuri decat sa construiaca si astfel legendarul T-72 se pregateste sa reintre in serviciul activ pentru Ucraina.
Cand vine vorba de echipaje cu experienta, Ucraina nu sta deloc rau. Antrenamentele sunt orchestrate de veterani ai T-72 ce au participat la invazia sovietica din Afghanistan. Veteranii par sa fie niste duri si nu se lasa usor impresionati de kit-urile moderne ce sporesc semnificativ capacitatile tancului.
Oricum ar fi, Afghanistanul pentru sovietici a insemnat poate ce a fost Stalingradul pentru nazisti, asa ca este de inteles dece un veteran tanchist nu poate fi usor impresionat.
In luna august a acestui an alte 170 de vehicule militare noi si renovate au intrat in dotarea Armatei, acestea fiind de provenienta americana, sovietica, ucraineana, italiana si bielorusa.
In opinia mea Ucraina a facut un progres semnificativ in ultimele luni din punct de vedere al dotarii militare, ramane de vazut si cum va intretine achizitiile daca luam in calcul gradul ridicat de coruptie si incapacitatea liderilor politici.
O ceremonie militara a marcat evenimentul din august 2015.
citeste si
NeroFlash

18 comentarii:

  1. Vad ca au inceput sa modernizeze pe ici pe colo T-72, ori problema lor era lipsa pieselor de schimb pentru acest model… Tocmai de aceea au semnat probabil cu polonezii pentru modernizarea la standard PT-91. Deci nu prea mai inteleg ce au decis… poate o modernizare mai putin substantiala, cu ceva piese de la polonezi.

  2. Am vazut ca si rusii continua sa mizeze pe T-72 pe urmatorii 10-15 ani, chiar daca introduc in serviciu Armata si pot produce si T-90.
    Livreaza T-72B3:
    http://armyrecognition.com/armies_in_the_world_analysis_focus/russian_army_eastern_military_district_received_the_first_batch_of_t-72b3_main_battle_tanks_tass_11510153.html

    „The T-72B3 is virtually on a par with the T-90 tank in terms of performance, but is less expensive to manufacture and maintain, the press officer added.”

    • Rusii mizeaza pe T72, modernizat, adus la nivelul ultimei generatii de T90.
      In Afganistan, sovieticii au folosit doar tancuri T55 si T62.

    • ce bine ar fi fost daca Armata romana ar fi avut in dotare macar 200 de tancuri T-72 Ural….cu cele 500 T-55 M2R (modernizat standard 2 in Romania), cu 300 TR-85 M2, cu inca 200 TR-77 M2 (TR-77 adus la standardul de modernizare M2 la fel ca TR-85) si cu inca 180 de tancuri din west (80 Leopard-2 A5 si 100 M-1A1 Abrams), am fi avut un parc modern de tancuri si nr.maxim impus de 1380 de bucati.

  3. T-72 inca poate fi modernizat,rezultand un tanc inca viabil.Sunt multi care declara ca este o platforma neviabila,dar are un mare avantaj:ieftin de modernizat si usor de intretinut.Este relativ usor in ziua de astazi sa remediezi principala lipsa a platformei:sistemele electronice de achizitie a tintei,vedere pe timp de noapte si control al focului.Cu chituri de blindaj are o protectie medie spre buna.

  4. Putem sa cumparam si noi 24 tancuri T-72 de la ucrainieni ca sa ne completam un batalion.
    Poate inlocuim un batalion de T-55 cu un batalion de T-72

    • Crezi ca ne-ar vinde noua ucrainenii tancurile lor?Sigur ca ar fi mai ok sa ai in dotare 5 batalioane de T72 modernizate cu producatorul german sau american, atat cat se poate moderniza acest tanc, decat T55 si TR85 fie el si M1.

      • eu ma refeream macar la 1 BATALION de T-72
        2-3 batalioane de tancuri TR-85 M1 si poate 1-2 batalioane de tancuri NATO (in functie de buget)

        cred ca Ucrainienii ne-ar vinde tancurile T-72 dar sa le revitalizam noi.
        Ca o paranteza… tancurile T-72 Ucrainiene sunt superioare celor 28-30 tancuri din dotarea Romaniei.

        – In primul rand tancurile Sovietice (Ucrainiene) au motoare de 840Hp iar tancurile noastre sunt T-72A cu motoarele de 780Hp (rusii aveau pentru export un tanc inferior celor produse pentru armata sovietica)

        – In al 2-lea rand este vorba de blindaj. Blindajul tancurilor ce operau in armata sovietica era superior blindajului de pe tancurile de export.

        T-72 este un tanc ce impresioneaza datorita unitatii de foc: 125mm

    • Ca sa ne facem o idee cam ce pierderi poti suferii: Din surse semioficiala Siria (dar la cate pierderi au suferit iranieni oare cate trupe au acolo?) a pierdut in 3-4 zile peste 30 de masini blidate din care 24 de tancuri doar in ofensiva din Hama (doar in prima zi 13-15 tancuri). Din nou ATGM, ca si in Ucraina, Georgia, Yemen, pune la indoiala capacitatile si strategiile tancurilor si TOW nu este cel mai portabil lansator.

      Mentenanta este infernala la un tanc iar cand il introduci in lupta trebuie sa te astepti la pierderi si avarii serioase deci capacitatea de a produce piese mi se pare cam esentiala mai ales cand nu prea ai de unde sa canibalizezi.

      • Problema sirienilor este lipsa de tacticà si coordonare.

        Tancurile se deplaseazà aiurea, fàrà protectie de infanterie, sau ràmân stationate în locuri unde sunt vulnerabile.

        Pe de altà parte, bàietii din fatà stau si ei în pozitii necamuflate si usor „de bànuit” si trag ca dupà iepuri. Pozitiile susceptibile sà adàpostascà posturi de TOW trebuiesc „tratate” preventiv cu artilerie si aviatie.

        Rezultatele confruntàrii actuale nu trebuiesc extrapolate la orice conflict si la orice tipuri de trupe.

        • Ce spuneam mai înainte.

          Tanc care se plimbà pe creastà si post TOW ales de un inconstient lângà un rezervor de gaz si la vedere.

          https://www.youtube.com/watch?v=we6NRDPfHjA

        • Da, tancurile au fost folosite prost dar sirienii beneficiaza de consilieri si comandanti iranieni si rusi iar tancurile au fost insotite de BMP-uri.

          Daca tancurile se deplaseaza sau nu cu infanterie nu conteaza asa de mult cand inamicul beneficiaza de protectia unor cladiri sau amenajari logistice, sigur apar ceva probleme dar pana la urma infanteria nu poate detecta si tine sub foc orice pozitie din care s-ar putea folosi ATGM pt. ca si la inamici pot aparea soldati care sa acopere acele poziti.
          Doar la campie este o problema cu folosirea lor daca tancurile sunt insotite de infanterie sau dar un camuflaj bun mai atenueaza vulnerabilitatea. Dar si infateria adauga o anumita vulnerabilitate tancurile fiind obligate sa se deplaseze cu o viteza destul de redusa pt. ca soldati sa le ofere protectie => mai mult timp expuse inamicului.

          Distrugerea unor posbile locatii de lansare cu artileria sau aviatia nu este o solutie cand ai multe caladiri pt. ca asta ar insemna sa razi tot si nici macar asa nu poti fi sigur ca nu folosesc resturile cladirilor pt. a lasa de acolo (a se vedea razboiul cecen si nu prea a avut decat AG 7 in cantitati mari). Ea poate ajuta in anumite situatii dar nu este o solutie miraculoasa (mai ales cand inamicul are MANPDS).

          Cand stationeaza un tanc este foarte vulnerabil, pozitiile sigure sunt mai degraba exceptii cand ai echipe antitanc dotate cu lansatoare foarte compacte si mobile care au o raza de 5-6km. Miscarile unor tancuri sunt, relativ usor de urmarit asa incat cam sti unde vor fi la un moment dat si poti pregati echipele.

          Nu se poate pune problema limitarii luptei AT la tancuri, din contra aceea ar trebuii sa fie exceptia in cazul nostru pt. ca nu ne permitem sa aveam nr. necesar de tancuri. Trebuie ca ATGM si artileria sa fie cat mai mult folosite pt. ca ne permite terenul iar productia lor este obligatorie in tara.

      • e o diferenta imensa intre ROMANIA si SIRIA.

        – pregatirea militarilor romani in comparatie cu sirienii
        – strategia militara
        – relieful Romaniei diferit de ce este in Siria (probabil ca relieful este cel mai important lucru atunci cand pregatesti strategia de aparare sau strategia de atac.

  5. Ucraina are o industrie puternică de armament. Ar putea desface bucăți un T 72, trage relevee după piese și să-l producă fără probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *