Sondajul Rumania Military #19: Cine va câştiga alegerile prezidenţiale din Republica Moldova?

This entry is part 19 of 20 in the series Sondaje RuMil

Radu Carp – Prof. univ.dr., secretar stiintific, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti

Ȋn plină pandemie, Republica Moldova se pregăteşte de alegeri prezidenţiale, la data de 1 noiembrie. Este al doilea scrutin electoral în care Preşedintele va fi ales prin vot direct.

Ȋn cursa electorală s-au înscris 8 candidaţi: Igor Dodon, susţinut de PSRM, Maia Sandu, susţinută de PAS, Andrei Năstase, susţinut de PPDA, Renato Usatîi, susţinut de Partidul Nostru, Violeta Ivanov, susţinută de Partidul “ŞOR”, Dorin Chirtoacă, susţinut de Mişcarea Politică “Unirea”, formată din Partidul Liberal, Uniunea Salvaţi Basarabia, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Popular Românesc. Octavian Ţîcu, susţinut de Partidul Unităţii Naţionale, Tudor Deliu, susţinut de PLDM.

Andrian Candu din partea partidului Pro Moldova nu a reuşit să se înscrie în cursa electorală, candidatura sa fiind respinsă, un candidat independent nu a reuşit să strângă numărul de semnături necesare, iar alţi trei candodaţi s-au retras din cursa electorală.

Toate partidele reprezentate la ora actuală în Parlament au depus candidaţi, cu excepţia partidului Pro Moldova.

După toate probabilităţile, în turul doi al acestui scrutin se vor confrunta, ca şi în urmă cu 4 ani, Igor Dodon şi Maia Sandu.

Cum se vor distribui în turul doi voturile care vor fi obţinute în primul tur? Au fost efectuate până acum 6 sondaje în perioada iunie – august.

(…)

Media procentelor din sondaje pentru principalii candidaţi arată astfel:

Igor Dodon 30,32%

Maia Sandu 21,52%

Renato Usatîi 7,34%

Violeta Ivanov 5,26%

Andrei Năstase 3,76%

Nu există date disponibile referitoare la Dorin Chirtoacă, Octavian Ţîcu şi Tudor Deliu.

Numărul celor absenţi în primul tur (media) ar fi 19,3%, iar în turul doi (media) 24,3%.

(…)

Sursa – articol integral: https://www.contributors.ro/cine-va-castiga-alegerile-prezidentiale-din-republica-moldova/

________________________________

editat* – 31.10.2020

Întrebare: pe cine ați vota în Turul 1 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova?

Cei 8 candidații sunt puși in sondaj în ordinea alfabetică a numelui de familie:

Dorin Chirtoacă – Blocul electoral UNIREA

Tudor Deliu – Partidul Liberal Democrat din Moldova

Igor Dodon – Adunarea Cetățenilor

Violeta Ivanov – Partidul Politic „Șor”

Andrei Năstase – Platforma Demnitate și Adevăr

Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate

Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale

Renato Usatîi – Partidul Nostru

Nu exista opțiunea răspunsului ”Turul 2” pentru 15 noiembrie, doar dacă va fi cazul atunci un alt sondaj va fi creat.

Puteți vota în sondajul din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutăm opțiunile. Sondajul se va încheia pe 1 noiembrie, ora 21:00, ora României.

editat* – Rezultate

__________________________________

editat** – 08.11.2020

Întrebare: cine credeți că va deveni Președintele ales al Republicii Moldova?

Atenție la întrebare/răspuns, se referă la câșigătorul alegerilor, nu la opțiunea voastră personală. Candidații sunt puși in sondaj în ordinea alfabetică a numelui de familie.

Puteți vota în sondajul din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutăm opțiunile. Sondajul se va încheia pe 15 noiembrie, ora 00:00, ora României.

Rezultat:

 

Series Navigation<< Sondajul Rumania Military #18: Alegerea Președintelui Statelor Unite ale Americii – 2020Sondajul Rumania Military #20: Alegeri Parlamentare 2020 >>

222 de comentarii:

  1. In Moldova, eu spun că nu s-a atins masa critică sa-i trimită pe comuniști la plimbare. Ca atare, probabil, va câștiga porcul de crăciun.

    21
    • mă gândeam la o coaliție in turul doi dar scena politică de acolo e o nebuloasă pentru mine.

      1
      • scena politica e complicata rau in sensul ca aproape totul este posibil. Colac peste pupaza, Maia Sandu care fie vorba intre noi s-a aliat cu dodon sa-l dea jos pe plahotniuc nu capitalizeaza suficient electorat de dreapta. Usatii e rus, iar ceilalti sunt iepurasi care dupa primul tur nu stii in ce parte vor balansa poate doar cu exceptia lui Nastase… daca reuseau sa se inteleaga, aveau un candidat unic. N-au reusit si asta se va vedea dupa turul 2. Oricum, eu mai sper, dar pragmatic vorbind, nu vad luminita.

        6
  2. Neața, mă preocupă fenomenul Re. Mo. Să vă pun în temă. Rușii au un om de baza Dodon. Poporul urăște pe români, nu consideră că vorbește limba română, nu acceptă să folosească grafia latină, ii urăsc pe unionștii. Zi de zi, în rândul tinerilor se inoculeaza limba Rusă, cultura Rusă, faptele de arme ale Armatei Roșii eliberatoare. Astfel, pe feisbuc sunt grupuri care nu consideră România un stat de drept ci o țară care a furat pământul lui Ștefan cel Mare. (ex. Moldova 1359, Garda Tânără Sângerei, Tatiana Luca Lefter). Există grupuri și moderatori care promovează intens autonomia găgăuza și desigur limba rusă (ex. Dumitru Manoli – – cu litere slavone). Există sumedenie de meme-uri cu Maia, reprezentata ca Satana, și Dodon sau Usatai ca fiind apărători ai patriei, desigur, și astea în română scrisă cu litere slavone. (ex. Vasile Luca, Aliona Russu, Ilana -nu Ileana Naiman).

    13
    • Mesajul ăsta e aproape identic cu unul de la un articol puțin mai vechi. E un mesaj standard pe care îl aveți de transmis? Tre să recunosc că e foarte bun, atinge subiecte oarecum acceptate aici în România, dar chiar și așa, e atât de picant încât te poate ustura pe unde iese dacă îl înghiți.
      Din punctul meu de vedere faceți propagandă antiromânească

      8
  3. Moldavanii se exprimă ușor în limba rusa și greoi în românește. Lucrez cu ei. Deși au cetățenia română, când ii întrebi rapid ce limbă vorbesc spun imediat „moldoviniești” apoi realizează ce au spus. Tineretul, nu vorbește decât rusește. Explicația, nu o am. Poate posturile TV rusești, cu emisiuni interesante, mai puțin imbecile ca alea de la noi care îs complet cretine (vezi Abces direct, șase luni cu Vulpița și Veorel). Poate profesorii care refuză limba română. Poate dracu să îi ia de securiști români, tembeli și ipocriți, din SIE și SRI ce toacă banii noștri și mai mult rău fac pe acolo? Auzi băi Hellvig, piticanie chioară? Auzi băi, domnu inginer G. Vlase? F…. vă de jegoși, reptile comuniste ce sunteți.

    30
    • Iar prostii

      16
    • gabi S. cei din partea Rusiei care se ocupă de regiunea rep. Moldova îți sunt, probabil, foarte recunoscători pt că le faci jocul. Bagă mare la dezinformare. „Optimismul” tău este debordant.

      După tine așa cam câți oameni mai vb română acolo ? 5 ? 6 ?

      Mai lipsea să spui ca rep Moldova face comerț aproape exclusiv cu Rusia și că România/Europa nici nu contează în ecuația asta.

      35
      • @Patriot
        Poți să îmi spui de ce firmele din Transnistria fac comerț cu firme din România? Poți să îmi spui ce criterii a îndeplinit nevasta lui Krasnoselsky, ca să ii dea Tinu cetățenie română? Am o problemă și cu ticălosul ăsta de fiu natural al „marelui ziarist”.

        4
        • Mai degraba cea ce descrii tu se intampla in transnistria,iar ca relatii comerciale,cauta pe google unde se duc exporturile din Republica Moldova si separat daca vrei din Transnistria.

          5
    • Exagerati, ca sa nu zic ca bateti cimpii la propriu. Majoritatea tinerilor nu vorbesc limba rusa, cum spuneti d-stra. Din contra. Multi din tinerii nascuti dupa 1990 vorbesc foarte stilcit sau deloc rusa. Eu sunt unul dintre ei. O inteleg perfect dar o vorbesc stilcit pentru ca atunci cind sunt abordat in rusa raspund in romana si acesta e un trend. Grupurile despre care vorbiti sunt o minoritate si membrii sau aderentii lor sunt luati peste picior atit in societate cit si in spatiul public, cu mici exceptii. E adevarart ca o mare parte a adultilor sunt inca prorusi insa chiar si acestia prind incet la minte. Oamenii care au fost spalati pe creer zeci de ani nu isi pot modifica conceptiile peste noapte. Imi pare rau ca lucrati in domeniul care atrage atit de multi „limitati” indiferent ca sunt de la est sau vest de Prut…

      65
    • Ți-ai găsit unde și si cu cine sa folosești psihologia inversa mai pui de ciolovec…

      4
  4. În concluzie Dodik va câștiga alegerile, iar Usatai pe locul doi. Maia nici nu va apărea în top. Ăia o urăsc. O urăsc rușii că a făcut studii în vest, o urăsc românii de acolo, că s-a aliat cu Dodon. Plus propaganda că în timpul mandatului de ministru a fost un fel de Abramburică. Posibil doar minciuni, habar nu am.

    1
    • @gabi S.

      Nu știu tată cu cine lucrezi tu, dar îndrugi prostii nasoale rău de tot.

      Ce zici tu era valabil pe la începutul anilor ’90. „Moldavanii” se exprimă greoi în orice limbă – lucru explicabil chiar și atunci când vorbim de tineri – majoritatea cu IQ mai mare de 80 preferă să vină în România sau chiar și mai departe.

      Ca să înțeleagă și alți cititori – ce spune acest băiat poate fi aplicat doar pe arii unde predominant locuiesc etnici ruși – exemplu Bălți. În mediul rural în centru și în sud (exceptând Găgăuzia și zonele unde locuiesc bulgari), țăranii nu știu o boabă rusă. Iar cei care știu, majoritatea vorbesc cu un așa accent că nici măcar rușii nu o înțeleg.

      @Răzvane

      Serios acu, tu nu îmi publici comentariile în 3 din 5 cazuri când zic ceva de rău de Cubreacov și îl lași pe ăsta să abereze în așa hal?

      24
      • @Dienaris @Patriot.
        Voi cam vorbiți prostii. Dl. Dienaris ați cam fost luat uneori la întrebări de adminii site-ului pt prea mult drag de Rossia. Am dat exemple de nume și grupuri, că știam ce întâmpin.
        Șî vreau să explic și sensul postările mele. În Re. Mo., România este aproape inexistentă. Și asta este problema celor ce sunt plătiți bine, inclusiv din buzunarul meu. Adică sereisti și sieisti, securiștii cum le zicem în popor. Acești ticăloși eu cred că sunt trădători. Când din bugetul ce le crește în fiecare an, ei nu reușesc nicio acțiune, dar absolut niciuna, nu este nimeni care să îi întrebe nimic?

        11
        • din nou prostii

          10
          • Ca tot veni vorba de moldoveni și eu lucrez cu ei 90 la șut spun ca sunt romani la origine de comunicat comunica și în rus și în românește depinde de unde sunt și sa știți ca cei care au cetățenie ii forțează de multe ori sa vorbească doar în romana pe cei lalti fără, și dacă aia le răspund în rusa sau vorbesc în rusa nu le răspund pana nu vorbesc în românește majoritatea cu ost rome este doar cae e mai ușor în rusa din cauza familiei care este rusolila… Mai putini gagauzi aia nu știu boaba doar turca veche și rusa da sunt citiți colegi sai învețe și pe aia românește și când ma refer la colegi ma refer strict la moldoveni de peste prut

            9
  5. Vor câștiga proștii pupinc*uriști trădători de țară incompetenți și corupți care tot pozează în apărători/salvatori ai unei bucăți de pământ ruptă din România (momentan).

    Mai avem și noi așa ceva prin țară că doar suntem, în mare măsură, înrudiți.

    Sper la o minune, totuși… tinerii de acolo ce naiba păzesc?

    9
  6. Vazusem o discutie la o conferinta strategica din sua pe youtube, despre moldova, in care se ziciea ca armata din transnistria exerseaza trecerea Nistrului cam saptamanal sau lunar, ceea ce la saracia lor sunt multe resurse alocate denotand o importanta pt strategia de a controla moldova… o eventuala trecere a nistrului daca s-ar pierde controlul politic al moldovei.
    Dar pana atunci mai exista frauda la vot, si nerecunoasterea efectiva a rezultatelor daca va iesi Maia, cum a fost cu Nastase la chisinau adevaratul castigator dar la primarie s-au instalat Pro Rusii.
    Insa da, daca se produc miscari radicale in Moldova vom putea asista poate la o Ucranina 2.

    1. Castigarea populatiei. Eu vad in primul rand unificarea ca fiind buna abia dupa ce am castigat marea parte a populatiei RM deoarece alftel ne vor putea submina din interior, si in timpul crizei nu vor „face cordoane umane” in jurul institutiilor sau vor de a bloca diversionistii sau omuletii verzi care ar aparea. Populatia RM ar juca un rol important in acea criza.

    2. Noi putere economica. Eu cred ca prin putere economica putem atrage RM de partea noastra fara sa facem prea mult efort. In interviurile sale George Friedman spune ca singurul obiectiv al romaniei pt urmatorii 30 ani este sa devina un „Power house” economic deoarece putem sa facem totul de la IT la Turism.

    3. Momentul oportun(o criza). O vorba frumoasa a lui Friedman „Crizele nu fac decat sa accelereze tendintele. 10-20 de ani se poate intampla nimic ca in 6 luni sa se intample mai mult decat in 20 ani”. Posibile crize pe care le-am ratat: 1991 distrugerea URSS, 2014 razboiul din est, 2020 criza de covid. Dar sunt sigur ca vor mai aparea crize in urmatorii 10-15.

    25
    • Ai perfecta dreptate, intrebarea principala nu este cine va fi ales ci ce se va intampla in ziua D+1.
      Indiferent cine iese sunt sanse foarte mari de scandal.
      Iese Dodo o sa tipe sustinatorii UE preponderenti din orase ca a fost frauda si ca nu s-a putut vota in diaspora (vezi 2016), deci protest in piata, corturi etc.. Fiind in orase pot forma masa critica mult mai rapid si sunt vizibili.
      Iese Maia o sa intre in actiune zona sovietica, astia se pot aduna mai greu, deci cel mai probabil ca vor avea pretentii regionale de autonomie (vezi UTA Gagauzia cu 130 K de locuitori) si zona adiacenta Transnistria.
      Daca din prostie/trufie imperiala/sfat prost un singur soldat rus sau loialist a pasit pe partea dr. a Nistrului, asta va fi triggerul perfect pentru punctul tau nr. 3.
      Armata Moldovei si fortele MI sunt putin peste 0 la dotari, dar in mod cert vor reactiona atat cat pot.
      Intrebarea de 1000 de puncte este : What’s the next step? Vor descoperi subit baietii din FOS poate si cu tovarasii de job din A-stan vestitul peisaj Moldovenesc iar prin zona se vor reclama OZN-uri, fara motiv unele depozite vor exploda iar sistemul de gestionare al retelei electrice va fi lovit subit de un virus care a produs o supraincarcare si a ars nodurile si trasnformatoarele, impreuna si cu reteaua de comunicatii ?
      Ca si pattern, in nicio tara din fostul spatiu sovietic nu a fost facuta o tranzitie de orientare regim pe alta sfera de influenta fara conflict. Armenia visa la o rocada acum un an si vezi in ce situatie este acum.

      7
  7. Din păcate va câștiga dodon. Și pe bune, nu prin rapt ca si colhoznicul de la Minsk. Apoi o să fie o altă matrioska putleristă și tot așa…

    5
      • Am avut colegi moldoveni la facultate acum vreo 20 și ceva de ani. Ce să zic, moldovenii erau ok, foarte naționaliști dar aveau ”ceva” aparte- nu se considerau români în înțelesul pe care îl dăm noi termenului. Ei erau ”altceva” și mă gândesc că apartenența la un imperiu uriaș (Țarist și apoi URSS) i-a schimbat. În România ar avea un rol marginal. Gândiți-vă ce probleme au fost între moldoveni și munteni după Unire ( Nică al lui Ștefan a Petrei fiind unul dintre separatiști- ăsta a fost și motivul real pentru care a fost dat afară din învățământ).
        Pentru cei pasionați de opera lui Ionel Teodoreanu – La Medeleni, redau din memorie un dialog între Vania și un țăran din Bălți: De ce să ne unim cu România? România e cât o gubernie de-a măriei sale Țarul…

        17
        • Trebuie sa iasa si ei in lume,sa vada ca au alte oportunităti…asa li se schimbă punctul de vedere fară ajutor.(se vede cu cine a votat Diaspora).
          Este normal sa fie inerții…uite in Ro căt a durat Iliescu.

          1
  8. Din pacate, datorita lipsei de viziune a „strategilor” nostri, Moldova e pierduta pentru noi pentru o lunga perioada de timp. Cultural Romania e inexistenta acolo, Maia Sandu e un fel de suveranista locala, vorbeste de natiunea moldoveneasca de multe ori..

    Economic se mai misca ceva dar e prea putin iar cu simbolisme gen SMURD nu faci mare lucru.

    De ce spun ca e vina „strategilor” nostri, multi facuta la scoala lui Oprea? Pentru ca au mizat pe personaje fara anvergura, nu au sustinut „construirea” unor politicieni moldoveni cu o oarecare anvergura, au subestimat influenta culturala a Rusiei (fiecare post romnesc TV ar trebui sa fie prezent si in Moldova), au mizat pe mafioti gen Plahotniuc s.a.m.d. Amatorism…disparitia miliardului o anchetau mai abitir niste „expati” de la Bucuresti, pentru ai nostri era un non-event….

    Ce ar fi de facut? Pai e evident ca Friedman avea dreptate cand spunea ca urmatorii 30 de ani trebuie sa ne dezvoltam economic. Punem on hold planurile de unire si actionam pe termen lung…ce face Ungaria in Transilvania e un exemplu destul de bun…si ochii pe aia pe acolo ca prea se joaca cu initiativele de genul astahttp://www.minority-safepack.eu/

    11
    • @steppewolf

      Toți politicienii pro occidentali care vor să ajungă la guvernare vor fi ”suveraniști”. Efectiv nu au de ales. Ideile de dreapta au fost compromise complet și pentru o perioadă lungă – să trăiască Roșca și Ghimpu.

      Și sincer vorbind, decât ”unionism” aberant ca a lui Simion, care pe termen lung a avut un efect negativ, aș prefera niște ”suveraniști” sănătoși la guvernare. De la începutul războiului în Ucraina, RM se află într-o criză economică atât de profundă, că mai au puțin și se întorc la situația din ’90.

      România nu-și poate permite economic Unirea cu RM azi, chiar dacă ar fi acolo 146% unioniști. Prefer o RM ”suverană”, dar cu un vector proeuropean clar definit, prosperă, liberă și scoasă în totalitate din sfera de influență rusă. După aia va veni și Unirea și toate cele.

      13
      • De acord, cam asta incercam sa exprim si eu spunand ca Moldova e pierduta (pentru noi) pentru o lunga perioada de timp.

        Simion devine foarte nociv, mai ales si cu tampenia aia inutila de la Valea Uzului. Nu stiu cine si de ce l-a „creat” pe baietasul asta dar a reusit sa deturneze de la ideea de unire multi moderati si bine-intentionati

        9
        • Nu sunt de acord, aici trebuie jucat pana la ultimul fir de par, dinte sau unghie, chiar si atunci cand totul pare pierdut. Dincolo de problema reunificarii, mult mai periculoase sunt moldovenismul si intarirea Transnistriei cu un posibil debuseu spre gurile Dunarii.
          Daca pierdem complet meciul in R. Moldova, ne asteapta probleme mai mari in spate!
          Cat despre George Simion, permite-mi sa nu fiu de acord. Da, nu intotdeauna e inspirat, insa isi cauta nisa lui, aceea de independent. Ceea ce nu e usor deloc, mai ales dupa ce si-a tocat banii la europarlamentare, pierzand. Nu s-a resemnat.
          La fel, nu ne resemnam pe problema R. Moldova!

          22
        • Da, valea uzului a fost o mizerie din ambele parti. Dar si eu cred ca Moldova este pierduta pe termen scurt. Din pacate cetatenia romaneasca pentru Moldova nu a insemnat o mana de oameni care simt romaneste sa se intoarca acolo si sa faca treaba ci o armata de moldoveni care au primit liber la Europa. Nasol cand pui burta inaintea neamului, si aprecierea asta nu imi apartine mie ci a unui domn ofiter, nationalist din ala hardcore, insa este singurul nationalist cu care eu pot vorbi calm o ora ca mai apoi sa ne sfadim.

          6
          • cand lucrurile se vor nasoli dincolo de suportabil in R. Moldova, atunci si cei care au cetatenia romana mai mult din interes isi vor aminti brusc ca sunt romani… sa vedem cand vine momentul ala.

            17
          • @lt(rez)

            Eu m-aș întoarce mâine acasă… dacă aș avea cu ce trăi acolo.

            Mama are 30 de ani munci asistentă medicală și are salariu de tocmai 750 de ron. Să-ți găsești un loc de muncă la birou cu un salariu mai mare de 1000-1500 de ron (și doar în Chișinău) dacă nu ești IT-st nu ai #nicioșansă.

            Să caut locuri mai ”călduroase” apelând la ”unchi” și la ”cumătri” îmi este greață. Prefer să stau la Iași pe cont propriu și să-mi fac un viitor muncind cinstit.

            24
            • Imi pare foarte rau sa aud asta si stiu ca este greu.Pot sa inteleg atitutdinea ta si ma bucur ca ai gasit o solutie pentru tine.

              9
              • @lt(rez)

                Din păcate asta-i situația. Și e motivul principal pentru care nu pot să-i sufăr pe putiniști și alți lingăi de-a lui care s-au cam înmulțit ultima vreme pe aici. Ne-au dezbinat țara și ne-au otravit viața de secole. Iar acum îmi povestesc aberați despre românii din RM care nu-s români. Și nu doar despre români.

                Ce se întâmplă acum în Karabah tot e din cauza lor. Dacă nu-și băgau coada de șobolan spurcat, în 30 de ani o rezolvau pe cale amiabilă. Că au fost idei și planuri de reconciliere.

                8
                • Da Dienaris, dar sa nu fim surprinsi, daca cititm testamentul lui Petru cel Mare, ai acolo toata politica externa de secole a Rusiei comasata intr-un document relativ scurt. Ei asta fac de sute de ani, nu de ieri de azi. In 1812 au taiat cu fierastraul cat au avut chef din Moldova.
                  Ne vad mai degraba pe noi responsabili, stii ca ai ursul la gard si tu nu iti cumperi caini de paza seriosi (servicii) si o pusca de vanatoare sanatoasa (inzestrare militara serioasa).

                  5
            • Lucrurile se vor indrepta…Crivățul bate in favoarea Europei.
              Stai unde-ti este mai bine si fa-ti datoria de Cetațean,votează.
              Zice lumea ca Dodon se refugiază la Bucuresti de teama represaliilor!??

            • Asta trebuie spus oamenilor …. ca unirea va aduce imediat o crestere de venituri semnificativa … de la ajutoare sociale, alocatii, somaj, salar minim pe economie etc cu preturi crescute nesemnificativ. Atunci poate multi se vor mai gandi cand merg la vot!

              1
          • @lt(rez) Hai sa-ti zic doua povesti, una recenta si una mai veche.
            Prima:
            Pe 30 septembrie anul curent am plecat intr-o scurta excursie in Franta (pentru rautaciosi, m-am dus sa-mi iau croasantele gratis de la MBDA). Urcam in avion, ajung la locurile noastre unde dau de o doamna (cam 50 de ani varsta, ochiometric) care statea pe locul de la culoar si un domn in spatele ei care statea (era de fapt blocat de doamna) pe locul din mijloc. Ii explic doamnei in romana, engleza, celalalt domn (care vroia sa iasa) i se adreseaza in romana si franceza, nimic. Doamna ne tot arata biletul conform caruia ala era locul ei. Si nu se misca neam de pe loc. Si nu spunea nimic in nicio limba.
            Evident, blocam un avion intreg. Intr-un final glorios vine insotitoarea de bord si reuseste cumva s-o mute pe doamna astfel incat domnul blocat pe locul din mijloc iese si se duce la locul lui iar eu si onor nevasta ne putem ocupa locurile noastre.
            Ulterior, am tras cu ochiul la pasaportul doamnei. Era cetatean roman originar din Republica Moldova si locuia la Iasi (aici am tras cu ochiul la declaratia doamnei, trebuia sa completam una).
            De fapt, ar fi trebuit sa ne adresam in rusa, doamna nu prea vorbea altceva desi era cetatean roman.
            A doua:
            Ma duc in city break la Chisinau de 1 decembrie 2018. Au fost oameni care ne spuneau „La multi ani!” (si tineri si batrani) asa cum au fost si oameni care ne spuneau ca ei nu vor unire si nu-i intereseaza si ca e o prostie. Noi nu le spuneam nimic, ei ni se adresau, cumva „tipam” a romani. Nu am pretentia ca un contact cu RM de cateva zile este edificator sau reflecta o tendinta sau o statistica. Altfel, ne-a placut mult la Chisinau si vrem sa mai mergem.

            10
            • Da, realitatea unui dus rece stimate Nicoale. Nu am nimic de adaugat la ce ai scris tu. Am mult de reflectat, asta asa este.

              4
            • la povestea cu tanti, realitatea inconjuratoare o va constrange sa invete incet-incet romana. Probabil sunt multi descendenti din romani sau familii mixte, rusificati si care au dreptul la cetatenia romana. Si asta nu cred ca ii obliga sa stie romana la momentul eliberarii cetateniei, fiind un drept mostenit din parinti. Si oarecum mi se pare normal.

              5
              • Chiar săptămâna trecută am interacționat cu o doamna din Carei care vorbea româna cam de un A1. Cum sunt unguri care traiesc izolați in comunitatile lor si nu reusesc sa învețe româna tot asa sunt si gagauzi, bulgari si ruși.
                Cand imi primeam CNP-ul la Consulatul din Chișinău, la un ghișeu de alături un domn, trecut de varsta medie, (părea sa fie gagauz) a semnat cu litere chirilice. D-soara de la ghișeu la luat la trei parale „ca cum d-le nu stiti sa va scrieti macar numele in română?”.. până la urmă tot ea i-a arătat cum se scrie si omul a semnat. Dreptul la cetățenie il au toti urmasii celor născuți înainte 1940, indiferent de etnie, inclusiv cei din Bucovina de nord si Bugeac…. sunt poate câteva sute de mii de ucraineni, bulgari, gagauzi si alte etnii care pot obține cetățenia.

                6
              • Nu mi se pare absolut deloc normal! Ca interesele politice ale unora au creat o industrie din asta e una. De aici pana la tot felul de mizerii e un pas foarte scurt: https://www.g4media.ro/dosarele-cetateniei-pentru-260-000-de-moldoveni-blocate-temporar-suspiciuni-din-cauza-rusilor-si-ucrainenilor-care-vor-sa-devina-romani-cu-acte.html
                Cetatenii romani trebuie sa cunoasca limba romana la un nivel care sa le permita sa se integreze in societate. Chiar si in cazul redobandirii cetateniei.
                Realitatea nu o va convinge prea mult pe doamna care mergea la Paris, ori la munca ori la copii. Sa ne amintim de apartamentele fantoma cu sute de ocupanti: https://www.mediafax.ro/social/acasa-doar-in-buletin-1-700-de-moldoveni-intr-o-garsoniera-nimeni-nu-i-a-vazut-vreodata-18611542

                5
                • Eu acestor rusi le-as explica ca dupa ce voteaza ptr Unire…. devin cetateni romani cu toate drepturile , inlcusiv la pasaport si sunt si europeni.
                  Si ca oricum optiunile lor cam astea sunt :
                  – cu Romania si acces in Franta, Italia, Germania samd .Pacat de Brexit ca nu se mai pot invita la un ceai pe iahtul lui Abramovici
                  – cu Ucraina si posibil „acces” la cucuie!

                  Si ca personal le cer doar o mica favoare – sa contiunue sa distileze si in Romania reunita votca Stalichnaya!

                  6
                • Am citit articolul despre apartamentele fantomă si consider ca l-a scris un neprofesionist care trebuie concediat.
                  „Oamenii [se refera la cetatenii României cu domiciliu in RM] îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană şi sunt luaţi în spaţiu, în sate sau oraşe apropiate de graniţă.”
                  Cetațenii României sunt egali, indiferent de etnie, religie, orientare sexuală sau de faptul că au domiciliu in Romania sau in afara granitelor si toti au nevoie de buletin pentru aceleasi scopuri: ca sa se căsătorească, ca sa ia credit, ca sa-si cumpere o casă, ca sa nască, ca sa fie internati in spital daca bolesc de Covid, ca sa-si primeasca certificatul de deces cand le-a veni timpul.
                  Pentru cetățenii români, cu domiciliu in R. Moldova, care vor sa plece in UE, sa isi faca buletin e ca si cum s-ar duce din Chișinău la București prin Cluj, fara ca sa aiba vreo treaba in Cluj. Ei pleaca la fel de bine in UE cu pasaportul care le vine direct la Consulatul din Chișinău sau Bălți; pentru buletin trebuie să facă două drumuri suplimentare in Romania si sa plateasca cuiva ca sa il ia in spatiu, deci cheltuieli suplimentare de bani si timp. Nu-i vorba, unii isi fac si CI, dar nu din necesitate.
                  Dimpotrivă, cei care vor sa se stabileasca in Romania nu pot sa nu aiba buletin pentru ca am scris mai sus de ce.

            • @nicolae

              Am întâlnit și eu din ăștea care nu erau în stare să explice vameșului ce treabă au la Iași. Ba mai mutl chair, ultima vreme (pân la covid) era ceva ”normal” să auzi vorbin în rusă în weekend la Palas (un mall din Iași).

              Dar totodată e o mare diferență dintre realite și ce ne povestește Gabi.

              Problema cu staliști, dodoniști, unioniști și alte tipuri de iști s-ar rezolva de la sine în câțiva ani dacă nu ar fi mereu alimentată de clasa politică de la Chișinău în fiecare campanie electorală.

              Așa cum aici o ard cu alocații, salarii minime, pensii și alte prostii, acolo îi cu Unirea.

              Ăștea de dreapta îți povestesc că dacă ne Unim cu România, pese 5 minute după Unire, nimeni nu va mai vorbi rusește, salariu minim va fi de 1000 de euro, drumurile automat devin ca alea nemțești, corupția dispare ca fenomen și multe alte povești dragi auzului.

              Dodoneii, șoviniștii de la Patria-Rodina și alții de teapa lui Usatâi – dimpotrivă – imediat ce ne unim – toți etnici ruși vor fi expluzați din țară, da nu înainte de a fi violați, da la modul hardcore – de la pisică la bunică. Găgăzuzii după ce vor fi împușcați și arși pe rug în Piața Marii Adunări Naționale vor fi trimiși de la mic la mare la săpat sare, iar restul care mai rămân vor fi iobagiți și trimiși să slujească cotropitorii români burghezo-moşiereşti.

              Și așa a fost și este an de an, la fiecare campanie electorală, pân nu a venit Maia Sandu cu politicile sale de centru (cu o nunață abia percepută de dreapta). Evident, pentru cei din România, e cățeaua lui Putin. Moldova stat suveran, de Unire nu zice nimic, când e întrebată despre Rusia – spune că interesul Moldovei e pe primul loc, dacă rușii azi ne vând gaz cel mai ieftin, cumpărăm de la ei, când e întrebată despre România – în loc să zică că vrea să mute parlamentul măcar la Iași zice că România e ”doar” un partener strategic important – și cireașa de pe tort – s-a aliat cu Dodon împotriva nuș cărui Plahotniuc acolo apoi a dat guvernul socialiștilor.

              BINGO, 5 din 5 ca să o consideri kgbeistă, securistă, fsbistă, omulu lu femeia, femeia lu omu și ce mai vreți voi acolo. Doar că realitatea e oleac altfel. La cum e devizată și spălată pe creier societatea din RM în ultimii ani, discursul de dreapta nu are nicio șansă să aduc reconciliere și consolidare. Cred că e primul politician prooccidental din RM care are așa susținere din partea etnicilor ruși sau ucraineni. Nu zic că e mare, dar alții pân la ea nici măcar atât nu au avut.

              Eu nu m-aș grăbi să o bag în gașca kgbiștilor, așa cum fac unii pe aici. În alea 6 luni cât a fost la guvernare, au reușit să facă mai mult dectâ cei care au fost pân la ea în 6 ani. Și cu tot efortul depus de dodonei după plecarea de la guvernare, unele chestii așa și nu au reușit să le aducă la starea lor de înainte – ex. Curtea Constituțională care a suspendat ratificării unui împrumut primit din partea Rusiei la cerearea lui Dodonel.

              5
      • De nicaieri nu-i semn de nici o mila
        Si s-a ajuns in cel din urma hal
        Si moare Basarabia umila
        Cu capu-n vechiul sac imperial

        N-avem puterea sa-mpartim o paine
        Ne facem socoteli de precupeti
        Ca tot acolo sa ajungem maine
        Cu pasii doar oleaca mai inceti

        Si totusi si totusi am fi putut imparti o paine cu rudele noastre..
        Dar nu ! noi am dat painea naostra spre beneficiul altora!

        13
    • Am mai explicat pe site de ce, nu reiau toata teza de doctorat aici. In Transilvania Ungaria face bani. Si bani buni. Noi avem potenta si posibilitatea sa facem mai multi bani in Ungaria, dar ne cacam pe noi si ne sabotam reciproc(romanas pe romanas).
      Restul este gargara. Ungaria investeste la baza economica, preia si vinde produse si servicii cu valoare ridicata economica mai departe catre Europa apuseana.
      Da, ne-o trag ungurii economic aproape saptamanal, dar nu ii vorba de aruncat cu rosii stricate peste granita si dezlipirea Translivaniei sau alte fatasmagorii ci pur si simplu speculeaza orice sincopa ceea ce ii avantajaza economic.Oau, aflam ca lumea este intr-o competitie eterna.
      Nu dau cu teorii aici, reiau ce am spus cand noi a trebuit sa facem recrutare pentru un HUB IT automotive care noi romanii nu am fost in stare sa-l tragem la Arad. Era vorba de un HUB IT pe langa o hala de productie automotive.S-au dus la unguri si eu si altii care am lucrat pe proiectul asta, am ramas cu buza umflata si promisiunea unei invitatii la gulas la Szeghed. Investia in Ungaria s-a ridicat la aproape 1 mld de Euro, bani care sedeau bine in visteria noastra decat in a lor.
      Si nu doar cu astia pierdem zilnic, dar cu ungurii asa ii de bun agur periodic tot felul de bombalai sa o bage cu amentiarea ungureasca si frectii al piciorul de lemn, faptul ca Dacia merge tot mai mult spre Tanger si mai rau primul model electric romanesc se produce in China ii o m*ie economica cat toate zilele.
      Daca privim prin optica lui 1900 problema asta, acolo si ramanem.

      23
      • Referitor la unguri – chill, dinamica este in favoarea noastra. Rata de crestere economica a Romaniei e mai mare ca cea a Ungariei asa ca e doar o chestiune de timp pina ii depasim cu sau fara meleardul lor de EUR in hubul IT.

        Republica Moldova:
        1. Cand va fi sa ne „unim” nu o sa ii intrebe nimeni pe moldoveni daca vor sa se uneasca cu noi. Poate dupa facem un referendum… Asa ca Dodon, Maia Sandu & Co sunt zgomot de fond. Zilele astea Rusia pierde controlul asupra Caucazului – vezi razboiul din Nagorno-Karabah asa ca e doar o chestiune de timp (nu foarte mult) pina ce ne „unim” cu R. Moldova
        2. Scria cineva mai sus cu exercitiile rusilor din Transnistria care simuleaza o invazie a R. Moldovei. Nici nu stii daca sa razi sau sa plangi cand vezi ce tehnica de lupta au. BTRuri care nu au mai fost modernizate din anii ’80 si alte piese de muzeu. Macar sa aiba cateva sute, dar nici macar. Exercitiile alea sunt un spectacol jalnic care sincer sa fiu cand le vad mi se pare ca invita la o agresiune impotriva Transnistriei – ca din punct de vedere practic nu au cu ce sa se apere.

        Asa ca chill, cel mai probabil va castiga Dodon si nu se va intimpla nimic – nici rau, nici bine.

        20
        • De acord. Prea se atrage atenția la ce doresc sau nu moldovenii, sau li se cere sa fie mai patrioti ca cei mai mari patrioți, sa stea toata ziua cu gandul la idealul national si nu la burtile copiilor lor, sau li se pune grija Unirii in cârca lor de parca ei si numai ei se fac vinovati de cedarea Basarabiei in ’40, si parca unii ar astepta ceva de la ei in schimbul cetățeniei.

          Nu e sigur că câștigă Dodon, la alegerile trecute a primit doar cu 4% mai multe voturi ca M. Sandu si a reușit să dezamăgească multa lume de atunci.

          5
      • Da colegu sunt foarte chill, insa trebuie sa capitalizam aici. Nu mai avem voie sa pierdem investii in favoarea nimanui. Asta daca tot vrem putere regionala, figuri de furnizor de securitate, chestii de genul. Daca nu, merge si asa, sacrosancta vorba.

        8
      • Scuzele mele …
        Ptr mine Am mai explicat pe site de ce, nu reiau toata teza de doctorat aici. suna estrem de interesant.

        D’aia te rog – un limk unde ai explicat

        Si daca ai o teza de doctorat .. si mai interesant …. Daca ai fi incredibil de generos promit solemn ca :
        – nu imi voi insusi meritele tale!
        – nu voi face publice informatii care sa duca la dezvlauirea identittaii tale
        – te voi cita fie ca „lt(rez) de pe rumaniamilitary.ro” sau alt „indicativ” la alegerea ta

        6
        • Nu multumesc, am incercat sa discut cu tine de doua ori cand te-ai comportat de parca ai doua clase ca trenul. De fiecare data ti-am intins mana la dialog civilzat si m-ai pleznit peste ea.
          Pe langa acea postare, cu „teza” mai cauta si cele doua de care iti vorbesc.

          8
    • Scrii niste prostii de imi e rusine…cu tine si cei ca tine…!!! Voi sunteti romani???, ceva patriotism, mandrie, gandire lucida, istorie cunoasteti…??? Nu va mai dat icu parerea daca nii macar…nu ganditi ca oameni maturi…!! La lucruri la care nu te pricepi…nu-ti mia da cu parerea!!!!

    • @steppewolf
      Ref la posturile TV , nu ai dreptate, rusii au secol de experienta in propaganda si dezinformari. chiar daca deschidem 100 de posturi TV acolo, vom sfarsi de idioti sa transmitem noi mesajele lor, pentru ca angajatii vor fi tot loco si greu de monitorizat
      24/24.
      Solutia economica este cheia, ce impiedica azi RO sa trimita o delegatie Romgaz si Transelectrica la Chisinau cu un contract baban de distributie si sa le spuna ca asta este singura metoda de schimb comercial pentru produsele lor, pe care noi oricum le avem intern sau din CEE, iar ei cumpara acest lucru din CSI? Si bonus, pentru ca sunt un popor frate apelam la UE sa declare zona din stg. Nistrului teritoriu ocupat al unui stat partener UE si sa refuzam orice legatura comerciala cu acea zona? Sigur ca vom lua flit, dar delegatia nu trebuie decat sa lase hartia acolo, sa revina in RO si inchida orice negociere timp de 60 de zile cu blocaj la import pe „n” motive de ex fitosanitare. Si bonus, inchizi si consulatul unde primesti solicitari de cetatenie, iar in vami se fac contrale la sange pentru absolut orice produs non-ue. Vor suna garantat la rusi, de unde vor primi un raspuns frumos, da… va vom ajuta… fascistii aia imperialisti va vor raul, dar stii si noi avem problemele nostre si unde dracu sa vindem ce ne dati in plus, atata consuma poporul, nu bea vin in loc de apa 🙂
      In primele 30 de zile o ia razna moneda lor pentru ca toti vor da buzna sa cumpere, valuta, in urmatoarele 30 de zile vin problemele de plata salarii, pensii etc.
      Dupa 60 de zile, vor suna in draci sa mai se uite odata pe oferta si poate chiar au si alte propuneri de schimburi echitabile, de ex. arenda teren .

      7
  9. Dodon va câștiga deoarece moldovenii sunt foarte divizați. Este foarte revoltător ca majoritatea moldovenilor care trăiesc în occident și România nu se duc la vot și sa voteze cu un candidat pro UE. Cei din Rusia însă se duc masiv la vot și votează cu Dodon.

    1
  10. S-au pornit rusii.
    Rusia acuză Statele Unite că orchestrează o „revoluție” în Republica Moldova:
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24364113-ultima-ora-rusia-acuza-statele-unite-orchestreaza-revolutie-republica-moldova.htm

    • a pai Serghei Narîșkin e prietenul nostru,l-am si invitat prin parlamentul ROmaniei sa ne tina un discurs,stie cineva tzine l-a invitat pe asta pe la noi?SI cine a protestat in afara de niste amarati de ucrainieni?Noi visam uniri si alte baliverne cand inca avem kgbisti cata frunza si cata iarba printre noi.Apropo,nu va pute nimic la dl Simion?In anii 90 marii nostri unionisti erau kgbisti,acum in rep Moldova populatia incepe sa isi doreasca unirea,sunt inca minoritari cam 30% din sondaje dar e un curent care are tot potentialul de a creste,si ce sa vezi ce sa vezi,deodata din spuma marii apare dl Simion,mare unionist si asta,care face treaba nu gluma,pac un conflict cu maghiarii,pac un protest anti masti,doar chestii de astea demne de un mare unionist.
      Ne meritam soarta ,cu varf si indesat!

      9
      • @dan_bnt

        Nu știu dacă e kgbisti sau nu Simion, merg pe principiul că nu tre să cauți conspirații când sunt atâția proști pe lume.

        Îl cunosc personal, am stat în același cămin în Titu. Și la o masă rotundă organizată de Pro Basarabia și Bucovina i-am zis direct că Acțiunea 2012 și marșul pe care l-a organizat la Bălți a fost ce-a mai mare prostie din viața lui (nu știam că va urma Valea Uzului). Și pân azi cred că totul s-a trecut fără victime și provocări la Bălți e o minune. Ar fi trebuir să fie un fel de Valea Uzului (dacă nu mai grav) cu ruși în loc de unguri.

        1
        • @dienaris-eu nu cred absolut deloc in individul asta si actiunile lui imi ridica mari semne de intrebare si nu cred ca e vorba de prostie aici.Cred ca e vb de cu totul altceva.

          4
  11. sorry guys! este mesajul pentru cei care inca mai vad o unire MD-RO, oferta a expirat acum 29 de ani :). Acum se discuta doar despre sfere de influenta, Unirea nu intra nici macar 1% in discutie, de aceea leadership-ul nu este al RO ci al NATO/UE/US. Moldova este in acest moment o zona tampon intre NATO/UE si zona de influenta a Rusiei cu o mare gaura cand Ucraina a schimbat directia, dar Moldova a ramas ancorata bine in rolul sau. Ca orice no-means land a obtinut beneficii din ambele directii vezi dispersia populatiei care lucreaza afara UE/CSI, este aproximativ egala iar comertul MD este impartit intre CSI si UE. S-au complacut in aceasta postura si in opinia lor cred ca poate duce la infinit, de aici atitudinile de multe ori sfidatoare la adresa RO/UE/NATO ale conducerii, ei fiind dealtfel si printre beneficiarii directi ai acestei politici. Scapa din vedere faptul ca fiind o zona a nimanui NIMENI nu investeste nimic.
    Viitorul pentru ei – din pacate nu pare prea bun, va veni o zi in care une dintre cele 2 mari blocuri va dori sa preia aceasta zona in sfera sa, iar prima sansa o va avea NATO/UE din considerente geostrategice.
    Rusia, pana acum a aratat cam tot ce poate face: coruptie, propaganda, crearea unui focar mocnit de conflict, contracte bine facute, achizitii de companii cheie etc. Efectiv asta este nivelul maxim al posibilitatii lor, invazie militara nu au cum sustine peste o Ucraina impotriva lor, iar efectivele din Transnistria + loialistii sunt o bascalie de forta cu dotari de acum 30 de ani. NATO/UE nu au reactionat, cu toate ca din absolut toate punctele de vedere (financiar, afinitate, contracte economice, populatie acceptata in UE dar fara drept permanent de sedere etc) sunt superiori Rusiei .
    Pentru cei care fac propaganda in comentariile anterioare, am o singura intrebare, CE credeti ca se va intampla in momentul in care NATO+UE+USA vor lua decizia sa preia Moldova in sfera lor de influenta ? Care va fi reactia Rusiei = ok guys, ne luam jucarile si plecam sau.. Dombas.
    Va rog sa nu omiteti un aspect, USA au o experienta infinit mai mare decat Rusia in schimbari de guverne, revolutii, campanii presa etc.
    Apropos, cand o tara ca USA a acceptat ca intre limita ei de influenta (RO) si teritoriul unui stat prieten (UA) sa existe un teritoriu cu statut incert ?

    13
    • @ADR

      Excelenta analiza! Jos pălăria!
      Cam asta e realitatea.

      As mai avea de adăugat că acest statut in care se complace RM (fundul in doua luntri) nu asigură decât un minimal standard de viață (și acela în proporție de 60-70% datorita banilor trimiși de către cei la munca in Occident datorita cetățeniei românesti).

      Iar acest standard minimal de viață (salariile din RM sunt undeva spre un sfert/o treime fata de Romania iar preturile nu sunt cu mult mai mici la servicii și coșul zilnic) poate rămâne așa doar cat UE/Ro nu decide sa le „taie robinetul”. Fără subvenții, ajutoare și fără acces la piata UE pentru vinuri, RM ar colapsa rapid.

      Ar fi un moment propice sa se rupă de Rusia: Transnistria e total izolata de un eventual ajutor rusesc prin Ucraina iar așa zisa „armata transnistreană” e o gluma, însă ei s-au obișnuit cu acest statut și cu un dublu discurs (fiecărei părți ii spune doar ce vrea sa audă).

      Istoria ne spune că un astfel de statut incert nu poate rămâne bătut în cuie pe termen lung.
      Orice mic dezechilibru (de exemplu câteva sancțiuni din partea UE) ar prăbuși tot establishmentul economic (și așa extrem de firav).

      4
    • Corect cu doua observatii.
      1. Din pacate politicienii nu scapa din vedere ca la ei nu investeste nimeni. Doar ca, pe modelul Dragnea, prefera sa fie stapani peste o runina decat dupa gratii intr-o tara prospera.
      2. Despre SUA din pacate nu cred ca Moldova se afla pe prima pagina in lista de probleme gestionate de Departamentul de Stat sau daca vrei CIA. Au altele mai „grele” de la Coreea de Nord la Venezuela. Este rolul nostru ca tara sa ii sprijinim pe moldoveni „pe calea cea dreapta”. Si nu neaparat spre unire, pentru ca din contactele limitate pe care le-am avut cu ei am observat ca se considera moldoveni nu romani si chiar au un usor aer de superioritate culturala. Chiar daca recunosc ca sunt emigraniti economici si unii dintre ei si-au cam facut scoala pe aici.

      2
  12. Simion este o papusa a rusilor. Il promoveaza pe Calin Georgescu, un mare admirator al lui Dughin, si tezele marca sputnik cu Romania colonie, romanii sclavii UE, sa reusim prin noi insine, jos botnita si alte narative mizerabile. Din fericire, Simion nu a pacalit prea multa lume, dar nu pentru ca românii sunt educati, ci pentru a alti mincinosi au fost mai capabili decât el.

    4
  13. Unii basarabeni înțeleg ce se întâmplă în țara lor.

    https://youtu.be/VbxrnWehGKM

    5
  14. Până una alta Transnistria este teritoriu eliberat de nazismul occidental și de interesele sataniste ale noii ordini mondiale, conform propaganda rusă. In R.M. americanii vor să influențeze alegerile dar Rusia nu. Probabil în Rusia ar trebui să domnească democrația autentică dar nu este nevoie pt că democrația este de fapt pericolul care îl paște pe cetățeanul cinstit. Până când vrăjeala asta pentru proști va mai prinde în regiune nu se va întâmpla nimic bun. Igor Dodon parcă spunea acum câțiva ani (sper să nu mă înșel in privința personajului ) că nu are ce să mai caute „jandarmul român” pe străzile din republică… Păi nici nu au existat jandarmi români, acolo sunt doar btr-uri sau ce or fi alea RUSEȘTI!

    5
    • @Razvi
      Dodik se referea la perioada interbelica, când conform narativului propagandistic, Moldova era ruptă de la ” trupul sfânt” al URSS. Că jandarmii se comportau și atunci ca la zece august, rămâne de lămurit.

  15. Nu stiu ce inseamna ptr voi Basarabia …
    Dar pentru mine .. mai bvne il citez pe Matcovski
    Trecută prin foc şi prin sabie,
    Furată, trădată mereu,
    Eşti floare de dor, Basarabie,

    Eşti lacrima neamului meu.

    Lacrima mamei mele.
    Lacrima tatalui meu.
    Pentru mine este durerea a parintilor mei …. durere care, inca , ma doare!
    Ani de zile, vreo 20, mi-qam vazut parintii pfilindu-se in fiecare primavara de dorul locurilor natale.
    Cand eram mic .. faceam depresie de primavara din cazua asta! Mama povestea despre forile de sub cetatea Hotinului.. tatal meu numai ca nu lacrima amintionus-i de maluriule Prutului .
    Se uscau. Se ofileau.
    Sufereau „ca niste caini” (asta nu e insulta.. Unii , azi nu cunosc limba romana. A suferi ca un caine este o suferinta muta, indicibila)
    Am crescut cu aceasta durere . Am mostenit aceasta durere… Incerc sa o rationa.izeaz, dar stiti ce ? Mintea porunceste trupului si trupul se supune.. mintea porunceste siesi si … nu este ascultata!
    Este durerea mea cea nestinsa (ma rog nu singura!)

    Azi, dupa atatia ani , la 29 de ani impliniti de la proclamarea independentei RSSM si devemirea ca Republica Moldova ….

    Mai pierdem Basarabia o data
    Si noi suntem pierduti in veci de veci

    29 de ani! 29 de ani! O generatie inttreaga crescuta si educata fara „obladuirea” naigaicii muscalesti!
    Si .. se mai zice de Unire ?Macar cat in 1990? 93?
    O intreaga generatie crescuta liber ….. devenita „suveranista”!!! Adica ne privesc cam ca pe Dracu!

    Hai sa va zic ce nu p sa va placa ….
    Putreziciunea porneste de la noi … De la , ei da Revolutia rastalmacita de copii bolsevicilor (ho ba! Tatal meu, in 43 , era prim pretor la Chisnau . Mama functionara in Guvernamntul Basarabiei la Romanizare . Fratii tatei trageau cu tunu in URA [artileristi, reg Sadagura!]. Si cel ce a devenit nasul meu era directoru mammei – adic aDirectorul Romanizarii, rand de ministru)…
    Zoic rastlamacita de copii bolsevicilor …. da .. ca ,aici , in Romania au vestejit mai ales „national” comunismul .. dar nu otr ca ar fi fopts „comunism” ci m ca , mai ales era national!

    Si asa prin 91 sau 92 o delgatie de „oameni de cultura” den Bucale poposist-au la Chisinau … inde au „explicat” ca poezii patritice si atitudini prevcum cele a lui Grigire Voerul Leonida Lari, Matcovski samd eyc nu mai sunt literatura euopeana ci .. câh. Ma rig nu ma steote ca juma dintre desp[etrii nostri sa fi stiut ce ziceau …

    Pe urma alti pui de bolsevici ne-au cantat ca de fpat contraza sa ne unim in ERRORpa! Ca Unirea nu era „moderna”
    Si asa ma ajuns ca tineri basarabeni educati in Romania .. au devemiyt .. ma rog altceva da nu propagansidti unionisti . Nu va indiganti … mipam luta imnjuraturile de rigoare chiar de la ei – va raderti voi dar eu pe Critic atac am fost ëliminat” . Nu ptr comunism” ci ptr nationalism pusr si simplu . Si nu ma refer la Ernu (Tartorele) caruia ii gaeesc scuza (teoretica) ca este un sectanat din familie de sectanti dar si la altii .. bine spalati la creier in centrul uniov Bucuresti!

    Ca cum sa va spui … unii au alta educatie , alte fidelitati decat cele romane (ha! in anii era destul sa fii änticerausist” ca cica sa fii de dreata chiar daca erai fiedeluta Kremilinului!) si muotu au mers :gagaga „in irmaima astora.
    Ntz dragi mei .. in vara lui 90 un june stidentas maldavan imi explica intr-o piata agro-alimnetara (rînoc) din Chisinau ca ii este rusine ca e roman. Rusinea de a fi roman era una primele idei ce le putea zice in romana ….O, sancta simplicitas!

    Mda. Si am mai facut prostia sa dam tone de pasapoarte. Scuze.
    Oasaprotuk roimanesc trebuia sa fie „negociat” . Adica sa se obtina … ei da! accpetarea unirii . De catre rusi din Moldpva „ba Ivam .. cred ca si ti ca si juma din rusii din Rusia ai vrea in Germania, da? Atunci voteaza unirea so dupa ce se gace cere naibii pasaportu! O dsa ti-l dam si te mai pupam pe gingii! A! Nu ne cere sa te pupam in jopa ca stii tptusi avem unii adepti ai amorului german ….. si nu i sa te smultumeasca sa te puope ci o sa te …!!”

    Asa? Asa prea multi romani din Basarabia au plecat in vest .. unde .. eu nu ma mir ca au fots preluati de propaganda antiromana!

    SDi s-a mai zis ca cica nu ne puteam permite economic unirea…
    Mde .. Cred ca totusi ,, era ceva mai ieftina decat se crede! Adica, scuze sunt cinic. Basarabia produce desestula haleala . Vin …Votca (duoa retete rusesti! )
    De perdut ar fi perdut mai ales aia care exporca prea multa haleala in Romania!

    Dar asdtea sunt considerente rationale.

    Eu as fi vrut UNIREA din cauza de dureri de inima. Direrrile parintilor mei care au devenit ale mele!

    A da. Am citat niste versuri.
    Cele care nu sunt ale lui Matcovski .. ghici ale cui sunt ? Dar astea?
    În tragica, neconvertită zi,
    Se urcă Basarabia pe cruce
    Şi nu ştim învierea când va fi.

    Cum cine ? Ale lu’ Kapu ka Kuru, adica ale,pupincuristului Adiran Paunescu , dar care ca basarabeam … era OM :
    Fii om, fii drept şi recunoaşte că, pe deasupra ambiţiilor, intrigilor şi urilor, este Patria, este veşnicia neamului, şi că acolo trebuie să ne întâlnim totdeauna, chiar dacă nu ne înţelegem de fiecare dată. (Ion Antonescu)

    Unii nu au fost oameni! NU SUNT!

    PS .
    Ptr mine Maresalul Ion Antonescu , zis de contimporani sai „Câinele roşu” ramane EROUL care a „pus pumnul in pieptul furtunii”, românul care a facut istorie la modul activ, comandatul la al carui ordin Bizonii (tatal meu + 2 frati) „au trecut dincolo iara sa intoarca prin spada si scut mosia pierduta”, sa isi salveze parintii si pe mama (da inca tata nu aflase asta!!) ramane Ion Cel Fără Mormânt impartasind soarta a sute de mii soldati care i-au urmat ordinul!

    12
    • Ai dreptate, daca se gandesti cu sufletul. Dar daca gandesti cu mintea Unirea este un proiect imposibil azi. Considerentele sunt economice, gandeste numai ce inseamna ca o regiune sa fie conectata la sistemul energetic RO, capacitate de productie + linii de inalta tensiune, retaua de gaze naturale etc. MD are import de resurse energetice din CSI si export in CEE.
      Ambele tari sunt pe nivele economice total diferite, PIB-ul RO per locuitor este in jur de 12,3K USD, PIB-ul MD este aproape la sfert 3.6K USD. Fa un calcul simplu la o populatie a MD de 3 mil X 9K USD rezulta un decalaj de 27 Mld USD. Cat % din populatia RO crezi ca va fi de acord sa-si lase bunastarea deoparte si sa plateasca costul integrarii (te rog sa-ti remintesti anul 2009…)? Probabil ca o foarte mica parte, dintre cei mai sufletisti, capitalismul este pragmatism. In ’91 era un moment ideal, ambele zone erau la acelasi nivel minimal… dar multumim Zambilici&co.
      O ipotetica unire se poate face doar dupa ce este finalizata faza de upgrade economic, de aia Base’ a spus clar ca „vrem sa ne unim sum aceeasi familie europeana”, stia exact ce spune.
      Va veni o zi in care, se vor ruga sa fie absorbiti in UE/RO, dar sorry … nimeni nu face pomeni. Legat de aroganta conducerii lor, au balanta comerciala 65% cu CEE iar RO este in cap de lista cu peste un sfert si in special export din MD, ce ar fi daca in o zi se hotaraste UE sau RO sa ii considere ca nu respecta statul de drept, adica un fel de Belarus si incepe sa le impuna taxe vamale aspre sau pur si simplu sa le impuna sanctiuni, intra in colaps in max 2 luni, iar de foame oamenii uita rapid programele cool de la TV in lb. rusa. Ei vand preponderent produse agricole, cum RO are acelasi specific sunt concurenti pe piata, deci nicio panica daca nu mai exista.
      Pana acum au avut un singur aliat care le-a deschis usile Europei, Romania si ar fi bine sa nu uite acest lucru, altfel li se poate intampla ca in bancul cu evreul, rabinul si locul din casa. Au o sansa acum cum au avut si acum 4 ani, daca o pierd, se mai aseaza inca odata la coada, dar si nota de plata va fi mai mare….

      13
      • Exact asa ar zice si un rus cu biroul in piata Dzerjinski!

        Si nu doar el .. ca imi aduc aminte cum unii baga batu prin gard ca Ardealul ne tine pe titi in carca…..

        Si PIB , ocinai harasho grajdanin .. INSA insa e ceva neclar … luand in considerare paritatea puterii de cumpărare
        – Total 21,260 miliarde $
        – Pe cap de locuitor 8,400 $.

        Cum Romania are un pib PPC de 26.446 $ (locul 59) pe cap .. ceva cdeva imi zice ca „ajustarea” ar putea fi mai usoara daca ne-am vedea de interesul nostru si mai putin de al altora!!!

        De fapt ce vreti voi sa ziceti (tu si Ba’Secu) este ca unirea cu Romania se va face candva …. intr-un an nedefinit intre calendele grecesti si Sfântuʼ Aşteaptă

        As mai observa ca , nu stiu cum, Ungaria s-a strecurat binisor la Chisinau …..
        Dar noi ?
        N-avem puterea sa-mpartim o paine
        Ne facem socoteli de precupeti
        Ca tot acolo sa ajungem maine
        Cu pasii doar oleaca mai inceti

        Insa painea noastra .. o impartim cu aia mai saraci .. si uite asa am sprijinut bacile cgrecesti sa nu dea faliment! Am asigurat succesul capitalist si european al grecoteiTelecom, am facut companie europeana stimabila din OMV , participam cu banii la succesele CeZ, Ungaria se pregtesyte sa devina HUB de importanta regionala cu gazele din Marea Neagra , inveszte peste 1 mld de ueori intr-i capcitate de productie de polioli la Tiszaújváros .
        noi am impumutata nu stiu cate milarde ca sa nu dea austricata faliment …
        Cu reciporca ca OMV a inchis Oltchim ca cica nu era aporpe de un port. Ai crde ca Viena este chiar port la mare, nu

        Mda..
        Si in timpu asta a crecut o noua generatie de „maldavani” care se stiu „suveranisti” si ca, pe fond, ei nu sunt romani desi ar fi romanofoni.
        Nu dragutule romanofonii acestia ferm convinsi de „statailitatea” lor nu se vor gandi la unire …

        Si noi viom ramane cu „bucuria” ca am ratat si Unirea

        A da…
        Unirea se putea face daor la cererea expresa a Republicii Moldova.
        Sau .. „Romani va ordon treceti Prutul!” da prost ca reverzva e cam de mult timp stabilita in Spania si Italia!

        Ada.. Si pare cum se face ca brusc „cineva” s-a deranjat ca maresalul are admiratori in Romania ?!
        E .. acu progres democrratai si mutiincultural .. avem destui (unii scoliti loco la New Europe colegi de pe Strada Plantelor Nr. 21 din sectorul 1) careimediat incep sa ii dea cu holocaustu produs de romani …. ca vorba lu Wiesse4el unii nu prea cunosc istorie …

        Noi? Ne facem socoteli de precupeti dar scoatem din traista noastra ca sa ingrasam gastele strainilor mai bogati decat noi (nu fratilor, nu copiilor nostri nu ! ), ne autoponegrim cu sarg …… pentru un junk e cazan recuoerat din cimitirele de masini fi federala ….Ce mai … muoti pe la noi sunt automancurtizati!

        6
        • Cum Romania are un pib PPC de 26.446 $ (locul 59) pe cap .. ceva ceva imi zice ca “ajustarea” ar putea fi mai usoara

          Nu contest ca nu exista diferente enorme intre diversele zone economice.
          Insa simplul raport cu referinta la dolar, euro sau talanti euboioci .. poa incurca lucrurile .
          Ca sa zic asa .. in 1990 se presupunea ca venitul meu lunar se reducea la doar 32 $ (100 leuti jigariti pe un $). Din astia 32 plateam vreo …. ?! 16-20 numai pe reviste franceze! (considerand pretul tiparit pe reviste!) Mai si fumam , mancam, beam si mergeam cu metroul! Numai cu 16 $ toate astea plus 18 zile la Felix? Ada! Cumpram ca nebunu si presa romana !(pana cand un medic mi-a zis ca din ce stia …. „cine citeste cate 7-8 ziare are prbleme cu tensiunea! Numa 3! Maxim 3!” NU GLUMESC!)
          In acelasi an .. coleg de serviciu se plangea ca el , inginer de calculatoare ar fi avut leafa de doar 35$ pe luna. Cand i-am tras atentia ca el fuma un dolar pe zi (1 pachet de Luky Strike) si ca venea la serviciu cu masina, deci facea un plin pe luna (Oltcit) a clipit maruntel vreo 20 de secunde dupa care a zis „stai ba ca imi iese cu depasire de flotanta!”
          Si normal ca ii iesea ! Cum dracu din 35$ cheltuia .. vreo 37-40 numa pe tigari si benzina? Plus .. cafeau, haleala. intetinerea (apa, electricitate…)? E cam cum ai imparti cu zero! Adica iti „dadea” o afisare de la F0F0 la FFFF pe vechiul IRIS 50 (FCE 256-1024)

          Asa ca ar existat unele „rezerve” .
          Ca simpla conectare la un alt circuit ecnomic , pastrand proportiile , poate ca parent sa produca un salt de 30-70 % cica crestere de venituri. Canci crestere , numa scriptic !

          Ei ei dar aceasta „rezerva” poa fi folosita in varii moduri.
          Si una dintre modalitati este sa belesti „prostimea” adica ca acel teoretic 30-70 sa se transofrme intr0un foarte practic X % in cateva buzunare „care trebuie”

          Si nu ma luatu cu coruptia balcanica, romanistanu samd etc.
          Este si povestea Kurectitudinii teutonice. Ca Federala a pomp[at bani in folosul „puturosilor asistati” din Est! Gramada de melearde!
          Da stiti ceva ?
          in maxim 15 zile puhoiul de bani se intorcea in vechile landuri federale! In putine conturi (ale unor sehr grossen Konzerne de unde erau redistribuiti in mai multe conturi pe persoana fizica) Adica „pulimea” de Wessis era taxata spre beneficiul .. cui trebuia!!

          Ca si asta este Kapitalism ” Gigel are un leu! Cum i-l ieu?” Ca nu pot sa il las pe doboitoicu iresponsabil sa fumeze marasesti si sa bea tuica de corcoduse ! Ca mie nu imi iese nimic si Courvoisierul si Coronas Grandes is scumpe !!!

          Derci daca nepam limita doar sa impartim o piane cu fratii ar putea fi mai usor si chiar benefic.

          Daca insa …… insa aplicam iddeea ca Iohan are un pfening cum sa i-l luam …

          2
          • Ai dreptate doar partial daca te referi la circuitul banilor. Este foarte importanta distributia populatiei si productivitatea muncii.
            In o ipotetica asimilare, in ziua urmatoare orice bugetar si pensionar va avea garantat venitul din RO. Intrebarea care se pune este daca RESTUL fortei active de munca + capacitatea industriala din MD poate genera veniturile cu acelasi % de crestere. Evident ca raspunsul este negativ, ca sa faci asta ai nevoie de ani multi de investitii. Nivelul de trai al unei zone/tari nu se ridica prin decizii administrative (vezi ideile lui Dragnea) ci prin investitii in tehnologie si forta de munca cu skill calificat. Astea cer BANI multi.
            Deci paritatea nu se poate respecta, asta inevitabil duce la o subventie din partea statului RO pe care inevitabil noi (cei multi si prosti care muncim si dam deja 50% din castig sub forma de diferite taxe) trebuie sa o platim.
            Apartenenta la UE va genera inevitabil aliniere la standarde dar si tarife si politici vamale… cum crezi ca va mai functiona exportul lor actual cu CSI in acel moment ?
            btw, sunt o infinitate de motive care in final duc la un singur rezultat in contextul actual, un cost al asimilarii, care probabil ca pe 5 ani va bloca un % bun din bugetul RO, care inevitabil ori il platim prin taxe extra ori taiem de la cheltuieli care nu au obligatie legala (cum sunt salarii bugetari si pensii)==> deci aparare, investitii in infrastructura, compensatii ale statului, majorari pensii etc.
            Comparatia cu Germania este corecta, ei chiar au facut acesta subventie din simplul motiv ca au avut resursa sa o faca.
            Singura solutie care sta in picioare este sa se egaleze balanta, dar asta inseamna ca MD va trebui sa adere macar la standardele UE sa fie o zona safe in care se pot face investitii de capital si cand balanta se misca spre egal, atunci da.
            Orice uniune se face doar cu dorinta partilor, cu pastrarea drepturilor de proprietate anterioare dar cu impartirea egala a veniturilor si cheltuielilor ulteroare 🙂 toti cei cu familie stim asta 🙂
            De aia momentul ’91 a fost o oportunitate istorica ratata.
            PS. Am fost o singura data in MD, undeva prin 2008 (recunosc ca nu mai stiu ce este acum) sincer… cand am revenit, la intrarea in Iasi pe noapte am realizat ca este momentul sa nu mai critic niciodata Romania.

            6
            • Eu zic una tu o tii cu castravetele care este o dicoledonata care …..

              Nu stiu daca chiar ai citit ce am scris eu .. eu foloseam germania si unificarea ei ca un exemplu in care „unii” se imbogatesc baban. Korecti nemtii astoa, nu degeaba literatura lor incepe cu Die Räuber (observatie a unui englez)
              Apoi .. cestia cu productivotatea. Intram intr-un loop infinit .. a 2a cestie dupa „ce e aia valoare in economia politica?” (cateva tone de manuscrise cu o concluzie : „Suntem de acord ca nu suntem de accord ce e aia valoare da dracu sa o ia stim ca nu stim ce e!!!”)
              Nu ma lua scolareste! Ca e o cestie….
              Un vanzator la Kaufland Bucale ar fi mai putin p[roductiv decat unu din Nemtzika. Samd etc.
              Intrebarea nespusa fiind de ce dracu doi insi , lucrand la aceiasi firma „multinationala” , in posturi similare, avand activitati identice (afdica nu unu produce Porsche iar altul Fabia ) unu e mai „productiv” decat celalat?
              Care este pana la urma factorul care determina productivitatea unei tari?
              prinn factir sa intelegem ceva in genul celui mai mic divizor comun.

              Dar asta e o discutie care nu isi are locul aici .

              Raman la parerile mele :
              – o Unire cu Basarbaia ar fi o oportunitate .. Si pretul nu ar fi exagerat daca ne-am juca cartea corect (adica fara sa favoriam jucatori de tabel la Monaco!)

              – 1991 nu a fots o oportuniotate. Printre altele ca basarabenii nu au cerut ei unirea (cerea trebe sa vian de la ei ! vilgarizand daca incerci sa „gagati” o tipa careav care te detesta se va grabi sa o „salveze” si cand nu e cazul.. da tu ramai cu nasu turtit. Daca insa tipa iti zice „hai mototolule misca ca am chef sa fac amor cu tine” …. asta este!) In acest sens vezi si ce iute a fost reactia in Transnistria …. chiar preventiva!

              2
        • Domnilor…sigur ca stia limba…poate ca era bulversată de atâția Români!
          Am un prieten Bulgar ce sustinea ca in Bulgaria nu-i nici un român…sunt vlaşi!…Prietenul bulgar si-a adus cel mai bun prieten.Anul trecut au trecut prin România si au urcat până in Polonia…Mi-a zis:Toate erau sate de români,până in Polonia
          . Când mi-am reparat acoperisul a adus un Ucrainian din Transcarpați Vladimir Ştefănuță..Trebuie sa mergem si sa-i vizităm,sa le deschidem ochii!

          1
          • Prietenii bulgari sunt casatoriti cu două Ucrainience ce au tații români si se uită la programe de muzică populară Românesti!
            Foarte important sa-i facem sa vibreze .

            2
      • @ADR
        „Ei vand preponderent produse agricole, cum RO are acelasi specific sunt concurenti pe piata”

        Romania nu are acelasi specific agricol, nu vinde preponderent produse agricole.

        6
        • Romania exportă mai multe produse industriale decât în „iepoca de haur”. Cred că a vrut să spună că „la intern” produsele agricole moldovenești fac concurenta celor autohtone (in special pe partea de vinuri).

          1
          • Exact, ei practic exporta in RO ceea ce noi avem pentru simplul motiv ca zona geografica si relieful este identic. Nu concuram pe alte piete impreuna, ci ei concureaza piata noastra.
            Vezi exportul din MD de vin, sucuri mere, nuci.. . Balanta comerciala a MD in relatia cu RO este simpla : export spre RO = 25% preponderent bunuri agricole / import din RO = 16% preponderent bunuri industriale. Iar RO este primul partener comercial al MD, Rusia este dupa.

            3
            • Sa fim sinceri cu noi, produsele industriale sunt mai scumpe decât cele agricole, așa că noi ieșim mai bine, vorbind în bani.

              Dar oricum RM e o piata secundara pentru noi. Grosul exporturilor se duc spre UE (Germania și Franța în special).

              1
              • sumele sunt aprox egale.
                noi exportam Dacia si Ford . Cum pot ei opri asta ?
                noi la vin si mere o facem fara zgomot 🙂

                1
                • Evident!

                  Iar in Ro vând mai mult vin decât în Rusia.

                  Să îți faci o idee cat de importante sunt aceste exporturi pentru ei, acum câțiva ani rușii i-au șantajat pe fata cu „oprirea importurilor de vin din RM”. Și vorbim de o piata mai puțin importantă decât România pe acest segment.

                  Iar Romania nu duce lipsa de producători autohtoni buni (chiar din contra).

                  Și, da, la „produse industriale” in mare parte este vorba despre autoturisme.

                  1
                  • Ce faci cand ai un vecin care iti cere sa-i imprumuti frecvent bani sau obiecte si el te barfeste si te injura pe la spate?
                    Ii trantesti poarta in nas si il lasi in prostia lui.
                    Daca vreodata realizeaza ce face si isi cere scuze poate ii mai dai o sansa. Altfel lasa-l sa se bucure de ce face dar fara banii tai.
                    Asta ar fi o abordare pragmatica. Bolsevismul a fost bazat pe propaganda, o ideologie ipotetica ambalata cu minciuni frumoase.Capitalismul se bazeaza pe bani, si pragmatism.
                    Istoria a aratat castigatorul.

                    9
                    • Perfect de acord cu tine! E o pârghie care poate fi folosită în caz de nevoie.

                      UE are chiar pârghii mai puternice (nici Belarus nu se va simți foarte bine după sancțiunile UE).

                      In acest moment, UE este indispensabila pentru toate economiile din estul non-UE (chiar daca nu o recunosc deschis). A „gripat” puternic economia Rusiei după sancțiunile UE, deci economii mici și foarte mici precum Belarus, Serbia sau Moldova …

                      Atât Belarus cât și Serbia au un PIB cat Bucureștiul. RM are un PIB mai mic decât judetul Prahova.

                      Sa va faceți o idee cat de puțin înseamnă economic.

                      De cealaltă parte „colosul” Rusia are o economie cat a Italiei (abia a patra economie a UE, după iesirea UK).

                      În termeni economici Rusia = 10% din UE.

                      Doar Romania, economic vorbind, este cam cat Ucraina, Belarus, Serbia și Moldova la un loc. (Romania PIB 240 de miliarde de euro / Ucraina 124 mld + Belarus 59 mld + Serbia 50 mld + Moldova 11 mld = 244 mld).

                      Deci, da, putem fi considerați oarecum printre „liderii locali” 🙂

                      10
                    • @Stark, este foarte corect ce spui. Numai ca pozitia asta a RO este facuta de noi, aia multi si anonimi care muncesc pentru asta. Am invatat sa scriem cod si sa gestionam infrastructuri IT pentru comanii de top 10, le-am castigat increderea si respectul prin inteligenta si seriozitate. acelasi lucru in domeniu industrial, Dacia a plecat uzina de muzeu si a ajuns sa depasasca cu mult orice asteptare a francezilor, am invatat sa lucram competitiv si de calitate. Si example sunt nenumarate, pana la firmele de transport international din RO despre care orice furnizor stie ca se poate baza chiar daca un sofer trebuie sa mai faca cateva ore overtime, sigur rezolva treaba.
                      Am adus RO aici si o vom duce mult mai departe, stim sa o facem acum si cred ca pentru unii deja incepe sa ne si placa.
                      Ce am vrut sa subliniez eu in comentariile mele a fost de ce acesti functionari din RO care au ajuns sa ne conduca vremelnic (ma refer la absolut toti) nu se ridica la nivelul nostru sa si foloseasca puterea pe care noi o creem? Nu ne trebuie armata sa ocupam Moldova ci doar sa foloseasca cu cap resursa pe care o au la dispozitie ca sa contracareze in definitiv ce ? O propaganda ieftina de 2 bani.
                      Adevarul este super evident si pentru un individ cu IQ sub 80, cum sa fim fascisti si sa le dorim raul cand noi am platit scolile copiilor lor care acum lucreaza in acelasi birou sau proiect cu noi si nimeni nu face discriminare ?
                      Daca as putea l-as intreba pe acela care a spus ca nu vrea sa vada din nou un jandarm roman in MD, ce fac copii lui din Ro cand umbla la 2 noptea in centrul vechi si se simt safe ca vad un echipaj de politie sau jandarmi care vegheaza?
                      PS. Am o cunstinta care a fost in delegatie la Moskova, parcarea companiei (finaciara) era ingradita cu gard si pazita de un individ cu PM la vedere, iar intrarea in cladire era cu poarta magnetica ca la aeroport. A intrebat, mai mult de frica si i-au raspuns ca au mai fost probleme cu clientii 🙂

                      5
  16. pe youtube este plin de clipuri cu dodon sluga lui putler care viziteaza care 4-5 localitati pe zi in gubernia maldava , satele sunt goale de tineri , numai batranii si rusofonii au ramas acasa ca nu au pasapoarte romaneste. accesul la infofmatie este limitat doar la posturile rusesti, etc etc iar rusofonii sunt de un negativism profund , este o saracie lucie , oamenii sunt usor de manipulat. politica romaniei este confuza in moldova si asta inrautateste situatia. singurul lucru care uneste populatia de acolo este NEMULTUMIREA , care este generala

    6
  17. Mda.. interesant subiectul …unire , neunire…Chestia este ca aceasta uniune trebuie sa se faca intai economic…si din pacate nu s-a facut . Nu stiu cate companii , firme romanesti sunt in republica MO . Atunci cand vom domina aceasta piata . cand le vom da gaze naturale , bunuri de consum cand firme romanesti vor angaja masiv forta de munca de acolo. poate se vor gandii mai serios la asta ..In fine cand vor vedea ca avem grija de ei , Si de ce nu , cel mai important schimbarea , dorinta de uniune trebuie sa vina de la ei ..sa o ceara ei . Probabil va mai trece ceva timp Poate cand toti tinerii lor scoliti pe la noi si prin alte parti vor ajunge la conducerea acestei tari ..si bineinteles sa vedem ce vor zice UE , US of A , etc…

    4
    • @John Doe

      Intră)) BT-ul a cumpărat banca lui Plahotniuc – Victoria Bank. Acu dodoneii o acuză de spălare de bani și alte mârșăvenii și urma să-i blocheze conturile (nu urmăresc subiectul, văzusem random o știre acu ceva vreme). Mna, investiție românească. Nu destul că i-au nenorocit PSD-iștii cu ordonanța aia, și-au mai dat și singuri cu bâta peste picioare.

      Pe de altă parte, OTP-ul a intrat pe piață vârtos cumpărând ”BRD-ul” de acolo – Mobiasbanca – Groupe Societe Generale.

      Nu cred că e nevoie să spun cine e OTP-ul.

    • JOHN DOE!! NICI NU TREBUIE MAI MULT DEZVOLTARII ROMANESTI IN R.MOLDOVA!!! CAND VOM FI O TARA DA, II ADUCEM LA LIMAN!!! PANA ATUNCII, ATAT PUTIN CAT SA NU LESINEE…!! PAI NE REFUZA DE 30 DE ANI SI SANT INTR-O TARA IN CARE ROMANI MOLDOVENI SANT 80% !! iti dai seama?? de 30 de ani li se explica pe toate caile ca sant ROMANI si et NU SI NU!! sa stea cu rusii lor ca si aia sant LATINI de-al lor!!! CINE VREA VINE SI TARANDU-SE PE BURTA LA MATCA ROMANEASCA CI NU SA RAMANA ACOLO SI ACOLO AJUTOR CU TARAITA ..USOR SI INCET PANA SE VOR TREZI..

      3
  18. Singura șansă de a unire ar fi să repetăm cumva strategia din ww1 – ne aliem cu rușii, așteptăm să o ia pe coajă după care ne unim cu Basarabia. Pentru cât timp nu se știe, dar măcar am încercat…

    • Nope, nu de aia am castigat teritoriile dar in realitate pierdusem de un an razboiul cu o pace care incalca flagrant intelegerea 🙂
      Diplomatia si in special faptul ca am stiut sa facem pe „good guys” dupa ce am trimis baietii la Budapesta sa pazeasca podu’ cu lanturi de comunisti si deja intrasem in Basarabia sa aparam zona de garzile rosii. Noi si Polonia (cara facuse stop in Galitia) aveam acest status pe atunci, state tampon in fata zonei rosii. Scopul a fost clar, sa se intareasca cele 2 tari. In realitate Napoleon al II lea a avut ideea asta care pana la urma s-a concretizat.
      Ti se pare cumva deja vu ?

      3
      • Slăbiciunea militară a Rusiei din 1918, menționată cu subiect și predicat în ultimatumul sovietic din 1940 a fost singurul motiv pentru care ne-am putut uni cu Basarabia.
        Referitor la puterile europene, singurul lor interes era să nu ajungă rușii la Gurile Dunării (pe motiv de strâmtori- de, marile puteri maritime…).
        Trebuia să fim o federație după model belgian!
        De asta sunt eu proamerican ?!

        2
        • plz, nu mai citi asa ceva. bunicul meu care ii stia bine avea o vorba, astia mint mai repede decat respira.
          daca erau asa de slabiti, cum dupa un an au adunat o armata de 800k ca sa se bata in Galitia cu Polonia?
          Erau praf in 1918, ii secase razboiul de oameni si resurse, iar armata Ro din 1918 avea experinta de lupta plus dotare la zi, insumata cu contigentul romanesc din fostul imperiu Austroungar, era o nuca foarte greu de spart. Au simtit asta ungurii pe pielea lor si aia aveau tehnica de top abandonata de altii la ei. Astia erau vai de ei. Polonezii in Galitia in prima faza erau gata sa piarda Varsovia, dar dupa ce au avut free la resursele occidentale i-au facut varza. Asta o pateau si de la noi
          Da sa spunem ca au avut un moment de ratacire dar de ce au asteptat 22 de ani sa le dea Germania ok-ul sa revina ?

          8
  19. Basarabenii sunt fiinte scarboase, Increzuti, aroganti si inculti. Nu avem nevoie de ei si nici de tara lor , Pasapoartele inapoi si granita inchisa, sa ramina cu Rusia si Ucraina, alte tari babuine la fel ca ei.

    2
  20. Observ că toți sunt experți în chestiune și au opinii.. și posibil să cunoască numai o parte a poveștii… Păcat. Poate ar fi bine sa știm și „realitatea” altora. Ca sa știm ce minciună se propaga de ani de zile. Dușmanul poate fi perfid…
    https://youtu.be/FBni7pu2G4U

    • dap, noutatea este ca au inceput sa propage asta si cu speekeri ce vb o engleza curata. Stii cum este, fiecare spune ce vrea, da din tot ce spune eu nu cred ca a mintit cand a spus cu madrie ca Transnistria are 37 % export catre UE.
      clar ne conduc niste dobitoci si corupti daca se intampla asta …. ma doare sa o spun, dar sa fi fost Ungaria in locul nostru in mod cert era 0. Din punctul ala nu am mai putut sa ma uit la clip de suparare…

      3
  21. Dragi prieteni, cu toti vrem Unirea, dar trebuie sa fim si obiectivi,
    1) – Cererea/ aplicatia de Unire trebuie sa porneasca de la Chisinau. De ce ?
    RM. are multe probleme interne de rezolvat, unde ei sunt responsabili ptr.a gasi solutii. Nu este cinstit si fair play sa rezolve Romania toate problemele lor. Sunt si ei oameni inteligenti si vor gasi solutii ptr. probleme financiare, despre minoritati si solutii / poduri economice ( shifting transitional economy) ptr a nu cutremura toata economia Romaniei.
    2) – Inainte de Unire, Chisinaul trebuie sa rezolve sau sa desfiinteze Transnistria. ( vrei sa locuim impreuna , dar nu imi aduce mortul in casa). Daca Chisinaul doreste suportul Romaniei militar, evident ca vom fi activi, alaturi de militari moldoveni, mai ales ca aceasta tara nu este recunoscuta international. ( 3 tari fara importanta au recunoscut,).
    – O Unificare cu R.M. cu o existenta Transnistrie, aduce mai multe belele pe cap si nu avem nevoie sa ajungem in conflict cu Bruxell, ptr a recunoaste o autonomie rusa si mafiotica. Deci Transnistria trebuie sa dispara inainte de Unirea oficiala.
    – Nu este acceptabil ca R.M. sa renunte la Transnistria, deoarece nu avem nevoie de un aliat in plus al Rusiei in spartele nostru. Si cursul Ukrainei spre Rusia se poate schimba pe viitor…. Sa nu uitam nu este deloc exclus, ca Rusia sa ocupe Odesa ptr a ajuta minoritatea rusa. Apoi mai rupe 70 km pana la Tiraspol si avem si noi un Kaliningrad.
    – Evident si Romania are obligatia de – a gasi si oferi solutii Chisinaului, dar trebuie sa puna si conditii ptr o Unificare corecta, transparenta si fara mari greutati ptr a beneficia o noua Romanie.

    8
    • @Adrian Tm

      Încă un motiv în plus ca România să-și îmbunătățească relațiile cu Ucraina pentru:

      a) eliminarea armatei rușilor de la Tiraspol
      b) sprijin acordat forțelor prooccidentale din Ucraina pentru a ne asigura că nu se vor reorienta spre Ruși. Chiar dacă datorită intervenției militare rusești și anexării Crimeeie nu ar trebui să ne fie frică de asta cel puțin încă vreo 20 de ani.

      4
  22. Nursultan Tulyakbay

    Singura sansa pentru Rep. Moldova este parcursul european, deci singura varianta este Maia Sandu

    7
  23. Sîntem in ziua alegerilor și avem în poll 4 voturi pentru dodonskyi și 3 pentru usatîi… pe RoMil.
    Mai răsfirați, băieți!!
    Îmi închipui ce o fi dincolo de Prut!
    Hai, băieți, cu Europa! Rusia e cadavru viu!

    7
  24. Adaugai la sfarsitul articolului si rezultatul sondajului.

    • Rezultate oficiale (CEC Moldova) dupa numararea 94,73% din voturi – dodonel 35,72, Maia Sandu 32,41, departe de toate exit-pollurile……dar ciolovecul Usatii are 16,92….Cred ca inca nu au numarat diaspora inca !!!! Hai ca se poate !!!!
      https://pv.cec.md/cec-template-presidential-results.html

      • Cred ca lui Usatii i-au dat cam multe, cam vreo 5 procente in plus, vazusem niste sondaje la urne, dupa incheierea votarii, avea cam 10-11%…nu mai mult.
        16-17% e cam dublu fata de media din sondajele de dinainte de alegeri pentru el.
        Gagiul are influenta multa in Balti…nu m-ar mira niste porcarii facute pe acolo (editat* – peste 50% pentru el in Balti)…dar astea-s rezultatele oficiale, cu ele mergem.

        2
      • Whoa! Maia Sandu e prima dupa 98,32% de sectii numarate!
        34,65% pentru ea…33.89% pentru Igor Dodon

        Chisinaul facu diferenta (pentru ca o parte din sectiile de acolo inca nu trimisesera rezultatele cand erau numarate cam 95% din toate sectiile teritoriale). Si Diaspora.

        editat*
        Daca luam in considerare numai voturile pentru Maia si Igor, asta ar insemna ca:
        – Maia Sandu ar avea 50,55% (in sondajul nostru ea a primit 50,46%) 🙂
        – Igor Dodon ar avea 49,45%.

        4
      • Dupa procesarea a 98,51% din voturi la Chisinau rasturnare de situatie ….Maia Sandu 34,81% , dodonskyi 33,68%,diferenta de vreo 14000 de voturi ( probabil diaspora e de vina )…..de unde ma-sa a putut sa adune limbricul de usatii 16,92%????
        Turul 2 se anunta cu cutitele pe masa !!!!

  25. Maia sandu castiga. Dondon nu va accepta infrangerea si va fi sprijinit de armata a 14 din transnistria.

    1
  26. Cat timp Dodonel este votat, moldovenii nu sunt pregatiti ptr Unire. Nu exista nici un politicean puternic ptr pro Unificare. Probabil peste 10 ani , mai putem efectua sondaje sa vedem care este treaba…

    3
    • Sanchiu…Buzz Killington!
      Deja Unionistii trebuie s-o sustina – chiar si neconditionat – pe zapacita in Turul 2; eu n-o suport pentru atitudinea de la alegerile precedente…dar acum trebuie sustinuta. Tipa e cam duplicitara, dar e posibil ca, daca iese Presedinte, sa-i mai vina mintea la cap.

      7
  27. 98,93 din procesele verbale : 35,28 / 33,31….hai ca face 2% !!!

    2
    • 99,21% din procesele verbale: Maia 35,66% – Igor 32,96%.

      3
      • 99,25% din procesele verbale: Maia 35,77% – Igor 32,87%….2,9% diferenta

        3
        • 99,30% din procese verbale: Maia 35,87% – Igor 32,80%…boom, peste 3%!

          4
          • Să nu uităm, că Usatâi are 17%. 17% care reprezintă electoratul cu adevărat rusofil din RM.

            Lucru care arată că rusofilii l-au părăsit pe Dodon, iar Maia a rămas la ce a avut și acu 4 ani.

            În turul doi va fi dificil. Mă așteptam că susținerea ei să crească sau măcar Năstase să ia mai multe voturi.

            Dacă Usatâi va îndemna alegătorii săi să stea acasă în turul 2, Maia a câștigat. În caz contrar, va fi greu.

        • Din pacate nu sunt motive de entuziasm pentru pro-vestici. Orientarea pro-est Dodon + Usatii +Ivanov au impreuna in jur de 56,5%. Esticii duri, probabil etnicii rusi au votat cu Usatii si Ivanov. Cu Dodon au votat moldovenii pro-est, cei de la sate in special unde propaganda adera cel mai bine. Scorul de acum ar fi pro-est aripa dura ~23,5% (315k), pro-est moderati (pro Dodon) ~33% (440k), pro-vest ~40% (525k), altii ~3.5%.
          Pe scorul de acum, Dodon este clar castigator in turul 2, undeva cu 55% vs 45%. Ca sa invinga, blocul pro-vest au nevoie de cel putin 230k voturi suplimentare, sau sa reuseasca sa rupa ~120k dintre votantii lui Dodon si sa poata aduce suplimentar 20-30k de voturi noi.
          +230k doar din diaspora este imposibil, pur si simplu nu cred ca au loc atatia oameni suplimentari in reprezentantele diplomatice externe sau alte centre.
          Daca nu vedem ca se scoate ceva de la sertar legat de Dodon – gen. sifonare bani, relatii cu afaceristi corupti etc, nu se va schimba nimic in urmatorii 4 ani. Acum putem vedea daca Pahotniuc a fost cazat prin US/Ro/Turcia pentru banii sai sau pentru ceea ce poate face.

          1
          • Ești pe aproape. Pentru Ivanov a votat Orheiul și cei care îi simpatizează. Usatâi a avut o campanie foarte dură împotriva lui Dodon și ar fi cel puțin ciudat dacă ar îndemna rusofilii lui să-l voteze acum pe Dodon. Dar îs ruși, nu m-ar surprinde.

            https://www.zdg.md/stiri/prezidentiale-2016-vs-2020-cum-nu-s-a-schimbat-votul-raioanelor-in-4-ani/

            • Dienaris,
              La ultimul video pe fb, Usatîi are 8k comentarii. Dacă ai timp poti sa tragi o privire pe acolo ca sa iti faci o impresie despre etnia celor care scriu ca il sustin.
              Cat de rusofili sunt, iarăși e un semn mare de intrebare…. e un electorat probabil de centru-stânga, dezamăgit, dezorientat pe care Usatîi a reușit sa-l adune in jurul sau prin retorica lui populistă și uite că a adunat peste 200 de mii:)

              1
              • @Ioane

                Unu la mână – nu poți să-ți faci o impresie despre etnia celor care scriu comentarii sub filmulețe lui Usatâi pe fb când vine vorba de oameni din RM. Spre deosebire de majoritatea de pe aici, știu prea bine că în RM sunt suficienți etnici români care se declară moldoveni și vorbesc în rusă și dimpotrivă – etnici ruși sau ucraineni care vorbesc românește mai bine decât Dodon.
                Doi la mână – comentariile în rusă vin de la susținătorii lui Usatâi, în română scriu cei care au votat-o pe Maia și vor ca Usatâi să îi dea voturile ei.
                Trei la mână – spre deosebire de Dodon, Usatâi e creatura rușilor de la început, până la urmă.

                În RM mereu la alegeri au participat tot felul de șoviniști ruși – Patria-Rodina, Renaștere etc, dar surpriză – acum nu mai este nici unul. Doar Dodon și Usatâi. Nu te-ai întrebat de ce?

                1
                • Patru la mâna, parca mai este si a treia creatura Șor, probabil rusii au înțeles ca cu sovinistii nu mai aduna voturi si au schimbat tactica;
                  Cinci la mâna, în Republică sunt 111.726 de ruși, cati din ei au drept de vot sau votat efectiv, cati l-au preferat pe una sau alta creatură, de ce să îi faci atunci ruși pe toti daca nu sunt?
                  Șase la mâna, nu e corect nici sa ii faci rusofili pe votanții celor 3 creaturi, si nu e nici adevarat. Întrebi o babă de ce la votat pe Dodon, ea iti va spune pentru ca ajuta bătrânii si familiile cu multi copii ca a vazut la televizor cum a dus cuiva un frigider, alta babă iti va spune ca nu are încredere in Sandu pentru ca e nemeritată, alta iti va spune că tot satul vorbeste ca daca câștigă Sandu, va aduce sirieni, ca la ei e război, altu iti va spune ca trebuie sa fim prieteni cu rusii ca copilul lui lucreaza la Moscova si i-i frica ca il alungă Putin, altu – ca trebuie sa fim prieteni cu rusii ca ei sa cumpere prune si mere si sa nu scumpeasca gazul si tot el in urmatoarea frază iti spune ca de fapt rusul e porc ca ne-a luat Transnistria da n-avem ce face ca noi suntem mici pe lângă ei si cate alte nazbatii poti sa auzi de te întrebi dacă ăștia fac mișto sau vorbesc serios. Asta este in mare parte electoratul lui Usatîi si Dodon si desigur ca sunt si unii cu adevărat rusofili care cred in ideologia rusească, se vad președinti de kolhoz si le-ar plăcea să trăiască în gubernia Bessarabia, dar din ăștia nu sunt nici pe departe toate sutele de mii care i-au votat.

                  1
                  • Hai să citim, și să înțelegem. Am zis rusofili, nu ruși, și m-am referit strict la susținătorii lui Usatâi. Ce enumeri tu mai sus sunt clișee propagandistice și de manipulare electorală. Eu însă vorbesc despre divizarea idiologică a electoratului.

                    Și mai faci o confuizie – între susținătorii proeictului Rusia Mamă a lui Putin și URSS 2.0. Și nu e corect deloc, pentru că au un confilct idiologic destul de mare. Eu aș spune comparabil cu cel dintre filoruși și unioniști. Cei care se văd președinți de colhoz, nu prea se văd să trăiească în gubernia Basarabia și cel mai probabil, l-au votat pe Dodon.

                    Șor nu are nicio treabă cu cei doi. Șor este un oligarh care a ridicat la absolut tehnologia electorală ”Punga cu orez”. Mottoul lui este ”De ce să dai oamenilor orez și ulei doar înainte de alegeri, dacă poți să faci asta în fiecare zi”. Și îl înțeleg. După ce ai pus laba pe 500 mln de dolari din bugetul țării, poți să faci campanie electorală 24/7.

                    1
          • Nu exista niciun fel de estici duri, pentru Usatîi au votat bălțenii pentru ca e primarul lor si le e simpatic, inclusiv mulți tineri l-au votat ca iarăși, face live-uri pe fb in care le promite ca le deschid McDonalds in Bălți si mai stiu eu ce.
            O bună parte din cei care si-au dat votul lui Usatîi au făcut-o pentru ca n-au vrut să-l voteze pe Dodon si la fel împotriva lui vor vota si in turul II.

            2
  28. Daca nu se baga rusnacii, Maia castiga.

    5
  29. Pentru dodon va vota electoratul lui usatai plus cel sor care este majoritar format din persoane varsnice care au cartele la magazinele sociale sor. Maia sandu va lua 45% iar dodon 55%.

    1
    • Maia Sandu va câștiga cu 53%.

      2
    • @ion,

      Usatîi are tot interesul ca Dodon să pice și să îi preia electoratul. Genul de „homo sovieticus” care mereu au fost în concurență pentru același electorat (nostalgici, rusofoni, persoane în vârstă, eurofobi).
      Așa că s-ar putea să avem surprize și să câștige Maia. Eu mizez pe 51-53% pentru Maia.

      2
  30. Exact cum am spus ieri, Maia sandu castiga alegerile, dondon va pierde, in turul doi va fi acelasi rezultat. Ramane de vazut daca dondon va accepta infrangerea. Sau va folosi armata din transnistria la ordinul lui putin.

    Tinand cont de situatia din SUA, turcica, franta, belarus, sigur va face o miscare in Rp.M ramane de vazut pozitia romaniei.

    1
  31. Dia pacate tot Dodon va castiga si de data aasta! Vad ca s-a mai cumintit in ceea ce priveste aversiunea fata de Romania. Poate ca serviciile secrete basarabene l-au informat corespunzator despre ‘prietenia’ vodcarilor!

  32. Corect titlul ar fi cine cistiga dintre Merkel si Putin.Rezultatul ar fi germania.

    2
  33. Amuzant e că atât de tare s-a speriat Dodon de primul tur încât se pare că îl trimite pe „fugarul” Rizea în țară. Presa scrie că i-a ridicat cetățenia și l-a reținut la Chișinău. Presupun că va trage de timp cu extrădarea până după al doilea tur.

    3
  34. Postat sondaj pentru Turul 2 al Alegerilor Prezidentiale din Republica Moldova si editat articolul in acest sens.
    Întrebare: cine credeți că va deveni Președintele ales al Republicii Moldova?
    Atenție la întrebare/răspuns, se referă la câșigătorul alegerilor, nu la opțiunea voastră personală.
    ________________
    Turul 1, rezultate finale:

    Maia Sandu – 36.16% (487635);
    Igor Dodon – 32.61% (439866);

    Renato Usatii – 16.90% (227939);
    Violeta Ivanov – 6.49% (87542);
    Andrei Nastase – 3.26% (43924);
    Octavian Ticu – 2.01% (27170);
    Tudor Deliu – 1.37% (18486);
    Dorin Chirtoaca – 1.20% (16157).

    2
  35. Rabdare boierii Dvs … Traim vremuri de suspans … in care pana si Hollywood- ul se cutremura … Sa luam totusi aminte la perfectiunea Marelui Arhitect si la a Sa soptita armonie … 0 (Igor)1( Maia), 0(Igor) 1( Maia), 0(Igor) 1( Maia) ….?

    2
  36. Daca câștigă pro Europa și pro Romania atunci se pare că poporul Moldovenesc sau trezit la realitate ! Și undeva adânc în sistem SiE ,etc și-au făcut treabă bună !!!
    Indiferent cine câștigă nu va avea mari câștiguri singurul câștig este al poporului ! Ce vor libera trecere în UE sau din nou spre epoca nepotismul etc

    5
  37. Și încă ceva cald marile puteri și vine vorba de EU ea este mică și divizată și plină de oamenii pe pile gen Romania inca nu au dat șansa celor care pot aduce valoare vechiului continent să ajungă la conducere !!! Este vrb de Rusia și China care spre surprinderea multora se abțin să felicite noul președinte al US poate ele știu ceva !!! Hmmm sa fie oare ceva sau !?! Eu ziceam că oricine câștigă este bine câștigat că nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu !!! Dar ! Un scenariu gen ia hai sa vedem care ne sunt prietenii este posibil !? Un pic de suspans !? Daca nu este așa Bunul nostru prieten Donald Trump ar trebui sa fie mândru că a avut șansa să conducă o așa tara minunata !

  38. Nu vă mai obosiți. În Bălți, sute de admiratori ai lui Dodon au mers pe străzi, cu geci roșii și pliante. Usatîi a primit ceva bun de la coetnicul său. Maia va pierde, chiar dacă maldavanii ar vrea să se trezească. Rețeta e cu brevet, folosită la noi prin anii ’40. Cine numără, câștigă.

    4
  39. Dodon…scurt pe 2. Ca tot nu mi se posteaza interventiile 🙂

    2
  40. uitati-va pe internet la spoturile publicitare a lui dodon,numai pensionari la intrunirile „vizionarului” dodon care vorbeste oamenilor din colhoz despre geopolitica lui echilibrata . DACA diaspora nu o voteaza pe maia sandu atunci dodon va castiga.electoratul din gubernia maldava este cu mult sub mentalitatea pensionarului român din anii 90 de glorie a P$D? , iar dodon are priza de politician , negativismul lui privind UE , Romania sau NATO prinde foarte bine la populatia rusofona , dezinformarea si minciuna este la ordinea zilei , saracia si prostia este stil de viata . cu dodon la butoane gubernia maldava are sanse nule , cu maia sandu si PAS ( in mix egal de cam 30 %statalisti ,utopisti si unionisti ) nu are Mari perspective. singura si UNICA solutie este reUNIREA cu ROMANIA ?????

    13
  41. Cred cu tărie ca singura șansă la un viitor mai bun pentru România și RM este unirea. Da nu numai RM va beneficia de pe urma unirii ci și România. Am vizitat o data RM și nicăieri unde am mers nu am avut impresia ca oamenii obișnuiți sunt romanofobi. Mare parte din moldoveni iubesc România si ne considera frați. Am avut surpriza sa întâlnesc și cetățeni moldoveni rusi get beget care își doreau unirea și implicit integrarea pe aceasta cale în UE. Oamenii peste tot în lume s-au cam saturat de promisiuni deșarte genul celora făcute de federația rusa și vad și ei unde se trăiește bine și vor și ei sa fie parte din aceasta lume. Unirea se va face și cum am zis mai sus de ea va beneficia în egala măsură și noi și cetatenii din RM inclusiv rusii, gagauzii și transnistrene. Suntem oameni viata este finita și cu toții ne dorim sa gustam din viata bună cât mai repede și cât mai îndelung.

    12
  42. Pentru cei interesați, prezența la vot în timp real, azi în Moldova.
    https://pv.cec.md/

    5
    • Moldovenii din diasporă au votat masiv de fiecare data la ultimile alegeri. E de lăudat că s-a mobilizat și lumea din acasă. Față de turul 1, acum prezența e dublă. Acu sper că vor merge la vot nu doar susținătorii porumbelului.

  43. Hopaaa? Se schimbă schimbarea…
    Dodon, nesprijinit de usatîi, se îndreaptă spre dezastru…
    Maia se lipește de un 51-52%!
    Diaspora va face diferența. Atât cei plecați în Vest, cât și cei care lucrează în Rusia.

    3
    • Ciudat. Majoritatea celor care au votat au peste 56 de ani. Si din comentariul tau , majoritatea celor care au votat sunt cu MS. Matematic asta inseamna ca una din cele doua informatii este eronata (cine a votat sau cum a votat), sau sustinerea principala a Maiei vine de la cei mai putin tineri.

      2
      • Nu inseamna nimic matematic 🙂 )
        De ex: majoritatea tinerilor care au votat cu MS poate fi de 90%
        Iar minoritatea celor de peste 56 ani care au votat MS poate fi de 48%…. cand aduni cifrele poate iesi orice in functie de numarul tinerilor si a celor de peste 56 ani

        3
      • La diaspora, cel puțin, jumătate sunt 26-40 de ani, până la ora asta, 170.000 de voturi exprimate.
        Din ultimele sondaje, Maia câștigă cu 51.5.
        Aflăm acușica!

  44. Tinerii – segmentul 18 – 45 ani vor vota mai spre seara, de obicei dupa ora 16.

    Si la ei ca si la noi si de fapt ca cam peste tot in lume tineret = deschidere la nou, persoanele > 45 ani = mai conservatori.
    Nici nostalgicii sovietici nu trebuiesc condamnati prea tare pentru ca in general omului care depaseste o anumita varsta ii place ca lucrurile sa fie predictibile la modul cum le stie el, gen sa existe schimbare daaa sa nu ma afecteze pe mine :)) si mai intervine si chestia aia …dehhh ce bine era pe vremuri (cand eram tanar de 20-30 de ani, fara griji si fara bani).
    Toti asociem perioada cand eram tineri cu „BINELE” gen …ma ce bine era pe vremea lu ceasca …ma ce bine era pe vremea aia sau .. ce viata aveam .. Pai normal ca era bine ca aveai 20 de ani :))))

    Sper din tot sufletul ca de data asta sa iasa Maia si sa schimbe parcursul Republicii Moldova facand reforme economice si in justitie ….REALE sa demareze proiecte de infrastructura care sa conecteze tara mai bine la Romania si UE si sa opreasca exodul populatiei tinere din tara care dupa parerea mea este singurul vector care poate forta o clasa politica ancorata in trecut sa isi dea silinta si sa faca ceea ce asteapta cetatenii de la ei.

    Nu ? Si cetatenii RM merita o viata mai buna si e mare pacat sa ramana codasii si sa fie considerati saracii Europei mai ales ca sunt oameni muncitori si gospodari de isprava.

    Doamne ajuta-le si lor si noua :)) ca si noi avem nevoie pe 3 Dec. sa ne debarasam de anumiti politicieni si partide care inca canta ” va dam, va facem, va dregem” si am vazut ce au facut oug 13 🙂

    3
  45. votum.md
    Alegeri prezidențiale în Republica Moldova 2020 (Turul 2) se pare ca dodon ? sluga de porc ?muscal si-o ia in freza rau de tot …Pana si transnistria a votat cu Maia Sandu!! ??

    3
  46. Turul 1: Maia Sandu – 36.16%…adica 52,6% (Igor Dodon – 32.61%…adica 47,4%) din voturile pentru cei doi.
    Se pare ca aproape toata lumea pe aici „a prezis” cam acelasi lucru si pentru Turul 2.

  47. Se pare că am reușit. Chiar dacă after pollurile astea au o marjă de eroare foarte mare.

    Felicitări dragi prieteni!

  48. Nu vreau sa am dreptate, dar prevad ca russia isi ca Baga coada!!! Sa vedem cum o vor face.

    • Au apărut zvonuri cum că Dodon ar trece rapid prim-ministru. Sper să facă asta. Ar facilita dizolvarea parlamentului și provocarea alegerilor parlamentare anticipate.

    • Rusia controlează economic Basarabia. Până azi controla total și politic provincia. Și va continua să o controleze, pentru că președintele e decorativ, nu are puteri reale.
      Acuma, ca să fiu Gică – contra, controlul politic total exercitat de Rusia acolo vine si cu costuri-inclusiv financiare. Lor le convine să mulgă provincia, nu să cheltuie cu ea.
      De mâine încolo, duduia va face drumuri la București pentru bani. La fel pe la Bruxelles.
      Ca să o spun scurt Rusia cu câștigul iar România cu cheltuiala. De aceea l-au lăsat din brațe pe Dodon. Usatâi nu a ieșit din spuma mării.

      1
      • @Trecator, esti foarte departe de realitate. Principalul partener este UE si in special Romania. Romania este acum peste Rusia ca si partener de export al Modovei. Pana si Transnistria exporta in UE si Romania o treime din productie.
        Rusia nu mai poate sustine decat politic o influenta in Moldova, economic nu mai pot face nimic peste o Ucraina potrivnica.
        Daca si cei din Transnistria au votat pentru pro-vest, asta este cel mai grav mesaj pentru Moscova, influenta se face cu bunastare nu cu propaganda. Mie mi se pare ca dupa noul pret al petrolului+ sanctiunile occidentale Rusia incepe sa se resimta rau, le ranjeste falimentul ca in 90.
        om vedea acum ce o iesi, probabil maine.

        4
  49. Vesti foarte bune, in sfarsit. E totusi un pas destul de mic, sper ca vom putea (ca romani, de pe ambele maluri ale Prutului) sa profitam cat mai mult de situatia creata si ca orice planuri ar avea rusnacii vor putea fi dezamorsate desi e inca greu de smuls Basarabia din ghearele lor.

  50. Dacă 16% din Transnitria au votat-o pe Maia Sandu, comentariile sunt de prisos.

    Felicitări Maia Sandu. Felicitări nouă. Dar lupta abia începe.

    1
  51. Buzz Killington:
    va reamintesc ca in Turul 1 Maia Sandu l-a depasit pe Dodon de abia dupa vreo 98,5% procese verbale numarate.
    😉
    Acum insa e mai usor.

  52. https://protv.md/actualitate/ultima-ora-maia-sandu-51-47-igor-dodon-48-58-rezultatele-preliminare-ale-alegerilor-prezidentiale-2020-procese-verbale-procesate-90-95–2547098.html

    Dupa numararea a 90% din voturile de pe teritoriul RM (fara diaspora), Sandu conduce. Inca nu s-au numarat voturile in Balti, Taraclia sau Gagauzia, fiefuri pro-ruse.

  53. uiteti aici rezultatele real time: https://pv.cec.md/cec-template-presidential-results.html
    foarte tare aplicatia moldovenilor,! totul este in timp real si foarte transparent.

    2
  54. La Briefing de presa Maia Sandu vorbise si in rusa. Personal sunt un pic dezamagit (poate sunt mai demodat ). In fine speram sa fie bine si Dodon s-a dus naibi…

    2
    • Asta se numește campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate.

      Provocarea adevărată e Usatâi nu Dodon. Usatâi îi un inamic șiret, mult mai inteligent decât Dodon și spre deosebire de Dodon – adevărată creatură rusească (”porumbelu” era doar o slugă locală).

      Ținem pumnii. Lupta abia începe.

      1
    • Pentru ca incearca sa castige si simpatia populatiei vorbitoare de rusa.
      Multi o acuza ca nu ar fi pro-Unire, asta nu avem de unde sa stim, dar cert este ca daca ar fi facut declaratii de-a lungul timpului ca doreste Unirea cu Romania, sa fim seriosi, nu ar fi ajuns in pozitia asta. Mai bine asa, te pliezi pe situatia curenta ca sa iti indeplinesti obiectivele.

      Oricum timpul curge in favoarea nostra cu fiecare noua generatie, si Barasabia incet-incet se va elibera din ghearele Rusiei, care nu are ce sa le ofere moldovenilor decat santaj.

      4
      • @Rocco, ai dreptate. De asemenea, nu trebuie uitat ca o mare parte a populatiei RM vorbeste doar limba rusa. Trebuie sa vorbeasca pentru toti. Si in cazul unei uniri cu Romania, oamenii aia vor vorbi tot rusa.
        Mi se pare ca Dodon si chiar Rusia se cam asteptau la castigarea alegerilor de Maia Sandu. Par cam resemnati. Nu stiu, dar parca nu e stilul lor.

        2
  55. bravo răzeșii mei !!!
    conserva kgb-ista trebuie trimisă la reciclat, de acum incep provocările.

    13
  56. …bidoane !!…date-n
    editat pentru limbaj.

    2
  57. Nu este doar o singura conserva KGB-bista, este un sistem pe mai multe layere. Drumul va fi lung, systemul de forta al statului este penetrat adanc, vor fi multe provocari.
    Clar populatia a aratat ce doreste, noua putere trebuie sa opreasca odata propaganda veninoasa din media si sa scoata toate conservele din system. Romania si Ucraina pot scoate Rusia din aceasta zona poate pentru totdeauna, daca se pot coordona in politici economice si o zona de suport inteligence eficienta pentru Moldova. Transnistria nu trebuie ocupata cu armata, ci legata economic puternic de UE, dependenta este metoda cea mai buna de control. Pasul 2 este asimilarea Transnistriei, ca o regiune autonoma, daca va exista o pace in Transnistria, armata rusa devine armata de ocupatie in Moldova si vrand nevrand va trebui sa plece.
    Ma ingrijoreaza ca in Ro este foarte putin dezbatut subiectul, aici nu vezi decat agenda zilnica: Covid si administratia.
    USR-ul este singurul partid care a dat mesaje de sustinere.

    9
  58. Cred c-o sa avem nevoie de mai multe JLTV/L-ATV Oshkosh pentru Transnistria si Gagauzia…

    4
    • spui ca se vor revolta gagauzii? sa spunem ca o fac, dar ce vor putea obtine si cum? Sunt 130k locuitori, mai putin decat un judet mic din Ro. Ce pot obtine daca se revolta ? Nu au niciun suport in apropiere, iar apartenenta la etnia turca nu ii ajuta prea mult daca ei sunt impotriva Moldovei, Ucrainei si implicit Romania si Nato. Daca vor sa se izoleze ii lasi in pace ca in max 6 luni parasesc toti zona de foame. Transnistria, sunt izolati si complet dependenti de Moldova economic dupa ce Uraina le-a inchis usa. Ce pot face si astia mai mult decat au acum ? Sa invadeze militar Moldova? Asta este sinucidere curata, cu ce sa o faca in primul rand, cu cateva T 64 si BTR-uri si fara aviatie? Daca intra in Moldova in mod sigur Moldova in componenta politica actuala va primi ajutor substantial de la US, Ro, UE, NATO si Ucraina. Este posibil sa fie chiar implicare directa pe teren poate nu la vedere dar subversiva sigur si suport aerian. Nato si Romania nu vor accepta niciodata un tanc rusesc la granita lor.
      Moldova este pur si simplu un cap de pod prea indepartat pentru Rusia, fara suport local politic nu il pot sustine.

      5
      • Problema e: daca totusi se revolta, armata moldvoeneasca ii poate opri? Ca saracii isi iau bataie de la jandarmeria noastra….

        ” Moldova in componenta politica actuala va primi ajutor substantial de la US, Ro, UE, NATO si Ucraina”
        De la Ro si Ucraina, poate (noi le trimitem eventual Dustere militarizate)…. Dar de la restul? De ce? Nu sunt UE, nu sunt NATO…. Ce interes ar avea?

        • simplu, pentru ca vor avea un dusman comun. Au ajutat ei Ucraina care are un risc substantial sa o ia gresit la un moment dat, de ce nu si micuta Moldova care are oricum 1/3 din populatie cu cetatenie Romana.
          Spui de Duster militar, este cumva sub Jiguli si Gaz. Vezi cat de mult au contat T 72 si BTR urile in Armenia.

          3
  59. Placuta surpriza, nu zic.Acum sa vedem pe mai departe.

    2
    • Greu, se pare ca Parlamentul ramane la Ignor Dodo

      4
      • Doar după astfel de comentarii îți dai seama cu adevărat cât de informată e lumea de aici despre ce se petrece în RM. Într-adevăr, de ce ai analiza situația, mai bine o ardem aiurea ba cu Unire, ba cu rusofilie.

        RTI, băiatul meu, dar ce ar fi trbuit să se schimbe în parlament după alegeri prezidențiale?

        3
  60. De gagauzi nu mai zic nimic, dar Taraclia…. peste 65% de bulgari, s-ar părea, neamul lor bulgăresc e in UE si NATO si ei mari fani ai lui Dodon, sa fie sănătoși 🙂 )

    3
  61. Ca sa nu o lungesc…

    Ce nu prricepe lumea pe aici, ma rog, unii, e ca presedintele statului, e la fel ca la noi, adica are o functie de reprezentare, cu puteri limitate.

    Faptul ca a castigat Maia Sandu, e zero, daca moldovenii nu ies la fel la vot la parlamentare si nu voteaza o coalitie reformatoare pro Europa.

    Sper ca nu fac ca unii tampiti la noi, care ies in masa la vot la prezidentiale, ca dupa capu’ lor, presedintele guverneaza si face legile in tara asta, apoi la parlamentare, care sunt cele mai importante, dorm….

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *