“Dirijorul” rebelilor din Donbas, generalul rus Alexandr Lenţov, vizită de urgenţă în reg. transnistreană

Un grup militar compus din şase ofiţeri ai armatei ruse ar urma să ajungă astăzi în Republica Moldova, în frunte cu general-colonelul Alexandr Lenţov, locţiitor comandant al Forţelor Terestre şi Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse,  pentru a efectua un control în Zona de Securitate din regiunea separatistă transnistreană.

unnamed

Portalul Deschide.md invocă surse avizate în susţinerea acestei informaţii. Controlul vizează contingentul rus din Forţele de Menţinere a Păcii din Zona de Securitate, unde mocneşte un nou conflict diplomatic între Chişinău şi Moscova.

Joi, 31 martie, redacţia Deschide.md a intrat în posesia unui material fotografic în care se poate lesne observa cum persoane îmbrăcate în uniforme militare Rusiei stau lângă nişte corturi de campanie. „Înrolăm cetățeni în serviciul militar prin contract al Federației Ruse”, scrie pe un panou.

Culmea ironiei este că, în timp ce “mâna” Rusiei recruta “carne de tun” pe fâşia separatistă, la Chişinău, în Parlament, socialiştii, comuniştii şi democraţii, în aceeaşi zi, au adoptat cot la cot o declaraţie privind inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova. Conform documentului, neutralitatea permanentă a statului este „o garanție a menținerii păcii și stabilității atât în Republica Moldova, cât și în regiune în ansamblu”.

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a fost chemat ieri, 1 aprilie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Inegrării Europene (MAEIE), de către viceministrul Lilian Darii, pentru a da socoteală legat de fotografia sus-menţionată.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, viceministrul Darii şi-a exprimat nedumerirea faţă de acţiunile respective, caracterizându-le drept provocatoare. Mai mult, viceministrul a spus că acestea contravin legislaţiei Republicii Moldova şi normelor de drept internaţional.

Lilian Darii i-a cerut şefului misiunii diplomatice ruse să ia atitudine pentru stopa asemenea acţiuni, reiterând totodată şi poziţia oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Revenind la generalul Lenţov, vizita sa de control a generalului se va desfăşura în perioada 2-7 aprilie.

Cine este Alexandr Lenţov? Un semnal de alarmă: din biografia sa militară reiese că generalul a participat în mai multe zone de conflict – Afganistan, Bosnia-Herţegovina, Osetia de Sud, în 2008, şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, “etapa” Donbas, în 2015.

Potrivit Serviciului de Securitate dinUcraina, Lenţov a coordonat în Donbas acţiunile trupelor ruse în diverse operaţiuni privind cucerirea unor puncte de importanţă strategică din  Debalţeve, unde confruntările dintre forţele Kievului şi rebelii pro-ruşi au transformat oraşul într-o colecţie sinistră de ruine. Tot Alexandr Lenţov ar fi fost recent şi “dirijorul” acţiunilor din Siria.

Vizita pe nepusă masă a lui Lenţov survine la câteva zile distanţă de vizita intens mediatizată a lui Grigori Karasin, viceministrul rus de Externe, în Republica Moldova. Karasin a încercat să mimeze rolul unui “porumbel al păcii” între autorităţile guvernamentale de la Chişinău şi administraţia separatistă din stânga Nistrului.

Între timp, pe un alt teritoriu din “registrul” revizionist al Federaţiei Ruse au avut loc schimb de focuri. Este vorba despre enclava Nagorno-Karabah, conflictul îngheţat dintre Armenia şi Azerbaidjan.

„Există morți de ambele părți. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce privește efectivele umane și tehnice. A fost doborât un elicopter azer”, a anunțat în urmă cu câteva ore secretarul de presă al Ministerului Apărării din Armenia, Arțrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acțiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah.

De asemenea, potrivit Ministerului armean al Apărării, partea azeră a efectuat lovituri aeriene și asupra unor zone civile.

La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzațiile sunt „o nouă provocare”din partea Erevanului și că niciun elicopter azer nu a fost doborât.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat că analizează situația din zona conflictului Nagorno-Karabah. „Studiem cu atenție informațiile care ne parvin”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova.

La câteva ore distanţă, Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, a anuţat că preşedintele rus Vladimir Putin „este profund îngrijorat în legătură cu informațiile privind reluarea acțiunilor armate în Nagorno-Karabah și îndeamnă părțile implicate în conflict la încetarea imediată a focului”.

„Președintele Putin îndeamnă părțile implicate în conflict la încetarea imediată a focului și reținere, pentru a nu admite noi pierderi de vieți omenești”, a subliniat Peskov.

„În ultima vreme, atât ca urmare a unor eforturi trilaterale (Rusia, Armenia, Azerbaidjan), cât și a unor eforturi internaționale (Grupul de la Minsk al OSCE pentru Nagorno-Karabah, format din Rusia, Franțași SUA) au fost întreprinse o serie de acțiuni menite să ducă la reglementarea conflictului”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că  Vladimir Putin „regretă faptul că situația a escaladat din nou la o confruntare armată”.

Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.

Infoprut.ro

29 de comentarii:

  1. se mai incalzesc niste conflicte „inghetate” in zona de influenta rusa…Turcia a anuntat ca sustine neconditionat pe azeri.

    • rusii ii sustin pe armeni,americanii pe kurzi,iranul pe rusi..iar klaus iohannis urmareste cu atentie

      • capatu` satului

        ai uitat sa spui ca serviciile rumane prezente cu frunze si flori la bilantu` recent spala neuronu`obosit al alegatorului cu fumigene legate de primari patriei care sunt ei

        in timp ce grosu` coruptiei generata de serviciile straine foste kgb, nkvd, cia si restu` isi fac treaba la noi cu mai mult spor decat in tara de domiciliu,
        http://www.riseproject.ro/reteta-unui-faliment-energetic-coruptia-noastra-si-praful-rusesc/

        tara noastra este inca o vaca buna de muls,
        dupa 1 mld de dolari dati de moldoveni la rusi, mai dam si noi la rusi (ca tot suntem frati cu cei de peste Prut) cat putem,

        inte timp apare o blocada care cica ar sufoca moskva,
        norok ca serviciile la noi in tara sunt orice vrei cooperative agriciole, soimii patriei, PTAP, etc.
        asa ca rusii pot lua direct cat vor ei, la cat de fraieri si agenti dublii avem,

        cred ca sefu` sri in loc sa spuna ca nu exista amenintari la adresa securitatii nationale mai bine s`ar arunca in Dambovita…

        amenintari exista si nu avem nici un argument care sa spuna ca acestea vor fi inlaturate sau diminuate in viitoru` apropiat,
        norok cu cartelele telefonice si amenintarile jihadiste, altfel uitam pe ce lume traim,

        iubesc tradarea dar urasca pe tradatori.

    • Foarte interesant ce au zis turcii, ce inseamna asta? ca la nevoie vor intra peste armeni?

      • Ar fi ultima gresala pe care ar putea sa o faca turcii! Cred ca si-ar sapa singuri groapa si mai mult de atat! 🙂 Sper sa fie destepti si sa-si vada de treaba lor, sa nu cada in plasa lui Putin! 🙂

  2. Pentru ce care au uitat (sau nu au stiut niciodata) cine este Lentsov: http://ukraineatwar.blogspot.ro/2015/01/everything-you-ever-wanted-to-know.html

    Nota: faptul ca Lentsov merge in Transnistria nu are o mare relevanta deoarece Rusia nu are cum sa transporte trupe din Transnistria catre Rusia si invers. Si cu siguranta nu se va pune de nici un conflict in zona aia deoarece ar fi un moment total, dar total nepotrivit.

    Nota 2: sau e posibil sa il trimita pe Lentsov acolo sa ii atace cumva pe la spate pe ucrainieni, desi ma indoiesc cu adevarat ca se apuca rusii sa faca asa ceva – cred ca asta ar insemna automat unirea Rep Moldova cu ROmania ca sa se pacifice zona.

    • De ce ar avea nevoie Rusia de soldati din Transnistria? daca nu mai sunt in Rusia, s-ar gasi destui prin Crimea si Donbas. Nu ma pricep, dar eu cred ca se doreste inatarirea trupelor din Transnistria pentru a tine Ucraina in sah si ai obliga sa tina in zona trupe importante. La cum ii stim pe rusi, daca misca la vest atunci vor ataca la est.

      • R Moldova si Ucraina au semnat un acord prin care nu mai accepta trupe ruse sa intre pe teritoriul Transnistriei. Pot sa iasa, dar nimeni nu intra. Astfel au fost nevoiti sa recurga la stratagema asta. Recruteaza soldatii din zona si pastreaza ofiterimea din Rusia. 🙂

        PS Nici eu nu cred ca vor incepe ceva in Transnistria, mai degraba alta-i zona de bataie! 🙂

  3. Acum câteva săptămâni era aici un articol potrivit căruia Rusia executa lucrări de modernizare a aeroportului Tiraspol. Deci ma îndoiesc sincer ca n-are cum sa transporte trupe acolo. Transnistria e cel mai avansata de pod a Rusiei în zona asta. Nu cred într-o invazie militara cu tancuri și tunuri de-acolo, in schimb sunt sigur ca Transnistria e baza perfecta pentru omuleți verzi. Aduceți-vă aminte cine erau cei arși de vii în casa de cultura din Odessa când a fost deranjul acolo – TRANSNISTRENI CU ACTE IN REGULA! Ce pușca mea cautau acolo??????’!!!!!!!

  4. bun…si pe unde ajung aia in transnistria?…daca ii lasa moldovenii sau ucrainienii…
    vedeti cine ii lasa…si aveti real-politics, nu abureli de la televizor

    • Da Rogozin pe unde o fost in Transnistria? si mai era si pe lista aia de interzisi.

    • Pai recruteaza deja din zonele rusofone din R. Moldova

    • Exista un trata intre Moldova si Federatia Rusa privind tranzitul militarilor rusi prin Moldova. Acesta se face exclusiv prin aeroportul Chisinau, astfel incat , teoretic, Moldova poate sa exercite un control foarte strict asupra numarului de militari rusi din Transnistria. Asta bazat si pe faptul ca orice zbor rusesc spre Moldova, militar sau civil, ar trebui sa treaca pe deasupra Ucrainei, respectiv sa le ceara acordul, ceea cea acum nu mai este posibil. Cum au ajuns Rogozin, Lentov si altii acolo – numai ei stiu cum, dar e clar ca nu pe ruta oficiala.

      • Rogozin a trecut chiar pe teritoriul romanesc ca sa ajunga in Transnistria… si nimeni nu a fost pedepsit desi presa a urlat destul…

  5. Ce conincidență de nume Alecsandr Lențov(bed)…

    In depozitele Grupului Operativ de Forte Ruse, fosta Armata a XIV-a, se afla 11.233 de vagoane de tehnica si munitie. Tiraspolul poate mobiliza 30.000 de oameni la care se adauga 3000 de veterani din trupele speciale. Regimul separatist de la Tiraspol mentine un impresionant dispozitiv militar ofensiv la granitele NATO si UE, amenintand securitatea regionala. Fortele militare oficiale si neoficiale ale Tiraspolului sunt estimate la zeci de mii de oameni plus alte mii de cazaci paramilitari care pot fi mobilizati de pe tot cuprinsul fostei URSS. Structura reformata a temutului KGB este reprezentata in regiune de patru servicii de informatii transnistrene, subordonate FSB si SVR. Fostul comandant al Armatei a 14-a ruse responsabil de Transnistria, generalul Alexandr Lebed, declara ca, daca vrea, poate fi cu armata sa la Bucuresti in doua ore.
    Conform datelor oficiale ale autoritatilor separatiste, „Ministerul Apararii” transnistrean dispune de patru brigazi de infanterie cu efectiv complet, dislocate in Tiraspol, Tighina, Rabnita si Dubasari, subordonate unor comandamente regionale. Dispozitivul militar separatist este completat de unitati de blindate, artilerie si aviatie, ce dispun de armament modern, superior celui aflat in inzestrarea armatei Republicii Moldova. In depozitele militare ale Grupului Operativ de Forte Ruse, noua denumire a Armatei a XIV-a, se afla 11.233 de vagoane de tehnica si munitie, 1485 de vagoane reprezentand doar munitia, asigurand astfel inarmarea armatei active si a rezervistilor transnistreni. „Efectivul de pace” al Ministerului Apararii transnistrean este estimat la 4500, secondati de sute de specialisti militari rusi sub acoperirea unor firme de securitate din Federatia Rusa, Belarus si Ucraina si de cei aproximativ 2000 de „pacificatori” rusi. Potrivit unor analize militare, citate de agentia de presa rusa Regnum, regimul separatist de la Tiraspol poate mobiliza aproximativ 30 de mii de oameni, inclusiv membri ai formatiunilor paramilitare cazacesti. Efortul de razboi separatist este completat de efectivele batalioanelor cu destinatie speciala „Dnestr” si „Delta”, ce pot avea un efectiv complet de peste 3000 de oameni, majoritatea veterani ai fortelor aeropurtate ale Federatiei Ruse, care s-au remarcat si in timpul recentei agresiuni militare rusesti impotriva Georgiei.
    „Oastea Căzăcească a Marii Negre”
    Doctrina militara transnistreana acorda o importanta deosebita detasamentelor paramilitare de cazaci, integrata in „Oastea Cazaceasca a Marii Negre” si subordonata Ministerului Securitatii (MGB) de la Tiraspol. Conform declaratiilor liderilor cazaci, citati recent de Regnum, mii de cazaci din Rusia, Ucraina si alte foste state sovietice sunt gata sa se mobilizeze pentru a apara Transnistria. Din punct de vedere structural, „Oastea Cazaceasca de la Marea Neagra” este reprezentata prin unitatea nr. 10, compusa din sapte mari detasamente, fiecare cu aproximativ 1000 de membri. „Corpul armatei populare” din Transnistria, cu sapte batalioane active si 5 de rezerva, are nominal, peste 12 mii de membri, multi avand experienta militara. Transnistria dispune si de o baza industriala moderna, reprezentata de uzinele din Bender, Rabnita si Tiraspol, capabile sa asigure fortelor separatiste inzestrarea necesara cu tehnica militara.

    Ce sculă be basculă se dădea și Lebed… http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Forta-de-foc-nimicitoare-a-separatistilor-transnistreni-6-1563.html

  6. Gogu' de la cazane

    N-am inteles mai nimic – Lentov in Transnistria, armenii si azerii se omoara, Turcia a zis ca tine cu azerii, rusii cu armenii, si adauga si floryyn ca Lebedev a zis acum nu stiu cati ani ca in 2 ore e la Bucuresti si niste cazaci joaca cazaciocu’…..
    Continuare la 1 Aprilie? Sau este epidemie de Antenita?

  7. Rusia are soarta pecetluita. S-a nascut din razboi si va sfarsi in razboi. Din vanator, a devenit vanat.

  8. Rusia a reactivat conflictul din Nagorno Karbah, forțele siriene au recucerit cu ajutorul aviației ruse orașul Palmira, acum se duc în Transnistria. Înseamnă că rușii se pregătesc să dea foc Europei sau lumii. Guvernele Republicii Moldova sunt din ce în ce mai des schimbate și mai puțin credibile, iar Rusia va da o lovitură de stat în Republica Moldova și își va impune omul lor, care va declara Transnistria autonomă, apoi aceasta se va alipi prin voința locuitorilor Rusiei. E scenariul sovietic, rusesc repetat deja de multe ori și previzibil. După Crimeea a doua etapă este Transnistria. În acest timp românii se înjură la televizor care minte mai mult și care fură mai mult, economie nu avem deloc și nici oameni de stat.

    • eu am citit o multime de pareri legate de republica moldova si din pacate noi romanii , guvernantii ,multi altii ce se declara strategi etc analisti intelegem foarte putin problema actuala
      si in consecinta nu se stie cum…nu exista o solutie ,o „viziune” ptr republica moldova
      noi tratam rep modova ca si cum ar fi o anexa a romaniei ,fara sa intelegem anii ce au trecut ..”amestecurile” culturale ,familiile ce s-au format etc ..adica ceea ce populatia de acolo doreste
      si strategii nostri dragi si analistii se intrec in a drege analize si desene pe harta
      oamenii de acolo ne vad pe noi de la departare.. e termenul cel mai clar care define optica lor
      ii vad mai apropiati pe rusi
      de ce?? i-am abandonat de atatia ani fara nici un fel de program …ar trebui sa fie programe sectoriale care sa fie implementate clar mixt de autoritatile roame si din moldova ..dar vizibil ,tangibile ,economice de infrastructura ,invatamant ptr a-i atrage in nr cat mai mare de partea noastra
      optica noastra de ca ar trebui sa intram in conflict cu rusii sau nustiu ce ptr a ocupa moldova …va fi sa fim vazuti ca „ocupanti”
      ei dupa atatia ani se vad independenti ..noi trebuie sa facem sa-i atragem ca ei sa doreasca unirea
      nu avem cu ei nici un program vizibil sa sprijinim agricultura lor si comertul
      multi dintre ei plecati la munca in rusia si in ue
      noi ce facem???? ar fi trebuit solicitat la bruxelles pornirea unor programe pilot ptr moldova prin intermediul romaniei ca sa ii atragem
      trebuie sa intelegem ca exista o comunitate mare de vorbitori de rusa ce nu trebuiesc marginalizati ..asta nu o inteleg nici autoritatile moldovene
      trebuiesc atrasi nu confruntati
      fara suport popular si cu situatie stabilizata si programe economice vizibile ..rusia nu are prea mult ce face
      ptr noi solutia nu e militara ..ci aducerea lor din nou voluntar..ca populatia sa inteleaga din nou cum am inteles noi demult beneficiile unei romanii mari

      • Gogu' de la cazane

        Dar stie cineva ce isi doresc cei din R. Moldova? Sa ne lumineze si pe noi!
        Cei din R. Moldova stiu exact ce vor? Atunci sa ne spuna raspicat ce isi doresc, ca poate noi ne aflam in eroare si nu intelegem….
        Sau vor ceva de genul:
        „…Ceva rotund, dar si patrat,
        De imbracat si de mancat…”

      • Totalmente în acord!
        Nu există cunoaștere exactă a situației. Din câte cunosc nu (mai) există situație informativă precisă după 2012, care să clarifice opțiunile decidenților…
        Complicat pe hartă așa în întuneric.

  9. Asta poate însemna ca au nevoie de soldații vorbitori de limba moldoveneasca. Cite unul la o grupa sau pluton. Translatori.
    Mulțumesc pt înțelegere.

  10. Limba moldovenească ?
    Ești in eroare .
    Nu exista așa ceva !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *