Bate fierul cat e cald!

Par sa-si spuna francezii si degraba s-au oferit sa mai vanda inca 36 de Rafale indienilor dupa ce necazul i-a lovit (in recenta tiganeala aviatica de granita cu pakistanezii) pe hindusi atat de rau, inca au trimis in fata batranele MiG-uri 21 Bizon si Mirage-ul, tinand Su 30MKI mai la fereala.

Ce-o fi fost, ce nu, ei stiu si zeii lor, cert este ca francezii au simtit sange in apa, de au sarit atat de promt cu oferta. Ba va fi rost si de o reducere semnificativa de costuri fata de primele 36 Rafael, astfel fata de 7,87 miliarde de euro, surse bine informate sustin ca Parisul ar putea cere chiar sub 6 miliarde acum, odata ce o sumedenie de costuri fixe (baze, pregatire, scule etc) au fost deja platite in cadrul primului contract.

Iar Dassault se zvoneste ca ar garanta cate un avion pe luna pentru India, in urmatorii sase ani, pentru a dota IAF cu cele, eventuale, 72 de Rafale cat mai rapid.

Revenind la contracte semnate, primul aparat (din cele 36 deja cumparate de India) va iesi pe portile uzinei pe 19 septembrie, iar toate cele 36 vor fi livrate in urmatorii trei ani.

Ramane sa vedem daca indienii vor fi de acord, mai ales ca discutiile dintre presedintele francez si premierul indian (cu ocazia G 7) vor avea in vedere si noul program de achizitie a 114 aparate multirol, lansat de guvernul indian de curand.

Acest program de achizitie este nepotul altui program lansat de India si castigat de Rafale dar ramas nesemnat, totul petrecandu-se in urma cu ceva ani.

GeorgeGMT

50 de comentarii:

  1. În poza cu performantele Rafale-lui este o gresealà la vitezà (1389 km/h).
    Din datele publice, viteza maximà (la mare altitudine si fàrà rezervoare exterioare) este de Mach 1,8 (2205 km/h), în regim de supercroazierà (atins fàrà postcombustie) Mach 1,4 (1715 km/h) cu un bidon de 1250 l si 4 Mica. Cât despre distanta parcursà fàrà alimentare datà, ea este obtinutà cu trei bidoane exterioare.

  2. Istoria contractelor militare cu India este specificà. În primul rând este vorba de « timpul indian » care este mult mai lung decât timpul european, de cel putin patru ori. Apoi toate sforàriile politice si industriale.

    Dassault a reusit cu ràbdare sà construiascà un întreg sistem care îl ajutà la vânzare iar militarii indieni sunt entuziasmati de Rafale. Primele livràri o sà le dea si mai mult apà la moarà.
    Cât despre pretul avansat pentru alte 36 de Rafale, chiar dacà numai trebuie adàugat pretul adaptàrilor specifice Indiei si pretul celor douà baze din primul contract, el include probabil si armament si mentenentà.

    • deci cu gura ta ai recunoscut ca rafale e luat politic :)) dar e o tragedie cand lockheed face acelasi lucru

      • Interpretezi. Am spus cà afacerile indiene sunt impregnate de sforàrii politice interne si industriale. Ghandi si partidul Congresului au mâncat rahat asupra deal-ului Rafale (atât pasàrea propriu zisà cât si aspectul industrial „make in India”) si s-au înecat cu el. Inclusiv cu istorii de finantàri ale filmului amantei lui Hollande. Iar istoria continuà. De aceea este o piatà specialà, cu obiceiurile ei.

        Nu este o presiune politicà externà pentru a lua Rafale. Nu acelasi lucru se poate spune despre vânzàrile lui F-35 !

        • si tu nu interpretezi dupa cum iti convine ? :)) ca asta faci de fiecare data cand zici ceva de f35 sau de rafale.

          • Nu cred că ți-am atribuit vreodată idei care nu corespundeau la ceea ce ai spus. Mă bag în discuții despre Rafale și F-35 fiindcă pentru primul nu este cunoscut decât din ceea ce binevoiesc sa spună surse anglo-saxone iar pentru al doilea este un cor suficient de mare de entuziasmați hrăniți cu propaganda LM și încerc să-l moderez.

            • „pentru al doilea este un cor suficient de mare de entuziasmați hrăniți cu propaganda LM și încerc să-l moderez.”

              Tu ai niste mici probleme acceptand ce iti spun aia care chiar supravecheaza programul gen DoD DOT&E, preferand sa-i ridici mingea la fileu unui prost care sufera de un Sindrom Stockholm in revers cand vine vorba de Lockheed.

              • Ti-am mai spus Alex cà tu ai probleme cu „francezul cu nume de macaronar”, a càrui nume personal si nume de site nu-l retin, darà-mi-te sà-l consult cum crezi.

                Este vorba de toatà abureala în jurul „a 5ei generatii” si toate trâmbitele în jurul minunii zburàtoare fàrà de care nu se poate lupta. Iar rapoartele oficiale sunt asa de complexe si ciopârtite încât nici redactorii nu stiu ce au spus.

                • Bullshit. Dar in schimb ne bazam pe polologhii preluate de prostul tau de la Project on Government Oversight (POGO) care de fapt „interpreteaza” rapoartele respective prin a omite anumite chestii. Asta se numeste manipulare si faptul ca au o agenda si sunt orice altceva decat impartiali.

  3. Salut. Macar hindusii dupa paruiala au tras repede invatamintele de rigoare si fara sa stea prea mult pe ganduri o mai pun de 36 zburatoare noi noute,nu ca noi somn usor Romani tara va protejaza.

  4. Pentru indieni ar fi mai simplu, inclusiv pe parte de mentenanță, sa își cumpere 114 aparate Rafale. Nu as fi surprins sa se doteze și cu Su57 mai ales ca India este partenerul Rusiei la realizarea acestui avion.

  5. Ar face bine indienii sa cumpere in continuare Rafale. Totusi nu ii inteleg de ce mai continua pe filiera rusa. Am citit zilele trecute ca mai vor niste Miguri 29 de la rusi. In locul lor as continua cu Rafale si F-16 sau Gripen. SU-30 , pe care vad ca il tin la naftalina, l-as upgrada cu israelienii pe partea de avionica (nu stiu da a contractul cu rusii le permite)

  6. Insa francezii au reputatie proasta ca furnizori. „Nu cumparam avioane ca sa le aratam la parada” zicea un client nemultumit ca, atunci cadn a avut nevoie (adica ceva ciocniri) Franta i-a taiat accesul la piese de schimb ptr Mirage ….
    Furnizor sigur este SUA . Era si URSS . In 1973 astea 2 au facut poduri aeriene ptr clienti.
    Furnzior fara pretentii morale este .. China. Ca si Basil Zaharoff astia vand cui plateste. Chiar la ambele parti aflate in conflict! (Iranului ii livrau Viermi de Matase si Iracului pesie de shimb ptr tancuri , piese de artlilerie , munitie)

    • Sigur ! Iranienii sunt foarte multumiti de asistenta americanà pentru F-4, F-5 si F-14 fàrà sà mai vorbim de P-3 Orion si elicopterele CH-47…
      Iar argentinienii au avut un ajutor substantial de la americani pentru A-4 Skyhawk dupà embargoul din 1967.

      • Oooh, Cum ridici tu mingea la fileu cu argentinienii…Cum ramane cu Exoceturile argentiniene care nu au mai mers pt al doilea val? Cui dracu au dat francezii codurile rachetelor?

        Canta la alta masa maestre…Sau esti invitat in Mai in Piata Rosie?

        • Sunt invitat în toate lunile la vodka si devotchka nu numai în mai. Eu n-am zis nimic de francezi, Ghita a spus si nu l-am contrazis. Am replicat la fiabilitatea americanilor.

          Cet despre „al doilea val”, nu stiu despre ce coduri vorbesti, e o legendà. Exocet-ul era o rachetà „fire and forget”, cu programare prin contact fizic si nu prin unde, cu autodirector, fàrà autodistrugere. Doi tehnicieni de la SAGEM au ràmas în Argentina (primiserà ordin sà nu mai asiste pe argentinieni, dar nu sà si se întoarcà). Au cam ignorat instructiunile si ultimile douà rachete au putut sà fie împerechiate cu Super Etendard-urile càrora le erau destinate.

        • Vezi ca francezii erau si atunci in NATO adica erau aliati cu englezii cum sunt si acum. Deci refuzand sa mai asigure suport tehnic si sa furnizeze alte rachete s-au comportat loial fata de aliat. Argentinienii erau clientii firmei franceze, nu aliati ai Frantei. Iar aici stiu ce a zis si Mircea ca n-a fost vorba de nici un cod ci de sistarea suportului tehnic si oprirea livrarilor de rachete.

          • Exact, Franta nu a mai livrat rachete, adica chiar si-au respectat blazonul 🙂 …

          • Francezii sunt duplicitari – in termeni de political corectness sau c…e mai pe romaneste:
            Asta o zic aliatii lor minunati prin gura fostului ministru al Apararii Britanic din perioada razboiului din Falklands din 1982:
            „We asked Mitterrand not to give assistance to the Argentinians. If you’re asking me: ‘Are the French duplicitous people?’ the answer is: ‘Of course they are, and they always have been.'”
            https://www.bbc.com/news/magazine-17256975

            Curve au fost si cu noi desi ii ridicati in slavi (MirceaS si MariusB ca deh, locuiesc in Franta) doar unul dintre ei merita slavit: Gen. Berthelot…dar asta datorita faptului ca a fost in Romania si a cunoscut pe cel mai cel OM DE STAT pe care l-a avut si-l va avea pe vecie – ROMANIA – si acela …este o FEMEIE: REGINA MARIA! Ea l-a vrajit, l-a fermecat, i-a transmis dragostea ei nemarginita pentru Romania si poporul acesta.
            Dar in rest, francezii dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, la sfarsitul razboiului, ce ne-au facut?
            Retrageti-va din Banatul sarbesc – ca deh le amenintati capitala Belgrad…Retrageti-va dincolo de Tisa dupa ce pusesem OPINCA pe Cacatul ala de Ungaristan.
            Asta in conditiile in care USA au zis – ROMANIA MARE!!!
            Franta si Germania si-au bagat nasul in Yugoslavia si au alimentat razboiul civil…Slovenia si Croatia au rezistat cu arme furnizate de ele.
            Embargo International in anii 80 impotriva Africa de Sud si totusi au dat armament prin interpusi: Egypt, Israel, Khashoggi -> Africa de Sud.
            S-au bagat in cacatul din RWANDA…
            Cum sa am incredere in ei, ca ne-ar ajuta pe noi intr-un eventual conflict contra Rusiei? Ne-ar da flit in secunda doi…la fel cum nu am incredere in Germanistan intr-un ipotetic conflict Ungaristan RO…Cate miliarde de euro investitii au nemtii in ungaria si cat in Ro? De unde cumpara Ungaria armament acum in draci? Noi? CiuCiu…Chiar daca am lua batalionul de Leo2…am fi lasati pe uscat intr-un ipotetic conflict.
            Cel mai recent: Cat rahat mananca pacifistii si presa din Franta ca vezi doamne Leclercuri ale Arabiei Saudite sunt implicate in conflictul din yemen si guvernantii Frantei o dau la cotit ca nu stiu ce sa raspunda? Ca banutu le face cu ochiul dar oprobiul public ii deranjeaza de asemenea. Ce ar mai zice daca noi am fi in conflict cu Rusia? pardon moi dar pacifistii si comunistii mei din Franta nu-mi permit sa va mai livrez furnituri militare, nici chiar piese de schimb? Niste c…e, pe scurt, domnilor.

            • Amesteci o gràmadà de lucruri si alea selective.

              Nu am timp sà-ti ràspund mai amplu, fiindcà plec undeva, dar relevez cel putin douà incoerente, (le zic asa ca sà fiu gentil)

              – Operatia Turquoise din Ruanda a reusit sà îngràdeascà genocidul. Nimeni nu misca si ar fi fost mai groasà.

              – Leclerc-urile din Yemen nu sunt saudite ci ale EAU. Si oricum esti anacronic, tancurile au host vândute acum zeci de ani; nu acum, iar francezii nu amenintà arabii cu sistarea asistentei dacà le folosesc în conflict, cum fac americanii cu F-16 în alte ocazii (Egipt, EAU, Pakistan)

              • Hai, ca-l bat cat e cald:
                https://www.reuters.com/article/us-yemen-security-un/u-s-france-britain-may-be-complicit-in-yemen-war-crimes-u-n-report-says-idUSKCN1VO11B
                „he United States, Britain and France may be complicit in war crimes in Yemen by arming and providing intelligence and logistics support to a Saudi-led coalition that starves civilians as a war tactic, the United Nations said on Tuesday.”
                Deci, nici usturoi n-au mancat, nici nu miros…
                Iar link ca exista presiune in Franta sa sisteze livrarile de armament – lucru pe care nu-l vor face ca e vorba de miliarde bune:
                „Though intended only for Macron, his prime minister, and the foreign and defence ministers, the document was eventually leaked to the independent investigative website Disclose, which published it in full on Monday, casting unwanted attention on France’s involvement in the war devastating Yemen.

                The report prompted renewed criticism from opposition politicians and NGOs, with the head of Human Rights Watch in France, Bénédicte Jeannerod, stating that “the government can no longer deny the risk of complicity in war crimes”
                https://www.france24.com/en/20190420-france-arms-exports-yemen-saudi-uae-khashoggi-disclose

                • Càcànàrii dreptomeniste. Toate armele descrise au fost furnizate înainte de începerea conflictului.

                  Si scrii lucruri contradictorii. Pe de o parte sunt tipi de neîncredere cà te lasà în ploaie în caz de conflict. Pe de altà parte sunt suspectati de complicitate de crime de ràzboi fiindcà ar continua sà ajute pe cei càrora le vinde arme. Din moment cà demonstrezi cà francezi sunt niste c..ve, toate-s bune…

                  • „dreptomeniste”..

                    Mircea, Grammarly al meu (care stie tot ce fac, oricum e parte din „baieti cu ochi albastri”) te-ar pupa pe frunte!
                    Misto cuvant…”dreptomeniste”…insa adrisantul e cam pe tangent si nu perpendicular…

                  • Ce e greu de priceput? Ești sărac și rupt in cur cu banii la fel că Argentina așa și Romania…in conflict ești fiul ploii. Ai bani și petrol în curte ești prietenul lor. Cine rahat are petrol în curte in partea de est a Europei și da la preț de dumping Germaniei? Hai, lasă manipularea.

                    • Mai ia o pauza cu aroganta asta. Din fericire pentru toata lumea nu esti DELOC in masura sa hotarasti tu cine sa termine si cu ce, cine sa spuna si ce, ce domiciliu discrediteaza pe cine, si asa mai departe. Poti emite opinii cate vrei dar ele nu sunt adevaruri general valabile ci reprezinta prin definitie ceea ce crezi DOAR tu, iar restul (spre stupefactia ta) sunt liberi sa nu imprtaseasca aceasi viziune. Vad ca nu te sperie deloc enormitatile pe care le scrii, si nici nu te feresti sa declari popoare intregi ca fiind curve sau state ca fiind de rahat, neluand nicio secunda in calul ca poate exagerezi si ca astfel de mojicii sunt mult mai rele decat „faptele” incriminate. Culmea e ca tot unul ca tine se plange apoi ca nu ne trateaza bine, ca nu ne dau ce ni se cuvine etc, de parca am fi cu totii cersetorii nevolnici de la metrou. Mai lipseste doar sa te plangi despre cum ne eticheteaza altii pe noi ca sa fie tabloul complet.

            • Nu uita ca nu le-au mai dat rușilor navele de asalt, chiar ca, din câte știu, au pierdut bani serioși. Asa ca ne-am trezit și noi sa i vorbim de rău pe frantuji, când jocul lor politic e la alta scara și chiar nu exista la nimeni, nici la „engleji” nici la americani alta corectitudine înafara de interesul lor național sau de afaceri.
              Asa ca despre ce vorbim? Ce „trebuia” sa facă Franța ca să fie „corecta”? Corecta fata de ce? Da pe Africa de Sud de ce sa nu o ajute? Ca se bătea cu cubanezii și sovieticii în Angola? Ca se purta urat cu negrii? Da gulagul de la sovietici era bun, dacă aparthaidul era rău?…. E complicat. Și niciodată alb și negru.

              • Apartheid care mirosea a nazism de la o posta si in plus, embargoul era ca sa nu dezvolte arma nucleara…Sunt destui nebuni deja care o detin.

    • Nu cred ca francezii au reputatie proasta. Din cate stiu sunt al 3-lea furnizor ca marime la nivel global, loc incompatibil in opinia mea cu o reputatie precara. Desi nu sunt convins ca exemplele punctuale sunt argumente general valabile, ne putem gandi ca un furnizor nesigur nu era luat in considerare in programe de zeci de miliarde de catre alte state-client.
      O vanzare depinde pana la urma de relatiile din acel moment; disponibilitatea suportului post-vanzare evolueaza odata cu dinamica acestor relatii in timp. Eu gasesc asta ca fiind normal.
      Noi am luat platforme frantuzesti si nu stiu despre plangeri (desi MApN este zgarcit in general cu informatiile), ba chiar materialul volant este inca relevant si l-am admirat recent.

  7. India cumpara Rafale nu din cauza Pakistanului ci din cauza Chinei. Indienii au lucrat cu Dasault încă din secolul trecut iar chinezii nu au si nici nu vor avea Rafale pe cand Su-urile sunt ca la ele acasă in China.
    In plus, sunt sigur că nu au vrut sa supere nici prietenul urs cumpărând F-uri așa ca Franța era calea de mijloc….

  8. IAF to induct first Rafale jet on Sept 19, Air chief Dhanoa set to visit France

    While the formal induction will happen on September 19, the first batch of four Rafale jets will fly to their home base in India only next April-May. All 36 fighter planes will arrive by September 2022, a small step on the long road towards building a stronger air force.

    The jets have been tailored for the IAF. India-specific enhancements include helmet-mounted sight, radar warning receivers, flight data recorders with enough storage for 10 hours of data, infrared search and track systems, jammers, cold engine start capability to operate from high-altitude bases, and towed decoys to lure incoming missiles away.

    https://www.hindustantimes.com/india-news/iaf-to-induct-first-rafale-jet-on-sept-19-rajnath-singh-set-to-visit-france/story-BDfDZJaU65ylbuQo5N5z5H.html

  9. Rafale ar fi fost un deal bun pt. Romania, chiar daca e foarte scump, nu stiu daca se poate compara cu alte fightere cu doua motoare la pret sau capabilitati. Era bine daca uzam industrilizarea militara a Frantei cu Mirage si apoi Rafale, sigur ar fi fost benefic. Americanii nu ar fi oferit aceeasi industrializare cu ceva similar (F-15 )cat despre Eurofighter nu stiu daca puteam face ceva la cat e de scump si cu capabilitati mai reduse fata de Rafe.

    Zic eu in conditii optime daca am fi pornit din timp la orizontul anilor 2000 toamna eram o forta cat de cat in regiune, acuma iei F-16 sh care nu se stie daca mai poti sa le tii operative, astia chiar nu cred ca au vreun orizont sa vada cum vor obtine piese si consumabile pentru el, deschide punga AMARG….

    Franta intotdeauna a fost deschisa la asa ceva. Asta e !

  10. Rafale este un avion foarte bun. Prietenii stiu de ce.

  11. Sa ne uitam ce pățește Naval Grup legat de fregate și imaginati-va un contract cu Rafale . Noi tot dăm vina pe oficialii români care nu știu pe ce lume trăiesc dar interesele „aliaților” ne cam trag de mânecă la luatul deciziilor.

  12. Sa nu va mire dacă in următorii 5 ani nu veți vedea si un contract Rafale pentru Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *