Editorial – Reforma prin inflatie

bugetari2

Statul roman, stie tot poporul, are nevoie de bani! Si nu este vorba de sume mici, ci de miliarde de euro. Numai in 2013 necesarul pentru rostogolirea unor datorii scadente este de 15 miliarde de euro, la care se mai aduna si necesarul de imprumut pentru asigurarea deficitului bugetar. Si ma refer aici la deficitul real, nu cel prognozat triumfalist de guvern.

In acelasi timp, cele mai bune prognoze arata ca in 2012 am avut de facto stagnare economica (cei +0.2%, provenind cel mai sigur din cresterea de salarii de 8% din sectorul bugetar), dar aceasta stagnare economica a fost dublata in mod fatal de crestere inflatiei la cote nemaivazute in ultimii doi ani si jumatate. Teorie economica clasica denumeste aceata stare de fapt: stagflatie, numai ca stagflatia este in sine un fenomen imposibil! Sau ar trebui sa fie, intr-o economie cat de cat capitalista.

In principiu stagnarea sau regresul economic, survin pe fondul crizei economice, al scaderii veniturilor, firmelor si populatiei, iar aceste lucruri genereaza, asa cum este si normal, scaderea cererii. Ori daca cererea scade, daca prognozele sau asteptarile sunt negative, de unde avem inflatie?! Cum isi poate permite un producator sa creasca pretul unui produs sau serviciu, concomitent cu scaderea cererii si a interesului cumparatorilor pentru acel bun sau serviciu?! Este ca si cum dupa ce ca nu ai client sa-ti vinzi casa cu 70 de mii de euro, ii cresti pretul la 90 de mii si si o vinzi imediat.

Ca sa ma fac inteles, voi explica in continuare notiunea de “pret”! Pretul unui produs nu este, asa cum crede multa lumea, suma de bani pe care vanzatorul o cere pentru acel produs sau serviciu, ci suma de bani la care cumparatorul si vanzatorul sunt de acord sa faca afacerea, bani contra produs. Cu alte cuvinte notiunea de pret are legatura doar cu tranzactiile deja efectuate. Este incorect sa spunem ca un propietar doreste un anumit pret pe o casa, atat timp cat nu are un comparator care sa fie de acord sa plateasca respectiva suma.

Revenind acum, inflatia este calculata in functie de preturi, adica de sume platite, nu pe sume cerute dar niciodata achitate de consumator. Si atunci stai si te intrebi cum se poate intampla ca in timp ce veniturile scad, preturile cresc?! Raspunsul sta bineinteles in structura economiei romanesti, dar mai ales in politicile economice derulate de catre guvernele noastre. Astfel o parte importanta a inflatiei provine din preturile administrate si ma refer aici in principal la preturile la energie si la produsele accizate (tutun, combustibil, etc).

Desi guvernul anunta pe toata canalele cum lupta el cu inflatie si cresterea preturilor, realitatea economica ne arata foarte clar cum principalul factor generator al inflatiei, este insusi statul.

Cresterea salariilor bugetarilor (care se duce tot in inflatie), majorarile anuntate de pensii si altele, se fac de multe ori pe seama inflatiei. Cu cat preturile sunt mai mari, cu atat TVA-ul de exemplu creste si el, astfel ca veniturile nominale ale bugetului sunt in urcare, acoperind in mod cu totul fals, cresterile de venituri ale bugetarilor sau pensionarilor. Acest mod de a ne fura singuri caciula, prin saracirea intregii populatii are ca rezultat o si mai mare franare economica, o si mai mare scadere a veniturilor reale ale populatiei. In loc sa cheltuim resuresele statului pentru investiti si crearea de locuri de munca, noi aruncam banii direct in consum, creand astfel o falsa si nesustenabila, pe termen mediu si lung, cerere.

Altfel spus Romania se afla intr-o situatie atipica, insa extrem de periculoasa: si cu inflatie mare si cu scadere economica, ori dintr-o astfel de spirala distructiva iesirea nu se intrevede. Cresterea economica nu poate fi realizata pe fondul anuntatelor cresterii de preturi ale energiei (energie electrica, carburanti) coroborata cu cresterea taxarii, mai ales in segmentul IMM-urilor. Iar daca mai adaugam si calitatea slujbelor ramase, ajungem la un tablou foarte prost.

Aici as dori sa fac o paranteza referitoare la calitatea locurilor de munca. Prin “calitate” in zona locurilor de munca se au in vedere mai multe criteri, cum ar fi: stabilitatea si perspectiva pozitiva asupra locului de munca, nivelul de salarizare raportat la nivelul de pregatire, posibilitatea reala de a avansa in cadrul companiei, etc.

Ori locuri de munca de calitate, care sa insemne: o slujba stabila si bine platita, cu perspective bune privind viitorul, nu se poate obtine in actuala noastra structura economica. Daca va uitati pe ofertele de locuri de munca se poate observa usor lipsa slujbelor mediu calificate, lipsa slujbelor din sectorul industrial, insa prolifereza locuri de munca din domeniul servicilor: paznici, vanzatoare, agenti comerciali, iar in partea opusa, ingineri IT, specialisti de varf in varii domeni, dar si aici se poate remarca lipsa cererii pentru personal direct productiv, bataie pestelui fiind tot pe servicii sau marketing.

Din pacate aceasta structura a pietei munci arata foarte clar fracturarea economiei romanesti, distrugerea unor intregi sectoare economice, mai ales in zona direct productiva. Nu mai gasim cerere pentru muncitori cu inalta calificare, maistri, in general nu sunt oferte pentru locuri de munca mediu calificate in sectoare productive, pentru ca Romania nu mai detine de mult o industrie prelucratoare integrata, care sa preia, la poarta fabricii, materia prima, iar mai apoi, la sfarsitul ciclului de fabricatie complet, sa obtinem produsul finit.

In acest context, in care servicile sunt principalul angajator, nu este de mirare ca salariul mediu real in Romania este undeva in jur de 900 de lei si aici scoatem din discutie sectorul bugetar, care economic vorbind este doar o cangrena pe bugetul de stat, salariile de aici nevand nici un fel de relevanta economica, decat poate, una negativa.

Ori atat timp cat statul sufoca economia prin taxare, cresteri de preturi administrate, prin atragerea de pe piata financiara a banilor (imprumuturile de pe piata interna), in loc sa se imprumute pe extern, sau si mai bine sa restructureze serios, inflatia va fi in continuare aliatul bugetului de stat si dusmanul nostru, iar prin asociere se poate vedea foarte bine: criza in Romania este generata de guvern si suportata de intreaga populatie.

Nu mai vorbim aici de ineficienta cronica si coruptia endemica care seaca anual peste 50 de miliarde de euro din banii nostri, sau de suprapopularea in sectorul de stat!

Ajungem astfel la concluzia ca inamicul nostru nu este altcineva decat statul si guvernul roman, cele doua structuri care pur si simplu hacuiesc populatia si economia de resurse, pentru binele lor personal, pentru a intretine peste 1.5 milioane de bugetari, cand de fapt statul roman si-ar putea face treaba mult mai bine cu mai putin de jumatate din actuala sa schema de personal. In mod clar 2013 nu va fi un an mai bun, ci dimpotriva, un an auster, prost si care va genera la randul sau perspective si mai gri pentru urmatoarea perioada.

Iar in conditile in care economia este in stagnare, presiune pe bugetul de stat va fi in crestere, bugetul fiind practic singura sursa de finantare si de venit pentru foarte multe comapani si cetateni romani.

As dori sa mai adaug cateva cuvinte despre structura economiei nationale. Ni se tot spune pe la TV ca structural nu stam chiar asa de rau, pentru simplul motiv ca o parte importanta din PIB-ul Romaniei provine din sectorul serviciilor, adica la fel ca orice economie europeana matura, exemplul dat fiind mai mereu Germania, unde intradevar serviciile detin o pondere de +40% in PIB, numai ca…

Pentru ca asa e la noi, mereu apare cate un NUMAI CA. Diferenta intre Romania si Germania este data bineinteles de nucleul economic pe care fiecare tara il are. Nucleul dur al economiei germane si motorul care a tinut tara cu fruntea sus si a facut-o sa fie principalul creditor al UE, este Industria Germana! Industrie grea, constructoare de masini, sau industrie constructoare de bunuri de folosinta indelungata.

Industrie care asigura o foarte mare competitivitate si slujbe foarte bine platite. In Germania salariul mediu este in jurul valorii de 3500 euro/luna, iar acest salariu, comparat cu Romania (2100lei/luna) arata diferentele de competitivitate intre cele doua economii. Pe acesta structura IMM-urile germane infloresc si se dezvolta, precum crengile unui stejar cu trunchi puternic si sanatos. Iar salariul mediu din Romania, de 2100 de lei pe luna este o alta minciuna triumfalista a statului si asta deoarece se iau in calcul TOATE salariile, inclusiv cele din sectorul bugetar, sau cele din companiile de stat, salarii care nu au absolut nici o treaba cu piata muncii reala, din companiile private.

Ca exemplu cunoscut de totii, nu veti gasi un sofer cu salariul, venituri) de 10000 de lei pe luna intr-o companie privata, dar la Hidroelectrica, companie de stat, existau astfel de anomalii, bineinteles tot pe banii nostri. In economia reala salariul mediu nu cred sa sara de 1200-1400 de lei pe luna, pentru ca nu vad de unde s-ar putea oferi salarii mai mari.

Romania pe de alta parte nu mai are nici un fel de nucleu, nu are nici macar persective de dezvoltare, habarnavem ce vrem sa facem. Practic ne-am desfintat industria, iar IMM-urile, cate mai sunt si serviciile supravietuiesc pe bani statulului, in lipsa unei industrii serioase. Sau poate, daca mergem catre extreme, am avea si noi un nucleu economic, insa din pacate la noi se numeste Bugetul de Stat, iar de el beneficiaza doar “alesii”!

In orice economie sunt doar doua ramuri economice care produc bani cu adevarat: industria si agricultura. Servicile nu produc nimic, doar recircula bani, asta daca nu cumva respectivele servicii reusesc sa-si exporte produsul, atunci respectivul produs aduce bani in economie.

Asadar pe ce baza se poate dezvolta Romania?! Deocamdata cu actuala structura economica problema dezvoltari nu se mai pune, si s-ar putea ca in scurt timp nici problema finatarii sa nu se mai puna si asta datorita faptului ca datoria publica+privata a Romaniei tocmai ce a sarit de o suta de miliarde de euro, asadar sansele sa mai gasim finatare ieftina mult timp sunt extrem de dicutabile.

Iar inflatia este doar o iluzie care ajuta statul sa distruga si bruma de economie sanatoasa, pentru sustinerea unui monstros aparat birocratic, cu totul bun de nimic si ineficient si o clientela vasta de partid (firme+asistati social), pe banii nostri. In timp ce veniturile romanilor care muncesc se prabusesc, veniturile romanilor bugetari sunt foarte stabile, precum si slujbele lor. Noi ne pierdem slujbele, ei nu. Ei au inflatia! Pentru cat timp oare?!

Solutia este insa, ca de obicei, foarte simpla: restructurare masiva tot ce inseamna stat, privatizarea comapaniilor de stat, industrie, productie interna, competitivitate economica si cresterea veniturilor DOAR prin cresterea competitivitati economice! Si bineinteles asanarea tumorii canceroase denumita: sectorul bugetar!

 

GeorgeGMT

58 de comentarii:

  1. George, am sa desprind doua paragrafe din editorialul tau si am sa te intreb direct: „cit ne costa unii, cit ne costa ceilalti”. Deci:

    „Ajungem astfel la concluzia ca inamicul nostru nu este altcineva decat statul si guvernul roman, cele doua structuri care pur si simplu hacuiesc populatia si economia de resurse, pentru binele lor personal, pentru a intretine peste 1.5 milioane de bugetari, cand de fapt statul roman si-ar putea face treaba mult mai bine cu mai putin de jumatate din actuala sa schema de personal.”

    „asistati social”

    Cit ne costa armata de 1,5 milioane de bugetari plus vasta clientela de partid?
    Cit ne costa asistatii social?

    Cit mai precis, daca se poate…

    Multumesc.

    • Anual numai pe protectie sociala pierdem +10 miliarde de euro. Adecarat ca anumite sume si categorii sociale sunt rezonabile si trebuie ajutate.Daca acceptam idea ca 50% din suma ar fi cheltuita in mod real, adica meritam, tot contabilizam o pierdere de 5 miliarde. Salariile bugetarilor insumeaza anual, 7% din PIB, adica undeva la 13 miliarde de euro. Doar din injumatatirea acestor sume si am ramane cu 11-12 miliarde de euro.
      Daca banii ar fi bagati in reduceri fiscale pt munca si firme, atunci numarul angajatilor ar creste, PIB-ul de asemenea.
      Clientela de partid, intelegand prin aceasta spaga si pierderile generate de incompententa, depasesc anual 50 de miliarde de euro. In mod real Romania ar putea sa se imbogateasca in fiecare an cu inca un buget egal cu cel de pe 2012, estimat la 45 miliarde de euro.
      Estimarile arata ca pierderile in econome romaneasca, se apropie de o jumatate din PIB-ul pe un an. Astfel, daca am faceceea ce trebuie, am putea creste PIB cu 50% foarte repede.

    • I-ai uitat pe cei aproximativ 600.000 de la companiile statului, care merg in pierdere.

    • asistatii sociali costa 16 miliarde anul acesta.

      Nu stiu daca ai vazut comentariul meu ca raspuns la al tau de saptamana trecuta, daca nu, il voi cauta si posta din nou aici.

  2. bazele economiei noastre sint puse gresit.
    explicatie de la unu care a muncit in germania, italia, norvegia si in comunista danemarca.preturile sau aliniat la cele din vest ca sa nu facem concurenta neloiala dar la salarii ni se spune ca nu meritam ca nu avem aceeasi productivitate dar cind prindem un contract in vest pe aceeasi meserie sa facem acelasi lucru sudor ,electrician ,medic,asistenta,zugrav,etc sintem platiti corespunzator adica normal 1500 to 6000 euro in functie de calificare.
    intrebare care ii diferenta de productivitate?
    raspuns,nu e nici una muncesc la fel da plata e conform muncii nu sclavagism pe 300 de euro.
    sinteti baieti cititi si umblati ati vazut preturile din UE faceti comparatie cu cele din ROMANIA e vreo diferenta? va spun eu nu e.
    la salarii e ?E
    la salarii mici e nevoie de subventii normal sa acopere de putere de cumparare la caldura ,la pemparsi etc
    scenariu ipotetic daca de miine vine o clasa politica responsabila care pune problema corporatiilor straine care au pus curu pe resurse can africa si le zice bai gata vati scos investitia inzecit ajunge de miine lucram cinstit ca la voi in tara la caleasi preturi si standarde de calitate si platiti la fel ca sintem cetateni europeni si avem aceleasi drepturi comform reclamei ca la fel mincam toti io nu pot sa maninc de 10 ori mai putin ca as minca si am avea salarii normale ca sa nu se mai sifoneze substanta economica in cehia de cez in austria de omv ,etc sa vezi bani de 10 mai mult la buget pt cas ,pensii ,armata asa oha.sa moara in chinuri dacia si toti producatorii de masini noi ca decit sa iau una noua de 10.000 euro mai bine merg cu una de 14 ani de 1000 pai in citi ani fac io 10.000 daca cu greu pun 100 lunar?
    luati exemplul danemarcei care nu are resurse decit vintu ceva carbune putin pamint la 5 mil de locuitori restul importa tot de ce la ei se poate si la noi nu?sa vezi citi vor sarii de cur in sus ca nu meritam mai mult ca toti au firme si vor normal sa fie milionari in euro repede nu in 3 generatii societatea are nevoie si de noi ospatarii si tinichigii nu putem fi toti manageri da uitaiva cit se fura in tara asta asa ca militati pt salarii normale sa nu mai plece medici in anglia si nici ciorditorii si va fi loc pt toti. manageri vor fura mai putin iar noi prostimea vom putea trai decent fara stres si va fi liniste sociala pt toti.
    TTRAIASCA ROMANIA

    • Pai tu ai dreptate intr-un fel, numai ca diferenta intre salariul unui sudor din vest de 1500 euro pe luna, si cei 300 primiti in Romania este de fapt masura ineficientei economiei romanesti, adica furtului, coruptiei, prostei conduceri, etc,sistemului fiscal talharesc de la noi.

    • „lucram cinstit ca la voi in tara la caleasi preturi si standarde de calitate si platiti la fel ca sintem cetateni europeni si avem aceleasi drepturi”

      Pai avem aceleasi drepturi. Nivelul de salarizare e altceva.

      „sa vezi citi vor sarii de cur in sus ca nu meritam mai mult ca toti au firme si vor normal sa fie milionari in euro repede nu in 3 generatii”

      Surprinzator sau nu, majoritatea celor care au o mica firma se gandeste la intretinerea familiei. De altfel nici nu poti sa te ridici cinstit prea mult in Romania. Asa ca asta cu visatul imperiilor financiare nu sta in picioare.

      „nu e nici una muncesc la fel da plata e conform muncii nu sclavagism pe 300 de euro”.

      Amesteci notiunile. Sclavagism cu nivelul de salarizare.

      „sa moara in chinuri dacia si toti producatorii de masini noi ca decit sa iau una noua de 10.000 euro mai bine merg cu una de 14 ani de 1000”

      Remarca asta e destul de low…ca sa nu zic mai mult. Sa moara Dacia de necaz ca nu-ti permiti tu una.

      1. Ai idee la ce nivel sunt salariile la Dacia comparativ cu restul salariatilor din Romania? Surprinzator de bune.
      2. Solutia individuala e chiar aia propusa de tine. Nu cumperi. Mai departe e treaba lor daca se descurca. Nu te obliga nimeni sa cumperi.

      Si sa nu uitam ca Dacia e unul din stalpii bugetului Romaniei. Alaturi de Petrom. Sa mai evaluam consecintele daca „moare in chinuri Dacia”? Tot Pitestiul moare, ca e ultimul obiectiv industrial care i-a mai ramas. Apoi vin furnizorii…prostimea aia de care zici ca o duce prost..Apoi contributiile la buget, cas, cass, pensii, somaj……

      Ca exista ceea ce acum se numeste taxa de timbru….asta e meritul guvernelor Romaniei..

      „la salarii mici e nevoie de subventii normal sa acopere de putere de cumparare la caldura ,la pemparsi etc”

      Te-ai interesat vreodata de unde vin banii aia de subventii? Iar o sa fii surprins.

      „asa ca militati pt salarii normale”

      Pai pentru asta militam, dar daca mor de necaz toti aia care mai platesc cat de cat salarii, s-ar putea sa nu le mai avem nici pe astea care sunt.

  3. Domnule George cateva detalii pentru a completa tabloul Dvs.1/Romania avea 5,55 milioane de pensionari, în ultimul trimestru al anului trecut.Conform spuselor lui Ponta se vor mari pensiile.2/Statul Roman are cca.1,26 mil. angajati.Conform spuselor lui Dragnea se vor mari salariile.3/În cifră absolută, 9.266.285 de persoane beneficiauîn 2012 de asistenţă socială în România recte alocatii,ajutoare de caldura,pensii de handicapati,pensii minime garantate,venit minim garantat,revolutionari etc.i4/Conform INS Romania are 710000 someri.5/Nr.parlamentarilor la noile alegeri a crescut cu 111.La un cost mediu lunar de 15000 Ron.

    • Intradevar! Iar aceste sume sunt sustrase din circuitul economic natural si rentabil, adica din investiti sau cresteri de venituri meritate in sistemul privat si aruncate in consum, adica in inflatie. Doar statul mareste salariile, iar aceastea cresc exact in domeniul unde austeritatea ar trebui sa fie maxima.

  4. Problema este ca si daca am incerca sa cream locuri de munca pe domenii industriale, invatamantul nu mai ofera personal calificat pe aceasta directie! Stiu ca la un moment dat se cautau cateva zeci de sudori pentru un santier naval si nu prea gaseau, pentru ca putinii certificati erau plecati in strainatate iar altii nou formati nu prea aveau de unde sa ia.
    Parca in ultimul an se repune pe tapet si problema reinfiintarii de scoli profesionale… insa foarte firav deocamdata.

    Imi mai amintesc de un reportaj in care elevii unui liceu din Tg. Mures au fost dusi sa viziteze o fabrica de mobila de calitate, care se exporta bine de tot. Patronul voia sa le deschida ochii tinerilor, mai ales ca el urma sa caute sa angajeze tineri care sa-si invete meseria acolo… Raspunsul aproape unanim al tinerilor vizitatori este ca ei nu-si doresc asa meserie grea, ca e de lucru… si ei ar vrea o meserie de birou, in spatele unui calculator, sau ceva de genuul! Trageti si voi concluziile!

    • Adevarat. Forta de munca ramasa in Romania este inutilizabila. Mai exact nu poti sa-l angajezi azi si de maine sa inceapa sa produca. Trebuie mai intai sa-l scolesti tot tu…angajtorul.

      Majoritatea parca sunt rupti de realitate bai frate. Pierd vremea in niste scoli complet inutile. Ies pe banda absolventi de…studii europene, comunicare, etc. E alegerea lor, dar pe urma se vaita ca nu gasesc de lucru.

      Coborand putin nivelul, ajungem la turma de boi care nu ia bacul. Trecand peste faptul ca nu-i preocupa scoala, astia sunt de fapt sudorii, tamplarii, tinichigii, etc care mergeau la profesionale. Deci oricum nu aveau ce cauta la licee si mai departe.

      „stiu ca la un moment dat se cautau cateva zeci de sudori pentru un santier naval si nu prea gaseau, pentru ca putinii certificati erau plecati in strainatate iar altii nou formati nu prea aveau de unde sa ia.”

      La fel si cu fabrica aia de rulmenti de la Brasov. Sunt niste ani de atunci Au reactivat pensionarii.

      „Raspunsul aproape unanim al tinerilor vizitatori este ca ei nu-si doresc asa meserie grea, ca e de lucru… si ei ar vrea o meserie de birou, in spatele unui calculator, sau ceva de genuul! Trageti si voi concluziile!”

      E o rusine fata de munca, ceva de speriat. Stai linistit Mariuse ca inca n-a ajuns cutitu la os. Stai sa inceapa foamea cu adevarat. Ca pana acum n-a fost foame in Romania. Sau a fost mentinuta sub control. Stai sa ajunga preturile la energie la adevarata valoare, nu mai fie subventionata intretinerea iarna viitoare (ca le-a scapat porumbelul).

    • uite cum e faza cu invatamantul: sa zicem ca ai intrat la o universitate buna, Ubb, faci 3 ani+2 de master, ca sa poti preda si la liceu, nu numai la gimnaziu si intri in sistem. Ca debutant ai vreo 900. Daca ai nevasta/sot, iar sa presupunem ca din bransa, ar fi vreo 1800lei/luna. Sigur, nu stai cu parintii, bunicii, cea mai iefitina chirie e cam 130e. Mancare, haine, nu mai zic despre vreo carte. Deci, care e pretul performantei?! Si, daca trecem peste asta, deh, tineretea, idealuri, daruire o sa/ti dai seama ca tu, ca profesor, trebuie nu numai sa-ti faci treaba, dar sa inlocuiesti si parintii, adica sa educi odraslele. 30 de oameni in 50 minute! Ca daca nu, iar sa zicem, unul ii baga creionul in ochi colegului, tot tu, ca profesor esti de vina, chiar daca erai cu spatele si scriai formula la tabla… (asta e doar un exemplu, nu vreau sa flodez pagina!). +ai de dat examene, de facut 1000 de hartii inutile, pentru tot felul de comisii bugetofage, de dat explicatii parintilor ce nu pot crede ca odraslele injura, fura, se bat si ajungi sa te certi cu ei ca la usa cortului daca-ndraznesti sa scazi un punct la purtare. +reclamatii la inspectorat, evident, ca TU esti de vina… Deci, inca o data: care e pretul performantei?! Eu nu pot sa va dau un raspuns „tehnic”, chiar daca elevii mei au luat cateva premii la olimpiadele nationale, ci doar un raspuns omenesc: totul tine de bunul simt…

      • cat adevar… din pacate nici 1% din populatia tarii nu isi da seama de lucrurile astea omni-prezente si cat se poate de evidente. ei se complac in a produce odrasle la betie, pe care le lasa apoi in grija strazii si scolii, ca deh, cineva trebuie sa le educe.

        iar apoi tipa si dau cu parul.

  5. http://www.antena3.ro/romania/pedepse-dublate-pentru-evazionisti-proiectul-de-lege-a-trecut-de-camera-deputatilor-203878.html

    „Proiectul ar putea aduce la bugetul de stat până la 3 – 5 miliarde de euro anual.”

    Georgeee, cum ar trebui pus linku’ sa apara poza direct si nu adresa?

    • Nu stiu cum se pune o poza la comentarii 🙂 Aceste pedepse vor aduce la buget fixu’ pixu’, vor creste in schimb spagile celor care controleaza firmele. Vrei sa-ti creasca veniturile? Scade impozitele si taxele cu 50%, lasa firmele sa faca profit, lasa-le sa angajeze oameni…abia atunci vei avea mai multi bani la buget.

  6. stimate domn (George),

    Văd că te-ai ținut de amenințarea de ieri și ai scris (tu ai scris, adică fără inspirații) articolul.

    Întâi, doresc să contrez/temperez puțin prisma profund depresivă și te rog, în acest sens, să revezi comentariile mele (știi tu care) privind perspectivele economice ale României pe 2013. Sincer mi-e lene să le repet și cred că erau formulate corespunzător. Dacă dorești poți să le și postezi pt lume.
    Deci cred că te înșeli, pe ici și pe colo, deși analiza ineficienței este corectă.
    Eu mizez pe o mișcare seculară de revenire a României, chiar dacă vorbim de revenire la „medie” și pluton (ECE). Nu suntem atât de distanți de Slovacia, Ungaria, Polonia… în termen de câțiva ani vom fi la paritate, cel mai probabil.
    Apoi, sectorul serviciilor este redus ca pondere în PIB (comparat cu țările amintite, ce să mai zic de Germania, Franța, Italia – unde serviciile ocupă mult mai mult decât zici -40%). Apoi, Germania a fost împinsă de IMM lor și nu de multinaționale industriale gen VW, DB… adică coloana vertebrală sunt afacerile de familie, crescute mari și puternice, dar în niciun caz cele mari – acesta este și avantajul lor.
    Problema și impedimentul major rămân mentalitatea – a guvernanților, a mediului de afaceri și mai ales a consumatorilor-cetățeni cu drepturi egale… tare amuzantă reclama.
    În ceea ce privește populația, aș adăuga faptul că avem, ca țară, cea mai mare pondere de populație care se ocupă cu agricultura – asta în mod neperformant. Vreau să zic că atunci când peste 30% din populație produce abia 6%… îți cam pui problema (e pusă de 20 de ani) cum să ajuți sectorul – mă refer desigur la agricultură.
    Problema nu e ponderea în PIB, care e peste medie (ceea ce trebuie interpretat ca economie nu tare evoluată) ci faptul că o treime din țară face … mai nimic.

    Aruncați o geană aici:
    http://www.finantistii.ro/economie/cei-mai-tarani-cei-mai-saraci-europeni-77244

  7. @Flogger. As fi tare curios pe ce anume te bazezi, economic vorbind, cand esti optimist fata de revenirea economica a Romaniei. Cu Germania te contrazic profund. Baza economiei, ca numar de slujbe, quantum de venituri, PIB, etc, este dat intradevar de IMM-uri familiale, insa acestea sunt grupate, direct sau indirect, pe ramurile industriei grele germane. IMM-urile in sine nu pot produce, ma refer la cele industriale, nimic altceva decat componente, care sunt insa integrate de marile uzine. PIB-u;l germaniei a fost dus in sus de exporturi, acre exporturi au fost facute de marile grupuri industriale germane.
    IMM-urile aduc multa suplete unei industrii grele altfel rigide, prin externalizarea anumitor servicii si a productiei de componente, dar integratorul este zona industriala grea, si tocmai acest „trunchi” lipseste la noi.
    Agricultura…daca vrei s-o rentabilizezi taxeaz-o, creste impozitele pe terenuri in asa fel incat, ori le muncesti, ori le vinzi si astfel vom avea intreprinderi industriale in agricultura si slujbe. Adica taranul va deveni muncitor salarizat in agricultura, vom rezolva imensa problema a faramatiarii terenurilor si a agriculturi de subzistenta. Taxele mari pe propietatea de orice fel, si detaxarea muncii, altfel, fara o politica fiscala care sa incurajeze cu adevarat munca, vorbim vorbe. Crezi ca este normal ca eu, care platesc impozite, sa cumpar mancare cu 24% TVA, iar taranul care isi mananca gaina din curte, sa nu plateasca nimic?! Ba mai mult, tot din banii mei sa-i dau si ajutor social?!
    In Romania primul lucru care trebui facut este taierea taxelor pe munca cu peste 40%, cresterea impozitelor pe propietate cu +500%, privatizarea majoritatii agentiilor de stat, dupa ce desfintam macar jumatate dintre ele, privatizarea caselor de sanatate si de pensii, taierea drastic a ajutoarelor sociale, renuntarea la indexarea automata a pensilor.

    DAR fara reforma fiscala, fara capital, fara investitii, cum crezi, sau pe ce pilonii sustii ca economia se va redresa?! Eu personal vad o stare de cvasi-coma generalizata.

  8. Flogger never ever nu o sa ajungem Slovacia din urma, sau Polonia
    doar daca nu fac astia prostii foarte mari

    George cam exagerezi (rau) cu „asistatii sociali” 🙂
    cu impozitul pe proprietate insa 100% de acord, in romania de exemplu a cumparat unul de la stat pe nimic o fabrica, o inchide, da oamenii afara si utilajele la fier vechi
    ramn halele alea goale, le mai poate darama eventual (da aia costa) sa faca „proiect imobiliar”
    Nu plateste nici un impozit pe ele, sunt asseturi (ca tot o dam pe romgleza) in paragina, ai in schimb pretentia ca sa iti faca primaria drum frumos la ele, sa vina investitorii
    daca tu insa ca injiner ai o idee si vrei sa incerci ceva si sa inchiriezi o hala si sa faci ceva, orice, nasturi sau turboventilator militar, o sa iti ceara o chirie mai mare ca in germania, ca doar „nu cere de mancare”, „prost e cine da, nu cine cere” etc
    si asa stau o gramada de terenuri nelucrate si hale industriale goale, asteptand autostrada A27, aeroportul international Vaslui, baza nato de la Cuca Macai, sau viitoare bula imobiliara

    • singura exagerare e ca dintr-un buget de 40 de miliarde sa dai 16 la asistati sociali, 1 la aparare si alte firimituri la alte ministere.

      aia e singura exagerare…

    • Nu e nicio exagerare cu asistenta sociala.

    • Adrian, raspunsul era pt paul fiindca a spus „George cam exagerezi (rau) cu “asistatii sociali””. Am vrut sa spun ca singura exagerare e ca un stat da peste o treime din buget pentru asistati si 2/3 pentru viata lui, teritoriu si dezvoltare.

      Si daca era invers tot era exagerat de mult, nu stiu cum pot unii tolera un asemenea buget pentru persoane care nu lucreaza. Nu e vina statului sau a cuiva anume ca ei nu lucreaza ci doar vina lor, in schimb statul i taxeaza foarte dur (70% impozit total pe salariu, 80% taxe totale pe SRL) pe cei care lucreaza si da o treime din banii astia celor care nu lucreaza.

  9. Ei ei acu sa nu va inchipuiti ca toti soferii primeau 10.000 lei pe luna!! Ci numa cel care „merita” adica cineva il iubea foarte mult!!!! Ca si juna EBA care era o fata „meritioasa” cica primea ptr juma de norma 8.000 euroi da era tare-n tata. Si cica .llucra l;a priat. Asa ca sa nu va mnirati daca la vre-un privat nu seevti gasi vre=-un fofer cu peste 10.000 lei – insa intrebti-va[-ti cam ce „onsarcinari” are. Sa va mai zic una BUUUNA!! June cu PCR , secolit (materata) in Canada. Prima slujba in Romania : consilier la ministeru Finantelor in timpu lu Valdescu din guvernu Boc. Dupa care se face directore la o intrepindere privatizata. Prima decizie : schimba masina!!! A doua : schimba secretara cu un model mai recent „mai sport”
    NU va faceti iluzii ..
    Si oroicumummprintre sectoarele bugertare se afla si armata. Asa ca ce atat galagie? Avioanele costa prea mult!!!

    Insa sa mia stiti ceva ” inflatia este si o forma de redistributie … De la cei care pricum n-au la cei care au!!!! Ca parca anu trecut Ferearriurile s-au vandaut foarte bine in Romania!!
    ai de aici neamule :
    http://www.ziare.com/auto/masini/criza-la-romani-sute-de-mii-de-euro-date-pe-automobile-de-lux-1160693
    http://www.ziare.com/auto/masini/tu-ce-masina-conduci-bentley-preferata-romanilor-cu-bani-1137512
    http://www.gandul.info/financiar/harta-masinilor-de-lux-din-romania-cate-automobile-premium-s-au-cumparat-in-ultimii-doi-ani-in-judetul-tau-9481618
    http://www.cotidianul.ro/romanii-cumpara-tot-mai-multe-masini-de-lux-in-criza-183590/

    Pai vezi neamule? D’aia treebe sa creasca preturile!!!

  10. Adrian

    ce ai aia „preturile la energie la adevarata valoare” ? In „adevarata valoare” cat este acciza cat TVA (si culmea la benzina se plateste TVA la acciza. Adica impoziteaza impozitu!) . Vezi acii e o intreeaba manarie orhcestratat al nivel international. De ex noi trebuie sa platim energia ” la adevarata valoare” ca suntem in Europa. Ca daca nu am plati l” la adevarata valoare” am avea un avantaj competitv „necinstit” fata de aia care au politica nergiei scumpe. Asa ca noi la somaj si importam ..
    Fiindca verzi tu exista o politica guvernamentala si choar supra care scumpeste energia. Ptr ca sa impuna produse de o tehnicitate ridicata care sunt scumpe. Insa aceasta politica care favorizeaza anumite eectoare de productie .. ei da defavorizeaza altele. Uite un exemplu de scola primarea. Masinile ruropene au puteri cilindirce mari, consumuri mici si costa de te sparg. Masineile amerloce au cilendrei mai mari , consuma cam ca calicu la pomana si au puteru cilindrice mediocre si desi sunt mai mari si au cilendrei mai mari nu sunt mai scumpe (ma repge in Europa sunt impzoitate sever ca sa nu mai fie ca in anii 60. Ca fara siprataxa PT Crusier si Chevrolet HHR rupeau piata!). Stotii cum s-a obtinit asta? Simplu – marind pretul benzinei „la adevarata valoare” in timp ce SUA .. nu. Crezi ca FORD in SUA s-ar omoera sa faca un motor de 1 litru si 100 cp? NU!!! Fiindca acolo bezina e mai ieftina.
    Apopos tu chiar crezi ca aia din UE erau data de imbecili si aveau rafinarii atat de proaste incat benzina lor costa pesete 1$ litru? Sau ca acu pter ca n-ema modernizat si provatizat noi nu mai suntem in stare sa producme benzina la 1-2 lei litru?!

    Pricepi? „Adevarata valoare” este fixata cam arbitra in functie de anume interese .

    • Nu stiu cat pricep eu, dar evit sa ma pronunt cat pricepi tu.

      In Romanica, ca aici ne doare pe noi, preturile sunt crescute peste nivelul european in complicitate cu statul roman. Daia e benzina mai scumpa chiar si decat in alte tari europene. Pentru ca odata cu cresterea pretului, statul care e mereu in foame de bani, incaseaza mai mult. Si nici pe stat nici pe producatorul de carburant, nu-i doare nicaieri. Pentru ca tot consumatorul roman suporta. Ca de ce pretul cat e..conteaza mai putin cat timp nu depinde de noi, indiferent care ar fi motivul.

      Dar oricum eu nu ma refeream la asta.

      Poate ca a fost o exprimare inexacta „adevarata valoare”. Da-mi voie sa reformulez „pretul de piata europeana”. E esti multumit? Se inteleagea oricum la ce ma refer, si anume la consecintele liberalizarii preturilor. Preturi pe care nu le-am resimtit pana acum..vezi energia electrica.

      Dar imi asum vina de a nu ma fi exprimat cu acuratete.

  11. @George

    „In Romania primul lucru care trebui facut este taierea taxelor pe munca cu peste 40%, cresterea impozitelor pe propietate cu +500%”

    Sper ca glumesti. In orice caz te contrazici singur. Pentru ca taierea dintr-o parte si si cresterea din alta se anuleaza una pe cealalta.

    Mai mult decat atat, la un imm in agricultura, care are putini angajati avantajul scaderii impozitarii muncii, e nesemnificativ, pe cand cei 500%+ ai tai pe proprietate il pune in genunchi, Ca nu e doar impozitul pe proprietate. Are si alte taxe. ca sa nu mai zic ca majoritatea care lucreaza pe astfel de exploatari sunt sezonieri sau zilieri.

    „Agricultura…daca vrei s-o rentabilizezi taxeaz-o, creste impozitele pe terenuri in asa fel incat, ori le muncesti, ori le vinzi…”

    WTF,,mai George. Bai frate ..de unde e chestia asta. Deci in timp ce pastia mici care de bine de rau platesc taxe si impozite (ma refer la proprietari de cateva hectare de sere de exemplu…e o investitite maricica, dar nu mare exploatare) ii omori cu taxele, lui Culita Tarata cu o concesiune de 54.000 de hectare ii iei 800kg la hectar redeventa. Si asa i-a terminat cu ultima grila de impozitare.

    Doar ca sa-i fortezi tu sa vanda. Auzi 500%+…Da de ce sa-l fortezi tu? Sau altcineva. Sau statul.

    Nu-i mai dai ajutor social si ii lasi impozitele si taxele la un minim decent (ca sa-i dai si o sansa). PUNCT. Pe urma e treaba lui ce face. Daca vrea sa moara de foame, foarte bine. Daca nu ori il lucreaza ori il vinde fara sa-i impui tu. Ca-l forteaza realitatea, asa cum se intampla deja in multe localitati, unde au ramas doar locuintele, tot pamantul agricol fiind deja vandut, fara impozitul de care vorbesti. Iar cei care au vrut sa-l munceasca, il muncesc si acum.

    Ce te faci tu cu proprietatile din zona de deal si mai sus? Care nu se preteaza la mari exploatari agricole? Pe care se cultiva de obicei furaje pentru cresterea animalelor? Pe care nu se ingramdeste nimeni sa le cumpere? Raman fraierii cu 500%+. dar nici animale nu mai cresc ca i-au cocosat astia cu impozitele. SI la 30 de taurasi nu angajaza pe nimeni ca face munca la nivel de familie, deci zero barat aport de la scaderea aia de 40%. Si asa am ajuns sa avem mai multi caini vagabonzi in Ro decat vaci.

    La nivelul anilor 1930 aveam 3,5 milioane de bovine in Romania, la 1989 aveam 7-7,5 milioane, iar acum 1,2 milioane. Din astea 1,2 milioane 7-8 sute de mii sunt RETINE la tarani. Si in loc sa-l incurajezi pasta sa creasca mai multe, tu ii cresti impozitul pe pamantul pe care isi cultiva furajele. Pentru ca daca el creste animalul doar cu furaje cumparate, nu e rentabil.

    Ce te faci cu livezile de pomi fructiferi tot din zona de deal? Ca nici acolo nu abunda cumparatorii.

    Spune ca vrei sa-i fortezi sa vanda, daca asta e viziunea ta si sa n-o mai dam dupa gard.

    Revenind la godpodariile de subzistenta nerentabile pe 2-3-5 hectare. Ajutorul social, lipsa de informatie si o LENE care a prins radacini sunt motivele lipsei de nerentabilitate. Am mai spus chestia asta. Daca esti cretin sau neinformat si cultivi grau pe 5 hectare ca sa-l vinzi, e treaba ta. Daca esti putin informat si dispus sa muncesti poti sa scoti si peste 5000 de euro la hectar. Si ai suficient loc sa-ti produci si principalele alimente. Asa ca n-ai nevoie de ajutor social si iti platesti si taxele si impozitele stabilite la un nivel decent.

    Asa ca..taxe si impozite la minim pentru toata lumea. Stat minimalist, asta insemnand implicarea lui la minim in economia privata. Externalizarea toturor serviciilor mai putin ARMATA (pe primul loc), si tot ce tine de siguranta statului, invatamant (dar nu cum e acum), politie (aici ma refer judiciar, crima organizata etc, ca ordinea publica poate fi externalizata si aia) si justitie.

    In rest externalizat tot. Pensiile si sistemul medical in primul rand. Cu cei care au cotizat deja la pensii nu se mai poate face nimic, trebuie sa-si primeasca pensiile. Dar mai departe trebuie eliminat. Dati afara 1 milion de bugetari. Taiate ajutoarele sociale.

    In felul asta scade presiunea pe buget. Si nu mai e nevoie nici de fiscalitatea asta excesiva. Si pe cale naturala sunt fortati sa munceasca si cei care au posibilitatea. Ma refer la cei care au terenuri. II determini sa se informeze, sa munceasca eficient, sa-si bata capul sa se zbata. DAR II DAI SANSA SA O FACA. Daca decide sa vanda, treaba lui.

    O parte din ei vor progresa, altii se vor prabusi, Ca e selectie naturala. cei care cresc vor cumpara de la ceilalti, etc.

    Nu vii tu sa-l fortezi sa vanda, si pe urma te vaiti ca au vandut pamantul strainilor. Nu fortezi firmele sa se inchida, si pe urma te vaiti ca n-ai capital romanesc.

    • Incep cu sfarsitul…eu nu ma plang ca vin strainii sa ne cumpere terenul. Agricultura este in acest moment pur si simplu o gaura neagra, social vorbind. Nu produce mare lucru, iar ce se produce totusi este sau nefiscalizat, subzistenta, sau se face evaziune fiscala..
      Revenind acum, nu ma contrazic absolut deloc.! Se numeste regandirea fiscaliataii. Munca si firmele trebuie taxate cat mai putin, iar bunurile care nu produc nimic, care pot fi speculate, cum ar fi terenurile si locuintele trebuie taxate. 500% in plus pare mult, dar este foarte putin. Un apartamnet de doua camere plateste anual un impozit, in Bucuresti, de 100 lei pe an, dar un salariat cu salariul net de 1000 lei plateste catre stat +500 lei pe luna, + ce plateste firma pentru el, inca 6-700 de lei. Ti se pare corect?! Si mai ales asa crezi ca se incurajeaza munca? Daca muncesti te jecmaneste statul, daca stai in centru Bucurestiului trebuie sa te ierte statul de impozit ca esti sarac?!
      Eu nu-i fortez sa vanda, ci ii fortez sa fie profitabili. NU poti sa faci agricultura ca in UE cu 2 hectare pe cap de om, hai sa fim un pic seriosi. Terenul trebuie comasat si folosit in mari exploatatii agricole. Impozitul pe terenul agricol l-as mari cu 1000%, pt cel lasat necultivat, dar daca terenul ar fi folosit, as intoarce 90% din impozit ca si subventie, plus banii de la UE.
      Ma lasa rece ca esti sarac sau batran, economia nu stie de sentimente, iar cel mai bun protectionism si cea mai buna asistenta sociala este cea pe care ti-o poti oferi singur.
      De asemenea nu as mai da nici un leu catre bugetele locale, pentru cheltuieli curente si salarii. Fecare primarie si Conisliu Judetean sa-si angajeze pe cine vor ei, cati vor ei, pe ce salarii vor, dar sa si le plateasca singuri, din banii stransi la nivel local. Bugetul statului va da bani doar pe proiecte, pe model UE. Vi cu proiiectul, iti dau bani, in rest fiecare sa se descurce singur.
      Sunt total de acord cu un stat minimalist si cu taxe cat mai mici, dar acele taxe, cate vor mai fi, nu cred ca trebuie culese din zona direct productiva, care este si greu de fiscalizat, ci din zona propietatii, unde strangerea BANILOR ESTE FLOARE LA URECHE.
      Firmele dau de lucru la oameni, iar eu le taxez?! Pai fac un lucru rau?!
      Daca tu crezi ca UE si Romania in particular va mai putea sa arunce banii firmelor si a celor care muncesc pe tot felul de hotii si ajutoare sociale, pentru voturi, te asigur ca esti foarte optimist. China si modelul sau economic vin peste noi, iar companiile occidentale exporta slujbele catre Asia, iar noi vom ramane o tara de asistati si cativa fraieri care produc, cat or mai produce si aia. Economia este matematica si filosofie. Are reguli simple, dar daca o suntezi, ti-o iei rau de tot.
      Eu vreau o natiune de muncitori, independenti de pomenile statului, de oameni care sa-si poata castiga paine cinstit si cu capul sus. Cine vrea si poate, cine nu…ei bine munca nu mai este obligatorie de foarte multi ani, iar moartea DE FOAME ESTE O OPTIUNE.

      Nu mai vreau sa iau bani de la cei care ii produc. Tu ma intrebi cum indraznesc sa-i fortez sa vanda terenul?! Eu nu-i fortez decat sa traiasca la fel ca ceilati, pe bani lor. Dar tu cum indraznesti sa-mi iei bani produsi de compania mea, pe riscul meu, pe sanatatea mea, si sa-i dai ajutor social unui ratat de la tara sau de aiurea, ca sa te voteze?!
      PS Intrebarea nu iti este adresata tie 😉 E doar retorica…

      • Eu nu cred ca ai citit ce am scris.

        1. „Nu produce mare lucru, iar ce se produce totusi este sau nefiscalizat, subzistenta, sau se face evaziune fiscala..”

        Foarte bine ca sectorul agricol privat indiferent de dimensiune face evaziune fiscala. Pana statul nu-si face ordine in aparat, nu scade taxele si impozitele, nu vad de ce ar mai plati cineva taxe si impozite pentru contracte frauduloase, salariile bugetarilor care sunt inutili in proportie de 80%, etc.

        2.”iar bunurile care nu produc nimic, care pot fi speculate, cum ar fi terenurile si locuintele trebuie taxate”

        Pana acum au fost speculate ca au fost la stat. Si statul le-a dat aproape gratis baietilor destepti care au facut specula. Intre privati tu nu ai nicio treaba sa te implici. Daca tu ai cumparat anu trecut o garsoniera si anul asta mi-o vinzi mie cu pret dublu sa zicem, e treaba mea ca sunt imbecil si o cumpar. Asa cum au cumparat toti 3 camere cu 130.000 de mii de euro, facand credite pe 30 de ani si acum dau din colt in colt, ca nici creditul nu-l pot duce la capat, dar nici casa nu mai valoareaza 130.000. Toti..domnule bula imobiliara e de vina. Nu frate..tu cumparatorul esti de vina ca n-ai deschis ochii. S-au aia care n-au cumparat au fost mai prosti. Sa vezi ce ieftin se vor lua casele acum executate silit de banci. N-ai ce sa cauti tu ca stat intre privati sa reglementezi chestiile astea.

        3. „Daca muncesti te jecmaneste statul, daca stai in centru Bucurestiului trebuie sa te ierte statul de impozit ca esti sarac?!”

        Ce treaba are una cu alta? Si daca muncesc si ma jecmaneste statul si stau si in centru ma jegmaneste de 2 ori sau cum?

        4. ” NU poti sa faci agricultura ca in UE cu 2 hectare pe cap de om, hai sa fim un pic seriosi. Terenul trebuie comasat si folosit in mari exploatatii agricole”

        O dovada in plus ca n-ai citit ce am scris. TI se pare ca nu exista teren comasat in Romania? Ia verifica sa vezi. Sunt ferme de peste 50.000 de ha, si de 30.000 si de 17000. Si vor mai fi. Astia trebuie sa produca graul, etc

        Dar si aia cu 5 hectare isi pot face locul lor de munca. Si eu iti spun ca ala poate sa castige mai bine decat tine.

        5. „Impozitul pe terenul agricol l-as mari cu 1000%, pt cel lasat necultivat, dar daca terenul ar fi folosit, as intoarce 90% din impozit ca si subventie, plus banii de la UE”

        In primul rand complici procedura care si asa e complicata. Iar subventiile oricum n-ar trebui sa existe si am o senzatia ca vor fi eliminate si in UE. Subventiile sunt tot ASISTENTA SOCIALA.

        6. „Bugetul statului va da bani doar pe proiecte, pe model UE”

        Bugetul statului nu da bani pentru nimic in statul minimalist. PENTRU CA NU ARE DE UNDE. Eu contribuabilul ii dau taxele pentru armata si pentru alea cateva servicii care raman statului. Nu ca sa-i dai altor firme. Ca iar favorizezi coruptia, firmele clientelei politice, etc

        Daca te-ai referit la fonduri europene, de acord. dar ai zis bugetul statului, deci nu cred ca e cazul.

        7. „dar acele taxe, cate vor mai fi, nu cred ca trebuie culese din zona direct productiva, care este si greu de fiscalizat, ci din zona propietatii, unde strangerea BANILOR ESTE FLOARE LA URECHE.
        Firmele dau de lucru la oameni, iar eu le taxez?! Pai fac un lucru rau?!”

        Pai si firmele nu au proprietati?S-au palea nu le impozitezi?

        8. „Daca tu crezi ca UE si Romania in particular va mai putea sa arunce banii firmelor si a celor care muncesc pe tot felul de hotii si ajutoare sociale, pentru voturi, te asigur ca esti foarte optimist.”

        Aici ar trebui sa ma enervez. Daca n-ai citit ce am scris, nu inteleg de ce te-ai mai obosit sa raspunzi. Arata-mi o singura proprozie in care sa fi sustinut asistenta sociala.

        9. „Cine vrea si poate, cine nu…ei bine munca nu mai este obligatorie de foarte multi ani, iar moartea DE FOAME ESTE O OPTIUNE.”

        Exact asta am spus si eu. Dar ce nu intelegi tu, e ca ai tendinta sa faci tu (in pielea statul probabil) reguli pentru altii. Adica exact cauza din care am ajuns aici.

        Are omu un teren proprietate privata. NU-i dai ajutor social, nu-i dai pensie, nu-i dai somaj, nu-i dai asistenta medicala. Practic nu ai cheltuieli cu el. De aici incolo, e treaba lui ce face cu terenul. Ca-l munceste, ca-l vinde, e treaba lui. Daca vrea sa moara de foame, iar e treaba lui. Dar nu vi tu sa-i mai cocosezi cu taxe, ca vezi doamne sa se apuce munca.

        Mai intai sa fie taxele si impozitele decente si abia apoi impui plata lor.

        • 🙂 Cateodata mi se intampla ca in raspunsul adresat cuiva, sa mai ating si alte teme. Ti-am citi comentariul. Eu nu cred ca putem trece la o economie din care statul sa se retraga, fiscal vorbind, intr-un an si desi imi place nu cred ca putem ajunge la impozitele minime sugerate de tine nu cred in asta. Economic ar fi perfect, dar perfectiune nu prea exista. Eu as muta centrul de greutate al sistemului fiscal de pe munca, pe propietate.
          Credinta mea este ca taxand propietate il obligi pe propietar sa-i gaseasca „de lucru”. Nu este foarte moral sa taxezi ceea ce omul a agonisti cu bani impozitati deja, dar viata nu este oricum dreapta si ceva tot trebuie sa taxezi.
          Comasarea terenului este incipinta. Nu avem nici macar un milion de hectare in ferme mari si moderne. Majoritatea terenului este inca foarte fragmentat si neeficient economic.
          Prin „speculatie” in domeniul imobiliar eu nu inteleg un lucru rau, speculatia este piata libera, doar ca se castiga enorm si nu se plateste mai nimic. daca un ap de 2 cam ar avea un impozit in centrul oarsului de 1000 de euro pe an, foarte simplu, il vinzi si te muti. Nu ma deranjeaza speculantii, ei invart banii prin ecomomie, gasesc oportunitati si o fac pe riscul lor, basca ca sunt foarte necesari, asigura lichiditate pietei. Ma enerveaza insa impozitul platit de un angajat, fata de impozitul pe o propietate de zeci de mii de euro.
          Si sub nici om forma nu as fi de acord sa nu taxez terenul agricol, atat timp cat un muncitor plateste impozit pe salariu…

          • ” Nu este foarte moral sa taxezi ceea ce omul a agonisti cu bani impozitati deja, dar viata nu este oricum dreapta si ceva tot trebuie sa taxezi.”

            Asta e argument?

            „doar ca se castiga enorm si nu se plateste mai nimic”

            Si ce daca se castiga enorm? Se plateste atat cat plateste toata lumea.

            „daca un ap de 2 cam ar avea un impozit in centrul oarsului de 1000 de euro pe an, foarte simplu, il vinzi si te muti.”

            Da de sa aiba 1000 euro pe an (ma rog pot fi 500, nu ma leg de suma, ma leg de principiu)? Nu inteleg justificarea. Ca e in centru sau cum?

            Uite un caz particular. Un prieten al meu are un apartament mostenit de la parinti cu 5 camere pe la Universitate. Acolo locuieste el. Culmea e ca asta chiar vrea sa-l vanda si nu gaseste cui. Sa-l dea gratis, doar ca sa scape de de mia ta de euro impozit? AA e nedreapta viata, dar asta e, trebuie sa ardem pe cineva ca sa traiasca cine? Statul? Bugetarii?

            „Ma enerveaza insa impozitul platit de un angajat, fata de impozitul pe o propietate de zeci de mii de euro”

            Impozitul trebuie stabilit pe metru patrat, nu pe valoarea din piata. Daca scade valoarea de la 200.000 la 80.000 de exemplu, ce justificare mai ai?

            „Si sub nici om forma nu as fi de acord sa nu taxez terenul agricol, atat timp cat un muncitor plateste impozit pe salariu…”

            Ce legatura au cele 2 aspecte? Salariatul isi plateste impozitul pe apartament, taranul impozitul pe pamant.

            Impozitul pe venit e altceva. Ca e prea mare..de acord. CA taranul n-ar trebui sa primeasca ajutor social..De acord am mai scris deja. Dar sa le amesteci pastea 2 e…..ma abtin de la calificative.

            Impozitul pe proprietate trebuie sa fie acelasi pentru toata lumea. de preferinta mic, ca toate taxele si impozitele de altfel.

            „Eu nu cred ca putem trece la o economie din care statul sa se retraga, fiscal vorbind, intr-un an si desi imi place”

            In 2 ani se poate. Ar fi grav din puct de vedere social, dar se poate. Problema e, ca daca n-o facem, murim sigur.

            „Comasarea terenului este incipinta. Nu avem nici macar un milion de hectare in ferme mari si moderne. Majoritatea terenului este inca foarte fragmentat si neeficient economic.”

            Mai omule nu intelegi ca cine vrea sa-l cumpere sau sa-l vanda, poate s-o faca si acum? Nu e nevoie sa-l fortezi tu cu impozitul de 500%? Crezi ca s-a dus cineva la badea Gheorghe sa-i ofere 2000 de roni pe un hectar cat are (adica un pret de cacat raportat la UE) si nu a vrut el sa-l vanda? Ca daca nu vroia nu erau nici fermele alea cate sunt.

            Ia sa vezi tu la anu, daca vin aia de afara, cum o sa se vanda terenu. Repet.. fara sa te bagi tu cu impozitul.

            Si dupa ce cumpara fermierul ala fabulos al tau, care e pfa sau firma, ce dracu o fi, care plateste taxe si impozite, si salarii, si face locuri de munca..si…si….la el cum ramane cu impozitarea proprietatii?

            Si ca sa-ti raspund aici si al doilea:

            ” Agricultura este domeniul, alaturi de comertul cu carburanti, cel mai evazionist din economie”

            Repet…in conditiile actuale, foarte bine ca este asa.

            „iar daca adaugam si populatia de la tara, o mana muncim,, iar 50% se uita in sus sa ploua”

            Daca nu-i dai bani de la buget, e treaba lui ce face. Intro tara nu trebuie sa traiasca toata lumea bine. Doar aia care muncesc.

            „Nu bre aici te contrazic: in anii in care a plouat agricultura a contribuit si ea cu ceva”

            Nu ma contrazici deloc. Am zis ca toata Romania e o gaura neagra si ca In toti ultimii ani in care Romania a avut pib mai bun, s-a datorat recoltei din agricultura. Adica exact in anii la care te referi tu.

            • Bre poate io nu vorbesc romana suficient de clar. Un muncitor traieste din munca lui, un taran din pamantul lui!!!!! Nu amestec absolut nimic. Nu este normal ca muncitorul sa plateasca impozit pe alimentele pe care le cumpara, iar taranul nu, ca el saracu face subzistenta. pamantul la tara este MIJLOC DE PRoductie, nu propietate imobiliara. Normal ca trebuie taxat, daca nu produce nimic. Agricultuira are o alta filosofie fiscla decat industria. Arunca un ochi prin Europa la impozitele de terenuri si active imobiliare. OK, daca il cultivi, iti iau impozit pe venit, iar impozitul pe teren ti-l dau inapoi sub forma de subventie, crede-ma nu este deloc complicat, da daca stai cu el si te uti la Luna…Nu ma gandesc sa pun impozitul pur si simplu, ci dimpotriva sa-l garnisesc cu masuri de stimulare a munci si investiti in infrastructura agricola nationala.
              Dacaa vrei sa aratam adevarata problema in agricultura, aceea este varsta propitarilor, care este foarte inaintata…Asta este imntradevar o problema, dar solutii sunt.
              Daca respectivul taran este batran si nu are nimeni da gand sa-i cumpere/arendeze terenul, asta e, nu-i vina omului, atunci Statul sa preia terenul si sa-i plateasca omului lunar o suma de bani, egala sa zicem cu pensia minim garantata, care oricum se plateste aiurea, iar mai apioi cu suprafete foarte mari si facilitati fiscale statul poate discuta cu mari companii, carora le ofera o suprafata mare, liber juridic vorbind…

              Viata nu e dreapta…da este un argument, pt ca este o legea a naturii: nu suntem totii egali, nu trebuie sa fim drepti, ci doar pragmatici. Este un argument foarte valabil.

              Poate imi spui si mie cat cat din bugetul anului 2008 provenea din tranzactiile imobiliare?! Iti spun eu, mai nimic si in nici un caz nu se platea impozit pe profit, pt ca toate tranzactiile erau facute pe persoana fizica. Legea cu trei ani si TVA s-a dat exact cand a cazut piata. Asadar speculatie, castig, impozite fix zero! Stiu ca am facut si eu la fel…

              Cum adica impozitul pe propietate sa fie la fel pt toata lumea?! Bre comunismul a murit de mult. Prietenul tau ar trebui sa plateasca peste o mie de euro pe an, si lasand la o parte suma nominala, muuuuuult peste un apartament de patru camere in Berceni de exemplu. Cele doua propietati nu sunt nici pe de parte egale ca valore, si atunci de ce impozitul sa fie cam la fel?! Luam de la saraci si dam la bogati?! Ar trebui sa-mi fie mila de el ca nu gaseste saracu’ client?! Il cumpar eu, daca lasa pretul jos, pt ca nu gaseste clienti datorita pretului…Pret care chiar si astazi este cel putin dublu fata de un apartament echivalent din Pantelimon. Eu mi-am cumparat casa pe banii mei, el a primit-o…bravo lui, da nu-i plang de mila. Il da cu 75000 de euro?! Cam atat este un patru camere prin Berceni…

              Revenind la agricultura nu a adus niciodata prea mult. cand am avut crestere economica, ea s-a datorat industriei, exporturilor si constructilor, basca of course, creditele si consumul pe datorie. Agricultura e vai de ea. Terenul s-ar vinde in anumite conditii, dublate de impozitare, adica prin schimbarea fiolsofiei fiscale. banii bagati in pomeni electorale, ar trebui bagati in dezvoltarea infrastructurii industriale: depozite, sisteme de irigatii, etc…

              • „Nu ma gandesc sa pun impozitul pur si simplu, ci dimpotriva sa-l garnisesc cu masuri de stimulare a munci si investiti in infrastructura agricola nationala.”

                Tu (statul) n-ai bani sa treci strada, esti in faliment azi, dar faci investitii in urmatorii 2 ani in infrastructura agriculturii.

                Viata nu e dreapta…da este un argument, pt ca este o legea a naturii: nu suntem totii egali, nu trebuie sa fim drepti, ci doar pragmatici.

                Nu e dreapta raportat la indivizi. Adevarat ca nu suntem toti egali.

                Nu trebuie sa fim drepti? Wtf….pai tu esti comunistul dintre noi 2 George. Adica il calci pala in picioare ca sa se mentina statul tau?

                „Daca respectivul taran este batran si nu are nimeni da gand sa-i cumpere/arendeze terenul, asta e, nu-i vina omului, atunci Statul sa preia terenu”

                „Cum adica impozitul pe propietate sa fie la fel pt toata lumea?! Bre comunismul a murit de mult”

                Tocmai. Dar cred ca tu nu vezi. Exact impozitul trebuie sa fie la fel. Inclusiv pentru aia care au bani multi si proprietati. Mai exact nu iei de la bogati ca sa acoperi gaura lasata de saraci. Nu povestea aia inversa enuntata de tine mai jos.

                „Eu mi-am cumparat casa pe banii mei, el a primit-o…bravo lui, da nu-i plang de mila”

                Ma lasa rece la nivel personal si cazul tau si al lui. Era un exemplu. Sa inteleg ca asta era problema? Ca unul e in berceni si altul la universitate? Tu faci regulile care ti se potrivesc tie?

                „Poate imi spui si mie cat cat din bugetul anului 2008 provenea din tranzactiile imobiliare?! Iti spun eu, mai nimic si in nici un caz nu se platea impozit pe profit, pt ca toate tranzactiile erau facute pe persoana fizica. Legea cu trei ani si TVA s-a dat exact cand a cazut piata. Asadar speculatie, castig, impozite fix zero! Stiu ca am facut si eu la fel…’

                Asta cu specula tot comunista e. Te baga 6 luni la rece.

                M-ai vazut pe mine ca am zis undeva ca se plateste IMPOZIT PE PROFIT la vanzarea de imbobile?

                Stai sa calculezi anual impozitul in functie de fluctuatiile pietei?

                „Revenind la agricultura nu a adus niciodata prea mult. cand am avut crestere economica, ea s-a datorat industriei, exporturilor si constructilor, basca of course, creditele si consumul pe datorie”

                Care industrie ti-a exportat tie asa masiv? Mai produci ceva?

                „Daca respectivul taran este batran si nu are nimeni da gand sa-i cumpere/arendeze terenul, asta e, nu-i vina omului, atunci Statul sa preia terenul …”

                Nu stiu de ce n-ai inceput cu asta, ca stiam o treaba si nu ma mai bagam in discutie.

                1. Sa preia statul. Iar esti comunistul de care ma acuzai pe mine.

                2. Preia statul si administreaza sau vinde la fel de prost cum a facut cu tot ce a avut. Si ramai in aceeasi galeata din care zici ca vrei sa iesi.

                Si cu asta eu am incheiat.

                • Impozit egal la valori diferite?! Statul are merui bani numai ca isi bate joc de ei, tocmai asta este idea articolului. Diferentierea impozitului in functie de valoare bunului impozitat se practica IN TOATA LUMEA, vezi cum e in SUA sau Germania. Cum dracu sa platesti acelasi impozit pe un imobil care valoreaza 300 de mii de euro, cu unul care vlaoreaza 70 de mii?!
                  Bre io economia de acest tip nu am invatat la scoala si nici nu am auzit de ea…
                  Speculatia si speculatorii, sunt termeni folositi in manualele de economie. Speculatia este foarte utila, daca respecta legea. Speculatorul este the good gay, iar asta e capitalism pur sange. Speculatia este mama capitalismului, sa nu platesti impozite este doar hotie.

                  Impozitul imobiliar NU SE calculeaza in functie de pretul pietei dacat in foarte mica masura…Intereaba la primarie.

                  Care industrie?! Pai doar aia s-au miscat in ultimii trei ani. Conform cu statistica: constructile de autovehicule si industria anexa, masini si motoare electrice, etc, le gasesti pe site-ul Institutului, nu stau acum sa le insir, dar sunt uimit ca nu sti, ca din 2009 incoace exporturile industriale au fost singurele care au tinut capul sus…

                  Inca odata…poate ma exprim eu ciudat: DACA terenul NU se poate vinde/arenda si cultiva, doar nu o sa-l las parloaga. Il preiau, il unesc si apoi gasesc investitori. Statul este doar un mediator in vremuri grele. Polonia a facut la fel, Cehia, chiar si SUA in anumite situatii limita, este o metoda pe care o inveti in scoala si in tarile vestice se foloseste la terenurile degradate sau cu probleme de mediu, seceta, etc…

                  Statul….daca citeai cu atentie articolul, poate nu mai aveam dicutia asta. Idea de baza este reforma statului, dar reforma nu inseamna ca Statul lasa economia de izbeliste, ci dimpotriva isi foloseste fondurile pt situatii de criza: face investitii, amenajeaza teritoriul, investeste in mari proiecte de infrastructira agricola, la fel cu face si SUA, Germania, Franta, Suedia….aia sunt comunisti?! Nu, nu sunt, doar ca inteleg economia, iar in Germania prietenul tau ar plati impozit pe aparatamentul mostenit de i-ar sari capacele.

                  Nu ma crezi pe mine, OK, vezi cum e pe la alti…

                  PS Nu stau in Berceni si nu am patru camere.

              • george da-i pace ca nu pricepe nimic economie si eu m-am contrat cu el ( ma refer la adrian ) la un alt articol de aici tot pe economie si am ajuns la concluzia ca am chinuit tastatura degeaba .

      • Si sa nu uit:
        „Agricultura este in acest moment pur si simplu o gaura neagra, social vorbind”

        Totul este o gaura neagra in Romania in momentul de fata din acelsi motiv. MAI PUTIN AGRICULTURA. In toti ultimii ani in care Romania a avut pib mai bun, s-a datorat recoltei din agricultura.

        Ca e loc de mai bine, perfect adevarat.

        • 🙂 Nu bre aici te contrazic: in anii in care a plouat agricultura a contribuit si ea cu ceva. Agricultura este domeniul, alaturi de comertul cu carburanti, cel mai evazionist din economie, iar daca adaugam si populatia de la tara, o mana muncim,, iar 50% se uita in sus sa ploua…Agricultura trage in jos de facto economia in anii secetosi, iar in anii cu ploaie ajuta foarte putin.

  12. flogger
    http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/erste-romania-are-nevoie-de-o-masa-critica-de-ingineri-si-de-povesti-de-succes-dupa-modelul-dacia-10577805

    „pentru a face tranziţia în următorii ani la o dezvoltare economică bazată pe educaţie şi inovaţie.”
    adica o generatie, sau mai mult, asta daca opresti cumva indobitocirea generatiei noastre cu „modele de succes”

    • Interesant ce zice Dusa. Probleme sunt urmatoarele:

      1. Criza dureaza deja cam de 6-7 ani (dupa unii de 8) si toti se pun de acord ca e abia la jumate. Mai pe sleau spus, vor urma minim alti 6-8 ani de criza, poate mai rea, asta daca nu va incepe un razboi caz in care vor urma 20 (razboi, foamete, pana la inceputul reconstructiei).

      2. In acesti 6-8 ani de criza de pana acum, bugetul s-a redus de la 2.4 la 1.0. Greu de crezut ca avand in vedere pct 1 el va ajunge la 2 in doar 3 ani.

      3. Stirea asta suna exact ca stirea de acum cateva zile, ca trebuie reindustrializata Romania. Adica petreci 20 de ani s-o dezindustrializezi, si taman cand e terminat procesul vii si spui hmmm, avem nevoie de o reindustrializare ! :)) Chiar daca s-ar face, ar dura 20 de ani. Vise.

      4. Imi place tonul articolului: „Sperăm ca acum, odată cu creşterea bugetului, să putem obţine rezultate mai bune în ceea ce priveşte înzestrarea cu echipamentele şi tehnica necesare pentru îndeplinirea obiectivelor” adica iti da impresia ca bugetul creste deja, desi a crescut infim si doar pt a plati salariile, in nici un caz pt inzestrare cum da impresia.

      Unde mai pui ca au ajuns de la „a facut demersuri pentru” la „va creste”. Si eu fac demersuri aici pe blog ca fiecare din voi sa-mi dati cate 10 000 de euro, sunteti vreo 40 de utilizatori care comentati in mod regulat. Fac asadar demesuri ca fiecare din voi sa-mi dati 10 000 de euro pana la 1 martie. Dupa calculele mele, la 1 martie voi avea 400 000 de euro :))

      PS: sa nu ma intelegi gresit, nu comentez la adresa ta ci a lucrurilor debitate in articolul respectiv.

    • 🙂 🙂 Si marmotele vor fi antrenate sa piloteze F-16 la mana a patra…

  13. Klaus Iohannis e pe felie in PNL 🙂

    Einige deutsche Panzer Mister? 🙂

  14. EEEI,OAMENI BUNI,HAI SA VA ARAT EU UNDE-I PROBLEMA,CACI VOI CITA UN CLASIC IN VIATZA :

    PROFESIUNEA MEA, SICTIRUL
    JULIUS CONSTANTINESCU

    Functionarele de la ghisee sunt acre. Lucreaza cu publicul, care pune intrebari tampite. Sunt niste martire, termina programul cu nervii zdrente.

    Functionarul de birou e si el nemultumit. Ori n-are aer conditionat, ori il trage curentul. Prea mult de munca si prea multa rutina. N-are nici un chef de lucru. Daca ar face altceva, ar fi altfel.

    Muncitorul sta la umbra. Nu se poate lucra pe caldura asta. Spre seara, cand caldura se mai ostoieste, e prea obosit. In plus, a si baut cinci beri.

    Pe distribuitor il deranjeaza traficul. E imposibil sa alergi prin oras, la cum se circula. Daca i-au dat de la firma un Matiz, ar fi lucrat mai bine pe Renault. Daca i-au dat o Skoda Octavia, ar fi preferat un Tico.

    Ziaristul face prea mult teren pentru salariul pe care-l ia. La banii astia, ar trebui sa scrie un text venit pe o agentie de presa, sa stea vreo doua ore pe messenger si s-o intinda acasa.

    Economistul castiga mai mult, dar nu merita. La cat lucreaza, ar trebui sa-si permita o vacanta la Monte Carlo, o cabanuta la Bran si un BMW.

    Taximetristul merge degeaba. Ca sa-i renteze, ar trebui sa aiba 30.000 de lei pe kilometru. Din nefericire, clientii sunt de proasta calitate, n-ar plati atat.

    Profesorul e scarbit de sistemul de invatamant. Salariul e mic si copiii sunt prosti. In plus, sunt si mai bine imbracati ca el. Sa le ia ta-su meditator.

    Politistul lucreaza cu toate scursorile. Or, politistul e un tip finut, educat. Il deranjeaza.
    Ofiterul de armata stie ca un coleg de-al lui din NATO castiga mii de euro pe luna. Stresul in armata e mare.

    Probabil ca, in Romania, nici macar presedintele nu e multumit de slujba sa. In fond, in loc sa fie pesedinte intr-o tara puternica, conduce un popor de rahat.

    O AVEA DREPTATE?

  15. George GMT: „Solutia este insa, ca de obicei, foarte simpla: restructurare masiva tot ce inseamna stat, privatizarea comapaniilor de stat, industrie, productie interna, competitivitate economica si cresterea veniturilor DOAR prin cresterea competitivitati economice! Si bineinteles asanarea tumorii canceroase denumita: sectorul bugetar!”

    Bre, cum sa fie simpla solutia?

    1. Restructurare stat = someri + capital pentru retehnologizare
    2. Privatizarea companiilor de stat = usor de facut pentru cele pe profit. pietrele de moara vor fi „privatizate” daca se pot scoate bani din fierul vechi, din terenuri si cladiri
    3. Competitivitate economica = productivitate si/sau pret competitiv
    4. Productivitate = retehnologizare + forta de munca calificata
    5. Pret competitiv = disponibilitatea materiilor prime ieftine (resurse naturale) si forta de munca ieftina

    1, 4 = capital
    2 = distrugere sectoare strategice, aruncare la gunoi a ceea ce s-a cosntruit in trecut cu sacrificii
    5 = resursele naturale le-am instrainat.

    Ramanem cu singurul atu – forta de munca ieftina. Dar de acest beneficiaza si economiile europene, exista libertatea de circulatie a fortei de munca.

    Suntem 6 feet under. Optimistii sa ia o pauza.

  16. Check this: http://tinyurl.com/bblff4e

    Merita urmarit videoul.

    Am doar doua maini si nu pot sa-i aplaud pe cat de mult o merita!

  17. M.C-Daca era Barosso in locul lui Verheugen il aplaudau(deh,era comisarul european „bun” care l-a sustinut pe masaverde),grav este ca romanii incep sa creada ca accesul in UE este un lucru rau,cand,de fapt,lucrul rau este ca am acces in genunchi si acceptam tot felul de bazaconii pe care,Polonia de ex,nu le accepta.Sa ma omori si tot nu inteleg de ce ar trebui sa privatizam CFR marfa sau Hidroelectrica!!! Nu e mai simplu sa le rentabilizam?!?,ceea ce ar putea fi facut foarte usor prin decapusarea lor.Companiile de stat se afunda ion datorii nu pt. ca nu au potential pe aceasta piata ci pt. ca sunt devalizate,parazitate de tot felul de indivizi cu complicitatea politicienilor.

    • :Sa ma omori si tot nu inteleg de ce ar trebui sa privatizam CFR marfa sau Hidroelectrica!!! ”

      Sa ma omori si tot nu inteleg de ce CFR si Compania nationala de electricitate au fost sparte in mai multe entitati. Era nevoie de mai multe seturi de directori si secretare?

      • Exact!! Se fac impartiri clientelei politice!Nu sunt economist dar inteleg niste lucruri simple,cum naiba devine o companie profitabila in mana unui privat iar in mana statului se afunda in datorii? Privatul nu imparte contracte paguboase unor terti,simplu! Sa luam de ex CFR Marfa,la mijlocul anilor 2000 s-au instrainat pur si simplu sute de locomotive si vagoane unei companii private(GFR),aceasta a acaparat cam 30% din piata si merge cu un profit excelent,in timp ce la cfr se fac achizitii cu sute de lei pt un surub!!….astfel de exemple sunt cu miile,eu unul am ajuns la disperare desi,la nivel personal,nu sunt un roman care se zbate in saracie dar sunt uluit,scarbit,exasperat de ceea ce se intampla pt ca imi pasa de tara asta…nu inteleg cum putem fi jefuiti in halul asta,asta nu e politica e JAF NATIONAL de proportii epice…suntem pur si simplu dezmembrati ca tara si economie viabila,suntem distrusi bucata cu bucata ca natiune,intelegerea e clara,politicienii locali se imbogatesc la nivel personal iar Romania este neutralizata economic de factorii externi ce au de profitat de pe urma acestui fapt.

  18. Acum,referitor la acest articol,nu cred ca aparatul de stat este supradimensionat,ci distributia angajatilor este gresita,avem pe plus tot felul de functionarasi in timp ce ducem lipsa de personal in sitemul medical,in invatamant si politie.Problemele ce trebuiesc rezolvate sunt evaziunea fiscala si rentabilizarea companiilor de stat (rezolvarea lor ar duce la dublarea bugetului in opinia mea)iar aceste probleme ar fi usor de rezolvat daca exista vointa politica pt ca ele exista din cauza complicitatii politicienilor,proble este ca NU existaacesta vointa,”o mana spala pe alta” de 23 de ani incoace…ne scufundam si,cu tot circul politicianist pe care il vedem la tv (sanchi,lupta ei pt binele poporului,partidele de azi repr doar niste grupuri de interese care lupta pt ciolan) vom continua sa ne scufundam…suntem condusi de oameni rau intentionati,pe alocuri prosti si nu avem sanse sa ne tarm din mocirla unde suntem tinuti si cu complicitatea mai marilor UE(o economie puternica cu adevarat in Romania nu convine nimanui)

  19. O zi obisnuita…

    1980

    5:00 Scularea.
    5:05 Aprind focul și pun apa la încălzit.
    5:30 Apa s-a încălzit ușor
    5:35 Adulmec parizerul și mă hotărăsc să fiu nesăbuit : îmi tai patru felii
    5:40 Pâinea e cam veche, de ieri seara, se sfărâmă. Totuși reușesc să tai două felii.
    5:41 Pun în apă un pliculeț de ceai chinezesc. Îl folosesc abia a doua oară, așa că o să iasă un ceai tare.
    5:42 Îndulcesc ceaiul cu o bomboană cu miere (că zahărul pe cartelă îl iau abia vineri). Bomboana nu e dulce, e amară.
    5:45 Clefăi pâinea cu parizer și mă ajut cu câteva înghițituri de ceai. Parizerul n-are usturoi ! Fumez un Carpați fără.
    5: 55 Îi înjur pe Ceaușescu și Dăscălescu și plec la serviciu.

    1993

    6:00 Scularea.
    6:05 Aprind focul și pun apa la încălzit.
    6:15 Cafeaua e gata. Cafea bună, adusă de cineva din Turcia. Totuși, parcă ar avea un pic de gust de mucegai.
    6:20 Îmi pregătesc paharul cu suc de kiwi de la dozator.
    6:40 Am luat o pâine turcească, o nebunie. Am și un pliculeț cumpărat de la o unguroaică, ceva pe care scrie ”Baromfihussal” și e pozată o pisică care se linge pe bot. E o conservă bună, zemoasă, cu bucățele mici de un fel de carne, dar cam fadă. Pun sare, muștar și un pic de piper măcinat. E o nebunie. Dacă mai întâlnesc unguroaica, mai cumpăr.
    6:50 Mă răsfăț cu o ciocolată mică adusă de un prieten tocmai din Franța. Scrie pe ea ”Gratuit. A ne pas revendre”. E o marcă bună asta !
    6:55 Fumez un Double Horses Black. Faine țigări chinezești. Pe vremea Împușcatului făceai rost doar la negru. Acu se găsesc la liber.
    7: 05 Îi înjur pe Iliescu și Văcăroiu și plec la serviciu
    PS Tocmai a apărut bancnota de 1000 de lei, poate fac și eu rost de una la leafă!

    1997

    6:30 Scularea.
    6:35 Aprind focul și pun apa la încălzit.
    6:40 Beau un pliculeț de ness, care are și un compartiment pentru zahăr. Pun și o cutiuță de lapte condensat.
    6:50 Mănânc niște pâine la tavă feliată. Unt Brennac, telemea de la țărani, plus parizer cu măsline din Grecia. Scumpe toate, dar merită să mănânci, așa, internațional.
    7:15 În final, niște biscuiți din Siria. Au cacao.
    7:25 Fumez un Monte Carlo . Le-am cumpărat că dau premii. Dar n-am avut noroc până acum.
    7: 35 Îi înjur pe Constantinescu și Ciorbea și plec la serviciu.
    PS Mă simt european mergând cu DAF-ul la serviciu.

    2001

    7:30 Scularea..
    7:35 Aprind focul și pun apa la încălzit.
    7:40 Beau doar Jacobs Kronung, fără cofeină. Cu un sfert de linguriță de zahăr brun.
    7:50 Musli cu lapte de capră (am pe cineva care-mi procură de la țară).
    8:05 Pâine neagră cu tărâțe, un pic de unt gras fără sare și miere de pădure.. Am citit în revista AS că așa e mai sănătos.
    8:20 Fumez un Kent.
    8:25 Îi înjur pe Iliescu și Năstase și plec la serviciu.
    PS Azi iau taxiul, cunosc un șofer și nu-mi ia mult, că nu pune aparatul

    2005

    8:30 Scularea.
    8:35 Caut telecomanda și dau drumul la plasmă.
    8:40 Scot cuburile de gheață din combina frigorifică și le pun la topit în cuptorul cu microunde.
    8:45 Între timp, scot pâinițele din automatul de făcut pâine, iau portocalele și merele și le pun în storcătorul de fructe.
    8:50 Apa rezultată din cuburile topite o pun în expressorul de cafea (fac așa pentru că am citit că la -20 de grade Celsius cât am în congelator, nu rezistă nicio bacterie, chiar dacă eu cumpăr doar apă plată pură de Evian).
    9:00 Pâinica o introduc în cuptorul cu microunde și o las cât să fie crocantă, după care pun cașcaval feliat, jambon afumat și două fileuri de anșoa. Las până se topește cașcavalul, scot și adaug două picături de suc de lămâie.
    9:20 Sucul de fructe îl beau cu frișcă și o idee de dulceață de coacăze..
    9:30 Fumez o Sobranje Black.
    9:45 Îi înjur pe Băsescu și Tăriceanu și plec la serviciu.
    PS Azi mi-e lene să-mi iau Touaregul. Am comandat o limuzină. Nu contează prețul, mai am bani din împrumutul pentru nevoi personale.

    2009

    10:00 Scularea.
    10:01 Se activează sistemul de control automatizat al locuinței. Mă învăluie o muzică relaxantă.
    10:15 Mi-am terminat toaleta, mi-am făcut dușul și mă așteaptă un halat de mătase, tandru și proaspăt ca pielea unei fete de 18 ani.
    10:20 Scot de la imprimantă printurile ultimelor știri. Arunc un ochi distrat pe ele. Politica de azi e neserioasă.
    10:30 Sună la ușă băiatul de la brutăria-patiserie de la parterul blocului. Îmi aduce două chifle (mari) din pâine integrală cu semințe și chimen și un croissant cu gem de caise și șampanie.
    10:40 Chiflele le mănânc cu unt, un strat subțire de muștar de Dijon cu miere și semințe de muștar întregi, file de saumon fumee, trei capere, o măslină Jumbo fără sare și patru roșii cherry tăiate pe jumătate. Beau un suc proaspăt din stafide roz de Peru , cu nițică scorțișoară și câțiva stropi de lămâie.
    11.00 La cafea și croissant adaug și un păhărel de Hennessy, pentru circulație mai bună.
    11:30 Aștept fata să-mi facă masajul de împrospătare.
    12:25 Îi înjur pe Băsescu și Boc și nu mai plec la serviciu, că am ieșit la pensie cu ultimul salariu.
    PS Îi înjur din principiu și fumez în draci !

    2012

    8:00 Scularea.
    8:05 Au scumpit astia gazul deci : Nu aprind focul.
    8:30 Apa s-a încălzit ușor la soare
    8:35 Adulmec parizerul și mă hotărăsc să fiu nesăbuit : îmi tai patru felii
    8:40 Pâinea e cam veche, de ieri seara, se sfărâmă. Totuși reușesc să tai două felii.
    8:41 Pun în apă un pliculeț de ceai cu continut dubios. Pe cutie scrie ceva cum ca este de slabit
    8:42 Îndulcesc ceaiul cu o bomboană cu miere de la Ikea (sunt moca la sectiunea servicii clienti). Bomboana nu e dulce, e amară.
    8:45 Clefăi pâinea cu parizer și mă ajut cu câteva înghițituri de ceai. Parizerul n-are usturoi ! Vreau sa fumez o tigara dar m-am lasat ca s-au scumpit.
    9:00 Ascult stirile la radio : scumpesc astia creditele si ne scad iarasi pensiile
    9:25 Îi înjur pe Băsescu și Ponta si ma duc la banca sa semnez o reesalonare cu o dobanda mai mare ca mica cica s-a terminat, nu mai au.

    • textul e genial dar din pacate doar pana la 2012. Descrierea e perfecta, insa la 2012 ne-am intors in momentul 1980 si asta e foarte nerealistic… Ideea e ca romanii o duc bine la nivel mondial, infinit mai bine fata de ei insisi acum 30 de ani, insa se plang cel putin la fel de mult, parca mai mult…

  20. Trebuie sa ne bucuram si de ce avem si sa nu ne mai plangem atata … Cate tari din lumea asta nu ar vrea sa fie in locul nostru ( Aici ma refer la Africa , Asia…. )
    Chiar daca eu sunt genul de om care crede ca intot deauna se poate mai bine… 🙂

  21. Dar sa nu uitam ca intotdeauna se poate si mai rau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *