CHINA SI ARMA NUCLEARA (2)

PLA Navy, este in curs de introducere in dotare a unei noi clase de submarine diesel-electrice, ce sunt construite la CSIC –China Shipbuilding Industry Corporation dinWuhan. Exista o colaborare cu Pakistanul, care doreste si el 6 submarine de acest tip, ce pot fi echipate cu armament nuclear.

596, prima bomba atomica chinezeasca

De asemenea, exista speculatii care mentioneaza ca submarinele din clasa HAN, SHANG, YUAN, au fost/sunt in curs de modernizare. Este insa posibil, ca cel putin unul din clasa HAN si doua din clasa SHANG, sa fie tinute in rezerva strategica fiind stocate; ele ar urma sa fie inlocuite cu noile submarine diesel-electrice. Cel putin 14 submarine din clasa MING (No.361, o copie locala a celor sovietice din clasaROMEO, care la randul lor sunt copii dupa cel german din WW II –Type XXI) si 30 din clasa ROMEO sunt tinute de asemenea in rezerva, unele dintre acestea fiind folosite pentru antrenamentul submarinistilor;

-nave rapide purtatoare de rachete: peste 18 unitati din clasa HOUXIN; peste 5 unitati din clasa HOUJIAN; peste 70 din clasa HOUBEI (Type 022 –catamaran, avand 8 rachete antinava de tipul C-801/802/803 putand fi echipate cu ogiva nucleara de mica putere, avand autonomia cuprinsa intre 80-350 km (Marina Chineza nu a recunoscut pana acum existenta ogivelor nucleare pentru rachetele din clasa C, dar specialistii NATO o considera, probabilitate).

DF-2

DF-5

De asemenea dispun si de 8 rachete de croaziera din clasa HONGNIAO, avand autonomia cuprinsa intre 600-3000 km (in functie de varianta HN: 1,2,3), putand avea incarcatura conventionala sau nucleara (intre 20-90 KT). Exista speculatii ca o noua varianta, C-805, cu autonomie de aproximativ 500 km, ar fi operationala pe aceste nave; cel putin 20 din clasa HUANGFENG (OSA 1- sovietice, fabricate pe plan local, dar armate cu rachete C-201/HY-1/2, avand focos de mare putere ce poate face praf un distrugator de 3000 tone, altitudine de zbor scazuta si rezistenta la contramasuri si bruiaj electronic);

-nave rapide de patrulare: peste 95 de unitati din clasaHAINAN(Type 037, vanator de submarine, copie dupa cel sovietic S.O -1); cel putin 90 de unitati din clasa HUCHUAN [Type 025,vedete torpiloare cu aripi portante. Asemenea nave au servit si in Marina Romana pana pe la jumatatea anilor *90. O parte dintre acestea au fost construite intara, la Mangalia, si purtau denumirea de VTAP -Vedete Torpiloare cu Aripi Portante- cu suport chinez. Initial, Romania a importat 3 unitati HUCHUAN din China, dar ulterior, obtinand licenta pentru fabricarea Type 025/026 la jumatatea anilor *70, a demarat constructia lor la Mangalia -26 de unitati au fost construite aici, purtand numar de bordaj ce incepea cu initiala, VT. Erau dotate cu radar Type 753 (Skin Head, in banda I, operational 14 mile marine =aproximativ 26 km), avand deplasament de 46 tone, viteza de 50 noduri, raza de actiune de 500 mile marine (la viteza de 30 noduri), 16 membrii in echipaj, 3 motoare Diesel (M-50, 3300 rpm, 2,42 MW), 4 mitraliere AA de 14,5 mm (in doua turele binate, cu 600 lovituri/minut) si 2 torpile de 533 mm (montate in doua tuburi lanstorpila, probabil de tipul “53-39” modernizat, avand bataia maxima cuprinsa intre 4000-10000 m, in functie de viteza navei si o incarcatura exploziva de peste 300 kg) si cu sistemIFFsovietic de tip “High-Pole A”. Doar doua mai sunt astazi operationale in Marina Romana, fiind transformate in ambarcatiuni de sprijin pentru scafandrii de lupta, botezate “Venus” si “Jupiter”]; peste 300 de nave din clasele HUANGPU, YULIN, TAISHAN, HULUDAN, SHANTOU, SHANDONG, HAIKOU;

-cel putin 23 de unitati de fabricatie sovietica, de tipul T-43 (nave vanatoare de mine), dar acestea probabil ca sunt mai multe, fiind stocate;

-fortele amfibii dispun de o panoplie impresionanta de nave, ce deservesc in principal Infanteria Marina, dar si Fortele Speciale: cel putin 2 din clasa KUNLUNSHAN (Type 071 –LPD, nava de transport amfibiu, ce poate lua la bord aproximativ 800 de infanteristi marini si maxim 20 de vehicule blindate amfibii); cel putin 20 de nave de debarcare tancuri din clasa YUTING (LST, 4800 tone incarcat la maxim, 120 m lungime, putand duce: 250 infanteristi/10 tancuri/500 tone incarcatura, la 3000 mile marine); 28 de LSM, din clasa YUDAO/YULIN, capabile sa duca: aproximativ 200 de infanteristi marini/6 tancuri/8 tancuri usoare amfibii/9 transportoare blindate/12 vehicule usoare/250 tone marfa; peste 150 de LCM si 300 LCU, de capacitate mica.

DF-15

Din anul 2010, fortele amfibii chineze au lansat in exploatare o noua varianta de LPD, ce deriva din Type 071 (clasa KUNLUNSHAN, descrisa mai sus), despre care nu exista inca date certe, continuand in paralel si constructia de LST-uri din clasa YUTING (descrisa mai sus). Expertii NATO, considera intarirea fortelor sale amfibii ca o posibila pregatire, in eventualitatea unui conflict cu Taiwan-ul (China, doreste recapatarea suveranitatii asupra insulei din largul coastelor sale).

Marina Chineza, intentioneaza sa introduca tehnologia motoruluiSTIRLING, precum si noi sisteme de comunicatii (cu capacitate NCW-Network Centric Warfare), cel mai probabil cu concursul unor firme din Spania si Rusia). Exista de asemenea informatii neconfirmate inca, care mentioneaza existenta in inventarul PLA Navy, a torpilei cu super-cavitatie SHKVAL, de fabricatie ruseasca, ce poate fi echipata si cu ogiva nucleara (specialistii considera ca exista chiar si varianta chineza a acestei torpile, copie a celei rusesti!)

Aviatia Navala, dispune de cel putin 35000 de oameni si aproximativ 800 de avioane, de diferite tipuri si destinatii. Aceste avioane au in marea lor majoritate, capacitatea de a acrosa bombe nucleare cu cadere libera, precum si rachete de croaziera sau antinava, capabile de a fi armate si cu ogive nucleare.

De altfel, US Navy, considera ca PLA Navy si-a organizat si dotat in asa fel Aviatia, incat sa poata distruge prin explozie nucleara de mica putere, marile flote americane, vizand in principal portavioanele. SUA, considera ca rachetele antinava de tipul: C-601/801/802, pot fi dotate cu ogiva nucleara de mica putere, fapt neconfirmat inca de catre partea chineza, ramanand deocamdata doar o supozitie.

 

 DF-31

Aviatia Navala a Marinei Chineze, dispune de trei divizii aeriene dotate cu urmatoarele tipuri de aeronave: SU-30 MK2 –peste 20 de avioane; cel putin 50 de H-5 si 80 de H-6 –capabile sa poarte rachete antinava, ce teoretic, pot avea si ogive nucleare. Se considera ca fiecare avion H-6, ar fi capabil sa transporte cel putin 6 rachete de tipul C-802) si aproximativ 40 de JH-7.

Mai dispune de 6 divizii de avioane de vanatoare si atac la sol de tipul: J-7 (180 de exemplare, clona a MIG-21); J-6 (280 de avioane); J-5 (110 avioane); Q-5 (75 de avioane, despre care se stie cu certitudine ca pot transporta bombe nucleare cu cadere libera si rachete de croaziera. Pakistanul dispune si el de acest tip de avion); J-8 (70 de avioane, destinate in exclusivitate controlului spatiului aerian maritim. Acestea, sunt copii dupa proiectul sovietic YE-152M, o dezvoltare a MIG-21, dar neintrata in productie in URSS. Poate fi echipata cu racheta aer-suprafata cu raza medie de actiune, Type 77P –copie dupa cea ruseasca KH-31P KRYPTON, supersonica, peste 2,5 Mach. Exista temeri ca varianta chinezeasca poate acrosa incarcatura nucleara de mica putere, fiecare avion J-8 putand lua 2 rachete). Mai exista in inzestrare si varianta YJ-91 (copie dupa KH-31 ruseasca, ce are viteza de 3 Mach si autonomie de cel putin 70 km, fiind destinata distrugerii gruparilor navale inamice, vizate fiind portavioanele. Echipeaza cu siguranta, avioanele SU-30 MKK, JH-7A si in viitor, J-20. Nu se stie inca cu certitudine daca YJ-91 poate fi echipata cu ogiva nucleara, dar acest lucru este foarte probabil.

Avionul J-10 CHENGDU, multirol, echipeaza atat PLAAF cat si PLA Navy.Marina, intentioneaza ca varianta J-10C (posibil cu doua motoare, ce se afla in dezvoltare la AIC-Aircraft Industry Corporation, sa intre in dotarea noului portavion, putand fi echipat si cu armament nuclear). J-20, este si el destinat in viitor pentru atac nuclear, in serviciul Fortelor Nucleare Strategice.

Toate diviziile dispun de avioane de patrulare maritima si lupta antisubmarin (ASW), de tipul: BE-6 MAIL (cel putin 10 unitati); SH-5 (probabil 6 unitati); Y-8 MPA (copia chineza a AN-12 sovietic, cel putin 8 exemplare mai sunt inca operationale). Elicoptere cu diferite destinatii, de tipul: Z-8 (Super Frelon, de conceptie franceza, produs pe plan local, folosit in misiuni ASW/SAR. Cel putin 12 exemplare operationale, modernizate recent cu avionica si motoare noi); Z-9 (AS365 DAUPHIN, francez, construit si modernizat pe plan local sub licenta Aerospatiale. Peste 200 de exemplare echipeaza toate categoriile de forte ale armatei, dintre care peste 50 servesc in cadrul Aviatiei Navale. Un numar neprecizat dintre acestea sunt de tipul Z-9C -AS565 PANTHER, construit local sub licenta); KA-28 HELIX (dintre acestea, cinci sunt de tipul HELIX-A –ASW; iar trei sunt HELIX-D –SAR. Sunt purtatoare de rachete antinava, de tipul: SS-N-22 (MOSKIT, supersonica, Mach 3, considerata ca fiind una dintre cele mai bune rachete antinava din lume.China, produce sub licenta o varianta proprie, ce poate fi echipata cu focos nuclear/termonuclear de 120 KT, sau conventional de 300 kg. Autonomia este cuprinsa intre 10-150 km) si probabil, KLUB -S (de tipul 3M-54 SIZZLER/SS-N-27, supersonica -3 Mach, autonomie de cel putin 300 km, putand fi echipata si cu ogiva nucleara. Marina Chineza, se pare ca are aceasta racheta si in dotarea navelor de suprafata, a submarinelor si a unora dintre avioanele sale, dar nu a confirmat existenta acestora in arsenalul sau).

La toate acestea, se adauga si avioane de transport in numar mare, ce sunt atasate fiecarei divizii, de tipul: Y-5 (AN-2, produs pe plan local); Y-7 (AN-26, produs pe plan local); Y-8 SHAANXI (AN-12, produs pe plan local. A fost exportat recent inVenezuela, unde v-a inlocui C-130 HERCULES si AERITALIA G-222) si LI-2 (copie sovietica dupa renumitul Douglas DC-3, american).

Aviatia Navala, intentioneaza sa-si doteze viitoarele portavioane, printre care se numara siSHILANG, cu avioane J-15 (copie locala a SU-33 rusesc, ce probabil va deveni operational 100% din 2016, la realizarea careia, se pare ca a contribuit si Ucraina), ce vor fi echipate cu bombe nucleare cu cadere libera ori ghidate, rachete de croaziera, rachete antinava, ce vor fi echipate si cu ogive nucleare.

Fortele Aeriene (PLAAF), au cel putin 350000 de oameni, incluzand aici si fortele strategice aeriene nucleare, si cel putin 220000 de oameni apartinand fortelor de aparare aeriana. Sunt arondate pe sapte districte aeriene (cate una pentru fiecare regiune militara), operand fiecare independent divizii de avioane, SAM, artilerie AA (la nivel de brigada) si regimente radar. Fiecare divizie aeriana are in componenta sa 2-5 regimente, cu un total de 70-120 de avioane de vanatoare si 70-90 de bombardiere.

De asemenea, PLAAF, are in componenta sa o unitate considerata ca fiind rezerva strategica, numita Corpul 15 Aeropurtat (compus din 3 divizii aeropurtate: 43/44/45).

Avioanele de tipul: SU-27SK, J-11 (copie dupa SU-27SK), SU-30MKK, Q-5 (A-5 FANTAN, copie dupa MIG-19 sovietic, modernizat pe plan local. Poate transporta 1-2 bombe nucleare, cu putere de 5-20 KT, sau una singura de1/3/4megatone), H-5, H-6 (HONG-6, copie dupa cel sovietic TU-16 BADGER, operational din 1965. Acesta este echipat cu bombe nucleare, cel mai probabil in numar de patru, putand atinge tinte din Pacific si Urali. Cu toate ca este invechit si vulnerabil la noile sisteme de aparare AA, el este inca operational in numar mare!), TU-4 (bombardier strategic sovietic, copie dupa cel american B-29. PLAAF, dispune de 80 de avioane de acest tip, care sunt stocate), JF-17, sunt capabile sa poarte armament nuclear (bombe si rachete). In viitor, dupa anul 2017, PLAAF intentioneaza ca noul avion din generatia a V-a, J-20, sa dispuna si el de asemenea capacitati.

HQ-15

China, dispune si de sistemul rusesc S-300 (SA-10 GRUMBLE), ce are si capacitatea de a intercepta rachete de croaziera sau balistice. Cel putin 8 regimente sunt deja operationale, avand in dotare variantele: PMU, PMU-1, PMU-2. In 2010-2011, cel putin 15 baterii S-300 si probabil si S-400, au fost achizitionate din Rusia, dupa expertii NATO. China, dar si Rusia, n-a confirmat existenta in inventar a sistemelor S-400. Mai mult decat atat, China produce o varianta locala a S-300, chiar S-400, despre care exista temeri ca ar fi superioare celor rusesti! Acestea, sunt numite HQ-15 (copie dupa S-300 PMU/SA-10D GRUMBLE) si HQ-16 (copie dupa S-400/SA-20 TRIUMF). Rusia, considera copiile chinezesti ca fiind inferioare, chiar ineficiente, spunand ca tehnologia acestora este prea “complicata” pentru a putea fi reprodusa. Dar, oare asa sa fie? Am oarece indoieli, fiindca se pare ca si Iranul a copiat S-300 (numindu-si propria varianta, IR-300, dar exista dubii printre specialisti ca acesta chiar ar exista, fiind cel mai probabil un bluff iranistan, dar pana la proba contrarie…), si-atunci, de ce n-ar avea chinezii capacitatea tehnologica de a-l copia!? Pentru mai multe detalii in legatura cu sistemele antiracheta si radarele aferente, de fabricatie chineza, aici: www.ausairpower.net/APA-HQ-9-12-Batter…

Asta in conditiile in care s-au specializat masiv pe “reverse engineering” si implementarea de echipamente si componente straine sau autohtone pe tehnica clonata (aici, cea ruseasca este preferata lor), iar serviciile secrete chineze (numarul agentilor fiind estimat la cel putin…un milion de oameni, grupati in cadrul urmatoarelor servicii: NSB –Biroul National de Securitate, Guojia Anquan Bu –Ministerul de Stat al Securitatii, Gonggong Anquan Bu –Ministerul Securitatii Publice) sunt cotate in lume ca fiind extrem de performante in ceea ce priveste spionajul tehnologic si furtul de tehnologii militare. De altfel,CIAle considera foarte tenace atunci cand doresc a obtine tehnologie de varf, mari companii americane avand de furca cu aceste Servicii, cu deosebire dupa anul 1978, cand China a inceput deschiderea catre Occident si SUA, progresiv si constant, introducand gradual cerintele economiei de piata si formele private de proprietate. TotCIA, considera Serviciile chineze, ca fiind nr.1 in SUA. Consecintele le vedem astazi, cand China este o mare putere economica si financiara, cu efect direct, benefic, asupra bugetului militar si a Armatei Populare de Eliberare (PLA).

 

WW

 

Surse poze si informatii: Multumesc unui foarte bun prieten pentru sprijinul acordat in realizarea acestui articol. 

www.sinodefence.com/

Wikipedia –Enciclopedia libera; Internet.  

www.ausairpower.net/APA-HQ-9-12-Batter…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *