Concepte DCNS XWind 4000 si CSWORD C90

Din 2014 au trecut niste ani… XWIND 4000 inca arata futurist, beneficiind la interior de „augmented reality bridge” si propulsie hibrida, diesel-elctrica, cu care reusea viteza de 30 de noduri:

Cu ce se lauda la vremea respectiva conceptul XWIND 4000:

– Suprastructuri integrate: integrare optimizata, fizic si functional, de senzori (GE, radar, optronica) si tehnologii de comunicatii de ultima generatie ( antene cu suprafata plata, metasenzori, LIDAR etc.),
– Integrala navala a dronelor: implementarela nivelul arhitecturii navei si controlat de comandant, drone de cerectare-supraveghere cu diverse incarcaturi utile (containere EO/IR), radar, de supraveghere marina, AIS etc.), inclusiv arme.
– Punte de Coordonare a Luptei de Noua Generatie (Next Gen Combat Bridge) – o platforma de operatiuni inovatoare .
– Centru de Operatiuni de noua generatie pentru coordonarea tactica a operatiunilor.
– Sistem de lupta impotriva amenintarilor asimetrice
– Datacenter al navei care permite optimizarea resurselor (estimari si capacitate de incarcare ) prin aplicatii de vizualizare a CMS-ului navei (combat management system) si a SMS (ship management system) .
– Controlul energetic: propulsie hibrida modulara, gestiunea dinamica a consumului navei.
– Compartimentare modulara, configurabila (T BONE)

Nici corveta C SWORD 90 celor de la CMN, din Cherbourg, nu e cu mult mai prejos, fiind prezentata si pe RoMil in 2014, doar ca la momentul respectiv nu aveam si video-ul:

Cu o lungime de doar 95m, corveta are de toate, inclusiv cele 16 lansatoare verticale AA mult-cautate, 2 sisteme rachete AA cu raza scurta, 8 rachete antinava, elicopter de 10 tone, echipare completa pentru lupta antisubmarina dar si o viteza maxima de 28 de noduri… incadrandu-se binisor in cerintele noastre, poate cu exceptia pretului si a criteriului istoricului volumului de vanzari.

 

In fine, reluam aici, pe scurt, descrierea caracteristicilor in limba engleza, doar pentru a putea compara, ca si exercitiu intelectual cu ce ofera Gowind sau Sigma:

Length 95 meters
Width 15.7 meters
Draft 4 meters
Maximum Speed 28 knots
Range 7,000 nm at 12 knots / 5,000 nm at 14 knots
Crew 65 + 20 operators
Primary guns 76mm
Secondary guns two 20 mm guns or 30mm

  • 8 MM40 anti-ship missiles
  • 16 anti-aircraft missiles in vertical launch systems
  • 2 short-range anti-aircraft missiles
  • decoy launchers
  • (2) triple torpedo tube launchers
Systems
  • Integrated Bridge Control System
  • Integrated Naval Communication System
  • fire control radar
  • Electro-optical fire control system
  • R-ESM / C-ESM
  • hull-mounted sonar
  • towed array sonar
  • (2) 11 meter RHIBS with dedicated davits
aviation can accommodate a 10 tonne helicopter class

De atunci corveta a ramas doar la stadiul de concept… Poate exista si niste motive bine intemeiate, doar ca nu le cunoastem, dincolo de riscul primului client al unui produs care nu este matur (capitol unde multe dintre armate prefera deja un anumit istoric de utilizare cu alti clienti, cu exceptia cazului in care chiar ei sunt finantatorii programului creat pe propriile cerinte).

 

Marius Zgureanu

 

24 de comentarii:

  1. Referitor la riscul primului client, ar putea exista și un avantaj legat de preț? În cazul de față DCNS sa vrea sa promoveze produsul și fiind primul client sa acorde și o reducere. Au câteva produse de genul asta.

  2. Presupun ca in final se ca merge tot pe Sigma, la pachet cu portul, ca sa luam „viza”. Sper doar sa se bata palma mai repede pentru ca in baltoaca noastra e posibil sa ramanem singura tara NATO (riverana) cu ceva forte navale daca Turcia iese din alianta.

  3. Interesant, dar prea putin practic pentru noi. Mai bine publicati ce corvete stealth vor introduce rusii in urmatorii ani la MN.

  4. Iar frantuzisme? :))
    Imi place foarte mult C Sword 90, arata genial. Pacat ca a ramas la stadiul de proiect.
    Cei de la CMN sunt insa foarte buni pe fast attack crafts, Combattante, care si-au gasit mai multi clienti. Probabil ca incearca sa urce pe o piata superioara, conceptul C Sword 90 fiind totodata si un demonstrator care sa arate de ce sunt capabili.
    Pentru viitorul indepartat in care s-ar decide inlocuirea NPR-urilor, de la CMN imi plac mult astea: https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/combattante-cl65-s/

  5. Nu ar fi imposibil. Totul depinde de noi! Depinde ce deal facem și cum îl facem (si acolo ma tem eu…nu avem coloana vertebrala!) În rest…avem nevoie de corvete de ieri!! Pina la urma…de care or fi,numai sa fie odata!?

  6. Până la urmă mai știe cineva de dotarea cu corvete, când va începe licitația, etc?

  7. Pai daca Turcia ,,defecteaza” total atunci chiar suntem in fundul gol la MN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *