Cu cine se mai antreneaza prietenii si vecinii nostri…

‘ai sarbi:

Cu alti prieteni vechi de-ai nostri si redeveniti vecini de curand la Marea Neagra. Ca doar sunt in fratia slava:

 

Ca sa stim la o adica, ce si cum, fara aere de mimoza inocenta!

Marius Zgureanu

67 de comentarii:

  1. Deci, cum s-ar zice, au executat o operatiune chirurgicala de extragere a ostatecilor, folosind obuzierele de 122 si 152mm si Katiusele, apoi i-au bombardat cu MI24.
    Yeap, soviet stile. 😉

  2. Salut. Deci tactica niet ca de obicei, cand te duci sa extragi ostateci o faci ceva mai in liniste.

  3. Doua popoare frustate, cu atat au mai ramas regretel3 dezmembrarii imperiilor, sovietice si respectiv yugoslave, acum isi plang unul altuia pe umar si se ajuta reciproc.

  4. Felicitari domnule Marius Zgureanu!!!
    Dotarea/inzestrarea armatei romane trebuie sa tina cont de aceste realitati,istoria noastra 1940….Iar aliatul strategic da fie ALIAT!
    Mai avem si” prieteni” vecini in NATO…

  5. E adevarat ca sirbii sunt slavi dar nu-i simpatizeaza pe rusi, din contra, as zice. Dar nu au ce face, vestul le-a intors spatele, ici colo chiar i-a pedepsit pe nedrept, se aliaza si ei cu cine pot.

    • Vad ca ai convingeri. Insa nici convingerile, nici părerile și nici trolajul nu țin loc de expertiza. Opinia publica sarba *este* rusofila. Serbia nu s fost „pedepsita pe nedrept”. Serbia a inceput 3 razboaie, toate cu niste atrocități greu de imaginat, și le-a și pierdut.

      • am impresia ca convingerile tale sunt chiar certitudini… tu se pare ca detii expertiza! Argumentele tale sunt zdrobitoare, indeed.

        numai asa ca sa putem relativiza http://www.contributors.ro/editorial/crimeea-versus-kosovo-o-scurta-privire-asupra-unei-probleme-de-politica-externa-a-uniunii-europene/

        Despre atrocitatile bosniecilor, croatilor, etc. nu vorbim… nu da bine la certitudini!

          • Înțeleg. Ești specialist in Google și YouTube. Iar eu mai am și ajută treabă decât să conving un om de pe internet că nu are dreptate.

            Când te plictisești de propaganda rusa cu sarbii vei buni și oropsiti de vest, poate mai schimbi sursele. Sau, alternativ, poate stai un an în Kosovo, mergi in *toate* tarile din Balcani și lucrezi si macar 3 ani cu guvernul sarb (ca subsemnatul). Eventual sa vorbesti cu familiile victimelor de la Srebenica.

            Dopa aia, daca mai vii cu manele gen „sarbii nu-i simpatizează pe rusi” și „vestul i-a pedepsit pe nedrept”, s-ar putea sa ai o problema. Pina atunci, cele bune.

          • „Sarbii nu-i simpatizeza pe rusi”. Asta e o afirmatie fara acoperire, contrazisa de absolut toate sondajele de opinie. Fostul presedinte NIcolic era pro-rus si anti-european declarat. Actualul presedinte – Vucic este prieten bun cu Putin (chiar era vorba sa vina Putin in vizita la Belgrad in Noiembrie anul asta), cele doua guverne au colaboarari serioase si isi aliniaza politica la un nivel care ingrijoreaza ceilalti membri din UE. Putin le-a dat sarbilor de curand ceva avioane, sarbii au acceptat ca rusii sa faca o baza „umanitara/interventie in caz de dezastru” pe teritoriu sarb. Baza in care toti rusii au „statut diplomatic”, daca stii ce inseamna asta.

            „Vestul le-a intors spatele” – asta e propaganda ruseasca. Vestul, adica atat Uniunea Europeana cati si Tarile Membre sunt cei mai mari investitori in Serbia, le-au dat cel mai mare ajutor pentru reconstructie, sunt numarul 1 partener de comert cu Serbia (ca destinatie a exporturilor sarbe) si sunt singurii care prin Politica Europeana de Extindere, prin transferul de expertiza si tehnologie fac ceva concret pentru a ajuta la reconstructia tarii.

            ” pe ici pe colo i-a pedepsit pe nedrept”. – Este un concept invovator si intersant asta. Cum sa pedepsesti „”pe drept” o tara agresoare care a pornit 4 razboaie si le-a pierdut pe toate. Si care nici in ziua de azi nu isi asuma intreaga responsabilitate, in care fosti criminali de razboi sunt inca membri de vaza a societatii.

            Argumentul cu „si albanezii si bosniecii si croatii au facut crime” e la fel de lame. Da au facut. Da, si ei au multi criminali de razboi care inca nu sunt adusi in fata justitiei. Dar ei au castigat razboiul, nu l-au pierdut. Trist dar adevarat realpolitik. The winner takes it all, the loser has to fall.

            Sunt multe de zis. Spre deosebire de altii care se distreaza cautand pe Google linkuri, munca mea in ultimii sase ani a fost legata de Balcanii de Vest si integrarea lor in UE. In timp ce tu ai pareri (la care ai tot dreptul), eu am expertiza. Care nici aia nu e completa, ca nimeni nu le stie pe toate. Insa nu imi plac manelele gen propaganda rusa si fake news a la sputinik.

            Romania nu a recunoscut Kosovo si sprijina Serbia in demersul sau de aderare la UE. Insa sa nu uitam ca situatia minoritatii romane si a celei vlahe (!) din Serbia nu e roz. Sa nu uitam ca tara este condusa de un dictator (Vucici), ca starea justitiei e jalnica, ca Serbia e departe de a fi un stat de drept, ca de curand Vucici si Dragnea au batut palma ca sarbii sa ii dea azil politic lui Ghitza. Sunt multe de zis, ma opresc aici. A bon entendeur.

            • munca mea in ultimii sase ani a fost legata de Balcanii de Vest si integrarea lor in UE.
              ========
              cu mentalitatea pe care o ai, the winner takes all, sunt sigur ca vei avea f mare succes in integrarea balanilor in EU.
              Ma intreb de ce o avea nevoie Balcanul de un roman, harnic si vigilent care sa-i ajute sa se integreze?
              Pt cultura ta generala, nu intotdeauna actiunile unui presedinte reprezinta poporul.
              In definitiv cum vezi tu, ca expert, integrarea Sirbiei, lasi impresia ca ai fi gata sa trimiti trupele!

              PS tipic expertilor, ca sa-ti nimicesti inamicul il faci rusofil,

  6. eu nu prea inteleg de ce noi sustinem integrarea europeana a Serbiei, cat timp e clar ca vor fi calul troian al Moscovei daca intra. Sper sa o facem doar de ochii lumii

    @neamtu tiganu, sarbii au primit ce au meritat. Nu mai poti tine cu arma in mana alte popoare langa tine, chiar si frati de sange cum sunt croatii si slovenii. Nu ii mai vor nici munenegrenii unde, juma de populatie e sarba (acum sunt foarte fericiti ca au plecat de langa sarbi, le merge mult mai bine)

    • ca sa-i oblige sa ne recunoasca minoritatea romaneasca in Timoc, si pentru ca sa putem trece in ambele directii peste granita foarte usor, strangand legaturile cu cei de acolo si din Banat.

    • @Dinu,

      Da, sirbii au facut mari crime in timpul razboiului. Dar, cum spuneam, nici ceilalti nu au fost mai buni. Au fost pedepsiti, au fost bombardati. Si crimele se prescriu cindva, apare o alta generatie care nu poate fi facuta vinovata la infinit de greselile parintilor. Aceste lucruri revansarde nu trebuiesc escaladate, ci din contra.

      Avantajele intrarii Sirbiei in EU:
      1. S-ar indeparta de Moscova. EU i-ar putea mult mai bine ajuta economic decit Moskova.
      2. Militar ar fi extrem de neplacut ca Sirbia sa fie un cap de pod al rusilor.
      3. Si problema refugiatilor ar fi mai usor de rezolvat.
      4. imi imaginez Sirbia sa faca parte din EU alaturi de Croatia, ar fi o garantie a pacii in zona.
      5 EU ar putea influenta mult mai usor Sirbia daca ar face parte din EU.
      6 Si pt Romania ar fi mai bine.

      O mare parte din sirbi isi doresc intrarea in EU, ei erau mult mai aproape de Europa, pe timpul lui Tito, decit era Romania atunci.

      • Germanii poarta raspunderea unor atrocitati mult mai mari (inclusiv impotriva sarbilor) in timpul ww2 si cu toate astea au fost primiti (de fapt au fost membri fondatori) mult mai rapid in EEC, precursorul EU. Desigur, contextul socio-economic a fost diferit. Sa nu mai spunem ca in dezmembrarea Iugoslaviei Germania si-a cam bagat coada putin. Despre atractia malefica dintre nemti si rusi, nu de ieri sau azi, mai are rost sa pomenim? Si nu sunt slavi (nemtii)! Sa fim sinceri, EU isi are fariseii ei, nu e fata mare.
        Din punctul meu de vedere prefer o harta EU fara petece chiar daca unele „hapuri” sunt mai greu de inghitit.

        • Germania, respectiv Kohl, a facut o mare gafa cind a recunoscut unilateral Croatia. A fost un fel de turnat benzina in foc.

        • „Germanii poarta raspunderea unor atrocitati mult mai mari (inclusiv impotriva sarbilor) in timpul ww2 si cu toate astea au fost primiti (de fapt au fost membri fondatori) mult mai rapid in EEC, precursorul EU.”

          Germania *de Vest* a fost membru fondator. E important sa nu pierdem distinctia asta. Germania nu mai exista dupa razboi si reapare doar odata cu reunificarea din 1990.

          La fel de bine poti spune „germanii care poarta raspunderea….” au fost tinuti sub ocupatie sovietica, intr-un regim represiv si de teroare, cu una dintre cele mai oribile si eficiente politii secrete (Stasi).

          In plus, Comunitatea Europeana se formeaza prin Tratatul de la Roma, in 1957/58, la aproape 20 de ani de la terminarea razboiului, cu un numar mult mai limitat de colaborari si libertati decat are acum Uniunea Europeana (un nivel mult mai mic de integrare).

          • Sa nu despicam firul in patru. Din context reiese (zic eu) ca e vorba despre zona democrata a Europei si Germania de Vest.
            Comunitatea Economica Europeana s-a format la 12 ani dupa terminarea razboiului (1957-1945) nu la 20. Mi se pare normal ca arhitectii Europei unite sa fi pus initial stacheta mai jos, doar la nivel economic.
            Ne pierdem in amanunte si, de fapt, eu voiam sa atrag atentia asupra altceva: metrica diferita, dublul standard aplicat de democratii europeni si americani in penalizarea Germaniei de Vest si a Serbiei. Germania de Vest a platit despagubiri (btw, datoriile care le aveau la noi nu le-au platit) dar a primit si ajutor prin planul Marshall, a fost reintegrata fara mari hopuri in familia europeana ca in final sa ajunga reunificata si din nou la butoane. Sarbii s-au trezit cu federatia facuta bucati, huiduiti de fostii conationali, bombardati de NATO, izolati si pusi la colt. E drept ca si Germania de Est a tras paiul scurt cu rusii si lagarul socialist insa erau in exteriorul zonei de influenta a democratiilor vest europene.
            Una peste alta e cazul ca atat EU cat si Serbia sa lase mandria si ranchiuna deoparte si sa avanseze pe calea integrarii. Locul Serbiei este in EU nu in mirobolanta Uniune Euro-Asiatica ruseasca.

            • Comunitatea Economica Europeana s-a format la 12 ani dupa terminarea razboiului
              Precedata de CECO in 1951, deci aveau experienta si avusesera stacheta si mai jos.

              Daca ii reuseste URSS Rusiei planul de dezmembrare al UE, Serbia probabil se va arunca in bratele uniunii. Euro-Asiatica. Sint de acord cu tine: locul Serbiei este in UE. Sint curios daca ei chiar isi doresc asta (individual si colectiv).

      • Eu cred ca Serbia este vinovata pentru inceperea conflictului, dupa care cu totii s-au intrecut in mizerii. In afara de faptul ca au provocat aceste mizerii, sarbii au avut ceva de impartit cu fiecare dintre vecini, pe cand fiecare dintre vecini a avut ceva doar cu Serbia. Din cauza asta ii consider mai vinovati ca pe ceilalti. Trebuiau opriti din exterior si asta s-a intamplat; au platit pentru greseli, in mare parte recunoscute, acele momente groaznice trebuie depasite.

        Oare la noi, in acei ani, nu era deasemenea un curent nationalist exacerbate? Oare noi nu am avut in aceeasi perioada violente interne? Sa ne amintim un pic…

        Am lucrat cu mai multi sarbi, am discutat cu ei, si cu unul am devenit prieten. nu am reusit niciodata sa intrevad ii ei acei razboinici capabili de crime. Dar modul in care fiecare individ gandeste este cateodata greu de regasit in mentalitatea comuna.

        Eu cred ca singura cale posibila in viitor, absolut normala si avantajoasa pentru toti este integrarea Serbiei in UE. Liderii europeni sustin declarative aceasta variant. Sper ca este doar o porblema de cand si cum. Toata lumea trebuie sa priveasaca spre viitor

        Am fost vara trecuta in „Iugoslavia”. Parca am fost intr-o expozitie care arata ce inseamna UE.
        – Slovenia, prima si vremelnica iesita din conflictual din anii 90, si prima aderata la UE – in opinia mea acum este cea mai dezvoltata tara din fostele state comuniste.
        – Apoi Croatia : mi-a placut mult; sunt peste noi mult dar sub sloveni – si sunt statul care iesit din acel conflict dupa Sloveni, si au aderat la UE dupa sloveni.
        – Muntenegu – intr-o schimbare rapida, parca Romania anilor 2000. O tara intre est si vest. Proaspat desprinsa de Serbia, de fapt ultima care a iesit din „Iugoslvaia”, a stat alaturi de sarbi in toate conflictele (de fapt erau stat comun) inclusive cu Nato. Sunt mult sub croati si departe de sloveni. Viitor stat Nato, sigur si membru UE.Si asta se vede peste tot.
        – Serbia – i-am cazit mandri si saraci. Foarte saraci. In doua orase mari nu am vazut mai multe de 10 cladiri noi. Niciun semn de investitii vestice. Ici-colo reclame si banci,dar nu mai mult de atat. Mancare si cazare ieftine. Sub toti cei mai de sus.

        Aici sunt acum. De plecat, au plecat toti din acelasi loc. Sau poate chiar sarbii de un pic mai sus (fie macar pentru ca aveau capitala). Paralela intre iesirea din conflictual nationalist si intrarea in UE si respective conditia actuala mie imi este foarte clara,

        Sper sa-i vad pe sarbi cat mai repede in UE.

        • Eu cred ca Serbia este vinovata pentru inceperea conflictului,

          Sunt perfect de acord, cit exista Jugoslavia, sirbii, sub conducerea lui Tito, care culmea era de fapt croat, au incercat sa-i conduca pe ceilalti. Pe undeva a fost si o mica lupta crestini vs musulmani. Cind sirbii au simtit ca-ncep sa piarda suprematia au apelat la magarii grosolane, chiar crime.

          Dar conceptul „ The winner takes all a dus, dupa ww1, la ww2 si mai crunt si mai violent si mai fara scrupule.
          Ca vorba aia, ungurii l-au omorit pe Mihai Viteazu.

          • Eu iti dau dreptate. Este un concept dovedit destructiv,

            Dupa ce am citit mesajele de mai sus, si am scris raspunsul, m-am mai gandit o perioada la asemanarile dintre sarbi si noi, la populatia divizata (ca simpatie) intre est si vest, polarizata politic, condusa cateodata de lideri rusofili sau nationalisti, la conflictul intre apartenenta la est si la vest, la resentimentele unora fata de Apus si incapacitatea altora de a se desprinde de evenimente anterioare. Spun din nou: sper sa vina in UE cat de repede.

          • @neamtu tiganu. Imi cer scuze pentru tonul arogant al postarilor mele si daca te-am jignit. Sincer, imi pare rau. Pari un om rezonabil din felul in care postezi si probabil ca nimeni nu detine adevarul absolut.

            Legat de Serbia, o spun cu mandrie personala, am facut multe profesional ca sa ii ajut in integrarea europeana. Nimic maret, dar o gramada de lucruri punctuale. Sute de zile de munca. Nu ii urasc, nu le vreau raul, nu generalizez. Dimpotriva, vreau sa vad in marea noastra familie europeana din aceleasi motive pe care le-ai enumerat si tu.

            on topic: ce am vrut sa spun cu „the winner takes it all”:

            Este ceva ce majoritatea sarbilor cu care m-am intalnit nu internalizeaza: ca atunci cand pierzi partida, degeaba dai vina pe arbitru, pe starea gazonului, pe suporteri, pe oricine altcineva. Nu te ajuta. Trebuie sa ai un moment in care sa stai sa te uiti in oglinda si sa ai o discutie sincera cu tine insuti. Si mie mi se pare ca poporul sarb n-a avut inca aceasta discutie.

            In fiecare an in Serbia are loc o ceremonie de comemorare a „bombardamentului NATO”. Accentul fiind cum a bombardat NATO tinte „civle” (infrastructura, poduri, televiziuni, etc). Nici „miau” despre de ce a ajuns NATO sa ii bombardeze.

            De fiecare data aud de la sarbi, ca criminalii lor de razboi au fost toti predati catre Tribunalul de Haga, dar ca nu acelasi lucru se poate spune despre criminalii de razboi albanezi, bosnieci sau croati, care s-au n-au fost predati, sau au fost predati si au fost achitati. Asta nu e adevarat in totalitate (unii au fost condamnati vezi cazul recent cu Slobodan Praljak).

            Sunt de acord ca in acest domeniu, nu este prefect „echitabil” ce se intimpla. Dar totusi: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_indicted_in_the_International_Criminal_Tribunal_for_the_former_Yugoslavia

            Si pentru ca @bumblebee a facut analogia cu Germania, hai sa o ducem pina la capat:

            Germania dupa razboi a fost absolut pusa la pamant de aliati. Din orase ca Berlin, Dresda, Leptzig n-a mai ramas piatra pe piatra. NATO n-a facut asta cu Serbia, bombardamentele au avut tinte punctuale si ca simplu scop sa forteze incetarea focului si iesirea Serbiei din razboi.

            Dupa ce au castigat razboiul, aliatii i-au pus pe toti nazistii in fata curtii, la Nurenberg. Tot managementul aparatului de partid si militar nazist a fost judecat si majoritatea au fost condamnati (la moarte prin spanzuratoare, unii deportati in siberia, etc). Serbia a refuzat multa vreme sa predea criminali de razboi, dimpotriva, oferindu-le unora protectie si prestigiul de eroi de razboi.

            Ca analogie, e ca si cum ai fi auzit „Germania” plangandu-se ca in timp ce Goering a fost judecat si spanzurat, rusii nu au facut acelasi lucru in raport cu „crimele de razboi” de care ar fi fost vinovat Zukhov. Cand esti invins in razboi, nu ai dreptul sa faci comentarii d’astea. Asta inseamna „the winner takes it all’.

            Am scris „Germania” cu ghilimele, pentru ca dupa razboi, Germania a incetat sa existe ca stat, ea fiind impartita de aliati in doua tari diferite, sub guvernari diferite.
            Serbia n-a trecut prin tragedia de a pierde razboiul iugoslav, de a fi ocupata, de a fi guvernata de fostii inamici, de a fi divizata (cu exceptia Kosovo, dar stim povestea,nu Kosovo a inceput razboiul).

            „Germania” aia de care zice bumblebee ca a fost tratata cu indulgenta, este de fapt Germania Vest, republica federala. Si indulgenta asta nu stiu ce inseama. Si rusii si americanii i-au golit intai de resurse, le-au luat toti cercetatorii din regimul nazist si toti oamenii capabili, i-au pus sa plateasca depagubiri de razboi de i-au indoit si apoi, rusii au inceput sa concureze cu americanii pe teritoriul fostei Germanii. Americanii au venit cu Planul Marchall, rusii au raspuns cum au putut ei mai bine, dar decalajul a ramas. E greu de spus ca „Germania” a fost favorizata.

            Mai mult, ca sa revin la „the winner takes it all”. Desi multa lume – mai ales cei care am trait in blocul estic – e de acord ca crimele de care se fac vinovati comunistii sunt comparabile cu ale nazistilor (holodomorul, epurarile, deportarile, etc), si acum e foarte greu sa obtinem o condamnare universala a comunismului, punerea lui pe picior de egalitate cu nazismul. TOCMAI pentru ca „the winner takes it all”, tocmai pentru ca rusii au invins in WWII. De aia si propaganda rusa ii da inainte cu „amenintarile neo-nazistilor si fascistilor” (desi suntem in sec 21 si acestia reprezinta in Europa doar niste minoritati izolate de extremisti). Dar deh, ideologia comunista si idiotii utili din vest (de ex. din Franta sau Germania), nu pot pune semnul egal intre un evreu omorat de nazisti intr-un lagar de exterminare si un evreu omorat de Stalin in Siberia. Pentru ca.. motive.

            De aia mie mi se par aiurea miorlaielile asta de fecioara neprihanita ale (unor) sarbi: ati pierdut 4 razboaie pe care tot voi le-ati pornit. I-ati sictirit pe toti fostii colegii de Iugoslavia, plus pe UE si pe USA. Mai usor cu „da, da’ ailalti… ”

            Faptul ca imi doresc ca Serbia sa intre in UE nu ma face nicio secunda nici sa ii sub-estimez, nici sa nu ii critic acolo unde trebuie criticati si nici sa strig „spanac”, acolo unde e spanac.

            Sarbii au nostalgia unei puteri semnificative, nostalgia Iugoslaviei – tara cu cel mai liberal regim comunist, tara lider a Grupului Tarilor Nealiniate, tara cu cel mai inalt nivel de trai din fostul lagar comunist, tara din care se putea calatori liber atat spre vest cat si spre est, tara cu o armata in primele 5 ale lumii, tara cu cele mai mari depozite de armament din blocul estic (in afara de Rusia), etc. Pentru ei decaderea este greu de suportat. Faptul ca niste „salbatici”, „lanterna rosie a Europei”, cum eram noi, romanii si bulgarii, au ajuns in UE, i-au depasit economic si acum le dau lectii (pe buna dreptate), ii umple de umilinta si frustrare.

            „It’s not fair”… spun sarbii. Depinde cum te uiti si ce inseamna „fair”. Eu nu le pling de mila.

            Iar rusii le doinesc suav si ii managie pe crestet: asa e. Vestul e rau cu voi, va umileste, noi sintem singurii care va sprijinim cu Kosovo, mai luati niste avioane, mai facem o baza la voi, mai cooperam economic si tehnico-stiintific.. (bla bla cu 0 continut practic), si multi sarbi musca.

            Pentru ca media este in intregime controlata de Vucici si partidul lui, care inchid ochii benevolent la actiunile antenlor rusesti, pentru ca sarbul de rand nu e decat vag constient ca ofiteri si soldati conationali din armata iugoslava/sarba au facut crime de razboi, pentru ca i se canta doina cu „Kosovo leaganul civilizatiei sarbe” si nimeni nu ii spune ca raportul demografic de acolo s-a schimbat mult in vremea iugoslava, ca sarbii au plecat in masa din acea saraca regiune minera si locul le-a fost luat de albanezi care munceau mult pe bani putini”, in fine, o intreaga realitate paralela. Cam cum credeam si noi, romanii, pe vremea comunismului, ca noi eram o natie de oameni harnici si ospitalieri, ca am dus numai razboaie de „aparare”, ca ofiterii romani erau mereu niste gentlemani, ca numai nazistii au facut crime in razboi (de ex. la Nistru, la Odessa), etc.

            Si cred ca parte din evolutia unui popor este sa te confunti cu propriile greseli si sa ti le asumi. Cum au facut-o nemtii, de exemplu (ca sa pastram analogia). The winner takes it all, inseamna ca daca pierzi un razboi, nu poti sa mai ai pretentii fata de invingatori. Parerea mea.

            Inca o data, cu scuze pentru postarea lunga si cu respect pentru toti ceilalti.

            • hering s-a sinucis iar cele două pozitii(germania si serbia) nu pot fi echivalate.

            • Sirbii sunt un popor extrem de curajos si mindru. Sa nu uitam ca-n WW2, in timp ce Grand Nation a fost ingenunchiata in citeva saptamini, sirbii au tinut piept nazistilor pina la sfirsit. M-as astepta ca acest aspect sa fie apreciat pe acest blog militar.
              Drept urmare cineva care se ocupa de integrarea acestora ar trebui sa tina cont de acest aspect.

              PS Accept scuzele, dar as recomanda cuiva care are o misiune cumva diplomatica sa-si tina nervii, intii sa gindeasca si mai apoi sa se repede.

              PPS am scris o carte de aviatie, se poate procura la avioane@gmx.de, ating in treacat si aspecte legate de colaborarea romana-jugoslava.

              PPPS e cumva ilar ca cineva care condamna Google, wiki sa vina cu linkuri din wiki.

              • Apropo de Grand Nation. O gluma pe care nu prea o gusta ei dar oarecum reala:

                Intrebare: De ce francezii oglinzi retrovizoare la tancuri ?
                Raspuns: Ca sa vada si ei inamicul.

                • Asta ii o gluma de aia americana… care au aparut dupa ce Franta i-a zis la Bush Jr ca nu nu ii ajuta cu Iraq…
                  in 40 s-a predat o parte din Franta… restul fie au continuat lupta clandestin, fie au plecat in Anglia si au continuat sa lupte alaturi de aliati.

                • I. De ce francezii au oglinzi retrovizoare la tancuri ?
                  R. Sa vada linia frontului.

                  I. Cate trepte are un tanc francez?
                  R. Una marsalier.

              • sarbii s-au predat imediat, nu au avut nici un fel de rezistenta in 41. apoi s-au batut mai mult intre ei decat cu nemtii

        • Sa nu uitam niste amanunte care dau greutate in ecuatie:
          – Tito era croat dupa tata si sloven dupa mama
          – Slovenia, o tara de 2 mil locuitori a mostenit aproape jumatate din industria fostei Iugoslavii si asta o datoreaza lui Tito.
          – Slovenii sunt majoritari de rit catolic
          – Maria Theresa a fost si contesa de Gorizia si Gradisca si s-a implicat activ in modernizarea si educarea zonei; slovenii o adora
          – Inca dinainte de a fi membri EU slovenii treceau in Italia cu buletinul
          – Sunt mandri dar si foarte harnici; si-au pus in cap sa-i intreaca pe vecinii lor Austrieci la mai toate capitolele.

    • Sarbi clar au fost si sunt cu rusii. Impotriva lui Stalin a fost Tito dupa 1948 parca. Sarbi au ocupat Banatul romanesc in WW1 si Timisoara si nu prea mai vroiau sa plece. Relatiile Romania – Serbia sunt acum amicale si de buna vecinatate.
      Nu trebuie uitat ca genetic romanii se aseamana cu popoarele din peninsula Balkanica (geto-daco-tracii si ilirii romanizati) si pt ca pana la anul 602 AD chiar si dupa am vrb aceeas limba…latina vulgaris. Apoi ne-au despartit limbile vorbite si religiile.
      Oricum din precautie trebuie reactivate bazele aeriene ale FARo de la Giarmata TM, Caransebes CS, Craiova DJ si infiintata una noua la Silistea Gumesti TR (pt bulgari ca nu poti avea mare incredere nici im aia). Plus infintat cate un batalion de tancuri in Banatul romanesc in cadrul Brigazii 18 Banat si unul in cadrul Brzigazii 2 Rovine in Oltenia.

  7. via Tactica Magazine

    „Atlas Common Challenge

    …La data de 10 octombrie a.c., în intervalul orar 09.00 – 13.00, în localitatea Daia, județul Giurgiu, s-a desfășurat un exercițiu privind modul în care polițiștii și jandarmii din unitățile speciale de intervenție naționale și europene intervin pentru gestionarea unei situații de criză transfrontalieră, în domeniul ordinii publice, privind luarea de ostatici.

    În exercițiu au fost angrenați polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Centrul Operațional), jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și luptători ai EKAM Grecia, EAO Cipru și SUCT Bulgaria…”

    https://www.politiaromana.ro/ro/comunicate/exercitiu-international-de-interventie-organizat-in-romania

    • să o sugă,din slugile lui dragneaa nu-i mai scoate nimeni.

    • autocarul s-a oprit, au tras masinile langa autocar, s-au grupat si asa au trecut secunde bune..doar protestatari stiu sa bata si atunci doar daca isi ascund numerele de identificare.. Cea mai proasta meserie e la jandarmerie! Adunatura de batausi profesionisi si slugie ale PSD-ului

  8. @neamtu tiganu,

    Eu as adauga si 6.1 aferent punctului 6 enuntat de tine…….in sensul ca Serbia ar fi o alternativa de trafic la Ungaria prin Croatia , Slovenia, Italia si mai departe in tot restul Europei…..cel putin o parte din tara ar fi mai avantajata de aceasta ruta cred eu.

    @Razvan Mihaeanu,

    Dupa interventia brutala a Jandarmeriei la demonstratiile din 10 august nici 100 de demonstratii de ,,profesionalism” ale celor din MAI n-o sa ma faca sa-mi schimb parerea despre ei……abia cand o sa vad sefii acestor structuri dar si ,,batausii in uniforme” judecati si condamnati, da atunci pot spune ca ,,tumora” a fost extirpata, pana atunci insa……

    • Poate te uiti putin pe harta autostrazilor din Europa. Daca Serbia intra in UE va scurtcircuita traficul catre Bulgaria, Grecia si Turcia care actualmente se desfasoara prin Romania. Chiar daca nu sunt in EU si nu primesc fonduri sarbii s-au ocupat de infrastructura, asa cum au putut, nu ca noi.

      • E adevarat ce spui, dar fara concurenta nu exista nici performanța. ….noi avem nevoie de un imbold pt a ne dezvolta cu adevarat infrastructura …pana si Corina Crețu a criticat acest guvern de handicapați ca nu depune proiecte pt infrastructură accesând in acest fel bani comunitari si prefera parteneriatul public-privat, au ajuns comuniștii sa fie mai liberali decat dreapta romaneasca daca s-a mai pomenit asa ce va.

        Asa ca poate tot rau’ spre bine!

      • Tito s- a ocupat de asta..

  9. Cam toti slavii de Sud, in fapt si ungurii, au genetic mai multe in comun cu noi si nu cu rusii. Toata nebunia cu panslavismul si ortodoxismul se poate diminua prin stomac. Investitii si integrare si vor uita ca sunt Rusia Mica. Eu i-as sustine daca ar recunoaste minoritatea romaneasca (vlaha cum spun ei) un pret infim pentru cate boroboate ne-au facut. Sa nu uitam ca daca nu erau francezii luau tot Banatul. Daca am avea coaie am cere si Banatul sarbesc si un schimb de populatie cu etnicii nostri din toata fosta Yugoslavie. Bucovina si Bugeacul de la haholi (acum ca sunt in genunchi) cu schimb de populatie si aducerea urmasilor imprastiati pana in Caucaz, Kazahstan si Siberia, tot ne vaietam ca ne inputinam. Daca le dam gaz la haholi si uitam de miliardul cu dobanzi de la Krivoi Rog nu vor comenta prea mult. In Basarabia cauti un pretext intri peste ei si gata (tot cu burdihanul gandesc si aia). Rusii nu vor misca nimic, vezi Crimeea/ Donbas, nu pot lupta deschis fara sa se descopere si cu omuletii verzi nu cred ca le merge, doar ne asteptam la asta.

  10. prietenie între popoare și pace pe pâmânt…uraaa,ceaușescu pace.
    WROG,adică nu se există monșer-lumea copiilor.

  11. Eu sincer nu-i inteleg pe acei romani patrioti(vezi mai ales grupurile ultras: Camarazii, HeP s.a.) care sustin prietenia cu sarbii. Pana la urma, ei sunt prieteni cu rusii, deci inevitabil eu nu pot fi prieten cu ei, tinand cont de cate ne-au facut rusii, in comparatie cu americanii.
    Dar, exista un mare DAR: daca eu as fi fost sarb, au si fost si eu prorus si antiamerican, deci nu-i invinovatesc pentru asta. Doar cat nu inteleg de unde aceasta ”prietenie” intre popoare. Mai bine sa fim prieteni cu Ucraina(prieteni pana reusim sa luam Bucovina si Bugeacul, asta de vom reusi)

  12. Cred ca pot sa inteleg optiunile mai estice ale sarbilor, dupa ce au trecut prin bombardamentele din 99, mai ales ca au avut niste pierderi colaterale?
    Remember Jamie Shea.

    • Au cautat scandal cu lumanarea si l-au gasit. Sa zica mersi ca NATO i-a bombardat doar punctual, la precizie. NATO le-a dat ultimatum… puteau sa il accepte. Milosevic are intreaga raspundere pentru bombardamentele alea. Si apropo, Vucic (actualul presedinte ce se vrea pro-european a fost in echipa de comunicare a lui Milosevic. Acum nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.
      Pierderi colaterale? Well, cati bosniaci, albanezi si croati CIVILI au murit, au fost raniti sau au fost fortati sa plece din cauza sarbilor?

      Si ipocritilor de rusi, care le canta in struna, nu le raspunde nimeni cu intrebarea: asa, si cum ALTFEL se putea opri razboiul si se puteau opri masacrele? Cu armata UE? Care? Cu armata rusa? Prin „negocieri”? Sa nu uitam ca intre 90 si 99 au fost mereu negocieri iar tactica lui Milosevic era sa traga de timp.

      Si – hai sa ne gandim putin – si pe noi ne-au bombardat americanii in WWII. Sunt pline campurile de linga Bucuresti si Ploiesti de avioane americane doborate si sunt o gramada de romani care au murit in bombardamente. Cu toate astea nu pare sa ne permite sa caraiim prea mult, „bai americanilor, da’ de ce ne-ati bombardat?”. Stim de ce, ne doare, dar nu ne mira si nici nu ne indigneaza.

      • Nu contest crimele sarbilor, dar…Daca prin absurd am fi bombardati de NATO, datorita PSD-ului, sau oricarui alt partid, si familia mea ar suferi niste „pierderi colaterale”, nu as deveni mare fan NATO.

        • Sentimentele sarbilor fata de Nato nu sunt datorate bombardamentelor. Nu vorbesc de cazuri punctuale, de familii care au pierdut membrii in timpul bombardamentelor, si unde desigur ai dreptate spunand ca nu vom gasi fani Nato. Vorbesc despre sarbi in general, care la momentul bombardamentelor aveau deja o decata de resentimente la adresa Nato / Apus/ SUA etc. Razboaiele au debutat in 1991 (Slovenia-Serbia). Izolarea Serbiei a fost deplina; inca de atunci au pus hiperinflatia si caderea economiei pe seama vesticilor. Mijlocul decadei a vazut maximul conflictului, inclusive cele mai mare massacre. Dincolo de conflictele interetnice, sarbii si-au batut atunci joc de Natiunile Unite, si-au batut joc de olandezi, si-au pus in cap SUA si toti europenii, au atras embargoul.

          Asadar eu nu cred ca bombardamentele NATO din 1999 au schimbat dramatic perceptia si sentimentele sarbilor. Bineinteles ca ce spui este correct, si ca acest ultim capitol nu a ajutat deloc relatia asta, si e bine puctat ca cei care au fost afectati in mod direct nu vor uita prea curand evenimentele.

          • Bombardamentele NATO au amplificat sentimentele antiamericane si antigermane ale sarbilor. Pe forumurile lor militare, sarbii vorbesc si acum cu multa patima si resentimente despre bombardamentele NATO. Mult mai mult decat despre alte aspecte ale razboaielor iugoslave, cum ar fi de ex despre Operatiunea Oluja/Storm.

            • asta arata cat de mult ii duce capul. Sunt de vina pt tot ce li s-a intamplat. Vezi diferenta intre despartirea civilizata intre cehi si slovaci si destramarea Yugoslaviei. Au invatat lectia pt ca apoi despartirea de Muntenegru a fost pasnica.

              O federatie facuta cu forta, croatii nu au vrut niciodata, dar sarbii au profitat ca dupa ww1 aveau armata si faceau parte din tabara invingatoare. Daca aveau creierar fi pastrat Muntenegru (si iesirea la mare) si cel putin jumate din Bosnia. Si o confederatie ar fi putut functiona, daca le dadeau libertate la restul.
              Credeti ca au fugit toti din Yugoslavia de bine ce era?

              • Sarbii se considera victime ale occidentului. Isi asuma foarte greu apoectele mai putin ”onorabile” ale razboaielor, spunand ca si altii au facut la fel. Condamnarile Tribunalului international sunt apreciate ca avand caracter politic. Indoctrinarea si exacerbarea unor false sentimente patriotice din timpul razboiului isi spun inca din plin cuvantul. Se simte insa o oarecare atitudine de inferioritate in raportarea la croati si la noi. In special dupa ce am inceput sa cumpărăm armament scump si in cantitati rezonabile. Spun despre croati si despre noi ca am fi ”bogati” in raport cu ei. Au ramas cu unele traume si nu le va fi usor sa le depaseasca.. Unii isi doresc integrarea in UE, nu insa si in NATO, dar nu cred ca se va intampla la modul real.

                • Rusii profita, bineinteles, de aceste sentimente de frustrare, pe care le sustin si le incurajeaza, in incercarea de a-si creea un cap de pod in Balcani. Au ”donat” sarbilor 6 aparate MiG-29, din care 4 simple si 2 duble, dar cu o resursa de zbor de 700 de ore. Unul dintre ele, un 9.13, parca, a si fost trimis imediat ce a ajuns in Serbia, inapoi la rusi pt a-l face apt de zbor. Modernizarea lor, la un standard pe care nimeni nu il cunoaste, impreuna cu modernizarea aparatelor detinute initial de sarbi, ar costa 185 mil usd. Deocamdata se fac lucrari de mentenanta in Serbia la Moma. Toate aparatele ramase in Serbia, mai putin cel intors la rusi, sunt cam la standardul pe care deja sarbii il aveau. Nimic in plus. Problema lor este legata de potentiala achizitie croata de Barak 2020 si de prezența rachetelor Amraam la frontiera lor. Ei spera ca MiG-urile lor vor primi R-77 si Zhuk, de asemenea spera intr-o modernizare la standardul SM. Bineinteles, vorbim doar de simplele 9.12 si 9.13, dublele neavand valoare combativa. Isi doresc inca 4, cel mai probabil simple, din Belarus, despre care nimeni nu stie nimic. Spera si la S-300 pt ca asa li s-a promis de la rusi.
                  Cam asta ar fi, pe scurt, situatia.

                  • S 300 li s-a promis dar pe bani buni si nu cred ca Serbia isi permite sa cumpere astazi S 300 PMU 2. In privinta valorii MiG 29, chiar SM, fata cu Barak, am mari rezerve. Si in fata de MLU-urile noastre raman foarte optimist.

                    • GMT
                      Sa stii ca insisi sarbii au mari rezerve. 🙂
                      Atat fata de Barak cat si fata de ale noastre. Ei cred ca noi am facut o foarte buna alegere, luand in considerare resursa de 4500 de ore si capacitățile aparatelor.
                      Despre Barak tot speculeaza ce armanent si electronica va contine.

  13. Slobodni strelac

    Nu ar strica ca o parte dintre cei ce va dati cu parerea, dar habar nu aveti pe ce lume traiti, sa cititi si voi o carte scrisa de un roman. Nu de alta, dar aveti nevoie de putina cultura generala.
    Deci fara a intra in polemica cu unii dintre voi, va recomand cartea edidatain anul 1994, de Sylvi, „Sangeroasa destramare – Iugoslavia”, scrisa de C.I. Christian.

    • Interesant comentariu. Am insa o intrebare. Cine este acest C.I.Christian si cate carti a mai scris? Apoi, cat de ”edificatoare” poate fi o carte publicata in anul 1994 despre razboaiele iugoslave?
      Apropo, am citit cartea atunci cand a aparut. Mi s-a parut, insa, mult prea evidenta tendinta partizana a autorului. Stim cine a scris prefata, dar nu cunoastem autorul. Un fapt rarisim.
      Multe lucruri nu au apucat sa se intample cand s-a publicat aceasta carte, spre ex Srebrenica.
      Poate gresesc totusi. Sunt sigur, insa, ca ma puteti lamuri pe deplin, avand, cu certitudine, habar pe ce lume traiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *