Cum facea Ceausescu afacerile pentru industria militara romana si cum dota Armata romana !

Partea a II-a

 

ARME DE RAZBOI: ROT-urile, Armatei

9-p-113-luna-m

ARMELE ARMATEI ROMANE: RACHETE OPERATIV-TACTICE (ROT)

 

Desi poate parea tardiv, asemenea rachete nemaiaflandu-se in inzestrare, in acest articol ne propunem sa aruncam o privire asupra sistemelor de rachete sol-sol, ce candva erau mandria Armatei Romane. In jurul acestor sisteme au circulat si mai circula inca, zvonuri si legende. Desi erau de fabricatie sovietica, ele au reprezentat in acele vremuri un motiv de ingrijorare pentru NATO, putand fi echipate cu incarcaturi explozive, chimice, de instructie, de propaganda, chiar si nucleare, fiind construite in numar mare.

 

In Romania, membra a Pactului de la Varsovia din 1955 pana in 1989, primul sistem de rachete sol-sol cu bataie mare ce a intrat in dotarea armatei, a fost R-11.

R-11, era un sistem balistic sol-sol cu bataie mare (170 km), ce avea in componenta sa racheta cu combustibil lichid, 8 K11 (SCUD-A). Era de productie sovietica, fiind o imbunatatire substantiala a celebrei V-2 germane din WW II (“mamica” multor sisteme de rachete, inclusiv americane. Sa nu uitam ca atat rusii cat si aliatii au pus mana pe “creierele” germane, la sfarsitul razboiului, astfel ca multe dintre realizarile si proiectele acestora au “continuat”). Racheta 8 K11 folosea un motor pe baza de kerosen si oxidant (acid nitric), avand sistem de dirijare autonom, diametrul de 880 mm, diametrul aripilor de 1,82 mm, lungimea de 10,25 m, greutate 4660 kg, greutatea componentei de lupta 950 kg, bataie minima 60 km, bataie maxima 170 km; lansandu-se de pe instalatia 8 U218. A ramas in inzestrare pana in anul 1978.

R11 si racheta 8K 11, pregatire de tragere

Pregatirea lansarii unei rachete dura foarte mult, dupa standardele actuale, aproximativ 90 de minute; lansarea facandu-se vertical. Dupa ce racheta era lansata, intra automat in functiune sistemul de dirijare de tip inertial (era format dintr-un calculator electromecanic pe baza de relee electrice si patru giroscoape ce masurau viteza rachetei, abaterea in directie, abaterea laterala si unghiul de inclinare in zbor).

In compunerea sistemului mai intrau: masini pentru verificarea aparaturii de dirijare, masini de alimentare cu combustibil si oxidant, masini de transport rachete, macarale, compresoare pentru alimentarea cu aer, autospeciale pentru transportul componentei de lupta, autospeciale de stins incendii. O adevarata menajerie am putea spune! Insa, pentru acele vremuri era un sistem avansat si foarte performant. Cu atat mai mult cu cat rachetele 8 K11, puteau fi dotate cu o gama variata de incarcaturi: explozive, chimice, de manevra si…nucleare (nu mai mari de 50 kilotone).Romanianu a avut insa in dotare incarcaturi nucleare (sovieticii nu livrau aceste incarcaturi aliatilor, decat in cazul unui razboi cu NATO, conform intelegerilor in vigoare), desi la Academia Militara se studia si acest tip de incarcatura.

Interesant este faptul ca sovieticii amplasasera instalatia de lansare 8 U218 pe sasiul tancului IS-3 (aflat inca in numar mare, dar depasit tehnic). Armata Romana a avut in dotare 13 instalatii R-11: 6 la Brigada 32 Artilerie –Tecuci (1961); 6 la Brigada 37 Artilerie –Ineu (1962); una la Centrul de Instructie Rachete de laPloiesti.

 

Un alt sistem ROT ce s-a aflat in dotarea Armatei Romane, dar inferior ca raza de actiune, a fost 2 K-6 LUNA (FROG). Acesta a intrat in inzestrare in anul 1962 -3 divizioane: 113 si 151 la Ploiesti, 180 la Craiova; fiecare cu cate doua baterii a cate o instalatie de lansare. Acest sistem ROT nu avea sistem de ghidare, iar instalatiile de lansare erau de tip 2 P-16 FROG 3, si dispuneau de rachete de tip 3 R-9 (LUNA-1) si 3 R-10 (LUNA-2). Aceste rachete puteau fi dotate cu ogive nucleare, insaRomania nu a avut decat componente de lupta explozive si de instructie (inerte), din aceleasi motive mentionate anterior. Racheta tactica 3 R-9 avea diametrul de 0,4 m, diametrul aripilor de 0,61 m, lungimea 10,49 m, greutate 2249 kg, combustibil solid, componenta de lupta de 450 kg, bataie minima de 15 km, bataie maxima de 55 km. Au ramas in dotare pana pe la sfarsitul anilor *80, fiind vazute la parada din 23 august 1984.

 

2K 6 LUNA  FROG

Un alt sistem, de data aceasta mai complex, a fost 9 K-52 LUNA M (FROG-7), ce a intrat in inzestrare in anul 1982, fiind ultimul retras la “pensie” din seria ROT de la noi, in anul 1998. Acest sistem de ROT era montat pe o instalatie de lansare pe roti (sistemele anterioare fiind pe senile), 8×8, ZIL-135. Sistemul de lansare de tip 9 P113 avea lungimea de 10690 mm, latimea de 2800 mm, inaltimea cu racheta de 3550 mm, raza de actiune de 650 km, greutate totala (racheta+echipaj) de 19 tone, timp de incarcare a rachetei pe ghidaj folosind macaraua din dotare de 7-10 minute, putand transporta si lansa o singura racheta de tip 9 M21.

 

9P113 LUNA M

Racheta de tip 9M21 era destinata in principal lovirii mijloacelor de atac nuclear si concentrarilor de trupe, si avea o viteza de zbor de 1100 m/s, greutate la start de 2450 kg, componenta de lupta nucleara 9N18B (nu au fost in dotare, dar rachetele aveau si aceasta capacitate), bataia minima era intre 15-25 km (in functie de configuratie), bataia maxima era de 70 km, iar precizia la obiectiv –in bataie 470 m/in directie 620 m.

Datorita faptului ca sistemul putea transporta doar o singura racheta, el a avut in compunerea sa si o masina de transport rachete la fiecare baterie- 9 T29, avand capacitatea de a purta 3 rachete. Aceasta masina avea lungimea de 9970 mm, latimea de 2800 mm, inaltimea cu rachete de 3230 mm, echipaj de 3 servanti, greutate cu 3 rachete de 20000 kg, viteza maxima pe sosea cu incarcatura maxima de 3 rachete era de 65 km/h.

In compunerea Armatei Romane au fost 6 divizioane de FROG-7, amplasate la: Basarabi, Braila, Ploiesti, Craiova, Lugoj si Oradea.

Cel mai complex sistem ROT ce l-a avut Armata Romana in inzestrare a fost 9 K-72 (SCUD-B), intrat in dotare in anul 1978 (13 instalatii de lansare). Ele au fost in dotarea Brigazilor 32 si 37 Artilerie (ROT) de la Tecuci si Ineu, pana in anul 1995. Acest sistem a fost de departe cel mai puternic si complex, el fiind scos din dotare prematur la insistenta SUA si a Israelului (dupa unele surse). Se pare ca au fost vandute (sistemele de lansare+rachetele, fara vehiculele tehnice si de intretinere aferente) via SUA, Israelului. De ce oare, ne intrebam? Mister!

 

SCUD B 8K14

 

Instalatia de lansare 9 P117 M1, era echipata cu racheta 8 K14 (o singura bucata); racheta fiind din duraluminiu era compusa din: componenta de lupta (inclusiv nucleara –nu a fost in inzestrare, armata noastra avand doar componente de lupta explozive si de exercitiu), compartimentul sistemului de dirijare, compartimentul rezervoarelor, compartimentul motor, stabilizatoarele si carmele. Racheta avea lungimea de 11250 mm, diametrul de 880 mm, anvergura aripilor 1800 mm, greutate fara carburant de 2076 kg, viteza pe portiunea coboratoare a traiectoriei de 5400 km/h, greutatea totala a rachetei era de 6350 kg, putea avea componenta nucleara de 100 kilotone, greutatea componentei de lupta era de 985 kg, durata de functionare a motorului racheta era intre 41-61 secunde, bataia minima era de 60 km, bataia maxima de 300 km. Racheta putea urca in sageata maxima pana la 89 km, dar nu era precisa, avand o abatere circulara (extrem de mare dupa standardele actuale) cuprinsa intre 500-900 m!

In legatura cu SCUD-B, exista unele zvonuri, neconfirmate inca, cum ca specialistii romani ar fi reusit sa imbunatateasca sistemul de ghidare al rachetei, facand-o mai precisa, crescandu-i totodata si raza de actiune undeva intre 400-500 km. Tot la nivel de zvon este si asa-zisa dorinta a lui Ceausescu de a monta in viitor pe aceste rachete a loviturilor chimice de productie autohtona (incendiare in special), inclusiv bacteriologice (Bruceloza si Antrax, insa nu se stie daca Romania dispunea de acesti germeni, cu atat mai mult sa-i si produca!).

Posibil ca Romania sa fi renuntat la ROT sub presiunea SUA de a respecta tratatul INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty) semnat cu URSS in 1987. Posibil, dar dupa unele surse neoficiale, rachetele SCUD-B modernizate autohton ar fi ajuns in Israel, prin intermediul SUA, existand teama ca acestea ar fi putut fi exportate in terte tari arabe. Daca asa a fost, nu putem sti. Daca ele au fost intr-adevar modernizate, iarasi nu putem sti. C-asai la noi!

Indiferent insa care-i adevarul, la ora actuala Armata Romana nu mai are rachete operativ-tactice. Exista (daca mai exista) un proiect de racheta de 273 mm, ce teoretic ar trebui sa atinga 150 km, insa nimic nu-i sigur! Daca armata noastra v-a mai avea in dotare ROT, in viitor, nu se stie deocamdata. Dupa parerea mea este pacat ca s-a renuntat la niste capacitati militare care fara nicio indoiala, puteau fi modernizate.

 

Surse: ARTILERIA ROMANA IN DATE SI IMAGINI (Col. Conf. univ. dr. Adrian Stroea; Lt. col. Gheorghe Bajenaru); WIKIPEDIA –Enciclopedia libera; Internet.

 

Sursa poze: Wikipedia

 

Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR – Cancelarie, dos. nr. 53/1972

 

preluat de pe „garnizoanasibiu.org”

NOTA NOASTRA (Suntem Romania!):

Principalele bunuri exportate de Romania erau pistolul mitraliera AK-47, lansatoare de rachete, TAB-72 si munitie. Principalele tari importatoare erau URSS, Vietnam, Coreea de Nord, Irak si Libia.

In 1983, Romania a incheiat un parteneriat militar prin care se angaja sa furnizeze Libiei arme usoare, vehicule blindate, explozibili si munitie.

Cel mai mare importator, din Orientul Mijlociu, era Irak. Pe langa vanzarea de arme catre aceasta tara, Romania se ocupa si de repararea tancurilor avariate in timpul razboiului Iran-Irak.

In 1984, Romania a fost de acord sa vanda Egiptului 200 tancuri M77, sa asigure intretinerea acestora, instruirea personalului si sa ajute Egiptul in vederea obtinerii licentei.

Romania a vandut in Algeria, Etiopia si Angola piese de schimb pentru Alouette III si Puma si a incercat sa vanda variantele romanesti ale elicopterelor in America Latina dar acest demers a esuat.

Exportul de armament si echipament militar a insemnat pentru Romania o sursa importanta de venituri pana spre sfarsitul deceniului noua. In 1986 exportul de armament si echipament militar scazuse pana la 270 milioane USD iar pana in 1989 deja nu mai era un sector profitabil si devenise o povara pentru sectorul civil din Romania.

Si, as adauga eu, nu trebuie uitat ca spre sfarsitul anului 1989, Romania isi asigurase un export substantial de zeci de bucati ale avionului de atac la sol IAR 93 catre Iran. Din pacate odata cu moartea lui Ceausescu si acel contract a cazut, iar IAR-ul 93 si Fabrica de Avioane Craiova au intrat practic in nefiinta…

Chiar daca spre sfarsitul deceniului noua industria de armament a Romaniei a cunoscut un declin pronuntat, aceasta a avansat foarte mult fata de anul 1968 si in 1985 Nicolae Ceausescu declara ca peste 2/3 din necesarul intern de armament si echipament militar era produs in tara.

 

Si un extras interesant din documentele vremii:

Deoarece sovieticii au înştiinţat toate ţările care deţineau sisteme DVINA că „în anul 1978 va înceta producţia de rachete V-750 VMV”, Emil Bobu şi Ion Coman i-au propus lui Nicolae Ceauşescu să cumpere din URSS încă 140 de rachete V-750 VMV, în valoare totală de 9,13 mi­li­oane ruble – „din care 7,63 mi­lioane ruble pentru rachete şi 1,5 milioane ruble pentru combustibili şi piese de schimb”.

Cei doi membri ai nomenclaturii au susţinut în faţa liderului PCR faptul că rachetele respective aveau un termen de garanţie de 15 ani şi că „starea tehnică a instalaţiilor din existentul armatei noastre permite menţinerea lor în exploatare până în anul 1985 (…). Având în vedere cele de mai sus, propun a se aproba im­portarea suplimentară a 140 de ra­chete V-750 VMV în anul 1977 şi a pie­selor de schimb şi combusti­bi­lilor în anul 1978”.

Rezoluţia lui Nicolae Ceauşescu pe nota întocmită de Emil Bobu a fost simplă şi concisă: „Da”. Apoi, liderul PCR a semnat scurt, folosind doar iniţialele sale.

Zece zile mai târziu, Nicolae Ceau­şescu a vizitat o expoziţie de tehnică militară, prilej cu care a ordonat următoarele:
„1. Ministerul Industriei Metalurgice va lua măsuri pentru asimilarea în fabricaţia internă, începând cu anul 1977, a sortimentelor de tablă şi profile din duraluminiu necesare producţiei de rachete.
Ministerul Industriei Construc­ţiilor de Maşini împreună cu Ministerul Apărării Naţionale vor lua măsuri pentru cercetarea-proiec­tarea şi asimilarea, în paralel, a ra­chetelor aer-aer şi sol-aer, dirijate în infraroşu.
2. Se va elabora un program pentru însuşirea în fabricaţie, în paralel cu rachetele tactice, şi a rachetelor cu bătaie de până la 500 km; pentru asigurarea încercărilor prin trageri a rachetelor tactice se va propune un poligon cu folosinţă periodică, care să permită atât utilizarea normală a terenului, cât şi măsurile de securitate necesare în perioadele de utilizare”.

În aceeaşi perioadă, în uzinele de armament din România se lucra pentru onorarea unui contract de export în Republica Arabă Egipt. Documentul fusese deja semnat în luna martie 1976 şi prevedea li­vra­rea, în perioada 1976-1980, de „componente pentru pistolul mitralieră calibru 7,62 mm tip AKM, în valoare de 4.031.510 de dolari SUA liber convertibili. Cursul de revenire ce se va realiza la exportul mărfurilor din contract este de 14,17 lei/$”. Concomitent, România exporta în Egipt, pe baza altor contracte, semnate împreună cu autorităţile de la Cairo, componente ale puştilor mitralieră cal. 7,62 mm tip RPK şi ale puştilor semiautomate cu lunetă, calibru 7,62 mm.

La sfârşitul lunii mai 1977, Nicolae Ceauşescu a vizitat o altă expoziţie de tehnică militară, în cursul căreia a ordonat ca „Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini împreună cu Ministerul Apărării Naţionale să ia măsuri pentru scurtarea ciclu­rilor de cercetare, proiectare şi asi­milare a tipurilor de rachete pre­văzute în programul unitar şi a celor indicate de conducere cu ocazia vi­zio­nării expoziţiei din octombrie 1976”.

Doi ani mai târziu, generalul-colonel Vasile Ionel i-a raportat lui Nicolae Ceauşescu faptul că „este incertă realizarea în totalitate, în acest an (1979 – n.n.), a celor 15 avioane de luptă IAR-93, 600 transportoare blindate, 2.300 rachete antitanc dirijate prin fir (tip 9 M 14-M «Maliutka» – n.n.), 1.000 autocamioane cu 3 punţi motrice etc”. Totodată, adjunctul ministrului Apărării Naţionale şi preşedinte al Consiliului Tehnic de Coordonare a Producţiei de Tehnică Militară a menţionat în raportul său din 16 iulie 1979 faptul că, în primul se­mestru al anului 1979, au fost fabricate 16.768 de proiectile reactive nedirijate cal. 57 mm, tip S5M şi S5K, depăşindu-se planul cu 3.964 pro­iectile. În aceeaşi perioadă, din co­manda de 1.000 de rachete antitanc dirijate au fost realizate doar 183 de bucăţi, iar în planul pe anul 1979 se prevedea fabricarea a 2.300 de rachete antitanc.

De asemenea, generalul Vasile Io­nel a amintit că nu au fost fina­lizate experimentările la modelul de rachetă aer-aer dirijată în fascicul de radiolocaţie şi nici la cel de ra­chetă aer-aer, autodirijată în infra­roşu.

În semestrul I al anului 1979, Ro­mânia a exportat produse mi­litare în valoare de 246,6 milioane lei valută (143,3% faţă de prevederile planului semestrial), obţinând 44,4 milioane lei valută pe relaţia cu statele socialiste (60,3% din plan) şi 202,2 milioane lei valută pe devize liber convertibile (205,1% din plan). Principalele produse exportate au fost următoarele: 24 transportoare amfibii blindate BTR-70, cinci aruncătoare la proiectile reactive cal. 122 mm (de tip „Grad”), 100 de mitraliere antiaeriene cal. 14,5 mm (cu două ţevi), 330 puşti mitralieră cal. 7,62 mm (model 1964), 1.000 puşti semiautomate cu lunetă cal. 7,62 mm, 100 pistoale mitralieră cal. 7,62 mm (model 1963), 1.690 arun­cătoare de grenade antitanc tip AG-7, 150 aruncătoare de grenade antitanc tip SPG-9, 40 aruncătoare de flăcări LPO-50 şi 16.489 lovituri ca­libru 122 mm, reactiv-explozive pentru aruncătorul de proiectile reactive APR-122.

În conformitate cu planul aprobat de Nicolae Ceauşescu, uzinele de armament, muniţii şi tehnică de luptă din România trebuiau să ex­porte produse speciale în valoare de 428 milioane lei valută până la sfârşitul anului 1979, din care 200 milioane lei valută în devize liber convertibile. În acelaşi plan, nu se mai amintea despre indicaţiile li­derului PCR din octombrie 1976 şi mai 1977, referitoare la fabricarea în România de rachete tactice şi ope­rativ-tactice. Motivul acestei dispa­riţii din planurile de lucru ale uzine­lor româneşti pare a fi legat de cu­noaşterea insuficientă de către in­ginerii şi muncitorii români a mo­dului de realizare în producţie de serie a focoaselor pentru rache­tele ba­listice cu o rază de acţiune de ma­xim 500 de kilometri.

Greutăţile întâmpinate de aceştia au fost suplinite prin menţinerea în stare de funcţionare a rachetelor tactice şi operativ-tactice importate din URSS începând din anul 1961. La cele din urmă se puteau monta inclusiv focoase chimice sau nu­cleare, însă acestea s-au aflat tot timpul în posesia sovieticilor, în afara graniţelor României.

Ei, ce spuneti dragi cititori?

Material adunat, aflat, prelucrat si completat de

 – nemotoujours –

 NOTA „SUNTEM ROMANIA!”:
   Exportul de armament scazuse in anii ’80 datorita presiunilor externe, dar si faptului ca lui Ceausescu ii intrase in cap sa ia premiul Nobel pentru pace.
   Chiar daca banii aceia ar fi fost foarte buni, s-au bazat si pe faptul ca cererea de echipamente industriale, produse chimice, ingrasaminte, explozivi industriali, echipamente electronice si de automatizari, masini unelte, e.t.c. se ridicase enorm in tarile cu care colaboram exportand de la know-how la industrie la cheie, acelea avansand – si cu ajutorul Romaniei – foarte mult industrial – economic intr-un ritm accelerat si cererea de produse civile era enorma.
Exemplu:
ingrasamintele chimice si echipamentele industriale romanesti deja se licitau si vindeau prin bursele internationale la cote enorme fata de cele din C.A.E.R. (piata comunista europeana de est).

Un articol preluat de pe SuntemRomania

 

104 comentarii:

  1. frumos materialul.

  2. Excelente articole Nemo

    Imi amintesc ca citisem intr-o revista a armatei acum multi ani despre rezultatele excelente obtinute de ai nostrii la trageri cu ROT-uri in Rusia pe vremea Tratatului de la Varsovia, si cum se mirau pana si sovieticii de timpii scosi.

    Foarte probabil s-au facut si niste imbunatatiri semnificative la sistemele de ghidare, imi amintesc ca la un moment dat fusese un scandal in presa cum ca s-ar fi vandut in Irak asa ceva (Romania nu era inca in NATO, era dupa primul razboi din Golf si mult inainte de al doilea).

    In mod cert aveam capacitatea de a produce rachete chiar cu raza mai mare de actiune, din pacate nu s-a insistat prea mult.
    Faza cu armele biologice cred ca a aparut de la Pacepa deci nu stiu cat de realista (sau fantezista) e pentru ca ala a batut campii intr-o veselie, desi nu cred ca era imposibil de realizat.
    Mai citisem undeva (parca Victor Atanasie Stanculescu a scris si era preluat intr-un articol) ca s-au adus nus ce virusi periculosi din India, un general a venit cu ei intr-o eprubeta tinuta in buzunarul de la piept cica hehe, sa nu stie aia la aeroport ce transporta. Daca imi amintesc eu bine ce scria acolo, nici asta nu stiu cat de realista e, pare mai ceva ca-n filme.

    Oricum, eu in locul lui nea Nicu as fi luat banii aia de i-a platit el ca datorie externa, ba as mai fi cerut inca (sau as fi luat de la Gadafi de ex, sau de la Sadam), si toti aia i-as fi bagat intr-un program special si as fi facut niste rachete balistice cu raza medie (2500 km, sa acopere toata zona dintre Urali si pana in Atlantic) si niste incarcaturi nucleare pentru ele. Macar vreo 75.
    Apoi putea sa vina si mama lu FMI sau tata lu maica Rusie revopsita in URSS sa ceara ceva si ne-ar fi durut la bascheti.
    Adica puteam negocia mult mai lejer si in favoarea noastra, de la plata datoriei externe sau mai stiu eu ce la problema Basarabiei (mai ales dupa caderea URSS).

    Nea Nicu a fost prea taran corect si a vrut in primul rand sa scape de datorii, sa fie treaba oabla. Daca era mai parsiv si in acelasi timp mai vizionar si mai indraznet cred ca ar fi putu sa faca asa ceva, numai spun ca am fi putut avea chiar sprijin tehnic din partea Chinei pentru unele chestii.

    • ar fi fost destul de greu de realizat…insa eu am propus alta varianta: bombe termobarice foarte mare, de1000-2000 de kg puse pe rot-uri…in siria o bomba de 500 kg a facut ravagii….chinezii au luat sa-2 si l-au facut sol-sol…cred ca si noi am putea sa le luam si sa punem incarcaturi de 500 kg pe ele, mai ales ca avem stocuri mari

      • bombe termobarice foarte mare, de1000-2000 de kg puse pe rot-uri…

        Exact. Și cap compas Budapesta. Să vedem dacă le mai dădea mâna să întărâte la separatism așa cum o fac cu o agresivitate, un tupeu și o nesimțire de neegalat în toată Europa contemporană. Zic asta apropo de ce se întâmplă acum în așa-zisa secuime – http://www.mediafax.ro/social/marele-mars-al-secuilor-mii-de-persoane-au-inceput-sa-soseasca-in-judetul-covasna-11568922

        • @nemotoujours. FELICITARI, UN ARTICOL FFF INTERESANT> MAI VREAU!
          @floryyn. Se pare ca li s-a defectat trenul, iar un hau-hau-hautonomist de pe-aici da vina pe „siguranta de stat”. Or fi gandind la fosta Siguranta si fostul SSI care le-o cam dadea peste bot. Eheei, ce-i mai scarmanau aia pe-atunci! Inseamna c-au facut-o bine de-si aduc nesimtitii astia aminte si-acum de acele structuri…

          • WW.
            HAI CA NU TE=AM DEPASIT, LASA CU PERIUTZA !
            MERCI.
            OR SA MAI FIE, DAR CU…ACTIUNI ALE ARMIEI ROMANE ,CONSILIEARI ETC SAU…CUM A SALVAT ROMANIA LUMEA !
            SERIOS, NU VB DE TEORII CI DE DOCUMENTE.

            • @nemotoujours. Nu obisnuiesc sa dau cu periutza, asta-i adevarul, un articol SUUPERB! Coane, acu’ ca mi-ai deschis apetitul, MAI VREEEAUUUU. Eu is mort dupa astfel de articole si, daca nu te superi, am sa le salvez in arhiva personala. Banui la ce anume „salvari” te referi, stiu si eu cate ceva, lumea araba, Israel, chestii de-astea, dar astept cu sufletul la gura noile articole. Bre numa’ sa mai scrii neica ca tare mult imi plac, iar daca nu-mi satisfac apetitul dau in ulcer, asa ca mai baga! SERIOS, FELICITARI! Am aflat lucruri noi, incitante si deosebit de interesante. Multam pentru asta!

              • WW,
                STII CA AM O PROBLEMA :LENEA !
                MA F…TE O LENE…
                SUNT GREU DE PUS LA SCRIS, MAI USOR MA MOBILIZEZ LA MISTOCAREALA.
                DACA AS FI AVUT O SECRETARA SUB 70 DE ANI…, POATE AR FI FOST FUNNY SI MERGEA ,IO SA DAU DIN GURA SI DIN AMINTIRI ORI CE AM MAI „prins” in gheara IAR DUMNEAEI SA FACA CAFELE SI SA DEA DIN,,,DEGETE FRATE, IAR AVETI FANTEZII NESERIOSILOR?

                • @nemotoujours,ai grija cu secretara,uite aici o intamplare reala
                  DE CE AM DAT-O AFARA PE SECRETARA ?

                  Acum doua saptamani a fost ziua mea. Cand m-am trezit dimineata nu ma simteam prea bine dar speram ca sotia o sa-mi cante „Multi ani traiasca…” si eventual o sa-mi dea un cadou, dar ea nu mi-a zis nici macar buna dimineata… Copiii si ei s-au asezat la micul dejun fara sa ma felicite.
                  Am ajuns deprimat la birou, cand am intrat pe usa , secretara plina de euforie mi-a zis „La multi ani!”…
                  M-am simtit un pic mai bine, macar ea si-a adus aminte de ziua mea…
                  Am lucrat normal si spre dezamagirea mea nimeni din prieteni sau rude nu m-a sunat sa ma felicite. Aproape de pranz secretara a intrat la mine in birou si mi-a zis: ” Ce ar fi sa mergem sa mancam impreuna ” I-am raspuns ca e cea mai buna propunere pe care am auzit-o in toata ziua si am acceptat.
                  Am ales un restaurant intim unde am mancat bine, am baut si ne-am distrat de minune. In masina, in drum spre birou, ea mi-a zis: „Intr-asa o zi speciala de ce sa ne mai intoarcem la birou, mai bine Vino la mine acasa si continuam sa ne distram!”… „Bine!” am zis „hai, si asa mai bem cate un paharel”…
                  Odata ajunsi in apartamentul secretarei mi-a zis:
                  „Sper ca nu te deranjeaza daca am sa ma simt mai ’comoda’ „… „Nuuuu, nici o problema” i-am raspuns, iar in sinea mea ma gandeam ca o sa fie o experienta interesanta.
                  Ea a intrat in dormitor si dupa cateva clipe a iesit…….. cu un un tort imens cu lumanari, urmata de sotia mea, copiii, prieteni si rude, care cantau in cor „La multi ani!” …iar eu stateam ca un idiot in curu’ gol, in mijlocul sufrageriei…
                  Asta e motivul pentru care am dat-o afara pe secretara…
                  Cu sentimentele mele nu se joaca !
                  P.S foarte bun articolul

        • da cam asta ar trebui la jigodiile astea de bozgori ordinar ar trebui scosi afar din romania nu este tara lor

          dar autoritatile de la bucuresti sant devina pentru ce se intampla
          in judetele harghita, covasna si mures unde romani sant discriminati
          in propria los tara de niste mongoli
          afara cu ungurii din tara pentru totdeauna

    • Articolul in care se lauda pregatirea teoretica a artileristilor (rachetisti) a aparut in Observatorul Militar din luna iunie(sau iulie) 1992.
      Articolul in cauza sa sublinieze(asta la 2 ani dupa 1989) ca pregatirea teoretica suplineste sedintele de tragere reale din poligon.
      Tu pe „softpedia” ai nick „lupu2”.
      Nu cred insa ca la aparitia materialuli de presa militara in 1992 sa si avut macar 14 ani si sa-l fi citit ca elev al unui liceu militar.
      Iti estimez varsta la cel mult 30 de ani si cu mentiunea ca ai o ratiune infantila.

      • Lol, OK (bai tu ma urmaresti pe tot terenu internetului, ori esti MC si esti inca suparat pe discutia in contradictoriu de mai inainte hehe?)

        Cat despre articolul ala, aparuse parca in Viata Armatei (sau ma rog, acolo l-am citit eu din cate imi amintesc, nu stiu chiar anu). Si se lauda inclusiv pregatirea practica, nu doar teoretica.

      • Articolul in cauza sa sublinieze(asta la 2 ani dupa 1989) ca pregatirea teoretica suplineste sedintele de tragere reale din poligon.

        NU STIU DACA AI VREO LEGATURA CU ARMATA SI DACA AI VREO PREGATIRE DE ORICE FEL, DAR PRIN CEEA CE ZICI EU NU VAD DECAT CA EFECTIV ESTEI PE DINAFAR TOTAL CU MULTE SI TE COBTRAZICI DE DRAGUL DE A FACE TAMBALAU.
        PREGATIREA TEORETICA IN ORICE DOMENIU ESTE BAZA PRACTICI, IAR AICI, LA RACHETE, NU TREBUIE SA LANSEZI CA SA VEZI DACA ES=TI BUN ,SIMULARILE SUNT SUFICIENTE PANA LA UN ANUMIT NIVEL, APLICATIILE FIIND DEOSEBIT DE COSTISITOARE (DOAR MARINA CHELTUIE MAI MULT LA UN ECERCITIU REAL) ASA CA …NIMENI IN LUME NU TRAGE CIRACHETE DE ORICE FEL „CA SA-SI FACA MANA” CA NU SUNT PSL,AKM, PARABELLUM/BERETTA !!!
        TEORIA CONSTA IN (SI LA AA SI LA SCUD SI LA ROT):
        -PRELUCRAREA DATELOR PRIMITE DE LA MASINILE TOPO/METEO SI STATIILE METEO/RADAR SOLICITATE SI COROBORAREA LOR CU DATELE PLUTONULUI DE ASIGURARE TEHNICA-PAT , PENTRU A CALCULA PARAMETRII DE TRAGERE/LANSARE .,
        ACESTEA SUNT CALCULE COMPLEXE CARE SE FAC „MANUAL”SI IN PARALEL CU UN CALCULATOR BALISTIC MILITAR DE OBICEI PORTABIL (FELIX SERIA 300 M) PLUTONUL „DE CALCULATORI” FACAND TOT POSIBIL CA MEDIA CALCULELOR LOR SA FIE CAT MAI APROPIATA DE OPTIM CA REALITATE SI TIMP.
        ACEST EXERCITIU ESTE INDEPENDENT DE :
        EXERCITIILE DE INCARCARE, LUAT POZITIA DE LANSARE, „OCHIRE”-CACI EXISTA SI VARIANTA DE OCHIRE DIRECTA .,MUTARE A RACHETELOR DIN TRASURI PE LANSATOR SI INVERS, MANEVRE CARENU NECESIAT APLIACATIE LA CALD !
        SI MULTE ALTELE DE CARE MII-E LENE SA SCRIU.
        DECI, IN MOMENTUL IN CARE LANSEZI, PREGATIREA TEORETICA A CALCULATORILOR, TELEFONISTILOR/TRANSMISIONISTI,METEOROLOGILOR/TOPOGRAFI/PAT-ULUI SE COMBINA CU -EFECTIV-EXERCITII PRACTICE FIZICE, IN CONCLUZIE, SIMULAREA COMPLETA DE LA COMANDA DE MARS PANA LA CEA DE REPLIERE SI PARASIRE A PUNCTULUI ESTE UN EXERCITIU COMPLEX LA CARE INTREAGA BATERIE (SAU CHIAR UNITATE, ) COLABOREAZA IN EXERCITII CU REPRIZE SCURTE DE LANSARE 30-50 MINUTE SI TREBUIE SA FUNCTIONEZE CA UN CEAS.
        ACESTE EXERCITII SE NUMESC APLICATII LA RECE SI CALIFICA BATERIA/UNITATEA PENTRU CELE LA CALD, IN CONCLUZIE, INDEPENDENT DE LANSARILE „LA CALD”. O LANSARE LA RECE POATE DOVEDI DINAINTE BUNA PREGATIRE TEORETICA SI PRACTICA A RESPETIVILOR !
        SA NU CREZI CA NUMAI DACA TRAGI SE VEDE RAZULTATUL REAL,PANA LA URMA CE SE FACE LA RECE ESTE ACELASI LUCRU.
        LA CALD SE OBSERVA DACA ECHIPAMENTUL SE COMPORTA IN PARAMETRI SI DACA FACE FATA.
        CAM ASTA E SI TERMINA CU AFIRMATIILE TAMPITE CA NU-SI AU ROSTUL.
        APROPO:
        INTRAADEVAR, IN PACTUL DE LA VARSOVIA ERAM PE PRIMUL LOC PERIODIC LA APLICATIILE SCUD/ROT COMUNE DIN DESERTURILE URSS-ULUI.

        • S-ar putea cred ca omu sa fie un moderator de pe „softpedia”, unu „tomaso” (in acest caz scuze MC), de unde m-a si „urmarit” pana aici probabil hehe (mai ales ca ne-am contrazis pe teme gen Rosia Montana, eu fiind probabil in viziunea lui cam infantil pentru ca am folosit neste cuvinte mai tari la adresa unor sustinatori ai proiectului).
          Ala zicea ca ar fi fost ceva cercetas la parasutisti pana in 1989-1990, am citit odata ca spunea ceva de genu, transformat apoi in „mare om de afaceri”. si critic al Romaniei (de ieri si de azi, cu exceptia unei anumite tabere, da nu are rost sa intram in politica acum).

          Nemo cred ca a prezentat foarte exact despre ce e vorba de fapt

        • „CALCULATOR BALISTIC MILITAR DE OBICEI PORTABIL (FELIX SERIA 300 M) „??!!
          Tinere in 1992(anul aparitiei articolului) la nivel de regiment de elita singur calculator era un PC-XT Felix „intrat in dotare” cu un an inainte.
          Imi amintesc cu placere ziua cand a sosit in unitate.S-au uitat la el toti ofiterii statului major al unitatii si au luat decizia sa-l repartizeze alora
          de la transmisiuni ca si asa se tin „destepti”.
          Si ghici cati de la transmisiuni mai vazusera asa ceva?
          Experienta mea militara:
          – trageri cu armamentul usor de infanterie.PM,PKMS,pistol Carpati si chiar AG-7 dar cu TI.
          Atat de multe trageri incat la un moment dat impreuna cu alti camarazi ne-am revoltat impotriva sefilor, dar ce suntem noi „comando” dar cu izmenele
          rupte-n cur.Asta in vremea cand planificatorii au ajuns la concluzia ca sunt necesare sedinte de tragere si cu executie foc in lateral.
          Chestie care e absolut necesara dar nici azi pusa-n practica.
          – aruncat de multe ori cu grenada(devensiva sau ofensiva), „jucat” cu trotil in fel si chip.Adica dupa ce am capatat experienta
          la sedintele de pregatire a „bibanilor” care se credeau mari viteji deseori am fost nevoit sa arunc grenadele destinate pregatirii
          lor.Am vazut „oameni” care dupa ce au scos inelul grenadei au urinat pe ei.
          – in timpul efectuarii stagiului militar la arma transmisiuni am avut „norocul” sa prind INSPECTIA MINISTRULUI.
          In 2 saptamani am efectuat ca la manual instructia genistica si intr-o saptamana instructia chimica.Ce am „patit” eu si colegii
          mei atunci………
          In rest statia radio(nu are importanta tipul ca le-am operat pe toate de atunci) m-a plimbat cam prin toate poligoanele si toate armele armatei terestre.
          Am participat la aplicatii de stat major cu trupa redusa.
          Am participat la trageri de artilerie cu TI in poligonul Mihai Bravu.
          Am participat la trageri reale de artilerie si tancuri in poligonul de la Babadag.
          Culmea, in anul 1991 desi tunul antitanc 100mm era in dotarea multor unitati de cel putin 10 ani erau ofiteri si
          subofiteri artileristi care nu au tras niciodata cu el.In acel an pe linie de tragere au fost 70 de tunuri.
          Ghici cat la suta din total dotare armata.
          Am participat la Capul Midia la trageri mitraliera antiaeriana MR4 si mitraliera STRELA.
          Insa curiozitatea m-a impins si mai departe.Am testat simulatorul pentru pregatirea servantilor pentru tragere cu rachete
          Maliutka.Si ce mandri „toti” eram de lansatorul de rachete Maliutka pe sasiu BRDM.
          Una bucata racheta cu valoare inventar de 25000 dolari SUA dar probabilitate de lovire la 2000 de metri o tinta din noua.
          Fagotul insa era altceva la 2000 de metri probabilitatea de lovire una din trei.Ofiterii infanteristi cei care aproape numai
          ei trageau cu el isi puneau mari sperante in el.De supravietuire.
          Am comparat si T-55 si TR.Adica unul pe cinci butoaie si altul pe 6 butoaie.
          La fel ca toti tanchistii am ajuns la concluzia ca in lupta e de preferat T-55.
          Pentru final cate ceva despre racheta AA STRELA 7.Nu am tras cu ea.La un moment dat cand era teoretic disponibila
          cu lansator individual in Armata Romana am fost la ceva cursuri.Pur teoretice.
          Racheta e buna, chiar foarte buna.In mainile unui servant antrenat nu se „ia dupa soare”.Sursa intradevar tine putin.
          Dar apropo si de pregatirea rachetistilor de raza lunga din care multi dintre ei s-au pensionat dar nu au tras niciodata.
          Inainte de activa sistemul de ochire al rachetei STRELA 7 un servant trebuie sa fie capabil sa estimeze distanta pana la tinta,
          altidudinea tintei si viteza tintei.In armata sovietica pentru a pune „presiune pozitiva” pe servanti multe lansatoare de racheta
          (antitanc sau AA) dupa activarea sistemului de ochire era obligatoriu sa executi foc.
          Racheta CA-94 in prezent nu mai disponibila ca lansator individual in armata terestra.Disponibila doar la marina.
          Este integrata in armata terestra in diverse sisteme de tragere, operationale sau prototipuri.
          Un lucru sa fie clar, fara antrenament real in poligon unde macar servantii sa incadreze tinte simulate sau reale(de ce nu) eventualele
          victorii se vor lasa mult asteptate.
          Stimate „nemo”(adica nimic,culmea ti-ai ales bine nick-ul virtual) tu habar nu ai habar de cele militare.
          Esti numai unul din cei care se viseaza sa fie „militar” adevarat macar pentru un week-end.

          • Tinere in 1992(anul aparitiei articolului) la nivel de regiment de elita singur calculator era un PC-XT Felix “intrat in dotare” cu un an inainte.
            AUZI „TINERE”,EU AM CAM 45 DE ANI SI DACA TU AI VAZUT UN PRAPADIT DE XT IN 92 NU INSEAMNA CA LUMEA S-A INVENTAT CU TINE !
            SERIILE DE CALCULATOARE FELIX „M” (ADICA MILITARE-AU INCEPUT CU CELEBRUL 118 PE Z80 SI AU SFARSIT CU O VARIANTA EXPERIMENTALA DE 286 CAND NU MAI AVEA NIMENI INTERES SA SE IA ROMANESTI.
            TU STII STRICT DE CUTIUTZA TA DE TRANSMISIUNI, DAR AFLA CA PANA LA STATIILE TALE DIGITALE IEMI CU PLL ELECTROMECANIC AU MAI EXISTAT SI CELEBRELE R105 PE CARE MULTI AU FACUT EXPERIMENTE IN TIMPUL ORELOR DE TFF.
            NU TE MAI CREDE DESTEPT, PENTRU CA IN VIATA TA NU AI AVUT LEGATURA CU BALISTICA, GISMENTUL UN CALCUL FACUT IN CPM (COD MASINA DACA NU STII CA ASTA SE FOLOSEA PROFESIONAL SI NU WINDOWSUL CUM AI PRINS TU SI TE DAI MARE.
            UN FELIX DIN SERIA 300 MILITARA ERA O VALIZA DIPLOMAT CU UN APARAT DE FORMATUL FELIX BIROU(SERIA 120C,CE,P,ETC)IN CARE VALIZA ERA ALIMENATATORUL DE RETEA, BLOC DE ACUMULATORI SI….UN MODEM DE RETEA !!!
            FABRICATIE:1984-1990!
            IN MOMENTUL IN CARE TE DAI MARE SI MAI VREI S-O FACI CU MINE, TE INVIT”LA BAZAQ”,ADICA PE SITE-UL MEU, CACI OAMENII DE AICI NU AU NICI O VINA SA SUPORTE PROSTIILE TALE DEBITATE IN LEGATURA CU CEEA CE SPUN EU.
            ALTFEL ABTINE-TE SI NU MAI INCERCA SA-MI TORNI FANFARONADE.

            • Fabricatie 1984-1990?!!!!
              Cel fel de modem de retea?
              Radio?
              Pentru linie telefonica?
              Stii ce e un modem?
              Daca lucrau in cod masina diplomatele felix la ce erau utile?
              R-105 nu mai era in dotarea armatei de la sfarsitul anilor 70.
              Stii ce cum se defineste termenul de „digital”?
              Statiie mele de orice fel si tip atunci erau analogice.

              • 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
                Pînă pe la jumătatea anilor ’90 încă se mai punea mare bază pe R-105(ce variantă vrei tu)…
                Și încă s-ar putea să mai existe prin dotare…
                🙂 🙂 🙂 🙂

                • Tu ai facut armata la transmisiuni?
                  In anii 90 se utiliza R-105, statie cu 2 frecvente fixe in gama
                  US?
                  Imi pare rau ca 1991 cand am distrus toate regulamentele de utilizare R-105
                  nu am pastrat unul pentru vremurile de azi.
                  Mai baieti,
                  Unul are cam 45 de ani, altul in anii 90 comunica analogic pe US.
                  Lasati-o mai moale.Pana la comentarii despre tehnica militara,trecuta si actuala
                  va sugerez sa incepeti cu muzeele militare.
                  http://www.armyradio.com/arsc/customer/pages.php?pageurl=/publish/Articles/William_Howard_Russian/50-73_Company_Battalion_Radios.htm

                • chiar că ești pe lingă…ori confunzi 105 cu 104???

                • În primul , și în cel mai mare rînd, 105 lucra pe UUS… revin amintirile, sau ceață???

                • și ca să scutim celelalte comentarii, în 1990 am dat și peste un 104, montat pe GAZ, sau IMS, nu mai țin minte exact, de am rămas mască…

                • Da, recunosc am confundat R-105 cu R-104.
                  Dar in la inceputul anilor 1990 R-105 nu mai era in dotare.
                  Pe TAB-uri erau instalate Radiotelefon de bord -123 sau R-1230.
                  Pe tancuri R-1070.
                  La batalioanele de orice fel si divizioanele de artilerie R-1070 sau R-1071.
                  Ce unitati mai utilizau R-105?
                  Azi am dat un raspuns unuia referitor la un articol aparut in presa militara in anul 1992.
                  Apropo de tehnica de transmisiuni, tot in presa militara a acelui an a aparut un articol despre o vizita a marinarilor din US NAVY in portul Constanta.
                  Ofiterul cu responsabil cu transmisiunile a transmis omologilor romani ca in
                  scoala militara a studiat specificatiile statiilor radio aflate in dotarea marinei Tratatului de la Varsovia.
                  Scuza-ma dar tin la opinia mea, odata pe motiv ca nu am vazut in dotare in anii 90
                  R-105 si doi era o statie prea invechita.
                  Celebrele radiotelefoane Motorala(sau afacerea Motorala) avea raza de emisie-receptie in camp deschis de 15 kilometri.
                  Repet intrebarea ce unitati mai utilizau R-105?

                • cele cărora erau edstinate.. pifanteria și arteleria… 😉
                  și dacă 123-ul încă trăiește, am io o bănuială, așa, că și 105-ul mai dă din picioare pe undeva…

              • MAAAMA, BAIETE, ESTI PLECAT FRATE !!!!!!!!!!!!!!!
                TU NU REALIZEZI CE TAMPENII AI SPUS…
                NU MAI DISCUTAM AICI, TRECI LA MINE CA ESTE OFF TOPIC TOTAL SI HAI SA TE EDUC, ZAU, MI-AU TRECUT NERVII PE IMPULSIVITATEA TA SI SUNT DISPUS CA AM DESFACUT VINUL.

              • DACA TU NU AI AUZIT DE DIGITAL/PLL/ELECTROMECANIC, TACI SI MAI CAUTA, CA NU M-AM REFERIT AMICE LA TRANSMISIE DIGITALA CI REGLAJ PLL !

                • Digital/PPL/electromecanic?
                  Cod masina?
                  Bea-ti vinul, viseaza „frumos” si de maine incearca sa descoperi realitatea.
                  Trecuta si actuala.

              • Ba erau in dotare inca.105, 106, 108 si 109 se foloseau bine mersi si isi faceau treaba mai bine ca 1070 si 1071. Si, spre deosebire de alea romanesti, astea chiar tineau la submersie… 🙂

          • -„Tinere in 1992(anul aparitiei articolului) la nivel de regiment de elita singur calculator era un PC-XT Felix “intrat in dotare” cu un an inainte.
            Imi amintesc cu placere ziua cand a sosit in unitate.S-au uitat la el toti ofiterii statului major al unitatii si au luat decizia sa-l repartizeze alora
            de la transmisiuni ca si asa se tin “destepti”.”

            -„Experienta mea militara:
            – trageri cu armamentul usor de infanterie.PM,PKMS,pistol Carpati si chiar AG-7 dar cu TI.
            Atat de multe trageri incat la un moment dat impreuna cu alti camarazi ne-am revoltat impotriva sefilor, dar ce suntem noi “comando” dar cu izmenele
            rupte-n cur”

            -„aruncat de multe ori cu grenada(devensiva sau ofensiva), “jucat” cu trotil in fel si chip.Adica dupa ce am capatat experienta
            la sedintele de pregatire a “bibanilor” care se credeau mari viteji deseori am fost nevoit sa arunc grenadele destinate pregatirii
            lor.Am vazut “oameni” care dupa ce au scos inelul grenadei au urinat pe ei.(HEHE, NU-MI SPUNE, TU ESTI SI ALA CARE A SALVAT UN SOLDAT ARUNCANDU-SE PESTE GRENADA SCAPATA DE EL IN GROAPA SAU LOCASUL DE UNDE ARUNCA SI A CARUI POVESTE O SPUNEA TOTI IN ARMATA?)

            – in timpul efectuarii stagiului militar la arma transmisiuni am avut “norocul” sa prind INSPECTIA MINISTRULUI.
            In 2 saptamani am efectuat ca la manual instructia genistica si intr-o saptamana instructia chimica.Ce am “patit” eu si colegii
            mei atunci……… (2 SAPTAMANI INSTRUCTIE GENISTICA SI UNA CHIMICA, UAU, DAR CUM ATI SUPRAVIETUIT MAESTRE?)

            -„In rest statia radio(nu are importanta tipul ca le-am operat pe toate de atunci) m-a plimbat cam prin toate poligoanele si toate armele armatei terestre.”

            -” Am participat la trageri reale de artilerie si tancuri in poligonul de la Babadag.”

            -„Am participat la Capul Midia la trageri mitraliera antiaeriana MR4 si mitraliera STRELA.” (DE CURIOZITATE, EU NEFIIND EVIDENT NICI PE DEPARTE ASA DE BINE INSTRUIT, CUM ERA MITRALIERA AIA STRELA DOMLE?)

            -„Am comparat si T-55 si TR.Adica unul pe cinci butoaie si altul pe 6 butoaie.”

            -„Pentru final cate ceva despre racheta AA STRELA 7.Nu am tras cu ea” (AH, MA SPERIASEM DEJA, CREDEAM CA AI SI DOBORAT CEVA CU EA)

            LA FINAL (FOLOSIND SCRISUL LUI NEMO), BAI RAMBO, TU ESTI MA HEHE?

    • NU AM TIMP SA-TI RASPUND, DAR MA BUCUR CA TE DOCUMENTEZI SI APRECIEZI.
      LASA UN COMM LA MINE SI VOM DEZVOLTA ACOLO MAI AMPLU SUBIECTUL CU MARE PLACERE, AICI MI-E TARE GREU PT NU AM FEED-BACK LA CE COMM VOI,NU-MI APARE DE CAND S-A BULIT SITE-UL AASTA VARA SI E CRIMA SA VA URMARESC.

    • da de unde incarcaturi nucleare cum sa le facem nu ar fii permis nici rusii nici vestici nu am fii avut cum la ora respectiva israelul avea in jur de 100 de incacaturi cum am fii realizat noi 75 noi muream de foame ceaucsecu a fost un criminal analfabet tiranic si despotic prin excelenta de unde sa avem noi tehnologia
      necesara fabricarii unor incacaturii nucleare suficient de mici pt a fii ontate pe rachete de unde luam uraniu cum am fii fabricat noi ogive atit de performante este
      cel mult utopic noi foloseam s 75 pt AA SA NU NE IMBATAM CU APA RECE VISAND VISE DULCI CA NU AM FII AVUT NOI ARME TERMONUCLEARE CUM NU SUNT EU
      SAHUL PERSIEI

      • @merlin
        „”la ora respectiva israelul avea in jur de 100 de incacaturi cum am fii realizat noi 75 noi muream de foame ceaucsecu a fost un criminal analfabet tiranic si despotic prin excelenta de unde sa avem noi tehnologia necesara fabricarii unor incacaturii nucleare suficient de mici „”

        Nu stiu daca sesisezi ironia postarii tale legat de analfabetismul lui Ceausescu. De obicei nu prea ma intereseaza niste greseli gramaticale sau lipsa de semne de punctuatie (le remarc doar daca sar in ochi cum se zice) si alte asemenea maruntisuri (mai ales ca nici eu nu cred ca sunt imun si oricine poate gresi daca scrie in graba) dar acum nu m-am putut abtine hehe

        Cat despre rachete uite aici ceva interesant

        http://articles.latimes.com/keyword/china-arms-sales-saudi-arabia
        „March 30, 1988
        Saudi Arabia concealed from the United States its purchase of Chinese intermediate-range missiles for more than two years, the Washington Post reported. The United States did not confront the Saudis about the missile purchase until March 6, when Washington demanded and received an assurance that the missiles do not have nuclear warheads, the Post said”

        http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_program_of_Saudi_Arabia#Missile_capability

        „In 1987 it was reported that Saudi Arabia purchased between 50 and 60 Chinese-made CSS-2 intermediate-range ballistic missiles equipped with a high explosive warhead, which have a range of 2,800 km with a payload of either 2,150 or 2,500 kg together with between 10 and 15 transport vehicle systems.[23]”

        Cred ca nu ar fi fost o problema ca in caz de nevoie sa se ceaar ceva sprijin de la chinezi, daca sauditii au putut cumpara pana la 60 de astfel de rachete (fara ca americanii sa stie, au aflat abia dupa doi ani desi aveau o prezenta importanta in Arabia). Plus faptul ca se putea face ceva destul de OK si in tara, legat de ex de sistemele de ghidare, daca nu racheta cu totul, iar noi chiar eram prieteni foarte buni cu China.
        Pana si Coreea de Nord construia rachete balistice pe care le-am fi putut adapta si imbunatati semnificativ (legat tot de precizie in special)
        Cat despre incarcaturile de lupta, pai atunci era mai usor dat fiind secretomania existenta.
        Nu era deloc simplu, sunt de acord. Daca se grabea insa construirea unei industrii nucleare suficiente, si se bagau mai multi bani in cercetarea in domeniu eu cred ca s-ar fi putut face ceva (eventual o copie a unor incarcaturi chinezesti daca nu ceva original, sau ceva ajutor de la ei daca nu chiar permisiunea Chinei de a testa acolo un model).
        Aveam la o adica mijloacele necesare

        Imi dau seama insa ca in buna parte este utopic ce spun pentru ca multora aproape le e frica sa se gandeasca macar la asa ceva, altii nu cred ca ar fi fost tehnic posibil, iar dpdv politic cred ca ar fi fost cel mai bine in anii 70′ cand stateam bine si in relatiile cu vestul (dar nu aveam poate suficiente mijloace tehnice) si s-ar mai fi inchis ochii acolo. Dar dupa, in anii 80′ ar fi fost tot mai complicat si din pct asta de vedere. S-ar fi putut poate in anii 90′ daca s-ar fi vrut neaparat, adica dupa caderea URSS, cand Rusia avea probleme mari interne iar NATO era ocupat prin Irak, Somalia sau fosta Iugoslavie si am fi fost mai de capu nostru si mai putin sub lupa, si ar fi mers la fel o colaborare cu China.
        Problema e ca nici Ceausescu nu s-a preocupat prea mult de asta, el dorind sa apara ca un luptator pentru pace si dezarmare, iar despre cei de dupa el, mai toti nici macar nu merita pomeniti.

        Asa ca da, vorbim doar cu ce ar fi fost daca, visam ca sa mai uitam de mlastina in care ne aflam acum, dar eu cred ca asta (realizarea ideii, nu vorbitul) ne-ar fi asigurat azi o pozitie mult mai buna in lume si in Europa.

        Oricum la viteza cu care decade industria de aparare in cativa ani ne vom intreba daca mai putem face macar pusti si grenade, daramite rachete balistice

        • imi cer scuze pt greselile de scriere sunt foarte
          grabit si fac trei lucruri simultan oricum va apreciez ironiile
          si informatiile eu am spus doar ca tehnic ar fii fost aproape
          subliniez aproape imposibil nu spun ca nu ar fii fost bine asta este perfect adevarat si va dau dreptate

          • @merlin
            Nicio problema, stiu ca se mai intampla.
            Cat despre discutii, ne mai pierdem si noi timpu intr-un mod placut uneori, mai invatam cate ceva alteori.
            Numai bine

  3. Foarte interesant si constructiv articolul .
    Ca si paranteza as spune ca unul dintre aceste sisteme a fost depozitata si operationalizat in judetul CS langa Anina intr-o zona care se numea Ciresnaia. Rachetele au fost aduse in primavara anului 1986 in etape de 3-4 camioane cu rachete in cateva nopti la rand. Nu stiu ce tip de rachete erau, dar erau mari, botul rachetei (chiar daca toata era acoperita de prelata) iesea pe deasupra cabinei.
    Am vazut (si cu alte ocazii) ca aceasta locatie este mai putin cunoscuta si lipseste din mai toate sursele.

    • CRED CA TU AI VAZUT O CHESTIE DE UN SECRET FANTASTIC, TOTAL: TRANSFERUL(PITIREA) BATERIILOR ROT LA ORDINUL GENERALULUI MILEA, SI RASPANDIREA LOR PRIN TERITORIU, DUPA TRANSFORMAREA UNITATILOR ROT IN UNITATI ART ANTITANC.!!!
      AR FI FENOMENAL, PENTRU CA NIMENI NU VORBESTE DE ACESTE TRANSPORTURI FACUTE INTR-U SECRET INCREDIBIL ,CUNOSCUT DOAR DE STRUCTURA CEA MAI DE VARF A ARMATEI SI DE CATRE SECU ..

      • Cum bre artielire AT cu ROT-urile?! Ce aveau sub-munitie?!

        • NU FRATE, UNITATILE „ASCUNSE” AU PRIMIT TUNURI A.T.RESITZA SI DIMINEATA SE FACEA INSTRUCTIE AT IAT DUPA-AMIAZA ROT !
          SINGURII FERICITI ERAU TRS – TRANSMISIUNILE, PT.CA SI COLO-SI COLO TOT UN RA..T, DAR SA FACI DIMINEATA INSTR, CA SERVANT AT SI DUPA 14.00 SA FII CALCULATOR SAU TOPO, TE CAM SCOATE DIN ALE TALE,
          BAFTA AVEAU SI METEO CA ERAU ELA PUTEREA X,ADICA CE LE FACEAI,TOT AIA RAMANEAU, SI PT CA ERAU TAMPITEII UNITATILOR DAR SI PT CA NU TE PUTEAI DISPENSA DE METEO NICI LA AT,CHIAR DACA MAI BAGAU SI EI PE TEAVA CAND SE CONSIDERA CA LUPTI AT CU BATERIA COMPLETA.
          SI CE FERICIT AM FOST CAND M-AM TRECUT LA TRANSMISIUNI !!!
          ANI DE ZILE M-AM FELICITAT PENTRU INSPIRATIA AIA DE CATEVA SECUNDE CAND M-AM DUS LA CDT, SI AM CERUT.

          • am facut stagiul militar in 87-89 la ploiesti la um 01536.era o unitate de verificare a rachetei inainte de lansare.intradevar in aceiasi cazarma eram trei unitati din care una de antiaeriana iar cealalta 01598(parca)de instruire si tr .
            am participat si la trageri cu rot-ul in kazahstan la kapusnii yar unde am obtinut cel mai bun rezultat din tot tratatul de la varsovia.pacat ca s-a desfiintat unitatea

            • Salutare! Eu am facut tot la 01536, dar in sept 1989-sept 1990. Cu toate ca dupa varsta ar fi trebuit sa-ti fiu veteran:)).Am tot amanat-o… Am fost servant 1, bateria I.Eu zic ca unitatea de peste trotuar cu comandamentul era 01491.Cine isi mai aduce aminte exact…

            • Am făcut stagiul militar în perioada septembrie1981- martie 1983 la U.M. 01536. În cazarmă erau încartituite 3 unități militare : una de antiaeriană, a noastră și o unitate de obuziere , la care era alocată și o școală de pregătire pentru pentru ofițeri . U.M 01536 era unitate de artilerie antitanc, 75 mm iar complementar unitate de rachete sol-sol 8K14. Nu am participat la trageri, deoarece Ceaușescu a trimis o parte din unitate la Arad pentru construirea fabricii de zahăr. Eu personal am fost mai întâi servant 2 pentru tunurile antitanc apoi comandant de grupă . În același timp am fost format ca servant alimentare oxidant pentru racheta 8 K 14. La Crângul lui Bot , în subteran se găsea depozitul de rachete precum și mașinile aferente pentru fiecare rachetă. Nu știu numărul de rachete( numai ofițerul de stat major și comandantul știau).Personal am fost la Crângul lui Bot la începutul lunii ianuarie 1982 pentru verificarea rachetelor deoarece în decembrie 1981 se instalase legea marțială în Polonia iar Ceaușescu dăduse ordin la toate unitățile operative de pregătire de luptă, deoarece se aștepta ca rușii șă invadeze Polonia. Nu a mai fost cazul deoarece comandantul armatei poloneze a înfrânt mișcarea sindicală. Racheta era destul de mare(11,5 m) și era deservită de mai multe mașini . Nu intru în amănunte, dar se vorbea prin ofițerii noștrii că România ar fi îmbunătățit traiectoria rachetei precum și dezvoltase încărcătura chimice și bacteriologică. Informația pe care o mai dețin din acea perioadă este faptul că 8K 14 a fost înlocuită în 1985( eram student la Facultatea de chimie) cu o variantă îmbunătățită( fapt relatat de niște ofițeri chimiști cu care făceam pregătire militară în facultate- câteva ore pe semestru).

        • DA, NU ERA SUBMUNITIE, DAR ERA O MACHETA DE ROT LESTATA LA GREUTATEA REALA CU TI SI LANSAI UN PROIECTIL DE…37??NU MAI STIU, CAND FACEAI APLICATII LA CALLD FARA RACHETA, CA SA FIE ECONOMIC.
          SUNT F MULTI CARE NU STIU SMECHERIA ASTA SI MERCI CA M-AI FACUT SA-MI ADUC AMINTE.!

  4. Ati uitat sa spuenti ca Romania a exportat foarte ulte PSL (pusca semiautomata cu luneta) catre multe tari.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Pușcă_semiautomată_cu_lunetă

  5. Interesant si cuprinzator articolul. Dar pentru ca este un site specializat, sper ca este permisa o erata. Nu stiu ca Romania sa fi produs TAB 72, ci doar TAB 71 si 71M (diesel). Iar tancurile vandute Egiptului, si returnate, se pare, dupa ce au aflat ca de fapt nu erau noi, erau TR-77-580 (nu M77), de fapt varianta romaneasca a T-55.

  6. Nu stiu ca Romania sa fi produs TAB 72, ci doar TAB 71 si 71M (diesel).
    AM SCRIS MAI SUS.
    DE ACESTE DENUMIRI STIU NUMAI CEI DIN COMERTZUL EXTERIOR CALE FACEAU DOCUMENTELE DE EXPORT, SI TZARA BENEFICIARA,PT CA ORICUM ACOLO SE CLASIFICAU/DENUMEAU ALTFEL-VEZI M77/TR-77

  7. Aliantele si tratatele nu dureaza o vesnicie prietenii de azii pot fii dusmanii de maine nu poti sa te bazezi exclusiv pe sprijinul aliatiilor daca intr-o zii contextul va face ca interele aliatiilor sa nu se suprapuna cu ajutorul oferit noua intr-o situatie pe viata si pe moarte acum fiind perfect obiectiv nici luna m nu-i topol m sau trident sigur nu ar fii fost rele dar sa nu le spraestimam multumim pt articol

  8. Am facut armata la Ineu la 01499

  9. in momentul de fata suntem nevoiti sa inlocuim s 75 cu hawk si patriot 2k12kub cu barak niste pantiser s1 ar fii si ele bine venite

  10. BRE FRATILOR, IAR URLA ASTIA PE AFARA CU TOMATA SI GAZEIFICAREA !!!!!!!!!!
    MAMA MA-SII SI VROIAM SA-MI IAU UN VIN SI SA-MI PUN MUZICA !!!!
    BAI FRATE, E DUMINICA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  11. TRANSMISIUNE IN DIRECT(NU GLUMESC, ASTA FAC ACUM)
    PRIN PIATA UNIRII TREC FRO PANA IN 1000 DE OAMENI SI FAC TAMBALAU.
    CHIAR SE POT NUMARA CACI SUNT INCADRATI DE JANDARMI SI INCOLONATI.
    DACA CINEVA PRIN MEDIA SPUNE CA-S MAI MULTI, MINTE PORCESTE CA DE OBICEI.
    UNII SUNT CU GAZU, ALTII CU CIANURA.
    SI ALTII VOR (CICA) GRESIE IN BAIE SI NU LE DA GUVERNU’BANI.
    GATA AU TRECUT…
    DECI RETINETI CIFRA DE CONTROL VA ROG SI COMUNICATI MAI DEPARTE CE CIFRE VI SE SPUN VOUA SAU VEDETI/AUZITI.
    HAI SA VEDEM CARE-I MINCUNA SI UNDE.
    IO AM MARTORI !!!

  12. Noi aveam SCUD?
    Pai asta nu il folosesc rusii AZI?

  13. WW,
    HAI INTRA PE FIR SI POVESTESTE-I OMULUI DE SCUD-URILE AL RASHID SI CE MAI E PE LA RUSI SI DE UNDE DERIVA DE FAPT GIGANTII TOPOL.
    TU AI RABDARE…
    EU ASTEPT SA-I EXPLIC DINCOLO LUI CELALALT CE INSEMNA IEMI R1701 CU CONTROL DIGITAL SI LUCRU INRETEA INTERNA INTRE BATERIILE DE ARTILERIE PANA IN ’95

    • Bre Nemo tata, retinui ideea, da’ amu n-am timp! Ca sa-i iezplic omului totul trebe sa fac un articoool mare despre SCUD, de unde a venit si pana unde a ajuns, insa acum am altceva in lucru, ce sper sa fie interesant si incitant. Vine si randul SCUD-urilor, insa nu acum! Sorry, nu ma executa ca-s sensibil la moral…Glumesc, chiar n-am timp acum!

  14. APROPO, MAI ADAUG PENTRU PASIONATI:
    FELIX-URILE PORTABILE MAI AVEAU IN GEANTA NISTE MEMORII TIP CASETE DE JOCURI CA PRIMELE JOCURI PE TV ,CARE SE MONTAU INTR-UN PLOT AL CUTIEI CALC.SI CONTINEAU PROGRAMELE PT SITUATIILE DE LUPTA.,ACESTEA DIFERIND DESIGUR DE LA TUN LA RACHETE, IAR CALC RESP AVAND MEMORIA NEVOLATILA -PROM-UL DOAR DE MAXIM…PARCA 286 DE KB.
    AM FOST UN BOU CA NU AM FURAT UNUL SI ACUMA NU MAI GASESC NICAIERI O ASEMENEA BIJUTERIE.

  15. sharky
    Post Time 27 octombrie 2013 la 21:22 –

    În primul , și în cel mai mare rînd, 105 lucra pe UUS… revin amintirile, sau ceață???
    sharky
    Post Time 27 octombrie 2013 la 21:23 –

    și ca să scutim celelalte comentarii, în 1990 am dat și peste un 104, montat pe GAZ, sau IMS, nu mai țin minte exact, de am rămas mască…
    DA, PE UUS
    ERAU PE ARO M461 SI AU FOST PUTINE, CACI APOI AU PUS R105 PE LE.
    TU AI VAZUT O RELICVA RARA !
    NOI AVEAM 2 M461 DE COMANDA CU…200 KM LA BORD UNUL SI CELALALT FRO 500.
    ARATAU CA DIN CUTIE, NIMENI NU UMBLA CU ELE FIIND PE BENZINA SI LE-AU DAT LA FIER VECHI.

    • Da…Spre surprinderea mea, io am găsit 104 la uz…după cîteva luni,prin 91, a fost înlocuită cu o 130 pe TV…care tot 105 avea pentru lucrul pe UUS(se aude, domnule El_Futador? )…care și 130 aia deabia prin 95 a fost înlocuită cu o 1300AM-2..pentru cine știe…
      în tinerețile mele am dat și eu cu nasul într-un calculator d-ăsta balisticos, dar nu prea am avut treabă cu el…Era pus bine, să nu se strice…:)
      Nu crez că erau 2 oameni în toată unitatea care să știe ce să facă cu el…Baza tot ACFA-ul era…
      Revenind la subiectul articolului, și la noi în Dobrogea a fost o unitate d-asta, cu FROG-uri, dacă nu mă înșeală memoria, și prin 92-93, nu mai țin minte exact, a venit cel mai „neckless” primul premier la o inspecție, sau prezentare de tehnică, whatever, și le-a zis băieților de acolo să le tragă pe toate, că le aduce el din Franța altele mai noi și mai fromoase…
      Și le-a adus..tunuri AT de 75mm…numai că ROT-urile dispăruseră total și definitiv, nu cum spune NEMO, ca dimineața una și dupa-amiază alta…

      • sharky

        Și le-a adus..tunuri AT de 75mm…numai că ROT-urile dispăruseră total și definitiv, nu cum spune NEMO, ca dimineața una și dupa-amiază alta…

        EU VB DE DINAINTE DE ’90.
        DUPA SEPTEMBRIE 90 S-A SCOS ABERATIA AIA DE INSTRUCTIE CARE TE FACEA DIN OM-NEOM.
        CRED CA PE AICI PRIN SITE-UL ASTA AM MOTIVAT VREODATA DE CE SE INTAMPLA ASA SI CARE ERA SECRETUL.
        LA APLICATIA DIN 8-9 AUG1990 AM PARTICIPAT CU A.T. SI R.O.T., AM TRAS CU AMANDOUA.,DOAR CA LA FROG RAMASESEM DOAR TREI UNITATI CARE AM PARTICIPAT:LUGOJ,CRAIOVA SI PLOIESTI.

  16. Corectati va rog eroarea:
    „Daca armata noastra VA mai avea in dotare ROT”
    Multumesc!

  17. El_futador
    Post Time 27 octombrie 2013 la 21:40 –

    Digital/PPL/electromecanic?
    Cod masina?
    Bea-ti vinul, viseaza “frumos” si de maine incearca sa descoperi realitatea.
    Trecuta si actuala

    MAI DESTEPTULE, TE LAUZI CA AI FOLOSIT R1071 !
    CE SCRIA PE ETICHETA EI DIN INTERIOEUL CAPACULUI ACUMULATORULUI SAFT FRANTZUZESC?
    DE CE AVEA CIRCUITE DE MEMORIE IN PLACA?
    DE CE AVEA 4 BUTOANE PENTRU FRECVENTE?
    DE CE PROGRAMAI FRECVENTA DIN ACELE BUTOANE APOI APASAI PE START SI SE AUZEA INAUNTRU UN MOTOR CARE BAZIA ?
    DE CE NU AVEA VERNIER PENTRU SELECTIA FRECVENTELOR-ACORD MANUAL?
    AI DEMONTAT VREUNA CA SA VEZI CE-I INAUNTRU CU CDB-URILE ALEA DE MICROELECTRONICA?
    ESTE REGLAJ DIGITAL AL FRECVENTEI !
    IN CPM CU ALGORITMI SIMPLIFICATI LUCRAU SI FELIXURILE 128P DE BIROU CU CARE REZOLVAI ECUATII SI FUNCTII SI INTEHRALE COMPLEXE AMICE, AVAND O INTERFATA UTILIZATOR-MI-E LENE SA-I SCOT CAPACUL LA AL MEU -CU REGISTRE DE COD GEN 25-E7 ,ETC
    O R1071 POTI VEDEA DEMONTATA DACA TERMINI CU PROSTIILE SI UN 128P LA FEL.
    IT-UL ESTE UNA, ELECTRONICA ALTA, TRANSMISIUNILE…LE PAPA PE AMANDOUA.
    MAI INVATA SI APOI DA-TE ROTUND.

    • Pentru cel in varsta de cam 45 de ani
      R-1071 a fost si este o statie radio ANALOGICA.
      Habar nu ai nimic.
      Bati campii si incerci sa impui tuturor aberatiile tale nefiind in stare sa porti un dialog cat de cat in mod civilizat.

      • ESTE ULTIMA OARA CAND TREC PESTE IMPERTINENTA TA SI-TI RASPUND:
        EXPLICA O DATA SI CLAR CE INSEAMNA PENTRU TINE CA ESTE ANALOGICA, LA NIVELUL TAU SLAB DE CUNOSTINTE SI CU CUVINTELE TALE SIMPLE.
        SI CU EXPERIENTA TA DEBORDANTA IN SISTEME DE COMUNICATII POATE EXPLICI SI CUM SE FACE SINTEZA UNEI FRECVENTE CU UN MOTOR SI PATRU BUTOANE FARA O COMANDA DIGITALA A SISTEMULUI INTR-O CUTIE ASA MICA.
        HAI DESTAEPTACIUNEA VOASTRA, DAR TE ROG SCURT, LA PBIECT SI FAFA IMPERTINENTA !

      • Corect, erau statii analogice cu sinteza de frecventa iar motorul schimba seturile de circuite acordate necesare pentru subbenzi. O copie necajita dupa mai multe modele din fosta Yugoslavie care, la randul lor, erau facute sub licenta americana. Vezi si experienta Cugar, statia de tanc.

  18. CA DATA INFORMATIVA:
    LANSATOATRELE „LUNAi DE FAPT SASIURILE PE ROTI AUTOGONLABILE ZIL 135 DE DUPA ’80 AVEAU IN DOTARE TOT STATII CU REGLAJ DIGITAL DOAR CA LA ELE MISCAREA DE CAUTARE AUTOMATA A FRECVENTEI SE VEDEA PE UN VERNIER ROTATIV .
    IN DOTAREA ARMIEI ROMANE MAI ERAU NISTE STATII RADIO RUSESTI DIGITALE MAI PLATE CA 1071 , CU ACELESI COMENZI, DAR MAI GRELE SI CU ACUMULATORI AG-ZN CU ACID,PE CARE DACA LE INCLINAI BUIA ACIDUL PE AFARA, CELE ROMANESI AVAND SAFT-URI FRANTUZESTI IN BATERIE MONOBLOC USCATE-NI-MN- IEMI FOLOSEA ELEMENTE SAFT TIP AA CUM SE SPUNE ACUM (CA LA WALKMANURI- PE STATIILE PORTABILE LICENTA SUEDEZA CU CARE ERAU DOTATE TOATE INTREPRINDERILE INCLUSIV POLITIA.
    ACESTE STATII DIGITALE RUSESTI ERAU IN DOATAREA INFANTERIEI SI GENIULUI, DUPA CARE IN RESTUL ARMIEI AU INTRAT IEMI R 1071

  19. Una dintre cele mai interesante schimburi la baioneta de pareri (ma refer la comentarii) pe care le-am citit pe aici de multa vreme. IN CIUDA CAPSURILOR LUI NEMO

    Felicitari, Nemo! Sau FELICITARI, NEMO!

    Felicitari pentru contributie si lui El_futador (esti foarte arogant, sper ca stii ) si lui grig.

    Sharky si radu2 ca de obicei. Priceputi.

  20. george,scuza-ma ca sunt putin pe langa subiect,dar as dori sa stiu daca ai ceva informatii despre istoria reg.4 rachete aa ploiesti(mai pe larg).iti multumesc.fata de cele raportate,rog raspundeti.

    • POT SA SPUN EU CATE CEVA:
      -COMANDAMENTUL (DE LANGA STADIONUL ILIE OANA )ESTE SEDIU SRI
      -UM 1830 CRANGUL LUI BOT CONEXATA CU BAZA LOGISTICA-RUINA,SE FACE PAINTBALL SI AIRSOFT LA LIBER
      -UM1907…PA SI PUSI !

      • comandamentul era la strejnic(um 01808) si era in spatele padurii de la crang.am facut armata acolo in 98-99.pe mine m-ar interesa ceva mai pe larg despre 01808.este o carte f. intersanta,dar pe care nu am mai gast-o,,istoria artileriei si rachetelor antiaeriene din romania,,,unde exista ceva ce m-ar intersa.daca iti pica in mana,te rog,contacteaza-ma.si ca venii vorba,daca vrei sa stii ceva despre s-75,intreaba-ma,am lucrat pe langa ele cam 10 ani.

      • cum te gasesc pe facebook?

  21. Felix M: nu stiu daca M vine de la militar. Felix M-256 erau inainte de 1990 in centrele de calcul ale unor intreprinderi (sper sa nu fi uitat data). Dar erau bune, pentru vremea respectiva, am butonat si eu cu ele. Intrebare pt. George si Nemo: mai traieste UM de la Boteni? Rachete sol-aer si sol-sol. Alea nu erau scuduri?

    • TU DE CARE UM VB, DE 1842 SAU 1922?NU DE ALTA, DAR SUNT GARD-IN GARD .
      PARTICULA @M@ SE PUNEA LA SFARSIT PTR.MILITARE,
      INAINTE DE CIFRE INSEAMNA „MODULABIL”,DACA TII TU MINTE CA SERIA M118 AVEAU MULTE PERIFERICE -EXTENSII ,DULAPIOARE PE CARE LE ANSAMBLAI PLUS FAPTUL CA LUCRA CU MAI MULTE MODULE IN RETEA(CALCULATOARE)
      EU NU MAI TZIN MINTE DACA A EXISTAT FELIX M256, DAR C256 ERA UN MAINFRAME ,ASA CUM M INSEAMNA MODULABIL, CU C-UL DINAINTEA CIFRELOR SE NOTAU MAINFRAME-URILE.
      DACA ESTI SIGUR CA AI LUCRAT PE UN M256, ATUNCI A FOST PROBABIL PRIN 84-85 FABRICAT.

  22. -1842 :PARASUTISTI,
    -1922 :HAWK , ADECA SOL-AER.

  23. Scuze de intarziere Nemo. Intrebai de UM fiindca un coleg a facut armata acolo. Nu stiu indicativul dar era unitate de rachete. In padure chiar. Rachetele erau vechi (de prin 1970 toamna…) cu tuburi electronice, dar in 1992 (colegul a facut armata dupa facultate, suntem din aceeasi generatie, cu tine, Marius, George) erau bune, functionale. Si da,erau sol-aer cele mai multe dar dupa spusele colegului aveau si un nr redus sol-sol cu raza medie (in jur de 500 km). Erau tinute la „secret”, nu facea nimeni instructie pe ele, erau in grija ofiterilor. Deci ce avea Romania in 1991 ca racheta sol-sol cu raza de aproximativ 500 km ???. Sau era barfa cazona?
    In ceea ce priveste Felixul, multam, m-am prins acuma. Dar erau bune si alea „civile” serios acuma. Si mai important poate era ca se faceau la noi.

    • Din ce stiu eu nu era chiar barfa, balisticele romanesti erau mai „deosebite” mai ales pe la sistemul de ghidare, foarte precis pentru o asemenea racheta. Si intradevar il sustin si eu pe Nemo, scandalul privind sistemele de ghidare inertiale romanesti catre Irak a fost unul real si se poate sa fi motivul pentru care Romania a ramas fara balistice. Ghidarea era inertiala, giroscopica adica, dar foarte performanta
      Bineinteles totul este doar la nivel de zvonuri…

  24. In ceea ce priveste Felixul, multam, m-am prins acuma. Dar erau bune si alea “civile” serios acuma. Si mai important poate era ca se faceau la noi.
    REZON, COANE, ASA E !
    Rachetele erau vechi (de prin 1970 toamna…) cu tuburi electronice, dar in 1992 (colegul a facut armata dupa facultate, suntem din aceeasi generatie, cu tine, Marius, George) erau bune, functionale.

    VOLHOV,UM1922

    Romania in 1991 ca racheta sol-sol cu raza de aproximativ 500 km ???. Sau era barfa cazona?

    AI MAI SUS RASPUNSURILE, IAR UNITATEA DE CARE VB CRED CA ERA 1831, CARE PRIN 2006-2007 FIIND DESFIINTATA AU CONCESIONATO CATRE „DACIA”PITESTI PENTRU A O TRANSFORMA IN COMPLEX SOCIAL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *