Demonstratie cu T-72 finlandeze

Filmari din timpul showului din 2017 realizat la Parola Armour Museum / Parolan panssarimuseo Kevätsawutus.

Finlandezii au avut in jur de 160 de tancuri T-72, cumparate in mai multe loturi, acum toate fiind retrase si majoritatea vandute sau date la fier vechi.

Ce spun cei de la Tankspotting despre experienta finlandezilor cu T-72M1:

The experiences with the T-72M1 in the FDF were mixed in their nature, when compared to our other tank at the time, the T-55M. The tactical mobility of the T-72 superior, but it suffered from its slow reverse speed in typical fire position action. It had less daily maintenance subjects and adjustments than the T-55, but the final drives in the sprockets was noticed to wear prematurely. 2E28M stabilizer, the autoloader and the sighting complex TPD-K1 suffered from small defects and malfunctions thru the lifespan. The ammunition provided to the T-72M1 was outdated, especially the 3BM15 APFSDS lacked performance. As for Fire Control Systems, the differences were such big in favor of the T-55M that it not a huge wrong to declare that the T-72M1 did not have one.

Dintre ale noastre T-72, a mai ramas macar unul in stare sa se miste asa? Macar cel de la muzeu?

31 de comentarii:

  1. Ptiu drace, adica tot T55 e miezul? Daca citeste MApN articolul asta, degeaba mai visam noi americance sau nemtoaice.

    18
    • Nu sunt singurii care spun asta. La fel de adevarat ca este vorba despre o realitate a anilor ’90 si inceputul anilor 2000.Acum lucrurile s-au schimbat. Si Zaloga in cartea lui despre tancuri spunea ca in conflictul din Nagorno-Karabah (in anii 80-90) T55 s-a comportat mai mult decat decent in intalnirile cu T72. Dar, repet, era vorba de anii’ 90.Acum nu mai avem nici un motiv serios sa pastram dotarea cu T55.

      8
  2. Hmm dl col. Trofimov zice fix invers. Dar ce stie dansul, ca doar nu asistat la o lovitura de proiectil de t55 in spatele unui t72. Echipajul T72 find teafar.
    PS. Eu vreau nemtoaice. Cara 12 halbe de 1 litru intr-o mana, cu alea faci treaba prin casa nu gluma.

    13
    • spatele T72 poate insemna zona motorului sau turela
      o lovitura de 100 in spatele turelei e aleea 5 cavoul 7

      10
      • Ce zice un ofiter tanchist care a vazut acel tanc, dupa incident.
        ,,Personal, am numarat 5 lovituri care au atins tancul:
        – un proiectil (presupun exploziv-fugas, nu a lasat prea multe urme) a atins antena de pe turela, a explodat si a topit-o, arzand si vopseaua in jur;
        – un alt proiectil exploziv-fugas a lovit aripa din dreapta, aceasta era sfasiata rau, la fel rezervoarele suplimentare de deasupra;
        – un al treilea exploziv a lovit placa blindata din spate, spre stanga – incredibil, dar a indoit putin blindajul;
        – doua proiectile cumulative au lovit cutia blindata din stanga/spate, aproximativ dinspre „ora 7″. Unul a lovit exact la imbinarea dintre placa blindata spate si cea laterala stanga si, fara a devia deloc, jetul cumulativ a strapuns blindajul si a intrat in camera energetica. Al doilea a lovit esapamentul, l-a perforat si a patruns si el in camera energetica.
        Nu stiu care au fost avariile la motor, nu am putut ridica obloanele de acces – dar cu doua cumulative care au trecut, trebuie sa fi fost avarii importante.”

    • T-72 o luase la motor, daca imi amintesc bine.

      1
    • Din cate imi amintesc domnul Trofin compara t72 cu tr85.

      2
      • Au fost T 55 de la Caracal. Atunci se spunea ca T72 nu aveau proiectile si ca la atacul celor de la Caracal a facut intoarce la 180 de grade si a accelerat. De aia a primit unele lovituri din spate.
        Dealtfel spun ca au fost 5 proiectile, 3 explozive si 2 cumultive, dintre cele explozive unul a atins turela si unu o aripa a senilei. Cele cumulative au fost trase cand deja se intosese si au perforat lovind motorul.
        Daca profesorii de la Caracal puneau cumulativele pe turela era cu totul alta poveste, bine ca nu au stiut ce sa aleaga.
        Deci mai bine luati episodul asta ca o proba de asa nu din partea celor din T55 decat ce bun era T72.

        8
  3. t72 a fost inca de la inceput unul din cele mai slabe MBT-uri ,se dorea a fi un t55 al anilor 70-80 chestia e ca atunci apareau leo2 ,abrams si merkava tancuri mult peste t72
    t55 la ora asta nu mai poate fi numit MBT poate doar tanc usor intrebarea este daca are nevoie armata de un tanc usor si care ar fi rolul lui pe campul de lupta

    5
    • După Al Doilea Război Mondial tancurile NATO le-au surclasat treptat pe cele sovietice. Rușii știau asta și se bazau pe număr în detrimentul calității. Practic asta a fost abordarea lor și împotriva naziștilor când puteau fabrica tancuri mai bune (T-34M, T-43) dar pentru a nu încetini producția de tancuri l-au folosit pe T-34 până au constatat că șasiul tancului nu poate suporta reculul unui tun de 100mm. și au făcut T-44 din care a evoluat ulterior T-54. T-72 s-a potrivit exact cu această doctrina sovietică!

      Mai detaliat, sovieticii au folosit/folosesc în paralel 2 tancuri: unul mai slab cotat, ieftin, ușor de produs și întreținut și unul superior, mai scump, mai greu de produs și întreținut. De exemplu T-72 cu T-80 și T-90 cu T-14 Armata.

      De menționat că T-72 intră în serviciu în 73, Leopard 2 în 79 și Abrams în 80. Diferență de ani care nu este de neglijat în perioada Războiului Rece.

      Tanchiștii noștri de la Târgoviște care au operat cele 30 de T-72 ale noastre erau de părere că T-72 este net superior celorlalte tancuri din dotare. Erau niște tancuri din altă ligă față de T-55 și celelalte tancuri românești.

      Acuma uitându-ne la polonezi care vor să își cumpere ultima variantă de Abrams deși au în dotare tancuri sovietice, înseamnă că nu de proști vor să le cumpere, E clar că acestea sunt depășite dar eu mă îndoiesc că T-72 „a fost de la început unul din cele mai slabe MBT-uri”!

      La capitolul tancuri stăm atât de prost că eu aș fi tare fericit să cumpărăm și tancuri Leclerc, numai să scăpăm de vechiturile astea… care oricum nu mai sunt bune de nimic.

      5
      • „La capitolul tancuri stăm atât de prost că eu aș fi tare fericit să cumpărăm și tancuri Leclerc…”

        Aoleo cà doar n-o sà ajungem si mai prost !!

        3
        • Domnule Mirceas când am citit „Secolul tanchiștilor” știu că zicea un tanchist despre Leclerc că le distruge TR-85M1 de la o distanță la care românii nici nu pot trage.

          Plus că din interviurile din carte reiese clar dorința tanchiștilor români de a putea concura de la egal la egal în exercițiile NATO cu orice alți tanchiști membri ai alianței! Cu actualele tancuri zic ei că nu prea își pot arăta potențialul. Îmi amintesc și de multe probleme legate de întreținerea tancurilor!

          Despre tancurile de azi în afară de chestii elementare nu știu mare lucru… sunt așa proaste Leclerc?

          1
      • Tot nu de prosti, polonezii nu incearca sa le modernizeze sau sa fabrice un tanc nou, pe sasiul acestora.

        1
  4. Seful Fortelor Terestre vorbea de TR85M2 ca viitor tanc al RO Army. Nicaieri nu aparea termenul de ‘intermediar’…atetie mare!

    Voi va dati seama ca astia vor sa ne tina numai in trecut, nicum in viitor?! Pai proiectul ala trebuia implementat acum 10 ani cu termen limita de viata in anul 2030. Astia abia de atunci il vor in dotare. Rusinos!

    4
  5. Discutii doar de placere la acest articol. Oricum nu are de gand Ma Ciuca sa deschida gura in legatura cu achizitionarea de tance.

    2
  6. M-am urcat si in t55 și în tr85. T55 e pur mecanic. Are pornire pneumatică, 3 rezervoare de aer comprimat care dau motorul peste cap dacă ai rămas fără baterie, gazul îl tai de la o valvă mecanică. Preîncălzitorul de motorină e pe… motorină. Dacă vreodată iese pe piață o armă cu impuls electromagnetic, t55 va funcționa fără probleme. Probabil singurul.

    25
    • e vestitul gandac care resista si unei apocalipse nucleare….

      9
    • Cu toate că sfera de interes și cunoaștere e mai degrabă despre agregate zburătoare și plutitoare (mai nou), domnii de la Turda ziceau, mai demult, că T-55AM2R sunt aproximativ la fel de utile ca T-72U, cu avantajul costului și posibilității de menținere, cu dezavantajul puterii tunului și a mobilității.

      Față de TR-85, a fost preferat AM2 aduse din Germania; NB nu vb de Bizon, ci de clasic

      Nu zic că e bine să rulăm fără protecție, însă un T-55 e mai bun decât nimic, în 99% din scenarii. Anti-personal și pt uz tactic general, e folositor, dacă nu ai ceva mai bun.

      Over & out!

      6
      • Asa sa fie !Dar atunci scoate-l din batalioanele de tancuri si muta-l la infanterie mecanizata ca sistem mobil de artilerie exact in rolul lui su 76 .
        Asa ne mintim singuri sustinand ca e MBT.

        3
        • In aceasta ipostaza ar merge montat tunul de 105mm L/52 M68A1 pentru a-l face mai letal in fata T-urilor rusesti. Cred ca tunul de 105 mm ar putea fi montat in actuala turela.

          • Nu , au incercat si trebuiau sa faca atatea modificari ca s-aajuns ca nemtii sa le ofere direct turela de Leo1, dar si acolo era o problema cu aranjamentul din sasiu.
            Se poate, dar costa destul de mult

            1
  7. Interesant , cum si de ce au cumparat Finii T72 de rusii in perioada sovietica.160 sunt multe.

    2
  8. Un video haios de la finlandezi
    https://youtu.be/bdWYgDIHBas
    un Leopard 2 tractat de un Panzer4.La finlandezi functioneaza inca tancurile germane din timpul ww2.

    2
    • descrierea clipului
      Panzer IV Ausf J, REVERSED. Per popular request this video was reversed so now the Panzer IV is towing the Leopard instead the other way. The idea of that seemed to make people happy so here you go. The audio works surprisingly well in reverse too!

      2
  9. Hai sa nu ne facem iluzii despre noi tancuri in dotarea Ro.Mai e mult pana departe..
    Doar cand o sa vedeti ca pedestrimea primeste dotarea moderna sa ridicati antenele.
    Probabil ca pana atunci noul tanc european va zburda.Ori poate ca vin americanii cu oferta lor de nerefuzat ..
    Depinde cine o sa faca atunci la noi politica si care va fi jocul de glezne ..

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *