General de divizie Grigore Georgescu

Sa trecem in revista noastra de front pe generalul Georgescu, un ofiter de exceptie al Armatei Regale Romane dar si un tehnician desavarsit. Participant la razboiul balcanic, primul razboi mondial si al doilea razboi mondial, ar fi meritat o pensie demna si respectul generatiei care a urmat dupa dansul. Nu a fost asa, sub indrumarea marelui prieten de la rasarit, generalul a murit la Sighet, fara a avea in prezent macar un mormant identificat.

Inainte de a intra in detalii cu privire la acest ofiter de exceptie si general al armatei regale romane, consider episoadele Sighet, Aiud, Gherla ca fiind cele mai nerge din istoria Romaniei. Fiecare viata are sacralitatea ei insa cand distrugi valorile unei natiuni, o distrugi pana la nivel de ADN.

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe cei decedati in aceste inchisori, caci nici in prezent nu li s-a facut o minima dreptate. Vom ramane doar cu un memorial al durerii si atat.

Povestea generalului Georgescu incepe la Craiova in 1886. Devine absolvent al scolii militare de ofiteri de artilerie, geniu si marina in 1907 si ulterior al Scolii Superioare de Razboi. La incheierea primului razboi mondial Georgescu este numit aghiotant al lui Iancu Cavaler de Flondor, nobil al imperiului austro-ungar de origine romana si unul din artizanii Unirii Bucovinei cu Regatul.

Incepand cu 1925 Georgescu ocupa functia de sef de stat major al inspectoratului de arma pentru geniu. La fel ca si alti generali mentionati in aceasta serie de articole, Phleps, Schwab, Hanzu, Georgescu atrage atentia cu privire la dotarea armatei mai ales din perspectiva tehnica.

In 1927 este inaintat la gradul de colonel inainte de termen si se ocupa de introducerea primelor notiuni de electronica in randul armatei regale romane. In 1928 elaboreaza un manual care alineaza Informatiile ca domeniu militar cu transmisiunile. Manualul poarta titlul: “Informatiile, transmisiunile, ascultarea”. Ca urmare a rezultatelor exceptionale avute colonelul primeste comanda Regimentului 2 pionieri. Asupra acestei unitati militare ar trebui sa ne oprim putin, regimentul nu era unul oarecare, ci era o unitate emblematica pentru armata regala romana. Unitatea in discutie primeste statut de garda prin decretul regal nr 19 din 4 ianuarie 1937 de catre Rege, avand in vedere ca pastra traditile de lupta ale celui mai vechi batalion de geniu, infiintat in 1860. Asadar comanda unei astfel de unitati insemna o demnitate mai intai de toate.

Mai departe, dupa cum era si normal pentru un ofiter de exceptie, colonelul devine comandantul scolii de aplicatie pentru geniu iar la scurt timp urmeaza avansarea la gradul de general de brigada. Este apreciat de comandatii sai, dar si de Rege pentru activitatea depusa. Un merit al sau – deseori trecut cu vederea – este ca generalul avea o conceptie europeana intelegand importanta aliantelor si in subisidiar a interoperabilitatii. Generalul Georgescu este cel care a adus brigada de transmisiuni Bucuresti la standardul operational care permitea posibilitatea cooperarii cu structuri similare din Europa. In vederea accederii spre gradul de general de divizie, generalul de brigada primeste comanda Diviziei 18 Infanterie Sibiu unde obtine de asmenea rezultate exceptionale. Desi functia prevedea o oarecare distanta fata de “obsesia” generalului cu privire la inzestrarea armatei, in volumul “Veterani in slujba patriei” – Vol I al colonelului (r)  Chiper gasim o recurenta spre aceasta tematica si citam evaluarea superiorului sau de la vremea respectiva: „Generalul Grigore Georgescu merită să fie numit la comanda unui Corp de Armată sau să i se încredințeze conducerea Inspectoratului Geniului, pentru care îl cred cel mai indicat în aceste timpuri tulburi, când înzestrarea armatei necesită specialiști de valoare la toate serviciile și armele ei.”

In conextul inceperii celui de-al doilea razboi mondial, generalul este cooptat in guvernul Antonescu pe functia de ministru al lucrarilor publice. Generalul fiind un om echilibrat a intrat in coflict cu Ion Antonescu pe chestiuni de politica si este demis din guvern si mai apoi trimis pe front.

Insufland fiului sau valori precum demnitatea si onoarea dupa incheierea studiilor Eugeniu Georgescu, sef al promotiei 1942 al Scolii Militare de Geniu solicita in scris plecarea pe front in cadrul Batalionului 2 Pionieri de Munte. Fiul generalului cade la datorie in toamna anului 1943. Nu pot aici decat sa observ o similitudine cu un alt ofiter de exceptie pe care am avut onoarea sa-l aduc in fata dumneavoastra, respectiv general de corp de armata Danila Pop/Papp si al sau fiu, sublocotenetul Florian Pop, cazut pe front in Galitia fiind in lina I.

Si aceasta poveste a unui ofiter roman exceptional se incheie tragic dupa cum v-am mentionat la inceput, astfel dupa anul 1946 generalul in varsta de 60 de ani la vremea respectiva este retinut de sovietici si supus unor procese pentru ca a facut parte din guvernul Ion Antonescu, desi s-a opus public si flagrant maresalului. Initial a fost incarcerat la inchisoarea militara “Uranus”si in urma procesului in fata Tribualului Poporului cu verdict venit in plic de la rusi, este condamnat la 10 ani de teminta grea. La pronuntarea verdictului s-au auzit aceleasi cuvinte sub care multi demintari romani si-au gasit sfarsitul: “participare la razboiul soldat cu crime impotriva poporului sovietic”. Generalul bolnav de necrutatoarea maladie Parkinson mai afla desigur ca familia sa a fost evacuta din casa iar bunurile confiscate. Ulterior pedeapsa i-a fost comutata in cea de 3 ani temnita grea.

Se stinge din viata la Sighet in data de 27 aprilie 1952 si este aruncat intr-o groapa comuna, iar familia afla ca generalul a decedat patru ani mai tarziu, in 1956. Desi trebuia eliberat cu mult timp inainte, el a fost detinut fara temei juridic, pedeapsa fiind deja ispasita.

Ramasitele sale pamantesti nu au fost identificate nici in prezent.

Ca un testament al caracterului acestui ofiter ramane in istorie consemnat faptul ca in urma decorarii cu Ordinul “Coroana Romaniei” a fost si impropietarit cu un teren in zona Cotroceni. Generalul doneaza acest teren pentru ridicarea unui monument pe care astazi il apreciem ca Monumentul Eroilor Geniști „Leul de la Cotroceni”.

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

Surse:

Maior (ret) Walther-Peer Fellgiebel – Purtatorii Crucii de Cavaler ai Crucii de Fier 1939-1945 / Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939-1945 (Friedburg, Germany: Podzun-Pallas, 2000). ISBN 3-7909-0284-5.

(informatie suplimentara: ofiterul si scriitorul Walther-Peer Fellgiebel este fiul generalului prusac Erich Fellgiebel, torturat si executat la 4 spetembrie 1944 pentru rolul avut in tentativa de asasinat a lui Hitler din 20 Iulie 1944. A ramas consemnat ca nici sub torutura g-ralul Fellgiebel nu a deconspirat numele celor care au actionat in complot)

Marius Bâzu, Un pionier al electronicii românești – Generalul Grigore Georgescu, prezentare la Sesiunea anuală a Diviziei de Istoria Tehnicii – CRIFST Academia Română, 26 septembrie 2018

Revista arhivelor militare nationale – http://amnr.defense.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Revista_Document/Revista_072_2016.pdf

http://noema.crifst.ro/ARHIVA/2019_05_02.pdf

Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva provenite din arma Geniu: http://acmrrag.ro/personalitati-marcante-al-armei-geniu/in-memoriam-general-de-divizie-grigore-costica-georgescu/

Cartea Regimentul 30 Garda “Mihai Viteazul”, Corneliu Andonie Horia Vladimir Serbanescu, Emil Boboescu –  Editura Militara

30 de comentarii:

  1. Îmi plac articolele dvs. Mai ales cele legate de personalități militare. Cred că puteți aborda și subiecte legate de instituții militare. De exemplu, Academia de la Sibiu. De ce e acolo și nu în București?

    4
    • Mutumesc.
      De ce ar trebui sa fie la Bucuresti? Lasand de o parte niste vremuri si un dobitoc care a vrut sa mute SMFN la Bucuresti, sa comasezi toate institutile militare intr-un singur punct este o prostie strategica.
      Istoria AFT cred ca este destul de cunoscuta si a fostei scoli imperiale de ofiteri.

      1
  2. Unul din exemplele din ziua de azi indiferent de statut pt politicianul și clasa politică a zilei ești doar in Nr o cifră la ei in ogradă !?!
    Sa fie de băgare de seamă pt toți cei din Armata etc. Că ei trebuie să conducă din umbra tara nu acești nenorociți care nu dau 2 banii pe familie etc !!! Doar ciolan vor toți indiferent de culoarea politică .

  3. „Tribunalul Poporului”
    Nici în 2020 nu e dezvăluită indentitatea ” judecătorilor” din acele farse de procese.
    Iar după 1947 , miniștri apărării au biografii deosebite.
    – Botnaras dezertor in 1932 . Fuge la ruși. A și părintele reformei militare prin care peste 30.000 țărani , muncitori cu doar 4 clase devin ofițeri.
    – Sălăjan , lăcătuș ajuns general , ministru fara liceu și școala de ofițeri.
    – Ion Ioniță .Mecanic la CFR. Nu are nici liceu dar nici școală de ofițeri.
    Studiile care îl propulsează general , 6 luni școală de activiști de partid.
    – Vasile Milea. Exclus din partid pentru o paguba de 700.000 lei ( din 1958) . Reciclat de Ceaușescu că ministru , da ordinul criminal da iasă armata pe străzi și să tragă în popor. Sinucis / ucis , nu vom ști veci.
    Acum comparați palmaresul acestor generali cu cel al generalului Georgescu . Cine a fost chiar erou și cine fiu de curva.

    15
  4. Mulțumim leftentent!
    O jumătate de oră, atât am rezistat la Memorial la Sighet…
    Floarea nației omorâtă cu ranga-n cap!

    4
  5. nu se mai fac astfel de oameni !
    multumim de articol

    2
  6. ‘o distrugi pana la nivel de ADN’ locotenente, dar ADN-ul ala nu poate fi omorat; am scris mai demult ca Eminescu nu s-a inselat niciodata in scrierile sale si daca a scris ‘la trecutu-ti mare, mare viitor’ atunci asa va fi, chiar daca unii din noi nu vom mai fi demult in acel moment

    4
  7. Lt(rez), ca de obicei, excelent articol! Chapeau!
    Poporul ăsta se pare că e blestemat să-și omoare elita, de la Burebista încoace! Sau nu…
    Părerea mea, hîc…

    3
  8. O vorbă de prin zona mea:
    Numa’ noi!

    2
  9. ” Dacă ai vom numara, dupa trecerea în revista a Valurilor (de arestari), pe toti cei întemnițați pe baza acestui articol (art. 58 cod penal sovietic), adăugând si numarul de trei ori mai mare al membrilor de familie – izgoniți, suspectați, umiliți si persecutați – vom fi siliti sa constatăm cu surprindere ca, pentru întâia oară în istorie, un popor a devenit propriul sau dusman, alegandu-se in schimb cu un prieten de nadejde: poliția politică „. Alexandr Soljenitîn, Arhipelagul Gulag II, cap. 10, ” In loc de politici”.

    Aceasta este sursa cancerului. Cancerul exportat cu forta cu tancul in toate tarile ocupate, si căruia i-a cazut victimă un ocean de oamenii inteligenți si integrii ai intregii Europe de Est. Generalul Georgescu si atîția alții ca el, din România si din toate celelalte țări ocupate, au fost doar picăturile acestui ocean de durere si umilință, revărsat peste noi odată cu ” lumina de la răsărit „.

    5
  10. „Inainte de a intra in detalii cu privire la acest ofiter de exceptie si general al armatei regale romane, consider episoadele Sighet, Aiud, Gherla ca fiind cele mai nerge din istoria Romaniei. Fiecare viata are sacralitatea ei insa cand distrugi valorile unei natiuni, o distrugi pana la nivel de ADN.”

    un mic addendum si rugaminte:
    Mai treceti, voi cei din Ardeal si Carpatii la Sud…ca nu sunt pante cu urcare la 60 grade cand vii spre sud (asa obisnuiesc sa le zic neamurilor mele din Ardeal) care nu vor neam sa vina prin Bucuresti.

    inainte au fost Suceava si Pitesti – de acolo metodele au fost „exportate: in Ardeal…cu experimentul Pitesti nu se compara nimic.

    https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/1989-anul-care-a-schimbat-lumea/fenomenul-pitesti-esenta-bestialitatii-comuniste-cine-a-fost-eugen-turcanu-detinutul-politic-devenit-calau-1131470

    Multumesc,

    • Reis, am mai spus pe site. Va aduc in fata personalitati pe care le pot cerceta pe un fond de arhiva apropiat. Eu mai am fosti colegi de master(am masterat in istorie) pe la arhive si mai pot ruga un alta. Asta inseamna ca ma pot intinde cam maxim cat este Ardealul. Pot sa va scriu si despre mari personalitati din sudul Romaniei si din Moldova, insa as copia date de pe wikipedia si asta mi s-ar parea incorect. Mai stiu oameni pe la Sibiu, pe la Cluj, chiar multi find vorba de un mare centru universitar si pe la Biblioteca central-universitara. La Arta razboiului am recomandat documente de arhiva de exceptie scanate si publicate pe sitetul bibliotecii de fost colegi de la master. Asa mi se pare etiv si corect sa lucrez, pe documente palpabile si pe publicatii serioase precum buletinul arhivelor militare. Nu v-am trimis niciodata si nu voi face asta veci catre siteuri obsucre si parei ale unor neica-nimeni.
      Prefer sa vorbesc despre ceea ce pot cerceta minim, decat sa copiez. Citesc cu mare drag despre amiralitatea romana din perioada interbelica, nu voi indrazni sa scriu despre asta pentru ca ar fi incorect si as prefera ca oamenii locului sa o faca. La fel am o fascinatie cu Regimentul 32 Dorobanti Mircea cel Batran si cum de drept ofiterii actualului batalion 32 infanterie ar trebui sa poarte la uniforma eghiletul visiniu pe stanga, al Ordinului Mihai Viteazul.De asmenea ar trebui sa poarte denumirea „dorobanti” macar onorific. Nici nici aici nu indraznesc sa scriu, la fel cum nici de Brigada 30 Garda nu scriu, brigada care poarte niste uniforme rosii complet aiurea. Rosiorii nu au fost niciodata unitati de garda. Acolo avem superbe traditii ale armei vanatori, infanterie si artilerie traditii care sunt ignorate din simpla nestinta. Nici despre asta nu scriu, sa scrie oamenii care pot prezenta documente pentru ceea ce spun eu aici.
      Merci oricum de sfat. Experimetul Pitesti este ceva odios, nu stiu daca pot scrie fara sa sparg laptopul cu un pumn. Nici aici nu am acces la arhivele respective din pacate.
      Carpatii ii trec cu drag, delta este ceva extraordinar si Marea ceva superb. Gastronomic ultima data cand am fost in Moldova am plecat mai gras cu 2 kile.

      2
      • Domnule locotenent, departe de mine să mă iau de munca dumneavoastră de documentare și arhivistica. Strict mă refeream doar la acea propoziție, lipsind Pitești din acea inisruire și va invitam să vizitați și celelalte locuri ale ororii din Ro: de la Suceava și Pitești. Completez acum, daca nu m-am făcut înțeles de prima data.

        1
  11. *Generalul Polihron Dumitrescu [coleg cu de Gaulle ; Polihron Dumitrescu – Tactica in imagini (volumul 1-3, 1934/37) ]
    http://vladimirrosulescu-istorie.blogspot.com/2011_10_03_archive.html
    ** Sanda Stolojan [ interpretă de limba română a mai multor miniștri francezi și a cinci președinți ai Franței (cu excepția lui Georges Pompidou) ]
    http://revistaramuri.ro/index.php?id=374&editie=19

  12. Emil Bodnaras singurul membru CC ingropat la tara , cu cruce 🙂
    [Astfel, după unele surse, la 23 august 1944, din cei 1.150 membri ai Partidului Comunist[4], mai mult de jumătate ar fi fost informatori ai serviciilor secrete, printre aceștia numărându-se și lideri marcanți ca Emil Bodnăraș]
    https://www.mediafax.ro/social/istoria-fara-perdea-doi-frati-spioni-emil-si-manole-bodnaras-unul-in-slujba-rusilor-celalalt-a-lui-antonescu-19262764
    Emil Bodnaras / Eugen Cristescu [din partea vechiului sau prieten de la Facultatea de drept, Eugen Cristescu,]
    https://www.stelian-tanase.ro/pur-si-simplu-maria-tanase/

  13. Asa isi respecta tara noastra trecutul! 🙁

  14. * Reclamele industriei automobilului în presa din perioada interbelică[via cartula]
    http://www.bibnat.ro/dyn-doc/Expo%20virtuala%20-%20Reclamele%20industriei%20automobilului%20in%20presa%20din%20perioada%20interbelica%20ptr%20site.pdf
    ** Constantin Savulescu – Cronologia Ilustrata a Fotografiei din Romania [ 1834 – 1916 ]
    https://pdfslide.net/documents/constantin-savulescu-cronologia-ilustrata-a-fotografiei-din-romania.html
    *** Constantin Savulescu , Serban Lacriteanu si Cristian Craciunoiu au fost ingineri , multi istorici ” profesionisti ” au facut cariera pe lucrarile domnilor ingineri 🙂
    [istoria este scrisa de invingatori sau cum a spus Marx istoria este o stiinta de clasa…. ]
    https://academiaromana.ro/sectii/sectia08_tehnica/doc2020/IstoriaTehnicii/25IstoriaTehnicii-Vol2.pdf
    PS era la moda in anii 80 „Metodologia istoriei” de Topolski, Jerzy

  15. Interesant personaj. Tot astept ceva legat de jandarmeria interbelica si politia interbelica. Eventual Ssi ul ar fi interesant.

    • Despre SSI aveam in seria despre DSS. Dar, asa cum am spus acum un an, m-am oprit.

      • Da, am citit cu mare interes Iulian. Sper sa mai reiei seria. In speta ma refeream la personalitati ssi insa atiu ca acest lucru ar fi greu prin natura institutiei.
        Zvonistica il amplasa si pe Alimanescu in acesta structura o perioada.

  16. Super articol. Intotdeauna o placere sa mai descopar aspecte si oameni deosebiti de la noi, care au facut ceva si au pus bazele a ceva.
    Multumesc, LT.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *