Cum se vede viitorul prin ochii unui adolescent român „fascist” din Transnistria

 

vvv

Au venit la Bucuresti pentru a vorbi despre ce inseamna sa inveti in limba romana in Transnistria. Cativa dintre elevii Liceului Lucian Blaga din Tiraspol.

S-au întors la casele lor, în locul acela înțesat de tancurile rusești, „pacificatoare”. Noi, aici, în România, vom avea sărbători fericite. Dar românii din Transnistria?

 

Cum e să ai 17 ani, să mergi pe stradă, la un moment dat scapi câteva cuvinte în limba română, iar din spate cineva se năpustește la tine cu ocara – „fascistule!”? Doar pentru că ai vorbit în limba română. Și pentru că ești român.

Nu-i deloc o figură de stil, dacă spui că zilele trecute, la București, s-a auzit ultimul strigăt, disperat, al profesorilor și elevilor Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. Școala românească, limba română, românii din stânga Nistrului aproape că nu-și mai văd viitorul, mai ales după ce „parlamentul” separatist a cerut oficial unirea Transnistriei cu Rusia.

Cum e să ai 17 ani, să mergi pe stradă, la un moment dat scapi câteva cuvinte în limba română, iar din spate cineva se năpustește la tine cu ocara – „fascistule!”? Doar pentru că ai vorbit în limba română. Și pentru că ești român. Acesta nu e un scenariu fantastic, ci crunta realitate văzută prin ochii unui adolescent care trăiește în Transnistria, la Tiraspol. Au venit, zilele trecute, la București, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev, directorul adjunct al școlii, Raisa Părurean, dar și 18 elevi de la acest liceu. Sau cum zic ei – am venit dintr-o țară și s-ar putea să ne întoarcem în altă țară. Pentru că plecaseră din Republica Moldova pe 14 aprilie, pe 15 aprilie așa-zisul parlament din Transnistria cere oficial alipirea la Rusia, iar pe 16 aprilie grupul de profesori și elevi de la „Lucian Blaga” se întreba dacă „acasă”, în stânga Nistrului, va fi tot în Moldova sau în Rusia.

 

Steaguri rusești la balcoane, în Tiraspol

Aud de la oamenii aceștia că în Tiraspol, pe la blocuri, lumea și-a pus deja la ferestre steaguri ale Rusiei. Euforie înainte de alipirea la Federația Rusă. Cât stăteam cu ei de vorbă, altă știre la televizor – în Odessa, un grup separatist cere înființarea unei republici. Atunci i-am văzut pe profesorii și pe elevii din Tiraspol cum s-au schimbat la față. Ce s-a tot vehiculat de câteva luni încoace, anume că rușii vor pune mâna pe estul și sudul Ucrainei, că vor ajunge la gurile Dunării, și la Transnistria, nu mai e doar un simplu joc pe tabla de șah.

 

Se va repeta scenariul din 1940?

Vorbisem cu profesorii școlilor românești din Transnistria încă de acum câțiva ani despre un subiect înfricoșător. Ca românii din stânga Nistrului să părăsească locul în care s-au născut, să fugă cu totul, cu familii, în dreapta Prutului sau în România, dacă Transnistria va ajunge în componența Rusiei. Atunci vorbeam doar la modul ipotetic. Acum îl aud pe profesorul Iovcev cum se referă la posibilitatea să se repete cele ce s-au întâmplat în 1940, când rușii ne-au luat Basarabia și Bucovina de Nord, iar românii de acolo au fugit numai cu ce aveau pe ei, lăsându-și la voia întâmplării avutul de-o viață. Au fost situații în care familii înstărite din România au adoptat câte o familie de basarabeni și le-au dat casă. Practic, basarabenii au luat viața de la capăt, de la lingură, cum se spune. La fel își pun și acum întrebarea, cruntă întrebare, românii, de data asta cei din Transnistria.

 

Viitor incert

Dacă s-ar întâmpla așa ceva, spune profesorul Iovcev, e ca și cum s-ar șterge cu buretele cei peste 20 de ani în care profesorii și elevii au luptat pentru limba română, pentru existența Liceului „Lucian Blaga”. Ei deja vorbesc acum despre „norocul” ca, de la toamnă, un alt an școlar să înceapă în școala românească. Nu mai știi ce va fi mâine, darămite peste câteva luni. Profesorii și elevii din Transnistria au fost primiți la Parlamentul din București, la Președinție, la tot felul de comisii și comitete. Dar întrebarea legată de viitorul românilor din Transnistria n-a primit un răspuns.

 

Sub 200 de români declarați, oficial, în stânga Nistrului

A fost în regiunea separatistă un referendum, în 2006, oamenii fiind întrebați dacă vor ca „republica” lor să se unească cu Federația Rusă. Rezultatul de atunci, nerecunoscut de nimeni pe plan mondial, arăta că 98% s-au pronunțat pentru această idee. Există alte cifre, din 2004, ale unui recensământ de pe urma căruia știm că în cele cinci raioane din stânga Nistrului trăiesc ceva mai mult de 550.000 de locuitori. La vremea aceea, 177.000 s-au declarat moldoveni, sub 200 au zis că sunt români, 168.000 sunt ruși, iar 160.000 ucraineni, la care s-au adăugat, în procente mult mai mici, alte etnii. Oare cu toții au spus, doi ani mai târziu, că vor să trăiască sub steagul Rusiei?

 

Curajul de a învăța în limba română

Mă întorc la elevii de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Unii sunt de clasa a XII-a, alții mai mici, până în clasa a VIII-a. Vreau să știu de la ei cum privesc toată nebunia asta care e în jurul lor. Ce remarc la toți, băieți și fete, e o anume stare de calm. Sau poate că e doar modul în care au învățat să-și mascheze sentimentele. Ei vorbesc românește numai în familie. Sau cu prietenii lor, tot români. I-am întrebat cum îi cheamă. Și-mi spun că se numesc Nicolae, Gheorghe, Ion, Maria, Ana, Marina. „Mergem mai departe, nu băgăm în seamă”, zice unul dintre ei. Apropo de momentele acelea când sunt făcuți fasciști.

Dacă ești român în Transnistria înveți limba maternă acasă. Nu există nicio grădiniță în limba română. La grădiniță se vorbește numai în rusește. Abia când ajungi la vârsta claselor primare te poți înscrie într-o școală românească. Dacă părinții au curajul să facă asta.

 

Litere și foame

Doar opt școli românești, între care cinci licee, mai sunt azi în stânga Nistrului. Cu zece ani în urmă, în aceste opt școli învățau vreo 5.000 de elevi, în total. Acum dacă mai sunt 1.500, și asta din cauză că se fac presiuni mari asupra părinților, să-și dea copiii la școlile rusești. Ultimele luni au fost de coșmar pentru elevii de la Liceul „Lucian Blaga”, după ce separatiștii au blocat conturile școlii. Acum, deși deblocate, totul e în continuare incert. Liceului i-a fost confiscată ștampila, încă din 5 februarie 2014, când profesorul Iovcev și contabila școlii au fost reținuți. Atunci li s-au luat și banii de salarii pentru profesorii de la acest liceu. Revin la ștampilă. Direcțiunea școlii nu poate să perfecteze actele, inclusiv pentru asigurarea hranei. Fiecare copil se descurcă. Sau nu. Unii locuiesc în Tiraspol, alții vin din satele înconjurătoare, chiar și de la zece kilometri depărtare. Ce mănânci? Ce ai de acasă.

 

Cu arcanul în armată

Dar mâncarea este o grijă mai mică. Băieții care sunt acum în clasa a XII-a se gândesc cu groază că mai e puțin, termină școala, la vară, iar apoi separatiștii îi vor lua cu arcanul în armată. Serviciul militar e obligatoriu, de la 18 ani. Faci armata un an. Cu arma la picior. Sau mai e varianta să lucrezi în folosul armatei. Numai că atunci perioada obligatorie este de doi ani. Dacă vrei să scapi de toate astea altă soluție nu e decât să fugi. Te duci și te înscrii la facultate în Chișinău. Numai că n-o să mai ai ocazia să te întorci acasă, la părinți. Dacă te întorci, te iau separatiștii cu forța. Și te „încalță”, adică te obligă să faci serviciul militar.

 

Șomer cu diploma românească

Dar dacă e să te angajezi în Transnistria? Te duci, bați la ușa întreprinderii, ți se cer actele. Scrie acolo că ai absolvit o școală românească. Asta nu e bine. Deloc nu e bine. Afară! N-ai ce căuta la muncă. Dacă n-ai făcut școală rusească. Ajungi în stradă și te apucă „dorul” să spui ceva pe românește. Dar din spate ți se aruncă imediat ocara – „fascistule!”.

 

Urare pentru România

„Să aveți Sărbători fericite!”, mi-au spus copiii, profesorul Iovcev, profesoara Pădurean. Ei au lacrimi în ochi și-mi spun mie, aici, în România, „Sărbători fericite”. Au plecat miercuri noaptea, pe 16 aprilie, din România. Chiar la miezul nopții. s-au urcat în autobuz. Nu mai puteau să stea, pentru că le expira viza. Se întorc la ei acasă, în locul acela înțesat de tancurile rusești, „pacificatoare”. Noi, aici, în România, vom avea sărbători fericite. Dar românii din Transnistria?!…

 

Romania Libera

15 comentarii:

  1. La articolul asta nici nu ai ce comenta!
    pentru ca efectiv nu avem cu ce sa-i ajutam.pentru ca suntem intr-o alianta care ne apara doar granitele (s-o vedem si pe asta) si nicidecum cetatenii.
    Pentru ca politicienii nostri nu vor si nu pot sa faca ceva concret.
    Pentru ca nu avem armata sa trimitem ”civili” din cadrul ei care sa zica concret la fata locului cu arma-n mana ca romanii sunt asupriti si ca vor sa se alature Romaniei peste capul Moldovei.
    Pentru ca Romania nu mai e condusa de si in interesul Romanilor. E condusa de grupuri de interese.
    Am sa v-o zic eu , romani din Transnistria : nu sperati de la vreun ajutor de la fratii vostri romani.Plecati-va capul , invatati ruseste si lasati tavalugul istoriei sa va inghita ca si cum nici nu ati fost!
    Sau puneti mana pe arma si muriti cu tricolorul reflectat in ochii vostri larg deschisi spre libertate.

    • jurgen basarabov

      si chiar nimik nimk nu se poate face?nu poate trimite si Romania cateva brigazi de „voluntari” ca sa apere Basarabia in caz de ceva,dotate cu ce avem cat de cat?asta e de vina toti politicienii de rahat in frunte cu basescu traian si terminand cu ultimu consiler comunal!ei au distrus Romania si trb sa fie pedepsiti! frica i-mie ca nu cumva chiar romanii basarabeni ,majoritatea lor sa nu vrea sa se alipeasca la russia. cei care vor unirea fiind cam minoritari atat in Romania cat si in Basaabia.

  2. intre timp.. s-ar putea sa fim tratati la fel ca in Transnistria in anumite judete din Romania:
    http://www.dantanasa.ro/2014/04/22/bogdan-diaconu-romanii-care-nu-vorbesc-maghiara-si-nu-vor-enclave-etnice-sunt-extremisti/
    Bogdan Diaconu: Românii care nu vorbesc maghiara și nu vor enclave etnice sunt extremiști…
    de Bogdan Diaconu

    Revista 22, ajutată de Kelemen Hunor, mi-a făcut onoarea de a mă numi ”extremist” și ”naționalist”. Venită de la unii care vor să ne bage pe gât maghiara ca singur scop al existenței noastre, percep atacul ca pe un compliment. Pe de altă parte, nu pot să nu reacționez văzând că se creează o confuzie voită: toți cei care nu sunt de acord cu caracatița UDMR care vizează autonomia teritorială, sunt brusc extremiști.

    • Nene, noi suntem de vina ca udmereul este la putere de peste 15 ani. Toate partidele s-au folosit de ei si ei s-au folosit de toate partidele. Isi tin electoratul captiv (HarCov se bate cu succes cu Vrancea si Vaslui la saracie lucie), alta platforma nu au, exista presiunea Partidului Civic Maghiar care incetul cu incetul le erodeaza electoratul.
      Ei sunt complet in afara legii partidelor, dar nimeni nu are interesul sa-i conteste si sa-i scoata din schema asa cum ar fi legal si moral. Sa nu uitam ce fata a facut pacaliciul la de Hunor in decembrie 2012 cand liberalii le-au zis „raus”.
      Repet, noi suntem de vina ca ei exista in viata politica si nu au fost pusi cu botul pe labe.

  3. Rusia isi permite sa faca ce vrea in Transnistria, bietii romani de-acolo se uita degeaba cu speranta la Romania, suntem prea slabi si fricosi pentru a zgandari „Ursul”. Cui de la Bucuresti ii pasa de romanii din Transnistria, din Timoc, din Moldova si de oriunde!? NIMANUI! Serviciile noastre sunt prea politizate, si oricum nu misca-n front! Armata Romana, nici atat!
    Iarasi o da pe unde poate Hunorul cu autonomia, insa de cand ia luat USL-ul la Guvernare, nesimtirea lor a atins cote nebanuite. Cat tupeu, mai ramane sa declare ca „romanii valea”! Revista 22 este o fituica subventionata pe care oricum n-o citeste nimeni, da-i dracu’ pe panglicari!

  4. noi nu suntem capabili sa-i protejam pe romanii din harghita si covasna de abuzurile inacceptabilie in europa ,sa-ti fie teama sa arborezi tricolorul la geam sa vorbesti romaneste,sa fii obligat sa inveteti maghiara pentru ca altel esti ignorat si dispretuit si chiar batutu daca mai si indraznesti sa canti imnul national,asta se intampla in romania nu in transnistria daca nu ne putem apara proprii cetateni cum ii vom putea apara pe romanii din transnistria,oricum ei nu sunt problema noastra,transnistria nu ne apartine si nu ne va apartine ,mai bine ne-am procupa de propria ograda decit de transnistria noi avem garantia pactul strategic cu america si faptul ca suntem membrii ai comunitatii europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *