Canada a „ales”, in sfarsit, F 35A

Si desi era evident ca alta optiune nu are, telenovela (termenul care defineste cel mai bine programul canadian de inlocuire a aparatelor CF-18 este acela de “telenovela” pentru prosti) s-a intins pe aproape 12 ani si s-a incheiat abia acum, in sfarsit, odata cu anuntul guvernului de la Ottawa de luni, 28 martie, ca va achizitiona 88 de aparate F 35A Lightning II de la Lockheed Martin.

Ministra apararii canadiana (ca tot este la moda ca ministrul apararii sa fie femeie) Anita Anand, ne-a luminat pe toti si chiar ne-a uimit cu declaratiile domnie-sale, cica F 35A ar fi, citam: ”has proven to be a mature, capable and interoperable aircraft and that is why we are moving to the finalization phase of this procurement.”

Si continua doamna Anita Anand sa ne explice situatia operativ-tactica a spatiului aerian canadian: “Canada has one of the greatest air spaces in the world and we have to make sure that our next fleet of fighter jets is flexible, agile, and able to meet a wide spectrum of threats.”

Aflam si care va fi rolul F 35A si ne spune doamna ministru ca aparatele canadiene vor avea de patrulat spatiul aerian nord-american, impreuna cu US Air Forces in beneficiul NORAD. Apropos, stiti ce inseamna NORAD? Pentru ca daca nu cunoasteti atunci ati fi fost indreptatiti sa-i dati dreptate pubilului Trudeau cu competitia lui pentru avioane, desi Canada este partener in programul JSF.

Astfel, NORAD este o abreviere care inseamna – North American Aerospace Defense Command, adica nord-american, adica Statele Unite + Canada. Si atunci cum se putea gandi Trudeau la Rafale, Eurofighter sau Gripen, mai ales la Gripen? Istoria ne va explica poate sau poate nu exista nici o explicatie, doar prostie pura si populism ieftin, de cartier.

Cel mai devreme, canadienii se pot astepta sa primeasca primul F 35A prin 2025, daca insa si-ar fi urmat programul asa cum era initial prezentat acum ar fi avut probabil ceva avioane de aratat lumii.

Si ministra apararii ne si explica de ce s-au hotarat acum:”Why? Because… the world changed on February 24th.”

Istoria JSF in Canada este relativ simpla. Canadienii au fost inca de la inceput membri in program, au investiti bani, au semnat niste acte si totul parea ca merge normal, pana cand prim-ministru a ajuns Justin Trudeau (prin 2015). Cum s-a vazut premier a facut praf toate planurile, a cerut offset (desi ca membru in program nu ai acest drept), a facut tot felul de competitii si una peste alta s-a ajuns sa fie cumparate 18 aparate F-18 la mana a doua de la australieni, aparate din 1983.

De remarcat ca Canada este singura tara membra in programul JSF care pana acum nu cumparase aparatul de la americani.

Evident ca prostia lui Trudeau a fost doar prostie si pana la urma canadieniii nu au alta varianta si vor cumpara F 35A, cert este ca au pierdut sapte ani din viata din cauza unui imbecil.

Acum insa aflam lucruri pe care si un copil de 12 ani, bine educat, le cunoaste si anume ca Canada face parte din NORAD si mai trebuie sa colaboreze extrem de strans cu americanii, astfel ca varianta unui avion strain nu este viabila macar si pentru ca aparatele canadiene au aces la sisteme interzise la export de americani.

Pretul estimat pentru cele 88 de aparate ar fi de maxium 19 miliarde de dolari americani, suma la care se vor adauga multe alte costuri. Contractul se asteapta sa fie semnat pana la sfarsitul anului.

Dar aflam lucruri interesante de la o alta ministra a guvernului canadian, doamna Filomena Tassi – sefa ministerului serviciilor publice si al achizitiilor. Spune domnia-sa urmatoarele: “This announcement marks another important milestone in Canada’s competitive process to purchase modern fighter jets for the Royal Canadian Air Force.” Pai care competitie, fai femeie? Ca v-au luat americanii la palme, v-ati dat seama ca sunteti doar niste nerozi din fire si in final ati semnat pe acceasi linie punctata pregatita inca din 2015, inainte ca partidul vostru si prostanacul de premier sa preia puterea. Evident ca suma de astazi este mai mare decat cea initiala.

De remarcat ca la inceputul povestii “F 35 & Canada”, in anul 2010 premierul conservator de atunci anunta intentia de a cumpara 65 de aparate F 35A contra sumei de 8,6 miliarde de dolari. Imediat, actualul premier – J. Trudeau –  a declansat scandalul si, dupa 12 ani, Canada este in situatia in care este astazi.

GeorgeGMT

22 de comentarii:

  1. În tot raul și un bine.In anul 2024, va fi disponibila versiunea block 4, a F35.Cei din U.S.Air Force vor sa cumpere, pana la apariția acestei versiuni, mai puține aparate F35.
    Pana în anul 2025, poate vor fi rezolvate și anumite asa zise ,,boli ale copilariei” de care acum F35 încă suferă.

    3
  2. politicienii canadianii tot acum au aflat că se află ïn norad,pun pariu.
    ei credeau ca de securitatea si siguranta lor se ocupa un nene cu barba care aparea cu un vehicul aerian necunoscut pe radarele norad in preajma zilei de 24 spre 25 dedembrie.

    14
  3. Domnu’ George, sa stiti ca sunteti neintelegator cu domnu’ Justin.
    Domnu’ Justin a avut viziune si a asteptat sa se maturizeze produsul.
    Glumeam. Inca un idiot care a urcat scara sociala mult mai mult decat merita.
    Dar din astia avem si noi din belsug.

    28
  4. „7 ani din […] cauza unui imbecil”… pare cunoscut…

    20
  5. Nu prea înțeleg cu ce ii afectează ca or sa il primeasca mai tarziu cu 7 ani. Dimpotrivă or sa primeasca niste aparate mai mature, la care s-au mai rezolvat ceva probleme. Nu e ca si cum in astia 7 ani i-a atacat careva pe canadieni si n-au avut avioane.
    Poate doar daca pretul o sa fie mai mare, dar nu cred sa fie o creștere semnificativa

    8
    • Pai i-a afectat deja, au cumparat aparate sh de la australieni, iar una peste alta capacitatea de lupta a fortelor aeriene a fost redusa. Ca nu i-a atacat nimeni, pai asta-i argument? Asa au gandit si romanii cand au pastrat MiG 21 in dotare pana in 2024 si continuam Pume batrane de 40 de ani…
      Nici pe noi nu ne-a atacat nimeni asa ca nu-i mare problema ca n-avem avioane, corvete si tancuri, nu?!

      31
  6. Bine ca au ales pana la urma si probabil e o alegere normala.

    Insa cred ca e destul de clar pentru toti ca F-35 nu e indeajuns pentru Canada. Nu vor ei sa bage bani in arme dar daca ar fi sa isi doreasca o aviatie capabila ar trebui sa aleaga pe langa acest F-35 si un aparat de superioritate aeriana din categoria F-15/Eurofighter.

    Conceptul unei aviatii cu un singur multirol e clar ca are limite si se potriveste pe timp de pace. cu Rusia si China agitand armele, nu prea functioneaza

    4
    • La necaz, Canada se poate baza pe vecinul din sud și își va mai cumpăra și alte aparate F35.
      Datorita costurilor de mentenanta, canadienii ies mult mai ieftin și își simplifica viata exploatând doar F35.

      3
  7. Ar fi fost mai logic sa foloseasca in paralel si F35 si F18 E. F35 nu e avion de patrulare sau politie aeriana. E de razboi, misiune clara in and out. 99% din timp Canada va face patrulare si politie aeriana.

    1
  8. Intrebare.
    De ce toate tarile merg doar pe varianta F35? Este o solutie mai buna ?
    Din ce am citit americanii folosesc simultan In lupta F35 cu F15 , cel din urma avand capacitate de transport munitie de 6 ori mai mare, este un interceptor mai bun, are un range mai mare, manevrabilitate mai buna etc etc .in America F35 Este gandit sa lupte alaturi de F15.
    “The sensor fusion capability of the F-35A gives [our F-15s] unprecedented situational awareness which is invaluable when you’re fighting against a high-end threat,” explained Lt. Col. Scott Taylor, a F-15C pilot and the 493rd Fighter Squadron director of operations. “The key is it allows us to make quicker, more accurate decisions on targets.”
    “The stealth of the aircraft allows us to go where other aircraft cannot and our sensors and communication allow us to identify targets and allow fourth generation aircraft to dominate the airspace,” Watkins said
    We fight the best when we fight together.

    6
    • Din acelasi motiv pt ca au ales in trecut doar F 16. Este suficient si faci ceva economie.

      2
      • Pentru Romania tandemul F35 + F16 ar reprezenta o forta ar putea tine la distanta rusii pana intervin si celalalte forte Nato? Am face fata doar cu o mana de aparate F35?
        Sper sa avem si F35 noi + cele sh + F16 + vreo 2 escadrile de F16V ( banuiesc ca F15x sunt vise umede) .
        In combinatia asta de avioane americane + rachete Patriot si sper in curand rachete anti nava. Intrebarea mea este: in ce masura am face fata unui Blitzkrieg rusesc la Marea Neagra in viitor fara interventia Nato? ?
        Dar cu doar cele 47 de avioane F16 sh la standardul M6x?
        Ms George.

        2
        • n-am face fata.
          pentru ca echipamentele singure nu decid soarta razboiului oricat de vestice si performante ar fi. Determinarea, pregatirea si coeziunea, lantul de comanda si comunicatiile armatei conteaza inainte de orice. Iar aici e jale. Insusi ministrul apararii afirma halucinant: „va trebui sa ne invatam sa traim vecini cu rusii”. Mai halucinant: este in libertate si este in functie.

          Vestea buna este ca Blitzkrieg rusesc la Marea Neagra nu vei mai vedea pe perioada vietii tale chiar si daca esti f tanar acum.

          25
          • Asta in conditiile In care Rusia nu a obtinut suprematie aeriana in Ucraina dupa mai bine de 6 saptamani ? Totusi avem 50 de avioane F16 si rachete Patriot ??.

            • @Adrian nunu

              Momentan avem doar 17 F16 (M5.xR) și nu 50. Până să vină cele 32 iar mai apoi până la operaționalizarea lor (a încă două escadrile cu tot ceea ce presupune), din păcate, mai durează ceva timp.
              Despre Patriot… avem abia o baterie. Da, mai vin două (parcă) anul ăsta dar asta nu înseamnă că imediat sunt și operaționale… Cât despre bateriile AN… în „curând” în actuala situație, este un termen prea optimist.

              Pe de altă parte, vise „umede” cu F15 probabil că avem destui pe aici (eu unul sigur).
              Rămâne de văzut, dar eu unul sper ca muscalii să își piardă suflul cel puțin pentru o lungă perioadă de timp iar asta înainte de a se orienta către alte granițe…

              2
            • două la primărie,unu la scoala de fete….

  9. Salut e o decizie logică a achiziționa Canada F35 ,ceea ce mă frapează pe mine că Armata Română nu vorbește de schimbarea echipamentelor individuale ale soldaților din Armata , mă refer și la pistol,pustii,căști , veste antiglonț . Folosim tot acele PM și nu vorbim de creștere puteri de foc ,nu vorbim despre schimbarea parcului auto al armatei ,nu e o varianta de luat in seama Dacia Duster pentru o Armată NATO,cat despre restul ce putem sa spunem tot aceleași echipamente sovietice uzate moral și incapabile de a răspunde nevoilor țării. Creșterea capacității militare a MAI și aici mă refer la Jandarmeria . Mă îndoiesc că noi vom lua F35 când noii nu am făcut nimic pentru Armata nu se vede nimic în prezent daca e sa iei un soldat echipament îți dai seama de incapacitatea noastră economică.Ar trebui sa renunțăm la PM și să luăm un număr de pustii noii pentru soldați activi și să începem să avem o rezerva activă.

    7
  10. Un articol foarte slab, care prezinta lucrurile din perspctiva SUA. Despre razboiul economic dintre Canada si SUA nimic.

    3
    • Poate ne zici tu mai multe despre acest razboi

      11
    • E un razboi crunt.
      „To date, Canadian companies have been awarded high value contracts as part of the F-35 global supply chain amounting to $2 billion USD as a result of Canada’s partnership in the F-35 program.”.
      O data cu iesirea Turciei din circuitul F-35, multi au sperat sa declansam si noi jihadul economic cu US.
      Momentan, insa, stam pe margine …

      1
  11. Habemus F-35 A Lightning 2! Zise canadezu din mine!….lol! Sa vedem daca mareste Justin Trudeau taxele ca oricum s-au cam scumpit multe prin Canada inclusiv benzina. Poate nu era rea pt RCAF o combinatie F/A-18 EF SuperHornet sau EF Typhoon si F-35 A Lightning 2…?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *