Bani din China pentru a ,,rezolva” divortul sudanez al petrolului?


Sudanul de Sud este in cautare de investitori noi, din China, pentru o conducta noua. Acest lucru ar permite sa exporte petrol fara consimţământul inamicului sau din nord (Sudan).

Beijingul se poate alătura unui consorţiu internaţional din Sudanul de Sud, ce vrea sa pornesca acest proiect, a declarat pentru Financial Times, Amum Pagan, negociator ,,greu” pentru Sudanul de Sud.

 

Problema va fi discutata de presedintele sud sudanez , Salva Kiir, la intalnirea cu omologul sau chinez, Hu Jintao, ca parte a unei vizite de 5 zile, incepand de luni.

 

Este de discutat faptul ca la granita de nord au loc ciocniri sangeroase pentru un camp de petrolier aflat in litigiu. Sudanul de Sud controleaza 75% din rezerva de petrol a fostului Sudan (tara reintregita), dar nu poate exporta petrol, deoarece infrastructura de transport terestru, cat si maritim se afla in tara de nord.

 

Un rand de taxe pe tranzit a pus capat exporturilor de petrol sud sudaneze din luna februarie.

 

China a investit si ea masiv in conductele de titei (ca alti prosti…) si in instalatiile portuare. Analistii spera ca medierea de la Beijing sa realizeze un acord de lunga durata intre Sudan si Sudanul de Sud.

 

Cele doua tari vecine sunt in acest moment angajate intr-un nou val de ostilitati, avioane de atac sudaneze omorand, luni, trei oameni, conform relatarilor.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=y2KvAYFUvUQ&w=420&h=315]

 

Sudanul recunoaste ostilitatile, dar spune ca de fapt sunt o contraofensiva ca raspuns la atacul rivalului din sud. De vineri, tupele sud sudaneze au fost impinse 9km de la granita aflata in litigiu.

 

Criza petrolului a lovit economiile ambelor tari, care se bazeaza foarte mult pe exportul de hidrocarburi. Sudanul de Sud a primit 98% din veniturile de titei si se cauta cu disperare o solutie de imprumut pt modalitati alternative de tranzit.

Oficialii de la Juba, sustin ca o noua conducta de petrol ce ar tranzita Kenya ar fi construita in 7 luni. Amum ofera un interval de timp mult mai realist de 30 luni si pana la 4 ani, dar găsirea de investitori pentru proiect rămâne o piatră de poticnire.

 

Unii observatori sustin ca tot conflictul din Sudan a fost alimentat de rivalitatea dintre SUA si China.

 

Sursa: rt.com

 

Nero Flash

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *