Noul sistem de aruncator – Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM)

Cei de la Picatinny Arsenal au anuntat in aprilie anul acesta ca dezvolta un nou sistem mobil de mortier cal. 81mm, cu cadenta mare de tragere, montabil si pe vehicul 4×4 din categoria Humvee, in cadrul programului Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM).

1

Mortierul pe HMMV

Sistemul modular permite angajarea unor tinte usoare si sprijinul cu foc direct sau indirect al infanteriei in zone dificile, unde accesul gurilor de foc de calibru mai mare este restrictionat. Mortierul are recul redus cu factor de 8x (fata de un mortier clasic), fiind o solutie hibrida intre aruncatorul de bombe si o arma fara recul (ex. AG-9) ca si design, ceea ce duce la o solicitare mai mica a platformei de lansare. De asemenea operarea se poate face la distanta, aruncatorul dispunand de o magazie de munitie si un sistem de actuatori electromecanici controlati de « Actuator Control System (ACS) » alaturi de un sistem de control al tragerii « Automated Fire Control System – Mortar (AFCS-M) » cu navigatie inertiala si GPS incorporate, in fapt o versiune imbunatatita a M95 « Mortar Fire Control System (MFCS) » actualmente in uz.

2

Sistemul instalat pe vehicul poate fi operat si ca si vehicul telecomandat, cu capacitatea de a se desfasura rapid, a deschide focul si a se repozitiona intr-un timp foarte scurt, totul automatizat, cu exceptia deciziei unui operator uman de a deschide focul asupra unei tinte identificate in prealabil.

Sistemul a fost demonstrat in Ianuarie 2015 in cadrul programului Army Expeditionary Warfighter Experiment (AEWE) Spiral J desfasurat la Fort Benning, in statul american Georgia. In cadrul demonstratiei au fost trase 174 de lovituri si angajate tinte multiple.

ADIM a fost conceput pe baza nevoilor identificate in cadrul operatiunilor desfasurate de fortele americane in Afganistan, si aminteste de sistemul Scorpion (adica o versiune ungureasca a aruncatorului sovietic 2B9 Vasilek de 82mm).

 

Video Scorpion (in absenta unuia cu ADIM) :

https://www.youtube.com/watch?v=-5i7AzcNbsU

https://www.youtube.com/watch?v=Axsdaz3-9UA

 

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://www.army.mil/article/147037/Revolutionary_mortar_system_to_boost_speed__accuracy__enhance_Soldier_safety/

http://www.tehnomil.net/2014/02/17/sezatoare-episodul-5/

17 comentarii:

  1. La cat suntem de desculti ar trebui sa ne facem si noi niste unele ca asta, ca nu e complicat de loc…

    • pai nici de astea nu avem ?! nu avem de nici unele ?!

      • Nu avem, ca suntem prea desculti si daca facem asa ceva schimbam balanta de putere in regiune… asa ca nu …

        Evident ca in caz de conflict faci un sistem de asta basic in 1 saptamina si ceva complex si automatizat in 3-6 luni (daca le ai…)

  2. Pana la urma, rusine-rusine dar vesticii si-au dat seama ca Vasilek-ul e scula de scula.
    Ca-l iei si-l modernizezi pentru actionare de la distanta, reducerea reculului etc etc, e normal dar scula avea potential.
    Am gasin ceva detalii despre exercitiul de la Fort Benning:

    „During two days of live fire exercises, Soldiers fired 174 rounds operating the ADIM via remote control. The ADIM also demonstrated its ability to rapidly engage multiple targets through several multiple aim-point missions.
    Multiple target suppression missions (one round per target and then target sequence repeated) and automated search and traverse (or single gun sheaf) missions (firing multiple rounds into an area surrounding a specified target) were also executed.
    “Give me ADIM and I’m ready to go back to Afghanistan,” said a Fort Benning Soldier after observing the ADIM’s performance.”

    Sunt curios care e cadenta de tragere, daca poate trage serie ca Vasilek si ce capacitate are incarcatorul.

    Oricum, asa ceva am putea face si noi pentru a-l folosi pe multiple platforme, de la HMMV, TABC, TBT8X8, T-55, pana la vedetele fluviale.
    Pentru Brutar ar merge foarte bine instalat in locul turelelor de 14.5mm, cat mai inspre margine pentru a se putea roti liber. In loc de doi oameni cu speranta redusa de viata, mai bine cu operator sub punte.

  3. super piscinele astea!

    Cred ca achizitionez si eu una pentru pustiulica de acasa!
    😀

  4. Si evreii au ceva similar: SPEAR de la Elbit Systems.
    https://www.youtube.com/watch?v=4Y3LOuL1X1s

    • N-are treaba. E cu incarcare manuala pe la gura tevii.
      ADIM aminteste de Vasilek (incarcare pe la culata, cadenta de tragere mare, incarcator cu mai multe lovituri)

      • Bre, si pana la urma ce mare pierdere e cu manuala versus automata.

        Vasilek ala are four-round clips pe care ele trage ta-ta-tam si dupa aia trebuie sa scoti clipul bagi clipul.

        ADIM cate rounds are in clip?
        Pana se da ala jos din Humvee, pana schimba clipul … in timpul asta trage si evreul 4 lovituri pe la gura tzevii 🙂

        • Stai intai sa vedem cate lovituri intra in magazin. Daca-i baga 8-10 lovituri le trage rapid (ai vazut ce cadenta are Vasilek) dupa care trebuie sa-si schimbe pozitia. In timpul schimbarii pozitiei masinii, un biban ii schimba si incarcatorul.
          Nu-i acelasi lucru ca la Spear pentru ca Spear trage cele 10 lovituri in 45-50 secunde, abia apoi se muta.

  5. HUMVEEuri avem, ADIM sau SPEAR nu ne trebe 🙂

    Parca la un moment dat prin maretzele refaceri de capabilitatzi povesteau ceva de mortiere pe niste MLIuri. Ceva sistem de control al tragerii pe ele, stie careva ceva?

  6. Noi tot la prastie am ramas 🙂

  7. Ha ! Am gasit ! Cadenta de tragere 30 lovituri pe minut. Capacitate incarcator – 20 lovituri:
    http://www.dtic.mil/ndia/2011gunmissile/TuesdaySebasto.pdf
    Pagina 8.
    Deci nu trage cu cadenta Vasilek, probabil din cauza sistemului de reducere a reculului.

  8. Cum utilajul mi se pare foarte interesant si extrem de utilizabil in armata noastra l-am luat la masurat, atat cat mi-a permis poza, si mi-a dat cam asa:

    Lungimea tevii cu toate mecanismele din spate: cca 3.15 – 3.20 m;
    Lungimea tevii si mecanismelor de la pivotul de sprijin in spate: cca 1.04 – 1.10 m;
    Inaltimea ansamblului, cu teava la orizontala: cca 1.45m;
    Diametrul maxim al platformei mobile: cca 1.55 – 1.60m;

    Lungimea magazinului: 0.52 – 0.55 m;
    Inaltimea magazinului: 0.30 – 0.32 m;

    La o inaltime de 0.30 – 0.32 m nu incap patru randuri de bombe de 81mm ci cel mult trei asta insemnand ca in niciun caz nu incap 20 de lovituri in magazin ca ar arata ca-n desene animate. In plus, in functie de tip, 20 de bombe de 81 mm ar cantari intre 62 si 92 kg, fara a mai pune la socoteala masa magazinului si va dati seama cum schimbi incarcatorul, eventual sub foc 🙂 )))
    Asa ca am marit la 150% imaginea din pagina 8 a link-ului de mai sus si, sa-mi spuneti daca ma insel, scula are un magazin si pe partea stanga.
    Probabil alimentarea se face alternativ.
    Daca e real, si cred ca e, sunt curios daca poate face selectie pentru a folosi bombe de iluminare sau fumigene din stanga si bombe explozive din dreapta sau le trage otova.

    Un alt aspect:
    Se pare ca sistemul de reducere de 8 ori a reculului, pentru a fi folosit pe masini usoare, a avut ca efect scaderea cadentei de tragere, ADIM tragand doar 30 lovituri pe minut, in comparatie cu Vasilek care, teoretic, trage 180 lov /minut.
    As fi curios daca sistemul de atenuare a reculului poate fi reglat pentru a permite cresterea cadentei de tragere.
    Daca pentru un Humvee ai nevoie sa-ti reduca reculul de 8 ori, pentru o platforma camion sau un TABC, o reducere a reculului de 4 ori ar fi mai mult decat suficienta, ca sa nu mai zic ca o reducere a reculului de doar 2 ori ar fi suficienta pentru un 8X8 sau alta platforma senilata sau chiar o vedeta mica de patrulare.
    Pentru o platforma gen T-55 sau Brutar sau chiar VB-76 poti chiar sa te lipsesti de sistemul de reducere a reculului, in favoarea cresterii cadentei de tragere.
    Evident, aici intervine problema cu incalzitul tevii, ca nu stim la ce cadenta rezista sa-ti traga macar cele 20 de lovituri din magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *