Continuă duminica dronelor: terestre, aeriene, navale

Încep cu ce anume mi-a atras atenția în mod special la Eurosatory 2014 din toată inflația de vehicule blindate, este vorba de Oshkosh M-ATV și TerraMax…UGV (Unmanned Ground Vehicle), modelul ”clasic” de M-ATV fiind folosit ca deschizător de drumuri anti-IED și pentru militarii noștri din Afganistan.

Continui cu  Sikorsky Black Hawk…UAV, comentariile sunt de prisos dar să-i lăsăm să se laude.Și închei cu Anaconda SOCR (Special Operations Craft Riverine) USV (Unmanned Surface Vehicle), rezultat al colaborării Swiftships cu Universitatea Louisiana Lafayette  începută anul trecut și concretizată deja în primele luni ale lui 2014.


4 comentarii:

 1. Uitandu-ma la Terramax-ul din primul videoclip nu pot sa nu ma intreb daca Ionut Budisteanu (baiatul cu masina care se conduce singura) a fost contactat de cineva din domeniul apararii pentru a dezvolta asemenea programe.

  • De cine? Unde este infrastructura care să permită dezvoltarea invenţiei pentru scopuri militare şi apoi, prin transfer tehnologic, să o implementeze în producţia de serie a unor vehicule (care vehicule?)?

   Băiatul ăsta s-a născut prea devreme, ca majoritatea inventatorilor români. Va avea două opţiuni în viaţă: fie va rămâne un inventator bun de plimbat pe la televiziuni, fie va pleca (pe drumul lui Vuia, Coandă, Constantinescu sau Palade), pentru a-şi vedea invenţiile aplicate.

  • asta e o intrebare f naiva. caci proiectul asta e unul fff scump si care a fost executat de echipe conduse de fff bine, avand ca membrii genii fff multe… (nimeni nu sta doar intr-un sg om la nivelul ala).

   asa de racorire si dumirire:
   http://www.military.com/video/logistics-and-supplies/military-equipment/worlds-10-most-expensive-weapons/3570898683001/

   • Stii de ce sunt extrem de scumpe? Pentru ca gasesc fraieri sa le dea banii aia multi.
    Softul facut de Budisteanu este mult mai complicat decat softul de pe masinile astea iar partea de actionare a comenzilor masinii o poate face orice grup de studenti mai rasariti de la Politehnica.
    Daca oamenii de decizie din domeniul apararii ar fi suficient de inteligenti ar organiza concursuri de proiecte pe temele sensibile, le-ar finanta si ar obtine sisteme performante, mult mai ieftine decat cele din vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *