Armata Romana Reloaded…

This entry is part 10 of 14 in the series Inteligenta romaneasca

    Asa cum v-am promis dealtfel, atat eu cat si GeorgeGMT, continuam a va tine la current cu noile realizari tehnologice introduce in dotarea Armatei noastre, precum si a celorlalte structuri ale Sistemului National de Aparare.

Chiar daca aceste sisteme, din motive obiective, n-au fost prezentate la Expomil 2011, ele exista, sunt operationale sau in curs de dezvoltare si implementare.

In acest articol dezvaluim cateva dintre acestea, o parte dintre ele nefiind prezentate la expozitie. Deci, sa pornim, fiindca suntem convinsi ca aceste sisteme vor produce impresie buna in ceea ce priveste Armata Romana si Cercetarea Romaneasca. Pe noi oricum ne-au impresionat!

Un sistem deosebit, unic pana in prezent in lume este Mira-Reflex, de conceptie romaneasca 100%. Acesta este un dispozitiv de ochire ce mareste considerabil precizia si viteza de tragere.

Ochirea se face cu ambii ochi deschisi, privind numai la distanta, ceea ce permite un control facil, permanent al tintelor si terenului. Este proiectat sa înlocuiasca echipamentele clasice de ochire (sistemul catare-înaltator), pentru armamentul de infanterie (pistol, pistol-mitraliera, pusca-mitraliera etc.). Prin constructie, MIRA-REFLEX permite ochirea si pe timpul noptii, daca tintele sunt vizibile (tinte iluminate difuz sau cu iluminare intermitenta, similar focului la gura tevii.

– Putere de marire: 1x

– Diametrul util: 32 mm

– Dimensiuni (fara adaptor): 120 x 41 x 69mm

– Greutate (fara adaptor): 0,200 Kg

– Sursa de alimentare: baterie (1,5V) tip R6 (AA)

– Durata de viata a bateriei:

– operare normala 2000 ore

– mod stand-by 1 an

– Trecere in mod stand-by:

– automat, dupa 15 min. de la pornire

– Temperatura de operare: -35 °C … +55 °C

– Culoarea reticulului: rosie – albastra

– Dimensiunea punctului: 1MOA ( 3 cm diametru la 100m )

– Intensitatea iluminarii reticulului este ajustabila manual sau automat în functie de contrastul fundal-tinta.

MIRA-REFLEX DUAL este un dispozitiv de ochire ce imbina facilitatile dispozitivelor reflex-vizor, cu cele ale marcatorului laser. Ochirea se face la fel ca la dispozitivului MIRA REFLEX, permitand efectuarea tragerii fara a fi necesara punerea armei la umar. Adaptoarele sunt similare cu cele de la dispozitivul MIRA REFLEX. Usureaza procesul de ochire deoarece proiectarea catre ochii tragatorului a imaginii reticulului nu mai necesita acomodarea ochiului.

– Permite efectuarea ochirii cu ambii ochi deschisi, ceea ce faciliteaza

observarea tintelor si câmpului tactic.

– Permite executarea tragerilor si de la sold, pana la o distanta de 50m.

– Poate fi montat pe diferite tipuri de armament, printr-un sistem de prindere

specific fiecarei arme (adaptoare pentru toate tipurile de armament).

– Deoarece foloseste un sistem dublu de lentile, nu are eroare de paralaxa.

– Poate fi utilizat si pe timpul noptii, daca tintele sunt iluminate difuz sau sistem ,,foc la gura tevii”.

– Dioda laser: 635nm

– P=5mW

– Putere de marire: 1x

– Diametru util: 32 mm

– Dimensiuni (fara adaptor): 120 x 41 x 69mm

– Greutate (fara adaptor): 0,200 Kg

– Sursa de alimentare: – baterie (1,5V) tip R6 (AA)

– Durata de viata a bateriei:

– operare normala : 2000 ore

– mod stand-by: 1 an

Exista chiar si o propunere de modernizare a tancului cu noi sisteme electrooptice; modernizare ce poate fi extinsa si la T-72. SCF consta in urmatoarele componente montate pe MBT:

– vizor girostabilizat pe doua axe pentru tragator, continand:

– canal de zi cu doua rapoarte de marire (x2.5 / x10);

– canal de noapte – camera termala (cu orientare pe orizontala si verticala);

– telemetru laser (LRF);

– micro-monitorul tragatorului, inclus in vizorul tragatorului.

– Senzor de inclinare a tunului (GES), pe partea dreapta a tunului, in fata vizorului tragatorului;

– Panoul de comanda al tragatorului (GCP), pe partea dreapta, in fata vizorului tragatorului;

– Terminalul SCF al tragatorului (GT), pe partea dreapta a turelei, in stanga vizorului

tragatorului;

– Maneta de comanda a tragatorului (GCH), pe suportul din fata tragatorului;

– Senzorul giroscopic al tunului (GGS), sub tun;

– Cutia de interfata a turelei (TIB), pe suportul din spatele tragatorului;

– Senzorul de temperatura a pulberii (PTS),pe suportul scaunului dupa cutia de interfata a turelei;

– Computerul de control al focului (FCC), integrat in blocurile electroniceBMSsi

LNS, plasat pe convertorul de ratatie in spatele scaunului comandantului;

– Senzorul de azimut al turelei (TAS), pe partea dreapta a turelei, in spatele scaunului

comandantului;

– Monitorul TV al comandantului (CM), plasat pe tavanul turelei pe partea dreapta a tunului;

– Senzor meteorologic (MS), plasat in exteriorul turelei;

– Reductor echilateral, ce conecteaza mecanic tunul cu senzorul de inclinare si vizorul

tragatorului.

Urmeaza in curand ca pe masinile existente in dotarea Politiei de Frontiera sa fie montat un sistem modern de supraveghere mobil, pe baza camerei de termoviziune CM-3MR produsa de catre firma franceza SAGEM. Sistemul este de ultima generatie si elimina problemele de fiabilitate ale vechilor camere de termoviziune cu racire. Sistemul este alcatuit din urmatoarele componente, aflandu-se in teste:

– Modulul SAGEM CM-3MR (Compact Military 3-sensor sightMediumRange), echipat cu camera de termoviziune fara racire, camera video si telemetru laser (LRF);

– Monitor video multifunctional (Multi-function Remote Video Monitor) RVM10-CTde 10,4” cu 20 de taste functionale.

Un sistem deosebit este FlyEye, un mini-UAV, dezvoltat in colaborare cu industria poloneza si destinat Armatei Romane, dar si a celorlalte institutii cu rol in Apararea Nationala, precum Politia de Frontiera. Acest mini-UAV este foarte modern, fiind facut pe baza specificatiilor MapN. Anul viitor, cel mai probabil in luna aprilie, va apare si varianta mini-elicopter, care in prezent se afla in teste, fiind destinat in principal supravegherii si razboiului urban.
Mini-UAV-ul este complet autonom, avand GPS integrat şi este operat de maxim doi militari, putand fi lansat direct din mana fara a necesita dispozitive de lansare.
Dispune de motor electric silenţios, avand baterii reîncărcabile Litiu-Polimer.
Aterizarea se face în siguranţă, datorita materialului inovator din care este construit. Este

ergonomic şi compact, montandu-se/demontandu-se uşor, avand structura modulara, fiind transportat in rucsac (mai puţin de 10 minute).  UAV dispune de posibilitatea de programare- modificare a traseului, atat înaintea cat şi în timpul zborului, transmitand in timp real date video/comunicatii/retransmisie, la GCS(unitatea de control de la sol). Legătura radio este digitala, atat pentru date cat şi video. Are mai multe moduri de „zbor”: itinerar predefinit -la coordonatele date, cerc peste o ţintă (rază, înălţime definibile), camera ghidata –modul controlat manual, modul de observare- concentrat pe ţintă. UAV-ul are capacitate de zbor autonom de-a lungul unui itinerar predefinit, chiar în afara domeniului de acoperire a GCS, putandu-se intoarce automat la operatori chiar si atunci cand comunicatiile au fost pierdute.
Operatorul are capacitatea de a capta şi stoca în continuare imagini video pe hard disk-ul calculatorului, inclusiv datele de telemetrie (aer, altitudine vehicul, date de mare viteză, coordonatele de timp şi de vedere circulara). UAV-ul dispune de echipamente optoelectronice pentru recunoaştere şi transmiterea în timp real a filmelor,în condiţii de zi şi noapte: Daylight (cu zoom optic) şi Camera Infra Red. Calitatea imaginii permite operatorilor să localizeze, să analizeze şi să clasifice obiectele din teatrul de operatii, datorita sistemului avansat de stabilizare al UAV-ului.

UAV-ul dispune de un sistem de instruire asistat, ce acopera domeniile de lucru ale acestuia: misiune de planificare, sisteme de parametrii de control şi de set-up, misiune de executie cu simulare a unui zbor in mediul ambiant (vant, turbulenţele), sarcină utilă de control optic cu simulare a unei imagini video captate.
Acest simulator permite antrenamentul regulat al echipajului, indiferent de condiţiile meteorologice, fara a necesita aerodroame amenajate, instruirea putandu-se face oriunde.

UAV FlyEye: Anvergura 3.9 m, Lungime 1,9 m, Greutate cu decolare (max) -11 kg, Greutate cu sarcină utilă max- 2 kg, construit din materiale compozite cu mare rezistenta la soc si intemperii, propulsie electrica, viteza de zbor este intre 50 -140 km/h, Înălţimea de zbor deasupra nivelului mării -4000 m, Operaţional pana la maxim 30 km de GCS, timp maxim de zbor -240 min (depinde de condiţiile meteorologice), operational la o viteza a vântului de până la 15 m / s, gata de zbor in maxim 10 minute, Mod de aterizare – pe fuselaj avand o durata de viata de peste 300 de decolări/aterizari.
Acest sistem este compatibil cu sistemele similare utilizate de către forţele NATO, fiind interoperabil, putand ateriza automat într-un loc pre- programat, fără a fi nevoie
de comunicare din parteaGCS.  UAV-ul este rezistent la praf  si umiditate (până la 95% / 50oC), fiind operabil de la -10oC la +50 oC.

Un sistem deosebit ce urmeaza a intra in dotare, fiind luat in considerare pentru Soldatul Viitorului este sistemul radio portabil RF-7800S-LR Secure Leader (HARRIS). Acesta asigura transmisie de date si voce securizate, este complet automat si integrat network cu esalonul superior, avand capabilitati hands-free. RF-7800S-LR este o actualizare modulara pentru sistem radio dedicat echipei, adăugând intrari suplimentare / facilităţi de producţie şi un mediu de aplicaţii mobile pentru aplicaţii embedded de utilizare. Un display VGA se conectează prin intermediul unui link standard, oferind interfaţa cu utilizatorul. Sistemul de operare mobil ofera  platforma standard pentru dezvoltarea aplicaţiilor viitoare. Flexibilitatea sistemului de operare standard permite aplicatii de mesagerie sau portarea de diverse aplicaţii de cartografiere sau de mesaje.
Acest sistem asigura comunicatii sigure, de date si voce digitalizate, la fiecare membru al echipei, fără a le distrage atenţia de la misiunea ce o au de indeplinit. Incape cu uşurinţă într-un buzunar, si poate fi alimentat de o baterie reîncărcabilă litiu-ion sau o interfaţă baterie externă.
O reţea fără fir unic digitala, ce nu necesita o infrastructura de comunicaţii, oferă încredere, chiar şi în situaţiile în care luptatorii sunt izolati, putand fi folosit inclusiv in mediul urban,  ordinele putand fi auzite si intelese chiar şi în mijlocul unei operaţiuni de mare intensitate.        Este in curs de operationalizare un nou tip de focos, FET 1T. Acesta este un focos de timp programabil, care funcţionează şi impact.

Focosul utilizează două mecanisme independente de armare, iar detonatorul electric este scurtcircuitat până la armare. Este destinat utilizării ca focos pentru bombele de iluminare calibru 81, 82 şi 120 mm.Prin utilizarea unor adaptori poate echipa şi alte tipuri de muniţie.

Este in curs de realizare un simulator full-mision, pentru F-16 Block 15/25/30/40/52.
Simulatorul este foarte avansat, putand simula misiuni complete pentru diferite generatii de F-16. Acesta simulează toate sistemele de aeronave, situaţiile de urgenţă şi tragerile cu diverse arme. Are un sistem integrat de operare Instructor (IOS), asigurand fidelitate simularii, potenţial de actualizare, după evolutia avionicii. Simulatorul se bazeaza software avansat, care încorporează mai multe funcţii, cum ar fi: programare în timp real de mare performanţă pe PC-uri cu standard de operare Windows şi MS a sistemelor, datelor de monitorizare şi de injectare şi gestionarea bazei de date pe deplin cu specificul fiecarei Block de aeronave, putand deservi astfel mai multi utilizatori. IOS (statia de operare a instructorului) a fost proiectata sub indrumarea instructorilor reali cu experienţă de zbor, piloţilor activi şi experţilor in inginerie aeronautica.

Se afla in curs de realizare si un simulator naval NCMI, ce simuleaza sisteme de lupta navala, strategii, etc, dedicat inclusiv Fortelor Navale.

A fost realizat si se afla deja in dotare Vehiculul de Comunicatii prin Satelit –VSAT, destinat STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale). Sistemul este montat pe vehicule Nissan Pathfinder modificate pentru teren dur şi off-road, si asigura conexiunea prin satelit pentru accesul la internet si alte aplicatii bazate pe IP, cum ar fi streaming video şi intranet / extranet de acces, din orice locaţie, fara a mai fi nevoie de o linie telefonică sau alte infrastructuri terestre de comunicatii. SistemulVSAT a fost instalat într-un rack de 19 ” conceput special instalat la bordul vehiculului. Rack a fost echipat cu amortizoare cu scopul de a oferi echipamentelor protecţie pe drumuri neamenajate. Vehiculul este echipat cu AC personalizat şi distribuţie de putere DC, sisteme de conversie pentru şi echipamentele de comunicaţii de sprijin. Un monitor de putere şi panoul de comandă oferă acces convenabil pentru operator pentru funcţiile sistemului de putere. Sistemul de putere de comunicaţii este independent de sistemul vehiculului.

Sistemul de Comunicatii Strategice RRONS, la nivel de reţea radio operaţional, este proiectat pentru a oferi conectivitate la toate eşaloanele militare pe întreg teritoriul tarii de la nivelul Comandamentului Strategic până la nivel de Brigadă. Sistemul asigura comunicaţii de voce în toate modurile de funcţionare (frecvenţă fixă​​, salt de frecvenţă, criptare); comunicaţii de date în conformitate cu STANAG 5066 şi STANAG 4538; schimb de mesaje; rutare automată între diferite medii; LAN de interconectare şi integrare; MA Intranet de interconectare şi integrare; interconectare a forţelor româneşti desfăşurate în străinătate. Se bazeaza pe sisteme FALCON III, devenit recent operationale, dar se poate conecta fara probleme la sisteme mai vechi din gama FALCON II, despre care am vorbit intr-un articol anterior.

Despre capabilitatile ROL 2 ale Armatei Romane, in curs de operationalizare (2 spitale sunt deja in dotare, urmand dupa unele surse a se achizitiona pana la 24 de incinte), am vorbit intr-un articol anterior. Insa, acest modul, fiindca de fapt Spitalul este modular, va avea si capacitatea de monitoriza, diagnostica, localiza si coordona misiunea de salvare a militarilor raniti sau aflati in dificultate. Astfel, fiecare militar va avea un sistem portabil personal, format din senzori, care: achizitioneaza parametrii biologici ai purtatorului prin intermediul biosenzorilor, localizarea prin GPS si le transmite prin sistemul de comunicatii prin satelit catre Spitalul Rol 2 sau Centrul de Comanda, unde sunt prelucrate rapid, analizate si in functie de gradul de alertare si indisponibilitate fizica si psihica a luptatorului, se iau deciziile corespunzatoare privind modul de actiune. Atat Spitalul Rol 2 cat si Centrul de Comanda, pe baza datelor, asigura transmiterea localizarii si datelor medicale ale militarului ranit catre echipa de interventie. Cand militarul este adus la Spital acestuia i se acorda tot sprijinul medical necesar, pe baza datelor stranse anterior, marind considerabil sansele de supravietuire.

A devenit operational, atat la MI cat si la Fortele Navale, minirobotul subacvatic pentru supravegherea si inspectarea unor obiective de interes deosebit si a platformelor marine, de productie romaneasca. Acest robot va avea in curand si o varianta mai mare, aflata acum in dezvoltare. Robotul se deplaseaza subacvatic prin cablu, telecomandat de operator, iar memorarea si prelucrarea datelor video/audio se face in postul de comanda. Robotul are dimensiunile 600x400x400 mm, 20 kg greutate, iar raza de actiune este de 100 m la o adancime maxima de 40 m. Viteza de deplasare pe orizontala este de 2 noduri, iar viteza de imersie este de 8 m/minut. Autonomie 2 ore, avand camera TV imersibila cu grad de protectie IP685 BAR, iar distanta de observare este de maxim 3m.

A intrat recent in dotarea MI si EOD, un nou robot telecomandat de fabricatie romaneasca, pentru supravegherea campurilor operationale si operare la neutralizarea DEI. Acesta are rolul de observare in timp real a campului operational, precum si monitorizarea video multidirectionala a acestuia; vizualizarea simultana a imaginilor video si a datelor de la detectori; anihilarea prin disruptie a DEI; controlul calitatii mediului din campul operational si identificarea de substante cu potential de pericol ridicat.

Dimensiuni -600x430x150 mm; masa neta -16,8 kg; viteza de deplasare -7,5 km/h; denivelare maxima abordata -30 mm; autonomie –minim o ora; tensiunea de alimentare -12 V cc, acumulatori NiMH; echipat cu disruptor cantareste 13 kg; disruptorul este fara recul: munitie cu capsa electrica -7,62×51 mm, incarcatura –apa, domeniul de orientare in plan vertical -0-30 de grade.

Un alt dispozitiv extrem de util FOS dar si celorlalte structuri antiteroriste, este Dispozitivul de Patrundere in Obiective, rolul sau fiind acela de a crea brese prin decupare in diferite obstacole (ziduri sau pereti din beton, caramida sau BCA, usi de lemn sau metalice). Dispozitivul are randament marit si diminueaza efectele ce pot afecta utilizatorul, precum unda de soc, schijele sau flacara. Masa totala -19 kg; masa incarcaturii explozive -1,5 -2,4 kg; dimensiunile decuparii in: beton nearmat cu grosimea de 80 mm -800×600 mm, zid de caramida cu grosimea de 370 mm -1000×800 mm. Dispozitivul este usor si rapid de utilizat, avand protectie sporita pentru utilizator (corp din fibra de sticla, ecran lichid –apa- pentru directionarea energiei de explozie catre obstacol.

S-a realizat un nou explozibil plastic denumit HITEX, care poate fi folosit atat in aplicatii civile cat si in cele militare. Este pe baza de hexogen, cu caracteristici energetice crescute prin utilizarea unor plastifianti energetici din gama nitropolimerilor. Are o viteza de detonatie de: 7600-7900 m/s.

Dispozitivul pirotehnic pentru marcare prezenta, are ca destinatie confirmarea prezentei si marcarea persoanelor care actioneaza in zone cu acces restrictionat. El va fi folosit in teatrele de operatiuni pentru descurajarea actiunilor teroriste cu utilizarea DEI.

  Dispozitivul este compus din: dispozitiv de lansare, grenada de marcare, senzor de prezenta, dispozitiv electronic, sursa de alimentare.

Grenada de marcare este facuta din polistiren expandat, agent de marcare –pigment odorizat sau vopsea de ulei, avand diametrul de 80 mm, inaltimea de 100 mm, iar masa agentului de marcare fiind de 150-250 g. Diametrul norului de marcare este de 3-4 m, iar inaltimea de functionare a grenadei este de 0,5-1,5 m. Grenada dispune de pirointarzietor pentru controlul inaltimii de functionare precum si de amorsor electric pentru initierea lantului de foc.

Un alt produs destinat structurilor de protectie antiterorista, realizat de catre cercetatorii MapN, este Geanta de Protectie Balistica Disimulata, ce are o greutate de 4,2 kg (marimea M) si 4,5 kg (marimea L). Geanta in pozitia „operationala” asigura trei segmente de protectie, suprafata de protectie este de maxim 0,66 metri patrati. Dimensiunea este de 550×400 mm, iar nivelul de protectie balistica este IIIA, SR5, pentru urmatoarele categorii de munitii: 9 mm FMJ, 44 Magnum, 7,62 mm. Timpul de desfasurare in pozitia operationala este de 3 s. De asemenea geanta asigura protectie de peste 95% impotriva schijelor generate de explozia unei grenade defensive la distanta de 1 m.

Specialistii romani au realizat o noua vesta de protectie balistica multifunctionala (VMF), care este parte componenta a echipamentului de protectie balistica individual si este destinata sa asigure corpului luptatorului o protectie eficienta impotriva focului armamentului usor de infanterie si a schijelor pe timpul ducerii luptei, in conditiile mentinerii unei bune mobilitati. Vesta are variante multiple de protectie, avand buzunarele pentru placi dispuse in interiorul husei pentru a nu incomoda miscarile soldatului. Husa exterioara are partea dispre corpul utilizatorului confectionata din tesatura spatiala pentru eliminarea stresului termic si poate fi dezechipata rapid atunci cand soldatul este ranit. Vesta are urmatoarele nivele de protectie: IV/SR8, cu placi ceramice compozite; SR6/7, cu placi ceramice si compozite; nivel III cu placi polietilena.

Specialistii NBC au realizat noul Complet de Decontaminare Individuala CDI, ce are rolul de a proteja militarii impotriva agentilor chimici de razboi, agentilor biologici de razboi si a celor radioactivi, prin reducerea contaminarii suprafetelor descoperite ale corpului, a echipamentului, armamentului individual si a materialelor de stricta necesitate aflate in dotarea militarilor. Este eficient impotriva urmatoarelor tipuri de agenti toxici: neurotoxici de tip sarin, soman, VX, vezicanti; agenti biologici; agenti radioactivi (pe portiunile descoperite ale pielii). Suprafata decontaminata cu o incarcatura este de 2 metri patrati, iar compusii sunt activi intre -30+40 grade C, fiind pregatiti in maxim 10 s. Timpul de neutralizare a agentilor chimici de razboi este cuprins intre 2-10 minute; a celor biologici si celor radioactivi de maxim 10 minute.

Acest complet se foloseste in paralel cu noul Complet de Decontaminare Portabil CD-3P, care va intra in dotarea militarilor din toate categoriile de forte. Acesta asigura decontaminarea chimica, biologica si radioactiva operationala a armamentului de artilerie de calibru mare (peste 85 mm), a tehnicii militare si a mijloacelor de transport din dotarea unitatilor.

Capacitatea utila a pulverizatorului este de 10 l. Dimensiunile de gabarit: recipientul pulverizator 190×530 mm; butelie de oxigen 50×280 mm; completul cu piese de schimb 385x265x150 mm. Masa recipientului pulverizator neancarcat este de maxim 10 kg; masa totala a completului maxim 22 kg; agentul de presurizare este constituit din aer comprimat, cu o presiune de lucru de 14/25/130 bar.

Bomba de Iluminare cal.60 mm, cu o lungime de 400 mm, greutate 2,1 kg, parasuta si torta au masa de 280 g. Viteza la gura tevii este de 210 m/s, focos electronic de timp, setarea acestuia facandu-se cu programator prin fir. Distanta de operare este cuprinsa intre 300-2200 m, iar viteza de coborare este cuprinsa intre 3-5 m/s cu o intensitate de iluminare a campului de lupta cuprinsa intre 180000-250000 cd, iar durata de iluminare este cuprinsa intre 18-25 s. Bomba poate fi lansata din orice aruncator de 60 mm.

Mare parte dintre acestea sunt deja in inzestrare sau in curs de operationalizare. Ne bucura faptul ca Armata Romana si-a intors privirea catre producatorii autohtoni. Ne bucura faptul ca acestia au inteles ca Armata are nevoie de echipamente si mijloace de lupta performante, venind cu produse de exceptie. Asteptam cu nerabdare noul TBT, care va fi total diferit de vechiul TAB, cu echipamente deosebite, mare parte dintre acestea de productie romaneasca. Asteptam cu nerabdare noul avion multirol si noile nave (corvete si vanatoare de mine). Credem insa ca Armata, cu toate restrictiile financiare, doreste a avea echipamente de ultima generatie, ceea ce ne bucura si ne mareste increderea in forta si capacitatile acesteia!

WW

Series Navigation<< Inteligenta Romaneasca : FOS in Armata RomanaINTELIGENTA ROMANEASCA: SICIB –Sistem Integrat de Comunicatii si Informatica pentru Batalion >>

15 comentarii:

  1. 😮 …. avalansa de informatii 🙂 informatii multe si bune…felicitari pt efortul depus.poate pe viitor in limita posibilitatilor completati albumul foto si cu poze cu astfel de sisteme?
    spui ca „aceste sisteme, din motive obiective, n-au fost prezentate la Expomil 2011” – UTI nu a prezentat robotul de interventie EOD si UAV-ul Fly Eye de care vorbesti?
    TBT-ul ala….am citit ce ai scris si iar ma lasa nervii…rogu-te pt linistea mea…evita-l pana apare ceva sigur, poze poate

  2. Da bre unele sunt printre poze, dar nu sunt sigur…UAV-ul este si dansul printre poze, problema mea a fost lipsa timpului si belele cu PC. A trebuit sa schimb sursa si procesorul…dar acum totul este OK 🙂

  3. Referitor la FlyEye, stii cumva cine este partenerul roman (UTI? parca UAV-ul era la standul lor) si, mai interesant, cu ce contribuie la colaborarea cu polonezii?

  4. @Marius. Nu, nu este nici unul dintre ele! Este de conceptie romaneasca. O parte dintre sisteme au fost la Expomil, dar VSAT n-a fost, nici vesta si nici completul (sau poate au fost si nu stiu, fiindca n-am fost la Expomil). Nu stiu inca sigur cu ce contribuie UTI la FlyEye, dar colaboreaza in acest sens cu polonezii, iar mini-UAV-ul se dezvolta pentru si in colaborare directa cu Armata Romana, inclusiv pentru alte structuri (precum Politia de Frontiera). Au in dezvoltare un UAV de tip elicopter, care va apare cel mai probabil in luna aprilie 2012, inainte de BSDA. Si inca ceva! Acea barca telecomandata, cu caracteristici stealth, se dezvolta pentru Marina Romana, la cererea acesteia.

  5. am si io o intrebare.citisem ca mli84 jder e facut pe platforma tr85.asa este?daca e asa de ce nu mareste numarul lor.ptr ca vazui din poze ca erau in mars spre poligon impreuna cu blindatele.de ce nu le incorporeaza in batalioanele de blindtae impreuna cu gheparzii.?asa ar avea o divizie de interventie rapida.dublate si de elicoptere ar fi super.italienii au asa ceva(nu ca tin cu ei sau ii admir).pe urma tinem cont si de numaru de soldati care i poate duce jderul.ghepardul poate duce trupe de infanterie?

  6. Carfil Brasov va produce o bomba de aruncator calibrul 81mm asistata de un motor racheta si ghidata prin GPS, BAMD-81 (Jane’s).
    Din cate imi amintesc de la Expomil, la standul Carfil era un poster de prezentare si parca se mentiona ca partenerul ar fi Rockwell Collins (furnizorul modulului GPS).
    Are cineva poze de la standul Carfil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *