Barracuda in marile calde ale Indiei

Asa cum scriam cu destul de putin timp in urma, americanii au deschis Cutia Pandorei oferind Australiei submarine de atac cu propulsie nucleara, iar francezii incearca acum sa-si recupereze pierderile si o fac  – cum altfel – prin incercarea de vanzare a proprilor lor submarine de atac nucleare din clasa Barracuda.

Pe 17 si 18 decembrie 2021 ministrul francez al apararii, Florence Parly, a efectuat o vizita foarte importanta in India unde a avut discutii aplicate cu autoritatile locale.

Lucrurile sunt destul de clare, Parisul s-a oferit sa furnizeze Indiei mai multe aparate Rafale (din primele 36 contractate in 2016 fiind deja livrate 33 de bucati) atat pentru fortele aeriene cat si pentru fortele navale (Rafale M), mai ales daca tinem cont ca experienta indienilor cu MiG 29K a fost dezamagitoare, aparatul rusesc nefiind nici pe departe satisfacator.

Astfel, India a lansat deja la apa cel de-al doilea sau portavion, INS Vikrant care ar trebui sa fie livrat marinei in august anul viitor si de aici oferta franceza.

Dar greul discutiilor a fost axat, conform unuor surse din presa indiana, pe o posibila cooperare in constructia de catre India de submarine de atac nucleare. Deja indienii au probleme cu programul lor de dotare cu inca sase submarine clasice cu AIP Project 75I din lipsa de competitori si de aici pana la sase submarine nucleare Barracuda nu este, spera francezii, decat un pas si cateva miliarde bune de euro in plus.

Francezii au fost de acord – prin compania Safran – sa contribuie la dezvolatrea unui motor turbofan pentru programul Indian AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) ca si pentru viitorul elicopter mediu dezvoltat local, si care este gandit sa inlocuiasca MiL Mi 17 rusesc, IMRH (Indian Multi-Rol Helicopter).

Ce s-a discutat, daca partile au fost de acord sa continue si sa aprofundeze negocierile ramane sa aflam candva, cert este ca Franta are deja un nou produs pe lista sistemelor de armament disponibile la export: submarine de atac nucleare Barracuda.

PS Retorica: pacat ca tarile arabe super-bogate nu prea dau importanta armei submarine pentru ca acolo ar fi o paine de mancat pentru francezi, dar arabii nu se prea inghesuie la submarine si-i pacat…

PPS Relatia Frantei cu India trebuie insa privita si prin ochii expansiunii Chinei in zona Pacificului de Sud acolo unde Franta are teritorii importante: Noua Caledonia si Polinezia Franceza. Desi ca suprafata nu sunt foarte mari, Noua Caledonia are aproximativ 18575 kmp, zona economica exclusive insumeaza 1,3 milioane de kmp, iar francezii sunt deja incomodati de chinezi. Beijingul a semnat acorduri comerciale cu Insulele Fiji, Papua Noua Guinee sau Vanuatu, astfel incat Parisul cauta aliati in zona.

Bineinteles ca doua sunt variantele avute in vedere, sau asa numita strategie “pe doua picioare”. India si Japonia, inamici naturali ai Chinei, tari cu care Franta intentioneaza sa-si coordoneze eforturile si cu care face tot ce este necesar pentru a strange cooperarea economica si militara.

Cu India este in grafic, cu Japonia mai putin, dar intr-un final Franta (singura putere europena cu o amprenta semnificativa in Pacificul de Sud, va trebui sa se alature “clubului” condus de americani si impreuna sa faca front comun in fata Chinei.

India insa este o tara extrem de importanta pentru Franta si este de asteptat ca legaturile dintre cele doua natiuni sa fie din ce in ce mai intense si mai importante in anii ce vin, nu numai din punct de vedere economic.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Ca întodeauna cu indienii e complicat și mai ales luuuung.

    Eu nu am nici o informație cu privire la oferta Baraccudei « atomizate », asta nu înseamnă că nu ar fi.

    O mica aducere aminte pentru starea submarinadei indiene de atac :

    4 SSK clasa Shishumar (Type 209/1500 de la nemti)
    8 SSK clasa Sindhugosh (Izd.877EKM dus la standardul Projekt 08773 – din seria Kilo rusesc)
    4 SSK clasa Kalvari (Scorpène-le francez). Mai sunt încă două în construcție în India

    Nu mai au nici-un submarin nuclear de atac, Akula (Shchuka-B (Izd.971)) închiriat de la ruși pentru 10 ani (INS Chakra) e întors în Rusia cu câteva luni mai înainte de termen (iunie 2021), putin avariat la ambele învelișuri în urma unei explozii ale unor butelii de aer comprimat.

    În schimb, este un contract semnat pe 5 martie 2019 pentru închirierea unui alt Shchuka-B, probabil K-391 Bratsk, care trebuie să fie modernizat în prealabil la santierul Zvezdochka din Severodvinsk și pus la dispoziția marinei indiene abia prin 2025-2026.
    Contractul de 3 miliarde $ !!! cuprinde nu numai închirierea pe 10 ani dar și întretienerea, piesele de schimb, formația echipajului și infrastructurile tehnice de mententa.

    Indienii au în proiect construcția a șase submarine de atac fabricate în India (Proiect 75I) pentru care o cerere de propoziție a fost adresată la patru candidați în iulie 2021

    – Naval Group pentru Barracuda diesel-electric
    – Navantia pentru S-80 Plus
    – Daewoo cu DSME-3000
    – OSK (Rusia) pentru Amour, derivat din Iad.677 Lada

    7
    • O intrebare : sistemele sensibile de pe Rafale, Barracuda(diesel/nuclear), vandute Indiei , vor mai avea vreun secret pt rusia ?

      12
      • Treaba este mai complicată și sunt trei niveluri de răspuns

        – depinde de gradul de secretizare ale militarilor indieni și buna dispoziție fata de Rusia.
        – depinde de nivelul de echipament livrat de francezi
        – si mai depinde și de capacitatea rușilor de a reproduce ce au aflat. La tehnologiile actuale, nu este suficient să ai documentație și chiar obiectul sub mâna ca să-l reproduci sau să-i știi toate chichițele.

        4
  2. Problema cu submarinele astea franțuzești e combustibilul folosit. Trebuie reîncărcat odată la ~10 ani in comparație cu ~30 ani la cele americane. Va dați seama ce înseamna asta pentru o tara ce nu vrea sa depindă de Franța. Asta e motivul principal pentru care Australia a ales ce a ales. India nu are de ales.

    1
    • Cred cà se face o confuzie între „core lifetime” care pentru S9G de la Virginia este de 33 de ani, cu timpul de functionare cu o încàrcàturà de combustibil.

      1
  3. Inutil! Hindusii sunt fix in situatia vecinilor din vest(la fel de colorati si la fel de bogati pe motiv de petrol insa) ciuhabii. Warbird uri klingoniene daca le dai, tot isi iau bataie. Atat ii duce capsorul.

    2
  4. Mai taiem un pic ? Parca la americani era la 20 de ani nu 30.

  5. Scrieti mai si de Kazahstan

  6. Daca le zboară și Kazahstan din bătătură, rușii își pot face bagajele. Ce e acolo, seamănă cu un fel de revoluție portocalie dar treaba e clară. Federația rusă „bate, troncăne si dă fum alb înecăcios”.
    Dau rateu după rateu si economic si politic iar militar nu reușesc să-și mai satisfacă nici vechi aliati. E timpul sa se retragă la Urali si cam atât.

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *