Contramasuri in razboiul asimetric naval

Nu intotdeauna o nava de razboi mare si impresionanta se poate considera imbatabila impotriva unei salupe rapide. Incidentul in care distrugatorul american USS Cole a fost implicat, este doar un exemplu de vulnerabilitate navelor de razboi clasice, in fata unor amenintari asimetrice.

300px-USS_Cole_(DDG-67)_Departs

Pe langa faptul ca au aparut si rachete anti-nava “de buzunar” asa cum este chinezeasca C-701, destul de larg raspandita in zona Golfului, nu trebuie in mod necesar sa detii o racheta dedicata anti-nava pentru a crea probleme serioase. Astfel si rachetele anti-tanc TOW (raza 3 km) sau Kornet (5 kilometri raza) pot produce pagube insemnate unei nave de razboi usoare, distrugator sau fregata, nemivorbind aici de o nava de deminare.

Masurile care se pot lua in astfel de cazuri au in vedere experientele precedente cu astfel de sisteme de protectie. Din pacate tehnologii precum Trophy israelian, care poate proteja tancuri si alte vehicule, sunt considerate mult prea periculoase pentr o nava de lupta, iar sistemele  “soft” actuale, adica cele care folosesc diferite tipuri de capcane, nu sunt suficient de sigure, mai ales de la distanta mica si foarte mica.

c-701_2

Dar sisteme dedicate amenintarilor asimetrice sunt deja in curs de dezvoltare. Astfel israelienii de la IAI Elta au dezvoltat si prezentat un nou concept de protectie numit  NAVGUARD, care consta dintr-un radar PESA capabil sa identifice foarte rapid orice amenintare de mici dimensiuni, cum ar fi rachetele AT de tip Fagot sau Milan si sa ofere in mod automat cea mai buna solutie posibila fata de amenintarea observata.

Radarul poate fi montat foarte usor si este recomandat sa fie plasat imediat sub radarul principal de navigatie si poate fi integrat si cu alte sisteme de detectie sau defensive aflate la bord.

In functie de amenintarea decelata, NAVGUARD poate raspunde cu ecrane de fum, chaff sau flares. Sistemul consta din patru antene radar  de tip PESA si doua lansatoare de contramasuri. Fiecare lansator de contramasuri dispune de 32 de incarcaturi, la o masa de doar 72 kilograme, care pot asigura protectie in fata unei largi game de sisteme de ghidare: radar, infrarosu, laser, electro-optic sau ultraviolet.

navguard_test300-300x221

 NAVGUARD

Germanii de la Rheinmetall ofera lansatoare de “momeli” chiar mai mici. Astfel lansatoarele calibrul 40mm ofera protectie impotriva sistemelor de ghidaj in IR, laser sau orice alta forma de ghidare bazata pe radiatie luminoasa, ca si pentru rachetele ghidate radar, lansatorul fiind dotata cu munitie care elibereza in momentul exploziei materiale radar-absorbante, sau care deviaza fasciculul emis de catre racheta inamica/radar, in mai multe directii.

MASS_decoy

Rheinmetall_MASS

 Rheinmetall MASS

 

Cei de la Rafael au creat un sistem putin diferit, bazat pe un senzor optic foarte performat care detecteza orice tip de lansare in jurul navei, pe o raza de cativa kiliometri. Senzorul optic Spotlite-N poate detecta deschiderea focului cu arme usoare, rachete tactice sau rachete ghidate. Are un camp de 360 de grade si poate lucra pe o elevatie de 90 de grade.  Scopul principal al Spotlite-N este acela de a observa orice potentiala lansare de proiectil sau racheta si de a informa echipajul, dar in acelasi timp senzorul poate opera independent, prin preluarea comenzilor asupra sistemelor defensive ale navei si astfel poate lansa contramasuri sau deschide focul, in functie de tipul de amenintare depistat.

 

Sursa: Defense-update

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *