Cateva gânduri de 10 Maiu

„Acum 70 de ani au avut loc la Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării ultimele mari manifestaţii de 10 Mai. Au fost manifestaţii monarhiste şi anticomuniste pentru că – atunci – Casa Regală simboliza păstrarea identităţii ţării, al cărei destin era pe cale de a fi confiscat de ocupanţii asistaţi de câţiva pungaşi şi trădători (după caracterizarea ambasadorului Clark Kerr)” 10 mai 2016 – Cicerone Ionițoiu despre 10 Mai 1946

Iarăși trebuie să facem un popas asupra unui subiect care mă sâcâie recurent, adica cel puțin o data pe an și faptul că în mod inept noi nu sărbătorim Ziua Independenței de Stat, ziua care ne-a cristalizat aspirațiile noastre seculare.

Nu cred că mai are rost, sau sens, să reluam iarăși discuția cu 9 mai vs 10 mai, lucru tranșat de inclusiv de Academia Română, după care și citam:

„Academia Română și Biblioteca Academiei Române celebrează marți, 11 mai 2021, prin conferință publică susținută de academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, două momente majore din istoria românilor: semnarea de către Principele Carol, la 10 mai 1877, a Declarației de independență față de Imperiul Otoman (adoptată cu o zi înainte de către cele două camere ale Parlamentului) și încoronarea acestuia că Rege, patru ani mai târziu, la 10 mai 1881. Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, începând cu ora 12, și va fi urmată de vernisarea expoziției „10 mai în istoria României“”. (1)

Completăm și cu acest punct de vedere:

„Anul istoriografic 1948 sub impact stalinist: „Reconsiderarea, cuvânt ce avea să facă o lungă și sinuoasă carieră, începe deja cu un moment simbolic, 10 Mai fiind înlocuit cu 9 Mai, că zi a Independenței și sărbătoare națională. Se recomanda un mare efort de «epurare a lucrărilor din trecut», având că suport manualul scos sub redacția lui M. Roller și ajuns deja la a patra ediție”(2)

După cum am spus, inamovibilitatea mea pe acest subiect rezidă și din poziția pe care profesorul meu din acea perioadă, același Ioan Aurel Pop de mai sus ne-a întipărit pe creier.Și a făcut-o cu argumente, cu probe și cu o logică de fier așa cum profesorul Pop a fost caracterizat tot timpul. Persoana Președintelui Academiei Române din prezent nu aș dori să o comentez, și nici unele din luările sale de poziție mai recente, după părerea mea greu de reconciliat cu profesorul de la catedră față de care am și astazi un mare respect.

Revenind însă asupra fondului problemei, nu știu pe globul pământesc o țară care să evite cumva sărbătorirea zilei sale a independenței, respectiv ziua care ar avea cea mai mare însemnătate istorică. Independența de stat este un element de importanță deosebită, un element al statalității în acceptul modern al termenului. Mai mult, și dacă lăsăm elemente legate de monarhie de o parte, deși nu avem dreptul să o facem conform istoriei noastre, 10 mai ar trebui să primească și o a 4-a însemnătate. Ruperea definitivă, irevocabilă și fără posibilitate de revizuire de sinistra ocupație rusească, de noaptea roșie care a durat 45 de ani. Dar cum să fi reușit noi așa ceva atunci când cei care au reușit performata de a confisca o revoluție și ne-au condus destinele până în prezent din pacate încă mai privesc admirativ monstrul de la est. 36 de ani de neocomunism, de comunism cu fata umană amestecat cu capitalism de cumetrie au trebuit să asigure că sub nici o forma România nu-si regăsește în totalitate trecutul și rădăcinile, respectiv locul de unde am adunat puterea necesara pentru a ne (re-) lua locul de cinste in Europa, noi fiind europeni de drept, ius sanguinis.

Și aș dori să mă opresc asupra acestei lipse de acordare a celei de a 4-a însemnătăți, în contextul actual. În mod ciudat nu sărbătorim eliberarea de sub o ocupație în toată regula, o ocupație pe care o maskirovka de zile mari ne-a convins că nu exista. Actele teatrale ale Cârmaciului, ne-au convins de faptul că noi eram chipurile „independenți”, când știm în mod cert faptul că atunci când independența a fost strigată în stradă, atât în Ungaria cât și în Cehoslovacia, URSS-ul a făcut ceea ce face dintotdeauna, a atacat militar țările respective.

Această operațiune de disimulare a realității a fost malefică în mod cert însă poate fi privita și educativ, ca studiu de caz în materie de execuție tehnică și rezultate.

Repet ceea ce am spus cu multe ocazii, idei sintetizate din lucrările unor oameni care au trăit în România Mare, și apoi au suferit în comunism. Nici până în prezent nu am reușit să îndepărtam efectele năucitoarei propagande rusești în care România Mare a fost cel mai corupt stat de pe planetă, și Romania sfâșiată, cu regiuni istorice românești anexate și mai apoi ocupată militar și politic, un stat satelit fără identitate și istorie… a fost “epoca de aur”.

Poate și lipsa a celei de-a 4-a însemnătăți ne-a adus aici, într-un moment pe care în urmă cu 10 ani nu-l puteam visa.  Această rupere de comunism care obligatoriu trebuia celebrată de 10 mai avea o importanță deosebită în formarea mentalului colectiv. Un mental colectiv căruia i se prezenta crimele comunismului, exterminarea la care nu doar elitele au fost supuse, lipsurile la care am fost supuși în strictă comparație cu vestul Europei, acolo unde din fericire pentru ei tancul rusesc nu a ajuns niciodată.

În locul unui program național în această direcție de educare, formare și conștientizare am avut simple exerciții birocratice, o condamnare formală a comunismului fără vreun efect juridic concret respectiv circul girat de vremelnicii aplaudaci de curte ai Cârmaciului.

Este perfect adevărat însă că nu avea cine să ne livreze acest program național și nici cine să adauge acesta a 4-a însemnătate, destinele noastre, similar unei tragedii antice grecești au fost conduse timp de 36 de ani tot de cei care inainte de ’89 ne dădeau lumină. Cu porția.

Prin urmare, aleg, încăpățânat cum mă știți, să pun alături de drapelul românesc pe care îl am pe casa, și un steag de luptă al Regatului României, un steag sub care ambii mei bunici și frații unuia dintre ei au luptat pe front încercând să aparere idealurile momentului astral al românilor din 1918. Aleg să sărbătoresc 10 Mai, efortul generaților trecute, munca lor și idealurile lor, simțind că acum, la fel că și în ’45 suntem într-o cumpăna.

„Fă-te liber, dezrobește-ți
Mândra țară care-o ai”.
Și noi liberi ne făcurăm
Într-o zi de 10 Mai.

………

Să trăiască România
Ura! pentru 10 Mai!”

10 Mai,  de Vasile Alecsandri.

Mă semnez al vostru, lt(rez) cu sincere speranțe că nu este ultima dată când vă scriu pe aceste subiecte și noua orânduire nu ne va închide această comunitate a noastră denumită generic RuMil.

Vă rog, mergeți la vot, și gândiți-vă dintre marii oameni de stat ai României care ar fi dat un vot nesilit de baioneta pentru a ajunge… „În umbra marelui URS”, că să nu mai spunem că mulți dintre ei nu au făcut-o nici așa. Sighetul, Aiudul, Piteștiul ne sunt testamente.

Încheiam ca în fecare an cu Poema Română, Enescu:


Surse:

(1) Academia Romana: https://acad.ro/institutia/ACADEMICA/2023/nr08/08_art01.pdf

(2) https://acad.ro/com2021/doc/d0511-10Mai-celebratAR.pdf

https://romania.europalibera.org/a/ruperea-de-comunism-academia-romana-s-ar-diferentia-o-sarbatoarea-romaneasca-de-cea-sarbatorita-cu-fast-la-moscova/31276573.html

inliniedreapta.net/articole/cicerone-ionitoiu-despre-10-mai-1946

49 de comentarii:

  1. Arsenie Breahnă

    A venit din munți un vultur
    Și ne-a zis: — „Români Eroi,
    Știu un prinț viteaz și tânăr
    Ce-ar veni cu drag la voi.
    Dacă-l vreți vi-l dau ca Vodă”.
    Noi cu toții: — „Să ni-l dai”.
    Și ne-a dat pe Vodă CAROL,
    Într-o zi de 10 Mai.

    Și-a venit vulturul iară,
    Și ne-a zis: — „Popor Român,
    Ești viteaz, de ce mai suferi
    Jugul unui neam păgân?
    Fă-te liber, dezrobește-ți
    Mândra țară care-o ai”.
    Și noi liberi ne făcurăm
    Într-o zi de 10 Mai.

    Vulturul venit-a iarăși
    Și ne-a spus: „Popor Român,
    Ați luptat cumplit la Plevna
    Duși în foc de-al vostru Domn.
    Vrednic e să-l faceți Rege,
    Într-o țară ca în rai”.
    Și noi rege îl făcurăm
    Tot în zi de 10 Mai.

    Zece Mai ne-a fi de-a pururi
    Sfântă zi, căci ea ne-a dat
    Domn puternic țării noastre
    Libertate și Regat.
    Ridicați cu toții glasul
    De prin șesuri, de prin plai,
    Să trăiască România
    Ura! pentru 10 Mai!

    Indiferent că acum țara e republică, versurile lui Alecsandri mi se par și azi vibrante! Mi-aș dori mult ca Ziua Națională să revină la 10 Mai, din mai multe considerente, în plus față de cele arătate de Lt. în articol: 1. Sublinierea apartenenței noastre la Uniunea Europeană și la valorile europene 2. E cald, oamenii pot petrece frumos într’o zi însorită 3. Nu dai motive de stinghereală cetățenilor cu origini maghiare – ziua națională trebuie să ne bucure pe toți 4. O eventuală paradă militară e mai simplu de realizat când timpul e blând (deși consider că e de preferat să facem paradă doar când vom avea cu ce) 5. Amintind gloria înaintașilor și semnificațiile zilei de 10 Mai ne respectăm nu doar istoria ci și viitorul.

    6
  2. Mutumesc pentru articol. Ma bucur sa vad ca adevarul istoric mai conteaza fix in acest moment de cotitura. Iliescu, Constantinescu, Basescu, Iohannis… si acum poate Simion mi-au spus tot ce am nevoie despre republica.

    6
    • Merci Mirceo. Oricum, eu am depasit in text notiunea de monarhie, faptul ca am permis, din toate punctele de vedere, ca virusul rusesc sa subziste in societate si nu l-am starpit, ne-a adus astazi unde suntem. Sigur in parte si nu totalitate.
      Sa fi roman si sa spui ca Putin e ce trebuie, sa apelezi la „intelepciunea ruseasca”… e ceva de neconceput raportat la faptele istorice.

      17
  3. „Academia Română și Biblioteca Academiei Române celebrează marți, 11 mai 2021, prin conferință publică susținută de academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, două momente majore din istoria românilor: semnarea de către Principele Carol, la 10 mai 1877, a Declarației de independență față de Imperiul Otoman (adoptată cu o zi înainte de către cele două camere ale Parlamentului) și încoronarea acestuia că Rege, patru ani mai târziu, la 10 mai 1881. Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, începând cu ora 12, și va fi urmată de vernisarea expoziției „10 mai în istoria României“”. ”

    Bai cat ma enerveaza mentalitatea asta de iobag. Aceiasi mentalitate o vad azi la ponta care e proprietar pe voturi…mereu stam cu gura deschisa la un „mare om de stat”. Asteptam un strong men d’asta sa ne pice para malaiata in gura lu natafleata.

    Independenta, Romania Mare, Revoluatia din ’89 si altele au fost castigate de omul de rand care a luptat cu pretul vietii. Aia care au luptat si si-au lasat sangele la Plevna, Grivita, Vidin sunt aia care au castigat independenta nu ca a semnat unu o hartie dupa.
    Romania Mare la fel romanii au luptat si si-au varsat sangele. Voluntarii care s-au dus la Iasi cand totul parea pierdut si au luptat in cele mai crunte conditii din orice razboi de pe planeta asta aia au facut Romania Mare nu politicienii.

    Omul de rand a fost mereu baza in tara asta.

    16
    • Stiu robi, stiu, nu mai reluam povestea, stiu parerea ta si ghici ce? Ti-o respect, ca asa-i la noi in democratie pe care o visam.
      Hai sa ne rugam ca peste o saptamana si ceva romanaul si-a inteles republica, sau notiunea de republica. Roaga-te sa fie asa. Ca eu ma rog.

      6
      • Nu boss nu are nici o legatura cu tipul de guvernare ci cu faptul ca asteptam salvatori care sa semneze hartii. Realitatea este ca avem nevoie de institutii puternice nu de oameni puternici.

        Cat timp o sa asteptam godfatheri d’astia o sa batem pasul pe loc ca natiune. Avem o mentalitate feudala sa faca statul sa faca gogu sa faca vasile sa faca regele.
        In trecut stramosii nostri au facut nu conasii care i-au condus. Mentalitatile astea sunt o mare gaura neagra a societati civice necesare unei democratii.

        12
        • Pai… si eu… nu asta zisai? Acum nu avem alta varianta decat sa intelegm republica in esenta, filosofic chiar. Si zi asta la CGisti si GSisti. Ei cred ca-chiar le da case de 35k. Ca asta face un presedinte, da.. si da… si nu ma da… la toti. Uita-te ce intelegem noi din asta, cand parlamentul e cheia la orice. Sau, hai sa o facem asumata, ne facem republica prezidentiala, si presedintele taie si spanzura. Sigura ar fi din europa, ma rog, mai bagi si Turcia razant pe acolo.

          6
    • Nu, nu a fost omul de rand, deja logica asta ma calca pe nervi. A fost omul instruit. Deja ai prima diferentiere. Apoi a fost omul instruit, care si-a folosit calitatile dobandite in scop util si benefic societatii. Apoi a fost… multe calitati si ajungi la Bratianu, Maniu si cardinalul Hossu.Din natiunea romana a iesit si Ion Rimaru dar si Emil Palade.
      Asta a fost o frectie comunista prin care am arestat decani de facultati de drept in 48 si i-am inlocuit cu maturatori de strada, cu scoala de partid de 2 luni.
      Si ba da, conteaza cine ce semneaza si cand. Adica cand ne convine ne ascundem dupa „nesemnatura” lui Ferdinand si cand nu, pai nu conteaza. Consecventa cvasiinexistenta ne-a adus in halul asta in care 40% din romani au votat un fascist care nu a.muncit nimic pan la 30 de ani. Dar nimic-nimic.

      13
      • „Nu, nu a fost omul de rand, deja logica asta ma calca pe nervi. A fost omul instruit. ”

        Da chief omul instruit si ala de unde vine ? Sunt numai nobili incalecand pe cai albi…
        Si in ziua de azi de unde iti vine lumea la armata ? Copii de politicieni si de „afaceristi” ?

        „Consecventa cvasiinexistenta ne-a adus in halul asta in care 40% din romani au votat un fascist care nu a.muncit nimic pan la 30 de ani. ”

        Pentru ca isi doresc tot felul de salvatori si strongmeni ca putin. In realitate sunt niste nulitati. Cand ajunge omul sa fie mai important ca institutiile ajungi inevitabil la degradare morala si sociala pentru ca puterea corupe.
        Vezi romania in orice perioada din 1800 pana azi. Nu reusim deloc sa iesim din mentalitatea de „sa faca statul”, „sa ne dea smecheru” „sa vina ordinu de sus”. Noi trebuie sa facem, muritorii de rand. Si trebuie inceput prin a ne trezi din imbecilitate si prostie.
        Si ti-o zic ca cineva care a facut parte din talpa tarii si care a facut facultatea tarziu in viata pentru ca n-am vrut sa raman un taran prost needucat.
        De aia am mers sa votez cu nicusor dan si de aia merg sa votez iar cu el pentru ca imi bag p… in prostia si mentalitatea de sclav si de milog din tara asta de stau toti impotenti cu mana intinsa la stat.

        4
        • robi, acum nu are sens sa ne mai tot atata pe subiect. Un corp are nevoie de picioare si de cap. Fiecare unde se pozitioneaza. Asa-i si natiunea. Fara picioare nu poti merge, fara cap nu prea poti trai, desi ultimele evolutii au demonstrat ca un cap ornamental doar merge… adica merge si asa.
          Nu cauta nimeni salvatori, decat cei care isi pun sprerantele in CG si GS, pe care i-ar vedea alatolahi cel putin. Sa dea statul vine din comuism, nu din alta parte. Avem probe in 48 cum romani curajosi, tarani, au stat in fata colectivizarii. Problema atunci era sa nu ia statul…

          4
          • Toti prostii astia cu simion cauta salvatori. De aia am ajuns aici.

            Dar da ai dreptate e necoie si de cap.

            Scuze am refulat la articolul tau supararile. Imi cer scz.
            Iti multumesc pentru articol. Esti on point ca intotdeauna

            2
    • Au fost totusi si lideri militari si/sau politici cu sange in instalatie fara de care nu ne-am fi format ca natiune. Prima Unire – Mihai Viteazu, pionierul romanismului. Unirea Mica: Cuza. Razboiul de Independenta si intrarea in WW1: Bratianu si Carol I – puteau sa mearga cu Puterile Centrale insa au mers cu curaj pe partea mai dificila cu Antanta, Ferdinand si Maria – au realizat Marea Unire. L-as pune si pe Mihai, 23-augustul facut de el in ultima clipa,moment controversat insa cerbral vorbind am fi aratat mult mai rau fara. Antonescu e si mai controversat, nu vreau sa intru in polemici insa trebuie judecat si ce s-ar fi intamplat fara el cu statul roman in anii 1940-1941, lider puternic si patriot a fost fara doar si poate.
      De partea cealalta am vazut- reversul medaliei: fanariotii, Carol al II-lea si Tariceanu, Ponta, Dragnea, Dancila, Johannis ca sa dam si exemple contemporane care ne-au adus in starea de acum.
      Cu viitori „lideri” alde CG, Simion, Gavrila e cam previzibil ce ne paste.

      Era buna zicala aia cu frica de o armata de oi conduse de un leu fata de armata de lei condusi de o oaie.

      6
      • Bine ai insumat situatia. Chiar foarte bine

        1
      • O singură corecție, nu l-aș pune pe Carol al II-lea lângă ăia ci mai degrabă aș zice că e foarte controversat, dacă pe Ion Antonescu îl lași pe o categorie aparte fă bine și pune-l și pe Carol acolo. În revers ai uitat destui!

  4. Ca de obicei, o pagina de istorie pe care o lecturez cu drag ! Respectele mele Lt!

    2
    • Multumesc Tiberiu. Trebuie sa ne gandim neaparat la acele zile, la 10 mai 46. Pentru ca atunci la fel ca si acum, vrem sa ramanem in Europa.

      1
      • Tovarese locotenent permite ti sa raportez
        Intre ursu estic ,anaconda bruxeleza,hiena austro ungara si kangalu turcesc ce alegem? Ce viata lasam nepotilor nostri? De ciine inlantuit sau lup liber si demn ca strabuni nostri?
        Deja angazatorul strain m a anuntat oficial ca mie imi da salariul jumatate fata de alor lor desi i am trimis lista de preturi care e ca la ei.discriminare? e corect?parca eram parteneri in uniune f*tu-i.
        –––-
        Daca tot vrei sa injuri in comentariu, ca sa dai substanta si iz de nespalare unui punct de vedere, macar scrie-l corect. Cratima boss, cratima…

        3
        • Draga fecior, ca „domn” de la mine nu primesti, cu pseudonim nu foarte creativ si care miroase a trolling de la posta, fi matale atent aici la ce scriu. Focus, de parca vorbesti cu Mr. Myagy.
          Deci, la apelative comunistoide, eu nu raspund. Raspund mai cu drag si la bă lentule. Depasind momentul, sa-ti raspund totusi la intrebare. Urs estic aleg cei care ne-ar trada in secunda 1, si cei care inca mai spera la nomenclaturi si ca-cumva prind si ei pe nomenclatura, daca se rastoarna caruta ordinii cat de cat constitutionale. Anaconda… wow. Sarpele imens bruxelez care te-a ajutat sa nu mai ai buzi in fundul curtii, ti-a facut drumuri si ti-a varuit spitale dar care ti-a permis si tie sa lucrezi pentru angajatori strainezi.Adica intri in UE cu aprox. 200 de km de drum cu 4 benzi, ca aia autostrada nu se poate numi, si aia facuti de Ceasca, si 20 de ani mai tarziu, ai spart borna de 1000 de km de autostrada, cat de cat, sau macar drum expres. Deci, in 17 ani, 90-07 de neocomunism si suveranism de birt ai facut fix o laba, si aia trista, iar in 20 de ani de mUE, ai facut macar cateva buzi in casa. Kangalu turcesc? Ce sa iau de acolo? Mahomedanism? Boni-bon si blugi contrafacuti? Ce anume? Intradevar inteleg dilema pentru orice individ care a suferit o trauma cerebrala grava cand era copil. In rest, nu.
          Povestea cu angajatorul strain si malefic pot sa o rezum simplu. Daca vrei sa ne aburesti, lucreaza pe abureala un pic mai bine. Tot te prind baietii, ca sunt pe site mult mai destepti ca mine, dar asta de mai sus e de scoala gimnaziala cand nu ti-a facut tema si vrei sa ne spui ca ti-a mancat-o cainele. Nu te poate anunta nici un angajator, strain sau nestrain ca iti modifica contractul de munca unilateral, dispozitia privind salarul. Nu exista. Daca te-ai crezut creativ, si ai dat-o la mica intelgere cu „strainul” care pute deja a patronas rrrroman carpato-danubiano-pontic, si iti da ceva pe contract si restul in mana si acum a zis kanci, aia e. Ce-i pe foaie e, ce nu, e doar poveste. Daca vrei sa ne convingi ca salarul tau din Romania este jumtate din cel de peste granita, da poate fi asa, dar repet nu poate fi modificat peste noapte. Dar serios, fix cu mine faci asta? Eu am facut doua lucruri in viata mea: Armata si HR si uneori s-au intersectat.

          17
          • Lasa-l pe toarsu cu labuta Lt, nu merita! Atata poate saracu! Noi sa fim sanatosi si sa facem ceea ce trebuie facut ca sa ne continuam drumul… trebuie ca toti care gandim si constientizam situatia in care ne aflam sa iesim sa votam! Altfel….

            3
          • Banuiesc ca a solicitat o majorare de salariu de la angajator, cel mai probabil multinationala, in care a motivat ca pe cei din afara ii plateste dublu desi preturile in cele doua tari sunt aprox. la fel. Si i-a dat raspunsul in scris ca mai mult nu primeste.

            2
        • @labaru
          tovarese, labar ai fost, labar ai ramas.
          macar anvatza sa scri și sa concepi nejte minciuni mai rasarite, nu ne mai jigni inteligentza cu balarile astea, ca nu santem totzi suveranijti pacilijea. ce viata lasi nepotilor? vrei sai duci anapoi an pasopt sa fie ciine inlantuit de rusi? ia dane un egzenplu de strabuni demni casa ne facem o ide…
          Angazatorul ala sigur e patron maknat rromanezc, nu strainez, cam vazut și noi deferentza de comportament antre cei rromani și cei ztraini.
          hai, supces an viatza, cum dorejte caprioara, jti tu…
          parerea mea hac…
          PeSeu d-ăla, am scris așa ca să înțelegi mai ușor ce am vrut să spun.

          13
  5. Respect pentru efort si aducere aminte.

    3
  6. Mulțumesc pentru fila de istorie

    1
  7. Mulțumesc pentru articol.

    Eu cred că numai un referendum (regalitate vs. republicanism) va repara hiatusul istoric și samavolnicia alungării majestății sale, regele Mihai.

    Cât despre 10 mai, eu o sărbătoresc dintotdeauna. E ziua de naștere a tatălui meu, Dumnezeu să-l odihnească.

    4
    • Merci Mircea, nu stiu daca mai este asa ceva de actualitate. Insa si o sarbatoare unde sa ardem steaguri rosii, facem o parada, si apoi stam la soare in parc. Ne-a servit-o istoria pe masa, si noi, nu si nu. Betmen.
      Ca sa mai zic o chestie, de parada acum si nu in decembrie? Pentru ca nu a fost o institutie a statului roman umilita mai mult de comunisti decat Armata. Sa faci scoala la Saint Cyr si apoi si apoi chiar pentru o scurta perioada sa te comande unul cu 0 experienta militara si scoala de partid de o luna sau doua, ca mai poi sa fi dat afara, sabia de ofiter cu rubine la ochii vuturului sa-ti fie topita, si in final sa iti inchei existenta in mizerie, foame, puscarii si canal… e ceva… nici nu imi gasesc cuvintele. Povesteste regretatul general Dobran cum a ajuns la topitorie la lopata si i-a zis un coleg de suferinta sa nu se necajasca, la impins vagoane e un general si la celalta lopata e un cavaler al ordinului M.V…. chiar ieri au topit un sfert de vagonet de ordine M.V…. Si sufletul ma durut auzindu-l.
      Dumnezeu sa-L odihneasca pe tatal tau.

      3
  8. Am avut placere 🙂

    1
  9. Hai la vot fratie ca e morcovul cu tot cu iepuras acolo! 10 mai ar trebui sa fie sarbatoarea nationala. Poate n-ar strica sa avem Constitutia din 1866 din nou.

  10. Mulțumim pentru articol, @Lt! Chapeau!
    Părerea mea, hâc…

    1
    • cu mare drag Sharky. Si scriem in continuare! Ca trebuie. Daca nu ne inchid desigur.

      3
      • Si daca vor sa te inchida ce?Abia ne mai amuzam nitel.

        Gherila e in esenta razboi de manevra la nivel mic si foarte mic,adica infanterisme ,paduri mai avem,iar de luptat foarte putini militieni stiu sa o faca,iar aia de stiu ne sunt prieteni.
        Iar inca is chipes daca e sa mi se puna poza pe pereti .Plus ca evident la un moment ne vizitam strabunii,macar sa avem cu ce ne lauda.

        Uite scenariu-vin aia care au spanzurat tatari sau tras in teapa akingii si povestesc la un gratar in Rai ce au facut ei.Vin bunicii si strabunicii cu Mondialele 1&2.
        Noi spunem ca ne-am pus capra 30 de ani,iar la final ne-am lasat saltati ca oile.
        Iar inainte de asta am crescut PIB si sponsorizat calaii.
        Nu mere coane,ce naiba.
        In plus,io cred in crestinism care zice sa aperi tara de barbari si talhari(Sf Augustin dixit),dar daca Odin si Zamolxe is adevaratii zei si iti dau bile negre pt ca nu mori in lupta.Atunci pe unde scoatem camasa? 🙂

        6
        • @Mihais
          Maître, de dat bine-n poză, încă dau, nu-i problemă de resboiu, prin paduri și câmpiile patriei mă descurc și fără busolă, am început demersurile legale pentru procurarea unei arme personale.
          Acum ceva ani, când fierbea sângele-n mine, eram foarte de acord cu ideile matale, shoot’em all, let god sort’em out, și am și spus-o pe aici.
          Problema e că, din ’89 încoace, am tot văzut ce le pot face oamenii compatrioților care nu gândesc ca ei, pe 3 continente, și mă cam doare inima să-mi văd juniorul trecând prin aceleași chestii, înregimentat pentru o facțiune sau alta. Nu de alta, dar l-am crescut bine, și văd că nu halește nici el bălăriile politicienilor. Dacă eram singur, adunam mintenaș câțiva băieți și o dădeam în haiducie, dar să sufere familia din cauza mea…e cu totul altă mâncare de pește. Și băieții din gașca ailaltă au antecedente la chestii d-astea legate de familie.
          Anyway, dacă vin peste noi, nu ne dăm în lături să le rupem dinții, avem cu ce, și știm și cum.
          Părerea mea, hâc…

          5
          • Sharky, cam la ce fel de arma personla te-ai gândit?
            Eu am una de la prietenii austrieci, un Glock. Ce părere ai, o fi 17, 19 sau 45?🤔
            Și ce pot face cu ea în pădure împotriva invadatorilor?

            • Georgel, pentru mine mă gândeam la un 17, sau, în funcție de buget, un CZ-10. Pentru tine…chestie de gusturi.
              Astea-s pentru acasă, dacă e cazul de fugit în pădure, fii convins că se vor găsi și arme cu țeavă lungă, și foarte ușor de procurat, sunt sigur de asta. Vor fi o grămadă de proprietari care se vor despărți de ele, împotriva voinței lor.
              Părerea mea, hâc…

              • Este 17. Dar în caz de război ca si cum nu ar fi.🙂

              • Pe persoana fizica as recomanda cu incredere P09.

                Cand il vezi in poza pare un tun,dar e la dimensiune de G17.
                Avantaje are single action/double action si evident cocos extern.Am observat in poligon ca anumite loturi de munitie mai giorse nu percuteaza in Glock,dar ceva cu cocos extern le bubuie.
                Tragaciul e f frumos,precizie parca mai buna.Daca vrei sa il dezasamblezi e acelasi sistem traditional la CZ,care e mai greoi fata de Glock,dar e identic cu 9mm al patriei,o copie mult mai proasta dupa o copie proasta israeliana dupa un original ceh excelent.
                Pret mai mic.

                Glock e Glock,nu poti gresi,e AK-ul pistoalelor.

                1
        • Mai bine iti cauti un VPN bun ca imi pare ca la inchiderea site-ului se refera.
          Degraba varsatoriu de sange mai esti. :))

          1
          • Nu-i problemă, Cristi, n-ai prins imaginea de ansamblu!
            Părerea mea, hâc…

            2
          • Fara a fi la betie si cu giudet la gramada 🙂

            Crez ca castiga ND,deci haiducia se amana pt episodul urmator,insa la modul general daca se apuca careva sa inchida site-uri,sa interzica vb liber de orice fel e cam timpul sa ne organizam tainic si sa avem ranita pregatita.
            Mai bine cu cerul instelat decat cu becul celulei,pt ca aia urmeaza.
            Ori conduci prin convingere,deci aperi libera vorbire chiar cand iti vine sa-l strangi de gat pe interlocutor.Ori cu forta.

            Mai e minciuna,dar la un moment dat se prind,deci tot la forta ajungi.

            1
      • Abia aștept să ne închidă, îmi mai dau un scop în viață că și asa e plictiseală mare!
        Bun articolul, am mai învățat ceva, felicitări!

        2
  11. Multumesc pentru articol.

    • Cu mare drag, si dupa cum spun mai sus, spre sa putem scrie in continuare si sa nu ajungem la canal. Ca si treburile astea ar trebui sa ne fie familiare, noua, ca popor.

  12. Coane, clujean fiind de loc îl cunosc demult pe Ioan-Aurel Pop. Aveti dreptate, oamenii se schimba în timp, nu comentez mai mult.
    Cei care nu își cunosc istoria reală, nu au viitor.
    Apreciez mult ce faceți, aveți tot respectul dar și simpatia mea!

    2
  13. Arsenie Breahnă

    https://calatoriifestinalente.wordpress.com/2018/06/13/vulturul-roman-la-plevna/

    Am vizitat nițel Pleven, Grivița, Pordim, Gorna Studena – sunt locurile bulgare unde Vulturul Român a croit România. Și am povestit puțin ce am văzut acolo, am croșetat pe baza unor descrieri istorice și am pus și poze – de atunci și din zilele noastre…

    (fără acestea, azi nu eram români – cel mult o gubernie; și 10 Mai ar fi fost doar o aniversare șchioapă și fără prea mare noimă; te rog sa-mi permiți, domnule Lt(rez), să public link-ul de mai sus către această povestioară ilustrată; ca o completare mică a acestui articol al tău – în special spre reflecția „independențiilor” și „suveraniștilor” ce poate că ar vrea să se informeze, măcar unii dintre ei)

    7
  14. Multumim Lt!

    10 Mai este zi nationala, doar ca nu stim sa o sarbatorim inca… sau ar trebui sa reinvatam sa o facem 🙂

    Si asa e, incapacitatea de a ne reinnoda traditia statala dupa imixtiunea sovieto-comunista ne impiedica sa ne regasim valorile si sa avem institutii solide, alea despre care spunea @Robi mai sus.
    ( Apropos, si Casa Regala se numara printre institutiile statului.)

    De aia inca suntem unde suntem dupa 35 de ani de la revolutie. Si cu perspective firave de insanatosire… ca societate si institutii.

    Ce sa mai vorbim despre reinnodarea traditiei militare…

    2
  15. Stimă, Omule!

  16. Marian Varlan

    Va multumesc pentru articol !Ca de fiecare data cand va citesc ,raman cu ceva in suflet .Greu sa descriu sentimentul. Cu respect !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *