Ce poate face un AG-9

…folosit de „rebeli” impotriva trupelor siriene.

 

53 de comentarii:

  1. Stateau si aia ca prostii la gramada si la vedere…

    • Asa stau si la noi gramada si la vedere , la coltul strazii sau dupa blocurile gri .
      De ce ?
      Si unii , si altii , in mintea lor putina , se considera invincibili .

  2. Niste Akbari mai putin !

    • @ zen,gresiti,ai nu sunt islamisti,sunt trupe regulate,,(armat nationala siriana) nu sunt teroristi sau fanatici ,cei ce trageau in ei ,asa zisii rebeli,sunt Akberi…..

      • Nu se stie in cine trag. Toti tipa la fel cand fac o isprava sau o patesc rau de tot. Imi pare rau pentru toti cei ce sufera pentru niste idealuri demne de evul mediu.
        Sper ca cei care vin in europa sa abandoneze jihadul sharia si alte prostii. Pax Europa!

  3. daca erau un cm mai in spate nu pateau nimic…..da’ puturoasele noastre cred ca poti distruge tancuri cu ele….

  4. Ce avea aia in cap de stateau pe coama dealului ? Fereasca …

  5. ceva ciuhabi in minus

  6. Doar la astia vezi asemenea „accidente”.. pe bune dreptate ca omul alb e cel mai evoluat. Vad atat de multa prostie la africani, arabi si indieni.. incat incep sa-mi pun semne de intrebare:)))

    • ” Vad atat de multa prostie la africani, arabi si indieni ”
      Arunca un ochi si in Romania .

      • Nu se compara Romania cu nici una din tarile, rasele sau zonele respective.

        Prea multa propaganda negativa, prea multa tiganie la TV si stirile de la ora 5 au creat un fel de „realitate virtuala” si un sentiment de „ca la noi la nimeni”, „suntem ultimii” etc.

        Romania e o tara sigura, civilizata si dezvoltata iar romanii sunt un popor alb, civilizat, dezvoltat si inteligent.

        Hai sa nu facem comparatii cu Brazilia, Africa de Sud, Nigeria, Siria si mai stiu eu ce 🙂

        • ha,ha,ha,ha,ha o sa ma rostogolesc de ras…..vaaaai nu mai pot. tu te vezi ce scrii?!

        • Hai, mai Sorine taica, e chestie de civilizatie si educatie. Daca te nasteai in Africa ziceai la fel? Acum nu ca tin cu africanii sau arabii, dar nu e vina lor ca s-au nascut in Africa sau mai stiu eu unde si nici nu-i meritul tau ca te-ai nascut in Romania. Conteaza ce faci.

    • arabii sunt minoritari in Siria :).
      In realitate sunt un mix de rase si populatii, inclusiv greci si turci care se cam califica ca si albi.
      Cecenii si ingusii sunt 99,9% musulmani si au concentratie mare de blonzi si roscati pe acolo.

  7. Nu inteleg cum dracu’ au reusit astia sa-i invinga pe bizantini si cruciati..

    • prin numar, natalitate si conducatori idioti de partea cealalta… suna cunoscut?

    • plus ca timpurile sa-u schimbat,la fel si oamenii……imperiul otoman si inainte califatul omiad,abbasid,cel sarazin ,au fost cel mai infloritoare si echilibrate imperii la vremea accea ,exista chiar toleranta religioasa,sa nu uita in timpul Imperiului otoman,evreii veneau din toata Europa, exista libertate religioasa….iar minoritatiile erau respecate,drept dovada la asediul Ierusalimului din a doua sau treia cruciada cred…(nu sunt foarte sigur) evrei si arabii au aparat impreuna orasul,
      La asediul lui Salah al Din ,,dupa caderea ,Ierusalimului,din 2 octombrie 1187 oamenii au fost lasati sa plece fata de alte dati in care razboinici lui Isus au matrasit inclusiv copiii si si femeile… cred ca asa cerea in Biblie nu ? 🙂 sa nu uitam de prietenia sa cu Richaard inima de leu.
      Barbosii astia sunt o rusine pentru istoria popoarelor lor

  8. problema cu AG-9 de 73 mm e ca are calibru mic, dar predecsoarele B-10 de 82 mm si B-11 de 107 mm e ca are raza mare de actiune in comparative cu alte RPG-uri, datorita tzevii lungi. oricum Armata romana are nevoie de rpg-uri mai moderne cara sa suplineasca AG-7 si AG-9 de preferabil minim 90 mm calibrul. aici ar intra MATAOR-90 mm, Alcotan-100 mm, LAW-80 94 mm, APILAS 112 mm, Denel FT-5 99 mm, ca sa amintim decat cateva din cele de provenienta west. ar mai fi shi f cunoscutul M-136 AT 4 de 84 mm. pleiada de PRG-uri sovieto-rusesti de 105 si 125 mm, M-79 Osa 90 mm si M-90 de 120 mm yugoslave si RT(termobarica)G-107 Fireball bulgareasca completeaza lista.

    • Cu lovitura termobarica ,folosind focosul AHEAD realizat pentru loviturile navale de 76 mm sau cu lovitura cumulativa tandem impotriva tintelor usor blindate , AG-9 inca poate fi o arma de sprijin redutabila pentru infanterie . Daca nu au realizat-o avand la indemana totul inseamna ca nu au vrut .Cum nu au vrut nici altele .

      • probabil folosite separat si nu impreuna iar AHEAD nu prea ii vad rostul la un tun fara recul.

        • Focosul tip AHEAD ar asigura explozia incarcaturii termobarice DEASUPRA unui inamic adapostit intr-un locas de tragere . Cu un focos AHEAD de precizie mare , mai greu de realizat la noi in conditiile actuale de sprijin a cercetarii stiintifice in domeniu , se poate folosi si o lovitura exploziva clasica . Nu spun nici o noutate , prototipuri au fost demult realizate pe plan mondial .
          Distanta se poate determina cu un telemetru laser , poate chiar de acest tip :
          http://www.electro-optic.ro/tl154.html
          Iar focosul poate si setat la parasirea tevii aruncatorului prin sistemul AHEAD , care ar realiza si corectia de abatere de viteza – desi castigul nu este 100% , motorul racheta de mars introduce si el abateri de viteza , unele calculabile dinainte insa .
          Sau poate ca m-am pripit , si in cazul unei tinte fixe distanta de detonare poate fi setata inainte de incarcarea loviturii , prin cablu , cu un dispozitiv de acest tip :
          prin conexiune directa RS 232
          http://eurosatory.ro/poze/mari/MIRSAND2.jpg
          sau inductiv :
          http://eurosatory.ro/poze/mari/MIRSAND4.jpg

          In lupta in oras sau in padure , incarcatura termobarica se poate folosi fara probleme si cu focosul clasic de contact .Dealtfel , cu obuzierele noastre de munte cal.100 mm s-au executat trageri cu focos reglat la ” instantaneu ” , detonarea avand loc in aer , la impactul cu coroana copacilor . Nici macar aceasta nu e ceva nou , artileristii de munte folosesc procedeul de zeci de ani .

          Si da , m-am referit la lovituri distincte cumulative si termobarice .

          • @Nicusor reinventezi roata :).
            Exista de multisor focoase care initiaza explozia deasupra unei tinte.
            Se numeste focos fuzant si este cu mult mai ieftin decat un focos cu programare rapida de tip AHEAD folosit cu predilectie la tinte in miscare care are nevoie de programator pe teava armei. AHEAD nu este doar un proiectil ci un intreg sistem.
            http://www.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/weapons_and_ammunition/direct_fire/medium_calibre/index.php
            Mai tarziu la prima multinationala am avut un coleg care a lucrat in proiectul cu tunurile de 35mm pe cand Resita inca mai producea si mi-a povestit ca din echipa aia cei mai buni erau elvetienii de la Contraves (ei conduceau proiectul) si cei mai neserios erau italienii care erau celebri pentru „Merda, o sbagliato!”. elvetienii au vrut sa produca sisteme 35mm pentru export la Resita si au si produc cateva pana cand bubulii mioritici s-au pus de-a curmezisul.

            Proiectilele fugase se foloseau inclusiv antiaerian iar dezvoltarea lor ulterioara a dus la aparitia detonatoarelor de proximitate.
            http://www.tohan.ro/FOCOASE%20PENTRU%20ARTILERIE.html

            Focoasele fuzante (air burst pe americaneste) s-au folosit la greu in WW1 (!) si din cauza lor s-a trecut la transee adanci cu parapeti. Solutia a fost trecerea la proiectile explozive clasice cu intarziere mica si mare si mai tarziu la proiectile ruptura beton (asa se cheama) care distrug fortificatii. Inclusiv nemtii au avut ceva care se cheama proiectile Röchling si erau cu 50 de ani mai vechi decat bombele antibuncar din Desert Storm.
            https://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6chling_shell

            Mai exista un focos fuzant cu LASER (israelian parca) pe care am apucat sa-l vad (cum explodeaza de fapt) la tragerile de artilerie din august 1999 de la Cincu, care detona la o inaltime prestabilita si masurata instantaneu de catre LASER. Era mai precis (la declansarea exploziei) decat cele standard sau proximitate.

            Uiti insa ca lovtura termobarica are 2 focoase si 2 incarcaturi. Una care imprastie explozivul principal si a doua care initiaza explozia incarcaturii explozive imprastiate.
            Daca explozia are loc instantaneu, cel mult se poate chema brizanta sau fugasa daca are si fragmentatie.

            Cred ca ar fi mai interesant daca am avea ceva de genul focoaselor de proximitate programabile care inlocuiesc complet nisa focoaselor clasice de impact si fuzante (T7 facute la Dragomiresti).
            Ceva de genul asta cu radar Doppler (si nici macar nu este nou…):
            https://en.wikipedia.org/wiki/M734_fuze

            • se pare ca aveai detonatoarele de proximitate in link.
              Mea culpa, mea maxima culpa!

              Macar Mirsand le produce in serie sau sunt doar prototipuri?
              Din ce vad sunt productie de colaborarae.
              Ce mi se pare complet stupid este faptul ca trebuie sa te loghezi ca sa le vezi produsele.

              • Lucian , in comentariu am pus trei link-uri , din care ai vazut unul de prima data .
                Atunci cat ai citit din comentariu inainte de a raspunde ?

                Am scris clar :
                ” Focosul tip AHEAD ar asigura explozia incarcaturii termobarice DEASUPRA unui inamic adapostit intr-un locas de tragere . Cu un focos AHEAD de precizie mare , mai greu de realizat la noi in conditiile actuale de sprijin a cercetarii stiintifice in domeniu , se poate folosi si o lovitura exploziva clasica . Nu spun nici o noutate , prototipuri au fost demult realizate pe plan mondial . ”

                Deci inamic in locas , nimicit prin lovitura directa , prin explozia incarcaturii termobarice desupra lui , in limitele razei de actiune eficace a loviturii .
                Adica 7 metri pentru o incarcatura de 2 kg .
                Efect omorator , scoaterea din lupta la peste 10 m .
                Toate focoasele de proximitate de care vorbesti tu ( si carora le-ai pus link-uri ) se folosesc in tragere indirecta . Dar artileria romana nu dispune de nici un mijloc pentru lovirea tintelor punctiforme , la imprastierea actuala a proiectilelor , trase fie de obuziere, aruncatoare de bombe sau de lansatoare de proiectile reactive .
                Si nici nu va dispune in curand , bomba de aruncator de 81 mm cu ghidaj GPS , actualmente in stadiu de PDF are o imprastiere de 10 metri la bataia maxima de 8500 m .
                Celelate proiecte de ghidaj laser au fost oprite .
                Un obuzier sau mai bine un tun antitanc de 100 mm poate executa o lovitura directa deasupra unui locas de tragere individual , dar in afara problemei mobilitatii , ne intoarcem de unde am plecat : focosul care sa asigure detonarea exact DEASUPRA .
                Un tanc ar rezolva problema mobilitatii , dar tot fara focos ramane . Fara focos , si cu inamicul din locas care il pandeste .Si daca nu il poate distruge el , are posibilitatea de a chema pe altii sa-l distruga .
                Aceasta pe cand AG-9 exista , si se utilizeaza , si este discret ca dimensiuni .Mobilitatea ? Cat ii tin puterile pe servanti !
                Distanta loviturii directe este de 800 m ( 1300 m bataia eficace maxima cu grenada cumulativa , dupa manual ) .
                Tehnologia loviturii termobarice exista , iar o lovitura de la calibrul 73 mm este perfect realizabila .
                Mai ramane focosul .
                Am pus cele doua link-uri catre focoasele Mirsand doar spre a exemplifica 2 modalitati diferite de a seta un focos : prin industie sau prin conexiune directa .Si nu pentru a prezenta doua focoase utilizate pentru trageri indirecte .Si am scris clar aceasta .
                Am scris pentru ca ai considerat nepotrivit un sistem similar AHEAD , de setare inductiva la gura tevii din cauza volumului sau .
                Dar sa stii ca poate fi realizata o varianta care incape intr-un rucsac , cu tot cu sursa de alimentare . Regret ca nu mai gasesc fotografia completa a sistemului , o pun pe aceasta :
                http://www.mapn.ro/fotodb/albums/20090710/16_Consilierul_prezidential_Iulian_Fota_semnand_in_Cartea_de_Onoare_a_Academiei.jpg
                Afisul din dreapta sus .
                Aruncatorul cantareste deja 52 kg cu aparatul optic de ochire , sau 71 cu carucior . Sistemul ar mai adauga cred cca. 5-8 kg pe aruncator plus ranita cu sistemul de procesare a datelor , dar daca ii intrebi pe servanti daca vor sa se intoarca acasa intregi in caz real …….
                Un sistem de acest tip, cu distanta obtinuta de la telemetrul laser exemplificat intr-un comentariu de mai sus , are avantajul rapiditatii : nu mai esti obligat sa pierzi 30 secunde – 1 minut cu setarea focosului si incarcarea proiectilului setat . Pentru ca nici inamicul pe care il ochesti nu o sa stea lemn-Tanase . Si daca tu astepti prea mult, el nu o astepte .
                Intr-adevar , un sistem AHEAD ar costa mai mult , dar in ultimele conflicte reale , diferenta a fost data de nivelul tehnologic .
                Si toate elementele necesare exista deja ca atare in Romania , sau se stapaneste tehnologia realizarii lor .

                Trivia : 🙂
                – proiectilul Röchling era de fapt un proiectil subcalibru nu un proiectil obisnuit ruptura-beton de care se invata in scolile romanesti de artilerie
                – despre tragerea fuzanta am citit pentru prima data in Razboiul Lumilor de H.G.Wells , cand eram copil . Editia originala , completa , a aparut in 1898 .

              • @Lucian74
                S-au realizat 15 000 de focoase de proximitate .
                Nu stiu care a fost gradul de implicare al Mirsand .
                Nu stiu cate a cumparat armata romana .

  9. Ce lovitura a fost aia ?
    De lovit a lovit in mijlocul sedintei da ce tip de lovitura o fi fost ?

    • Lovitura exploziva clasica. In principiu AG-9 are doua tipuri de lovituri: cumulativa (HEAT) si exploziva cal 73 mm (foarte similar ca forma si efect cu o lovitura mica de mortier, doar ca e propulsata reactiv si are alta traiectorie). Vezi site-ul Carfil, catalogul.

  10. Interventia rusà în Siria pare sà ia amploare.

    Un articol despre reperajul unui vehicul specializat în transmisii tactice (R-166-0.5) pânà la 1.000 km

    http://spioenkop.blogspot.fr/2015/09/sighting-of-r-166-05-signals-vehicle.html

  11. AG9 asta e preferata GMTului 🙂 , in alta ordine de idei nu mai aratatzi ce arma nemaivazuta e AG9 ca vad aia relaxatzii din gastile patriotice inarmate si nu mai cumpara/imbunatatzesc armament in vecii vecilor. Eh, pana la urma oricum nu mai cumpara in vecii vecilor 🙂

  12. Acum incep sa inteleg de ce mama lu’ proces verbal au luat=o atat de tare in barba sirienii de la evrei si acum in razboiul asta civil nu-s buni de nimic. Nu posibil sa faci asa ceva pe campul de lupta daca vrei sa nu mori sau mai speri sa castigi razboiul cu atatia potrivnici tie!

  13. Da`baietii aia care erau „la primire”, au si ei ofiteri/subofiteri/sergenti, pana me`ceva, cineva care sa le explice ca statu`pe culmea dealului in gramada de rugby e un fel de magnet pentru orice fel de inamic? Si astia care au tras sunt „baietii buni”, in viziunea unchiului Sam? Acum inteleg peferct de ce „armata regulata siriana” reuseste sa mentina controlul doar a 10% din teritoriul national… Asa ceva n-am mai vazut decat in filmele cu Rambo, cand stateau aia ciorchine si Rambo in exploda cu arcu`exploziv! 🙂 Pacat de ei, ca mor ca prostii, fiind probabil condusi de niste cretini, altfel nu pot intelege ce cautau acolo!

  14. https://www.facebook.com/mapn.ro/photos/a.608767845929136.1073742823.141113432694582/613970448742209/?type=3&theater
    16 septembrie 2015, Poligonul Jegălia ( Poligonul de experienţe al Armatei )
    Doua AG-9 sau un AG-9 si altceva ( fotografia are o rezolutie redusa , greu de spus ) tragand fara echipa de servanti ,cu comanda de la distanta , procedura standard la testarea reala a noilor tipuri de munitie ( sau la testarea periodica a loturilor de munitie din stoc sau la receptionarea loturilor nou fabricate ) .
    Ori se testeaza ceva , ori doar exercitiu de imagine .

  15. Bulgarii au asa pt. SPG 9:
    73mm Round TBFR-9
    Thermobaric Fragmentation Grenade for SPG-9

    http://www.bulcomersks.com/index.php/military-products/ammunition/54-amunition/ammunitions-for-anti-tank-weapons/667-73mm-round-tbfr-9-thermobaric-fragmentation

    Munitie cu raza de 6.5km pt. FRAG-HE iar pt. o varianta mai grea app. 7kg de 4km.
    Pt. HEAT penetrare maxima de 550mm RHAe.
    Le-a cam placut aceasta arma si au surubait ceva la ea.
    Aceste caracteristici sunt destul de interesante ramane problema incarcaturii un pic cam mica pt. HE (ma rog nici toata traznaia nu este prea compacta dar…).

    Ca tot s-a scris de Carl Gustav. Este o arma compacta si cu mobilitate mai buna dar nu este superior ca si raza (1km fata de 6.5km) penetrare (app. 500 vs 550mm RHAe), putere de distugere (discutabil dar ‘imi place mai mult termobaricul’) sau fiabilitate/durabilitate (in special varinta M3) lui SPG 9
    „The original version, the M-1, was introduced in 1948 and used a tube and most of its parts made primarily of steel; this was replaced in 1964 by the M-2 version with much of the steel parts made from high-strength aluminum.  In 1991, the M-3 version appeared; this replaced most of the firing tube with carbon fiber, with thin internal steel liner, and virtually all other steel parts made from light aluminum alloys or plastics.  The drawback of the M-3 version is a lack of staying power; the launch tube has a limitation of 100-200 rounds before it has to be overhauled and becomes increasingly dangerous to use until the overhaul is done.”

    Avem nevoie de ceva care sa ofere soldatilor suport (sau sa apare un perimetru) colo unde nu este ideal sa folosesti mortierele si care trebuie sa fie foarte ieftin si usor de produs in cantitati mari (anti: sniper, cuib de mitraliera, pozitie intarita, etc).

    Ceva interesant tot de la bulgari:
    „The thermobaric warhead for the 9M14M ATGM is intended or very precise destroying from a high distance the enemy emplacements (bunkers, battlefield fortifications, reinforced building, stone, brick or concrete fortifications), light armored vehicles and enemy troops in shelters. „
    http://www.bulcomersks.com/index.php/military-products/ammunition/38-amunition/anti-personnel-grenades/327-125mm-round-tb-9m14m

    Syria – SPG-9 direct impact on SAA soldier by FSA, Daraa 24/8
    https://www.youtube.com/watch?v=_zrTegXgCg8

    FSA SPG 9 In Syria FSA ATTACKS İN SYRİA
    https://www.youtube.com/watch?v=J1OSdUZkfpU&index=20&list=PLmrAMRVJ4_l-MmAv5ZnzHMbTKyQ7OPmwu

    Syria War 2015 – Hits Syrian Army Base Using SPG-9
    https://www.youtube.com/watch?v=XjxjKM3vRdU

    • Nu cred ca trebuie sa compari Karl Gustav cu AG-9 ca si raza de actiune si putere de penetrare, deoarece lungimea tevii (aproape dubla la AG-9, si deci si viteza la gura tevii) si masa sunt diferite. Un AG-9/SPG9 are raza maxima de actiune 6,5 km, pe cand un KG 1-1,2km cu munitie reactiva speciala.
      Comparatia ar merge in sensul daca s-ar unifica calibrul la +90mm atat pentru un lansator portabil de infanterie, gen KG, cat si pentru tunul fara recul, astfel ca o mare parte dintre munitii sa fie comune, la nivel de componente. Un AG-9 de cal. +90mm realizat cu materiale moderne e probabil sa se incadreze in aceeasi amprenta de masa si dimensiuni, cu performante usor crescute.

      Mai consider ca AG-7 poate fi foarte util pentru distante sub 1,5 km, usor si ieftin de operat, putand fi practic evoluat catre ceva gen Panzerfaust3, prin adaugarea ca retrofit a unor sisteme de tintire/calcul pe o parte din stocul existent dar si prin crearea unor variante mai moderne, in stilul RPG-7 Airtronic. Iar la munitii, avantajul este ca la ele capul exploziv poate avea diametru crescut, adapostind usor lovituri antitanc sau termobarice mai puternice… ceea ce nu este cazul AG-9/ Karl Gustav care sunt restrictionate de diametrul tevii, incarcarea facandu-se prin spate.
      http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

      Iar pentru lupta antitanc a infanteriei la distante mici si medii (< 1km si < 5km) se poate face apel la lansatoare si munitii dedicate, gen MBT LAW/Matador respectiv Javelin/Eryx/Milan. Deocamdata, pe termen scurt, si AG-9 poate fi util, nu doar pentru antrenament (a se vedea conflictul din Ucraina), insa pe termen mediu ar trebui inlocuit cu ceva mai capabil.

      • Cam acelasi lucru am sustinut si eu tot timpul.
        Am scris de KG pt. ca exista ideea ca ar fi superior SPG 9 si am aratat care sunt avantajele si dezavantajele + nu sunt chiar acelasi lucru.
        Teava mai lunga a SPG 9 influenteaza si precizia.

        Un AG 9+ de calibru mai mare ar fi interesat.

        RPG 7 „artilerie de camp cu raza scurta”. Multirol (AT, AA 🙂 unii chiar au doborat elicoptere cu el, contra soldati, cladiri, etc), o arma foarte utila pt. distante <500m, pacat ca nu se prea se poate folosi in spatii complect inchise.

        La ambele ne trebuie sa avem tot ce se poate in materie de munitie. De aici ar trebuii sa se inceapa.

        Ne mai trebuie un ATGM produs in tara care sa fie suficient de ieftin incat sa il putem realiza si utiliza in nr. mare pt. ca nu poti importa si folosi doar AT gen Javelin ar costa sute de milioane de dolari, banii care ar fi utili pt. altceva.

  16. Cine a avut trageri cu AG9 știe ce poate face un aruncător și ce poate să distrugă ori ce blindaje poate perfora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *