CALFEX – Partea a III-a: TR-85M1 „Bizonul” românesc în Germania

10464153_407153656090557_7401775080777729580_n

Antrenamentele pentru exercițiul multinaţional de tip CALFEX au continuat, iar maşinile de luptă MLI 84M au trecut la întreţinere şi au lăsat locul „Bizonilor” (tancurile TR85M1).

Încă de la primele ore ale dimineţii, motoarele „Bizonilor” au început să răsune pe câmpul de luptă; pregătirea muniţiei, încărcarea în tancuri şi… gata de acţiune. Simplu şi eficient, fără zarvă, fără agitaţie, doar comenzi scurte şi zgomot de motoare.

Deplasarea în campul tactic fară evenimente, ţinetele parcă nu voiau să apară, se părea că mai au ceva de mers până la primul aliniament amenajat pentru tragere când se aude scurt prin staţie comanda pentru tancul patru să angajeze ţinta care se deplasa dinspre liziera pădurii. O oprire bruscă, ţeava se miscă uşor către stânga, deodată se opreşte, se aude un zgomot puternic, o flacără la gura ţevii, mult praf şi undeva în depărtare se vede o luminiţă, un nor imens de praf amestecat cu fum şi locul unde fusese ultima dată ţinta. Şi acesta a fost doar începutul. Toate patru tancurile au început să tragă în diversele tipuri de ţinte fixe sau în mişcare aflate la diferite distanţe.

Un „spectacol” care a durat mai bine de două ore, ţintă după ţintă, zgomot, foc şi praf, într-un poligon cu un teren accidentat, paţial acoperit cu vegetaţie, cu ţinte camuflate. Un câmp de ţinte automatizat, care permitea deplasarea ţintelor, atât de front cât şi în adâncime, au încercat să pună în dificultate subunitatea de tancuri.

Comandantul de companie, aflat în tancul său, urmărea acţiunea dinapoia plutonului aflat pe aliniamentul de tragre şi nota meticulos câte ceva într-un carneţel, singurele comenzi care se auzeau prin staţie erau cele ale comandatului de pluton şi confirmările comandaţilor de tancuri : ţintă lovită sau recepţionat!

Întrebat despre obiectivele pe care le-a stabilit pentru acest exerciţiu, comadantul companiei tancuri, căpitanul Marius Macovei, a ţinut să precizeze : „Mi-am propus să confirm rezultatele foarte bune obţinute luna trecută în centrul de instruire din Hohenfels la exerciţiile tactice tip STX şi FTX la care am utilizat sistemele tactice MILES, şi am stabilit mai multe obiective de instruire care au vizat obiţinrea unui procentaj mare de lovire a ţintelor, însă am ţinut să ridicăm nivelul, să complicăm puţin scenariul şi, întrucât facilităţile poligonului au permis,  am introdus o varietate de ţinte, atât fixe cât şi în deplasare, pentru a putea verifica angajarea lor, de pe loc sau din mişcare.”

Plutonierul Tiberiu Ioniţă, mecanic conductor tanc, este foarte mulţumit de comportamentul „Bizonului” său: „Dat fiind terenul variat, cu zone mlăştionoase, traversat de şanţuri şi zone pietruite, partea de ofensivă a fost destul de dificilă însă tancul s-a comportat excelent!”

În perioada imediat următoare, activităţile vor continua cu executarea exerciţiilor tactice la nivel companie, întreţinerea tehnicii şi armamentului, exersarea procedurilor tactice şi pregătirea comandanţilor de subunităţi pentru îmbunătăţirea procedurilor de lucru specifice.

Detaşamentul de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre Române de tip „Battle group” are în compunere 190 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galaţi, care utilizează ca tehnică de luptă mașinile de luptă ale infanteriei MLI 84M „Jderul”, tancurile TR85M1 „Bizonul” și transportortoarele amfibii blindate TABC79 cu aruncătoare de bombe cal. 82 mm.

Felicitări militarilor noştri pentru profesionalismul de care dau dovadă şi pentru rezultatele obţinute în aceste exerciţii multinaţionale!

 

MApN Facebook, Revista ForTer

Text și Foto : Căpitan Daniel Nistor, Caporal Nicușor Comănescu

95 de comentarii:

 1. aici era interesant de stiut scorul. care e procentajul de reusita…

 2. Deci:

  Avem cele mai bune TR85M1 din Europa
  Avem cele mai bune MLI84M din Europa
  Si cele mai bune TABuri-79 cu aruncatoare de 81.
  Tot din Europa!

  Morala: nu se achizitioneaza tancuri, MLIuri si TBTuri cu aruncatoare pt inca cel putin 15-20 de ani, ca practic nu este nevoie, pt ca avem 🙂

  • Da, si TR-85M1 nu ne trebe mai mult de un batalion, ca ele fac cat 5-6 batalioane de T-90, M1 abrams, Leo2 sau ce vreti voi 🙂

  • Daca ajung pentru o parada sunt suficiente,vorbesti de tehnica blindata dar stii ca armata nu are nici macar o scoala de lunetisti? La celalalt exercitiu lunetistii armatei s-au facut de cacao. Nimanui nu-i pasa de apararea tarii,in caz de razboi onor cimpan,,zeii” neamului spala putina si raminem la mila inamicului.

 3. Pai noi cu numa patru TRuri le-am facut praf toate tzintele din poligon.
  Aia cu T-90, M1 Abrams, Leo2 au ramas cu buza umflata dupa tzinte.
  Si mai era si automatizat. Poligonul.
  Si au mai complicat putzin si scenariul. Tactic.
  Intrucat facilitatzile poligonului au. Permis.
  Asa ca ce mai vrei…

 4. Important este ca oamenii sunt de calitate! O sa vina si tehnica! daca or vrea politicienii … Poate acum, ca galceava e la granita, s-or trezi.

 5. Vad ca lipsesc butoaiele alea din spatele tancurilor….stie careva care era rolul lor acolo? Si inca o chestie….din cate stiu eu, doar tancurile de sorginte sovietica au asa ceva, de ce? MS Astept parerile voastre! 🙂

 6. Avem oameni de calitate,din nefericire cei in drept nu dau doi bani pe inzestrarea armatei,bine ca sunt bani pentru biserica si pentru catedrala bintuirii neamului,anual BOR primeste 4% din pib cercetarea primeste 2%,numai in acest an BOR primeste 570 milioane de euro,asta din banii nostri.

  • 4%? cam exagerat…

  • Bugetul acela este pt TOATE cultele..si reprezinta 0,4% din PIB..nu 4% cum zisesi dumitale!
   In general, in retorica impotriva BOR sunt angrenati trompetistii masoneriei, sectantii, homosexualii si/sau spalatii pe creier care cred ca tot raul Romaniei si fundatura in care se afla tara asta, este cauzata de BOR..ca asa l’i s’a plantat lor in caput..!
   Daca te linisteste cu ceva, cred ca numai din turismul ecumenic Romania castiga anual cu mult mai mult decat cheltuieste cu Biserica Ortodoxa Romana! Asta ca sa nu mai zic de importanta acestei institutii pt existenta, identitatea si unitatea teritoriala a acestei tari, de la formarea acestui popor..!

   • trompetistii mansoneriei,sectantii,homosexualii si spalatii pe creier bre nu te supara dar bati campii

    • @adrian bre o batea, nu o batea campii asta e, dar biserica e esentiala pentru poporul asta, intr-adevar, acum e o „mafie” la conducere, dar nu trebuie sa generalizam…exista foarte multi preoti care se sacrifica pentru oamenii din tara asta

    • discutabil cat de esentiala mai este dar adevarat in legatura cu preoti nu trebuie sa generalizam

    • Chiar crezi ca Romania a fost tradata/pradata, a ramas fara resursele naturale, a acumulat datorii externe de zeci/sute de miliarde de euro, si e-n pragul federalizarii/dezintegrarii, din cauza Bisericii Ortodoxe? D’aia nu poti tu sa traiesti(si altii ca tine)? 🙂 Mai in gluma, mai in serios, daca tara asta ar fi administrata de BOR, cred ca ti-ar fi mult mai bine, decat acum cand e condusa de toti tradatorii, hienele, masonii si alogenii cu nume romanizate!

   • RSPECT ! DOAMNE AJUTA !

   • Scuzatiile tale sunt tate nefondate.

    Te-as intreba: Care e scopul bisericii in mijlocul unei comunitati si in interiorul statului roman?

    Daca urmaresti atacurile impotriva BOR, o sa vezi ca biserica ortodoxa este acuzata(atacata) ca nu face. Ca s-a indepartat de la ADEVARATUL SCOP (adevarata lucrare pe care o are pe pamant).

    Preotii care isi fac treaba cu sinceritate inaintea lui Dumnezeu, traind in sfintenie, corectitudine, mila, nu sunt improscati cu „noroi”

    • @Razvan Mihaeanu

     Poti sa stergi comentariile mele pe tema crestinismului si a BOR.
     Pe viitor ar fi o idee sa ai un articol pe tema asta? Daca vrei… si vom posta acolo

  • @Adrian,

   Ma pui pe ganduri…
   Eu iubect TeoCratia (propunerea ta de a ne conduce Bieerica)

   Dar e imposibil.
   Stii de ce? Ptr ca preotii cei mai de seama ar trebui sa-l puna pe Iisus Hristos (si credinta il El) pe primul loc in viata lor.

   Dar ei iubesc BANII mai mult dcat pe Iisus si mai mult decat invataturile lui Iisus, pe car le aplica discretional in viata lor,

   Un popor care-l iubeste pe Iisus este protejat si binecuvantat.
   Si asta e CHEMAREA PE CARE O ARE BISERICA (si preotii).

   Biserica trebuie sa ne indreote privirea catre IISUS, IN FIECARE ZI DIN viata noastra, nu doar de Paste si de Craciun.

   Inca ceva… BOR, in loc sa ne cheme pe noi romanii de rand, la pocainta si la dragostea lui IISUS, cheama sa sarutam moastele si sa carcam CUTIA MILEI.

   • sper ca niciodata sa nu mai vedem teocratia indiferent de preotii

    • La un moment dat vom trai in TeoCratie, daca nu pe pamant… cu siguranta in RAI.

     Dar va fi si pe pamant o forma de Demon-Cratie (o guvernare a lui Anticrist, de 7 ani

     TEOCRATIA nu e guvernare a preotilor.
     E guvernarea lui Dumnezeu prin oameni cu frica de Dumnezeu (guvernarea lui Moise si a lui Iosua la incepurile poporului Israel, cred ca sunt singurele Guvernari TeoCratice)
     Noi ca si crestini, nu avem de ce sa ne temem.
     Problema va fi cu Ateii si cu homosexualii. Acestia nu vor avea parte de o astfel de guvernare. Ei negandu-l pe Dumnezeu.

   • @Chipp
    Preotii sunt oameni si vor fi judecati ca oricare alt om, ba vor fi judecati mai aspru decat noi..!!! Insa vad ca tu, in loc sa arati cu degetu’ spre tine insuti, si sa-ti vezi barna, te smintesti, si-i smintesti si pe altii, apucandu-te sa judeci..de parca ai stii tu ce-i in inimile sau mintile unor oameni, in cazul de fata preoti(generalizand)!
    Stii tu daca, si/sau cati preoti, pun sau nu pun pe primul loc banii sau pe Hristos..? Mai usor cu judecatile astea amice, ca doar fariseii se dadeau lupi moralisti, si fii tu smerit si bun, si roaga-te pt ei daca-i crezi si-i vezi asa degenerati…ca vad ca sminteala si ipocrizia ta n-o vezi! BTW, la Biserica te duci daca ai constiinta si simti nevoia, la fel ca si la duhovnic..il poti cauta si alege pe care preot crezi ca are mai mult har si/sau experienta…deci in afara de Pasti si Craciun(cum zisesi mai sus), nu trebuie sa vina nimeni sa te ia pe tine de acasa in lesa sa te duca la biserica, dar slava Domnului- bisericile sunt mai toate pline in fiecare duminica..spre dezamagirea multor serpi!
    Si inca ceva..placa cu sarutatul moastelor de la final(pe care am auzit-o si la prietenul Adrian) e frustrare si retorica sectanta, deci nu stiu ce crestin esti sau te consideri tu, dar daca esti cu adevarat ortodox- mai usor cu pianu pe scari,.. si daca ai semne de intrebare si/sau nelamuriri, citeste dogma si/sau cauta indrumare la un preot/duhovnic/teolog ortodox, asta ca sa nu te mai smintesti si sa mai si hulesti in privinta asta..! Cat despre cutia milei, la fel..pui cat ai, sau cat vrei..unii pun milioane, altii pun 1 leu sau nimic…deci chiar sincer, sunt satul sa tot aud cliseele astea pe care le-ai insirat tu si prietenul Adrian pe aici!
    Repet, usor cu judecatile prieteni..sa fim noi smeriti, si sa ne judecam gandurile si actiunile in fiecare moment, sa ne mustram cand suntem pe cale sa savarsim sau sa mancam un rahat, si sa-i lasam pe ceilalti(chiar si pe preoti-generalizand-cum iti place tie..) in judecata lui Dumnezeu..ca tot vorbeam de biserica si doctrina crestin-ortodoxa! Deci decat sa ne intrecem sa fim ca fariseii, serpi, hulitori, fatarnici, ipocriti si mancatori de rahat, haideti sa fim noi crestini autentici, si sa nu dam cu piatra( nici macar in preoti sau BOR), bine?

    • @PETRU,

     te rog sa citesti cu atentie comentatiile mele integral.

     Uita-te sa vezi ca in primul comentariu, am spus:
     „Preotii care isi fac treaba cu sinceritate inaintea lui Dumnezeu, traind in sfintenie, corectitudine, mila, nu sunt improscati cu “noroi”

     In ce priveste pledoaria ta, te rog sa-mi dai PASAJUL INTEGRAL din BIblie, legat de BARNA din ochiul celuilalt.
     Mai mult decat atat, Ma acuzi ca judec preotii.
     Citeste, te rog primul meu comentariu unde le iau apararea preotilor cinstiti, corecti, care-l iubesc pe Dumnezeu.

     Inca ceva… ESENTA CRESTINISMULUI este CREDINTA IN IISUS HRISTOS.
     CREDINTA ca noi suntem pacatosi si EL, fiul lui Dumnezeu ne iarta doar daca ne pocaim si nu mai facem acele pacate.

     Daca ai citit cu atentie Biblia, ai fi stiut ca SARUTAREA MOASTELOR (Moastele sunt oameni) reprezinta pentru Dumnezeu IDOLATRIE.
     pot sa-ti aduc cel putin 10-20 argumente din Biblie.

     Daca BAZA CREDINTEI unui om nu este CREDINTA in IISUS HRISTOS, atunci omul respectiv este pierdut!
     RESTUL OBICEIURILOR BISERICESTI INDIFERENT CA SUNT ORTODOXE, PROTESTANTE SAU CATOLICE, NU MAI AU NICI O VALOARE PENTRU SUFELTUL OMULUI RESPECTIV.

     P.S.
     PROTESTANTII pe care tu-i numesti sectanti,
     tin sa-ti spun ca sunt 70% dintre americani sunt protestanti si 60-70% din germani sunt protestanti sau… sectanti cum ii numesti tu)
     SI SUNT A 2-a RELIGIE CRESTINA DUPA CATOLICI, CA NUMAR DE ENORIASI.

     Eu iti recomand sa citesti BIBLIA (care este Cartea de capatai a Crestinismului indiferent ca este BOR, PROTESTANTI sau CATOLICI), cu gandul de a cauta ADEVARATA CREDINTA care este CREDINTA IN IISUS HRISTOS,

     si RECOMANDARILE CARE TI LE-AM FACUT, LE-AM FACUT CU DRAGOSTE, NU CU GANDURI DE JUDECATA!

    • @PETRU

     AM CITIT BIBLIA! SI biblia nu sminteste,

     Biblia deschide mintea omului.Imi pare rau dar nu pot sa ascult sfaturile unui duhovnic care imi recomanda sa SARUT MOASTELE si ma indeamna sa CRED CA MOASTELE IMI VOR VINDECA MAMA>

     BIBLIA, CARTEA DE CAPATAI A CRESTINISMULUI, INTRA IN CONTRADICTIE CU DECIZIILE BOR DE A PLIMBA MOASTELE FACATOARE DE MINUNI PE STRAZILE ORASULUI IASI SI MAI NOU PRIN BUCURESTI!

     crezi ca daca vei citi BIBLIA vei deveni SMINTIT? gresesti.
     daca vei citi si tu Biblia (eu iti recomenad sa incepi cu Evanghelia Apostolului Ioan) si vei medita la Maretia lui DUMNEZEU, vei intelege ce zic.

     HULA de care vorbesti tu, nu e HULA decat daca este HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT. asta inseamna sa-l Respingi per IISUS HRISTOS ca UNICA CALE CATRE MANTUIRE!

     Cu dragoste, nu am vrut sa te contrazic, am vrut sa te motivez sa cauti in Biblie, GLORIA LUI DUMNEZEU! (care este ESENTA CRESTINISMULUI)

     Asta mi-a fost si scopul! repet, CU DRAGOSTE

    • Catre Chipp si ceilati..
     Daca mai continuati subiectul asta aici primiti spam de durata nederminata.
     Potoliti-va.

   • @Razvan M

    Poti sa stergi comntariile mele oe tema BOR.
    Sa nu amestecam subiectele…

    • Sa ne scuzi Razvan, si asta e ULTIMUL reply pe tema asta din partea mea, promit! N-am obiceiul sa comentez des pe blog…cu toate ca-l urmaresc de mai bine de 2 ani, imi place si felicitari pt ceea ce faceti! Eu sunt un simplu roman patriot si crestin practicant, si m-am simtit obligat sa raspund prietenilor Chipp si Adrian care au folosit niste clisee/sabloane si aberatii/acuzatii mult fortate din punctul meu de vedere, deja mult prea des intalnite peste tot, impotriva unei institutii marcante pt neamul si tara asta!

     De asemenea, te rog frumos, sa iei in considerare chiar un topic/dezbatere pe tema importantei acestei institutii, si a rolului credintei si a preotilor in/si pt istoria acestui neam! Sa vorbim documentat daca se poate, cu date si trimiteri la fapte si documente istorice, si chiar sa incercam cumva si-o analiza/radiografie(pe cat se poate cu cifre) asupra eventualei parazitari a societatii si tarii, de care tot este acuzata biserica! ..sa vedem in ce masura, BOR ne-a lipsit, si ne lipseste pe noi de toate lucrurile la care suntem deficitari: de la scoli, spitale, autostrazi, si pana la dotarea armatei- ca de aici s-a pornit defapt schimbul de replici intre mine si Chipp& Andrei!
     Scuze, si multumesc pt rabdare si intelegere!

     Pt Chipp- incerc niste raspunsuri punctuale!
     1) – imi ceri(citez): „PASAJUL INTEGRAL din BIblie, legat de BARNA din ochiul celuilalt”…ok!
     N-am citit Bibliile penticostalilor, adventistilor, baptistilor etc (caci la sectantii astia care’s cei mai vizibili in ograda noastra ma refeream/gandeam, nu la protestantii americani&nemti de care pomenesti, cu toate ca eretici sunt si ei!), DAR in Biblia ortodoxa, Mantuitorul spune:
     “De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la BARNA din ochiul tau!..Fatarnicule, scoate intai BARNA din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau” ( Matei 7 cu 1-5) ; Dar as mai putea adauga aici referitor la judecatile pe care le-ai facut(doar asupra unora dintre preoti- ce usurare!): “Cel fara de pacat dintre voi sa arunce primul cu piatra” (Ioan 8, 7);

     2) – spui ca-mi poti aduce zeci de argumente ca(citez): „SARUTAREA MOASTELOR (Moastele sunt oameni) reprezinta pentru Dumnezeu IDOLATRIE”
     Ortodoxia nu vede sfintele moaste drept idoli sau zei, ori asemanari ale lui Dumnezeu, si nici inchinarea la ele nu este idolatrie. Caci daca insusi Dumnezeu le proslaveste prin puterea minunata ce le-o da, lasandu-le marturie si rasplata pt credinta, si noi trebuie sa le cinstim, deoarece prin ele il cinstim pe Dumnezeu, Cel Care le-a dat putere, iar nu pe ele insele ca atare!!
     Noi nu le ridicam sfintelor moaste biserici, cum faceau paganii zeilor si idolilor lor, ci pe locul descoperirii lor ridicam biserici lui Dumnezeu si proslavim pe Dumnezeu prin ele! / / / / / / / / / / / / spui tot in legatura cu moastele sfintilor ca(citez): „nu pot sa ascult sfaturile unui duhovnic care imi recomanda sa SARUT MOASTELE si ma indeamna sa CRED CA MOASTELE IMI VOR VINDECA MAMA”! …daca pt tine nu conteaza mirul, mirosul dumnezeiesc, sute de ani de neputreziciune, si nici multimea minunilor/miracolelor savarsite in preajma acestor ramasite/marturii binecuvantate si indumnezeite, ce sa mai zic….iti fac trimitere catre unul dinte temeiurile biblice care-mi vin in minte referitor la proslavirea sfintelor moaste întemeiat pe credinţa că relicvele unor oameni ai lui Dumnezeu îşi păstrează puterea de a face minuni:- E vorba de un mort care a inviat dupa ce a fost aruncat in groapa proorocului Elisei, ce era mort mai bine de un an:- „Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete(de moabiti) şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale” (Regi 13, 20-21)
     Problema pe care o au sectantii cu moastele sfintilor o au in aceeasi masura si cu icoanele..in fine.. Arsenie Boca spunea despre sectanti(penticostali, baptisti etc) ca vor merge in Iad cu Biblia sub brat..! O sa ma opresc aici, nu inainte de a-ti recomanda si eu(in caz ca n-ai citit) macar Patericul Egiptean si Filocalia(sunt si-n format audio)- te vor imbogati sufleteste si dogmatic! Deasemenea tin sa precizez ca citatele biblice prezentate de mine mai sus n-au fost redate din memorie, evident…
     Ps: Scuze daca am suparat pe cineva..stiu ca-s o persoana mai directa, si asta poate deranja, Doamne ajuta tuturor!

     Multumesc lui Razvan Mihaeanu pt rabdare si intelegere!

  • adrian

   bor este folosita in principal scop ca si agent electoral pentru tradatori care sant la putere
   iar in al-doilea rand este sa spele creierele la prosti

   • Paul nu uita ca e sa curete si buzunarele dar ai cam nimerit tot
    Chipp nu este nici o problema sunt ateu si prefer nu o Demoncratie ci Democratie

   • @preda paul si @adrian nu vreau sa ma cert cu voi, aveti in mare parte dreptate, dar nu legati „institutia” bisericii ortodoxe romane de religia ortodoxa si de esenta ei…nu imi spuneti mie ca preotii aia care construiesc camine pentru sarmani din donatii si pensile parintilor sunt agenti electorali serios acum, nu mai generalizati…nu asta reprezinta esenta bisericii ortodoxe

    sa spele creierele prostilor? fii mai precis

    iar acum pe partea cealalta…sunteti atei? va respect opinia, dar ateu inseamna sa nu crezi in nimic si sa nu iti pese de religie…dar unii(nu voi) deja au facut ateismul o religie separata, incercand sa ne demonstreze noua de ce nu exista Dumnezeu…tuturor le raspund simplu: „pariul lui Pascal” 😉

    • vioniribu deabia asteptam sa aduca un Crestin Pariul lui Pascal care pleaca de la premiza ca Crestinismul este religia corecta fara nici cea mai mica dovada fata de celelalte religii
     imi pasa de religie atata timp cat oamenii sunt invatati ca asta este adevarul crezi in evolutie sau creatie? primesc banii care ar putea fi folositi pentru multe alte lucruri mai bune
     ateii nu cred in nimic de unde ai mai tras si conlcuzia asta
     ateismul este lipsa uneii religii nu o religie in sine
     spalarea de creier incepe din scoala multi nu stiu mai nimic despre religia lor dar se inghesuie sa pupe moaste sau sa dea banii si sunt invatati lucruri total gresite despre originea vietii si lumea inconjuratoare
     si cu generalizarea sunt preotii care fac tot ce ai spus tu dar nu cred ca reprezinta majoritatea acestora
     daca tu si oricare crestin sau oricare religie pretindeti ca Dumnezeul vostru exista fara a aduce vreo dovada cred ca este de datoria noastra ca ateii sa incercam sa demonstram ca gresiti
     nici eu nu vreau sa ma cert cu tine defapt chiar imi place sa iti raspund

    • vioniribu

     nu am treaba cu dumnezeu si cu popii care nu sant toti la
     fel si nici cu esenta ortodoxiei
     dar nu sant de acord ca B.O.R. sa primesca bani publici
     care vrea sa faca religie s-o faca pe bani lui
     in SUA cultele religioase nu primesc bani de la guvern

     nu vezi ca in romania sant mai multe biserici decat spitale si scoli
     santem tara cu cele mai multe biserici

     spitalele vezi si tu in ce hal arata

 7. Pentru ca vorbiti de tancuri , cum comentati urmatoarea slabiciune a acestor masini blindate … … eveniment petrecut azi in Ucraina :

  ” tancul de model T-64BM a nimerit în încercuirea teroriștilor. Lunetiștii au împușcat țintele și periscoapele mașinii de luptă, lăsând-o astfel fără posibilitatea de orientare. Astfel echipajul putea trage doar la întâmplare. Înainte ca instrumentele comandantului să fie distruse acesta a reușit să-i vadă pe câțiva grenadieri ieșind de după niște copaci și fugind spre casa de unde au deschis focul lunetiștii. După ce aparatajul tancului a fost distrus, comandantul a tras orbește un foc în direcția casei respective în speranța că-i va nimici pe teroriști, însă după un minut aceștia băteau deja cu paturile armei în corpul mașinii de luptă cerându-i echipajului să iasă. ”

  si sursa : http://deschide.md/ro/news/externe/2446/%28VIDEO%29-Tanc-capturat-de-terori%C8%99ti–Comandantul-s-a-sinucis.htm

  cum e posibil sa cedeze un tank in fata amenintarii unor pusti cu luneta… care e cea mai buna solutie tehnica posibila…… web cam in revolver ? cum pica una alta sa-i ia locul ? …… si care sint cele mai bune solutii de vizoare la ora actuala ?

  exista STL pentru apararea pasiva a tancului ? macar ceva dispozitive cu schije ejectate impotriva infanteristilor din imediata apropiere ? ….cum sint acelea care se aseaza cu fata spre imanic …aka spre exteriorul tancului ….. la faza aceasta cred ca erau sita …..cum sa ciocane inamicii cu paurile pustilor in corpul tancului si tu sa nu poti face nimic ? nici macar o grenada impotriva lor ? …are tancul o trapa inferioara ….. ? fumigene ? sprijin aerian nu se poate ? …….

  parca in filmul http://www.cinemagia.ro/filme/the-beast-of-war-antitanc-10263/ t-55 era ceva mai dotat decit tancul T-64BM implicat azi …… viata bate filmul ….

  La tancurile noastre mult laudate cum o fi ?

  si mai pun inca o data o stire foarte ingrijoratoare care arata de pe acum soarta batalioanelor de voluntari ucrainieni 🙁

  Militar ucrainean: Pe noi ne toarnă conducerea de vârf !!!

  http://deschide.md/ro/news/externe/2431/%28VIDEO%29-Militar-ucrainean-Pe-noi-ne-toarn%C4%83-conducerea-de-v%C3%A2rf.htm

  RIP pentru comandant …… un EROU …..

  • Inainte de toate, este o prostie sa trimiti un tanc de unul singur in lupta, fara sa fie insotit de infanterie sau de alte blindate usoare pentru sprijin, mai ales intr-o operatiune urbana.
   Am citit ca si in Irak un Challenger 2 a fost imobilizat (cu senila rupta) si apoi teroristii i-au distrus camerele. Insa cei dinauntru au stat cuminti si au asteptat sa fie salvati, in timp ce tancul a incasat zeci de RPGuri si o racheta AT Milan. Niciuna din lovituri nu a putut sa-i strapunga blindajul.
   In rest… tancul francez Leclerc dispune de grenade anti-personal ca sa curete locul in jur, insa alte modele nu cred ca au asa ceva.

  • Bineinteles ca si urcainienii puteau sa faca destule, dar luptele nu par sa fie punctul lor forte. Se vede ca sunt prost antrenati si demoralizati.

  • Asta da stire… problema e ca T-64 nu putea rezista unui atac cu racheta A.T. modern. Nici eu nu inteleg de ce acest tank era singur… si de ce nu a reusit sa distruga chiar si… cu aparatele deteriorate, cuibul de lunetisi.

   Eu sunt socat… citind stirea asta… de ce romanii, la Stalingrad, nu au procedat la fel cu T-34, un tank mult mai primitiv.

   • Probabil echipajul, fara experienta, s-a panicat.

    Nu cred ca toate periscoapele au fost distruse… pentru ca sa reusesti sa nimeresti atatea, tancul ar trebui efectiv sa stea pe loc.
    Pe jos se vad urme de arsuri, semn ca tancul pare ca a fost atacat probabil si cu grenade, cocteiluri Molotov sau poate AG-7… Greu de zis.

    Aveau oricum optiunea sa demareze in tromba si sa iasa din zona fierbinte.

   • Cateodata, un T-34 putea fi scos din lupta chiar si de o sticla incendiara. Numai ca la Stalingrad (si in general pe frontul estic) rusii atacau in masa, uneori cu sute de tancuri odata, insotite de infanterie, si asta dupa ce bombardau zdravan zona cu obuze si rachete… Erau greu de oprit si nu se speriau ei nici daca pierdeau jumatate din tancuri in lupta, deoarece faceau repede altele la loc.
    Romanii erau prost echipati si duceau lipsa te tunuri anti-tanc, asa ca nu au avut sanse prea mari in lupta.

    • Intr-o carte de memorii de pe front (scuze, nu mai stiu exact cum se chema si numele autorului), autorul povesteste ca un coleg de-al sau exasperat ca cu tunul anticar de 47 („bataia in usa”, asa cica porecleau rusii acest tun anticar folosit de ai nostri) nu facea „pagube” unui T34 sovietc solitar, l-a gonit cu … un baros. Un baros de artilerie. S-a urcat pe tanc si a lovit cu barosul in turela pana ce echipajul sovietic a intors si au plecat cu tanc cu tot si probabil … cu timpanele nu prea in regula 🙂

     Tot in acea carte (dar am citit acest lucru si in alte carti de memorii de pe front), autorul spune ca decat sa foloseasca tunurile anticar pe care le aveau in dotare (de 47) impotriva tancurilor T34, preferau sa foloseasca manunchiuri de grenade, sticle incendiare sau chiar … manunchiuri de paie, pe care le incendiau iar experienta ii invata-se unde sa le introduca pentru a incendia sau goni un tanc.

     Cica, aceste tactici primitive si folosite de nevoie (dar cu destula pricepere si curaj) dadeau de multe ori rezultate … insa, adaug eu, nu poti invinge armate de sute de tancuri (ca la Cotul Donului) cu mainile goale, manuchiuri de paie si … baroase!

   • Hm…nu stiu la care Stalingrad te referi la unitatea ce a luptat in incercuirea din oras sau la cele doua armate distruse? La prima varianta te anunt ca romanii au luptat bine si au folosit pana si pelerina din dotare. Un soldat din unitatea de cavalerie a distrus intr-o singura zi 15 (!) T-34. Nu mai stiu cum il chema. In celalalt caz sa stii ca au luptat la greu sa faca fata cu amaratele alea de AT de 40 mm si au folosit tot chiar si somoioage de paie ca sa dea foc la tancuri.

    • Pai eu ce am spus?

     Au luptat foarte bine … cu mainile goale. Nu am spus altceva decat ca fara tehnica moderna nu aveau prea multe sanse in fata sutelor de tancuri … dar au distrus destule, insa erau prea multe.

     „pelerina” la care te referi se folosea (ca si foaia de cort) sa „orbeasca” vizorul tancului 🙂

     Aia e … nevoia te invata!

     Omul (autorul cartii) a sfarsit incercuit si luat prizonier (dar nu mai stiu exact in ce unitate spunea ca luptase).

     Cartea e foarte buna, incepe cu asaltul rusilor de la Stalingrad, luarea in captivitate, intreg prizonieratul in URSS (diferite lagare), o scurta perioada petrecuta la Odesa in „semi-prizonierat”, inainte de repatriere si se incheie cu venirea „acasa” unde au fost arestati din nou la coborarea din tren (inepea „prizonieratul de acasa” – a fost din seria prizonierilor care au refuzat „celebrele” divizii precum Tudor Vladimirescu, a fost din cei care au patimit mult.

     Nu mai stiu exact cum se numeste …
     Ma apuc sa o caut pe net si daca o gasesc o sa o postez aici la comentarii 🙂

   • yap, frumoase povestile,

    dar eu imi imaginam deja… grupe de lunetisti tragand in sistemele de vedere ale T-34 si… Tancurile IS (parca).
    Cand m-am referit la STALINGRAD, m0am referit la tot frontul pe care a luptat armata romana.
    DIn pacate Strabunicu, a disparut la Cotul Donului, nu am primit niciodata un raspuns despre el. era Cercetas. apartinea de Regimentu; din Rm. Sarat, nu mai stiu ce Divizie…

    LEGAT DE SCHNEIDER 47MM vs. T-34…
    nu credeti toate povestile. Personal nu reusesc sa gasesc caracteristicile oficiale ale acestui tun.

    In 1942 Schneider 47 mm (la 500m spargea aprox. 40-43mm blindaj inclinat) mai avea o sansa mica impotriva unui T-34 (Md.-1940; Md.-1941)
    DAR NICI O SANSA IMPOTRIVA TANCURILOR KV-1

    dar Tunul A.T. 37 mm (cel suedez, parca) era o adevarata poctinoare care nu avea nici un efect.

    • Si bunicul meu a fost cercetas, a mers tot pana la cotul Donului, s-a intors si a murit la 80 de ani de … cancer pulmonar.

     Mi-a povestit multe, eu copil fiind adoram povestile de pe front.

     Era cercetas-cavalerist, la un moment dat spunea ceva de niste cai carora daca le fluiera intr-un anumit fel se tupilau la pamant, insa oricat am cautat/citit despre trupele romana din WW2, nu am gasit referinte despre asa ceva …

 8. Bravo alor nostri !
  Da’ si poligonu’ ala arata si se comporta de parca ar fi in jiermanica …mai lipseau poate oaresceva carcase de elicoptere agatate prin copaci [ pe tiroliene ] si era tacamul complet

 9. @ buzu , cam controversata treaba cu tancul ala , chestia cu turnatul sefilor e clara , dar cum o ajuns aia singuri acolo ? Fara posibilitatea de a se retrage ? …S-or predat doar unor lunetisti fara nimic aruncator , ceva ? Oare comandantul o fi slobozit o grenada si in tanc ? [ asta-i primul lucru in imposibilitatea de manevra ]
  Multe necunoscute si o poveste cam supta din pix , poate realitatea o fi fost cam alta .

 10. sal , cu o intrebare va deranjez , nu are legatura cu subiectul , stiti cumva daca armata romana are in dotare rifle grenade de ex http://en.wikipedia.org/wiki/Type_06_rifle_grenade

 11. doar en gros peste 5000

 12. nu cumparam asa cantitate mare :)))))

 13. Sunt SH si la pret de 1 SH=2 noi, deci le luam (au fost trecute si prin programul MLU de modernizare).

 14. Armata rusa e pregatita sa invadeze Ucraina ….. inca putin si-i vedem in actiune ….

  In Crimea a fost ” invadare pasnica ” acum ne vor arata cum ” invadeaza agresiv ”

  ” ” Armata rusă este pregătită la cel mai înalt nivel, inclusiv pentru orice fel de „escaladări” în Ucraina sau în orice parte din lume, au afirmat miercuri doi oficiali de la Kremlin, citându-l pe Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

  ….. ministrul rus al apărării a estimat că pregătirea forţelor militare ruse a ajuns la un nivel înalt, chiar şi în condiţiile dure ale unui posibil război internaţional. „”

  http://epochtimes-romania.com/news/armata-rusa-este-bine-pregatita-pentru-un-conflict-international-inclusiv-in-ucraina-anunta-moscova–219169

  in concluzie pe rusii ii arde tare la mate ca nu pot controla conductele rusesti …..

  apropo , bomba la conducta a fost pusa de rusi iar RT asteptau cuminti la mica distanta … …. nu au fost extremistii de dreapta din Ucraina :

  http://deschide.md/ro/news/externe/2462/Jurnali%C8%99tii-ru%C8%99i-au-puteri-supranaturale.htm

 15. Armata rusa , nu separatisti , la 5 km de Ukraina ….. Gukovo, Rostov oblast !!!!!!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=aIR94vY5ygo

  • Felicitari tuturor celor care au fost implicati in aceste exerciti

   ////

   @buzu
   Este posibil ca rolul lor sa fie impiedicare inchiderii si delimitarii frontierii de catre ucrainieni care vor sa faca garduri si obstacole pe granita. Ceva neintelegeri in privinta delimitarii si gata nu se mai poate face sau poate chiar mai mult protejarea separatistilor cat mai mult astfel incat armata ucraniana sa nu mai atace coloanele care trec granita de frica sa nu antreneze un raspuns al armatei rusesti, care ar putea spune ca au fost atacati pe teriroriul Rusiei.

   Pierderi grele pt. Ucraina azi noapte 15 morti + 1 tanc.
   http://timpul.md/articol/(ucraina–foto–video)–in-donek-forele-antiteroriste-se-lupta-cu-separatitii–in-aceasta-noapte-au-fost-ucii-peste-15-militari-ucraineni-langa-sciastie-i-metalist-60453.html

   31 de raniti intr-un atac cu mortire asura unei tabare a ucranienilor. Norocul lor ca au fortificato:
   http://deschide.md/ro/news/externe/2473/(FOTO-VIDEO)-Tabără-a-grănicerilor-atacată-de-teroriști.htm

   Atentie imagini cu militari ucrainieni morti si raniti. A se observa ca s-a tras in trapa laterala de acces a trasportoruiui…..
   http://deschide.md/ro/news/externe/2475/(VIDEO-18)-Militari-ucraineni-căzuți-sub-atacul-teroriștilor.htm

   • Intre 15 si 30 de morti la ucraineni, dintre care 10 parasutisti, in 4-5 ciocniri. E abia inceputul, pro-rusii se intaresc pe zi ce trece, au oameni cu experienta razboaielor din Afghanistan, Cecenia si Daghestan, tehnica primita de la rusi si informatii in timp real. Cred ca au si comandanti mai buni ca ucrainenii.

    Estul Ucrainei e pierdut.

    • @ Vlad …

     ai dreptate …. situatia e din ce mai proasta … rusii au anuntat deja ca armata lor e pregatita pentru un conflict cu Ucraina ….

     dupa estul Ucrainei si jonctiunea terestra cu Crimea urmeaza regiunea Odessa …. ! …apoi Transnistria si Rep .Moldova …..

    • Voi stiti oare ca zona asta inainte de-al doilea razboi mondial era locuita preponderent de ucraineni ce au fost rasi de Stalin, cam 10 milioane si ca atunci cand au venit nemtii, ucrainenii au fost mai rai decat SS? Dupa razboi toata aceasta zona a fost populata cu rusi…de aici dragostea asta…oricum ucrainenii si rusii se iubesc ca sarea-n ochi…

    • Ucrainienii nu vor pierde estul ucrainei decat daca armata regulata rusa o sa invadeze. In orice alt scenariu o sa piarda – in principal pentru ca le lipseste sprijinul aerian. In plus, timpul curge in favoarea ucrainienilor – trupele sunt mult mai combative acum si au echipament din ce in ce mai mult si mai bun.
     Eu zic ca sunt sanse mai mari de 50% ca rusii sa fie trimisi acasa cu coada intre picioare… ca Rusia nu isi permite sa piarda 100.000 de oameni in Ucraina, pe cand ucrainienii sunt dispusi.
     Sa vedem ce face armata rusa, restul este zgomot. NU pot sa invadezi o tzara de 45 mil de oameni cu 50 de tancuri si 100 de APCuri, te asigur…

   • @Hannibal

    Dar cei de la deschide.md unde si-au luat licentele de jurnalisti (daca au), ca vad ca tot ii dau cu „teroristii”. N-am zis nimic pana acum dar am vazut titlul aberant „militari cazuti sub atacul teroristilor” si a fost prea de tot.

    • vectore, aia sunt teroristi dupa toate regulile terorismului (la fel ca si „rebelii” din Siria, „rebelii” din Kosovo … etc).

    • @FN SCAR H

     Cei care ataca un convoi militar cu AG-uri si AK-uri sunt teroristi? De ce, au terorizat soldatii inamici? 🙂

    • io stiu ca orice individ care lupta impotriva statului legitim e terorist

     dar poate nu stiu eu bine si acei mercenari si trupe speciale ale altui stat care omoara militari ucrainieni in tara lor sunt ..”pacificatori”? 🙂 (pacificatori, ca sa ma exprim in limba de lemn moscaleasca, numa’ ei folosesc expresia asta)

    • @FN SCAR H

     „io stiu ca orice individ care lupta impotriva statului legitim e terorist”

     Terorist e cel care ataca in mod deliberat tinte civile cu scopul de a teroriza, a intimida. Cand respingi autoritatea unui guvern si lupti cu fortele sale armate esti insurgent, nu terorist.

     Eu unul nu le-am spus nicicand pacificatori.

    • @vector

     Oricum, cu tine nu o scot la capat, asa ca o las balta!

     Fiecare le poate spune cum vrea: rebeli, haiduci, insurgenti, nesupusi, cavalerii pacii etc.

     Parerea mea e ca este doar o problema „de optica” 🙂

     In momentul cand „insurgentii” tai „pun stapanire” pe orase in care nici macar nu locuiesc (multi nu locuiesc nici in acea tara) si le declara cu „japca” libere (cine naiba din Donetk de ex. le-ar spune ca ei nu vor republica Donetk, ci sa se termine nebunia si sa-si vada de viata lor?), in momentul in care folosesc scoli si gradinite (sau case particulare locuite) ca puncte de tragere, in momentul in care folosesc populatia din zona ca scut uman … etc. parerea mea umila este ca folosesc mijloace teroriste si sunt teroristi (e doar parerea mea).

    • @FN SCAR H

     Teroristi sunt cei care arunca in aer autobuze, pun bombe in piete, in metrou, in trenuri, deturneaza avioane si intra cu ele in cladiri etc. Alea sunt actiuni teroriste. Tinta – civilii, scop – sa-i ucida, sa-i terorizeze, sa-i demoralizeze.

     Chiar daca ar fi sa merg pe definitia ta destul de larga a terorismului, daca deschid linkul ala de pe deschide.md – „Militari-ucraineni-căzuți-sub-atacul-teroriștilor.htm” nu vad nicaieri scuturi umane, scoli, gradinite, populatie civila. E o ambuscada clasica si cine ii numeste pe insurgentii aia teroristi vorbeste aiurea.

   • Maidanezii care luptau impotriva statului legitim de la acea vreme erau revolutionari…
    Rebelii separatisti care lupta impotriva statului legitim actual sunt teroristi….

    He he ce ti-e si cu definitiile astea….

  • buzu

   uite aici un link ce parere ai linkul este in limba spaniola

   http://actualidad.rt.com/actualidad/view/131432-indicios-eeuu-ataque-nuclear-rusia

   • @ PREDA PAUL ….

    astia sint RUSIA TODAY …..

    adica rusii responsabili de propaganda si dezinformarea in engleza ….. eu nu-i citesc decit ca titlu informativ …..

    astia erau linga conducta de gaz cind a explodat … ca sa vezi ..erau informati dinainte ….

 16. mai repede sau mai tarziu romania ,mai bine zis poporul roman va avea de suferit mult din cauza esecurilor si gafele facute de tradatorii de la putere!

 17. help !

  identificare armament …..

  pare T90 ?

  https://www.youtube.com/watch?v=5nfxCfiimu8

 18. http://en.wikipedia.org/wiki/Lithuanian%E2%80%93Polish%E2%80%93Ukrainian_Brigade

  uite ce fac baietii astia, nu am putea face si noi ceva asemanator cu republica moldova?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *