Aromanii recunoscuti ca si minoritate nationala in Albania

STATUT OFICIAL DE MINORITATE NAȚIONALĂ

Moment istoric la Tirana. Vineri, 13 octombrie 2017, după o dezbatere de două zile în comisii și în plen, Parlamentul Republicii Albania le-a recunoscut aromânilor statutul oficial de minoritate națională, prin adoptarea Legii privind protecția minorităților naționale.

Anterior, aromânii erau recunoscuți de Albania doar ca grup lingvistic, nebeneficiind, ca minoritate națională, de sprijin din partea statului albanez de reședință sau din partea statului român înrudit.

Dispunând acum de statutul legal de minoritate națională, aromânii vor putea beneficia fără dificultate de sprijinul cultural al statului înrudit România.

Situatia minoritatii aromane in Albania, recensamant 2011

 

AROMÂNI, NU VLAHI

Proiectul Legii privind protecția minorităților naționale a fost  inițiat de Guvernul Albaniei la 13 martie 2017. Acesta prevedea în alineatul 2) al articolului 3 recunoașterea, prin constatare, a 8 minorități naționale, printre care și aromânii, singura minoritate trecută cu denumire dublă (vlahă/aromână – în originalul albanez: vllahe/arumune).

Alineatul în cauză a fost redactat astfel în varianta de proiect: ”În sensul prezentei legi, minoritățile naționale din Republica Albania sunt minoritățile greacă, macedoneană, vlahă /aromână, romă, egipteană, muntenegreană, bosniacă, sârbă” (cf. cu originalul albanez: Në kuptimin e këtij ligji, pakicat kombëtare në Republikën e Shqipërisë janë pakicat greke, maqedonase, vllahe/arumune, rome, egjiptiane, malazeze, boshnjake, serbe).

Urmare a dezbaterilor publice și consultării mai multor asociații ale aromânilor din Albania în cadrul Comisiei Juridice, Administrație Publică și Drepturi ale Omului din Parlamentul Albaniei, proiectul de Lege a fost amendat. Raportul acestei Comisii, aprobat la 10 octombrie 2017, a specificat, între altele: ”Reprezentanții asociațiilor aromâne au cerut înlocuirea denumirii ”vlahă/aromână” cu cea de ”aromână”, întrucât denumirea de ”vlahă” nu reprezintă un termen științific, ci este o referință localistă, iar în orice terminologie contemporană pentru această minoritate se folosește doar termenul  de ”aromână”.” În acest subiect, Comisia a propus următoarele: ”La articolul 3 se vor opera următoarele modificări: (…) 2. La punctul 2, sintagma ”vlahă/aromână” se înlocuiește cu cuvântul ”aromână”, iar după cuvântul ”sârbă” se adaugă cuvântul ”bulgară”.” Sursele noastre de la Tirana ne comunică totuși că plenul Parlamentului nu ar fi acceptat această propunere formulată de Comisia de fond, în privința aromânilor fiind menținută varianta inițială din proiect: vlahă/aromână. Stenograma dezbaterilor din plen nu este deocamdată disponibilă pe pagina de internet a Parlamentului.

REPREZENTAȚI ÎNTR-O STRUCTURĂ DE STAT

Aromânii vor avea și reprezentare la nivel guvernamental.  Un element inedit este constituirea unui Comitet pentru Minoritățile Naționale. Noua Lege pentru protecția minorităților naționale din Albania prevede: ”(1) Comitetul pentru Minoritățile Naționale este compus din reprezentanți ai minorităților naționale din Republica Albania, prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din prezenta lege. (2) Fiecare dintre minoritățile naționale prevăzută la paragraful 2 al articolului 3 al prezentei legi are dreptul de a avea un reprezentant în calitate de membru al Comitetului pentru Minorități Naționale. Membrii Comitetului pentru Minorități Naționale sunt confirmați prin ordin al primului-ministru, pe baza nominalizărilor depuse de asociațiile reprezentând minoritățile naționale. Mandatul unui membru al Comitetului este de patru ani, cu drept de reînnoire. (3) Președintele și vicepreședintele Comitetului pentru Minorități Naționale sunt confirmați prin ordin al primului ministru pentru a asigura rotația reprezentanților minorităților la fiecare doi ani.  (4) Alegerea președintelui, vicepreședintelui și membrilor Comitetului pentru Minorități Naționale se face printr-un proces independent, transparent și incluziv. Procedurile și regulile de desfășurare a acestui proces sunt reglementate printr-o decizie a Consiliului de Miniștri, propusă de primul ministru”.

Albania este primul stat balcanic care îi recunoaște pe aromâni drept minoritate națională cu numele lor propriu, cel de Aromâni (alături de exonimul Vlahi). Ei mai sunt recunoscuți oficial în Republica fostă iugoslavă a Macedoniei, însă aceasta a respins termenul de Aromân, înlocuindu-l cu cel de Vlah, pentru a nu admite acordarea de asistență culturală din partea statului înrudit România. Aromânii din Albania sunt numiți Fărșeroți. În graiul lor diferențial de cele ale altor aromâni, ei își spun Rrămăńi, adică Români.

 

Mai multe detalii in articolul original pe blogul lui Vlad Cubreacov (presedinte al asociatiei „Rasaritul Romanesc” si un fervent sustinator al cauzei aromanilor si romanilor din Balcani) si caruia ii multumim pentru vestea cea buna!

 

17 comentarii:

  1. Asa-s albanezii, mai grei de cap. Abia acum s-au prins ca aromanii nu sunt un pericol pentru ei pentru ca nu pot constitui motiv de revendicari teritoriale.
    Romania nu are granita comuna cu Albania.
    Grecia, in schimb, are granita comuna si cultiva puternic minoritatea greaca din Albania, folosind-o pentru a ridica pretentii asupra Epirului albanez.
    Politica lor e atat de agresiva incat au dat pensii mai mari inclusiv aromanilor din Albania pentru a se declara greci.

    • Dom’ne! Da’ gretile nu sunt in mare criza? Nu mor iei da foame? Si atunci cum de au bani sa isi ajute minoritatea din diaspora desi sunt cu PIBu’ la pamant, iar noi cu economia duduind nu suntem in stare sa ciripim la unii-alti (nu dau nume). Si inca una: Base’ e indezirabil pt.socialistii din republicuta de peste Prut.

      • Grecii nu numai ca nu arata ca sunt loviti de criza cand vine problema cetatenilor lor de peste hotare sau interesele externe, dar pentru aromanii care se declara greci in Albania si Macedonia au marit cotizatia de la 300 la 700 euro lunar in timpul culminant al crizei economice.

  2. Intresant si làudabil. Interesant cà în dialectul lor îsi spun Rrămăńi.

    Pe de altà parte am citit multe informatii (multumesc Marius) date de d-l Cubreacov, foarte multe inedite. Nu ar fi ràu ca site-ul domniei sale sà aparà în link-urile RM.

  3. Frumos. Albanezii nu mai sînt chiar proștii zonei cum erau înainte de căderea regimului comunist.

    P.S. puteți corecta titlul?

  4. Prostii zonei erau doar pe hartie…Mafia albaneza a fost tot timpul in top :)))

  5. trebuie sa ne sustinem fratii oriunde s ar afla atat ca stat cat si fiecare din noi dupa puteri. avem potentialul unei puteri regionale si pol de dezvoltare. si poate unirea va fi mai aproape…

  6. am intalnit multi aromani din Albania,sung extrem de conectati LA socuetatea albaneza si a comunitatii lor,vorbesc romaneste( care se considera snobi),vorba lot e da or nu,simplu,nu complica .am cunoscut albanez cu radacini aromane,se simtea OK in compania mea,insa era in fel de prag de tribalism pe care nu putea sa I’ll depaseasca.

  7. Albanezii gandesc cu bataie lunga.
    Stiu ca Romania nu recunoaste Kosovo, asa ca „lucreaza la dosar”, incercand imbunatatirea imaginii si a relatiilor.
    In paralel, se folosesc de faptul ca macedonenii nu recunosc aromanii ci ii numesc vlahi.
    Pe termen lung, dupa unirea cu Kosovo, probabil vor mai incerca o solutie sa preia zonele locuite de albanezi din Macedonia. Pana atunci, au nevoie de o imagine mult mai buna decat a vecinilor.

    • Corect! Si mai au nevoie de sprijin de la o tara precum Romania, cea mai mare cu conexiune in balcani.

      Ce ii doare pe albanezi sa ii gadile la orgoliu pe romani? Nimic, au doar de castigat si de speculat comportamentul celorlalti vis a vis de minoritatile lor romanesti, mai ales sarbii si grecii.

      Noi si albanezii nu am avut niciodata nimic de impartit. Nici acum 200 de ani, nici acum 2000 de ani. Convietuirea dintre traci si iliri a fost consemnata ca fiind pasnica, fara razboaie directe majore. La fel s-a intamplat si dupa stabilirea slavilor in balcani, in perioada bizantina sau otomana. Ca apropierea dintre cele doua popoare din perioada redesteptarii nationale nu a avut rezultatul scontat, are si un gram greu de ghinion. Iorga spera altceva. 🙂 un stat aromano-albanez pe model elvetian cantarea enorm in ecuatia geopolitica a balcanilor!

  8. Minoritatea egipteană in Albania??? Poate sa ma dumireasca cineva despre ce ( cine) este vorba? Cat despre aromâni – toata stima si consideratia mea!

    • Sunt ceea ce noi numim ţigani albanezi. Ei se definesc drept egipteni. După bătălia de la Kosovopolje, Imperiul Otoman a împins spre nord populaţiile slave şi a colonizat masiv zona cu populaţii din alte zone ale imperiului. Cum Egiptul era parte a imperiului, e posibil să fi transferat masiv sclavi/robi din Egipt pentru a-i folosi în agricultură. Teoria e susţinută de prezenta masivă a haplogrupului E1b1b, nord african, în populaţia masculină din Albania-27% şi Kosovo-45/47%.

    • Lipsesc turcii…probabil confuzie aici!

  9. Buna veste,pentru aromani si pentru Romania.

    Aromânul Toma Kiurkciev (Sofia, Bulgaria): “Totul, la Eminescu, este pur român!”
    http://matricea.ro/sofia-bulgaria-despre-originea-lui-eminescu-aromanul-toma-kiurkciev-totul-la-el-este-pur-roman/

    O lectie de istorie de la Acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop:

    Academicianul Ioan-Aurel Pop, la Întâlnirile Matricei IV: Ce au făcut Mihai Viteazul şi Avram Iancu pentru România
    http://matricea.ro/lectie-de-istorie-academicianul-ioan-aurel-pop-la-intalnirile-matricei-iv-ce-au-facut-mihai-viteazul-si-avram-iancu-pentru-romania-video/

    „La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat triumfal în Alba-Iulia, și a avut orgoliul să îi vadă îngenunchiați pe cei care altădată îi îngenunchiau pe români. El a luat și niște măsuri care demonstrează dorința lui de a fi Domnul românilor”

    (Pentru ca tot vor unii politiceni introducerea zilei de 15 martie ca sarbatoare oficiala pentru maghiarii din Romania)

  10. Întâmplător am dat peste acest articol, căutând ceva legat de „aromâni”. Este ok până la final când ai comis o. Scrii: „…În graiul lor diferențial de cele ale altor aromâni, ei își spun Rrămăńi, adică Români.” Explică mi te rog de unde ai dedus asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *