Buletin naval: programe PESCO

PESCO este o iniţiativă europeană prin care se urmăreşte consolidarea securităţii şi apărării europene. Cu excepţia Maltei, Marii Britanii şi a Danemarcei, toate ţările membre UE participă la acest program. Având în vedere decalajul industrial dintre vest şi est mie mi se pare destul de clar cine dă (cu cardul) şi cine ia de pe urma celor 47 de proiecte adoptate până acum. Dar să terminăm cu răutăcismele!

România este implicată în mai multe proiecte, acoperind mai multe categorii de forțe. Dintre cele care au legătură cu forțele navale, merită menţionat programul reţelei centrelor de scafandri din Uniunea Europeană (European Union Network of Diving Centres – EUNDC), lansat în 12 noiembrie 2019 și la care participă România, Bulgaria şi Franţa.

Principalul obiectiv al acestui program este coordonarea centrelor de scafandri din Uniunea Europeană în vederea promovării și asigurării unor reguli şi proceduri de antrenament comune. EUNDC urmează să ofere întreg spectrul de cursuri de pregătire pentru scafandrii şi salvatorii statelor membre, inclusiv pentru apele interioare, în baza unor standarde şi proceduri comune.

MAS MCM

Însă, de departe, cel mai important şi spectaculos proiect la care România participă alături de Belgia, Grecia, Letonia, Olanda, Polonia şi Portugalia este Maritime (semi-) Autonomous Systems for Mine Countermeasures (MAS MCM) care a fost adoptat în 6 martie 2018.

După cum îi spune şi denumirea, programul urmăreşte să livreze țărilor participante un mix de drone autonome şi semi-autonome, de suprafaţă, aeriene şi submarine necesare luptei împotriva minelor marine în scopul asigurării protecției porturilor şi instalaţiilor off-shore precum şi a liniilor de navigaţie.

Acest program urmăreşte să producă și să livreze participanților un mix de drone modulare, concepute în baza unor standarde comune, capabile să integreze cele mai bune tehnologii din UE, cuvintele cheie fiind arhitectură deschisă şi, bineînţeles, inteligenţă artificială. Proiectul este condus de belgieni, recunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai buni vânători de mine din spaţiul european. De altfel, acest program este coroborat cu proiectul belgiano-olandez de dotare cu nave vânătoare de mine, o licitaţie câştigată de asocierea dintre Naval Group şi ECA Group.

Ce lipsește

Pesco

Care sunt cerințele

Fazele proiectului

Participarea la acest proiect este, în opinia mea, o idee extrem de inspirată.

Programul belgiano-olandez propune un nou mod de a face dragarea/vânătoarea minelor maritime. În locul clasicelor dragoare, noul concept se bazează pe ”nave mamă” și drone: submarine, de suprafață și aeriene. Despre noul concept promovat în cadrul acestei licitații puteți citi mai multe aici și aici.

În ceea ce ne privește, este important să vedem prin ce transformări va trece puitorul de mine 274, „Viceamiral Constantin Bălescu” care în 2020 va deveni nava amiral a SNMCMG 2 după cum spuneam mai demult aici. În opinia mea, nava a fost aleasă în detrimentul dragoarelor de clasă ”Musca” tocmai pentru spațiul suplimentar disponibil la bord, atât pentru manipularea dronelor cât și pentru instalarea facilităților de comandă necesare. Ideea este în ton cu noul concept de ”navă mamă”, din ce în ce mai des vehiculat în cam toate marinele lumii. Mărturisesc că de-abia aștept s-o văd!

Conceptul de utilizare a ”navelor mamă” împreună cu întreg mixul de drone în operațiuni de dragare și vânătoare a minelor marine este prezentat mai jos, preluat fiind de la cei doi câștigători ai competiției belgiano-olandeze, via naval news.

Pesco

Conceptul de luptă împotriva minelor marine promovat de Naval Group & ECA Group în competiția belgiano-olandeză Sursa: navalnews

Corveta europeană

Chiar dacă nu ne privește direct, un alt program care mi-a atras atenția a fost European Patrol Corvette (EPC) adoptat la 12 noiembrie 2019, țările implicate fiind Franța și Italia. Obiectivul acestui program este de a proiecta și dezvolta în cadrul PESCO prototipul unei noi clase de nave modulare, capabile de misiuni multiple.

Ideea mi se pare oarecum bizară în contextul în care Franța și Italia au marine care se bazează preponderent pe fregate dar e posibil ca recenta fuziune dintre Naval Group și Fincantieri să aibă un cuvânt de spus în această ecuație. Ca și situația tot mai complicată din Marea Mediterană. Este nevoie de nave în număr din ce în ce mai mare, dar profilul misiunilor nu necesită întotdeauna o fregată, o navă mult mai scump de operat decât o corvetă.

Ca potențial candidat aș zice că vorbim de o combinație între Multirole Corvette a celor de la Fincantieri și Gowind 2500 a celor de la Naval Group. În ce măsură ar putea folosi acest program și celorlalți membri ai PESCO îmi scapă. Cel puțin pe moment, dar apreciez orice ajutor în sensul clarificării… 🙂 

Nicolae Hariuc

 

Surse:

https://www.consilium.europa.eu/media/41330/pesco-projects-12-nov-2019-rev.pdf

http://www.belss.lv/en/latest/projekt-proposal-for-scoping-study-for-maritime-semi-autonomous-systems-for-mine-counter-measures-has-been-submited-to-european-comission.html

https://www.navalnews.com/naval-news/2019/01/how-belgium-naval-robotics-will-remodel-naval-mine-warfare/

http://www.sekpy.gr/wp-content/uploads/2018/12/181121-MAS-MCM-R-and-I-intro-PESCO-project-n-IX.pdf

https://pesco.europa.eu/project/maritime-semi-autonomous-systems-for-mine-countermeasures/

https://pesco.europa.eu/project/european-patrol-corvette-epc/

13 comentarii:

  1. Din punctul meu de vedere aceste proiecte au o pornire cu multe trambite si artificii dar cand se ajunge la calculul cu creionul si efoturile financiare ce vor urma, totul ramane numai pe hartie. E ca si cum ceri ca intr-un bloc de locatari sa devina o singura familie.
    Proiectele europene sunt tot mai utopice si fiecare tara isi doreste altceva si sub alta forma cand e vorba de propriul interes.
    Succesul in astfel de proiecte il au doar cei care sunt o singura tara.

    2
  2. Sper sa avem și noi una dintre cele 12 motherships din faza 1, altfel…. Oricum nouă ne trebuie de toate ieri.

    • Proiectul asta nu este despre nave mama, e despre dronele care vor fi folosite. Avem o licitatie pentru modernizarea dragoarelor de clasa Musca, din pacate nu stiu sa se fi demarat lucrarile desi, dupa ce-am vazut la zilele portilor deschise, navele alea au mare nevoie de reparatii si modernizari.
      La nivel de pdf exista si un program de inlocuire a dragoarelor de clasa Musca dar n-a trecut inca de nivelul de pdf. E posibil sa se astepte concretizarea acestui proiect pentru a vedea ce tip de nave vrem si care sunt noile tactici de lupta cu minele.
      Puitorul 274 s-ar putea sa ajunga in urma modernizarii tot un vanator de mine si se apropie cel mai mult de conceptul de nava mama.

      1
  3. Financateri. Daca ne gandim la proiecte comune ca : EuroFighter, Tiger, A440M, NH90, Leocler, etc.devenim pesimisti insa poate va avea o soarta buna, ma gandesc ca programele anti drona si cel pentru banatoare de mine si scaandri nu sunt asa de complexe si costisitoare.
    Nicolae. Pai au mai colaborat si la FREMM inainte de fuziune, poate vor o alternativa ieftina, in genul celor de la Damen cu Stan sau, mai degraba, Sigma, pentru patrularea in Mediterana si interdictia migrantilor africani. La finantare si dezvoltare (nu prea stiu cu ce) participam si noi ? Participarea la program obliga si la achizitii (doar asa se pare ca luam cate ceva) ?

    1
    • La programul corvetei europene finantarea vine de la UE si de la statele participante la proiect, Franta si Italia. Noi nu suntem implicati decat cu contributia la fondurile UE, asa cum contribuie toate statele membre.
      Insa din participarea la MAC MCM ar trebui sa ne alegem cu un set de drone pentru deminare. Ceea ce e bine. Avem una singura (din informatiile mele) luata de la ECA Group, actualmente in serviciu.

      1
  4. Interesant, oare in ce stadiu se afla proiectu asta cu drone de garla…?

    3
  5. foarte interesant, chiar nu stiam de subiectul asta

  6. Si aici scrie cate ceva despre proiecte.
    https://m.hotnews.ro/stire/23487525

  7. @Nicolae
    Interesant articol. Si link-urile sint o lectura buna, mai vezi ce incearca altii sa faca.
    Poate ne prind si pe noi citeva din proiectele/programele astea.

    In alta ordine de idei, cred ca ar fi interesanta o clasificare a navelor de razboi, actuale.

    Poate ceva de genul:

    1. Battleship – poate fi portavion sau super-crucisator;

    1-2 Crucisator – mai exista asa ceva in serviciu, operationala ?

    2. Distrugator – ceva gen Type 45
    „Type 45 is an Anti-Air Warfare Destroyer conceived to protect forces at sea and in the littoral against the full range of enemy aircraft and anti-ship missiles. In addition she has a wide suite of capabilities including Maritime Force Projection through Naval Fire Support and Littoral Manoeuvre” – https://www.navyrecognition.com/index.php/world-naval-forces/west-european-navies-vessels-ships-equipment/royal-navy-vessels-ships-equipment/frigates-and-destroyers/76-type-45-daring-class-anti-air-warfare-defense-destroyer-hms-dauntless-diamond-dragon-defender-duncan-aaw-royal-navy-bae-systems-paams-aster-15-30-sampson-datasheet-pictures-photos-video-specifications.html

    3. Fregata – ceva gen Type 26 – „BAE Systems’ Type 26 – GCS is a multi-role warship designed for joint or multinational contingent operations across the full spectrum of warfare. The Global Combat Ship will be a highly capable and versatile multi-mission warship designed to support anti-submarine warfare, air defence and general purpose operations anywhere on the world’s oceans.” – https://www.navyrecognition.com/index.php/world-naval-forces/west-european-navies-vessels-ships-equipment/royal-navy-vessels-ships-equipment/frigates-and-destroyers/108-type-26-frigate-global-combat-ship-gcs-royal-navy-future-surface-combatant-fsc-bae-systems-datasheet-pictures-photos-video-specifications.html

    4. OPV-uri – vad ca unii le baga la fregate multifunctionale mai mici …
    https://www.navyrecognition.com/index.php/world-naval-forces/west-european-navies-vessels-ships-equipment/netherlands/patrol-vessels.html

    5. Nave de escorta – altele decit crucisatoare, distrugatoare, fregate, OPV-uri;

    6. Alte nave cu capabilitati limitate si/sau pentru misiuni specifice – puitor de mine, vase de desant maritim, etc.

    ============================================
    Ma gindesc ca un Distrugator este mai mult o nava defensiva, cu capabilitati de atac MARI – dar nu de talia unui Crucisator. In plus este specializat pe vinatoarea de submarine si pe contracararea amenintarilor aeriene (rachete, avioane, drone, etc).

    (aici m-am inspirat din filmul Hunter Killer – banuiesc cam acesta e rolul unui distrugator).

    Acum fregatele, daca le pui si rachete de croaziera, si sonar tractat, si mine, si deep charges + elicopter anti-submarin, si rachete anti-aeriene de raza scurta/medie/lunga + phalanx – cit incape, obtii o nava care se apropie de distrugator dar nu e dedicata rolului acestuia. In plus, e mai slab blindata si are capabilitati mai reduse anti-aeriane si anti-submarin. Cel putin asa vad eu lucrurile.

    Daca poti face un articol cu clasificari actuale, aici sau pe RNHS, ar fi super, sa putem sa dezbatem ce si cum.

    In alta ordine de idei, pe linga elicopter poti sa pui si citeva drone, eventual un Reaper cu rachete AA, si te-ai scos …

    Cam multe vreau si eu …. nu ? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *