Conflict în Asia de Est – de ce s-ar putea ajunge la război

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a anunţat că divergenţele dintre China, Japonia şi Taiwan cu privire la insulele Senkaku/Diaoyu ar putea declanşa un conflict armat în regiune.

 

Întors dintr-o vizită în Tokyo, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat în seara zilei de duminică, 16 septembrie, că actualele conflicte teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, ar putea declanşa un război. Având în vedere faptul că tensiunile dintre Beijing şi Tokyo au ajuns la cote puternice, Leon Panetta a menţionat că „acest conflict s-ar putea extinde”, iar războiul să fie iminent.

 

Războiul ar putea fi declanşat de controversele pe tema grupului de insule denumit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi din Marea Chinei de Est, un arhipelag care ascunde zăcăminte de hidrocarburi, potrivit mediafax. Hotărârea de săptămâna trecută a Guvernului japonez de a cumpăra aceste insule de la proprietarii lor privaţi, deci să le naţionalizeze, a provocat o reacţie puternică din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave să patruleze timp de câteva ore în jurul arhipelagului pentru a marca apartenenţa acestuia la China.

 

Iar intre timp cateva fabrici, ale unor companii japoneze, au fost ieri inchise de teama demonstratilor anti-japoneze izbucnite in China, demonstratii care au avut ca punct de plecare cumpararea insulelor denumite Senkaku in japoneza si Diaoyu in chineza. Insulele se afla intre Okinawa si Taiwan si au fost cumparate de Japonia de la o persoana private.

In acelasi timp si la Tokio au avut loc demonstratii anti-chineze, tot pe seama insulelor respective, iar cu cateva zile in urma, un capitan chinez al unui vas de pescuit a fost arestat de Paza de Coasta Japoneza si eliberat dupa cateva zile.

Tensiunile dintre cele doua tari sunt in crestere, China trimitand in zona nave militare si de asemenea nu trebuie uitate puternicele resentimente ale chineziilor fata de Japonia, resentimente generate de ocupatia Barbara din anii “30.

Iar acum Japonia este privita din nou de chinezi ca un posibil aggressor, numai ca acum, spre deosebire de anii “30, forta militara si economica a Chinei este de temut.

 

 Ziuaveche

 

 

 

2 comentarii:

  1. Daca tot s-au suparat chinezii pe japonezi iar ultimii si-au oprit productia uzinelor din China, n-ar trebui sa fim pe faza si sa le propunem sa le mute la noi….. macar unele?

  2. Nu cred ca ar merge… uzinele alea sunt in primul rand acolo pentru piata uriasa a Chinei, si apoi si pentru costul mainii de lucru si infrastructura…

    Noi am putea propune relocari din tari din regiunea noastra… insa trebuie sa ai ce oferi unui asemenea investitor… chestia cu mana de lucru mai ieftina nu mai tine. Trebuie sa ai infrastructura, invatamant de calitate si adaptat nevoilor lor, absolventi suficient de numerosi pe termen lung (ceea ce nu e cazul daca te uiti la evolutia demografica si la calitatea elevilor si profesorilor), facilitati fiscale (care sunt serios limitate de UE), acces la resurse mai ieftine (ceea ce dispare prin cresterea preturilor si alinierea ceruta de FMI), acces la credite customizate pentru afaceri (ceea ce iar nu prea exista la noi pe piata), taxe putine si simplu de platit (iar nu e cazul), mediu legislativ si politic stabile (nu mai comentez)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *