Fortele Aeriene scapa de uniformele combat de camuflaj albastre, vor avea la fel ca Fortele Terestre (si Infanteria Marina)…doar Fortele Navale isi pastreaza… ”afinele”

Fotografie din 2018

În Monitorul Oficial nr. 96, din 3 februarie, a fost publicat Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.20, prin care s-a modificat şi completat Regulamentul privind descrierea, compunerea și portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din MApN, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.27/2021.

Prin noul ordin, au fost abrogate mai multe dispoziții care prevedeau, pentru anumite articole de echipament, culori diferite pe categorii de forțe. La Forțele Terestre și Forțele Aeriene, aveau culori diferite, de exemplu, costumul, capela și fesul combat, puloverul polar tricoul combat, bocancii combat din piele box, emblemele și ecusoanele.

Acum, la confecționarea articolelor pentru cadrele militare din ambele categorii de forte menționate, precum și pentru cele din structurile de infanterie marină se vor folosi aceleași culori.

Suportul cu însemne de grad pentru uniforma militară combat a cadrelor militare, cu excepția generalilor/amiralilor, are formă tubulară, cu extremitățile inegale, și se realizează din material fond în culorile:

♦ maro-închis, maro-deschis, verde, kaki-bej și bej-deschis – pentru cadrele militare din Forțele Terestre, Forțele Aeriene și din structurile de infanterie marină;

♦ negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu și albastru – pentru cadrele militare din Forțele Navale, cu excepția celor din structurile de infanterie marină și pentru cele confirmate în arma marină din structuri care nu intră în compunerea Statului Major al Forțelor Navale.

Pe suport se aplică/brodează galoane și/sau trese din mătase de culoare maro pentru cadrele militare din Forțele Terestre și Forțele Aeriene și de culoare neagră pentru celelalte cadre militare.

Conform noilor prevederi, însemnele de grad se brodează cu fir de mătase de culoare maro pentru soldații și gradații profesioniști din Forțele Terestre, Forțele Aeriene, structurile de infanterie marină, unitățile militare – obiective speciale stabilite prin ordin al șefului Statului Major al Forțelor Navale și forțele participante la misiuni internaționale în teatre de operații, și cu fir de mătase de culoare neagră pentru soldații și gradații profesioniști care fac parte din arma marină.

Însemnele de grad se brodează pe suportul de grad care are formă tubulară, cu extremitățile inegale, și care se confecționează din material textil în culorile:

♦ maro-închis, maro-deschis, verde, kaki-bej și bej-deschis – pentru soldații și gradații profesioniști din Forțele Terestre, Forțele Aeriene, structurile de infanterie marină, unitățile militare – obiective speciale stabilite prin ordin al șefului Statului Major al Forțelor Navale și forțele participante la misiuni internaționale în teatre de operații;

♦ negru, albastru-ultramarin, bleumarin, bleu și albastru – pentru soldații și gradații profesioniști care fac parte din arma marină.

În regulament a fost introdusă o nouă anexă, în care se precizează compunerea ținutelor militare – de gală, de oraș, de serviciu – pentru cadrele militare, soldații și gradații profesioniști, elevii și studenții din instituțiile militare de învățământ și academii, elevii din colegiile naționale militare.

presamil.ro

monitoruljuridic.ro

35 de comentarii:

  1. Materialele din care sunt confecționate sunt de proastă calitate, cu mult plastic .

    11
  2. Doamne ajuta, mai gandeste cineva vad ca si pe acolo. Bravo. Albastrul ala era ireal.

    18
  3. Iar încep licitațiile?

    7
  4. Sunt curios de ce inca pastreaza marina uniformele alea care nu ajuta cu nimic – daca este pe mare tinta este nava si nu personalul, daca este pe uscat uniformele alea camufleaza mai prost decat o pereche de blugi si o bluza verde deci chiar nu isi au rostul, nu isi ating scopul.
    Ma bucur ca la Fortele Aeriene scapa de albastrul ala care nu asigura camuflarea in teren.

    20
    • Se camuflează in apa. Au fost subiect de glume de când au apărut. Nu mai vorbesc de material și calitatea vopselii. Și în anii 90 existau uniforme mai bune.

      9
    • Prin traditie uniforma la marina este albastra. Cea de parada este alba. Punct.

      3
      • Dă-o-n pzms de tradiție!… Și ciorapii albi de la vânători de munte…

        9
        • Care sunt depășiți pe teren, intra apa și zăpadă peste carâmb. De obicei prin unele misiuni se poarta ciorapi kaki, cei albi sunt mai de ceremonii. Și sunt și alt tip de bocanci, pe care doar cei care au fost în VM ii știu. Bocancii de VM au fost utili cata vreme au existat celebrele „doage”.

          1
          • Da , erau bocancii cu decuparile în toc pentru prinderea legăturilor cu doagele .
            Amintiri … nu am fost VM , ci artilerist .
            Am avut multe lucruri în comun , în special trageri .

            1
            • Cei cu decupările, cu 2 rânduri de piele sunt binecunoscuți de toată lumea. Pe langa ăștia erau și unii din panza, israelieni și unii de oraș, introduși după 89. Plus bocanci cu șireturi și o clema dinainte de 89 prin depozite. La Huedin aveau și bocanci de parașutiști, dar Huedinul nu e VM, deși se pregătea mult cu VM-ul.

  5. ÎNCĂ UN GHIȘEFT PT MAFIA CAZONĂ
    Asta era urgența 0 pt Armată Română …

    17
  6. …până la proba contrarie „haina îl face pe om”…

    2
  7. Confirm faza cu plasticul. Am luat 2 tinute in 2019, din primele loturi de combat. Spalate pe dos, la 30-35 grade, s-au pastrat neasteptat de bine, doar ca acolo unde prinde velcro-ul materialul, il scamoseaza. La asta luata la sfarsitul lui 2022, nu exista riscul de scamosare, ca deh, plastic la plastic nu-si scoate ochii… Sunt precum ripstop-ul din ultimele generatii, mori de cald vara in ele si de frig iarna…
    Nici marimile anterioare nu mai bat, noroc cu ochiul vigilent al administratorului ca luam marimea aiurea.
    PS a fost un lot in 2021 care, la cateva spalari, luat tenta albastra grav de tot, chiar intrebam colegii la mishto, v-ati mutat la Aviatie, bre???

    16
  8. E vorba de uniformele pe timp de pace, in teatrele de operații uniforma oricum este alta

  9. Dacă s-ar fi luptat în uniforme, armata lu’ Carol 2 ii bătea pe ruși de-i asculta cu urechea, la câți nasturi de metal și galoane aveau. ” Verii” au aceleași culori și croială la uniforme de prin 1940. Numa’ furnizorii de securitate schimbă de toate. La uniforme.

    1
  10. „Camuflaj albastru”…. Mare idee a avut ăla când a creat asemenea absurditate. A avut totuși o lacuna, a uitat de pompieri. Era o pâine de mâncat și acolo, păi ce, „Camuflaj roșu” … nu mergea?

    23
  11. Voi va dati seama ca aceasta este prima activitate notabila a ”capilor ” armatei pe anul 2023 ?
    Adica , deja in in primavara …daca nu cumva si-or mai marit salariile si pensiile nesimtite de vreo 2 ori . De inzestrare , infrastructura se mai aude ceva ?

    15
    • @g.cristian
      Nu e prima pe 2023, se vorbea, și se știa despre schimbarea ținutei la Forțele Aeriene din 2020, dinainte să trec eu în rezervă. Asta ca să vă faceți idee despre cât durează procesul birocratic.
      Părerea mea, hâc…

      3
  12. Cine a hotarat aceasta schimbare ? Cati bani costa aceasta operatiune a schimbari uniformelor ,cat e comisionul oare ?. Daca au ajuns procurori sa descinda si la Spitalul Militar Regina Maria din Brasov, cu acuzati de genul ca ar fi montat montat stenturi prelevate de la pacienti morti, pacientilor internati, cam ce incredere sa mai ai in Armata Romana ?. cu dotarile sovietice ,coruptie cu zeci de mi de euro platiti unor smecheri, cu echipa de fotbal, cu aceasta batjocura a banului public.Unde te uiti in Romania numai coruptie vezi si foame de banii , zero ineficienta .

    5
  13. Foarte rău. Tradițional aviatorii erau albaștrii ! Dar se pare că tradiția nu mai contează !

    1
  14. Și unde te camuflezi tu cu uniforma albastra, pe teren? Confunzi cu alta uniforma

    4
  15. Who the fuck cares? Cu cine s-a batut armata romana, de la sfarsitul WW2 pana acum, ca sa conteze ce culoare au uniformele? Bine,exceptand „razboiul” din Dec. 1989, cand si-au casapit camarazii si propriul popor cu mare profesionalism.

    Glorie armatei romane!

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *