Descoperire la Miercurea Sibiului. Cea mai veche scriere din lume?

Arheologii români au descoperit în apropierea de Miercurea Sibiului un fragment ceramic cu ceea ce ar putea fi cea mai veche scriere din lume.

Descoperire arheologica la Miercurea Sibiului. Cea mai veche scriere din lume? (foto: Mediafax)

Fragmentul ceramic, inscripţionat cu simboluri necunoscute, ar putea dovedi existenţa scrisului în neoliticul timpuriu. Descoperirea aparţine arheologilor care lucrează pe şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie, la nord de Miercurea Sibiului, a anunţat, miercuri, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Luca, citat de Mediafax. Acesta a prezentat, într-o conferinţă de presă, un fragment ceramic descoperit într-un complex de locuinţe datate de dinainte de anul 6.000 î.Hr.

“Eu sunt zguduit. Am organizat nu ştiu câte simpozioane, am publicat nu ştiu câte volume internaţionale cu semne, simboluri, căutând să destructurez ideea după care, în perioada asta, existau sisteme de scriere. Eu tot timpul am zis că există sisteme de comunicare care nu înseamnă scriere, ci simboluri. Nu ştiu ce să zic în cazul acesta, e ceva ordonat, cu simboluri variabile, dar vă daţi seama că nu e ornament. E clar că e un sistem de punere a ceva într-o ordine, cu tipuri diverse şi va rămâne un prilej de dispute. Când va apărea în lumea internaţională va stârni o furtună“, a afirmat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.

Complexul de locuinţe a fost descoperit în situl arheologic denumit “Miercurea Sibiului 2″, localizat la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea Gârbovei, şi atestă primul val de neolitizare din România. “Am avut şansa să descoperim încă un sit din primul val de neolitizare din România. (…) Acesta se datorează unor comunităţi care au venit în vremea aceea undeva dinspre Macedonia, cele mai apropiate analogii pentru materialele descoperite se află în Macedonia sârbă şi cea grecească, deci nordul Greciei. E ciudat, dar asta este istoria. Din punct de vedere ştiinţific este o descoperire deosebită”, a declarat Sabin Luca.

Arheologii sibieni au explorat trei locuinţe, alături de cuptoare şi mii de fragmente de ceramică, dar ar mai putea fi, după calculele lor, alte trei – patru locuinţe din această perioadă rămase neexplorate, în apropiere. Săpăturile au fost realizate la o adâncime de aproximativ cinci metri, în perioada martie – iunie 2012. În situl Miercurea Sibiului 2 au fost găsite, în total, 29 de complexe cu material arheologic, ce aparţin neoliticului timpuriu – cultura Starcevo-Criş, primei epoci a fierului şi perioadei Evului Mediu timpuriu.

 

Ziuaveche

 

11 comentarii:

  1. Pentru cine e interesat, am informații interesante despre descoperirile ocazionate de construcția autostrăzii în regiunea HD și SB. Informațiile mi-au parvenit direct de la ursă, de la cercetătorii care au lucrat pe sit. E vorba de un oraș imens în zonă, despre care nu se știe nimic, decât că are peste 5000 de ani vechime, iar dimensiunile complexului sunt impresionante, mult mai mare adică decât se credea posibil în acele timpuri în Europa.

    • Eu sunt interesat de preistoria europeanà si cu atât mai mult de cea petrecutà pe teritoriul României.

    • Si eu sint interesata…
      De preistoria de pe teritoriul romanesc, in principal.

    • Te rog trimite-mi si mie informatiile si eventual unde pot afla mai multe despre acest subiect – un site, un numar de telefon, un nume de arhitect, nume de localnici sau localitati. Doresc sa calatoresc in toata tara anul acesta sa aflu cat mai multe informatii chiar de la sursa, asa ca m-ar ajuta foarte mult. Multumesc – adresa biankaserban@yahoo.com

  2. Civilizatiile neolitice balcanice au aparut prin emigrarea primilor agricultori din Anatolia spre Balcani acum 8000 ani.
    Datorita climei calde si umede zona balcanica s-a dezvoltat foarte mult, ajungand pana la aglomerari proto-urbane .
    Aceste culturi aveau un rafinament artistic ce nu a fost egalat de dacii,ilirii si tracii din epoca fierului.De asemenea cunosteau o forma de scris.
    Apoi clima a devenit mai rece si mai umeda,iar aceste culturi au decazut.De la case mari si spatioase se regreseaza la bordeie.De la mari asezari cu 10000 locuitori se ajunge la mici asezari cu 100-200 locuitori.
    In plus,dezvoltarea primelor societati de razboinici in stepa eur-asiatica,prin domesticirea calului,au accentuat aceasta decadere,deoarece acesti razboinici calare obisnuiau sa faca raiduri de jefuire.
    Dar principalul motiv al decaderii a fost racirea climei in aceasta zona

  3. Flogger, informatiile pe care le ai nu sunt publicabile pe RoMil?

    Apropos tot de localitati mari, ati auzit de Tarcuri-Cornesti, la N de Timisoara? In firma in care lucrez exista si un grup de voluntari care au participat la sapaturi.
    http://richietm.blogspot.de/2008/02/descoperire-arheologica-in-timis.html

  4. @ Toma, ne dai si noo o sursa?
    @Flogger – desigur ca suntem interesati! Poate rezolvi un guest-post cu informatii interesante.

    Nu pot sa nu remarc obiceiul de a refuza originalitatea locala. Tot timpul inainte de toate se considera ca orice descoperim aici la noi este de import – au venit din X loc sau sunt de origine Y desi sunt descoperiri unicat.
    Apoi – ce s-ar fi intamplat daca ar fi descoperit vre-un francez asa ceva la el acasa? Ar fi vuit toata mass-media. La noi „prinde” un articol de pe pagina 5 a vre-unui ziar… Nimic interesant, nu e aur, nu e mici, nu e manele.

    1
  5. Sursa sunt eu.Am studiat culturile neolitice cativa ani,asa ca pasiune .

  6. Felicitările mele, Toma. Cam ai spus ce era de spus de context, situl acesta este bizar. Este șocant de mare, total pierdut (nu au rămas informații deloc) – ceea ce nu e chiar surprinzător.
    Enzo, nu știu dacă e vb de originalitate aici, e vorba de ceva mult mai important (părerea mea), deoarece se știe foarte puțin despre cum era organizată și cum funcționa cultura neolitică, pe de-o parte, iar, pe de alta, cât de complexă și avansată (în anumite chestiuni) era. Aceasta față de imaginea și imaginarul creat despre…
    Sigur că tot ce știu este menit informării tuturor, mai ales în acest spațiu cu voi oameni buni (Marius Z).
    Din nefericire fix acum nu am timp să elaborez, dar e bine că știu că e interes, deci revenim cu detalii. Redacția Flogger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *