Formarea personalului – Cifrele de scolarizare pentru 2021 – Explicatii

Si iata ca a mai trecut un an si tot asa mi-am racit gura de pomana. Avem locurile deja din ianuarie pentru formare, in stilul caracteristic adica doar cadrele militare – subofiteri, maistri militari si ofiteri. Doamne fereste sa planificam totul clar de la inceput, sa avem si soldati si rezervisti si tot. De ce sa stie candidatul de la inceputul anului ce si cum? Si in general, de ce sa planificam?

Bun, nu le voi lua chiar pe rand precum in articolul pentru anul 2019 ci ma opresc asupra punctelor care, spun eu, sunt interesante.

Ministerul scoate la concurs in jur de 4000 de locuri, pe formare prin academii respectiv scoli de maistri si subofiteri. Excludem desigur alti beneficiari (MAI/MJ/SRI etc) si excludem filiera indirecta din ecuatie.

De ce Dumnezeule mare si Sfant sa dai atatia bani pentru persoane de care poti beneficia in 5-6 ani – medicii militari, 4 ani – inginerii, 3 ani – ofiterii de comanda si specialistii si 2 ani – maistrii respectiv subofiterii. Avand in vedere situatia operativa din prezent as fi asteptat o varianta de pregatire fie chiar in rezerva la orice doritor si apoi activare/chemare in serviciu in functie de necesitati. Mai mult, programe de incadrare acolo unde ne doare astazi. In 2016 spre exemplu putea cineva sa-si imagineze ce Pandemie ar urma in 2020? Chiar nu ne invatam minte deloc si nu adaptam politica de resurse umane la realitate?

Da, fie, pe baza legislatiei actuale au scos cateva locuri pe segmentul medical, ca sa fiu corect, dar asta este nimic.

Pur si simplu nu inteleg. SRI spre exemplu are un masterat profesional, faci un master adica si devii ofiter. Practic, acest program este un amestec de pregatire militara si cunostinte de baza necesare unui ofiter de informatii. Sa presupunem ca este totusi o munca mai complexa cea de ofiter de informatii si poti obtine un asemenea ofiter in maxim 2 ani dintr-un civil insa nu domnule, armata trebuie sa-l scolarizeze pe un civil de la zero (adica de la nivel de Bacalaureat).

In fine, sa incepem cu inceputul deci. Draga mea de Academie a fortelor terestre a devenit un fel de moasa comunala, face de toate. Pregateste lideri militari (am explicat in articolul de anul trecut ca nu pricepe nimeni terminologia) respectiv cei din grupa de specialitati de infanterie (vm, cercetare) insa doar partial, si mai apoi manageri militari pentru celelate arme de unde excludem comunicatile si informatica pentru ca aceia sunt la facultatea de inginerie, dar nu la ATM. Mai ramane separat desigur logistica, intendenta si managementul economico-financiar. Cum, nu ati inteles nimic din paragraful asta? Uitati-va in PDF, e clar ca buna-ziua, nu?

Mai departe aviatia, Academia fortelor aeriene, destul de standard din ce observ eu insa punctez doar ca au scazut drastic locurile de piloti si nu cred ca stam extraordinar de bine la acest capitol. Si aici nesuferitul asta de capitalism ne da la gioale, angajaza bunatate de piloti sa zboare toti aplaudacii in Grecia. Ei, pai se poate? Uite ca da.

Mai departe, navale, observ o crestere mica, mult prea redusa ca in 4 ani sa discutam de corvete. Da, stiu, socant, politica de r.u. trebuie corelata cu achizitile de tehnica militara. Din ce vad aici, dragi cititori nu pariati pe corvete in viitorul apropiat, sa dea Cel de Sus sa gresesc fiind vorba de nave ultramoderne partial robotizate nu trebuie chiar atat de mult echipaj. Ca sigur noi luam topul de gama, asa-i?

ATM-ul. Mda. Aici vad intra-devar multi ingineri (to be) IT, sa vedem concret ce inseamna asta pentru noi deoarece cifrele imi par a fi tot prea mici. Dar retineti ca socotim pe 4 ani, si multi din acesti oameni nu sunt dedicati in mod expres unor componente ciber. La fel cum intr-o fabrica ne-am trezit cu o multitudine de joburi cu specific IT chiar daca fabrica produce caramizi, mase plastice sau masini si anumite sectoare militare daca le dezvoltam vor ajunge dependente de sectorul IT. In fapt si aceasta afirmatie in 2021 devine incorecta, sectorul IT nu mai prea exista ci exista celelate sectoare tehnologizate, la fel cum masina noastra de zi cu zi a ajuns practic un smartphone pe roti. Ca scurta paranteza, un ERP gen SAP pentru o companie de 100 de oameni se tine cu aproximativ 15-20 de persoane dedicate mentinerii in functiune, operational, functional si in final helpdesk.

Pentru domnii din minister care nici pana in prezent nu au scos un RFP pentru o licenta de ERP serios, va traduc ultima propozitie in ceva timp. Pana una alta, lectura placuta celor care mai vad razboaie intre corpuri de armata, divizii intregi de infanteristi si eventual sfantul Nagant, ca ce altceva mai puteai pune in lista de mai sus. Asadar, lectura si ce dracu’ o fi insemnand SAPul ala de mai sus. https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/pdf/2016/04/defense-erp-overview-by-country.pdf

Totusi hai sa nu depasim cadrul discutiei normale acolo unde T55-ul inca mai face legea.

Academia de politie. Da. Ati citit bine. De ceva anisori putini, Mapn-ul are o practica interesanta, Justitia Militara ca arma este “populata” cu absolventi de acadamie de politie, specialitatea drept. In trecut scoala de logistica de la Chitila forma ofiteri de justitie militara din civili, absolventi de drept. Si aici sa mai stai cu planificari pe 4 ani, mi se pare gresit. Dar nu am atata lumina cat altii, ce sa-i fac.

Medicina militara. La Bucuresti si Targu Mures. Ok, este de bine zic eu doar ca cifrele nu-mi spun nimic. Am constatat ca nu avem medici militari activi, am constatat ca formam zero in rezerva si acum e bine si asa ca in 4-5 ani dispare si pandemia asta, sau disparem noi. Oricum este bine. Las‘ ca merge si asa exemplificat intr-un mod exceptional.

Ultima parte pe mine ma lasa mut. Universitatea Bucuresti, 3 specialitati, cu mentiunea studii universitare civile de licenta, pe locuri Mapn. Deci, cum?

Master, multe locuri la toate academiile, multe catedre, ca doar in civil de ce sa mai faca omul un master. Totul trebuie facut “in-house”, in epoca in care outsourcing-ului a devenit cea mai mare industrie de pe planeta. Explic si asta mai tarziu. As fi curios cat costa ansamblul asta educational in care asiguri formarea de la liceu la doctorat in structuri proprii.

Doctorat. 64 de locuri. De toate pentru toti.

Compar aceasta structura cu notiunea britanica de educatie si formare a cadrelor militare, m-a mancat de asemenea sa caut un ofiter doctor, si l-am gasit: https://mpct.co.uk/patron/lieutenant-general-jonathon-riley-cb-dso-phd-ma/

Deci, domnul Phd asta ii format 60% in civil. Dar vai, dar cum? Pai uite asa si refacem conexiunea cu articolul anterior referitor la ce s-a intamplat in 2020. Dispar militarii din societate si apoi ne miram ca socitatea nu le mai acorda respect.

Doctor in istorie dl general locotenent englez, asta doar asa ca sa ne lamurim putin si cu doctoratele astea in “siguranta nationala”.

Bun, revenim la lista deci, subofiteri si maistrii. Aici trebuie intr-adevar, am zis-o si o mai zic, cat de bine functioneaza o unitate militara nu depinde de ofiteri ci de calitatea subofiterilor. Daca subofiterii sunt oameni pregatiti bine si ofiterii ii trateaza cu respectul cuvenit, unitatea merge de la sine. Daca nu, nu. Este chiar simplu.

Observ totusi si aici mult IT. Este bine, asta explic, ne mutam spre ultratehnologizarea oricarui domeniu. Totusi, aici am un comentariu: trebuie facut un echilibru intre formarea in scolile proprii ale ministerului si civili. De multe ori privatii aia care produc avioanele de ultima generatie pe care zboara militarul american, investesc in “viziunea din exterior”. Oameni formati diferit, care au idei diferite. Educatia militara este buna, sunt un mare sustinator al ei, insa atunci cand formezi 100% din personal intr-un singur regim, nu mai ai termen de comparatie.

Indirecta acum. Muzici militare, educatie fizica militara si operatiuni speciale. Da, la SpecOpsi ii metionat expres ca admisi vor fi doar cei din randurile specopsilor, soldati, subofiteri sau maistri. Corect si echitabil as spune. O data ce ai investit enorm intr-un om, trebuie sa-i dai posibilitatea evolutiei in cariera.

Foarte multi subofiteri in schimb, ceea ce este oarecum bine, cred eu, avand in vedere ideea de diversificare pe care o mentionam adineauri.

Pe final, ca de obicei, ma rog sa primeasca si ministerul lumina de pe urma, sa aiba parte de cei mai buni candidati si dintre ei, cei mai buni dintre cei mai buni sa devina militarii de maine. Tot nu pricep de ce in urmarirea acestui scop, ministerul insista sa-si bage singur bata la spitele bicicletei, un Tohan din ala vechi, ca nu au avut bani de un mountain bike cat de cat bunicel.

Subliniez ca in fiecare an faptul ca activii trebuie sa mearga mana in mana cu rezerva, si lipsa anuntarii locurilor pentru rezervisti in ianuarie/februarie constituie o grava eroare si una din motivele incadrarii extrem de slabe, dupa cum am exemplificat in nici mai mult, nici mai putin de 11 articole.

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

38 de comentarii:

  1. Hai mai feciori, nimeni nu da un examen anul asta? Posturi sunt, si pe indirecta si ofiteri si subofiteri, de toate.

  2. Salve,

    O mica corectie: ERP-ul nostru la o companie de 350 de oameni se tine cu 5 oameni. 4 IT-sti si seful lor. au evoluat n pic. Nu inseamna insa ca domnii din armata romana au capacitatea de a avea sisteme la performanta unei companii private.

    1
  3. Explicatia este simpla si ca fost ofiter de cariera o cunosti f bine. Un ofiter bun nu inseamna doar un bun IT ist sau un bun manager sau inginer tehnic. Un ofiter trebuie sa fie in primul rand un lider adevarat ale carui ORDINE subordonatii le executa fara discutii(de genul”sefu sa mai analizam situatia, se poate si altfel, e periculos, etc”), iar el la randul lui sa execute ordinele superiorilor sai. De asta sunt preferati in armata cei ce sunt invatati cu rigoarea vietii militare de mici(au trecut prin colegii militare si academii). Aia sunt invatati din adolescenta sa dea si sa primeasca ordine(in anul 3 deja sunt comandanti de grupa ptr cei de anul intai) in timp ce unul care a facut un colegiu/institut superior civil se va acomoda mult mai greu la viata militara. Din cauza asta, desi voi parea misogin, nu prea inteleg afluxul imens de femei din armata din ultimii ani. Cat de mult se poate impune un/o astfel de ofiter in fata unui pluton/companii de 20/300de barbati?

    4
    • Pai stai un pic, ca facem diferenta intre ofiteri specialisti si ofiteri de comanda. Cred in academia militara dar nu cred ca ii bine sa produci 100% din personal intr-un singur.
      Discutia din pacate nu a ajuns calitatea ci crearea de catedre pentru toti. Noi aici trebuie sa ajungem ( https://www.cna.org/pop-rep/1999/html/chapter4/c4-commission.htm si datele sunt vechi de 20 de ani ) si nu sa tinem un mastodont educational paralel pe banii lui nea contribuabilul. Academia nu-i majoritara ci ROTC-ul si in 99′ si acum.
      Da pentru academie, clar, dar acolo sa fi za best of za best adica ala care isi va termina cariera ca si general. Restul, e ok si lt-col/col si nu trebuie sa baga tone de bani statul in el ci doar sa-i foloseasca skilurile.
      Este nevoie sa amintesc tuturor ce probleme sunt la Academia de Politie? Se formeaza si acolo 9 juristi pentru armata…

      4
      • Practic toti sunt ofiteri de comanda. Si ofiterul specialist, ca e la o baza logistica, baterie patriot sau baza de reparatii are niste gradati, subofiteri sau maistrii militari sub comanda. Ca nu ii conduce in lupta in linia intai e alta treaba. Ofiterul, inainte de orice trebuie sa stie sa se faca ascultat. Ca ne place sau nu, asta diferentiaza armata de restul ocupatiilor. Democratia in armata nu are ce cauta. Acolo e unul care ordona(si la randul lui executa ordine) si altii care le executa fara comentariile si lalaielile specifice vietii civile. Eu unul nu vad ofiterii rezervisti proveniti din civilie la comanda unor unitati de militari profi. Ptr ca nu vor reusi sa impuna disciplina si „obedienta” necesare indeplinirii misiunilor. Si nu prea vor fi acceptati de restul ofiterilor proveniti din scolile militare. Stii prea bine ca apartenenta la „casta militarilor de cariera” acolo se capata.

        • Da si nu. Adica inteleg ce spui dar nu au toti comanda. Nu zic de unitati de lupta respectiv sprijin de lupta, aia ii clar, comanda la pluton de sprijin ii tot comanda.
          Ma refer la organigrame unde poti figura ca ofiter specialist, fara sa ai comanda la nimic. De exmplu, am fost pe post de slt, of specialist, la CMJ. Nu am avut comanda, m-au primit, mi-au dat un birou si spor.La fel pentru contabil, la fel pentru admini de sistem/unii ingineri, la fel pentru medici militari si la fel pentru juristi militari. Si chiar sunt unii specializati in arme de lupta care ocupa posturi administrative de genul. Si acolo exista comanda, dar aia apare mai tarziu, capitan in sus de regula si ii o functie de sef de birou.
          Nu sunt atat de multe probleme pe cate crezi in materie de neascultarea ordinelor.

          • Probabil ca asa este la birouri (urasc ocupatiile sedentare) dar sunt cazuri rarisime, cateva procente din total. In marea majoritate e cam asa cum spuneam.

      • Deci Strumf eu nu te contrazic, nu-s Gica Contra insa nu mi-a putu nimeni explica in ataia ani de militarie de ce contabilul trebuie sa fie absolvent de academie.
        De asemnea una este sa pregatesti specialitati militare si apoi ingineri la ATM. Sti ca din pacate scoalile nu au ultimul ragnet in materie de dotare, nu lucrezi cu cutting edge-ul acolo din pacate. Civilul care prinde o firma serioasa in schimb da, ca daca nu-i la nivelul pietei piata il exclude. Sia cum discutia devine cum faci sa-l aduci pe ala in armata. Reformulez, toata discutia asta este paralela cu decidentul, decidentul in acest moment se gandeste cum sa isi mai bage un neam in armata.

        1
        • Ah si inca ceva, ca noț am ajuns sa gandesc secvential din pacate. Nu esti misogin deloc, problema pe care o ridici ii punctuala si rezida in faptul ca ai bareme diferite baieti si fete. Statistic, deci fact based, majoritatea angajatilor in constructii sunt barbati. Tot statistic femeile/fetele invata mai bine la scoala, au performate acadmeice mai bune. Noi precum calutul cu ochelari nu ne uitam in stanga si in dreapta, recte toate materile, ne specialziam pe una. Punand cele doua probleme cap la cap, ai probe fizice mai usoare si rezultate academice mai bune pentru fete si pentru noi, probe fizice mai grele si provocari academice mai mari.
          Problema apare in scoala/academie, unde unii si altii crezandu-se cavaleri s-au apucat sa care echipamentul la domnita. dupa terminarea scolii, altele cu aspect fizic placut ajung prin biriouri chiar daca conform fisei postului ar trebui sa fie „operative”. Le vedeti pe siturile ministerului, va zambesc larg si va ureaza dimineti frumoase.
          PS. Iubesc femile, nu sunt misogin, dar nu ma poate convinge nimeni ca o fatuca de 58 de kile poate repara tancul cu pila si barosul.

          4
    • La primul pac-pac fluxul se va inversa.

  4. mda…e prafao in sistemul de educatie civil care e chipurile deschis .ce o fi in sisteme opace ca la armata,securitate si militie numai ei stiu.ca oricum nu-i controleaza nimeni .

    5
  5. Era comentariul ăla de pe topwar. ru despre bocancii armatei române din WW2.. Comentariile erau denigratoare, dar documentate, inclusiv citate din jurnalul unui ofițer german. În anii aceia armata română era medievală, ruptură imensă între ofițeri și trupă. La fel este și acum.

    4
  6. La fel, nu a existat o cultură a uniformei. Rușii, est germanii, polonezii, aveau pentru trupă uniforme cu cămașă și cravată, chipiu. România abia reușea să acorde o uniformă groasă și urâtă de iarnă și una mai subțire de vară. Cu guleras de plastic, imposibil de suportat pe piele. Arătam ca niște butoaie în itari. Doctrina asta a rămas. Poate vine vreun pufi să se înroleze, când vede cu cine are de a face ori pleacă, ori e prea țăran rupt de foame și acceptă

    3
    • pai ar trebui sa dea si ai nostri la o casa de moda sa le conceapa… Ca Hugo Boss nu e disponibil, sa incerce cu Botezatu 🙂

      2
      • Marius, eu vorbesc de ruși, polonezi est germani. Hugo știm cui făcea uniformele.

        2
          • Epic 🙂
            si mie mi se pare de tot rahatul, faptul ca nu ai uniforma de oras(caci al aia te referi Gabi) de la gardul de soldat pana la cel de maresal. Da, sunt unitati „experimentale” unde s-au dat de proba, B30Garda ar fi una, dar nimic concret de la primul la ultimul.
            In opinia mea noi nu am prins niciodata spiritul de corp cu adevarat ci doar ala de gasca. Corp inseamna de la primul la ultimul, nu de la primul ofiter la ultimul ofiter, de la primul sergent la ultimul plutonier si tot felul de sectiuni din astea in notiunea de corp astfel incat in cadrul castei sa mai faci o bisericuta in care unul ii smecher si altu’ ba. Astea sunt niste procarii care au devalizat institutia militara de spiritul ei.

            5
  7. Sa uite, ca tot am pornit o discutie faina referitoare la personal, hai sa facem ca englezoii. Crede cineva ca tine statul englez pe un individ 4-5 ani in scoala? No way, toti fac academia, timp de 44 de saptamani si la munca bai fecior(si fete).
    1. The Regular Commissioning Course, which lasts 44 weeks, for Direct Entry officers into the Regular service.[15]
    2. The Short Commissioning Course, which is for Army Reserve officers and both regular and reserve service professionally qualified officers (e.g., doctors, dentists, nurses, lawyers, pharmacists, veterinary surgeons and chaplains).[16] which lasts eight weeks. The short course consists of four training modules; the first two, Modules A and B, can be completed under the supervision of RMAS with University Officer Training Corps over a number of weekends, or at RMAS where each module lasts two weeks. The final two modules, modules C and D, of the Officers’ training and assessment must be conducted at Sandhurst. This training can all be completed in an eight-week period at RMAS, or over a number of years. Upon completion, Officer Cadets become Second Lieutenants in the AR or Officer Training Corps (OTC), or Captains in PQO roles.[17]
    3. The Late Entry Officer Course (LEOC) for senior soldiers commissioning from the ranks.[18]

  8. @LT REZ
    De rezervisti voluntari nu stiti nimic, vor exista posturi in acest an?
    Multumesc.

    2
    • Nu stim absolut nimic inca. Probabil tot asa ca si in anii trecuti in mijlocul verii estimativ. Si mie mi se pare nesimtire din partea lor ca functile le au deja, mai trebuie aprobate. Macar orientativ o data acolo.

      2
  9. @LT REZ
    Daca ar fi dupa mine, la ce gandire aveti, v-as propune fara sa stau pe ganduri ca Ministru al Apararii. Nu va pup in …., dar chiar aveti o gandire competenta si se vede ca sunteti profesionist.

    1
    • Multumesc ! Doamne ajuta, insa nu cred ca m-as descurca in postura de ministru. Va dati seama un biet lent’ sa certe dita mai generalii? Nu merge.
      O palarie mult prea mare pentru capul meu. Raman la ceea ce pompos as numi analiza.
      Inca o data va multumesc pentru apreciere!

      1
      • Nu e după tine, domnule draga. Daca țara are nevoie de tine că ministru al apărării, ce faci? O refuzi? 🙂

      • mai cauta prin ranita,poate gasesti proverbiabilul baston…unii si l-au comandat pe oleics.

        2
        • …sau si l-au turnat din seceri si ciocane si acum conduc țara.

          4
          • Vai colegu’, pai la cat de prosti sunt unii le-au vandut astia pe okazii si olx bastonul lui Harry Potter, si acum merg prin tanguri cu bastonul in mana crezandu-se maresali, din pacate sunt doar victimele proprie grandomanii corobrate cu prostie.
            Macar grandoman nu sunt 🙂

            2
            • in 30 de ani ca de armata lui ceausescu numai amintesc uniforma a devenit un costum,leadershipul o gluma proasta iar factorul uman a involuat la stadiul de taratoare dupa beneficii si trai pe vatrai pe cheltuiala altora.

              1
      • Excelent răspuns,. Era un lt., Napoleon care spunea ” orice soldat are in ranită bastonul de mareșal”. Se numeste ordonanță. :-)) Dacă nu se cunoaște până acum, armata este o corporație și se conduce asemenea unei corporații. Asta înseamnă că nu se promovează meritocratia, doar pcr. În armata regală unii ofițeri erau de sânge albastru iar soldații erau tratați ca pe plantație. Alții conduceau după propriul exemplu și soldații ai urmau și în iad. Armata socialistă a perpetuat aceste exemple, iar moștenirea grea este ceea ce se găsește și acum. Cea mai potrivită comparație cu o funcție din civile este cea de manager., care este omul capabil să ia hotărâri și să le pună în aplicare cu informațiile pe care le are la dispoziție. Însă trebuie sa aibă vocație de lider pentru asta. PS. În cartea arta războiului se spune că „războiul este politică purtată cu alte mijloace”. De reflectat la asta.

        3
        • „Merely a continuation of politics by other means” e citatul corect.
          Din pacate, nu are legatura cu situatia de la noi…la noi este vorba de stiinta militara si nu de arta razboiului. Toate avansarile si doctoratele se fac pe merit. Merit in stiinta militara, normal.

          1
      • Domnilor, ma onorati, si sititi vorba, unde-i ordin, cu placere. Daca ar fi dupa mine as refuza categoric si m-as orienta spre o pozitie de cadrist in dgmru. Cu toate acestea reafirm ca nu-s un mare destept ci va spun de am vazut eu in actvitate greseli respectiv sincope. Asta intradevar nu mi-a fost indiferent niciodata, daca merge activitatea bine sau nu.
        Dar uitati asa, facem echipa, strangem de pe RuMil pe toate sectoarele.
        Referitor la baston, ma obligati sa ajung in postura lui Richard al III-lea, imi dau regatul pentru un cal. Hai sa dam toate stelele de generalisimi si bastoane ce mai viseaza unii ca Oprea pe un gram de echipament nou. Tancuri, blindate, elicoptere de atac, cate si mai cate!
        PS.
        Am avzut la Sibiu acum multi ani, Richard al III-lea cu Marcel Iures in rol principal. Fenomenal, cu „F” mare.

        1
  10. Dorele eu despre armata am experienta stagiului militar facut in 99 si experienta mai recenta a unor cunoscuti pe care am mai povestit-o si alta data.
    Dar lucrez prin corporatii de 10 ani si, desi mai sunt pcr, marea majoritate a celor care lucreaza acolo au ajuns in urma unui interviu si sunt destul de capabili. N-ai sa vezi tu o femeie de serviciu in corporatie ca sta in matura cu stau alea de la stat pe strazile din Bucuresti. Mai sunt si exceptii dar astea sunt tot din lumea a 3a, la care trag nadejde ca nu aspira niciunul dintre noi.
    Despre MAPN-ul de astazi nu prea poti zice nimic de bine, trucheaza licitatii, aia de la CMJ nu stiu nimic, se apuca sa dea in judecata site-uri de pe internet pentru informatii public care se gasesc pe site-ul producatorului. Pe bucatica asta suntem de acord.

    • Ceea ce cunoști se numește tactică. Strategie este ceea ce înveți dacă reușești să citești printre rânduri. Exemplu practic Le Mans ’66.

  11. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!
    Ne place, nu ne place, ăsta este azi Statul Român. Unora le crapă pe ei nădragii, altora li se rup în kur, pardon my english…
    In spatele secretomaniei cu interes de castă, din care mai erupe câte un buboi, când și când, miserupismul și nepotismele fac ravagii!
    Să tot stai și să te miri apoi de ce la alții se poate! Că tot a scris @George articolul despre Marina Italiana.
    Oricum am da-o după deget, omul sfințește locul; când prostia și mișelia fac ravagii într-un sistem, cu siguranță nu ai pus omu’ potrivit unde trebuie!
    Divagând, voiam să spun că nu se dorește competiție în sistemele de cas(t)ă! Atunci mimezi echitatea.
    Așa și cu’concursurile’… Urmate de niște numiri pe la spate, în ciuda educației sau a competentelor!
    Așa cum s-a spus, am fi mulți care am face rezervism pro bono, ne-am plăti și echipamentele și muniția, în speranța de a transmite o ‘anume’ experiență peste generații!
    Respect @leftentent pentru ce încerci să aduci in prim-plan, că și pentru perseverență!

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *