Drok

 

2S41 Drok, este o noua varianta de aruncator de bombe autopropulsat, instalat pe sasiul unui vehicul 4×4 blindat de tip Taifun K-4386, un MRAP compact.

Sistemul 2S41 este echipat cu o turela teleoperata care integreaza un aruncator calibru 82mm cu bataia intre 1 si 6km, si o cadenta de tragere de pana la 12 lovituri pe minut din totalul de 40 ale magaziei. Aruncatorul are incarcarea prin culata.

.O statie de arme secundare cal. 7,62mm se afla montata in partea din fata a plafonului.

Blindajul asigura protectia echpajului de pana la 8 persoane cu un nivel 3 OTT contra gloantelor de calibru mic si a fragmentelor de obuze explozive, iar protectia sub burta este pentru pana la 8kg TNT (OTT nivel 4).

Complet echipat, vehiculul cantareste 14 tone (11 tone masa gol) iar motorul Kamaz-650 de 350 Cp sau 450 Cp propulseaza vehiculul la viteze de pana la 105km/h, cu o autonomie de 1200km. Suspensia este hidropneumatica, cu garda la sol ajustabila in functie de teren si misiune.

Aceeasi platforma, in versiunea pentru parasutisti – Taifun-VDV K-4386 mai poate fi echipata si cu o turela (in doua versiuni DUBM-30 Epoch respectiv 30V01) echipata cu un tun 2A42 cal. 30mm si arme secundare.

Taifun-VDV K-4386

Vehiculul este transportabil cu aeronave de tip IL-76, AN-124 sau elicoptere Mi-26 si poate fi parasutat cu echipajul in interior, protejat de o capsula de tip perna de aer.

 

Apropos, isi mai aminteste cineva de proiectele noastre de aruncatoare autopropulsate?

Si anume, reluate din articolul de acum 6 ani:

4

  • Proiectilul asistat cal. 81mm, proiect al Carfil impreuna cu Rockwell-Collins, BAMD-81. Raza de actiune a fost extinsa la 8,5km cu o precizie circulara (CEP) de sub 10m.

5

  • proiect al Electromecanica Ploiesti, alaturi de UA Moreni, UPB-CCDM si UTI, de aruncator calibrul 81mm montat pe transportoare 6×6 tip RN-94, cu sistem de alimentare semi-automata gen 2R2M (Franta).

6

Sursa: www.certex.ro

7

RN-94 cu aruncatorul calibru 81mm Sursa: www.semperfidelis.ro

8

Versiunea pentru TAB-C79

Asta pana sa ne amintim de mai recentul Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM) … dezvoltat de americani.

1

Si parca si un lansator fara recul de calibru similar sau superior nu ar fi de aruncat…

Dar in tara luminii stinse, pe cine sa mai intereseze?

 

Marius Zgureanu

 

Articole pe teme similare:

. Aruncatorul Cobra al Ruag – Romania Military (rumaniamilitary.ro)

. Lansator fara recul cal. 106mm si 120mm – Romania Military (rumaniamilitary.ro)

Noul sistem de aruncator – Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM) – Romania Military (rumaniamilitary.ro)

16 comentarii:

  1. „Si parca si un lansator fara recul de calibru similar sau superior nu ar fi de aruncat…

    Dar in tara luminii stinse, pe cine sa mai intereseze?”

    Aveti in dotare Cardom. Pentru ciuce cu incarcare manuala nu exista mai bun in calibrul respectiv.

    4
    • nu vorbim de cal. 120mm, care doar ce a intrat in dotare pe Pirande. Chiar si acolo erau variante automatizate, cu tragere de sub protectie, dar na, ieftin si fiabil e sa iti expui echipajul la aer curat.
      M77 Calibrul 82mm este in dotare pe TAB-C79, dar cu incarcare manuala bineinteles. Model ’99 cu bataie marita… nu a avut succes.

      4
      • Sigur, pana se incalzeste teava aia bine de tot si sa vedem cum o racesti atunci. In orice caz o echipa buna iti pune un „mortar stonk” de 10 fise la tinta in mai putin de un minut. Asta cu hai sa ne aratam talentele de sub protectie este o chestie de marketing care din fericire nu prea este inghitita.

        3
  2. Nu arata rau aruncator cal 81 mm pe Saur2 , dar nu avem cu cine misca ceva , curios as fi cand ar trebui sa vina in tara JLTV si cum se impart la FOS avand in vedere ca sunt f putine?.Proiectele noastre oricare au fost ele de-a lungul timpului sunt moarte si aratam cat de neseriosi suntem cu propia armata si aratam ca interesele politicienilor ,incompetenta, coruptia sunt mai presus de dotarea si de interesul national ,nu stim mai nimic de restul programelor de dotare cum merg , totii sunt marii pe banii publici.ADIM a intrat in dotarea armatei US in numar mare oare Marius Zgureanu ?

  3. Dar io nu pricep ce tot atata se cacaie ministerul (de somn, cum zice un colaborator al site – ului) cu tot felul de calibre. Ai fratili mio ,un singur calibru NATO , pe ala lucrezi, cauti sa iti faci munitie cat mai ieftina si eficienta, vezi pe ce il integrezi, vezi cum faci sa nimeresti pe ivani aruncand de dupa deal, vezi cum faci sa nu te altoiasca ivanii, faci instructie la greu. Ce plm e atata filosofie ?

    6
    • Calibrul unic nu există dacă discutăm de aruncătoare !
      Fiecare este optim pentru o anumită gamă de misiuni .
      Eu as păstra cal 40 / cal 60 pentru misiuni tip comando ( !!! ) , cal 81 / 82 pentru lupta apropiată și ușurința în manipulare iar cal 120 ( calibru greu ) pentru lupta la distante mari și posibilitatea transportării unei rezerve de proiectile ( bombe ) în cantități suficiente …

      5
  4. cateva mortiere de 120 mm puse pe piranha 5 si ai o capabilitate de foc indirect reactiva si flexibila aproape de linia de front sa ajute cu orice e nevoie de la sprijin cu foc pana la perdele de fum.
    alea de 60 si 81 de mm parca merg mai bine in mainile infanteriei decat pe vreo troaca.

    exista munitii anti tanc cu ghidare laser in faza terminala suedeze imi scapa numele.
    de asemenea exista mat 120 dar nu stiu daca avem voie cu ele 🙂

    2
    • Iti dau dreptate cu alea de 60 si 81/82, merg mai bine debarcate; 60ul deja cam iese din uz peste tot pe motiv de letalitate insuficienta. Nemtii si pe un vehicul sub 5t ca Wiesel 2 pusera 120mm, deci asta ar cam fi golden standard la montare pe vehicul. La mortiere pe Piranii ai nevoie de mai mult decat cateva, Englezii, daca nu ma insel, baga 8 la batalionul de infanterie. Pe Piranha 5 ar merge la fix niste turele AMOS, o baterie de 6 pe batalion si ai rezolvat problema.
      Munitia AT suedeza e STRIX de la Saab, cu raza de 4,5km sau 7,5 (ameliorata) in dotare la Suedezi si Elvetieni si calificata si pe AMOS/NEMO finlandeze.

      2
  5. 81 mm nu prea are sens sa pui pe Saur sau orice alt APC dar pe un 4×4 merge; daca se face aici blindatul usor 4×4, un mortier cu munitia aia asistata ar fi chiar interesant pentru nivel companie. In mod normal asa ceva ar trebui sa fie disponibil in numar mare, in special la unitatile de infanterie si VM

    6
    • la 14 tone, DROK nu mai e chiar asa usor… cantareste aproape cat Saur.

      2
      • Inteleg ideea de platforme compacte, dar rezista coafura, asta, suspensia la o utilizare intensa ? Punctual, pentru speciali, este ok. Nu cred ca e o solutie pentru a echipa companii sau intregi batalioane/divizioane motorizate, spatiu mic pentru munitie, personal, eventual o drona, etc., mai ales daca nu ai bani si cari bombe chioare, nu vad sa foloseasca armata romana proiectile inteligente pe scara larga.

        4
        • Ce-mi place la Drok, cele 2 rezervoare montate în fața roților spate. Performant incendiar parcă este muniția la mitralieră de companie numa bună pentru asta.

          2
    • 81mm merge pe orice 4×4, Toyota, Iveco Daily 4×4. Montezi în bena o mitralieră 14,5mm sau tun aa de 23mm și ai acoperire directă cu foc la 1500m, iar cu 81mm debarcat pe sol ai asigurat foc indirect tot la aceeași distanța.
      Pentru TAB-uri le 77 care sunt diesel, preferabil este schimbarea turelei cu una teleoperabila cu 2mitraliere 14,5mm (din cele demontate) iar celelalte dotate cu tun de 23mm sau un gatling de 25mm (de pe elicoptere), iar suplimentar, în partea din spate montat un rastel APRA de 40bucati.
      Pentru interior, se renunță la grupa transportată, se mai adaugă eventual un servant pentru apra iar restul spațiului rămâne pentru muniție teleoperabila.
      Ai un vehicol amfibiu și care poate livra la distanță prin telecomandă iar cu armamentul de bord se folosește pentru drone. Realimentare din camioane cu remorcă, la botul calului sau în puncte desemnate.
      Mortiere de 120 mm montate pe Piranha 5 și dacă se materializează, Saur amfibiu ( o turelă ca în articol este de preferat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *