Buletin spațio-naval. Bătălii și manevre în spații 3D

Pentru orice mijloc tehnico-tactic militar care acționează pe mare, la suprafață sau în imersiune, în aer și, în curând și în spațiu, bătăliile și manevrele aferente oricărei bătălii se vor purta în spații tridimensionale. Cu excepția navelor de luptă de suprafață, submarinele, avioanele și, într-un viitor poate mai apropiat decât ne imaginăm noi, navele spațiale manevrează în spații tridimensionale. Chiar dacă manevrează în doar 2 dimensiuni, navele de suprafață trebuie să lupte în toate cele 3 dimensiuni împotriva amenințărilor venite de sub apă sau din aer. Știu, pare simplu, dar nu cred că e chiar ca-n jocurile de pe calculator… Noroc cu tehnologia.

Probabil cele mai spectaculoase vor fi bătăliile spațiale din viitor. Un bun exemplu în acest sens sunt bătăliile din serialul „The Expanse” care ne arată într-un mod destul de realist cum ar putea să arate o astfel de bătălie, eliberată de constrângerile gravitației și ale atmosferei. De menționat însă că spațiul nu ne scutește de forțele gravitaționale la care poate fi supus pilotul în timpul manevrelor evazive. „Știința” din spatele acestui serial SF este destul de apropiată de ceea ce putem vedea pe navele, submarinele și aeronavele prezentului.

Nu degeaba cursul Submarine Command Course (SMCC) creat de Royal Navy în Primul Război Mondial (se mai numește informal și „The Perisher” – care vine de la Periscope School) este unul dintre cele mai dure dintre toate cursurile de comandă.

 

20 de comentarii:

  1. Ok, interesant filmul. În toate documentarele despre diferitele ramuri ale armatei britanice este și o scenă cu masa ofițerilor. Bogată, ceva lichide, discuții libere. Nu vezi la americani. Altă filosofie.
    Dacă vor fi luate vreodată submarine (sigur nu, cu covrigarul președinte) și vor fi făcute de NG, cum e în plan, cine o să asigure antrenarea personalului?

    2
  2. Dacă există cineva pasionat de jocuri video pe site, puteți aruncă o privire la NEBULOUS: Fleet Command. E un joc RTS bazat pe The Expanse, în care îți controlezi propriile nave într-un spațiu 3D, putând să le rotești și să le miști în orice direcție dorești. Jocul e făcut de către un marinar american care se ocupă cu războiul electronic și este chiar foarte in-depth cu mecanicile sale. Cam greu să te obișnuiești la început.

    https://store.steampowered.com/app/887570/NEBULOUS_Fleet_Command/ (sau crackat, de sigur)

    6
  3. Editat! Fara absolut nici o legatura cu articolul.

    2
  4. Citind articolul mi-am amintit de o carte citita mai demult. Se numea „Razboiul stelelor indepartate” si in ea se vorbeste despre razboiul de supravietuire purtat de coloniile umane aflate la marginea spatiului colonizat de oameni impotriva unei specii expansioniste similare cefalopodelor terestre. La un moment dat in carte se vorbea despre avantajul pe care-l aveau extraterestrii in luptele spatiale pentru ca dezvoltandu-se intr-un mediu acvatic in care amenintarile veneau din orice directie percepeau mai bine lupta in trei dimensiuni decat oamenii.

    13
  5. Citez din articol:
    De menționat însă că spațiul nu ne scutește de forțele gravitaționale la care poate fi supus pilotul în timpul manevrelor evazive.

    Nu sunt „forte gravitationale”, ci „forte centrifuge” ce apar ca urmare a modificarii directiei vectorului viteza.

    14
  6. Hmm, se pare ca este guleai mare la barul din Tiraspol. Samagon pe caiet la discreție făcut din obiele de kadirovit macerate trei luni în rasputita de lângă Bakhmut. Mmm?
    Scuze pt. off Nicolae.
    Topic interesant, merita mai mult.

    8
  7. Salut. Ma nene ai facut dus la Moscova si a fost apa oparita? Anonim.

    3
  8. Catalin Cojocaru

    Vă mai aduceți aminte de povestirea „Jupiter 5” a lui Arthur C. Clarke?
    Ce e super fain în povestirea asta e că descrie navigația foarte complicată și riscantă în sistemul jovian în termen de bani. Adică cât te costă o manevră de torsionare a orbitei. care-i cea mai ieftină rută între Europa și Ganimede fără ca să te duci noaptea și să sifonezi rezervoarele de carburant ale concurenței. Când am citit-o prima oară eram în liceu așa că o parte din matematica implicată chiar putea s-o pricep. Foarte mișto.

    În zboruri cu echipaj uman, eu mă gândesc că munca trebuie reluată de unde a lăsat-o McDonnel Douglas cu navele Gemini acu 55 de ani. Alea chiar erau niște avioane în spațiu și au demonstrat o capacitate de manevră mult peste necesitățile de testare pentru andocare. Am mai prins transmisii live cu sosirea navetelor spațiale la ISS și vă amintiți, post Columbia era o procedură în care naveta făcea tonouri și loopinguri ca să se verifice starea scutului termic. Dar la viteze relative mici, de parcare. Ori navele Gemini au făcut de facto interceptări repetate la viteză mare, și zboruri în formație, și manevre în formație.

    5
  9. Personajele și denumirile din serialul ăla, „The Expanse”, îmi par cunoscute.
    E bazat cumva pe trilogia lui James Corey, aia cu „Trezirea Leviatanului”?
    Știu că am citit ceva în care erau numele astea.
    Părerea mea, hâc…

    4
  10. lupti in 3 dimensiuni in momentul in care senzorii iti servesc informatia in 3 dimensiuni,nu cred ca in spatiu cu viteze si distante extreme pt perceptia senzoriala umana putem vorbi de lupta vizuala si auditiva,ca si acum in tehnica moderna avionica esti limitat de capacitatea senzoriala si de lovire a utilajului

  11. „Homeworld” Un joc superb.Un simulator pentru lupte 3D.
    Din punctul meu de vedere cel mai complex joc de strategie.

    3
  12. Să nu uităm și de ciudățeniile care pot reieși atunci cand avem mase în rotație în spațiu. Sau de posibilitatea folosirii unor greutăți interne pt a permite rotații extrem de rapide (a se vedea așa numitele roți de reacție/reaction wheels: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reaction_wheel )

    Felicitări pt articol @nicolae! Ar trebui să-mi mai mișc și eu fundul să mai termin din alea pe care le am…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *