Câţi bani va cheltui România pentru avioanele fără pilot?

Treisprezece state membre ale Alianţei Nord Atlantice – România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia – vor investi 1 miliard de euro în achiziţia a cinci avioane de recunoaştere fără pilot (drone) de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman. Ziua Veche prezintă în exclusivitate toate informaţiile despre implicarea României în cel mai ambiţios program militar al Alianţei Nord Atlantice pentru supravegherea şi apărarea statelor membre.

Chiar dacă Traian Băsescu nu a oferit prea multe detalii despre acest proiect militar, surse militare autorizate au precizat pentru ZIUA VECHE că, “Romania a semnat, în anul 2009, la Bruxelles Memorandumul de Intelegere pentru Programul privind Capabilitatea de Supraveghere Terestra a Aliantei (AGS PMOU).  In urma semnarii acestui document, Romania s-a angajat ca va participa la  proiectul international Alliance Ground Surveillance (Supravegherea Terestra a Aliantei). Este vorba de un sistem complex de radare, avioane de supraveghere si sisteme de comunicatii complexe intre tarile NATO, creat in sprijinul combaterii terorismului, dar si pentru interconectarea cu scutul antiracheta. Acest sistem complex de supraveghere va furniza date pentru scutul antiracheta care va fi instalat si in Romania”. De reţinut faptul că cele cinci drone vor staţiona la o baza din Italia iar în România vor fi amplasate la sol elemente de comunicaţii şi sisteme radar.

Drona RQ-4B Global Hawk in timpul primului zbor

NATO va cheltui 3 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune în comun a celor cinci drone de fabricaţie americană, în cadrul programului de supraveghere aeriană în Europa. Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.

Implicarea Romaniei va fi de 1,86% din proiectul total si reprezinta cam 25 de milioane de dolari pe parcursul desfasurarii lui, iar lucrarile vor fi realizate de doua firme romanesti agreate de NATO. Cele doua firme romanesti care  vor gestiona acest program strategic se vor ocupa de software si sistemul de comunicatii.

Sistemul de Supravegherea Terestra a Aliantei va avea doua componente principale. Sistemul va integra o componenta aeriana care se va baza pe cele cinci avioane fara pilot (UAV) RQ-4B Global Hawk si o componenta terestra. Datele obtinute de la componenta aeriana vor fi completate de sistemele radar de la sol. Toate aceste informatii vor fi procesate cu ajutorul unor statii terestre fixe si mobile aplasate in toate stalele membre NATO.

Principala  baza de operare va fi amplasata  la Sigonella Air Base, in  Italia. Prin combinarea informatiilor obtinute in timp real de componenta aeriana si cea terestra , conducerea militara a NATO va avea acces non-stop la informatii despre orice posibila amenintare la adresa  Aliantei.

Marea Britanie a decis să se alăture programului Alliance Ground Surveillance (AGS), fără a participa la finanţarea lui, întrucât armata britanică dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană.

AGS se numără printre programele dezvoltate de NATO pentru ‘punerea în comun a mijloacelor’, în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jYdY3YFM8zo&w=420&h=315]

 

Ca o adaugire si o lamurire in plus una bucata drona de supravegere Global Hawk, face cam 35-40 de milioane de coco, iar cu infrastructura cu tot, sare de 200 de milioane. Prin infrastructura intelegem sistemul de comanda si control, intretinere, tehnici, sistemul de management al informatilor, etc.

Articol: Ziuaveche

9 comentarii:

  1. Sper ca nu fie UTI una din „firmele agreate”.

  2. Normal ca prima o sa fie UTI. E in system, patronu’ e securist verificat, contracte au tot primit prin sistemul ‘securistii si tovarasii de partid prieteni’.
    Iar a doua o firma agreata de UTI-alt prieten, fost tovaras.

    Ca doar nu crezi ca vine vreo firma de soft sau telecomunicatii sa prinda contracte cu statul asa aiurea…

  3. Deja vazusem comentarii gen: „pe deastea dam banii?!?!?”

    Sincer, tare imi e ca s-au facut multe alte achizitii care nu o sa le afle publicu’, nu din cauza ca sunt minuni si trebuie tinute secret (probabil sunt lucruri de baza/necesare), numa’ sa nu le sara lumea in cap.

    Va dati seama ce o sa iasa cand luam avioanele in valoare de in jur de 2 mld?

    Probabil linistea asta la lucruri cateodata foarte ieftine e ceva standard intr-o tara gen Romania cand lumea o duce cum o duce.

    Daca mergem pe ideea asta care mi se pare cam logica, te pomenesti ca avem si atrom si alte proiecte care cica au fost „oprite/sistate” 😀

    „Let those who desire peace, prepare for war”

    • „Va dati seama ce o sa iasa cand luam avioanele in valoare de in jur de 2 mld?”

      Chiar crezi ca o sa luam?

      In schimb dam banii pe drone, macar daca ar fi fost de linia-ntai…
      Programul de supraveghere aeriană în Europa…mda, si daca Skynet se viruseaza?

  4. valentin vasilescu

    1. Acest tip de avion este unul de cercetare strategica, optic, radar, SIGINT si fiecare bucata poate deservi practic un teatru de operatii cuprinzind un grup de state. Romania nu are necesitati proprii de cercetare la acest nivel. SUA da, si poate genera astfel o escaladare a tensiunilor cu partenerul NATO, adica cu Rusia. Vezi atentionarea prin survolul avioanelor de cercetare rusesti in apropierea litoralului vestic al marii Negre.
    2. Zonele de cercetat circulare ( pe indelete, sub forma circulara parcursa de 4-5 ori pe parcursul a citorva ore ) ale acestui aparat se afla la o distanta de pina la 5.000 km de aerodromul de decolare. In cadrul unei singure misiuni se poate acoperi o suprafata de teren echivalenta Dobrogei. Practic, obiectivele camuflate, care nu se disting prea bine din satelit datorita observarii scurte, de la verticala locului, se detaliaza prin vizarea lor continua de la diferite racursuri.
    3. Aliniamentul indepartat, in configuratia dorita de SUA, corespunde in segmentul nordic ( responsabilitate : Germania, Estonia, Lituania, Letonia, Norvegia ) polului Nord, teritoriul Rusiei de la litoralul marii Barents, marii Kara si cimpiile Siberiei de vest ( fluviul Yenisei ). In sectorul central ( responsabilitate : Cehia, Slovacia, Bulgaria, Romania ) este acoperit teritoriul Rusiei pina la granita cu Kazakhstan, teritoriul acestuia, al Kyrgyzstanului, Uzbekistanului, Tajikistanului, Turkmenistanului si Iranului. In segmentul sudic ( Italia, Slovenia, cu sprijin propiu francez si britanic ) este cercetata penisnsula Arabica, jumatatea nordica a Africii ( de la Somalia, Kenya, Congo, Nigeria, pina la Sierra Leone ).
    Eu unul cred ca prioritatea zero a Romaniei ( nu a SUA ) e achizitionarea avioanelor de lupta si as fi preferat sa dam banii pe ele in loc sa-i aruncam pe fereastra.

  5. dar de F-16 a zis Basexu ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *