Focul la contra baterie in era GPS-ului

Americanii au dezvoltat un fel de mini-radar dedicat localizarii, cu mare precizie si foarte mare viteza, a focului cu mortiere sau a lansarii de rachete portabile, inclusiv cele de tip RPG. Astfel AN/TPQ-50, Lightweight Counter-Mortar Radars,  poate inregistra cu mare acuratete datele GPS ale locului de unde s-a tras, iar mai apoi transmite imediat informatia via satelit catre cea mai apropiata unitate, care poate fi artilerie, avioane sau chiar nave maritime de lupta sau UAV-uri.

AN/TPQ-50

Radarul este suficient de compact pentru a fi montat pe un Humvee, poate fi lansat cu parasuta in doua containere separate, fiecare in greutate de doar 68 kg. Spre deosebire de “fratele” sau mai mare AN/TPQ-53, “asta micu’ “ nu are o raza suficient de mare pentru a tine sub observatie amentintarile mai clasice, cum ar fi tirul artileriei grele inamice sau lansatoarele de rachete tactice, dar oricum nu acesta este scopul sau.

AN/TPQ 50 este o dezvoltare a radarului AN/TPQ-48, radar care la randul sau a intrat in dotare in urma cu zece ani, fiind folosit intens in Afganistan, pentru protejarea bazelor izolate. In timpul conflictului TPQ-48 si-a facut datoria cu brio, insa acum se simtea nevoia unei precizii si viteze de lucru mai mari, concomitent cu scaderea masei radarului.

Principiul de functionare este identic ca la orice radar. AN/TPQ-50 “vede” rachetele sau obuzele de mortier trase de inamic, calculeaza traiectoria in sens invers si obtine astfel o solutie de tragere pentru focul la contra-baterie, solutie transmisa fortelor proprii in maximum 3 minute. Pentru operatori experimentati timpul poate scadea simtitor.

AN/TPQ-53

Un astfel de radar poate alimentat de la bateria oricarui vehicul obisnuit si este operat de 2 oameni. Avantajul actualului tip de radar consta in faptul ca poate fi folosit si in mediul urban, indicand cu precizie cladirea din care s-a deschis focul, fiind aici extrem de folositor, mai ales intr-un camp de lupta cu o vizibilitate extrem de redusa si unde succesul sau esecul unei actiuni se  masoara destul de des in minute, tocmai datorita volatilitati extreme a acestui tip de razboi.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

 

2 comentarii:

  1. Ministerul Apărării din Israel, Ehud Barak, a anunţat că forţele aeriene israeliene au testat cu succes un model mai performant al bateriilor de interceptare a rachetelor de tip “Iron Dome”.
    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/israelul-a-testat-cu-succes-un-nou-model-de-baterie-%e2%80%9eiron-dome%e2%80%9d-130691.html

    Israelul a testat cu succes un nou model de baterie „Iron Dome”
    Într-un comunicat al Ministerului Apărării israelian, Ehud Barak, afirmă că testul de duminică, 4 noiembrie, „constituie un nou succes în cadrul proiectului de consolidare a performanţelor Iron Dome“. Ministrul Apărării a adăugat că “Israelul a investit un buget enorm pentru finanţarea diferitelor sisteme de apărare împotriva rachetelor, fapt ce va permite protejarea întregului nostru teritoriu în câţiva ani”. De altfel, fiecare tir al bateriilor Iron Dome costă aproximativ 50.000 de dolari.

    Prima baterie “Iron Dome” a fost instalată în martie 2011 în regiunea Beersheva, principalul oraş din Deşertul Negev (500.000 de locuitori), situat la 40 de kilometri de Fâşia Gaza. De atunci, sistemul a interceptat peste 100 de rachete. Potrivit postului privat de televiziune “2″, noua versiune a “Iron Dome” a fost concepută pentru a intercepta rachetele cu rază medie de acţiune, de care dispun Siria şi gruparea libaneză Hezbollah.

    Fiecare baterie conţine un radar de detectare şi urmărire, un dispozitiv de control al tirului şi trei lansatoare echipate fiecare cu 20 de rachete de interceptare. Potrivit mediafax, experţii militari sunt de părere că, în total, sunt necesare 13 baterii pentru a asigura acoperirea completă a teritoriului israelian, ceea ce va lua mai mulţi ani. “Iron Dome” este parţial finanţat de Statele Unite. Israelul a anunţat că a investit un miliard de dolari în dezvoltarea şi producerea acestui tip de baterii.

  2. Nici de dastea navem nevoie ca avem deja acele SNAR-10 da cand bunica fata mare si plus ca la ce ne trebuie ca oricum noi avem artilerie tractata pe care oricat s-ar chinuii solgerii sa traga si sa fugaa cu tunul din pozitie deja te-a ghibuit adversaru si tinte ploie si potop de proiectile. stratetigii nostrii genrali tip Badalan au zis sa retragem in parcu rece acele obuziere autopropulsate,varianta a lu Gvozdika, autohtona si sa tragem numai cu tunuri tractate. De ATROM , lasa-l dreacu ca noua ne trebuie numa iepurasi de camp si oricum ne mai imprumuta yankeii ceva de la ei.
    Ca ala micu american detecteaza si rpg nu pre-i mare scofala ca ala dupa ce a tras doar daca-i arab analfabet mai sta acolo locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *