Bugetul Ucrainei pentru 2024

USA, Ukraine and EU

Razboiul nu numai ca cere sume enorme de bani dar atunci (sau mai ales atunci) cand este dus pe teritoriul tau schimba dramatic, unori spre tragic, economia unei natiuni si este interesant de vazut asta in Ucraina.

Kievul se zbate sa-si mentina economia pe picioare, sa-i dea macar o urma de normalitate, plateste salarii si pensii, colecteaza impozite de la cine mai are de colectat si isi face bugetul pentru anul viitor.

Astfel, intr-un draft de buget pentru 2024, alocarile directe pentru aparare ajung la +21% din PIB (+40 de miliarde de euro), in timp ce deficitul aprobat este de 20,4% din PIB (aproximativ 39 de miliarde de euro). Practic intregul efort de razboi se bazeaza pe imprumuturi.

Aici deschidem o paranteza, pentru ca efortul de razboi al Ucrainei este mult mai mare decat bugetul dedicat de la Kiev si insumeaza zecile de miliarde de euro cu care Kievul este sprijinit (practic transferuri directe de fonduri dinspre Vest) la care se dauga ajutorul militar direct: tehnica de lupta, instruire militari, munitie, sprijin informational, sustinerea monedei locale – grivna de catre Banca Centrala Europeana. Doar din partea UE au intrat in Ucraina de la inceputul razboiului peste 60 de miliarde de euro, in timp ce ajutorul american a sarit de 75 de miliarde de dolari, sub toate formele posibile.

Iar daca adunam sumele alocate pana acum de de cei doi mari: UE si SUA, la care se adauga si ajutoarele din Japonia, Canada, Australia etc, ajungem la niste sume cu adevarat colosale fara de care bugetul ucrainean pentru aparare n-ar insemna mare lucru. Inchidem paranteza.

Bugetul pentru aparare pe 2024 ar fi mai mare cu aproximativ 3 miliarde de euro fata de cel pentru anul in curs.

Daca facem niste calcule simple, guvernul ucrainean se asteapta ca in 2024 PIBul tarii sa fie undeva in jurul a 200 de miliarde de euro. In 2023 deficitul bugetar a fost de 27% din PIB si pentru 2024 se spera ca acesta sa scada la 20,4%.

In acelasi timp, ucrainenii incearca sa-si mentina o buna reputatie pe pietele internationale de capital, in buget existand alocate sume pentru plata ratelor la datoria publica: 103 milione de euro pentru datoria publica interna si 46 milioane de euro pentru datoria publica externa.

Evident ca bugetul pentru anul viitor, ca si intregul sistem financiar ucrainean, se bazeaza practic pe aliatii occidentali pentru a fi sustinut. Pana acum, din 24 februarie 2022, aliatii au oferit Ucrainei sub diverse forme peste 58 de miliarde de euro, de multe ori sub forma de transfer direct de bani pentru sustinerea economiei nationale ucrainene si a monedei nationale locale, altfel ne putem inchipui ca economia Kievului ar fi colapsat imediat si nimeni nu ar mai fi imprumutat bani Ucrainei fara garantii vestice.

Insa nu trebuie sa ne facem iluzii, economia ucraineana nu pare sa mai fie foarte functionala in acest moment, ea fiind doar una sustinuta la propriu prin perfuzii de fonduri occidentale, cu alte cuvine nu cade pentru ca nu este lasata sa cada.

Intr-o tara aflata in razboi pe propriul teritoriu este dificil sa faci afaceri, sa faci investiti sau macar sa ai consum casnic pentru produse de medie si lunga durata de folosire. Credeti ca sunt multi ucraineni care isi cumpara masini de spalat sau televizoare? Ori fi multi care fac credite imobiliare sau isi cumpara autovehicule? Oamenii de afaceri cu IMM-uri mai investesc ceva in companiile lor, mai exista flux de capital intre companiile private ucrainene?

Intr-o astfel de economie doar statul mai poate face ceva, iar aici statul are nevoie de foarte multi bani (valuta forte nu modena nationala) pentru a sustine o minima cerere, a sustine moneda nationala si a asigura un oarecare flux de capital prin economie, sau ce a mai ramas din ea.

Pentru o economia nationala este tot atat de puternica cata incredere genereaza, atat printre cetatenii proprii cat si printre creditorii externi si ramane de vazut daca occidentalii vor continua sa furnizeze Kievului si in 2024 miliardele de euro necesare (practic sub forma de numerar) in acelasi timp cu continuarea aprovizionarii cu arme si munitii.

Lasata singura, Ucraina ar colapsa economic in cateva saptamanii, 2-3 luni, de la anuntul oficial si ar fi pacat.

De remarcat ca procentul de 20% pentru aparare atunci cand tara este efectiv in razboi, nu este deloc un procent mare, dar probabil ca doar atat isi pot permite fara sa arunce deficitul in aer, restul necesarului se spera sa vina dinspre Vest.

Daca imi aduc bine aminte, in WW2 guvernul american aloca un pic peste 40% din PIB pentru efortul de razboi, dar nici macar asa nu era suficient, americanii imprumutandu-se cu sume colosale, pentru acele timpuri, de la propria populatia prin emisiunui de bonduri.

Iar America era un colos economic si avea propriul teritoriu departe de linia frontului, insa razboiul este scump, extrem de scump.

GeorgeGMT

40 de comentarii:

  1. https://youtu.be/4UdTaJzyY9U?si=46FwsSMC32GSDQWe

    Republicanii nu mai vor să sprijine Ucraina, asta i adevărul

    8
  2. Yesterday at a classified briefing over Ukraine, it became clear that America is being asked to fund an indefinite conflict with unlimited resources. Enough is enough. To these and future requests, my colleagues and I say: NO,” Vance wrote on X, sharing the letter.

    https://thehill.com/homenews/4215940-republicans-in-letter-to-white-house-vow-to-oppose-further-ukraine-aid/

    5
  3. @GeorgeGMT,

    Felicitari pentru articol! Este clar ca singura nu poate sa faca fata, vad ca nici Rusia nu se descurca singura prea bine si cauta ajutor extern la randul lor. DPD militar nici nu mai are rost sa vorbim, se duc cu palaria intinsa la Iran si NK. Penibil! Ar fi interesant un articol similar despre Rusia, mai cu seama daca tinem cont de evenimentele recente din Nagorno Karabah, acolo unde colosul rus pare ca face un pas in spate si mai ‘vinde’ un aliat pe o moneda de schimb, de data asta turceasca.

    Dupa cum spune proverbul binecunoscut la nivel international, rusii nu au prieteni, au doar interese! Parerea mea este ca spre finalul lui 2024 vor colapsa si ei, altfel nu se explica concesiile pe care le fac altora. Nici preluarea retelei de gaze din Basarabia de la Gazprom de catre Transgaz nu are sens, fara se ne gandim ca rusii sunt efectiv pusi la zid. Mai nou moldovenii nu vor nici sa le mai plateasca pretinsa datorie istorica la gaze, iar rusii doar maraie subtil pe sub nari si cam atat!

    25
  4. Mie personal cifrele astea mi se par trase de coada…no offense…
    PIB nominal (cand e vb de buget nu discutam la PPP) de 200 mld EUR nu au avut nici inainte de razboi, la o populatie de vreo 40 mil locuitori…
    Cum ar putea avea in 2024 PIB de 200 mld ? Chiar sunt curios…
    S-au refugiat vreo 5-10 mil (care nu mai genereaza PIB sau macar consum), deci populatie catre 30 mil locuitori din care vreo 5 mil (poate mai mult) traiesc in zonele pe care guvernul de la Kiev nu le mai contoleaza, si de unde implicit nu colecteaza taxe etc…sunt si astea incluse in PIB ul de 200 mld din 2024 ?
    Nu mai vb de infratsructura energetica si nu numai partial distruse si alte nenorociri…

    https://www.imf.org/external/datamapper/profile/UKR
    FMI zice o populatie de 31.95 mil si un PIB de 148.71 USD in 2023

    Mai degraba un exercitiu de imagine sa arate ca nu pierdut total controlul economiei…

    De asta ziceam ca pt Ukr nu e foarte important ce arme primesc ci cat vor mai fi dispusi cei din vest sa-i finanteze, mai ales ca 2024 e an electoral cam peste tot si recesiunea bate la usa prin Europa…ca daca se inchide robinetul de bani e o chestiune de saptamani (aici suntem 100% de acord)…

    Ne place sau nu, totul e pe bani pe lumea asta…

    38
    • Nici mie nu-mi arata binele cifrele dar le-am folosit asa cum le-am gasit. Cert este ca Ucraina sta pe un fir de ata dpdv financiar si orice intrerupere a finantarii va duce la colaps.

      31
  5. Saptamana trecuta am citit declaratia unui general ucrainian care coordona apararea regiuni sud (Herson si Zaporojia) in febuarie 2022.
    Straveziu e putin spus cand ne referim la ce aveau ucrainienii in calea armatei ruse din Crimea. O brigada mecanizata cu jumatate de efectiv si tehnica de pe vremea lui Brejnev si un batalion de infanterie marina tot cu juma’ de efectiv. Erau atat de slabi incat nici macar apararea la granita cu Crimea nu era corect coordonata, erau minate campurile dar drumurile si podurile nu. Facea o aluzie subtila ca pentru asa ceva era nevoie de decizie politica sa distruga infrastructura. Spunea ca in primele zile i-au tocat rusii cu aviatia, mai spunea ca la ce efectiv avea nici macar retragere organizata nu a putut face, daca ne amintim primele imagini cu tancuri au fost T64 ucrainiene abandonate pe soseaua dinspre Crimea. Aducea din nou o aluzie ca putea mina podul Antonovski si barajul de la Nova Kahovka, dar din nou…nu a existat decizie politica.
    Jocul s-a intors la Nikolaev, au adus din rezerva un general experimentat (era anchetat pentru coruptie…) si impreuna cu un regiment de parasutisti si voluntari paramilitari au reusit sa-i opreasca pe rusi (zic ei), dar in realitate eroarea a fost a planificatorilor rusi care nu au asigurat suficiente resurse invaziei, probabil ca a lipsit combustibil, piese de schimb si munitie pentru inca 5 zile sa fim acum vecini cu rusii. Straniu este ca le aveau din abundenta in depozite, problema lor a fost ca nu le-au avut atunci asupra lor iar Rusia e mare.
    In acest context, ii inteleg pe rusi ca nu inteleg cum au ratat, in planul lor chiar daca vesticii trimiteau ajutoare nu puteau revigora apararea ucrainiana in timp util. Si vesticii stiau asta, din cauza asta au inceput sa trimita gradual „marfa” doar cand au vazut ca ucrainienii o pot folosi.
    Deci ucrainienii nu au facut mai nimic sa poata respinge invazia, au fost „n” semnale, rusii facusera o pregatire exact pe acest scenariu, americanii si britanicii ii alertau constant (primii au fost altii :).
    Dupa mine totul are legatura cu banii, la ei ca si la noi bugetul se „sifona” la greu, existau prea multe „guri de hranit” pana sa mai ajunga ceva si la aparare riscand (pana la certitudine) securitatea statului. Acum se vede ca existau fonduri, importanta era doar prioritizarea lor, iar daca nu existau se puteau angaja credite (ce fac acum polonezii) pentru a castiga timp.
    In acelasi punct suntem si noi impreuna cu toata EU, tratam cu superficialitate securitatea si prioritizam fel de fel de grozavii, gen canalizare si apa curenta in sate cu 90% batrani peste 70 de ani ce abia traiesc din pensia mizera.
    Acum ucrainienii incearca sa recupereze dar este greu, rusii sunt fortificati.
    Morala este ca daca ar fi actionat preventiv ar fi consumat resurse infinit mai mici decat acum cand vor sa recupereze. Asta ar fi a doua lectie de invatat, daca armata ucrainiana ar fi fost macar 30% din ce este acum, rusii nu intrau niciodata peste ei.

    45
  6. Articol la timp George ?
    Subiectul articolului ma aduce la gandul ca Romania
    dar si alte tari vecine nu ajuta Ukrainei cu cereale, in special Polonia.
    Ideea e sa faciliteze tranzitul de cereale prin tara
    in forma de „pass through”., fapt care nu cred
    ca va afecta propriul product luand in consideratie
    ca concurs era existent tot timpul.
    Eu nu prea inteleg incapatanarea pe timp cand
    transportul de la ei se face pe coridoare marine
    penibile….

    11
  7. Metre, eu zic să fim optimiști. Americanii au băgat aproape 1000 md. de dolari după 2001 în Afghanistan. Acum este primul război în Europa după 1945. Și contra muscalilor. Din păcate o să dureze, am eu așa un feeling. Și după aia o să înghețe… Iar europenii ăia vechi și care construiau catedrale când alții se ascundeau prin păduri și otraveau fântânile nu au încotro, dau și ei banul jos, mai cu scrâșnet din dinți, mai cu lacrimi și zâmbete false…

    29
  8. Si crezi ca nu se mai sifoneaza bugetul la ucrainieni?

    10
  9. Stiti de ce ukrainski vor castiga razboiul? Pt ca exista proverbul ala neaos romanesc care zice ca daca esti baiat destept, il faci pe altul sa scoata castanele din foc pentru tine. Asa face si unchiu’. Ii ajuta pe ukrainski sa scoata castanele din foc pentru el. Plateste pentru asta, e adevarat, dar infinit mai putin decat ar plati sa le scoata cu mana lui, not to mention ca scuteste posta americana sa trimita scrisorile alea de condoleante catre neveste/mame/familii. Deci cine clipeste primul economic vorbind, e mancat. Unchiu’ n-a clipit nici cand ducea 2 fronturi aproape singur singurel, unul in Europa, altul in Pacific, acum 80 de ani, plus c-a i-a tinut pe linia de plutire pe bolsevici (ca de, pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti). Deci, AMR zic io cam 1 an 2, si ce-o mai ramane din maica rusie se duce p de suflet pentru ca economic vorbind nu mai poa sa stea fara sa clipeasca.

    37
    • unchiu lu matale te lasa cand ti-e lumea mai draga cu fundu-n balta. singura operatie reusita a fost coreea de sud dupa ww2. vietnamezi, afgani,kurzi si probabil ukr au simtit-o pe pielea lor. in competitia intre dictaturi precum rusia/china si un sistem politic la care realegi un caudillo odata la 4 ani, e clar ca dictaturile au un avantaj. rusii nu au altceva de facut decat sa astepte. mai e si chestia cum ca usa traieste peste posibilitati. au deficit cronic care a explodat. alea 40 de miliarde date ukrainei sunt mizilic la trilioanele in minus la buget.
      si europa poate tipari bani, da si aici rusii nu au decat sa astepte, macron nu sta prezidente la infinit, in germania afd creste.von der layen e o bascalie. intrebarea e care dictator moare primu si pe cine scoate fsb din joben dupa . pana la urma principatul aliat al ukr o sa fie china, amandoua vor sa rontaie din larva grasa. mai nasol e ca romania risca sa se trezeasca inconjurata de tari care au pastrat relatii bune cu rusii, vezi ungaria,serbia si pe sub patura, bulgaria

  10. Bun, acum sumele primite de la SUA si UE nu sunt chiar atat de simplu de interpretat.

    Un prim punct este ca armamentul vechi livrat are o anumita evaluare, de multe ori cu mult peste valoarea de moment, valoarea reala daca ai vrea sa-l vinzi. O alta problema aici este ca acei „bani”, nu au valoare reala pentru economie; nu poti ridica spitale si autostrazi cu IFV uri vechiute sau tancuri ce zaceau.

    O adoua proplema ce tine de cifrele oficiale este ca nu se contabilizeaza sumele ce se intorc in economie. Daca faci un sistem AA de ex. un Iris-T, se contabilizeaza costul sistemului. Dar acea fabrica plateste salarii ce sunt taxate de guvern, banii angajatilor se intorc in economie, profitul companiei este taxat. Deci si costul net pentru tara al armamentului nou este mult mai mic decat valorea produsului.

    10
  11. Nu cred ca SUA va renunța la Ucraina , sunt interese de mai multe feluri când e vorba de Ucraina , deja circula prin SUA un filmuleț in care se vorbește ca Ucraina trebuie susținută pentru ca Putin sa fie zdrobit , ca nu mor americani , etc , etc … Occidentul face eforturi , dar , personal cred ca vor merge înainte – poate mai subțire decât pana acum , dar tot înainte …
    Despre PIB -ul Ucrainei , ce sa zicem – l-au umflat sa nu fie procentul destinat efortului de război foarte mare – ca la 200 mld , 40 mld e 20 % , dar la 140 mld , 40 mld e aproape 30 % , asta dacă Pib-ul va fi 140 mld …

    11
  12. coruptia din Ukr e foarte mare , faptul ca f multi cetateni pleaca , f multi minoritari si inclusiv ucraineni nu vor sa lupte e o problema mare . Scuze da cifrele astea mna par trase de par, vom vedea , e greu sa ii scoti pe rusii din Ukr si ma indoiesc ca vor lua Crimeea inapoi , adica ei nu isi permit sa le fie sistat ajutorul si uite ca americani spun ca conflictul nu trebuie extins , da da spun ca Crimeea e parte integranta aUkr dar cand se va face o mobilizare generala a rusilor ca ei asa spun daca vor fi atacati in Crimeea vor face mobilizare generala si ma indoies ca China Iran Nordul vor sta cu mainile incrucisate si nu vor sustine Rusia . Sunt multe necunoscute si Ukr trebuie sa fie mai deschisi fata de restul si acel nationalism dus la extrem sa fie lasat in urma . Cat despre noi , 4000 de angajati le trebuie MAPN anul acesta cat mai e , de unde vor scoate ?

    7
    • Nici o grija: Ei sunt popor de 40 milioane. Au potential
      si motivatie de gastig.
      In al doilea rand, gandeste te ca Romanii, fara razboi,
      mai mult decat 10% au sters o dupa revolutie.
      Asa ca na s avea grija mare de potentialul lor.

      16
    • Hai să zicem că fac mobilizare generală și? Ăia trebuie echipați, dotați și aprovizionați. Că să nu mai vorbim de antrenament. Nu cred că tacticile rusești din WW2 mai au succes acum. Orice concentrare masivă de trupe în zona frontului ar fi imediat reperată și câteva rachete cu submuniții ar face ravagii.

      13
  13. Daca o sa faceti export/contrabanda spre rusia
    cu ceva vodka sau tuica, Ukraina o sa castige razboiul
    la sigur?

    8
  14. Când auzi de asemenea sume pentru bugetul pe anul viitor , se limpezește mult strategia polonezilor cu privire la investițiile in tehnica militară , mai ales ca ei au declarat cu subiect și predicat ca dacă apare riscul unui conflict , ei vor ataca primii pentru ca acest conflict sa nu fie dus pe teritoriul polonez …
    Ucrainienii s-au cam blocat in est , fără superioritate aeriana pentru sprijin aerian , e greu sa spargă frontul , ca e anul asta , ca e anul viitor – o forța aeriana puternica pentru sprijinul trupelor de la sol și rachete de croaziera + ATACMS pentru a lovi depozite de Muniții și avioane , elicoptere de pe aerodromuri din zona de interes, astea ar fi obligatorii pentru a reuși ceva …
    Occidentul , eu cred ca va susține in continuare statul ucrainean , pentru ca Occidentul e cel care a deschis usa pentru ucrainieni …
    Eu îmi mai pun o întrebare – cine va finanța reconstrucția Ucrainei ? Ca daca Occidentul renunța la Ucraina , aceasta cade sub bocancul Rusiei – dar oare poate Rusia susține reconstrucția Ucrainei ? Sunt convins ca NU , astfel ca Rusia si-a cam luat gândul de la Ucraina …
    Costurile cu reconstrucția Ucrainei sunt imense , enorme , se vor face mulți bani pe marginea reconstrucției , care si aia va dura mulți ani …
    Altfel spus , Ucraina prezintă un enorm interes pentru occident , pe lângă implicațiile in jocurile geopolitice , sunt implicații economice imense , iar acestea sunt pe termen mediu si lung …

    6
    • Salutare. Eu știam că Ucraina avea o industrie militara bunicica. Înțeleg că nu mai pot produce tancuri , poate cel mult transportoare sau vehicule improvizate, dar armament anti-tanc, anti aerian, de infanterie, camioane, pot produce în jumat limitat , nu? Știu ca rusii le-au mai bombardat din fabrici, dar parca mutaseră cate ceva in jurul Lvovului. Mai degrabă resursa umană va fi o problema in viitor. Una mai presantă.

  15. Nu stiu de unde ai scos aia 200 melearde euroi. Anul trecut gdp ul lor fuse de 160 miliarde. Dolari, adica sub 150 miliarde euro. Anul asta sperau la 169 dar tinand cont ca exporta cereale circa si ceva de loc, este posibil sa fie mai putin ca anul trecut. Deci, anul viitor daca vor avea again 160 pot zice Doamne ajuta. Sa aloci 40 din 160 ptr aparare suna a Kim cel gras. Cat despre ajutoarele americane, republicanii au inceput sa puna piciorul in prag. La actuala vizita nu l au mai primit pe comediant sa recite in Congres, plus ca o gramada au spus cu subiect si predicat, in fata ziaristilor, ca nu mai vor sa arunce banii americanilor. Îi preocupă mai mult Xi Ping Pong decât musiu putinica.Sanctiunile contra ăstuia nu prea functioneaza neam(nu că impotriva iranului sau drkn ar functiona). Pierd greii din industria chip urilor zeci de miliarde ca nu mai cumpara cinezii de la ei(fabrica nou nouta a TSMC ului din USA stă de pomană că nu are ptr cine să producă). Basca dementul senil Bideu(care e posibil sa nu mai apuce Craciunul 2024) cica e pe făraș. Se discuta serios să o propună anul viitor ca preș democrat pe madam Obama. Kamila se pare ca e în subsolul clasamentelor.Dupa cum am mai spus, se anunță vremuri enteresante!!

    1
      • 300 milioane?? La cât costa armamentul vestic, le ajunge ptr o săptămână!! Au cheltuit până acum peste 100 miliarde(cifrele oficiale, suma adevarata o stiu probabil doar câțiva). Si nu au fost F16, Abrams, atacms si alte minunatii care papă bani seriosi. Sanctiunile functioneaza canci (oare când își vor da seama că nu mai sperie pe cineva), economia UE este in cădere libera, deja lupta pe enspe fronturi economice cu iran, china, rusia, arabia saudita(toate pe podium ca furnizori de materii prime sau goods) . Si asta dupa 3 ani de guvid19 care a costat Occidentul trilioane de $. Reteta perfecta ptr un crah financiar pe lângă care ala interbelic o sa pară pistol cu H2O.

        1
      • Ca termen de comparatie 100 de plinuri de Himars si 100k rounds de 155mm (din alea proaste) costa peste 300 mil $!!

    • @Strumpf
      Câteva info nu prea corecte
      ”Pierd greii din industria chip urilor zeci de miliarde ”
      Americanii au dat o lege anul trecut ”Chips ansd Science Act” oferind fonduri de dezvoltare de 280 miliarde de dolari pentru cercetare/ dezvoltare/producție de (micro)electronică, 52 miliarde destinate numai pentru autohtoni, se îngrămădesc firmele să acceseze fondurile.

      ”Legea privind cipurile și știința (introdusă inițial în Camera Reprezentanților sub numele de Legea America COMPETES) este „o investiție istorică pentru a crește producția de semiconductori de producție americană, pentru a aborda vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare pentru a produce mai multe bunuri în America, pentru a revitaliza cercetarea științifică și leadershipul tehnologic al Americii și pentru a consolida securitatea economică și națională a Americii, atât în țară, cât și în străinătate” (Comisia pentru știință, spațiu și tehnologie a Camerei Reprezentanților din SUA).
      Inițiativa reprezintă un efort bipartizan de consolidare a producției americane, concentrându-se în mod special pe produsele electronice și alocând 280 de miliarde de dolari pentru proiecte-cheie, inclusiv 52 de miliarde de dolari în fonduri federale pentru producția internă de semiconductori, pentru a construi o forță de muncă mai puternică în domeniul STEM și pentru a stimula inovarea, pentru a duce economia noastră într-un viitor mai sigur.”
      https://www.electrosoftinc.com/chips-act-us-reshoring-what-it-means-for-your-business/

      Nici cu asta n-ai prea nimerit-o
      ”Fabrica nou nouta a TSMC ului din USA stă de pomană că nu are ptr cine să producă”

      Ce să producă taiwanezii de la TSMC când fabrica pe care vor să o pună pe roate în SUA Arizona nici măcar nu e dată în folosință. Întâmpină probleme cu personalul calificat și cu șmecherii din sindicate. Oricum vor să mai construiască una tot în Arizona.

      ”Între timp, provocările cu care se confruntă prima unitate a companiei persistă. Aceasta ar fi trebuit să se deschidă până la sfârșitul anului 2024. Acum se preconizează că va fi finalizată construcția până în 2025. Întârzierea provine din cauza „numărului insuficient de lucrători calificați cu expertiză specializată”, potrivit TSMC.
      TSMC a amânat planurile de producție, acuzând lipsa forței de muncă calificate în SUA și solicitând Washingtonului să accelereze acordarea de vize pentru muncitorii taiwanezi. Sindicatele contrazic faptul că gigantul tehnologic a inventat deficitul de competențe ca scuză pentru a angaja forță de muncă străină mai ieftină.”
      Cum s-ar zice producția de procesoare nu-i ca mânatul vitelor.
      https://finance.yahoo.com/news/tsmc-chip-fab-arizona-touted-093000251.html

      Și Samsung s-a băgat să construiască, în Texas, probabil că tot în baza accesării unor fonduri oferite de chips&science act, iar ăștia zic de 15% sponsorizare de guvern

      ”O fabrică de cipuri pe care compania sud-coreeană Samsung Electronics Co. o construiește în Taylor, Texas, ar costa cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume peste 25 de miliarde de dolari, în creștere cu peste 8 miliarde de dolari față de previziunile inițiale,
      Producătorii de cipuri solicită subvenții în valoare de miliarde de dolari americani din partea administrației președintelui american Joe Biden, prin intermediul legii CHIPS (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors) și al legii privind știința, care vizează accelerarea producției de cipuri în SUA.
      Cele mai multe subvenții guvernamentale americane ar acoperi doar până la 15% din costul noilor fabrici, au declarat oficialii Departamentului de Comerț al SUA la începutul acestei luni.
      https://www.taipeitimes.com/News/biz/archives/2023/03/17/2003796227

      În ce privește Ucraina americanii se laudă că le-au dat deja 100 de miliarde, deși nu spun câte din aceste miliarde ajung înapoi în economia americană la fabricanții de arme americani, iar acum democrații încearcă să suplimenteze cu alte 24 de miliarde, dar se opun republicanii, și oricum zilele astea se pare că guvernul SUA va fi lăsat fără finanțare, ”shutdown” că nu se înțeleg între ei, și deci nici Ucraina n-are cum să primească cașcaval până nu se termină scandalul.
      https://edition.cnn.com/politics/live-news/government-shutdown-deadline-09-29-23/index.html

      2
  16. Ajutorul vestic in bani e mult supraevaluat. Tot armamentul trimis pana acum (cu putine exceptii) este evaluat contabiliceste la valoarea lor de atunci. Se intampla si la noi in admnistratie unde inventarele vechi sunt de multe ori cele mai scumpe.

    Dar in ukr vestul a acordat in mare parte armament vechi de cel putin 30 de ani ce urma sa fie trimis la casare. Sunt celebre M113, rachetele Harm etc. Toate acestea sunt calculate la valoarea lor de inventar, probabil actualizata dar adevarul ca statele vestice urmau sa plateasca bani pt casarea si dezafectarea lor.

    https://twitter.com/secretsqrl123/status/1701656269851873327/photo/1
    https://twitter.com/secretsqrl123/status/1701655665406591011/photo/1

    Eu am mai zis-o, rusii sunt fierti la foc mic altfel nu se explica ajutoarele cu taraita din vest pt ukr. Primesc doar cat sa nu piarda in nici un caz sa ii distruga pe rusi. Stau in depozitele americane si canadiene o gramada de transportoare vechi si tancuri de care ukr au mare nevoie. Doar americanii au vreo 6000 de Abramsuri si ei trimit 31 in ukr…

    https://twitter.com/ColbyBadhwar/status/1704859231063572601

    Deep stateul american a afirmat deja ca va sprijni ukr pana la capat. Din pacate nu si unii politicieni care se cred mari analisti. Cu 5% din bugetul apararii, US si aliatii au distrus 50% din armata ruseasca si continua sa o faca fara sa moara americani si fara sa-si transforme economia intr-una de razboi.

    Mai e si aspectul moral in care US si UK s-au angajat sa garanteze granitele Ukr in schimbul dezarmarii ei. Ukr s-a bazat pe asta si a renuntat a fii intre primele 5 tari ca putere militara si la un arsenal urias, inclusiv armele nucleare. Si acum ce face vestul? Trimite vechituri si alea intr-un numar insuficient. Bune si alea bun si ajutorul financiar, fara de care ukr era deja in colaps, dar totusi nu e o situatie in care sa te alarmezi cat de mult cheltui pentru ca nu e deloc asa.

    Apoi US si lumea occidentala gandeste la nivel global, o Rusie slaba sau slabita inseamna un Iran si o China mai slaba intr-un ipotetic ww3 ce totusi pare a se contura tot mai mult. Iar pentru asta au cheltuit foarte putin, chiar bani de tigari pt lumea occidentala.

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *