Expediția damnaților

Înainte de a începe

Un comentariu al lui MihaiS (reprodus mai jos) mi-a amintit de traducerea pe care am făcut-o acum 3 ani, publicată pe blog pe 15 martie 2019. Se pare că in aproape 120 de ani esența spiritului rus s-a păstrat neatinsă, deși a avut căteva zvâcniri.

Ce zic niste baieti de la ei (dupa dezastru, nu inainte, deci e cu ???) e ca treburile au inceput sa se strice dupa 2012, iar toate ideile cu reorganizarea pana sa inceapa razboiul au facut mai mult rau. Gen multi care stiau ceva meserie au plecat, iar intratul in academii era in buna parte pe baza de spaga.

Cica prin 2008 trebile erau parfum prin comparatie.Amu,era evident pt oricine ca astia nu se stiu lega la sirete,nu era nici o nevoie de insider-i.

Problema nu e pifani, care asa prosti, luati din sarakie vai de ei, tot manifesta evident ceva rezistenta si stoicism. Problema e ca intregul corp ofiteresc trebuie concediat si luat de 0. Aia care raman au de raspuns la 2 intrebari: ce misiuni de lupta ai condus si cat sange ai varsat ca sa ajungi de aici pana in satul vecin? Nu raspunzi corect,la spalat pe jos pe strada cu tine…

E clar ca orice comandant superior la ei e vinovat de indolenta si furaciune ce au degenerat in crima, pt ca idiotii puteau cel putin sa refuze sa atace. Puteau sa se scuze, sa zica ce vrajeala cu iz de ratiune militara voiau pt a convinge politicul sa nu invadeze Ucraina. Ca doar nu ar fi zis ca trupele sunt facute gramada dupa ce ani de zile au zis ca sunt zmei.

Iar daca aia de sus au crezut toate vrajelile,inseamna ca sunt idioti totali,lucru ce iar ii califica doar pt matura.

Una peste alta, Vova ar fi perfect indreptatit sa ii impuste pe toti, de la cdt de btn pana la Gerasimov si Shoigu. Mai ales pe astia 2.

Evident, cretinii de la ei or sa impuste pe oricine doar pe vinovati nu, incercand sa mai puna o data batista pe tambal.

Ca trupele sunt nepregatite e una. Sa faci in calitate de cdt al unei asa actiuni un plan atat de retardat e cel mai impardonabil lucru imaginabil.

Nimeni pe lumea asta nu poate prevedea ca inamicul e atat de idiot incat nu poate desena niste sageti corecte pe harta. Si pare contraintuitiv, dar nu faptul ca tehnica rusa e cu defecte sau pifanii nu stiu sa traga a fost cel mai important aspect, ci faptul ca planul de operatii e cel mai cretin plan ce a fost vreodata pus pe harta.

Lucru in directa legatura cu nivelul de imbecilitate total de neprevazut chiar pt niste unii numiti politic si pusi acolo ca sa fure pt ei si pt sefii ce i-au pus.

Un nivel de idiotenie incat nici macar sa ii puna pe niste pustani de la ei sa faca un plan, atunci cand s-a pus problema la modul serios. Gen, ”ia ba capitane teza asta la examenul de grad, astea sunt fortele, astea sunt inamicul, invadeaza Ucraina.” ”Da,dar stiti, eu trebuie sa studiez cateva nitele mai jos” – ”Nu conteaza ba, fa un plan dupa ce am zis io si taci din gura”.

Un nivel de idiotenie care frizeaza absenta spiritului de conservare pt propria fiinta. Ca la altii stim ca nu se gandesc, nu e specific rusesc.

Nici macar nu poti lua in calcul pe viitor un asa inamic idiot. Ar fi echivalent cu a presupune ca inamicul sta tinta ca in filmele de cat B. Nu te poti pregati pe asa baza, pt ca nu te pregatesti de fapt. Doar declari antefactum ca inamicul e cretin, bifezi activitatea si te duci la culcare. Nimeni nu are nevoie de o asa armata, mai bine o desfiintezi o improvizezi daca totusi te ataca cineva pe bune.

Mai jos textul origininal, republicat azi 22 august 2022.
  


Traducere (și adaptare) a unui articol apărut pe un site dedicat istoriei orașului Hull, UK. Încheierea aparține traducătorului.

Introducere

Ca urmare a acțiunilor ambelor puteri de extindere a imperiilor în Manciuria și Coreea, Japonia a început ostilitățile cu un atac surpriză asupra bazei navale ruse de la Port Arthur (astăzi în China) la data de 8 februarie 1904. În acest atac două cuirasate și un crucișător au fost scufundate. În august, o încercare a rușilor de a sparge blocada s-a soldat cu o a doua înfrângere în Bătălia din Marea Galbenă. Navele ruse care au supraviețuit erau acum în Port Arthur, Vladivostok sau în alte porturi unde căutaseră refugiu.

Ca urmare a înfrângerii Flotei Ruse din Estul Îndepărtat, țarul Nicolae al II-lea a autorizat o propunere fantezistă făcută de guvern. 45 de nave din Flota Baltică urmau să navigheze 18000 de mile în jurul lumii – plecând de la bazele din nordul Europei – să înfrângă flota japoneză și să elibereze Port Arthur, punând astfel capăt războiului deoarece Japonia se baza pe marină pentru aprovizionarea trupelor aflate pe uscat.

A urmat o călătorie epică. Aceasta ar fi extrem de comică dacă pe durata ei nu și-ar fi pierdut viața 4000 de marinari ruși. Chiar de la început expediția era sortită eșecului, însă nimeni nu a pus la îndoială nebunia planului.
  

Flota rusă – o forță

În 1904 Rusia era o țară înapoiată. Din punct de vedere geografic era cea mai mare țară, țarul având un imperiu care se întindea din estul Europei până în Asia, cu un număr mare de naționalități. Pe hârtie, Rusia era o putere militară; în realitate armata sa era slab echipata și antrenată. Ca putere navală era de fapt de mâna a doua, în ciuda creșterii flotei militare pentru a fi un rival al celorlalte puteri europene. Capacitatea Rusiei era supraestimată de celelalte țări.

Datorită geografiei, activitatea navală a Rusiei se desfășura în trei zone – Estul Îndepărtat, Marea Baltică și Marea Neagră. Activitățile din Marea Neagră erau restricționate de tratate internaționale, acestea împiedicând ambițiile navale ruse. Doar în această zonă Rusia avea porturi care îi ofereau acces la mări navigabile tot timpul anului însă numărul și mărimea navelor din acea zonă erau limitate, rezultând astfel o limitare a activităților flotei. Deci orice navă care ar fi putut fi trimisă în sprijinul Flotei de Est trebuia transferată din Marea Baltică la celălalt capăt al lumii.

Sarcina Flotei Baltice de a naviga 18000 de mile era îngreunată de probleme logistice – navele aveau nevoie de reaprovizionare și realimentare pe parcursul voiajului. Spre deosebire de Royal Navy, flota rusă nu avea baze pe glob iar tratatele internaționale îi împiedicau să folosească porturile altor țări prietene – Franța de exemplu. A fost întocmit astfel și un plan de realimentare a flotei – au fost navlosite de la linia germană Hamburg-Amerika cargouri care urmau să se ocupe de aceste aspecte logistice.

Flota Baltică ar fi putut fi o forță. În 1904 puterile maritime erau Franța, Marea Britanie și Germania. Statele Unite începuseră și ele o perioadă de expansiune după anii în care flota sa era destinată pazei de coastă. Italia avea o flotă mică dar avansată din punct de vedere al tehnologiei, proiectanții italieni fiind considerați foarte buni. Puterea navală care apărea în acea perioadă era Japonia, care avea marinari antrenați de britanici. Marina rusă avea însă unele probleme.

Înainte de lansarea HMS Dreadnought – care a dus la standardizarea proiectelor pentru cuirasate – navele erau un amestec bizar de experimente în proiectare, cele mai multe dintre ele nefiind supuse testului suprem – o bătălie navală. De obicei navele aveau inovațiile instalate pe suprastructură, aceasta fiind mai grea (engl orig top heavy), aceasta ducând la instabilitatea lor. Flota franceză a fost victima acestei perioade de experimentare, câteva nave fiind pierdute prin răsturnare și scufundare în urma greșelilor de proiectare.

Flota baltică avea probleme similare, unele din cuirasatele sale având chiar și cu 1500 de tone mai mult decât ar fi trebuit. În practică aceasta însemna că armamentul secundar nu putea fi utilizat. Altă consecință era că și partea blindată a corpului navei era sub linia de plutire (engl orig water line) și nu oferea nici o protecție în luptă. Mărturie a acestor defecte de proiectare stă nava Oriol care s-a scufundat în timp ce era la ancoră în portul Kronstadt și a trebuit să fie ranfluată.
  

Marinarii ruși

Ca și când problemele logistice și de proiectare nu erau suficiente, amiralul Rojestvenski – nefericitul care a primit comanda expediției – avea o a treia problemă: calitatea echipajelor.

Majoritatea celor din echipaje erau la origine țărani needucați și nu proveneau din zonele de coastă ale Rusiei, în consecință neavând nici un fel de experiență de nautică. Flota Baltică petrecea perioade lungi de timp inactivă deoarece porturile nordice ale Rusiei erau înghețate chiar și pentru patru luni. Rezultatul evident era timpul limitat pentru pregătirea marinarilor.

Starea era atât de deplorabilă încât un ofițer al navei Kniaz Suvoroff a spus despre tunari că o jumătate trebuie sa fie pregătită învățând totul pentru că nu știu nimic iar cealaltă jumătate trebuia și ea să învețe totul pentru că dacă își amintesc ceva, atunci ceea ce își amintesc este depășit. Pentru a complica problema, se va afla mai târziu ca unii dintre membrii echipajelor erau și parte a unor grupuri revoluționare care vor încerca să pună la cale răzvrătiri ale echipajelor.

În plus, Rojestvenski nu era mulțumit nici de ofițeri. Despre adjunctul său care avea obezitate – contraamiralul Folkersham – spunea că este un sac de bălegar iar despre contraamiralul Enkvist că este un mare spațiu gol.
  

Începutul călătoriei

Dificultățile cu care se confruntau forțele navale ruse au fost depășite și pe 16 octombrie 1904 flota (redenumită A Doua Flotă a Pacificului) a început călătoria sa epică din Libau (în Letonia astăzi). Tonul expediției a fost dat de nava amiral care a eșuat și de unul din crucișătoarele de escortă care și-a pierdut ancora. În timp ce flota aștepta ranfluarea navei amiral și găsirea ancorei rătăcite, un distrugător a lovit din greșeală cuirasatul Oslyaba și a trebuit să se întoarcă la Reval (Talin, în Estonia astăzi) pentru reparații.
  

Danemarca

Problemele inițiale fiind depășite, flota a navigat prin strâmtoarea care separă Danemarca de Suedia. S-a instalat o stare de isterie în urma primirii unor rapoarte care anunțau că vedete torpiloare japoneze se aflau în apropierea coastelor Danemarcei. Nimeni nu și-a pus întrebarea cum au putut ajunge navele japoneze într-un timp atât de scurt de la o distanță de 18000 de mile.

Starea de isterie a fost alimentată apoi de zvonurile care vorbeau despre câmpurile de mine japoneze – aflate în aceeași zonă – și de faptul că au fost văzute submarine japoneze. Întreaga flotă a fost cuprinsă de o stare de isterie globală. Pentru a opri acest fenomen, Rojestvenski a ordonat ca nici unui vas, de nici un fel, să nu i se permită să intre în convoi.

Când o navă cu doi pescari s-a apropiat pentru a aduce mesaje diplomatice, rușii au deschis focul. Standardul la care erau pregătite echipajele navelor care participau la expediție a făcut ca cei doi pescari să nu fie răniți. Ironic, unul dintre mesaje era din partea țarului Nicolae și îl anunța că a fost promovat.

Pentru a completa tabloul, nava tehnică (engl orig service ship) Kamceatka a semnalizat că este atacată de vedete torpiloare. Întrebată câte sunt, răspunsul a fost opt, din toate direcțiile. Evident, a fost o alarmă falsă. Însă căpitanul și echipajul acestei nave vor mai provoca și alte incidente.
  

‘Bătălia’ de la Dogger Bank

Supraviețuind atacurilor vedetelor torpiloare și submarinelor japoneze fantomă și evitând minele dintr-un câmp de mine inexistent, a Doua Flotă a Pacificului a navigat în Marea Nordului, unde rușii au observat flota de nave de pescuit din Hull, pescuind la Dogger Bank. Navele de pescuit au fost identificate ca fiind – bineînțeles – vedete torpiloare și flota a deschis focul, un incident care a fost aproape de a porni un război între Marea Britanie și Rusia.

În infernul care a urmat, câteva nave rusești au semnalizat că au fost lovite de torpile. Pe cuirasatul Borodino unii membri ai echipajului și-au pus centurile de salvare și s-au întins pe punte în timp ce alții alergau pe punte agitând săbii de abordare și strigând că au fost abordați de japonezi. Evident, aceasta a crescut nivelul de panică al flotei.

Cuirasatele au continuat să tragă, avariind patru traulere britanice și scufundând unul. În schimbul de focuri cu flota japoneză au fost avariate două crucișătoare (Aurora și Donskoi) în urma focurilor trase de șapte cuirasate rusești aflate într-o poziția mai avansată în convoi.

Dimineața a reprezentat finalul unei nopți de nebunie cauzată de isteria în masă a rușilor. Din fericire pentru navele britanice și pentru cele două crucișătoare avariate, echipajele erau atât de prost pregătite încât pagubele au fost minime. Doar ca exemplu: cuirasatul Oroyol a tras peste 500 de proiectile fără a lovi nimic.

Guvernul rus și-a cerut scuze, însă opinia publică și ziarele cereau un răspuns al Marii Britanii. 28 de nave au primit ordinul să crească presiunea în cazane și să se pregătească de acțiune, în timp ce câteva crucișătoare urmăreau de la distanță flota rusă în timp ce aceasta traversa Golful Biscaya și naviga spre sud, către coasta portugheză.

În apropiere de Vigo lui Rojestvenski i s-a ordonat să lase la țărm ofițerii responsabili pentru atacul traulerelor britanice. El însă s-a folosit de incidentul diplomatic pentru a scăpa de căpitanul Klado, unul din cei mai aprigi critici ai săi.

Lui Klado i s-a ordonat să revină la St. Petersburg pentru a organiza întăririle pentru flotă. Klado va folosi această situație ca oportunitate pentru a se răzbuna pe Rojestvenski, adunând vase vechi, depășite, care fuseseră numite de amiral vechi copăi, această flotă fiind numită în glumă gruparea care se scufundă singură.
  

Flota ajunge în Africa

Flota principală s-a apropiat de Tanger, după ce a pierdut contactul cu Kamceatka timp de câteva zile. Aceasta însă s-a alăturat flotei, raportând că a tras 300 de proiectile în lupte cu nave japoneze – de fapt o navă comercială suedeză, un trauler german și o goeletă (engl orig schooner) franceză. Pe lângă tot ce s-a întâmplat până acum, una din nave a rupt cu ancora cablul telegrafic subacvatic al orașului, comunicațiile cu Europa fiind întrerupte timp de patru zile.

Faza următoare era întâlnirea la Dakar cu zece nave germane de aprovizionare. După contact, flota s-a aprovizionat cu cantități duble de cărbune. Fără spații de stocare disponibile, cărbunele a fost lăsat pe punți iar praful de cărbune s-a împrăștiat pe nave. Acest praf, în combinație cu vaporii de apă din atmosfera ecuatorială umedă, a dus la moartea unor membri ai echipajelor care au avut probleme respiratorii după ce au inspirat aerul cu praf de cărbune.

După ce a păstrat liniștea câteva zile, Kamceatka a stârnit panică în flotă când a trimis un semnal greșit în timpul unei furtuni în largul coastelor Angolei. În loc să transmită totul e în regulă mesajul a fost vedeți și voi vedete torpiloare.

Apropiindu-se de Cape Town, Rojestvenski a primit un mesaj în care i se transmitea că întăririle au fost trimise de Klado pentru a i se alătura. Amiralul – cunoscând calitatea navelor – a ales să evite întâlnirea cu ele. Moralul a ajuns la cel mai jos nivel de până atunci, marinarii find convinși că vor muri.

Pentru a păstra moralul, echipajele au adunat animale exotice în timpul escalelor – inclusiv un crocodil și un șarpe veninos care a provocat panică pe un cuirasat în momentul în care s-a înfășurat în jurul tunurilor și a mușcat un ofițer. Flota s-a transformat într-o grădină zoologică, cu un amestec ciudat de păsări și animale lăsate libere pe punți. Evenimentele au devenit mai interesante în momentul în care sistemele de răcire ale navei de aprovizionare frigorifică a flotei – Esperance – s-au defectat. Carnea alterată a trebuit aruncată peste bord, flota începând să fie urmărită de rechini.
  

Madagascar și Oceanul Indian

La Madagascar evenimentele au luat o turnură neașteptată. Timp de două săptămâni amiralul Rojestvenski a fost grav bolnav, toată această perioadă fiind în cabina sa. Șeful de cabinet a suferit un accident vascular cerebral, rămânând paralizat parțial. Nimeni nu era la comanda flotei, echipajele petrecând din ce în ce mai mult timp la țărm, în baruri, bordeluri și cazinouri. Au apărut bolile, înregistrându-se morți zilnice datorită malariei, dizenteriei și febrei tifoide. În timpul unei înmormântări de la bordul Kamceatka s-a tras cu tunul. Din nefericire a fost utilizat și un proiectil, acesta lovind crucișătorul Aurora – echipajul și nava fiind deja obișnuiți cu statutul de țintă.

Perioada lungă petrecută pe mare a început să își spună cuvântul, echipajele începând să devină religioase – semne evidente ale unor boli mentale. Cei cu cazurile cele mai grave de probleme mentale, alături de un grup de răsculați și revoluționari de pe nava Admiral Nakhimov au fost trimiși înapoi în Rusia cu nava de aprovizionare Malay. Ofițerii erau frecvent beți sau drogați. Un ofițer a cumpărat din Madagascar 2000 de țigarete și s-a descoperit apoi că acestea aveau opiu.

Flota trebuia aprovizionată și cu muniție, majoritatea proiectilelor fiind consumate în bătălia cu navele britanice. La sosirea navei de aprovizionare Irtysh a crescut moralul; toată lumea se aștepta ca aceasta să transporte muniție pentru flotă. După descărcare s-a descoperit că aceasta livrase 12000 de perechi de cizme îmblănite și un număr egal de haine de iarnă – acestea fiind ideale pentru zona ecuatorială a Africii unde se afla flota staționată.

Pentru a restaura ceea ce ar putea fi numită disciplină, Rojestvenski a ordonat efectuarea de exerciții de tragere. Nici un distrugător nu a lovit ținta statică. Dintre cuirasate doar nava amiral a lovit o dată, dar nu ținta ci nava care remorca ținta. O formație de distrugătoare căreia i s-a ordonat să navigheze în linie s-a împrăștiat în timpul exercițiilor deoarece ofițerii nu primiseră noile coduri. S-au tras șapte torpile – una a rămas blocată în tub, trei s-au îndepărtat de țintă, două s-au deplasat din ce în ce mai încet ratând ținta și una a descris un cerc determinând navele să se împrăștie panicate. Kamceatka a semnalizat că se scufundă – investigația a arătat că o țeavă de abur se spărsese în camera motoarelor.

Întăririle – numite a Treia Flotă a Pacificului – au plecat între timp din Reval (Talin), sub comanda amiralului Nebogatoff care primise ordin să se alăture flotei principale – Ordinul este de a te alătura amiralului Rojestvenski, a cărui rută nu ne este cunoscută. Rojestvenski nu avea nici o intenție de a alătura flotei sale ceea ce descrisese ca fiind o colecție arheologică de arhitectură navală și probabil avea senzația că este urmărit pe glob de o flotă de nave fantomă. O nouă problemă a lui Rojestvenski a fost faptul că a citit într-un ziar că i se ordonase să distrugă flota japoneză apoi să meargă la Vladivostok unde va preda comanda flotei amiralului Biriloff care urma să ajungă cu trenul transsiberian.
  

Întâlnirea cu destinul

Flota a traversat Oceanul Indian unde s-a întâlnit cu cargoul Gortchakoff. Moralul s-a ridicat, în speranța că nava aducea poșta de acasă. Singurele scrisori transportate de navă erau cele scrise de marinari și trimise acasă din Madagascar cu o lună în urmă.

Pe 11 mai 1905 a Treia Flotă a Pacificului – care s-a mișcat bine pentru o colecție de copăi – s-a alăturat flotei principale în largul coastelor Indo-Chinei. Noua flotă a adus vești de acasă despre revoluție și revolte.

Flota se îndrepta spre Vladivostok, dar a fost atacată de japonezi și a avut loc bătălia de la Tsushima (27-29 mai 1905). Rezultatul a fost – bineînțeles – victoria japoneză, aceștia scufundând opt cuirasate, nouă crucișătoare și alte câteva nave; au fost înregistrați mai mult de 4000 de marinari și 3 amirali morți, alături de 7300 de prizonieri de partea rusă. Japonezii au pierdut doar 3 vedete torpiloare, înregistrând 116 morți și 530 de răniți. Navele care au scăpat s-au refugiat la Vladivostok și Port Arthur – unde au rămas până la sfârșitul războiului – sau în cele mai apropiate porturi neutre.
  

Concluzie

Decizia de a trimite flota din Marea Baltică în jurul lumii pentru a fi distrusă este – probabil – una din cele mai nesăbuite decizii ale istoriei conflictelor navale. Din punct de vedere diplomatic Japonia a avut de câștigat mult în urma victoriei, fiind prima victorie a unei țări estice împotriva unei puteri europene.

Militar Rusia a fost învinsă, însă financiar Japonia a fost secătuită de război. Ambele părți au fost de acord cu negocierile, acestea fiind mediate de președintele Statelor Unite, Theodore Roosevelt. Prin tratatul de la Portsmouth din 5 septembrie 1905, Rusia a cedat bazele de la Liaoyang și Port Arthur. De asemenea, Rusia a eliberat jumătate de Sakhalin, Manciuria și a recunoscut trecerea Coreei în sfera de influență japoneză. La două luni de la semnarea tratatului revoluția va cuprinde Rusia, Japonia transformând Coreea în protectorat înainte de a o anexa formal în 1910.

Amiralul Rojestvenski nu a respectat tradiția navală de a părăsi ultimul nava; a supraviețuit războiului pentru ca apoi să se sinucidă.
   

În loc de încheiere

Se pare că o parte din evenimentele de mai sus – dacă nu toate – s-au întâmplat în realitate. Oricât de neverosimil pare.

Dacă în articol se spune că în atacul surpriză asupra flotei bazate la Port Arthur au fost scufundate două cuirasate și un crucișător, aceasta este inexact. Navele lovite au fost Tesarevici și Retvizan (cuirasate) și Pallada (crucișător). Niciuna nu s-a scufundat. Ambele cuirasate au fost eșuate în rada exterioară a portului pentru a preveni scufundarea, fiind ulterior ranfluate, remorcate în port și reparate. Pallada a intrat în port cu mijloace proprii, având doar avarii ușoare. Toate trei au participat ulterior la bătălia din Marea Galbenă, când escadra rusa a încercat să spargă blocada. Din cele trei, doar Tesarevici a reușit să treacă, fiind internată pe perioada ostilităților în portul chinezesc Tsingdau. După terminarea conflictului, a fost atașată noii flote baltice. Celelalte două s-au întors în port, unde au fost scufundate în timpul asediului, ambele fiind apoi ranfluate și reparate de japonezi. [Completare de Mihai]

Rojestvenski avea un temperament vulcanic, fiind cunoscut sub numele de câinele turbat de subordonați. Atunci când muștruluia un subordonat pentru insubordonare sau incompetență, toată lumea știa să se ferească din calea lui. În momentul în care a acceptat să comande flota, știa că echipajele nu sunt pregătite, că unele nave nu fuseseră testate și că realimentarea cu cărbune era imposibilă în porturi (Marea Britanie fiind aliata Japoniei). Pentru a păstra disciplina navelor, uneori ordona să se tragă un proiectil către cele care nu păstrau locul în formație. Deoarece în momentele de explozie temperamentală avea obiceiul să arunce binoclul în apă, subalternii săi s-au asigurat că la bordul navei sale vor exista suficiente binocluri.

Drumul urmat de Flota a Doua a Pacificului (sursa Wikipedia)

‘Bătălia’ de la Dogger Bank a avut loc. A avut ca victime trei pescari britanici, un marinar rus și un preot rus. Se pare că această bătălie a fost pornită din cauza navei … Kamceatka; aceasta a confundat un vas suedez cu o vedetă torpiloare japoneză și a anunțat că este atacată. Bătălia a durat 20 de minute. Times a scris după incident că este de neconceput ca cei care își spun marinari, oricât ar fi de speriați, pot petrece douăzeci de minute trăgând ntr-o flotă de nave de pescuit fără să își dea seama de fapt cu ce fel de țintă au de-a face (engl It is almost inconceivable that any men calling themselves seamen, however frightened they might be, could spend twenty minutes bombarding a fleet of fishing boats without discovering the nature of their target.). Rusia a plătit compensații de 66000 de lire (5.8 mil GBP astăzi) victimelor imediat. În 1906 a fost dezvelită în Hull o statuie – Memorialul Pescarilor.

Cărți poștale cu bătălia (sursa Wikipedia)

Memorialul Pescarilor, Hull (sursa Wikipedia)

Navele Aurora și Donskoi (sursa Wikipedia)

Spionajul japonez îl informase pe amiralul Tōgō Heihachirō de intenția flotei ruse de a ajunge la Vladivostok evitând contactul cu Marina Imperială. Însă pe măsură ce se apropiau de apele japoneze, întâlnirile cu nave comerciale scădeau șansele navelor ruse de a trece nedetectate. Rojestvenski avea de ales una din trei posibile strâmtori pentru a ajunge la Vladivostok (La Pérouse, Tsugaru, Tsushima) și a ales varianta care ar fi scurtat cel mai mult călătoria – prin Strâmtoarea Tsushima. Amiralul Tōgō credea și el că aceasta va fi calea pe care o va alege Rojestvenski. Deși flota rusă a avut norocul unei nopți cu ceață, navei Oriol care naviga alături de navele surori din clasa Borodino sub comanda directă a lui Rojestvenski era ultima din flotă și ei i se datorează începerea bătăliei.

Fiind navă-spital, Oriol naviga având trei lumini aprinse, în contrast cu restul flotei care avea toate luminile stinse. Crucișătorul auxiliar Shinano Maru a observat luminile și s-a apropiat pentru a investiga. Oriol a confundat Maru Shinano cu o navă rusească și nu a anunțat flotei întâlnirea. În schimb, ea a semnalizat navei japoneze că există și alte nave rusești în apropiere; Shinano Maru a observat formele altor nave rusești. Căpitanul navei Shinano Maru a telegrafiat amiralului Tōgō anunțându-i prezența navelor rusești. Oriol (cealaltă navă cu același nume din flotă – un cuirasat din clasa Borodino [completare de Marius B]) a fost nava care a tras primele focuri în această bătălie, când căpitanul a ordonat să se deschidă focul asupra crucișătorului japonez, aflat la 9000 de metri. Rojestvenski nu dăduse instrucțiuni flotei pentru această eventualitate și a ordonat comandantului Oriol să înceteze focul după ce acesta a tras 30 de proiectile fără nici un efect.

Oriol a fost capturată de japonezi și după reparații și o serie de modificări care au avut ca scop coborârea centrului de greutate a fost redenumită Iwami și a intrat în serviciul Marinei Imperiale. În 1924 a ieșit definitiv din serviciu, fiind folosită ca țintă pentru aviație.

Marina rusă a pierdut:
– toate cuirasatele (unsprezece)
– patru din cele opt crucișătoare
– șase din cele nouă distrugătoare
– șase din cele zece nave auxiliare

Marina Imperială Japoneză era superioară din punct de vedere al pregătirii și tehnicii Flotei a Doua a Pacificului. Navele japoneze puteau naviga cu 15 noduri în timp ce cele din flota rusă ajungeau la 14 noduri, dar pe perioade scurte. În plus, voiajul afectase opera vie a navelor, acestea fiind și mai mult încetinite de alge și vietăți. Din punct de vedere al artileriei și al artileriștilor navele japoneze erau superioare. Din punct de vedere al moralului și pregățirii fizice, Marina Imperială era, de asemenea, superioară.

Articolul relatează că după bătălia de la Tsushima, o parte din navele rusești s-ar fi refugiat la Port Arthur. Port Arthur capitulase cam cu 5 luni înaintea bătăliei de la Tsushima, lucru cunoscut in mod sigur de comandanții flotei ruse. Ținta lor era Vladivostok. Singurele nave ruse ajunse la Port Arthur în urma bătăliei au fost cele capturate de japonezi. [Completare de Mihai]

Rojestvenski a fost rănit în timpul bătăliei, comanda fiind preluată de amiralul Nebogatov. Acesta a decis să se predea, spunându-le camarazilor: Sunteți tineri și voi veți recâștiga onoarea și gloria pentru Marina Rusă în viitor. Viețile celor 2400 de marinari din aceste nave este mai importantă decât a mea. Dar nici chiar predarea nu a reușit prea bine. Sub focul japonez navele rămase au comunicat predarea prin arborarea steagului cu codificarea internațională dar japonezii nu au recunoscut codul. Au încercat apoi cu steaguri albe, dar japonezii au crezut ca e un truc deoarece mai fuseseră trași pe sfoară în același mod – cu steagul alb. Într-un final escadra rusească a arborat steagul soarelui răsare și japonezii au oprit focul. În acel moment, într-un act de bravura, un crucișător rusesc a refuzat să se predea și a fugit, reușind chiar să scape de urmărirea japoneză, doar pentru a eșua mai târziu (a fost distrus de echipaj în final). [Completare referitoare la predare de Marius B]

Rojestvenski a fost tratat într-un spital japonez și a fost vizitat de amiralul Tōgō Heihachirō, care i-a spus că înfrângerea este soarta pe care o poate avea un soldat. Nu este nimic rușinos în ea. Important este dacă ne-am făcut datoria. Amiralul a fost judecat de Curtea Marțială în 1906, alături de ceilalți comandanți ai navelor. Deși pe durata bătăliei de la Tsushima fusese inconștient și rănit, a solicitat ca întreaga responsabilitate a înfrângerii să fie a lui, apărându-și subordonații.

Zinovi Rojestvenski (sursa Wikipedia)

Tōgō Heihachirō (sursa Wikipedia)

Atât.

Mulțumiri lui emp pentru link-ul original.

Editat pentru a adăuga informațiile despre problemele întâmpinate de flota rusă când s-au predat și adăugate nelămuririle referitor la nava Oriol (Marius B).
Editat pentru a corecta inexactitățile referitoare la navele scufundate inițial la Port Arthur și la imposibilitatea refugierii la Port Arthur (Mihai).

Iulian

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 4,33 din 5)
Încarc...

105 comentarii:

  1. Daca maine, prin absurd, un cutremur face sa se ridice fundul Golfului Finic intre Helsinki si Tallinn, unindu-le, cred ca ne paste WWIII.

    3
  2. Un titlu mai realist, dar mai putin politicos, ar fi „Expeditia prostiei si a incompetentei”…

    10
  3. ?asta trebui povestită copiilor.

    • ocolul pământului in 80 de zile si toate pânzele sus devin lipsite de continut in comparatie cu patania rusnacilor.

      10
      • Ce-i al lor e al lor, au ramas in istorie cu una dintre cele mai umilitoare infrangeri pe mare din istoria infragerilor pe mare, daca nu chiar cea mai umilitoare din istoria navigatiei!
        Ca au pierdut nu-i bai dar sa ai nave capturate de inamic, echipaje prioniere, amirali prizonieri…
        N-au avut nici macar decenta de as saborda navele.

        11
        • Nici macar partea cu predarea nu le-a iesit prea bine. Sub focul japonez escadra ramasa a comunicat predarea prin arborarea codificarii internationale dar japonezii nu au recunoscut codul. Au incercat cu steaguri albe dar japonezii au crezut ca e un truc (mai patisera asta). Pana la urma escadra ruseasca a arborat steagul soarelui rasare si japonezii au oprit focul. In acel moment intr-un act de bravura un crucisator rusesc a refuzat sa se predea si a fugit, reusind chiar sa scape de urmarirea japoneza, doar pentru a esua mai tarziu (a fost distrus de echipaj apoi).

          Legat de Tsushima, cand crezi ca ai auzit toate intamplarile patetice si nu se poate mai rau, mai gasesti ceva nou 🙂

          5
          • Crucisatorul Varyag a fos cel care a scapat.. SI ala avea o istorie interesnta – construit in Amerca pt Rusii, a esulat in Corea, ranfulat de Japonia , utiizat de Japonia sub numele de Sowa…

            1
            • La momentul bataliei de la Tsushima, Varyag era deja sabordat, in urma bataliei de la Chemulpo Bay (in fata actualului port Incheon).
              Crucisatorul care a scapat din batalia de la Tsushima se numea Izumrud.
              A evadat din batalia de la Tsushima dar a esuat in apropierea coastei siberiene, fiind sabordat de catre echipaj.

              3
  4. Povestioara asta, si aletele la fel de comice/dramatice se regasesc in cartea „Great naval blunders” de Geoffrey Regan. Merita citita.

    2
  5. Daca povestea este adevarata 100% flota rusa a plecat la razboi carand dupa ea niste morcovi destul de mari. M-a frapat faptul ca vedeau peste tot torpiloare japoneze si trageau in tot ce plutea. Norocul tintelor ca aveau tunari prost preagatiti. Mai adaugam comportamentul de salbaticiuni scoase in oras care se sperie de tot ce misca. Practic erau invinsi de cand au ridicat ancora.

    12
  6. Ma bucur ca te-a atras linkul lui emp. Chiar daca excludem factorul istoric, povestea calatoriei ar fi o beletristica interesanta. De remarcat si fatalismul rusilor, prezent la toate nivelurile, si care i-a condus cu perseverenta pe acest drum, desi erau semne clare ca nu se poate sfarsi bine.

    O comedie a absurdului.

    La sfarsitul articolului cred ca trebuie facute cateva modificari. Rusii aveau doua nave cu nume identic, Oryol, pajura fiind un nume popular -pentru ca pajura este de fapt vulturul bicefal bizantin si piesa principala din heraldica de lupta ruseasca. Asadar Oryol care naviga nemascata nu era aceeasi cu Oryol nava de linie care a anagajat escadra japoneza.

    4
  7. Apar și trolii să ne asigure că totul este o minciună? StuW. unde ești?

    5
  8. Mda…
    Insa mi separe ca rusii erau dominati de mitul omului alb… si japonezii, se stie sunt galbeni .Deci nioste albbi superiori urmau sa puna la locul lor niste galbejiti ….

    Dupa .. ei bine s-a observat ca japonezii sunt mai altfel ….

    2
  9. in 1904 Rusia era o tara inapoiata. Nu, Rusia a fost mereu o tara inapoiata, chiar daca au exploatat miliarde de barili de petrol. Am fost in St Pteresburg si in Caucaz. Sunt mai inapoiati ca noi

    8
  10. Am vazut link-ul ieri la Arta Razboiului, am citit articolul original (apropo, felicitari pentru traducere, foarte fidela si in termen scurt – cum naiba va descurcati cu timpul?), am ezitat sa postez atunci, o sa o fac aici.
    Fara sa fac judecati pe ansamblu, articolul initial contine cateva inexactitati, preluate si in traducere. Chiar in primul paragraf se afirma ca, in deschiderea conflictului ruso-japonez, in atacul surpriza asupra flotei bazate la Port Arthur, au fost scufundate doua cuirasate si un crucisator, ceea ce este inexact. Navele lovite au fost: Tesarevici si Retvizan (cuirasate) si Pallada (crucisator). Niciuna nu s-a scufundat. Ambele cuirasate au fost esuate in rada exterioara a portului pentru a preveni scufundarea, fiind ulterior ramfluate, remorcate in port si reparate. Pallada a intrat in port cu mijloace proprii, avand doar avarii usoare. Toate trei au participat ulterior la batalia din Marea Galbena, cand escadra rusa a incercat sa sparga blocada. Din cele 3, doar Tesarevici a reusit sa treaca, fiind internata pe perioada ostilitatilor in portul chinezesc Tsingdau. Dupa terminarea conflictului, a fost atasat noii flote baltice.
    Celelate doua sau intors in port, unde au fost scfundate in timpul asediului, ambele fiind apoi ramfluate si reparate de japonezi.

    Alta inexactitate este ca dupa batalia de la Tsushima, o parte din navele rusesti s-ar fi refugiat la Port Arthur. Port Arthurul capitulase cam cu 5 luni inaintea bataliei de la Tsushima, lucru cunoscut in mod sigur de comandantii flotei ruse. Tinta lor era Vladivostok. Singutele nave ruse ajunse la Port Arthur in urma bataliei au fost cele capturate de japonezi.

    Decizia de a trimite flota Balticii in jurul lumii, pentru a participa la razboi, desi pare ridicola la prima vedere, nu a fost chiar proasta. La momentul deciziei, japonezii nici macar nu debarcasera in zona Port Arthur, existau toate premizele ca fortareata, sustinuta de escadara si de armata din Manciuria, sa reziste pana la sosirea flotei Baltice, cand ar fi prins flota lui Togo la mijloc. Punerea plaunulu in practica a fost partea care s-a dovedit dezastruoasa (atat in ce priveste rezistenta Port Arthurului, cat si drumul flotei).

    Pentru cine e interesat de subiect si indrageste literatura de razboi, recomand „Port Arthur” de Alexei Stepanov. Desi autorul romanteaza destul de mult intamplarile si incearca sa spele cat se poate pe „bravii aparatori ai Port Arthurului” reuseste sa puna in evidenta foarte bine coruptia endemimca, incompetenta si slaba pregatire care macinau armata si marina rusa la toate nivelurile.

    8
  11. Infrangerea flotei ruse a fost oglinda tarismului rupt de realitate.
    Armata rusa bazata pe mujici analfabeti si multi generali, amirali cu gradele obtinute doar pe baza de pcr , a demonstrat limitele unui imperiu incapabil de reformare.
    Rojestvenski a fost un ofiter de palat. Salvat la curtea martiala de aceiasi camarila regala care a asigurat anterior avansarea si decoratile.
    Istoric , faceti o paralela intre ” succesele ” armatei tariste si rezultatul primului razboi din Cecenia( 1994- 1996) unde sovieticii au mancat bataie . De la niste rezervisti condusi de un general de aviatie care stia punctele slabe a armatei rosii. Adica dezorganizare , lipsa de instructie , tehnica multa dar subreda, promovari si grade pe baza de pcr.

    3
  12. Am ras copios in dimineata asta! 😀

    5
  13. Eu nu pot intelege, de ce rusnacii astia, nu vor sa inteleaga ca-i chinuie pe altii cu debilismul lor nemarginit(mai ales pe ei insisi) si ca ar fi mult mai bine pentru absolut toata lumea, daca ar ramane in Novgorodul(Rusia Europeana de Nord) lor si ar muri incetul cu incetul de frig, intuneric si foamete… nu pot intelege obsesia lor, ca vai Domane vine tot timpul careva peste mine, daca nu ma extind… vremurile Hoardei de Aur au apus demult! Si nu se mai pune deloc problema unei suprapopulari din directia aceea… plus ca Mongolii si Chinezii, nu sunt tocmai genii tehnologice in ziua de azi…
    Plus, cine ar navali peste ei in Novgorod, ar fi ultimul dobitoc de pe lume! Resurse naturale nu exista de nici un fel… nici macar graul nu poate sa creasca in zona aia! Atunci de ce sa mai navalesti peste ei??!

    La fel as putea sa spun si despre Germani, Austrieci, Elvetieni si Olandezi… la cat de urati si diformi sunt si cu pieile acelea ca scoarta de copac si cu limbile lor ininteligibile si nemelodioase, nimeni nu-i doreste efectiv! De ce tot au obsesia vechii Rome si tot se chinuie sa o copie(varianta nordica), pur si simplu nu pot sa-i inteleg! Oricat de mult s-ar stradui si cat de tare si-ar dori, oricum nimeni de pe glob nu i-ar gasi „atractivi” atat fizic, cat si cultural!

    7
    • …deci!…
      …Bach e „ininteligibil”!…Mozzart „nemelodios”! Tell are o armura scortoasa ca bratara unui Citizen sterpelit iar Ulenspiegel e mai „urat” si „diform” ca dracu! Gogule tu esti sigur un „estet”! Schiffer (aia „schioapa”!) o fi „diforma” ?!?
      …cat despre „obsesia” Romei..esti un dezastru…Nu-i obsesie e „bun gust”…Ei asculta „Sherezada” lui Rimski Korsakov (cazacul roman!) si nu „Jackson 5” „Stan Getz Jazz Band” sau „Miles Davis”. Si „prefera” nectarul sturionilor chiflelor cu chiftele. Ach so! Si baletul clasic lui Lady Gaga. Las-o usor cu cultura si civilizatia lor ca te faci de ras…

      3
      • Monsiuer ruznitzki… sper ca-ti dai seama ca tot ce ai reusit sa faci cu comentariul tau, este doar sa scoti in evidenta exceptiile ce confirma regula…

        Ti-ai pus vreodata intrebarea?? Cate nemtoaice arata efectiv ca Claudia Schiffer?? O fi ea cumva exceptia ce confirma regula?

        „Ei asculta “Sherezada” lui Rimski Korsakov (cazacul roman!) si nu “Jackson 5” “Stan Getz Jazz Band” sau “Miles Davis””–– SERIOS??

        De asta ce zici?

        https://www.youtube.com/watch?v=wCCfc2vAuDU

        8
        • .. ha ha…esti cu siguranta un „estet” decadent. :)))) Asta ca sa fiu bland.

          „Monsiuer” shovinitzki ..deci!…Tom Fogerty e mai breaz ca Rimski Korsakov…cazacu’…roman? Haida de. …”Honey, honey yeah” si tot asa si iar asa…inc-o data tot asa si iar de la cap… La drept vorbind tu esti cam obsedat „repetitiv” pe aicea pe tematica rusofobica… Cam semeni cu balbaiala CCR-ista. Oi fi in trend sau chiar n-ai habar de cultura, arta si civilizatie nu stiu! Da aici n-o nimerisi neam…

          …ce-ar fi sa asculti „capriccio espagnol” (da… tot de cazacu’ ala roman) chiar intr-o…vie! Una adevarata. Si dupa vre-o doua trei sticle de vin sa ne spui p-orma impresia despre balbaiala fogertista…si…frumusetea nemtoaicelor!

          2
          • „La drept vorbind tu esti cam obsedat “repetitiv” pe aicea pe tematica rusofobica… Cam semeni cu balbaiala CCR-ista.”

            N-am nici o treaba cu balbaiala CCRista… urasc rusii in mod natural… limba, felul de a fi, capurile seci si inapoiate, musica, mancarea, tot ce „esztem” rusesc de altfel…
            De germanici imi este doar greata! Capete fierbinti cu viziune ingusta! Si realizari mult prea putine!
            Dar urasc celovecii, mai ales pentru tot ce a patit familia mea, atat partea din Romania, cat si cea din Basarabia, in timpul WWII, cat si dupa! Stiai ca inca si in ziua de astazi mai am actul de proprietate emis in perioada interbelica, a unor terenuri de prin zona orasului Tighina?? Terenuri pe care acum, cel mai probabil stau parcate tancuri rusesti…

            10
          • Rimski Korsakov – „Capriccio Espagnol”… cand pe la 1750 te-ai nascut babacule?? Cred ca ai uitat sa mai mori… 😀

            5
            • ..Goguzza tata credeam ca iashti doar prost. Nu! Iashti si prost crescut. Daca citesti biblia esti Matusalem? Daca te uiti la Michelangelo esti babalic? Daca asculti Mozzart esti vechi? Da daca beau un vin de 300 de ani cum sunt? Matur ma-gog-uzza mah! Matur! Pe linga mine esti un biet prunc. Magog! Tighina! Act de „proprietate”! Boala pe nemti! Mai Goguzza mai… poate nu iashti nici romanash. Poate oi fi ceva „travestit” in ashe ceva.

              2
      • Cat despre restul Ulenspiegel, Mozzart, Bach si care or mai fi… nimic altceva decat mediocritati ordinare!

        Ia de aici… https://www.youtube.com/watch?v=L5V9nK7-OkM

        4
      • …hic! Si tot „ragai” musica mai frumoasa ca tine/voi!

        https://www.youtube.com/watch?v=Tm4BrZjY_Sg

        3
        • FFS, nu comparam Nautilus Pompilius cu Lacrimosa sau Led Zep, Mashina Vremeni cu Beach Boys, Victor Hugo cu Lev Tolstoi ca am compara mere cu pere. Discutia este despre glorioasa marina rusa la inceputul secolului douazeci.

          4
          • Nu-i vorba de comparatii aici! Este vorba de „overall”… per(in) total, tradus pe limba romana…

            Pana si noi romanii putem cu mult mai bine decat germanicii + ruznitzki pusi la un loc! 😀

            https://www.youtube.com/watch?v=zqPvqBH4zRA

            4
          • Fir-ar tu sa fii de muuuurg….

            https://www.youtube.com/watch?v=2wkIrdKSguU

            Andrii Popa cel voinic!

            https://www.youtube.com/watch?v=s8LjjtEZEfE

            De unde atata frumusete din gura unui germanic sau al unui ruznitzki??? 😀

            Nici macar in visele lor cele mai salbatice! AAAAHAHAHAHAHA! 😀

            4
            • Discutia a degenerat. Oricat de urati ar fi germanii si oricat de nesuferiti i-as considera sunt una dintre natiile care au revolutionat domenii intregi din cultura si stiinta. Iar rusii pe care ii uram atat de mult au cucerit un continent intreg. Sincer sunt multe momente in care cred ca este de preferat sa te urasca unii ca esti cuceritor. Altfel sa stai bland si sa te plangi ca te-au f***t altii de-a lungul istoriei si sa ai ca singura mandrie faptul ca ai supravietuit in timp ce altii au construit nu cine stie sfaraiala. Uneori chiar si esecurile dezastruoase diferentiaza marile natii de cele marunte.Tsushima exista din ratiuni de aroganta, coruptie incompetenta la distanta de jumatate de glob de Baltica. La noi Turtucaia exista din aceleasi ratiuni la cca 100km de Bucuresti.

              10
              • „Sincer sunt multe momente in care cred ca este de preferat sa te urasca unii ca esti cuceritor. Altfel sa stai bland si sa te plangi ca te-au f***t altii de-a lungul istoriei si sa ai ca singura mandrie faptul ca ai supravietuit in timp ce altii au construit nu cine stie sfaraiala”

                Nu-s de aceeasi parere! Mai bine mai sarman si cu sufletul la locul lui, decat cotropitor detestat…

                4
                • Din ce vad cotropitorii nu sunt prea stresati pentru ca ii urasc cei cotropiti. Ba chiar le este bine.

                  • Io stiu daca-i chiar cum spui tu… numai omul stie ce traieste! Aparentele intotdeauna inseala!

                    Hai sa ne uitam la Germania din ziua de azi, fosti cotropitori… ce se vede? Aproape 50%(daca nu mai bine) din populatie drogati si betivi, tineret terminat fizic si moral! Nemtoaicele blonde si cu ochii albastri, regulate de turkleri, arabi si negrotei… Hitler insusi se rasuceste in mormant! Fosta rasa ariana alba si superioara…

                    Hai sa ne uitam si la Rusia zilelor noastre, inca actuali partial cotropitori… ce putem observa?? Betivi pana la abnegatie, atat femeile cat si barbatii… saracie si primitivism cat cuprinde, violenta peste tot, rapiri de persoane in schimbul recompenselor in bani, lupte sangeroase intre clanuri mafiote de toate etniile si religiile, infrastructura mult mai deficitara decat cea din Romania si Bulgaria, cuplat cu conditii de trai mult mai mizere!
                    Un guvern de tip mafiot care-ti baga pumnul in gura la cel mai mic semn de protest. Iarasi ca in Germania, tot felul de alogeni care reguleaza la rusoaice in prostie, din simplul motiv ca rusii insisi, efectiv nu sunt in stare, din cauza betiei…

                    Bat la pariu ca daca maine ma duc pana in Rusia si stau prin puburi prin Mockba sau Skt. Petersburg, si aude vreo una frumusica ca sunt din Romania, ma intorc cu ea de gat fericit inapoi in Romania! 😀

                    Mda… „maret” fost/actual imperiu… de toata balega! Cu mandrie cat cuprinde…

                    Trebuie totusi sa ne mai aducem aminte, ca mai exista si un Dumnezeu in ceruri, care vede absolut tot ce faci… si ca urmare mai aplica si masuri coercitive!

                    Deci, sa ma transform din cotropit, in cotropitor… nu multumesc!

                    Au existat niste oameni rai in trecut(cotropitorii), care ne-au dorit raul si ne-au chinuit… si intr-un bun final am scapat de ei! Tot cu ajutorul lui Dumnezeu bineinteles!
                    Dar sa-i urmez caile… necurate… nu prea cred!

                    Nu uita, pana si in Star Wars, Iedii(Jedi) ne invata… REVENGE IS A DARK PATH!

                    Exact ca in Biblie!

                    Iar Iisus si cu Lenny Kravitz, ne spun ca… LOOOVE IS ALL THAT MATTERS! 🙂

                    6
                    • Chiar si un mare german insusi, Mathias Rath, ne spune ca… „Nu recunoaste semn de superioritate mai mare decat BUNATATEA!” 😉

                      5
                    • O sa pierzi pariul. Si da uitandu-ma la ce am in jur nu as avea nici o remuscare ca intr-un univers alternativ sa devin cotropitor, ca tot se vorbea la un articol precedent de putina istorie contrafactuala.

                      1
                    • Plin de exagerari si departe de adevar ce scrii, pe langa asta pierzi pariul.

                      1
                    • Se pot spune multe lucruri pozitive despre germani,cultura lor,spiritul lor practic,dar un lucru este cert,nu au fost niciodata un factor de stabilitate in Europa.
                      De fapt,putem spune ca Europa este prinsa intre ambitiile de hegemonie ale Germaniei si ale Rusiei. Ambele la fel de nocive.

                      7
                    • Dumnezeu ne ofera in fiecare zi! Si pe langa ceea ce ne ofera zilnic, ne mai da inca 10 ori pe atat! Numai ca noi majoritatea oamenilor ne orbim singuri cu propria ignoranta si aroganta… si de asta suferim ca prostii! Ne place sa ne masochim singuri! Ciudate creaturi mai suntem!

                      4
  14. Am ras de a trebuit sa-mi aduca nevasta un pahar cu apa si tot am mai ras dupa aceea pana am terminat articolul. Fazele flota japoneza si cu campurile de mine imaginare aproape mi-au adus la infarct. Daca jumate din faptele aratate sunt adevarate (cele principale s-ar parea ca sunt), atunci rusii s-au facut de ”rasul universului cosmic” pentru totdeauna.
    Oricum mi-ati facut ziua mai luminoasa si va multumesc pentru asta. 😀 Sincer!
    Cat despre parerea autorului ca apelarea la religie a echipajelor a fost semnul unei boli mentale ma rezum la a arata ca nu cunoaste nimic din trairile unui om religios, fiind anesteziat de propriile perceptii ateiste false. Cand ateii au ucis in istorie peste 160 de milioane de oameni, numai pentru ca aveau o alta parere decat ei despre organizarea societatii in care traiau, acuzatiile lor de boala psihica adusa religiosilor (mai ales celor ortodocsi) sunt semnul propriei lor deconectari de la realitate. Toata inchizitia si razboaiele pornite de catolici nu au ucis nici 1% din cat au ucis regimurile ateiste.
    Omul religios, cand se vede condamnat la pierire isi aduce aminte de intalnirea cu Dumnezeu si devine religios. Multi in fata plutoanelor de executie si-au facut cruce. Asta nu e boala psihica, ci realism. Ati auzit cu totii vorba ca in transee nu exista atei. Tarani simpli cum erau si-au dat seama ca merg la moarte. Navele erau cum erau, munitia era consumata deja partial, logistica era o catastrofa, ofiterii mai prosti ca noaptea dar duri pana la absurd (nu deageaba primii luati in baionete de bolsevici au fost ofiterii de marina), pregatirea lor de lupta oribila … cum sa nu te gandesti la moarte. Erau marinari si nu aveau unde dezerta ca s-ar fi dus unde ar fi vazut cu ochii numai sa nu mearga la moarte sigura.
    Sa ma fi aflat pe vreunul din vasele acelea si eu as fi inmultit rugaciunea.
    Dar sa nu confudam fervoarea religioasa cu defetismul. Eu sunt la fel ca si capelanul care in Batalia de la Midway (daca nu ma inseala memoria) spunea soldatilor in timp ce acestia trageau frenetic in avioanele Japoneze ”Laudati pe Domnul si pasati munitia”. 😀

    2
    • Eu am ras de m-am kkt pe mine, la partea cu luatul animalelor exotice de prin Africa, la bordul navelor, de ziceai ca sunt veritabile gradini zoologice plutitoare… 😀
      Pai ori te duci la razboi ori te apuci de gradini zoologice… tot ce ar mai fi lipsit de acolo, ar fi fost niste hipopotani si rinoceri… 😀

      Oricum avand in vedere obiceiurile rusesti… aproape 100% din echipaj erau tranchilizati mental de votca si alte bauturi alcoolice ridicate de pe drum, aproape 90% din timpul calatoriei…

      5
      • serifu’, cateva adevaruri istorice:
        – urss avea petrol dar nu avea benzina suficienta, asta a venit din US.
        – urss avea tancuri dar nu avea camioane si masini de teren (decat niste glume de Gaz). Astea au venit din US (se vde si azi cat insemana logistica) (cam 300k )
        – urss nu aveau bocanci sau hrana pentru soldati, astea au venit din US. (cam 3 mil tone)
        – urss nu mai aveau locomotive, sine de tren, boghiuri etc astea au venit din US. (cam 350)
        – in 41-44 aliatii au trimis mii de avioane (cam 11k) si blindate (cam 6k).
        – se adauga mii de tone de exploziv, munitie etc.
        Fara toate astea nu exista contraofensiva de la Stalingrad.
        Restul sunt povesti, se vede clar acum cat inseamna ajutorul dat catre ucrainieni. Sovieticii singuri in fara germanilor incheiau razboiul in ’42 cu o capitulare din simplul motiv ca economic Germania avea la dispozitie toata industria europeana continentala iar URSS mai avea doar ce reusise sa mute peste Urali si f putina industrie care mai era prin orient.
        Legat de conducere, T34 a fost un tank de success dar nu in primul rand din punct de vedere al puterii de foc sau al protectiei cat am agregatului energetic, avea un genial motor diesel V12 cu bloc din aluminiu, simplu, robust, cu excelent raport masa/cuplu si cu buna pornire la rece. Nu vrei sa aflii ce a patit inginerul care l-a proiectat? Asta ca sa vezi cum erau rasplatite valorile in tara aia.

        14
        • Motorul tancului T34 avea la origine un motor de aviație de origine italiană …
          Cred că proiectantul italian nu a pățit nimic !

          3
          • inteleg aluzia fina, dar sa recunostem ca motorul rusesc V2 era un diesel substantial diferit fata de benzinarul italian (parca Isotta) care i-a inspirat pe inginerii ucrainieni din Harkov condusi de etnicul grec Konstantin Chelpan. Evident ca a fost rasplatit cu niste metal in corp, ca orice om neobedient din tara aia pe motivul clasic ca era „conspirator”.
            In afara de arhitectura, e o mare diferenta intre cele 2 motoare. Trebuie sa recunostem ca au si au avut si ei oameni buni, norocul lumii civilizate e ca au mereu grija de aceste valori.
            Alt exemplu este genialul Koroliov, omul care a dezvoltat rachetele sovietice din niste piese de schimb de V2. A fost o mare diferenta fata de americani care au luat rachete intregi si toata echipa germana de proiect, rusii au gasit doar niste piese de schimb si manuale de reparatii. Dar si in cazul asta omul a murit prematur tot datorita unei boli capatate in o „excursie” de cativa ani in Siberia unde se ocupa de defrisari. Su lista e fara sfarsit.
            Uite in schimb oamenii apreciati ai regimului
            https://www.monden.ro/vasily-blokhin-calaul-care-a-ucis-peste-20-000-de-oameni-in-numele-lui-stalin.html

            4
  15. Mai degraba „Expeditia Doreilor” 😉

    3
    • Expeditia discreieratilor de Siberia…
      Sau… ce se intampla atunci cand sui oamenii(marlanii) cavernelor din Urali si padurilor dese din Siberia, pe barca si ii trimiti la plimbare… 😀

      3
    • Dorei?Pai e de Stan si Bran.Intrebarea care se casca este”Cum dumnezeu natii ca ukrainieni,polonezi,romani,belarusi,letoni.lituanieni etc au stat ocupati de acestia!!!!.Nu vreau sa dau raspunsul sa nu jignesc.

      1
      • Pe noi romanii, „ne-au preluat”, deja vai de steaua noastra, dupa secole de mulgere turceasca, pe la sfarsitul anilor 1700… Daca am fi avut „Romania Mare” a lui Mihai Viteazul de la 1600, altfel ar fi stat lucrurile, la primele contacte cu ruznitzki…

        Chiar si asa, le-am dat destule bobarnace de-a lungul istoriei… i-am scos din balegar la Plevna, cand ei, asa zis, se „luptau” pentru independenta tarii noastre… se luptau sau mai bine zis tinteau „cas” spre turkleri, cu vapori de votca-n cap la 35 grade C… de au incasat un macel de la turkleri, de nu mai stiau incotro e stanga si incotro e dreapta…

        La primul razbel mundial, cand ei au avut de-a face cu „rivolutzia” si o mana de soldatii nostri, le-au tabacit fundurile rosii pe la Galati si Iasi…

        Exemple se mai gasesc, daca se mai cauta!

        7
        • Plini de curaj cu vecinii mai mici:romani,lituanieni,georgieni,dar si aia pot sa le puna bete-n roate la o adica,cum au facut finlandezii.Cand insa au un adversar pe masura lor sunt ciuca batailor.
          Apropos de exemple,in razboiul Crimeii si-au incendiat flota decat sa riste o confruntare navala cu englezii.

          4
          • „Apropos de exemple,in razboiul Crimeii si-au incendiat flota decat sa riste o confruntare navala cu englezii.”

            AAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHA! 😀

            6
  16. Stati sa vad daca am inteles bine. Corectati-ma va rog daca gresesc:
    Deci: Un amiral isteric pleaca la o expeditie in partea cealalta a lumii pentru a castiga o batalie navala, cu o adunatura de neghiobi, cu navele incarcate doar pe jumatate cu munitie ca sa aiba mai mult loc de vodka si combustibil pentru lungul voiaj, pe drum au vedenii si mai trag in cate un vas inocent de pescuit confundandu-i cu japonezii care din pacate se aflau la mii de km departare, trag si in navele altor tari fara a sti motivul ei nefiind constienti ca pot provoca un razboi nedorit iar cand nu mai au in cine trage se fac ca mai exerseaza dar nu nimeresc tinta ci nava care o tracta si care nu ar fi trebuit sa fie de fapt tinta apoi mai ataca din cand in cand cate un vas dar fara sa-l nimereasca. Din cand in cand cate o votka si fumeaza opiu ca sa isi sarbatoreasca rateurile impotriva vaselor de pescuit, ajung in africa unde primesc haine de blana si cizme in loc de apa plata cu gheata, de fericire isi creeaza o gradina zoologica, intre timp se descopera ca printre ei mai sunt si revolutionari si se iau la tranta unii cu altii, o parte dintre ei mai mor pe drum din cauza prafului de carbune iar cei care au ramas vii isi citesc scrisorile trimise de ei cu o luna in urma si care ar fi trebuit de fapt sa fi fost deja ajunse la familiile lor.
    In final, dupa multe peripetii ajung la locul cu pricina, epuizati, flmanzi si cu fum de opiu amestecat cu vapori de vodka intre neuroni, unde ii astepta o flota de 2 ori mai mare cu marinari apti de lupta, cu moralul ridicat, o tactica superioara si cu navele pline ochi cu munitie, totul ca sa se razboiasca un pic ca sa nu zica ca n-au facut si ei ceva. Si se lupta ei cat se lupta cu putina munitie pe care o mai au (daca mai aveau) si o mare parte din vase sunt scufundate de flota japoneza. Din fericire cateva nave reusesc sa scape, dar sunt distruse totusi de propriile echipaje.
    Daca ceea ce spune omuletul ala in articol e adevarat, asta e de departe cea mai mare prostie omeneasca, cel mai mare esec al unei operatiuni navale, iar rusii isi merita diploma de cei mai neghiobi marinari din lume, chiar daca in toate bataliile navale din secolele trecute i-au batut de i-au uscat pe turci, de multe ori cu o flota inferioara ca numar..Hmm

    3
    • nu ai inteles,de fapt țarul și-a trimis marina mult școlită,pregatită si dotată la miśto ca să se râdă de alții….si ce ne-am râs?

      2
    • Dincolo de povestea hilara a drumului exagerata pe alocuri, totusi Dogger Bank este real la fel ca si iminenta unui razboi ruso-britanic din aceasta cauza(doar eforturile diplomatice ale Frantei au evitat asta) batalia in sine a fost dezastroasa pentru flota rusa. Bateriile navelor ruse au fost incapacitate de la primele salve ale japonezilor care si-au asezat mai bine flota dpdv tactic. De asemenea povestea cu gasirea flotei ruse este reala ca si erorile de mascare si comunicare ale acesteia. Intr-adevar japonezii aveau un nr dublu de nave dar rusii aveau mai multe cuirasate. Partea cu predarea flotei invinse este iarasi interesanta japonezii incetand focul abia dupa ce navele care se predau au arborat steagul japonez.

      1
      • Da, interesanta povestioara si chiar daca nu ar fi adevarul pur ne arata totusi ce inseamna pentru o armata sa aiba lideri care nu prea au neuroni si care nu stiu cu ce se mananca razboiul. Mie unul mi se pare absurd sa iti trimiti flota in partea cealalta de glob ca sa aperi o bucata de pamant care oricum era izolata de tara mama. Port Arthur era aceeasi poveste ca si enclava Ka(ka)liningrad.

        4
  17. De remarcat ca Rusia are in palmares cateva crunte infrangeri, istorice si de record mondial. Cea de mai sus este una, dar cea mai mare infrangere militara din toata istoria umanitatii a fost Operatiunea Barbarosa unde germanii au reusit in doar 2-3 luni sa faca praf si pulbere o Armata Rosie enorma si foarte bine echipata, au luat peste 1,5 milioane de prizonieri si aproape ca au castigat razboiul.
    Nu cred ca exista o mai mare umilinta militara, mai ales ca URSS stia la minut cand va fi atacata, de ce forte, directiile de atac etc.

    Vrajeala cu doi ivanii de-o pusca este doar o vrajeala, o incercare de as masca gigantica umilinta.
    Adica, nimic nou sub soare, face parte din traditia lor militara sa piarda cu record mondial…

    15
    • Sa inteleg ca vorbesti tu cu Iulian sa transforme articolul intr-o franciza/serial de succes? :)) Totul dupa reteta atat de apreciata de noi: tragic, comic,usor patetic etc ; doar asa in scurt pot sa adaug: razboiul de iarna (fabuloase povestiri acolo!), si Cecenia (1) – asta e favoritul meu! Nu trecem la infrangerile alea serioase (gen Tannenberg, llupta cu mongolii sau operatiunea Marte). 🙂

      4
    • Boss… Barbarossa a fost doar deschiderea partidei! Stii.. partea aia sahista cand incerci foarte repede sa-ti dobori adversarul cu un Shuster mat! Pe urma vine „jocul de mijloc” pe urma „finalul” si pe urma ati cade steagul sau ai strangi mana adversarului printr-un „tratat de pace”. Si asta semnifica „strategia” unei partide care-i formata din trei parti. Stii.. istoria ne spune ca Stalin a castigat partida asta. Prin urmare a fost un strateg mai bun ca Hitler. Si ca „deschiderea” partidei a fost o infrangere pentru Hitler pentru ca el a pierdut toata partida. Altfel trebuia el sa inceapa…Ideea de a redenumii victoria URSS in WW2 ca „infrangeri” pe etape ( si printr-o logica fortata sa se adune toate „infrangerile” intr-una generala) nu-i noua. Doar ca nu merge deloc asa..Nici logic si mai cu seama istoric…
      …caci altfel…Si Anglia „in deschidere” si-a luat-o de nu s-a vazut la Dunkerque dar..a castigat partida! Franta..s-a retras strategic pe alta tabla de sah ( coloniile) si la sfarsit cand a revenit in joc a devenit… invingatoare…Ce zici? Folosesti aceeasi logica si cu astia sau redevii serios cum te stim cu totii? 🙂

      3
      • Cred ca George se referea mai degraba strict la Barbarossa in sine, si nu in ansamblul razboiului…

        Mai ales, avand in vedere faptul ca ruznitzki, stiau ca vor fi atacati, cand, unde si cu ce efective anume… pai daca stii toate astea, nu-ti faci si tu un plan defensiv macar sau de contra-atac cat de cat… lasi totul in voia sortii???

        In afara de acest aspect, ce „victorie mareata” ar mai fi avut ruznitzki, fara ajutorul tehnologic americano-englezesc si fara proviziile de mancare trimise de acestia(si cate or mai fi fost), post Barbarossa… fiindca din ce se pare, Hitler ar fi fost cu tancurile pe crestele Uralilor si Caucazului pana in vara lui 1942, de n-ar fi venit ajutoarele americano-englezesti! Mare strateg Stalin asta, i-auzi…

        5
      • In plus, daca Hitler ar fi avut acces la resursele Rusiei cucerite, petrol, carbune, lemn si fier, cred ca intr-un bun final „se ouau” si Englezii pe ei! Mai ales ca Irlandezii, Scotienii si Galezii fraternizau cu Hitler si tineau pumnalele ascutite pregatite… insulele Britanice ar fi fost intr-un final acaparate! Singurii ce ar fi ramas sa faca ceva impotriva germanilor ar fi fost SUA!

        6
      • Exact Tovarasu Stu Wilson, chiar ai avut dreptate! Atacul din 24 Februarie 2022 asupra Ucrainei a fost doar deschiderea. Acum in August Ucraina a preluat initiativa si in curand in faza 3 va desfiinta Ruzzia. Este evident ca infrangerea rusiei Naziste este inevitabila.
        Gura rusofilului adevar graieste…

        14
      • Stalin strateg?!
        …pentru el, sahul ….e’ piesele alea de le pui in punga cand joci table.

        11
    • Legat de succesul armatei germane în iunie 1941, „Iunie 1941 Diagnostic final” ( autor Mark Solonin) seamănă puțin cu articolul de sus. Adică, pe baza documentelor, scoate la iveală toate hibele armatei roșii de atunci. Lașitate, incompetență, absurditate samd Citești și te crucești …. Au fugit/dezertat pe capete…

      5
  18. Sa nu vorbim de Tannenberg in preajma ivanilor desi istoriografia lor o prezinta ca pe o remiza mai ciufulita 🙂 … Nu mai vorbim de Napoleon vs Alexandru al I, acolo unde ivanii au castigat, pana la urma, doar pe motiv ca francezii nu i-au gasit acasa 🙂 …
    Dar cand au dat de ei pe campul de lupta, un exemplu banal 🙂 imi vine in minte – Austerlitz, au ajuns ivanii iar de rasul lumii: Garda Imperiala vs Garda imperiala, stim cu totii rezultatul…

    7
    • How to properly dance with a russian woman… 😀

      https://www.youtube.com/watch?v=CE8XKeN0zk4

      3
    • Napoleon vs Alexandru the first…interesant.
      Realitatea e ca cel care a fost cu ideea retragerii din partea rusilor a fost un geniu si ar trebui sa ii faca o statuie in fiecare oras de-al lor. Un geniu militar pe langa care Napoleon a fost mic copil..A pierit o armata intreaga fara sa se fi tras vre-un foc de arma. Au facut rusii economie maxima de vieti omenesti si munitie. Aia a fost cea mai simpla victorie a tuturor timpurilor cu adevarat de pus in cartea recordurilor, nu o flota care a calatorit 18000 mile cu niste amirali incompetenti si a fost invinsa de o flota bine pregatita care avea in componenta un numar dublu de nave, nu peste 1 milion de soldati care au cazut prizonieri din cauza unui asa zis lider incopetent care nu credea ce ii spun cei din serviciile secrete. Putem face o paralela cu razboiul Yom Kippur, daca israelienii nu ar fi ascultat mossadul asa cum a facut Stalin cu serviciile lui, astazi nu cred ca Israelul ar mai fi existat ca stat.

      5
      • @AlexIS, dealtfel in Yom Kippur guvernul nu a ascultat avertismentele Mossadului, este lucru cert stiut ca au trimis informatii detaliate depre acumularile siriene si egiptene, mai ales depre utilajele armatei egiptene aduse langa suez pentru a distruge cu jet de apa malul pe care se baricadasera israelienii.
        Este adevar istoric ca Golda Meir a refuzat atacul preventiv si a dat permisii trupelor regulate in perioada de sarbatori cand a fost atacul.
        Dealtfel Israelul a scapat datorita eroicei rezistente a unei brigazi de tancuri de pe Golan cand 188 de tancuri au infruntat peste 2000 siriene superioare tehnic. Si sa nu uitam operatiunea Nickel Grass prin care americanii au inceput sa trimita ajutoare consistente.

        3
  19. Deci putem sta linistiti, ca mananca ruskii bataie de nu se vad de la toti si in toate modurile. Cred ca si Burkina Faso ii bat de nu se vad. I-au batut si cecenii, ca sa vezi. Noroc de ei ca mai sunt alte tari pe glob de la care sa mai invete cate ceva.. Cei mai mari looseri ai tuturor timpurilor, bucuria noastra, ghinonul lor. Pacat ca in bataliile alea au si-au dat viata niste oameni..multi chiar..
    Vorbind de operatiunea Barbarossa si intreg WW2…as recomanda lecurarea mai multor autori din diferite zone de pe glob cu diferite fusuri orare, altfel riscam sa intelegem gresit istoria, iar daca noi cei care mai avem sau am avut bunici veterani de razboi nu stim cum au stat lucrurile, ce sa mai zicem peste vre-o cateva generatii..
    Acum sa revenim. Ma asigurati voi ca in caz de-un conflict, ruskii vor fi atat de dobitoci incat se vor impusca unii pe altii, isi vor sabota navele, deturna propriile lor avioane, bruia propriile radare, dinamita tancurile, dezarma nuclearele, dezamorsa minele, rachetele vor exploda la lansare, submarinele se vor scufunda singure pana vor face implozie, parasutistii lor vor sari din avion fara parasute, spetsnazii vor juca poker pe dezbracatelea, GRU-ul va dormi iar soldatii vor fuma tigari cu praf de pusca in loc de tutun?

    5
    • Nu, dar nici sa credem ca sunt invincibili. Pai asta e adevarul, au fost in prag de anihilare si numai Vestul i-a salvat. In mintea aliatilor Hitler a fost perceput mai periculos fata de Stalin, ce ironie. De ce, ne asiguri tu ca e invers ? Nu de alta, dar am vazut ce ispravi au facut si mai recent. Rusii nu sunt USA, din acest motiv nu au ajuns Nr.1 si in curand vor retrograda la nivel de putere continentala. Cine controleaza marile controleaza lumea, schimbarea a venit cu prima putere globala, Anglia.

      10
  20. Nu numai ca au si rusii ‘dorelii’ lor, dar, ca si ungurii, nu se satura sa demonstreze lumii intregi ca locul lor nu e in Europa, ci in stepele asiatice, la iurta!
    Multumim de articol, pare aproape incredibil, cita prostie poti aduna la un loc… Dancila e geniu neinteles fata de astia…

    14
  21. Asa prostani si vai de ei …buba este ca daca maine se opreste razboiul…rusii au 80% obiectivul realizat zic eu, cu parere de rau desigur.

    2
  22. Intr-un artico; ff vechi ( de prin anii 20 – 30 ) se mentiona ca flota rusa a inaintat in ” linie de sir” pe cand japonezii avansau pe doua coloane. Vazand ca rusii isi mentin formatia, japonezii s-au desfasurat stg – dr prinzandu-i pe rusi intr-un foc incrucisat. Plus ca multe nave japoneze erau noi ( unele MADE IN UK ). Bataia a culminat cu un atac al torpiloarelor japoneze ceea ce a facut ca rusii sa se predea. Dar deja inaintea sarjei torpiloarelor, flota rusa isi pierduse mult din forta combativa. In alt articol mai recent, ( 8 – 10 ani ) rusii il laudau pe un capitan de crucisetor care a luptat singur impotruiva a trei nave jap. Dupa ce a fost ranit si nava sa era pe punctul de a se scufunda, a dat ordin de predare. Jap l-au cules, l-au doftoricit si dupa ce s-a pus pe picioare, respectivul comandant a primit vizita unor ofiteri jap de rang inalt care ” l-au rugat ” sa primeasca o medalie pe care guvernul Japoniei se hotarase sa i-o acorde pt eroism. Cavalerismul acesta insa, nu s-a rasfrant si asupra marinarilor de rand. Din pacate nu am retinut nici numele capitanului si nici pe cel al navei.

    3
    • Eu am vazut un documentar, in urma cu ceva ani, in care ziceau ca japonezii ar fi efectuat o manevra in genul a ceea ce au facut englezii la Trafalgar si au taiat in T escadra rusa si reusind astfel sa copleseasca cu foc, pe rand, navele ruse care nu puteau sa loveasca eficient japonezii.

      1
  23. Mulțumesc de articol, lupu își schimba paru da naravu „Niet”

    2
  24. Boooon, să înțeleg că urmează cumva o confruntare care va include flote? Ukrainenii nu au bărcuțe, în schimb au cu ce să dea în ele. Deja au testat, prăbușindu-le rușilor o dronă pe acoperișul amiralității din Sevastopol. Acu’ să vedem dacă Zelenski are dreptate și mâine, de ziua Ukrainei, Măreața Armată Roșie Eliberatoare va încerca ceva răutăți.

    1
  25. Pe vremea RSR a existat cartea Tusima.
    A descris foarte bine flota , comandanții și masa marinarilor.
    Regimul țarist era rupt de realitate. Cum e și Putin acum sau Ceaușescu în 1989.
    – Amiralul Rojestvenski nu era un expert în cele marinaresti.
    Era unu bun doar la ” dat din coate”. Unica calitate prin care a ajuns in grațiile țarului. Ca o sumedenie de alți amirali, generali.
    – Soigu , generalul ministru de azi are aceiași unica calitate. Ca el o grămadă de cadre care milităria o pricep doar și exclusiv ca ” bocancii cu crema, parul tuns și uniforma perfecta”.
    Astfel de greșeli de promovare produc aceleași efecte. Indiferent de epoca, an , regim.
    Japonezii bat ca la fasole. Ucrainii beștelesc rușii.

    Culmea , Rojestvenski se întoarce din prizonierat și vine recompensat de țarul habarnist.
    Când în mod normal , la ce înfrângere a suferit , sinuciderea era unica șansă să salvezi onoarea. Daca o ai.

    As fi curios ce minciuni debitează Soigu la Consiliul suprem de apărare rusă când îl întreabă cum evoluează „operația specială”.
    Și ăla de la FSB cred că trage minciuni pe banda rulanta. Inventează scuze , dușmani .

    E tipic tuturor regimurilor bazate pe slugărnicie , lins clanțe, denaturarea realității.
    Din trecut , de azi , de mâine.

    8
  26. Peste puterea de intelegere ce-o fi fost in capul astora. Intamplarea asta nefericata imi intareste gandul ca rusii nu sunt ca noi toti ceilalti pe planeta asta si rusia nu e o tara ca toate celelalte. Numai probleme au generat celor din jur si lumii intregi. Mereu tafnosi, mereu pusi pe cearta, furt, bautura in exces, pretins ceea ce apartine altora. Oamenii astia pentru ca nu sunt ca noi, trebuie mutati dreakului pe o alta planeta, cu tara lor cu tot, sa nu mai deranjeze pe altii pe planeta asta.

    8
    • Ce armata mai pot sa adune amaratii astia, vai de ei, se pipi Finlandezii singuri peste ei. O sa-i ‘denazifice’ chinezii curand.

      3
      • Ei se laudă că mai au:

        The 3rd Army Corps of the Armed Forces of the Russian Federation was formed
        The 3rd Army Corps of the RF Armed Forces was formed, completed and coordinated on the basis of the 333rd Combat Training Center in Mulino.
        The corps is formed mainly from volunteers from all over Russia and is equipped with the latest equipment at the moment: T-90M and T-80BVM tanks, BMP-3 mod. 2015 with additional protection, protected Tornado-U trucks, etc., and the fighters are armed with AK-12 assault rifles mod. 2020 and protected by body armor 6B45 series 2020 https://t.me/WarDonbass/77465?single

    • Vash the Stampede

      Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, cealovecii nu sunt raspunzatori de nici macar 1% din inovatiile tehnologice ale umanitatii… singurul lucru pe care l-au „inventat” a fost tabelul de elemente chimice al lui Mendeleev, dar si acesta la randul sau a afirmat clar si raspicat, ca la visat, nu ca s-ar fi gandit sa-l creeze…

      In rest sunt sigur ca iar vor veni postacii lor gloriosi, sa ne scoata ochii, cu de-al de Rahmaninov, Dostoievki, Puskin, Soljenitin, Chanel No. 5 s.a.m.d.

      3
  27. Vasie Băcăuanul

    Uitati-va la comportamentul turiștilor ruși la turci, gariie, urla, deranjează, etc. Nu știu dacă rusul de rând e așa, pentru că afară ies doar cei cu bani, care, ca și țiganii noștri, se dau in stambă. Dar ceea ce se vede este mai rău că la africanii veniți cu bărcile din „greșeală” în Europa.

    8
  28. Ei, s-a schimbat Rassia… Soigu e gheneral, ministru peste armia mujica, fara sa fi servit macar o zi in armia respectiva…inginer, na, avansat direct general…Gherasimov, Vitaly, nu Evgheni, ala picat la datorie, autorul faimoasei doctrine, perfect exemplu de birocrat idiot, scolit in soviete la sapte mii de academii, sef de stat major, al ditamai armate, isi deseneaza planul de atac pe capacitatea adversarului de a se preda in 3 zile, ca vai de mine el e armia cioloveca…na rezultat, Volodea, joac-o pe asta…si astia sunt capii, realizati cum arata personalul in ansamblu? Bateam campii pe aici, tot macanind ca nu au cum sa recompuna rapit BTG urile decimate in unele noi, ca nu e coerenta, dotarea e varza scamosata, pregatirea naspa, logistica data in gard, ofiterii sunt chiauni, corpul subofiterilor nu exista, astia sunt de rasul curcilor…in fine, prea mult de discutat, si-au tras-o de atatea ori doar in ultimul secol, de te miri ca mai merg asa, acuma si-au facut-o lata rau…

    2
  29. Cei de la Kings and Generals au abordat subiectul.

    https://www.youtube.com/watch?v=jm4w2n1KjfQ

  30. Recomand si cartea Petru I de Alexei Tolstoi unde la fel critica in ultimul hal Rusia. Un mic extras de la o intalnire a acestuia cu negustorii. Putin ar trebui sa ia ideile de modernizare de la el, nu invaziile. Pe alocuri am mai corectat ca era scanarea proasta pe net:

    — Ar fi bine să avem mai mulţi oameni ca aceştia… Vreau
    să-i răsplătesc pe Osip şi pe Fedor faţă de toată lumea… în
    Englitera şi în Olanda, eşti răsplătit pentru o negustorie sau
    pentru o meşteşugărie înfloritoare. Vreau să împămîntenim şi noi
    obiceiul acesta. Am dreptate? (întoarse capul la dreapta, apoi la
    stînga şi ridică dintr -o sprinceană.) De ce vă codiţi? Vă e teamă
    că am să vă cer bani? Negustori, trebuie să începem o viaţă nouă,
    asta se cuvine să facem…
    Momonov, un postăvar bogat, întrebă, plecîndu-se:
    — Cum adică o viaţă nouă, măria ta?
    — Să ne dezvăţăm a trăi răzleţi… Boierii mei stau în casele
    lor ca nişte bursuci. Voi n-aveţi voie să duceţi o astfel de viaţă,
    pentru că sînteţi negustori… Trebuie să vă obişnuiţi să faceţi
    negustorie în tovărăşii. Compania Indiilor răsăritene din Olanda
    e o întreprindere foarte bună; acolo se durează corăbii în
    tovărăşie şi se face negoţ tot în tovărăşie. Se cîştigă bănet cu
    nemiluita… Trebuie să învăţăm de la ei… în Europa sînt academii
    pentru aşa ceva. Dacă vreţi, vom ridica o bursă, care să nu fie mai
    prejos de aceea din Amsterdam.

    întemeiaţi tovărăşii, înfiinţaţi manufacturi… Voi nu ştiţi decît
    un lucru: dacă nu înşeli, nu vinzi…
    Un negustor tînăr, care-l privea drăgăstos pe ţar, se pocni
    deodată cu căciula peste mînă:
    — Dreptu-i l Aşa se face la noi…
    Cei de lîngă el începură să-l tragă de pulpană înapoi, în
    mulţime. Rotindu-şi capul şi ridicînd din umeri, tînărul spuse:
    — Vreţi să spuneţi că nu-i adevărat? Trăim din înşelătorie.
    înşelăm atît la cîntar cît şi la măsură…
    Petru rîse gros, cu amărăciune, deschizînd Cei care stăteau lîngă el rîseră şi ei din bună cuviinta.
    Intrerupînd rîsetele, ţarul spuse aspru:
    — Faceţi negustorie de două sute de ani, dar tot n-aţi învăţat
    meşteşugul… Daţi tîrcoale bogăţiei… Sînteţi tot săraci şi goi. Aţi
    vîndut marfă de o copeică şi fuga la crîşmă. Am dreptate?
    — Nu toată lumea face aşa, măria ta, spuse Momonov.
    Ba da intari Petru frematand din nari. Duceti-va in strainatate sa vedeti negustorii de acolo, traiesc ca niste regi.
    Nu mai avem vreme să aşteptăm pînă învăţaţi singuri. Unii porci
    trebuie băgaţi fără voia lor cu ritul în troacă… De ce oare îmi tot
    dau ghes străinii? Să le dau în concesie ba una, ba alta… păduri,

    mineraiuri, meşteşuguri… Da’ ce, ai noştri nu pot face aşa ceva?
    Venise unul la Voronej, dracu’ ştie de-unde, cu nişte proiecte l
    Aveţi o ţară de aur, zice, dar sînteţi oameni săraci… Din ce
    pricină? Am tăcut… la spuneţi: nu cumva ţara noastră e locuită de
    un soi deosebit de oameni!? Privi pe negustori cu ochii holbaţi.
    Dar aşa ni i-a dat Dumnezeu. Socot că trebuie să facem faţă cu cei
    pe care-i avem, şi bună pace. Uneori mi-e lehamite de ruşi…
    Credeţi-mă. (O ureche i se întinsese şi ceafa se încordase.)
    Ivan Artemici, care stătea alături de el, zise blajin, cu glas
    tărăgănat:
    — Ru şii au fost bătuţi mult şi fără rost. D-aia au rămas
    schilozi.
    — Eşti un nătîng! strigă Petru. Un nătîng! şi-l izbi cu cotul
    între coaste.
    Ivan Artemici spuse cu un glas chiar nătîng:
    — Asta zic şi eu…

    2
    • Nu apucasem sa mai dau detalii. Cartea acopera copilaria si venirea la putere, pana la inceputul razboiului cu Suedia cand autorul a murit si nu a putut termina. El a fost fascinat de cartierul nemtesc unde si-a facut prieteni straini destupati. Dar ai lui erau cam lenesi si hoti. Cand a vizitat tarile europene cu „marea ambasada” a trebuit sa ii atentioneze sa nu fure din casele nobililor ca ii pedepseste personal. Razboiul cu turcii in Azov si apoi cu suedezii la fel, varza la inceput. Dupa niste infrangeri umblau taranii spunand aceleasi lucruri tematoare despre suedezi cum spun ai nostri azi despre rusi, ca sa nu ne punem cu ei ca n-are rost. Boeirii lor isi faceau unul altuia marturii mincinoase cu diversi ca sa mai rupa niste pamant. Cand instala un ceas mare undeva, lumea zicea da ce treaba avem noi cu timpul, lasa-l sa treaca. De boieri zicea ca stiu doar sa manance, sa doarma si sa se inchine lui Dumnezeu. Diverse secte il numeau Antihrist si inventau profetii ca Antihristul duhneste a tutun si bea cafea, pentru ca le-a cerut alor lui sa le consume. Per total, sunt mai multe fire narative urmarind mai multe personaje, nu doar pe el. Inclusiv un sarac ce ajunge soldat si dezerteaza si apoi la sihastria unui lider fanatic care-i infometa in timp ce el manca miere si altele pe ascuns si lasa insarcinate maicile.

      4
  31. După cât am râs la citirea articolului, cam tot pe-atât m-am întristat la citirea comentariilor. Expresiile și reacțiile savuroase, multe la număr, totuși n-au reușit să mă-nveselească la loc. De ce ? Pentru că mă uit la voi, cei care comentați, dar nu în mod individual, ci ca grup. Nu doresc să fac pe deșteptu’ nici pe profesoru’ și nu am nimic de reproșat nimănui în mod individual. Vă rog doar să analizați problemele pe care le pun privind în ansamblu comentariile, defalcate pe cele două perioade în care au fost scrise (2019 și 2022) :
    1. Comentariile din 2019 – focalizare preponderent pe detalierea evenimentelor și comparații punctuale cu contraperformanțele ruse din WW2, moderat nivelul de bășcălie. Comentariile din 2022 – focalizare preponderent pe ideea perenității incompetenței militare rusești, nivelul de bâză – cote maxime.
    2. Toate comentariile – focalizare mai mare pe zona mai puțin dezvoltată în articol (care de fapt nici nu era temă a articolului), aceea a bătăliei propriu-zise de la Tsushima (de altfel, singura parte din articol mai cunoscută istoriografic, deci și de cititorii RM)
    3. Ideea centrală a articolului era înfrângerea de la Tsushima consecință a deficiențelor majore politice, strategice, operaționale, tactice, tehnologice, umane generate de totala inadecvare politică, socială, culturală, organizațională, tehnologică la secolul XIX-XX a Imperiului Rus din 1905. Focalizarea ariticolului – problemele de strategie, logistică și gestionare a resursei umane anterioare bătăliei propriu-zise. Principalele teme dezbătute de comentatori : greșelile tactice ale bătăliei propriu-zise, comparația mentalităților 1905 – 1942, puțin 1905 – 2019/2022.
    4. Articolul – semnal de alarmă pentru orice societate inadecvată organizațional asupra iminenței unor asemenea dezastre catastrofice – conform articolului, înfrângerea era de așteptat în cazul apariției oricăruia dintre *accidentele* gen neevaluare cantitativă / calitativă a adversarului, inadecvare strategică, isteriile în masă, incompetența comandanților, incompetența personalului, etc. Comentariile – doar câteva vagi aluzii la România. Adevărul e că dac-ar fi existat mai multe, scădea distracția. Totuși, problemele organizaționale ale rușilor din 1905 nu prea sunt străine de problemele noastre din 2022. Nu cunosc sistemul militar românesc, dar, dacă acesta ar fi triplu mai performant decât sistemul medical din punct de vedere organizațional și al leadership-ului (ceea ce mă cam îndoiesc – e cam la fel), atunci oricând putem păți o rușine de 10 ori mai mare decât rușii la Tsushima
    5. *Ha-ha-ha și hi-hi-hi* – suntem geniali la chestia asta, dar ar cam trebui să avem moderație atât timp cât nu ne uităm în oglindă ca nație și nu vedem câte bube-avem în cap, mult mai mari ca Tsushima. Nu vreau să stârnesc polemici și divagări pe tema asta, așa că nu fac enumerație, dau un exemplu : campania 1916 – deși aveam o dotare de că..t (marginal mai bună ca în 1940 sau 2022), ne-am băgat ca musca în ăl mai mare rahat în ăl mai prost moment. În loc să scuturăm castravețarii să ne-asigurăm spatele, am mers cu chiectu-nainte. Măcar plimbarea de colo-colo a armatei cu trenu’, căruța și opinca e mai antologică decât grădina zoo de pe crucișătoarele țarului … Pe motive de megaimbecilism al statului major din bodegile bucureștene, după Turtucaia și Flămânda am cedat ca proștii Carpații, de zicea și Falkenhayn că el vrusese doar să blocheze trupe prin atacuri de diversiune da’ dacă i-a mers pasența, a continuat. Și uite-așa după fix trei luni de la declanșarea unilaterală a ostilităților și după pierderi de 10:1 un stat cu o armată superioară numeric a capitulat. Ce e mai de cascadorii râsului ? Să pierzi 15000 de oameni în 1905 pe câmp de luptă inaccesibil strategic în luptă cu forță superioară sau 500000 doar români (ruși probabil 100000) în 1916 pe propriul teritoriu în luptă cu forțe numeric inferioare ?

    6
    • Vash the Stampede

      Aici, intr-adevar ai cam pus punctul pe i… ar trebui sa ne mai si uitam in oglinda si sa reflectam asupra esecurilor proprii!

      In schimb, privind in partea cealalta, se face cum de se face, dar totusi si la casele mai mari se dau destul de multe rateuri, chiar destul de des! Cand se intampla asta, este destul de greu sa nu observi…

      2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *