Centauro II cal. 120mm

Un video cu niste detalii interesante:

.

46 de comentarii:

  1. Ar merge vreo cateva sute, pe post de vehicul rapid suport infanterie si pe post de tanc hunter…

    Presupun ca tunul e unul de tip „low pressure barrel”… frontal impotriva unui MBT, nu cred ca are prea mari sanse, dar in schimb din lateral-spate, din spatele boschetilor, e alta chestiune…

    Plus, ca „magazie” si spital mobil pentru infanterie, iarasi este ideal!

    13
  2. Salut. Oare pentru noi o masinuta de acest tip ar merge, daca tinem cont de relief?. Ce ma socat, e pretul, oare face toti banutii?.

    1
  3. Interesant vehicul, am remarcat pe turela si cele patru farfurii de radar Leonardo, similare cu cele folosite la M-SHORAD Stryker, deci ofera si o alarmare echipajului pe partea AA si din ce directie se trage.
    Un subiect de discutat ar fi regandirea dotarii RoArmy la cele 6 brigazi de manevra, celelalte doua fiind VM iar una cercetare. O impartire trei brigazi blindate, cu tancuri si IFV senilate, iar trei brigazi cu Centauro 2 si Pirahna 5.
    E doar o opinie!

    6
  4. E ce trebuie pentru zona muntoasa , dealuri impadurite in pozitie defensiva. 2,5% din pib. Oare nu ne permitem ? Si asa tancuri nu avem

    2
  5. Frumos darnu stiu cat de util ca VT un blindat dotat cu rachete AT este superior si datorita blindajului slab nu il poti folosi ca tun de asalt
    Singura calitate mobilitatea ca vehicol expeditionar

    5
  6. Conform filozofiei militare italiene , Centauro e un vânător.
    De tancuri și alte blindate.

    Adică sta ascuns , lovește și fuge.
    Pentru relieful italian predominat de munți și dealuri , e o armă foarte buna pentru apărare.
    Unde mai există un relief asemănător ? ??

    10
  7. Tancul nu mai este de mult o sperietoare și nu prea mai vad utilitatea lui în viitorul apropiat. Este scump, chiar foarte scump pentru ceea ce oferă, iar rolul lui pe câmpul de luptă modern devine din ce în ce mai limitat .
    Cat despre Centauro, cred ca „s-a născut stea dar v-a muri ca o speranță” ! Nu vad rostul acestui concept…bani cheltuiți aiurea pe senzori, tun, muniție, carburant și o cutie de tablă cu 4 cowboy’s inside….să ce ? pe unde ? să vâneze tancuri ?..prin munții și văile patriei ?.să facă munca de culegere informații?
    Cu bani pentru înzestrarea unui singur batalion cu „mașinuțe de jucărie complet inutile” care batalion nu este nici pe departe suficient pentru necesitățile generate de teritoriul national, se pot achiziționa Javelin, NLAW sau Spike, ready to use, combat prove în cantități semnificative, ba îți rămâne și ceva mărunțiș de integrare Spike pe Pirania..asta dacă intr’adevăr îți pasă…

    18
  8. frumos si capabil SUV

    3
  9. Ce m-ar interesa pe mine la un astfel de agregat sunt :
    – sa fie nevoie de 2, 3 insi maxim pentru a il opera. 4 costa prea mult pentru ce aduce.
    – sa aibe capacitatea de a angaja tinte fara line of sight deci rachete…
    – sa poata cara si utiliza drone

    In opinia mea o jucarie d’asta poate sa faca rol dublu recunoastere/suport in functie de configuratie.
    Centauro 1 era bun pentru vremea lui Centauro 2 e depasit. In loc sa se adapteze la vremuri au imbunatatit c1 cu un tun mai mare…mare branza.

    6
    • pai daca vrei sa traga rachet BLOS, ce nevoie mai ai de tun? 🙂

      4
      • pai tocmai ca nu prea mai ai nevoie de tun de calibrul ala. ceva gen Jaguarul francez sau Striker-ul american cu rachete helfire si stinger par mai degraba ceva spre viitor.

        tunul ala de 120 mm de pe centauro oricum nu e un echivalent unui tun de 120 mm de pe tancuri.

        nu prea mai pune nimeni tunuri din astea pe vehicule de suport. stryker mgs e in retragere, amx10 rc e in retragere.

        4
    • Pai e ce vrei tu se cheama im-shorad e de la Leonardo probabil nu e mare chestie sa coopereze cu GD pt montat pe piranii

    • @Robi. EBRC Jaguar: 3 pax, MMP stie si NLOS, prevazut sa care si drone (testeaza unele chiar acum), tun 40mm bun si in AA (mai ales anti-drona), multi senzori, face recunoastere&combat. Mie nu-mi place versiunea finala a vehiculului, dar imi place conceptul.

      5
  10. La baza, conceptul din spatele lui Centauro 1 era unul defensiv, anume protectia litoralului foarte lung al Italiei, in contextul Razboiului Rece, printr-o forta de interventie rapida care sa exploateze reteaua rutiera italiana si sa raspunda prima unei debarcari inamice (sasiul trebuia sa fie utilizat de o intreaga familie de vehicule de unde si Freccia IFV cu tun de 25mm). Brigazile mecanizate erau considerate prea lente in raport cu lungimea coastei, urmand a angaja ulterior inamicul blocat sau franat de Centauro.
    Rolul principal al Centauro era initial vanator de tancuri, iar inlocuirea tunului de 105mm cu cel de 120mm arata ca Italienii inca au aceasta doctrina. In practica insa, Centauro a fost folosit ca tanc usor si vehicul polivalent de sprijin cu foc in timpul Operatiunii Antica Babilonia in Irak, ca parte a unor grupari tactice care includeau si MLI, mortiere, infanterie, etc. Cum au demonstrat si Francezii in Afghanistan si Mali, de multe ori ori e prea scump sa aduci un MBT ori e imposibil (de ex. sa-l treci podul) dar tot ai nevoie de fire-power, si atunci un tanc usor ca Centauro sau AMX-10 RC face toti banii si poate reprezenta diferenta dintre succes si esec.
    Pentru ce se intampla acum, mai ales in Ucraina, e greu de spus ce eficacitate ar avea, Ucraina insa arata ca pregatirea trupei si calitatea comandamentului sunt mai importante decat materialul si imi pot imagina grupuri super-mobile si autonome de Centauro cu echipaje bine pregatite si ofiteri cu initiativa care sa masacreze coloane gen alea de langa Kiev ruland in paralel cu ele, à la Michael Wittmann in Normandia. Iar cu SCFuri si camere termice moderne, profitand de silentiozitatea si mobilitatea (in teren dur) pe care ti le ofera roata, astea s-ar descurca perfect in raiduri de noapte sau in infiltrari.
    In rest raman la fel de vulnerabile contra dronelor sau rachetelor AT ca MLIurile sau transportoarele (de fapt si MBTurile) si nu sunt facute pentru combat frontal contra tancurilor. In mare, deci, vehicule foarte utile pe nișa lor, daca ai banii si stii sa le folosesti.

    32
    • @Andreas
      Total de acord! +1
      Voiam să pun si eu comment, în care spuneam ceea ce ai spus și tu. Bine că am fost inspirat să citesc commenturile, înainte de a mă apuca să scriu.
      Părerea mea, hâc…

      7
    • Bine punctat atât „filizofia” macaronarilor cât și vulnerabilitățile lui Centauro. Însă felul în care ai facut-o lasă loc de speculații „visatorilor”… inclusiv paralela interesantă cu tehnici nemțești din al doilea război mondial…pentru asta ar trebui sa presupunem că Centauro o sa-si bazeze rapiditatea în intervenții pe șoseaua asfaltată, pe terenul tare sau/și pe nisip(asa cum menționat și tu foarte clar) și în absenta desăvârșită a ploilor, zăpezii sau o unor cursuri de apă…pe timp de noapte..în luptă cu un inamic imbecil care este „subțire imbracat” …inamic care trebuie în mod obligatoriu sa nu aibă pe vehiculele sale nici un sistem gen night vision or termic vision ori altă „dracovenie” prin aer sau la sol..cu alte cuvinte un rusnac prost cu chiloții rupți în cur și lighnit de foame….și uite așa…lui Centauro abia, abia ii găsim loc „ca tanc usor si vehicul polivalent de sprijin cu foc in timpul Operatiunii Antica Babilonia in Irak, ca parte a unor grupari tactice care includeau si MLI, mortiere, infanterie, etc. ” cum ai spus…
      Referitor strict la condițiile climatice ale României…te rog sa ma scuzi dar am sa rămân la convingerile mele și am sa spun ca nu ar fi o alegere inspirata pentru a întra în dotarea armatei…ceea ce a fost gândit în prima instanta sa facă Centauro….ceea ce poate face Centauro… .se poate face acum cu drona și artileria sau aviația, funcție de caz…mult mai simplu, mult mai eficient, fără risc major de partea propriilor trupe sau a tenicii din dotare…

      3
    • Protectia litoralului se asigură de pe mare. Dacă insmicul a pus piciorul pe țărm inseamnă ca are sprijin aerian si atunci datele problemei se schimbă. Nu il mai poți atunca inapoi cu aceste unitati mobile care desi au mobilitate au o rezerva foarte mică de muniție.
      Au si ei generalii lor cu imaginatie!

      3
  11. O Toyota Tacoma pickup truck vopsita corespunzator cu patru barbosi in spate toti echipati cu Jevelin cred ca este mai ieftin si eficient . OK , montam si o mitraliera grea adiacenta dovedit de prin locurile lui Alah ca merita so o ai.

    7
    • la primul colt la care isi ia o rafala de 7,62, pleaca toti barbosii aia la Allah, cu foc de artificii.

      18
      • Insh’Zamolxe,nu vor lua rafale.Pt ca lasă martoaga în urma cu 2km și merg restul per pedes.

        Nimic pe lumea asta nu-i perfect,dar mai trebuie și un echilibru între ce se baga și ce se obtine. Iar un TAB sau MLI la ora actuala nu rentează când îl pui în balanta cu efortul necesar distrugerii sale.

        Cum zicea Andreas pe acilea,un vehicul de sprijin cu foc trebuie,dar aia e o unealta specializata,o scoți când se impune.

        Schimbarea ce începe sa se vadă e la fel de mare ca schimbarea de la cavalerie la blindate.Rolul se menține,dar cu altfel de mașini,altfel gândite pe parte de protecție,mobilitate și putere de foc.

        4
        • da, da, cum au mers exact pana unde era planificat si rusii, si pe urma au mers pe jos… de fapt unii chiar au zburat iar supravietuitorii s-au intors pe jos 🙂
          Ca in razboi totul e controlat, conform planului, aia 2 km sunt batuti pe muchie.

          E nevoie si de masinute din astea mici, 4×4, care sa se miste repede, sunt de acord, doar ca le prefer ceva mai blindate si daca se poate amfibii. E cam ce propusesem si pentru TABC-79, dar merge si in clasa inferioara, de 7 tone sau chiar de 4 tone max. Am mai scris si eu despre asta.
          Din moment ce propunea sa puna si mitraliere pe masinute pentru foc direct, inseamna ca e posibil sa si fii la primire la foc direct.

          Centauro are putin alt rol, care pentru mine ramane ala de sprijin cu foc. Si nu poate inlocui tancul decat cu handicapuri, nu poate prelua complet misiunile senilatului.

          5
          • TABC79 este încă actual pentru misiunea care a fost proiectat ( cercetare prin luptă ) , dar ar trebui îmbunătățit la motorizare , comunicații , senzori .
            Protecția ceramică din carcasa blindată face toți banii , toți au fost mulțumiți de capacitatea de încasare .
            Noua tendință în lumea ” bună ” este mărirea calibrului la mitraliera , evident teleoperata .
            Noul calibru propus pentru rolul și misiunea TABC79 ar fi 338LM …
            De altfel acest calibru se va generaliza la nivel NATO și la puștile antimaterial / sniper , înlocuind batranul calibru 50BMG .

            6
            • @habarnistul
              „Protecția ceramică din carcasa blindată face toți banii , toți au fost mulțumiți de capacitatea de încasare .”
              Poți să detaliezi, te rog? A cui protecție ceramică???
              Părerea mea, hâc…

              4
              • Blindajul stratificat + miezul ceramic ( nu e la vedere ci în structura ) e conceput să reziste la 14,5 .
                Asa spun legendele urbane ( sic ) .
                Problema e ca trebuia încă o foaie de blindaj ( blindaj spațiat ) peste rezervorul principal si pe cel de rezerva din ușă , e la limita gloanțelor perforante de 7,62 trase din arme cu țeava lungă , gen mitraliera de companie .
                In dec 89 , doua au avut pagube materiale , au perforate rezervoarele ( cele de la cazarma din Pantelimon Lebada.
                Bine, combustibilul a curs în exterior , au avut vizoarele opacizate cu gloanțe , izolatorul antenei spart etc , anvelopele sită etc . Orbi , muți și surzi …
                Cred ca pe 24.12 dimineața a venit încă un TABC79 și l-a tractat ( târât ) din zonă .
                Dacă cei din TABC79 trăgeau în iresponsabilii din gărzile patriotice , ii mucificau instant , deoarece gloanțele de 14,5 perforeaza lejer betonul , ii împușcau prin pereți și nu aveau unde sa se mai ascundă …
                ” Meciul ” a fost pe Calea Victoriei , între oameni de bine din gărzile patriotice dotate cu o mtr , din dispozitivul de apărare al Palatului Telefoanelor , trăgeau de sus , de la etajul 3 .
                Erau ” comandați ” de un maior de miliție , dracu’ știe cum a ajuns ăla acolo …

                1
            • Whatcha talkin’ ‘bout, Willis?

              1
          • „Centauro are putin alt rol, care pentru mine ramane ala de sprijin cu foc.”

            este mai eficient ceva cu calibru mai mic, motivele sunt rata de foc si munitie mai multa. in cazul in care vrei sa vanezi ceva mai blindat pui o racheta at langa.

            2
            • depinde de ce calibru ai nevoie la lovitura . Cu un 30mm-40mm nu ai efectul exploziv pe tinte fortificate ca si cu 120mm… si nici nu prea are rost sa strici rachete antitanc ghidate.

              3
              • americanii prin teatre foloseau chiar javelina pentru fortificatii, cladiri, pesteri etc.

                daca ma gandesc mai bine si francezii faceau acelasi spanac cu milan

                1
                • da, doar ca aia costa sa dai in beton prost. Cine are bani cacalau si linie de productie isi permite… cine are stoc farmaceutic…
                  Daca n-ai altceva la tine, dai cu ce ai, dar daca asta devine comportament generalizat la nivelul trupei, ramai rapid fara munitii destepte care ar trebui destinate la altceva.
                  Apoi una e sa folosesti in conflicte de mica intensitate, de corp expeditionar, si alta e in conflict la scara mare. Chestiile astea incep sa conteze.
                  Lovitura cal. 105 e pe la 2-500$ (cam ca la RPG/AG-7), cea de 120mm pana la de 10 ori pretul asta (in functie de varianta) iar cea de Javelin costa intre 100 si 200k $.

                  2
                  • mie nu prea imi place calculul asta al tau. un centauro cat costa? sa il operezi cat costa ? sa pregatesti echipajul pe la aplicatii cat costa ?
                    abia dupa costurile astea adaugi cat costa munitia lui.
                    javelina o platesti odata si o ti in cutie iar de pregatit inveti in 30 minute.

                    2
                    • Centauro are un fel de rol de „cavalerie blindată”. Cavalerie blindată beton. Dar în anii ’80-’90.
                      În 2022 în acest rol mi se pare mult mai adecvat o formațiune de JLTV, de exemplu. Unele care să care drone, altele care să care rachete AT.
                      Câtă utilitate mai are în 2022 un vehicul blindat ușor cu un tun de 120 „castrat”?
                      Vedeți ce au pățit in Ucraina BMP-3/4, în teorie „super-vehicule” (tun de 100+tun de 30+2 mitraliere de 7,62) folosite necorespunzător.
                      Un JLTV cu rachete AT și info din dronă ar ucide un tanc de la 3-4 km. Un Centauro abia ce l-ar juli de la 1,5-2 km (nu ar distruge un T-90, maxim l-ar incapacita). Dar unui T-90 îi sare turela de la un Javelin.

                      3
          • Țin sa-ti amintesc de mentorii noștri britanici cu ale lor jeepuri în RM 2,atât în Africa cât și în Franța. O versiune mai moderna a fost în invazia Irakului, atât la specialii britanici cât și la USMC.
            Despre protectie în accepțiunea sa de la 1916 incoace, cred ca un exemplu bun de inadecvare e în zilele anului curent,oleacă mai la est.
            Scump,greu și mai ales,nu-si face treaba.

            5
            • In 2 din razboaie era o foarte mare densitate de localitati nu?

              1
              • In Franta reuseau sa aiba drumuri si multe localitati inca de acum 80 de ani 🙂

                Cred ca te gandesti la ofensiva stil sarjele de la Malina sau vezi ambuscadele in care au intrat berbecii de rusi in Ucraina.

                Doar ca ofensiva in aceste conditii se schimba nitel.Ofensiva inseamna infiltrare pe cai ascunse,nu pe E 60.Grupuri mici care merg rasfirat si se unesc la obiectiv,unde baga un raid si apoi fug.
                Sa te plimbi cu un batalion ingramadit ,sa-l aliniezi si sa ataci frontal e o treaba care se face acum doar in conditii rare,cand incerci sa strapungi o pozitie fortificata inamica si e o coregrafie data naibii in cazul fericit.In cazul nefericit mori la fel de rapid si in Bradley si in BMP 2.

                Despre defensiva,treaba e o idee mai lejera.

                5
                • pai si e degeaba ca doar sa vazut clar si in Ucraina daca armata ta nu are tehnica in dotare si nici oameni capabili sa fructifice ce obtii tu la 100 km in adancime intru-un raid ,muti soldatii unde poti sa sustii asa ceva si unde daca erai baiat destept ii aveai de prima data si pana acum toata paranghelia era deja cu pacea semnata ,iar in defensiva poti sa incetinesti ofensiva inamica doar pana la un punct care poate fi si dunare si tisa si cum recuceresti teritoriu pierdut daca tu nu ai nimic in dotare cu care sa faci asta

    • barbosii nu au Juuveline
      un RPG ceva mai gasesti dar fara Javeline

      1
      • Barbosi devenim cu totii dupa 4 saptamini de lupta ” acum ipotetica” 🙂 A fost o expresie sincer , sa fie cu iertare.
        Mobilitate , out of box gindire , ingeniozitate , decizii corecte in scurt timp….asta suna a rezistenta moderna.
        Vax albina cu tancu pe strazi….plutonu in spate la acoperire.
        Nu negam bucuria de a avea un centaur dar cum il folosesti conteaza. ll poti pierde in 5 minute.

        7
  12. Vânător de tancuri?
    Pe bune, dar un Aro 243 cu 4 baieti ci Javelin inauntru nu e doar infinit mai ieftin dar si triplu ca eficiență.
    Până nu se va găsî un mijlic eficient antidronă, toate fietătaniile 8×8 sau cu șenile nu sunt decat morți neingropați. E din ce in ce mai greu de prins frontul cu astfel de autobuze verzi, precum si cu artileria cu tragere directă.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *