SCORPIONS LEGACY 2019 – Centauro!

Militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est alături de cei ai Batalionului 2 PANDUR din Portugalia, ai Contingentului Militar Polonez și ai Regimentului 1 Cavalerie din Italia au executat ieri, 7 noiembrie, exercițiul cu trageri de luptă reale, de rezolvare a unei situaţii tactice, desfășurat în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, în cadrul SCORPIONS LEGACY 2019, având ca obiective menținerea nivelului ridicat de pregătire, creșterea interoperabilității și a coordonării între forțele participante.

Album foto: Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE

Album foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

68 de comentarii:

 1. Ce mișto mai e multiculturalismul asta :))

 2. Uite asa ceva ne ar trebui și noua,. Piranha V cu turele cockerill 120mm cu tun de înaltă presiune capabil sa lanseze ATGM uri de 120 la 4,5km.si terminam odată cu țestoasele alea inutile care toaca bugetul mapn de pomana. Ptr o armata cu o doctrina defensiva e o arma perfecta.

  1
 3. … cand singurele vehicule moderne sunt niste amarate de Piranha 3C…

  Centaur 2 astea arata bine. Spaniolii o sa aiba si o versiune similara cu astea cu tun de 120mm pe ale lor Piranha 5 (care cica o sa ajunga la un numar de 2000 si ceva in total). Ar fi fost interesant si pentru noi o astfel de versiune… Macar 50 de bucati acolo…

 4. Multumesc ptr Articol.
  Foarte interesant. Avem nevoie de o schimbare majora…sa avem inclusiv prin productie proprie cat mai multe PIRANHA 5…citisem niste articole despre el …protectia este excelenta….si la IED si la atac direct cu rachete..se pot monta o sumedenie de dracovenii care sa suplineasca faptul ca e inalta ….
  Danezii sunt foarte multumiti de aceasta masina de lupta….
  Haideti sa nu ne mai sabotam singuri….PIRANHA 5 este excelenta…..

 5. Fain multiculti asta, bine zis.
  Imi plac blindatele astea. Cred ca RM s-ar baga la ceva de genul, tunul il au, blindatul il poate adapta si poate se mai gandeste careva sa reinfinteze arma vanatori si arma cavalerie.

 6. Ar trebui sa stim bine ce vrem si ce sa cerem – bine, nu noi cei de pe acest site, ci cine trebuie si cine poate decide ce si cum.

  Deci, vrem un transportor de trupe ? Citi oameni ? 8-10-12 ?
  Ce protectie sa aiba, ce nivel ? Sa pluteasca sau nu ?
  Pe ce tip de teren sa poata merge – de aici intrebarea, senila sau roata?

  Ce armament sa aiba ? Cu tun, rachete AT ?

  Si nu in ultimul rind, costul si integrarea in productia locala – asamblare, productie de componente, etc.

  Cred ca asa ar fi trebuit gindit caietul de sarcini si cererea de oferta.

  Dupa ce ti-ai stabilit ce vrei, pe urma vezi care echipamente ar fi optionale si iti stabilesti un pret estimativ, tinind cont de numarul care il doresti, echiparea si banii disponibili.

  Sau invers, pornesti de la un buget, stabilesti criteriile minime (numar oameni, protectie, armament) si apoi vezi daca poti integra ceva in RO cu partenerii din piata si lansezi cererea si abia apoi numarul de bucati care l-ai putea avea in banii avuti.

  Daca integrezi ceva aici, nu e musai sa iei de la inceput 500-800 vehicule, poti lua doar 200-300 pentru inceput si apoi sa suplimentezi programul, anual, cu alte bucati – cite 50-100 pe an.
  La fel si la tancuri, aviatie, altilerie, camioane, etc ….

  Ce folos ca figurezi cu 700 de tancuri in statistici, daca doar 100 sint ceva mai noi si pe care te poti baza, si restul sint viitoare victime ….
  Mai bine mai putine si bune, chiar daca nu sint ultimul model …. dar macar stii ca in caz de ceva poti opune ceva rezistenta, fara sa pierzi echipaje intregi/piloti in prima lupta … ca apoi nu ai cu ce sa inlocuiesti ….

  Ar trebui regindita toata strategia de aparare si luate cele mai bune decizii, mai ales privind integrarea in productia locala, atit cit se poate.

  Poate in anul care vine macar sa sa ia niste decizii cu cap si sa avem ceva palpabil, sa se dea drumul la inzestrare, dar cu ceeace avem intr-adevar nevoie, nu cu „avioane” …. care nu vor folosi in caz de conflict.

  La fel si cu arma de asalt …. alta duda … Ne trebuie ceva cu teava destul de lunga , ca nu vom avea lupta de guerilla sa luam teava scurta, sa bata 100m.

  Hai ca se poate daca se doreste si exista viziune … mai ales acum ca nu mai e pzd la putere ….

  1
 7. Eu sper că pozele din colajul de la început îs făcute la mișto (doar pentru colaj). Altfel vai de steaua noastră. Cum în pana mea să porți husă pe ochelaruii balistici la festivitatea de deschidere a exercițiului, iar pe câmp să-i porți descoperiți?!..

 8. nici nu vreau să mă gândesc ce băute se lasă și cum se înțeleg băieții între ei??

 9. O idee de rumegat pt cunoscatori ….” Ok am i nteles din discutie ca, pirandele sunt inalte si asa si pe dincolo” … O idee ar fi sa utilizam vechile taburi din inventar… Surubarim la ele, le punem un motor mai potent niscai armura suplimentara si tunul cockreill de 120 mm… O solutie de avarie…zic eu! Important e de vazut daca este si fiabil din punct de vedere al costului….

 10. asta e atelierul de crosetat si bricolaj rumillitary,saraca pirandă?nici nu a iesit din fabrică si jap cu flexul pe ea.

  • Tocmai asta e…. Sa nu o taiem din prima, pe piranda… O lasam asa cum este… Idea era sa crosetam la vechile taburi… Romanii sunt destul de ingeniosi ;am facut noi modernizare la t 55 si a iesit tr-ul …. Cred ca daca se vrea, se poate face si un centaur romanesc pe baza tabublui de origine sovietica… Sa cumper alte pirande apoi sa le pui tun de 120 si late briz brizuri… mi se pare mai scump, decat idea mea…. Poate ma insel… Era doar o idee de rumegat!!!

  • Titusi e pacat sa ramai cu tunuri tractate cadn ai renunata la o gramada de „platforme” numa bune sa faci autotunuri …

   „Platforma” – un tanc vechi, depasit din care mai folosesti doar partea mobila. De ex un fost T 55 pe care montezi un tun 130 mm Model 1954 [ baie la 27,5 km (proiectile convenționale) 38 km (muniție specială)] ii mai pui niste cestii de ajutat la incarcare (in loc de 8 insi sa ia doar 3-4 ) si sa ii ridici cadenta la 8-9 /minut …

   mai ai niste AA de 57. Pe o platforma pui 2 jumelate si instalatia de tir .. Adica ai un echivalent al gepardului da pe steroizi asa ca ii zici .. Jaguar!!! (de oftica ca nu pot sa iti platesti un XJ cu tapiserie din piele Connolly)

   1
 11. Ps:pirandele sunt bune asa cum sunt… singura modificare ce trebuie fauta e sa le adauge niste rachete AT „amarate”… nu stiu daca e necesar flexul… Poate niste suruburi in +, daca e cazul. :p

 12. La ce bani au costat si cat dureaza pana le vom avea pe, pirandele… Nici prin cap nu-mi vine sa pun flexul pe ele (momentan) … Poate doar putin… in contextul in care as adauga rachete AT… In rest sunt perfecte pt rolul de ifv… Idea era sa punem flexul pe taburi…. sunt o plaforma buna zic eu ,pt adaugat un tun de 120,niscai armura suplimentara si un motor ceva mai bun… Sunt mai scunde, decat piranda 5 si pot fi usor modificate si aduse pe post de vanator de tancuri… Romanu e ingenios ; daca se vrea se poate….!!!

  • Paul,afara de Zimbru care sunt be mic,restul sunt copai ruginite…

  • Tabc 79 este o platforma f buna, schimbat motorul, suspensia, montat de blindaj suplimentar in kituri. Modernizarea armamentului prin inlocuirea mitralierei grele de 14.5 cu aruncator automat de 40mm si vedere pe timp de noapte.

   • Era sefu cand facusi dumneata armata,acum in 20-20 e scrap metal,ca bmp ala de anul trecut de s a rupt carligul de era prins pe trailer ca era putred de rugina ….tot mentalitate de lasa bre ca merge asa…..Dorel ne reprezinta,Nu Miorita ?‍♂️

   • Si ma rog de ce sa renunti la 14,5 ? O scula excelenta de altfel, ar trebui sa dezvolt munitie cu HexAl.

    Si alaturi sa montei si o „stropitoare” de 40 mm

    Cat despre rqachetel sike sau sula sau bistitiu pot fi montate si ele „in poaralel”

    Da a se tone minmte – un TAB poate fi ignorat cat nu scuipa pericol.. Adfica un TAB binisor inarmatg TREBUIE distrus!

  • Nu stiu cat de bune mai sunt tabc-urile… Dar, tabc-urile care mai sunt in stocul mapn (indiferent de starea lor actuala) pot fi revitalizate… Motorizare noua, suspensie noua, aruncator de 40, vedere pe timp de noapte, etc… (Precum spune si Mircea) … Sau dc nu, putem sa-l transformam intr-un mic vanator de tancuri ;prin montarea unui tun de 120 si ce mai trebuie …! E pacat sa tinem „o copaie de fier ruginit” (cum spui tu Ross) cand putem sa o valorificam…. Alti o fac, noi romanii dc nu am face??? Creer pt a surubairii ceva bun, din acel morman de fier vechi pe roti, am avea…. buna-vointa ne lipseste …. Bine inteles e doar o idee, tratati-o caatare!

   • Poftim Paul…Eu zic s o trimitem lu gen Ciuca,pt inspiratie,dehh sa avem ce ciocanii si noi,bagam un flex,mai un sudat acolo…?

   • Nu cred sa fie posibil sa pui 120 mm pe 4 roti si sa si mearga
    Tunul cu afet ..cred ca se duce la vreo 3 tone
    Zimbrul , ca tot il mentioneaza unii ..la fel , nu prea ducea turela de 25 mm de pe mli
    Ambele au masa mica sub 20 de tone
    Piranha 5 si boxerul lui rheinmetall pleaca unul de la aproape 30 de tone ..celalalt de pe la 33 , ambele acceptand masa in plus suficienta
    Exista turela cokerill cu tun de 120 mm de inalta presiune pe ascod ..nu cred ca nu ar fi in stare sa il puna si pe piranha 5 din moment ce ambele platforme apartin gdls
    Te duci la 3 metri in sus
    Cam aceeasi inaltime o are un tanc , cu diferenta ca turela e mai mare , cutia blindata mai mica si mai joasa

 13. Cred ca toti bricolatorii care abia asteptati sa puneti flexul pe Piranha, monitoare, TABuri, MLIuri, sunteti distrusi ca au casat astia acu 20 de ani T-34/85, bunatate de tanc, vorba aia, doar cu 10 ani mai batran decat T-55-ul.
  Ce ati mai fi pus pe el un tun de 120mm, niste Trophy…. sau macar vreo 2 LARoame …

 14. Gabitzu ,iti zic Eu ca descoperisi de unde atata bricolaj,sau DIY in engleza…de la Macgiver,fani inraiti tata…??‍♂️ https://youtu.be/XfCa3wn37mU

  • Taiem totul si aruncam la fier vechi… Cumparam cu pipeta si ne dam mari si rotunzi ca suntem armata profesionista… Rad si curcile de noi…. Nu spun ca taburile ar fi cele mai excelente, ba din contra … Sunt intradevar niste ruginaruri si nu contest …. Dar cu toate astea parca nu le-as arunca „inca”!

   1
 15. Ross …… si zimbrul ar fi o platforma excelenta pt foarte multe lucruri „bune”. De la AT la vshorad… Legam de el cateva rachete si gata (idea e sa nu le aruncam la fier vechi)! Solutii ar fi; cu scuzele de rigoare ma repet…. Vointa sa fie!!! E pacat sa vedem cum alti au tehnica de lupta si noua ne ramane decat sa, salivam si sa speram

  1
  • „pacat sa vedem cum alti au tehnica de lupta si noua ne ramane decat sa, salivam si sa speram” … La TABuri de 50 de ani reconditionate 🙂

   „Legam cateva rachete de el” …. astia nu au „legat” rachete pe Piranha V ! DEci despre ce vorbim ?

   Tot respectul pentru atitudinea gospodareasca de a nu arunca aiurea, si a refolosi, dar prefer (oricum nu ne baga nimeni in seama e ce ne dam noi cu parerea) ca armata, daca tot e profesionista, sa fie dotata de top, nu cu improvizatii.

   Dupa ce investim cu cap, si cumparam tot ce ne trebuie ca sa fim „in randul lumii”, da, de acord, putem sa reconditionam toate vechiturile, sa le tinem intr-o „rezerva”. Dar daca incepem cu vechiturile, ne trezim, pe modelul SOCAT, Lancer, Jder, Bizon ca ne bazam pe o masura temporara, si ramanem cu ea mult dupa ce i-a trecut valabilitatea, si nu mai investim deloc.

   • Iti inteleg cele spuse, dar dupa cum bine ai punctat si tu…. astia nu-s instare sa lege niste rachete de noile ifv-uri (PIRANHA 5), nu-s instare sa duca nici macar un program de inzestrare la final, fara sa iasa foc si fum (programul pt inzestrare cu, corvete), etc, etc! … Dotare de top… Unde??? In armia romana??? Nu ai sa vezi asta… Nici un aliat nu o sa-ti vanda tie armele de top… Crem du la crem, le tin pt ei…. Poate ceva ce deja au spre vanzare si daca ai noroc ceva abdatari… Sa ne trezim la realitate zic eu.. Suntem prea saraci si prea mici…. Nu spun sa nu facem treburi bine gandite, nu spun sa nu investim in tehnologie noua, ba din contra… armata merita tot ce e mai bun… Dar in multe privinte nu se poate si in altele dezinteresul si reaua vointa primeaza… Noi suntem deficitari cam la toate capitolele… aer, terestru si maritim… Ok ; ce cumparam mai intai…??? Pur si simplu nu sunt suficenti bani pt a cumpara totul nou si de ultimul rahnet… Tocmai d-aia am si adus ca si subiect, refolosirea taburilor…… Le avem pe stoc, bune rele… Vechi de 50 de ani. Chiar si asa le putem reactualiza imbunatatii si folosi… Americanii fac asta de ani buni… Un exemplu : abramsul … O masinarie exceptionala pe care americani o imbunatatesc la infinit… Ei dc nu-l taie si il arunca la fier vechi; si ala e un concept vechi din ani 70 si ceva, daca nu ma insala memoria…

    1
 16. Cate Pirande sunt pentru o brigada mecanizata in armia romana?

 17. Da integreze turela Cockerill 120 pt un battalion si unul pe 30/35 mm plus 2xSpike cu remotorizare si transmisie noua plus ceva uparmour sets ar fi ceva cost effective si bun pt a da de munca catorva ingineri,cum sa nu…. insa Nu toate antichitatile de pe vremea lu Brejnev ??

 18. la cât de mare e drăcia ne iese o pagodă de toată frumusețea?

  • Mari???
   As spune folosirea eficienta a „volumetriei” ptr a castiga spatiu ptr trupe datorita materialelor
   Adica daca unul pune metrul bine pe un b 33 ..nu o sa iasa mult mai mic in comparatie cu piranha 5 macar la inaltime
   Chestia e ca deasupra rotii peretele lateral la b 33 e inclinat ptr a obtine ceva protectie balistica in plus..ptr ca are motor de n cai ..ptr ca de una da in alta si totul e o suma de compromisuri ptr o solutie finala
   In schimb la astea noi powertrainurile sunt mai bune ..la aceeasi masa a agregatelor , rezulta o masa mai mare disponibila ptr altele
   Si la astea noi peretele lateral e vertical datorita evolutiei blindajului ..inseala un ochi neantrenat la fel cum ptr multi primul model de logan e mare in privinta dimensiunilor ..in schimb obtine un bun volum interior datorita formei patratoase
   La piranha 5 vorbim de o rezerva de masa de 13 tone …la o masa a blindatului de 27
   Deci poate sa stea intre 27 si 40 de tone…la o masa de 27 ..are rezerva jumatate din greutatea lui
   10 soldati echipati ..cu o greutate de 80 kg fiecare si cu echipament 50 ..dificil se duc spre 1 tona jumatate
   As spune ca e o rezerva mare ..ori ptr munitie , ori altele , care si in cazul unui apc poate fi folosita eficient
   A doua imi spune ca are rezerve mari pe trenul de rulare
   A treia e blindajul ..care e greu si ca sa il poti suplimenta iti trebuie rezerve de masa

 19. PT Pindad Badak 6×6 90mm Cockerill

 20. Foarte tare! Chiar vazusem asta vara un tren ce transporta tancuri si diverse pentru armata. E bine ca ne mentinem in „forta” :))

 21. http://gurkhan.blogspot.com/2018/07/ascod-mmbt-medium-main-battle-tank.html?m=1

  Pare cunoscuta turela de pe ascod ???
  Cealalalta cu 120 mm hitfact e aceeasi de pe centauro ..care in un link pus de @Marius o cotizeaza cu 600 de mm la vreo 3 km ptr munitia penetranta si cu atgm capabil la vreo 5 km
  Totul la 42 tone si cu vreo trei variante de propulsie
  Si ca tot suntem la ochiometrie as spune ca protectia pe tot lateralul carcasei e unul maricel ..si in partea frontala superioara e peste ce au variantele ascod cu tunul mic

 22. As spune ca are caracteristici cam peste ce poate t55-ul nostru ca si mbt

 23. Pirandhili V, a noastre, cand apar… intr/un articol…. poate si cu un tun pe ele ca Centauro, numa ca noi il luam de pe Bizon? :))

 24. Ca tot am reintrat in polemica asta. Nu ar fi o idee buna un TBT 6×6 amfibiu bazat pe piranha 3 sau poate chiar 5. știu ca sa mai încercat pe btr 80 https://en.m.wikipedia.org/wiki/RN-94
  Oare de ce nu sa mers mai departe..? Oricum nu cred armata va apuca sa retragă toate Tab-utile alea vreodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *