Conferinta de presa a Ministrului Apararii privind achizitii si inzestrare in 2017

LIVE: Ministrul apărării naționale, Adrian Ţuţuianu, susţine o conferinţă de presă pe teme de actualitate din domeniul apărării.

Posted by Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro on Wednesday, July 26, 2017

119 comentarii:

  1. Varza e asta…minciuni,minciuni…

  2. Lol, astia cica vor sa faca niste cursuri juridice intensive despre achizitii si contracte economice, pentru vreo cateva duzini de oameni (maxim 90?) N-au pur si simplu oameni specializati pe acest domeniu…

  3. Hopa, tocmai vorbi despre situatia „naspa” ca luam pulberi de peste mari si tari? :)))

  4. Adelin Petrisor il lua direct la tinta: PATRIOT pana la sfarsitul toamnei sigur (octombrie-noiembrie), nu se discuta si despre MBDA-MEADS?
    Patriot sigur.

    • MBDA si MEADS sunt lucruri diferite. Ultima incorporeaza mare parte din PAC-3 deci se poate trece mai tarziu la asta.

      Nu cred ca are rost sa vorbim de Aster si sper sa se includa aici si integrarea Hawks. Oricum, Patriot si HIMARS o achizitie f buna, peste tot ce au vecinii (si chiar turcii) pe domeniul acesta. Nu cred ca pot da inapoi la faza asta, le baga licuriciu pe gat vor nu vor

  5. Varza varza dar comanda camioane 170 si blindate de afara , la cheie . Ne face varza pe toti ! Consumatori scrie pe noi si copii nostri .

  6. HIMARS???? Patriot de anu viitor?inca 36 de avioane pana n 2022???? M apuca ameteala….

  7. Pusca de asalt, licenta? S-a renuntat deja la ‘noua’ arma Cugir?

  8. 200 zile?

    tipul dezinformeaza. poate achizitiona de la ROARM si nu are nevoie de offset, ca sa dureze…

    Pentru SAUR-2 nu are nevoie de offset.

  9. MINCIUNI ORDINARE!!!!! spuse de acest politruc.
    Avem deficit bugetar de 3.2% din PIB la jumatatea anului fara sa cheltuim aproape nimic pe înzestrarea armatei…de unde bani? deficitul trebuie sa fie sub 3% din PIB la sfarsitul anului….anul asta n-o sa avem nici fregate, nici patrioate, nici leoparzi, nici, nici, nici…doar pdf-uri frumos colorate.
    .
    Apropo, primarul Bistritei tocmai si-o marit salariul de vreo 3 ori…evident banii sunt luati de la investitii…
    http://www.ziare.com/social/salariu/legea-salarizarii-la-bistrita-primarul-si-a-triplat-salariul-la-peste-13-000-de-lei-banii-se-iau-de-la-investitii-1474760
    ”Banii pentru sustinerea cresterilor salariale, respectiv o suma de 4,2 milioane de lei, au fost luati de la sectiunea de dezvoltare, de la o sa serie de proiecte pe care Primaria Bistrita nu mai reuseste sa le duca la bun sfarsit anul acesta.”

    • Cristian,
      daca da drumu la comenzi de armament si tehnica catre fabricile romanesti, cate or mai fi… economia creste… deficitul bugetar se concretiseaza in economie… dar daca face importuri, atunci „groapa” deficitului bugetar creat de achizitiile militare se va adanci.

      • chipp, ”daca da drumu la comenzi de armament si tehnica catre fabricile romanesti, cate or mai fi… economia creste”…păi tocmai aici este problema, avem deficit de 3,2% din PIB si inca nu am dat nicio ocomanda catre fabrici si uzine, nici macar un surub, o piulita ceva….doar pdf-uri frumos colorate…

        • deficitul se va ameliora… in toamna, dupa ce se termina productia agricola. ploile din iunie si iulie au salvat productia agricola.

          – productie buna de grau 6000-7000 kg/ha si se pare ca va fi si productie buna de porumb.
          – Au inregistrat productie buna si pomii fructiferi.
          – se pare ca pana acum… si viile sunt bune. deci va fi si productie de strugure si respectiv bauturi…

          se va diminua deficitul bugetar in toamna, salvat de un an agricol bun. In paralel cu seceta care se contureaza in Italia si Spania, ar trebui sa avem capacitatea sa intram cu cantitati mai consistente pe cele 2 piete de desfacere si deci sa creasca exporturile…

    • http://www.napocanews.ro/2017/07/buda-incompetenta-guvernantilor-in-absorbtia-fondurilor-europene-distruge-interesele-romaniei-cer-explicatii-premierului-tudose.html

      .
      ””O absorbţie de doar 0,04% a fondurilor europene în România nu poate fi înţeleasă în niciun fel la nivelul Comisiei Europene ori a Parlamentului European şi, cu atât mai puţin, de către cetăţenii din statele net contributoare la bugetul UE. Fără a da „din casă”, pot doar să spun cu subiect şi predicat că la nivelul structurilor Uniunii Europene există preocupări şi, în acelaşi timp, dificultăţi majore în a explica cetăţeanului german, francez ori spaniol de ce trebuie să contribuie cu o sumă de bani la bugetul UE dacă state precum România refuză pur şi simplu să acceseze aceste fonduri.”
      .
      Pai nu se acceseaza fondurile UE pt ca acesti bani NU se pot fura, si atunci dece sa ne complicam, sa muncim de pomana?…mai bine bagam bugetul national pe deficit bugetar si apoi facem pdf-uri cu înzestrarea armatei ca ”ie” mai ieftin si ne incadram in deficitul bugetar de 3%…mi-e o silă de-mi vine să vomit…

      • dar de ce nu ne lasa noua, persoanelor private, posibilitatea sa accesam fondurile europene si ei politicienii sa se spele pe cap cu proiectele dezvoltate din banii de laq buget.

        ca daca noi acesam cat mai multe fonduri europene, e bine si pentru ei, le tinem deficitul bugetar la un nivel redus si binenteles ca va intra bani si la buget.

        • pentru ca persoanele fizice nu sunt eligibile la atragerea fondurilor UE in gen:
          – asfaltarea drumului care leaga Viscri de drumul national care leaga Sighisoara de Brasov…am fost acum vreo luna de zile in celebrul sat Viscri si drumul de legatura este INCREDIBIL de prost, niste gropane de-ti intra aproape toata roata masinii, nu puteam sa circul decat cu viteza întâi…mi-a fost o rusine teribila când am ajuns in Viscri si acolo am intalnit turisti cu numere la masina de Elvetia, Germania, Italia, Franta…nu suntem in stare sa atragem bani de la UE sa asfaltam 8 km de drum unde vin o gramada de turisti straini.
          – asfaltarea drumului ce leaga Petrosani de Obarsia Lotrului, folosit de schiori sa ajunga la ”celebra” Transalpina facuta tot cu bani UE…si exemplele pot continua.
          .
          Acesti bani trebuie atrasi de Consiliile Judetene, de Consiliile Locale, de autoritati, de ”Stat”, si fiind aproape imposibil de furati, dece sa se mai complice, dece sa faca ”munca patriotica” daca nu le pica nimic, ei oricum isi iau salariul si daca atrag fonduri europene si daca nu fac nimic…

          • Viscri…
            Bre, esti nebun, asta vreau sa vizitez si eu peste cateva zile, ziceau ca cica ar fi inceput asfaltarea anul asta- niste zeci de milioane de lei primite anul trecut parca..oricum dupa ce trec Transfagarasanul, ideea e sa ma duc si pe la Fagaras, de acolo spre Rupea (si deci Viscri), Racos, Hoghiz, Comana si spre sud spre Sinca, Codlea, apoi Brasov.

            Iar ala de la Petrosani-Obarsia Lotrului de vreo 30 km are vreo 6-7 feluri de „asfaltari”, fiecare schimbandu-se din cateva sute de metri 🙂

            • Razvan, am fost acum o luna pe traseul Fagaras, Cetatea Rupea, Viscri, Sighisoara…NU iti recomand deloc sa mergi la Viscri, decat daca inainte iti programezi si o vizita pe la un service auto…eu l-am intrebat pe paznicul de la cetatea Rupea cum ajung la Viscri si el mi-a recomdat sa merg spre Sighisoara vreo 10 km(pana intr-un sat la care i-am uitat numele) si de acolo stanga vreo 8 km pana la Viscri…sunt 2 drumuri care ajung la Viscri, cel pe care am fost eu cica ar fi mult mai bun decat celalalt, desi este plini de gropi si acesta.
              Cunosc drumul Petrosani Obarsia Lotrului ca-n palma…rup Transalpina iarna de iarna…schiez de vreo 15 ani 🙂

  10. Daca intra Mowag-ul in peisaj, inseamna ca inca nu se stie inca cine va produce viitorul transportor al armatei romane. Daca si dupa asocierea cu Moreniul, Rheinmetall-ul isi ia teapa cu contracul de producerea a TAB-ului pt Roarmy, nu ne mai ia nimeni in serios pt viitoare colaborari pt producere de tehnica militara. Poate doar la cele cu comision asigurat.

  11. Turelele de la T72-urile noastre le-as monta pe litoral, ca artilerie de coastă. Autoloader au, mai trebuie acţionare de la distanţă (radio şi fir) plus un bloc optoelectronic care să le permită să facă vânătoare liberă, în regim automat, când e cazul.

    • @ bula
      Salvamarii pe sky jeturi rosii ar fi niste tinte mobile excelente…plus ca ar avea parte si de o extra portie de adrenalina, tinand cont de faptul ca se cam plictisesc atunci cand fac valuri cu sky jet ul la 10 m de plaja..

    • Cu tunul de 100 mm din dotare ?
      Ce loveste , barcile pescarilor ? Nu are bataie suficienta sa loveasca nave la 7- 12 km in larg. (nu le vezi la ochiul liber si nici cu binoclu) Ai nevoie de obuziere sau rachete .
      Iar un tun obuzier de 155 mm nu incape in turela mentionata. E prea mare , prea greu si reculul prea puternic.

    • nu mai bine ingropi tancul cu totul?eu zic ca e mai simplu.daca le pui si o lama de buldozer in fata isi sapa singure „gropile”.

  12. BOUL ASTA declara ca a vizitat unitatile militare din mai multe orase inclusiv Galati.

    Dar el nu stie ca la galati sunt doar 2 unitati la nivel de Batalion? in loc sa vina la Braila sa viziteze Brigada 10 Geniu sa vada dezastrul de acolo si sa viziteze Flota fluviala… el merge la Galati.

    ca sa se laude ca avem tancuri moderne TR-85m1
    si masini de lupta moderne. MLI 84m
    si la Focsani sa vada LAROM-ul

    ma generalii astia nu-s prosti delor. tot fuduli si mincinosi au ramas. in loc sa-l duca la Barlad, sa vada dezastrul din curtea Regimentului de artilerie… cu camioane din anii ’50-’60…

  13. Am si io o intrebare legata de reportajul cu cele trei fete din Palestina care cica au fost sehestrate de tac-su si MAE le-a adus in Romania, ca nu pot sa zic in tara. A fost cumva angajata, la Externe, zana Andreea M. si tre’ sa aduca toti arabii sa se vada la tv?

    • gabi esti offtopic. Nu am auzit aceasta stire, dar nu m-as mira ca fetele sa fie dintr-o familie mixta. Tatal arab, mama romanca. Mii de romance au luat arabeti de barbati si au plecat prin Orientul Mijlociu pe vremea lui Ceausescu. De asta tot ziceau pe la stiri ca au fost evacuati nu stiu cati romani din Siria.

  14. Guvernul va plăti în noiembrie prima rată pentru rachetele Patriot

    Ministrul apărării, Adrian Țuțuianu, a anunţat miercuri că Guvernul ar putea plăti încă din luna noiembrie prima rată pentru achiziţionarea sistemului de apărare cu rachete Patriot. Premierul Mihai Tudose a confirmat informația.

    http://www.digi24.ro/stiri/externe/guvernul-va-plati-in-noiembrie-prima-rata-pentru-rachetele-patriot-767399

    • Daca o fac de obligație fara sa ia in considerare si celalante oferte, cea americană e și fără offset atunci e vai de… noastră. Sunt curios cum dracu ăștia sau răzgândit la 360g , deoarece au anuntat că se pronunța în septembrie după ce analizează toate ofertele…la presiune? Daca e așa, e o achiziție necesara armatei dar o să fie că celalante, doar de paradă și o tragere când mai vin americanii exerciții.

  15. Dincolo de multa vorbarie, am retinut urmatoarele elemente concrete:
    – Patriot aproape sigur (si daca detaliile aparute deja in presa sunt exacte, nu este o afacere rea)
    – HIMARS (din nou nu e rau)
    – inca 36 de F16 pana in 2022

    Tacere totala pe subiectele:
    – modernizare frigate
    – elicoptere noi (a facut chiar acum doua zile un articol pe tema asta)
    – tancuri noi

    Ar fi fost interesant sa aflam detalii si despre:
    – stadiul achizitiei corvetelor (se renunta la Damen, se reia de la 0, au deja alte alternative)
    – sistemele de rachete antinava (daca la rachete sol-sol sau hotarat deja pentru HIMARS, era interesant de stiut daca au deja ceva in vedre si aici)
    – la fel pentru SHORAD

    In fine, e imbucurator ca macar la nivel declarative nu se renunta la implicare industriei nationale in aceste procese.

    • Asta cu inca 36 de f16 e fabulație, când ei nu găsesc inca o escadrila de 12…Astea sunt gogoși aruncate pt electoratul care se preocupa de starea armatei, perand sa se de-a de partea lor…e clar.

    • Mihai, MINCIUNI ORDINARE, NU CRED NIMIC din ce-a spus politrucul ala de 2 bani…

      • Si eu sunt sceptic, incercam doar sa fac un rezumat foarte scurt al conferintei, asa cum l-am inteles eu. Daca vor achiziona pana la urma Patriot, inseamna ca unchiul Sam le-a pus cutitul in coaste bine de tot.

    • HIMARS nu ar fi rău deloc. Avem nevoie de Deep Strike (care va fi în câțiva ani) pentru Crimeea în caz de ceva.

    • E vorba de 36 de avioane F16, sau de 36 de avioane multirol, orice ar fi ele? Iar în cazul F16, e vorba de alte 36 avioane A/B MLU, sau altă variantă?

      Că parcă nu-mi sună bine să avem 12 F16, încă 12 Gripen, 12 Typhoon și alte 12 Rafale… O ciorbă logistică perfectă.

    • daca pun o baterie de patriot la kogalniceanu iti acopera cu pac2-gem/t toata dobrogea plus zona maritima exclusiva(a noastra nu are 200 nm. de la tarm ca e inghesuita intre ale vecinilor).asa ca modernizarea frecatelor mai poate astepta(am citit ca cica rr tyne-urile de mars se dusera si trebe inlocuite.mai bine le fac dracu recifuri artificiale si renunta la ideea asta tampita cu capabilitati blue water).

  16. din surse care sper eu ca se vor confirma la anu(posibil..si la multi ani :)) …..) exista negocieri ca offset ul pt Patriot si Himars sa fie cele 36 de F16…

    sper sa fie asa…george,razvan&co poate isi intind antenele sivin cu vreo confirmare sau infirmare…

    • Așa ceva nu există. …

    • Nu ar fi rau daca ar fi asa, chiar de loc, dar depinde mult si ce ar insemna „va dam 36 F16”. Ca daca iti dau celulele chele, eventual si zburate peste 5500 – 6000 de ore, si noi trebuie sa platim MLU-izare, atunci e doar fum in ochi. Oricum, vom vedea, mie inca nu prea imi vine a crede partea cu Patriot.

      • @mihai

        Vor fi probabil f 16 C/D din stocul us army cu mentenanta la zi +(sper eu) un pachet standard(depinde ce vor negocia guvernele) de inarmare…restul necesitatilor(instructia pilotilor,pachete suplimentare de armament,mentenanta) il vom suporta noi,bineinteles….

        @John Doe

        offset nu inseamna ca trebuie sa integram noi pe dracu sipe tatso in industria noastra comatoasa…offset ul poa sa insemne si niste chestii gratis sau la juma de pret oferite in schimbul produsului cumparat…

        Patriot vom avea nu neaaparat pt ca vrem noi ci pt ca Rusia,pt ca Trump,pt ca us congress+senate(atat rep. cat si dem. anti russia) etc.e vb de tensionare situatiei geopol.in zona.

    • Asta cu offset-ul la Patriot este o minciuna . Americanii au zis clar ca nu ofera niciun offset la asa ceva . Si ce componente sa fabricam noi aici cand industria noastra nu mai exista sau este la nivelul epocii de piatra in comparatie cu ce fabrica aia acolo ???
      Nimic pe partea navala desi vad ca programul corvete mai este inca intre cele 8 majore . Nu este clar care este stadiul asocierii intre nemti si ai nostrii pentru TBT . Ce a vrut asta sa spuna despe asociera Mowag-UMB ??

      • Nu am informatii despre offset american. Nu il practica. In schimb, la offsetul suedez facut pentru Gripen catre unguri , au finantat suedezii inclusiv constructia de gradinite.Ca nici ungurii nu au industrie de aparare in care puteau asimila ceva de pe avion.
        Legat de Patriot , o fi ca ne lasa americanii sa ne construim singuri remorcile pe care sint instalate rachetele. Mai mult nu cred.

      • adica ce a mai ramas din umb va asambla o parte din alea 90 de piranha pe care le vor cumpara.crezi ca daca au facut tancuri le pica galoanele daca monteaza tbt?

      • La UMB nu s-au mai platit salariile din primavara.

    • Sper să fie cum zic sursele tale.

    • A zis clar, Patriot va fi contract guvern-guvern. Merge offset? Eu știam că nu.

  17. Flaviu Amarandei

    Tipul asta nu pare serios. Parca e un adolescent care ține discursuri în oglindă înainte de întâlnirea cea mare.

  18. Reascultati conferinta ministrului dar cu pixul in mana. Deoarece va fuge ce e mai important. Cererea de bani suplimentari la rectificarea bugetara. Daca domnul ministru a citit corect cifrele :
    – avem peste 1 miliard lei necesari pentru despagubiri. ( nu a specificat la cine si pentru ce)
    – peste 500 milioane suplimentare la fondul de salarii .
    – vreo + 300 milioane la bani de returnat cadrelor prin sentinte judecatoresti definitive.
    – cam 150 milioane in plus la pensi.
    s a m d.

    Doua miliarde lei cheltuieli suplimentare doar la aceste capitole fixe. A mai spus ca cere bani in plus si pentru intretinere , reparatii , piese de schimb la tehnica din dotare.
    Nu cred ca le raman bani pt. achizitii serioase. Iar achitarea unei prime rate la Patriot NU inseamna ca le vede cineva in Ro inainte de plata integrala a contractului .
    Tehnica militara nu se vinde in rate nicaeri. Se pot plati anticipat sumele dar pina vine „scula” astepti.

    • Poftim,? Tehnica militară se vinde în rate peste tot,uneori pe 10-15 ani

      • Domnule. Incearca matale sa cumperi 10 tancuri in rate. Oriunde in lume.
        Cind ai achitat ratele la primul tanc , primesti tancul numarul 1. Atit. Si asa la restul pina la 10.
        Armele sint riscante. Pot fi distruse inainte sa achiti matale ratele. De aia nu le vinde nimeni in rate dar cum sintem noi un popor unde multi sustin ca soarele se invarte in jurul pamintului , tot e posibil.
        PS. Cind faci plati in rate , achiti un imprumut , linie de credit prin care ai achitat toata suma pt arma respectiva ( sau platesti valoarea fiecarui lot cind achizitia e pe mai multi ani si in transe ,loturi)
        Va urez succes cu cumparatul armei in rate. 🙂

        • Se vând arme cun împrumuturi pe 10 ani sau mai mult,plus termene de gratie.Vezi Rafale,GoWindows pt Egipt,tancuri Abramburică pt Maroc,Gripen pt Brazilia. Numai prostovanii cumpăra cu banii jos în ziua de azi

        • C-27J Spartan a fost cumparat in rate. Sigur!

          • Ultimul a venit anul trecut. 🙂
            Ratele se refera la pretul total.
            Si cum e logic, si aparatele au venit esalonat upa cum au fost platite ratele.

        • si leasingul la gripen-urile unguresti si cehe nu e tot plata in rate(pe vreo 15-20 chiar)?

          • Avioanele sint proprietate suedeza. Inchiriate de unguri pe termen lung. Ca la oricare chirie , platesti . In cazul specific dupa numarul total de ore de zbor anuale+ uzura + intretinere Inchirierea NU E cumparare . Ia dictionarul economic si mai studiaza inainte sa bati campii.

  19. Nu e clarificat nimic vad despre industria locala.

    Un minim de ce ar trebui sa producem aici e urmatorul:

    – MANPAD -> as lua licenta de Piorun
    – inlocuitor AG-uri -> LAPGECA ar face o treaba buna, Carl Gustav nu cred ca ne da licenta…
    – ATGM ghidat -> E OK cu Spike-ul pana acum, nu stiu cat de economic ar fi sa le facem aici dar ar fi bine
    – munitii pentru LAROM..
    – tun de 155 si folosirea sasiurilor de tancuri pe care le mai avem pentru artilerie autopropulsata…nu e nevoie cu turele si minuni…ceva simplu ca alea indiene.
    – MRAP, mortiere…munitie ghidata mortier…

    • Avem o gramada de T 55 pe butuci.
      Macar sa vedem cum au modificat israelienii zecile de T 55 intacte pe care au pus mana de la inamic transformandule in transportoare armate de trupe.
      Evident ca la 3 pusti cu luneta cumparate prin licitatie , va fi concurs la offset. 🙂 🙂

      • modernizarea achzarit apc-750000$,achzarit ifv(cu rws samson cu tun de 30mm)-1200000$.la banii astia nu mai bine iei/faci un tbt decent,nou-nout? si ai si cheltuielile de exploatare la jumatate.

        • in banii astia nu iei nici un TBT nou nout. Unul nou, nud, trece de 1,5 mil.$ … iar unul echipat serios, trece de 2,5 mil.$.

          Avantajul e ca la modernizare ai deja caracasele si in parte trenul de rulare… deci iti mai scade un minim 20-30% din prêt, daca nu mai mult.

          • nu cica asta e pretul daca ai t55 -ul in dotare.schimba motorul,cutia,sa faca loc in spate ptr trapa desantului,modificari in interior.la rusi cica e mai ieftin:400000 sa iti transforme epava t55 in btr-t parca ii zice.

    • Mrap pentru ce? Mai fac astia politie in AFGANISTAN?

      tun de 155mm???!!!
      Sa faci ce cu el? Artilerie de coasta sau il pui pe monitoare?

      Sigur nu vorbesti de obuziere de 155mm?

  20. Este interesanta abordarea cu UMB. Poate si un nou tanc mai incolo, poate si altele…poate poate poate, insa pana acum multe necunoscute la orizont si pesedeii la putere! Hmmmmmm

  21. Salut
    Pana la urma cine furnizeaza Romaniei Patriot , ca eu tot nu am inteles ?

  22. Limbaj de lemn tipic comuniștilor și neo-comunistilor!

    Am urmărit cu sufletul la gura sa aflu noutăți despre noua armă de asalt ….CANCI DOMNILOR , VRAJEALA!!!!….era doar așa un ….,,spre exemplu”, …,,nu stim”, ,,vom vedea” , ,,poate fi o licenta”….asta-i marea problema a României, toate guvernele o iau de la capăt, nu exista o strategie pe termen lung și continuitate în programe…in felul asta posibil că restul! lumii sa se mute pe Marte și noi să ne întrebăm unde-s restu’..

    • sincer sa fiu, a vorbit destul de cursiv fata de ceilalti ministri de pana acum.
      Nu stiu daca a realizat ceva pana acum…

  23. Voi chiar il credeți pe asta? Cred ca dupa conferinta de presa si pe el l-a apucat râsul la ce fabulații a rostit. Ce zice el acolo inseamna 0 creșteri de salarii in sectorul de stat, 0 investiții, 0 multe…. Ori sa fim serioși, Patrioturile, HIMARS-urile si ce-a mai slobozit ăsta pe gură nu vor aduce voturi. Armele sunt precum barajele de protectie pe râuri – costa o gramada de bani, nu aduc voturi dar toată lumea isi pune speranțe in ele si le cauta cu disperare cand vine dezastrul.

  24. Nu luam Patriot de patru miliarde de dolari. Macar de-ar incepe productia de TBT-uri. Pacat ca ramanem tot cu T-55 si TR85 M1.

    • @musoiu
      Achizitia de F-16 si PAC-3 este infinit mai importanta decat inlocuireat T-55-ului si a Tr-ului. Eu as inlociu 55-ul si TR-ul cu niste Spike LR produse sub licenta si cu niste elicoptere, fie ele si Kiowa sau Little Bird cu ATGM.

      • Da, cumpararea de Patriot este cea mai importanta, asta daca se va si realiza.

        • @musoiu
          Probabil forteaza americanii. Nu vad de ce ar fi atat de categorice declaratiile ministerului daca nu ar fi destul de clara achizitia. Au inceput cu maraieli de la partid ca analizeaza si alte oferte, l-au certat pe seful statului major, parca, pt ca a cerut patriot fara sa fie urmate „procedurile”, samd, pentru a sfarsi recunoscand ca nu au de gand sa cumpere altceva si ca vor si face o plata anul acesta. Nu cred ca vor reusi sa se eschiveze de la achizitie. Probabil asa se va intampla si cu F-16.

  25. ca si prioritate sistemul defensiv AA este pe primul loc ,fara el degeaba modernizam celelalte acareturi.pe locul doi este vulnerabilitatea de la marea neagra…antinava,antisubmarin,aparare de coasta,etc,efectiv nu existam aici.
    continuarea programuli f16 vine a o completare a celor doua de mai sus.
    eu pe astea le vad cele mai „urgente urgențe” dar si cele mai mari devoratoare de resursa financiara.la fel de adevarat ca sunt si cele mai greu digerabile „chletuieli” si ar trebui explicate contribuabilului direct(bugetarii,pensionarii si asistatii nu vor intelege niciodata aceasta nevoie) pentru a stopa marea minciuna in care persistam vis a vis de inzestrare.
    mbt,tbt,4 by 4,etc. dincolo de vesnicele amanari autohtone sunt mult mai usor de demarat.
    am zis✋?

  26. Prioritățile pentru apărare ar trebui să fie astea:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Medium_Extended_Air_Defense_System

    https://en.wikipedia.org/wiki/Air_Defense_Anti-Tank_System

    https://en.wikipedia.org/wiki/MBDA

    https://en.wikipedia.org/wiki/HIMARS

    Dacă nu achiziționăm cel puțin două dintre cele enumerate mai sus + câteva Dassault Rafale, nu vom putea vorbi despre apărare eficientă.

    • ce dracu sa faci cu adats-ul? o struto-camila produsa ptr. canada in 36 de exemplare.si aia incearca sa scape de ele.au incercat sa ii pacaleasca pe greci si aia au preferat…..tor-ul rusilor.iar rafale,la cat costa mai bine luam raptor sh.tot atat dam.

    • ADATS nu e in rpoductie. MEADS e….vai de mama lui.
      MBDA e o firma. Poti lua multe. Dar nu e sistem de armament.
      HIMARS nu-mi surade, dar nah….tot e ceva. Preferam LORA si un accent pe colaborare cu evreii. Ca deja avem LAROM.

      • da era o idee.mai ales ca aia au si extra300 cu raza de 150km.si lora mergea beton pe 280 km(plus ca intra 4 pe un camion nu una ca atacms).

  27. Nu am vazut (mai degraba auzit) conferinta decat pe diagonala:

    Patriot. Realist, a existat o alta optiune?. Asa ca foarte bine, sa vina cat mai repede si sa producem si noi macar lansatorul si camionul.

    In sfarsit cumparam piese, mentenanta/reparare a tehnici si cel mai important munitie care, atentie la detaliu, se duce la structurile de reactie imediata. Cum banuiam pare cam complicat cu stocurile de munitie. Ok, nu se prevede un conflict maine dar, sper ca macar de acum incolo sa se complecteze usor, usor si sa nu ne trezim in caz de ceva nu avem. Dar, daca iar incepem sa importam, mai ales de prin Brazilia, este ca si cum nu am ave-o (21.30).
    Daca nu reusim sa producem munitia, sa o producem nu sa asamblam, este ca si cum nu am avea armata. Armele au nevoie de munitie nu de hartia contractelor de import (am mai ramas doar cu hartia la inceputul WW2, cand nu s-a mai livrat ce am vrut sa cumparam).

    Spitalele militare. Nu exista la momentul actual ceva la standarde cat de cat internationale…

    Rachetele cu raza lunga. Yes.

    Arma de asalt. Sper sa ramana la ce s-a facut pana acum.

    Camioane, hai cu Roman.

    Marile ofuri care raman: productie ATGM, (posibil MANPADS) si drone (poate se gasesc niste bani pt. cercetare/realizare prototip quadcopter inarmat (cateva bombe de 1kg pt. lupta in oras ) sau nu -la artilerie poti sa pui senzori- cu o sarcina utila suficient de mare incat sa poata sa faca ilumina laser), care sa opereze la min. 1km altitudine, raza 50km si 3-4h anduranta (suna cam SF dar cine nu viseaza nu reuseste 🙂 ).

  28. Da…dronele. Asta e una din marile imbecilitati ale tarii ăsteia – sa ai la un moment dat 3 fabrici de aeronave si pe niciuna sa n-o directionezi spre un program de cercetare, off-set, spionaj industrial, whatever, ca sa producem si noi jucariile astea. Deja 2 din fabricile astea sunt istorie… Din punctul meu de vedere e la fel de rusinos precum faptul ca importam pulberea pentru gloanțe.

  29. eu cred ca problema reala a fost expirarea licentei de la Adobe si in lipsa de pdf-uri au facut o conferinta.

  30. De ce zic unii ca nu putem integra nimic in industria de aparare?.Uitati-va la componentele Spike.Multe dintre ele sunt off the shelf cu ar fi motorasele de la firma ESCAP.Senzorul poate fi livrat de israelieni insa restul poate fi fabricat la noi va asigur. http://i.imgur.com/cwlxEZh.jpg

    • Cati bani si cat timp estimezi ca ar lua ca sa facem spike’ul pe plan local?

    • Observatie excelenta!
      De fapt cei care au facut Spike chiar se laudau cu pretul rachetei spunand ca au folosit multe componente off the shelf tocmai pentru a reduce pretul si numind asta ca as good as it needs to be design strategy.

      ceva s-a pierdut pe drum pentru ca am inteles ca racheta este in continuare nesimtit de scumpa.

      • E mai ieftina decat Javelin. In opinia mea umila nu e la fel de capabila sau prietenoasa cu utilizatorul, iar Javelinul scade in pret constant, iar Spike are multe variante, dar nah. Ar fi fraieri sa o vanda la marja de profit cand o pot vinde la „putin” sub pretul pietei, nu? 😀

  31. Ce părere aveți despre acest top 10,
    Credeți că este adevărat sau este reclamă mincinoasă?

    https://www.youtube.com/watch?v=rvWOvfuFFIQ

  32. depinde daca chiar se vrea.

    Placile cu circuite integrate le poate face Electromecanica Ploiesti, cei de la design de la Continental Timisoara (una din ele) comanda pe la ei. Hai sa zicem 1-3 saptamani cu tot cu transport unde este nevoie.

    Montarea SMT si PTH, linie de asamblare si setarea liniei poate fi pana la 2-3 luni sau se subcontracteaza la una din fabricile EMS existente in tara (sunt multe!), Totusi, in Timisoara este cea mai mare fabrica de asamblare electronica din Europa. Fosta Solectron, actualmente Flex. peste 100milioane $ au fost doar cladirile.
    AIci vorbim de cateva milioane de coco (euro, $, etc)!

    SDV-istica necesara: proiectare si realizare se poate face chiar in tara deoarece sunt deja destul de multe firme care se ocupa de asta. 3-5 saptamani si vorbim de cateva mii de $.

    Asamblarea si testarea (dar fara componenta de lupta si motor racheta) se poate face in oricare fabrica EMS sau chiar la Electromecanica Ploiesti sau alta fabrica specializata din Romarm.
    Proiectarea testerelor ICT (fixture) se poate face in tara la AEE Bacau sau alti manufacturieri EMS cu capacitate de proiectare a solutiilor de test (sunt gramada!).

    Eventuale profile turnate sub presiune pot fi (sper) inca facute in tara de diverse companii. Profilele de plastic (generic vorbind) se pot face de asemenea in tara la diverse companii. Partea scumpa aici va fi matritele care pot costa de la cateva mii la 20 de mii de euro. Depinde cine le proiecteaza si realizeaza.

    Partea de tuburi de fibra de sticla/carbon/kevlar (n-am idee din ce este corpul) fie se contracteaza la Duqueine in Timisoara sau altii daca exista (chiar nu cunosc altii).

    Testarea finala probabil trebuie facuta la o firma de specialitate sau chiar la firma mama. Imi dau cu presupusul: 2-3 luni?

    Componentele electronice si electromecanice eu zic sa nu ne facem iluzii si le cumparam direct de pe piata.

    Estimare finala:
    – daca se vrea de la zero intr-o fabrica existenta 3-4 luni si o sa coste cateva milioane 10-15 pentru linie si echipamente (liniile SMT si lipire cu val de cositor sau selective sunt scumpe ca naiba, testerele ICT sunt scumpe).
    – daca se vrea subcontractare pentru subansamble si asamblare finala intr-o fabrica Romarm – as zice 150K-300K pentru linbia de asamblare finala si pregatirea de productie. Restul ar trebui sa fie existent (spatii, logistica, TESA, etc).

    PS: lucrez in domeniul de asamblare electronica (EMS=electronic manufacturing services) de aproape 17 ani si asta inseamna nu doar circuite electronice :).
    Am construit (proiiectat linia de asamblare si setat procesul de fabricatie pana la nivel de surubelnita si instructiune de lucru) de la telefoane mobile, receivere de satelit, placi de baza pentru computere (unele chiar pt armata), pana la borduri (aia cu ceasuri :P) de masini, statii radio de armata si politie, ATM-uri (nu s-a lipit nici un ban de mine 🙁 ), senzori, spectrografuri de masa si echipamente medicale (seringi automate, placi de control pentru respiratie artificiala si anestezie, statii de transfuzie de sange, etc.).
    Deci, ce vreti sa va fabric? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *