Germania va alege duminica un nou parlament

Cat de mult conteaza pentru Europa cine va castiga?

 

Actuala criza a datoriilor din Europa ar fi mai intai un prilej pentru un veritabil devotament european exprimat prin “generozitate” financiara decat o sansa istorica de a readuce pe tapet vechile planuri de hegemonie germana in Europa. Dupa parerea reputatului economist Albrecht Ritschl de la London School of Economics, Germania ocupa la falimente in ultimii o suta de ani primul loc din lume si o avertizeaza totodata, ca starea de spirit in Europa s-ar putea intoarce impotriva ei in cazul in care Berlinul nu reuseste sa tina in frau criza monetara.

Angela Merkel, actualul cancelar, lider al CDU, partid creditat cu 33,8%

Cu toate ca germanii sunt susceptibil in aceasta privinta, considerandu-si mereu tara o victima a platilor de despagubi de dupa razboi, nu exista pentru atitudinea atotstiutoare a Germaniei si pentru modul cum actioneaza, dupa motto-ul “primiti bani doar daca faceti ce spunem noi” niciun temei justificat. In secolul al XX-lea Germania a avut probabil cele mai mari falimente din istoria moderna a omenirii. Statutul de dascal al Europei si stabilitatea financiara se datoreaza doar SUA, care au renuntat atat dupa primul cat si dupa al Doilea Razboi Mondial la despagubiri. Din pacate acest lucru se uita mult prea usor:

In primul rand a fost Republica de la Weimar (1924 – 1929), care a trait pe spinarea banilor imprumutati de catre SUA pentru reparatiunile din primul razboi mondial. Odata cu criza mondiala din 1931 s-a prabusit si acest sistem piramidal de credite care a generat niste pierderi fenomenale pentru bancile din SUA si efecte dezastroase pentru intreaga economie globala. Cele 110 miliarde de euro pentru Grecia par de-a dreptul o suma neglijabila, in comparatie cu criza din 1931, estimand pierderile bancilor din SUA prin falimentul german la dimensiunea crizei financiare din 2008.

Peer_Steinbrück_in_Münster_(2012)

Peer Steinbruck, liderul SPD, al carui partid este creditat maine cu 23% din intentile de vot

In al doilea rand a fost situatia dupa al Doilea Razboi Mondial, deoarece SUA avut grija sa nu fie pretinse nici un fel de pretentii de reparatiuni de la Germania. Cu putine exceptii (despagubirea victimelor Holocaust), toate pretentiile astfel au fost amanate pe viitor pana la o unificare a Germaniei. Pentru Germania, aceasta decizie adoptata la Conferinta de la Londra in 1953 a fost vitala, deoarece a fost baza financiara pentru miracolul economic. In acelasi timp victimele ocupatiei germane din Europa, printre care si Grecia au trebuit sa renunte la pretentii de despagubire impotriva Germaniei, precum si Romania sa renunte la creantele comerciale in 1947. Din fericire insa renuntarea Romaniei la creante pare datorita unei greseli in formularea Tratatului de Pace de la Paris mai mult decat discutabila si inca actuala. Firesc ca dezvoltarea economica a acestor tari, a fost mult mai dificila, avand de suportat atat pagube de razboi cat si in cazul Romaniei o plata de despagubiri Uniunii Sovietice.

 

In opinia publica internationala Germania este simbol al stabilitatii, cu toate ca a avut in ultimul secol trei falimente nationale: Dupa falimentul Republicii de la Weimar in anii treizeci, in 1953 Germania a fost scutita de toate pretentiile de despagubire de razboi si compensare a conturilor de cliring deficitare precum si de datoriile Reichului acumulate inainte, cat si din timpul razboiului. Ultimul faliment apoi in 1990 prin refuzul cancelarului Helmut Kohl sa puna in aplicare Acordul de la Londra din 1953, scutind Germania inca odata de plata de sute de miliarde. Initial s-a stabilit ca platile germane de reparatiune si compensare a conturilor de cliring dupa al Doilea Razboi Mondial urmeaza sa fie reglementate in caz de reunificare. Ea s-a obligat in 1990 sa plateasca doar niste mici sume reziduale pe urma unor obligatiuni a Republicii Weimar. Germania nu a achitat dupa 1990 nicio reparatiune, cu exceptia compensarii muncii fortate si, de asemenea nu a rambursat creditele stoarse prin cliring din tarile ocupate precum si costurile ocupatie militare; nici fata de Grecia si nici fata de Romania. La fel ca in anii 50, in cazul Germaniei, este iluzoriu sa credem ca grecii ar plati vreodata datoriile lor fara nici un sprijin extern. Industria exportatoare a Germaniei a profitat considerabil de comenzile de la periferia Europei. Sa nu uitam ca Germania a inceput in secolul al XX-lea doua razboaie mondiale iar ulteriori fostii dusmani au iertat-o de datorii intr-o proportie extrem de generoasa, ceea a facilitat o relansare economica a tarii si prosperitate. Sentimentul anti-elen, care actualmente este destul de larg raspandit in mass-media german, este extrem de periculos. Daca Germania a uitat acest lucru, grecii si altii inca nu au uitat ca succesul Germaniei de dupa razboi se datoreaza si gratiei altor popoare. In cazul in care starea de spirit din Grecia sau alte state europene se deterioreaza, ne putem astepta ca sa reapara cererile vechi de reparatiuni de razboi si compensarea conturilor de cliring. Salvarea Greciei sublineaza si profesorul Alfred Ritschl este o solutie convenabila pe langa sumele care ar avea Germania sa le plateasca daca tarile europene si-ar prezenta facturile neachitate de dupa razboi. Acest pericolul exista daca Germania continua sa faca atmosfera si sa fie dascalul Europei.

588px-Rainer_Brüderle_retouched

Rainer Bruderle, liderul FDP – 14,6%

Europa nu are nevoie de un dascal sfatos care ridica mereu degetul si mustreaza la capitolul „austeritate” un intreg continent, cat de o unitate bazata pe principiul autodeterminarii popoarelor si suveranitatii statelor. Dar de unde provine si care este ratiunea acestei atitudini de dascal? Intr-un memorandum adresat 1918 imparatului Wilhelm al II-lea, cancelarul Max von Baden explica cum ar trebui Germania sa actioneze pentru a-si atinge telurile in Europa: „Astfel de forta extraordinara, asa cum am desfasurat in acest razboi, de vrea sa fie indurata, trebuie sa fie justificata in lume din punct de vedere etic… Prin urmare, trebuie sa integram la atingerea obiectivelor noastre teluri comune ale umanitatii, deoarece a colonializa inseamna a misiona”.

 

Klaus Kinkel, fostul ministru german de externe declara intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (3/19/1993), ca Germania a ajuns acum in apropiata sa expansiune spre est la acel punct in care s-a oprit de doua ori in trecut. Se pare ca istografia nu este inca atat de avansata sa considere doua razboaie mondiale drept un efort de integrare al Europei. Sugestia lui Kinkel pentru rolul Germaniei in Europa – nu doar datorita pozitiei centrale geografice, cat s datorita limbii si culturii este similara cu recomandarile lui Werner Daitz discutate in ultimul articol (Continuitate istorica: guvern economic european). Gasirea unui rol care corespunde dorintelor si potentialul Germaniei, precum subliniaza fostul ministru german de externe, dovedeste intr-o forma impresionanta ambitiile recurente ale Germaniei. Nu cred ca reteta Prusiei din secolul al XIX-lea de a unifica restul tarilor vorbitoare de limba germana, poate fi aplicata la scala unui intreg continent.

 

Dar totusi care ar fi cea mai buna solutie pentru Grecia – si Germania? Precum invatam din istoria Germaniei, taierea datoriilor este cea mai sigura reteta pentru a face un inceput nou. Probabil ar avea asa nu numai Grecia dar si alte tari o sansa pentru o relansare a economiei dar si Germania o oportunitate sa opreasca asemenea discutii neplacute. Deoarece Europa nu este un camp experimental pentru diferite tehnici de integrare, ar trebui sa fim mai sceptici si prudenti in ceea ce inseamna predarea responsabilitatii unui continent unei singure tari, egal cat de bune ar fi sfaturile economice, financiare si politice si sa nu dam curs speculatiilor pe tema suveranitatii.

 

Radu Golban

 

26 de comentarii:

  1. Germania a fost sprijinita de SUA dupa anul 1945 sa devina o tara democrata , prin Planul Marshall a reusit sa isi porneasca economia si tot datorita SUA s-a reusit reunificarea celor doua Germanii, asa cum era si firesc.
    Britanicii si francezii nu au fost cu aceasta reunificare afirmand ca asa Germania va redeveni o tara puternica iar URSS prin Gorbaciov a acceptat sa isi retraga trupele stationate in aceasta tara doar daca germanii platesc acest transfer de trupe.Germanii au platit circa 4 miliarde de marci rusilor ca sa isi retraga trupele.
    Este la fel de adevarat ca Germania Federala a primit cam aceasi suma de bani pe care a primit-o Italia, de exemplu, in timp ce Franta sau U.K. au primit aproape dublu sau triplu mai multi bani decat a prImit Germania, iar angajatul german a muncit pana la inceputul anilor 1960, 12 ore pe zi insa a fost platit doar pentru 8 ore, diferenta de bani mergand la reconstructia tarii care era doar o gramada de moloz.In Grecia, Italia, Franta sau U.K. nu s-a procedat la fel.Care este situatia economica acum in Germania si care este in celelalte tari mentionate de mine?
    Este foarte adevarat ca dupa anul 1945 Germaniei i s-au iertat datoriile pe care oricum nu le putea plati insa singura motivatie a iertarii, mai ales din partea SUA a fost ca nu a dorit ca pe fondul saraciei sa se ajunga la mari nemultumiri sociale care sa arunce RFG-ul in bratele URSS care abia astepta acest moment.Stiti cu totii ca intentionat sovieticii au blocat terestru accesul ajutoarelor materiale americane pentru populatia Berlinului de Vest incercand ca prin infometare sa ii determine pe acesti berlinezi sa opteze pentru unificarea cu sectorul controlat de ei.
    Practic Planul Marshall nu a fost un proiect sentimental ci un proiect pragmatic.
    A fost creat pentru a stopa inaintarea ideologiei comuniste in tarile din vest si pentru a pune pe picioare cat mai repede aceste tari de care SUA avea nevoie pentru a combate ciuma bolsevica.
    Cand omul este amarat si o duce foarte rau vrea doar revolutii si razboaie sperand ca asa isi va imbunatati viata iar cand are un trai decent de regula este mai cumpatat.
    Sigur ca Planul Marshall a fost sursa de relansare a tuturor economiilor tarilor vest-europene insa a fost benefic si economiei americane, firmele americane avand asa piete de desfacere pentru produsele lor.Pacat ca Romania nu a putut beneficia de acest plan.
    Azi, Germania se afla in actuala situatie economica datorita modului cum geramnii si-au administrat tara iar Grecia, Italia, Franta, Spania se afla in actuala situatie economica si sociala gratie stilului lor de viata si modului cum si-au administrat tara.
    In acest moment Germania este liantul care uneste U.E. asa ca aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul U.E.

    • Scuze, in propozitia ,,Britanicii si francezii nu au fost cu aceasta reunificare afirmand ca asa Germania va redeveni o tara puternica iar URSS prin Gorbaciov a acceptat sa isi retraga trupele stationate in aceasta tara doar daca germanii platesc acest transfer de trupe”, am sarit peste cuvantul ,,acord”.Graba strica treaba.
      Ca o completare, si in prezent SUA sprijina unele tari din vestul Europei, inclusiv Germania, prin prezenta bazelor sale militare.Americanii platesc taxe si impozite pentru terenul unde se afla baza, platesc utilitatile, cumpara produse alimentare din aceste tari, favorizand comerciantii locali( care creeaza locuri de munca si platesc apoi taxe si impozite la autoritatile locale) cumpara carburant si alte produse tot din aceste tari, iar militarii americani isi cheltuie o parte din bani in aceste tari, in timpul liber.Practic economia acestor tari are de castigat de pe urma prezentei acestor baze pe teritoriul lor.
      In comparatie cu americanii, in cazul sovieticilor situatia era total opusa.Bazele militare sovietice nu achitau taxe si impozite autoritatilor locale iar cheltuielile de achizitie a produsele alimentare, carburant, utilitati,etc,erau suportate de tarile unde se aflau aceste baze.
      De regula, din motive financiare, occidentalii erau suparati cand americanii isi inchideau sau isi inchid cate o baza militara, in schimb polonezii, cehii, slovacii, ungurii si germanii s-au bucurat de desfiintarea bazelor militare rusesti de pe teritoriul lor.

  2. Nu ar fi rau daca tarile din vestul Europei care au acum mari probleme economice sa isi faca o autoanaliza unde au gresit, sa vada ce anume din organizare ii ajuta pe germani sa avanseze, ce este bun la altii(Elvetia, Germania, Austria,Olanda, Scandinavia) sa adopte si ei, samd, insa nu stiu daca mentalitatea si stilul lor de viata le permite sa faca ce am zis.Este mai usor sa ii acuzi pe altii de neputinta ta.
    In urma cu circa 2 saptamani am aflat din mass media ca in cursul acestui an Grecia a pierdut circa 20 miliarde de euro, bani pe care nu i-a incasat la bugetul statului deoarece comerciantii greci nici acum nu elibereaza chitante sau facturi.

  3. Asa nesuferiti cum sunt nemtii, eu le-as concesiona serviciul de colectare taxe si impozite pentru ca par sa fie singurii in stare sa faca treaba.
    Noi ne sfaramam mintea incercand sa gasim solutii pentru finantarea apararii si statul roman pierde anual 10-11 miliarde de Euro din neincasarea TVA-ului.
    Daca prin concesionarea catre inspectori fiscali nemti am reusi sa reducem pierderea la un 3-4 miliarde de Euro (15-20% din TVA-ul facturat- media europeana) as fi extrem de multumit, 6-7 miliarde de Euro in plus la buget ar putea rezolva o multime de probleme.
    Chiar si 1,5 miliarde de euro, din acesti bani daca ar merge la aparare ar fi foarte bine.

    • Tu chiar crezi că ar merge vreun leuț din miliardele alea către sectorul Apărare? Asta admițând că s-ar întâmpla minunea și ar fi colectați…

    • eu m-am gandit la o solutie de compromis, o taxa de 5-10 lei de persoana lunar pentru aparare, asta inseamna cam 40 de milioane de euro pe luna, deci aproape 500 de milioane de euro pe an la bugetul apararii…armata nu a mai avut 500 de milioane de euro pentru achizitii de cand se stie

  4. Sunt curios cine numara voturile. Si la ei si la noi pentru ca dupa cum bine stim, numaratorul si nu cine voteaza, conteaza. MIntea mea nu poate pricepe cum de a crescut economic Germania in asa hal cu toate datoriile de razboi abia incheiate. Stiu ca nemtii sunt harnici dar s-o lasam dracului de treaba. Nici „francejii” sau „englejii” nu sunt putori.

    • 1. Pentru ca „englejii” aveau imperiu (Asta cu imperiu a fost şi la „francejii” ) şi trăiau (unii încă mai trăiesc cu idea asta) ca o sa fie veşnic,şi o-sa cumpere imperiul tot ce produc.Germania nu m-ai avea nici imperiu şi nu-ştiu-ce ţară nu-prea mai aveau.
      2. Pentru ca intre conducere (management) şi executanţi în Germania exista colaborare,spre deosebire de restul unde de multe ori se vad ca inamici.
      3. Pentru ca în lucrul bine făcut este cel mai important răsplata vine de la sine după,spre deosebire de celalalt model în care profitul este cel mai important.
      4. Pentru ca au preferat o moneda tare,spre deosebire de restul care au preferat sa îşi rezolve o parte din probleme prin inflaţie.Bine Germanii aveau memoria inflaţie din timpul Weimar şi la ce a dus.

    • Pentru cine nu a văzut BBC Das Auto The Germans Their Cars and Us 2013
      despre industria auto din UK vs Ger.
      https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UtWoOjx_Psk

    • Francezii sunt mari putori si ineficienti.Franta este poate de departe cea mai birocratizata tara occidentalai ani.Are aparatul bugetar supradimensionat.
      Care ar fi explicatia ca in Franta care are suprafata mai mare ca si Germania, sunt mai scumpe produsele alimentare in supermagazine?
      De ce industria auto germana este pe val iar cea franceza are mari probleme cu fiabilitatea si vanzarile?Renault are noroc cu marca ieftina Dacia ca sa se pastreze pe linia de plutire.
      U.K.a declarat de mai mult ani, sus si tare, ca nu este rentabil sa ai industrie adica fabrici si uzine, ca viitorul este al serviciilor.Candva U.K. era lider la productia de nave, azi le cumpara de la germani.Comparatia cu marcile auto este valabila si pentru britanici.La capitolul agricultura, datorita probabil climei productia agricola este inferioara celei din Germania.
      Germanul,austriacul, elvetianul de limba germana, olandezul, scandinavul, nu lucreaza 24 de ore din 24h, insa in cele 7 ore de munca lucreaza calitativ si eficient.Romanul este nr.1 in Europa ca si volum de munca insa la capitolul calitate si eficienta lasa enorm de dorit.Sigur ca sunt si exceptii dar marea majoritate asa este.
      In timp ce firmele franceze sunt sufocate de statul francez cu taxe si impozite, respectiv tot felul de proceduri birocratice necesare doar pentru a-si sustine ineficientul si supradimensionatul aparat bugetar, in Germania situatia este total opusa.
      Te asigur ca cel putin in Austria, Germania,Elvetia, Benelux, Scandinavia si U.K. alegerile se desfasoara asa cum trebuie.Nu se fac manarii ca la estici.

      • Legat de produsele agricole din Franța,acum ceva timp am citit ca in Franța producătorii agricolii prefera sa cumpere produse din Belgia etc,pentru ca agricultori francezi prefera sa lase marfa sa putrezească,câștigând suficient din alocațiile
        de la stat,

  5. Pentru cine nus tie inca, dl. Radu Golban doreste sa candideze la alegerile europarlamentare iar obiectivul sau este, printre altele, recunoasterea datoriei istorice a Germaniei fata de Romania…

    Va tinem la curent!

    • Din partea carui partid?Independent nu are nicio sansa.Romanii voteaza de regula doar pe cei care sunt demagogi si acorda pomeni electorale.
      Personal ii doresc succes.
      Reprezentantii BNR au afirmat ca Romania a renuntat oficial, la datoria pe care o are de recuperat de la Germania.Din cate stiu eu, dupa ce ai semnat ca renunti la ceva, povestea este incheiata.
      Banii aia ar fi extrem de utili Romaniei pentru a se dezvolta, insa chiar daca i-am primi, s-ar duce dracului, la clientela politica, prin achizitii publice total paguboase pentru stat, si pe pomeni electorale.

    • Hai cu uninominalu’ și-l votăm!

  6. O mostră de…Germania:

    Un raport secret al Națiunilor Unite ajuns public arată că temperatura globală nu a crescut în ultimii 15 ani. Cei mai de seamă cercetători pe tema încălzirii globale au fost îndemnați să ascundă faptul că temperatura globală nu s-a modificat în ultimii 15 ani, scrie Daily Mail.

    O copie ajunsă publică a raportului care va fi lansat oficial abia săptămâna viitoare arată că mai mulți politicieni din Belgia, Germania, Ungaria și SUA și-au exprimat neliniștea în legătură cu forma finală a raportului.

    Raportul va arăta faptul că 1998 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată și că temperaturile nu au trecut de atunci peste acest nivel. Raportul reprezintă munca pe șase ani a unor experți ONU în ceea ce privește schimbările climatice.

    Politicienii nu sunt însă deloc mulțumiți de rezultatele studiului. Germania a cerut ca dovezile legate de oprirea procesului de încălzire globală să fie ștearsă șterse, motivând că analiza unui interval de 10-15 ani nu este suficientă și că trebuie realizate pe perioade mai îndelungate.

    De asemenea, politicienii ungari și-au exprimat îngrijorarea că raportul le va oferi “”muniție” celor care contestă încălzirea globală.

    Poate cineva să-mi explice și mie care-i șmecheria cu ECO-Germania și nebunia ei de a trece complet la așa-zisa energie verde?

  7. @floryyn

    Iti zic eu. Franta are un excedent in productia de energie electrica datorita purcoiul de centrale nucleare pe care l-au facut. (n.a. Francezii conduc cercetarile in domeniul nuclear in Europa la ora actuala. ). Asa ca Germania are acces la o sursa de curent electric ieftin ca braga, asa ca partidul verde din Germania isi poate permite sa o rupa ecologist si sa inchida centrale nucleare pentru cateva voturi in plus. D’aia si vor sa suprime raportul asta probabil, pentru ca se bazeaza pe frica de dezastre ecologice a germanului de rand si pe ararenta ca ei fac ceva ca sa salveze mediul pentru voturi. Daca nu mai exista frica dispare si imaginea lor de cruciati si politicile lor vor fi vazute in cu totul alta lumina nu atat de favorabila.

  8. Eu imi aduc aminte cam cum era vremea de dinainte de 90 si cu mici exceptii era cam schimbata … adica erau 4 anotimpuri destul de bine definite … nu prea stiu pe cine reprezinta multi ”experti” dar e cred mai mult o lupta de p.r. daca se decide un trend sau plan ,”global ”, apar dovezi pro sau contra in functie de niste interese …globalizante, iar acum , cred ca se urmareste mai mult exploatarea in continuare unor resurse si mentinerea politicii de expansiune in foste colonii . Daca ar fi fost invers , adica favorabil incalzirii , ar fi inceput iara miscari ecologiste care ar fi disturbat ”bunul” mers al politicii actuale de exploatare accentuata .Asa ca deocamdata cred ca sunt de urmarit ”rapoarte ” dar e bine si sa ne amintim cum era poate inainte de epoca industrializarii , pt. ca treaba nu trebuie masurata pe 6 ani ci in ultimii 200 + de ani [cu toate masuratorile concentratiilor de particole din atmosfera ,vulcanice sau artificiale ]daca tot e rost de comparatii sau rapoarte bine documentate .
    Legat de politica , nemtilor , personal as simtii nevoia de un ”wind of change – @ Scorpions 90 he ,he ” desi nu-i cunosc pe ceilalti candidati ,dar impresia mea e ca mercaloaia desi sub o umbrela a protejarii stabilitatii paraca imi face impresia ca o cam tras cam multa geopolitica economica pe spuza germaniei in ultima vreme si daca e vorba de criza , chiar am vazut un reportaj [frantuzesc…] in care nemtii lucreaza si acum 12 ore pe zi platindu-se 7 ,uneori si in uichind ,motivandu-lise ca o sa le plateasca dupa ce ies din criza , ca sa nu o dea in stampa cu cifrele prezentarii somajului .Parca am impresia ca toata Europa sta incremenita in frica lui Mercal de instabilitate .
    Ciudat ca euro o aparut dupa unificare ,ca o chintesenta a stabilitatii , oare pt. egalizarea valorilor monetare a Europei sau a diferentelor de valoare a celor 2 monede Germane ?pt ca stabilitaea inseamna tocmai pastrarea ”euro” puternic , desi prin introducerea monedei toate tarile in afara de Germania or avut si au de suferit [ nu ca as fi impotriva unei monede unice ,[si a stabilitatii ] dar modul ei de inserare si administrare in sistemele celorlalte state mie imi pare sa fi favorizat doar Germania …unita ,hai si Franta pe alocuri , pe cand mai clovnarea-bantuia sarkozy p-acolo ]

    • Dupa adoptarea monedei euro puterea de cumparare a germanului a scazut.Initial s-a afirmat ca o marca germana va avea paritatea de 1 la 1 cu un euro insa ulterior, din anumite motive, paritatea a fost de 2 marci la un euro in timp ce preturile au ramas cum au fost insa in euro.Daca initial germanul cumpara cu o marca un produs acum cumpara acel produs cu un euro in timp ce venitul sau s-a injumatatit.Din acest motiv dupa trecerea la moneda euro foarte multi germani au fost nemultumiti, pe buna dreptate.
      Azi, germanul lucreaza doar cat trebuie.Nu mai mult, insa lucreaza eficient.
      Francezii papa rahat la greu.Sunt foarte invidiosi pe altii la care le merge bine.Ei ii invidiaza pe germani , elvetieni(astia sunt acum un model de eficienta acum pentru germani)insa nu se uita in ograda lor sa vada ce nu este bine, ce au bun altii, si sa schimbe.La multe popoare, inclusiv la italieni sau spanioli le place sa o frece la greu, distractii foarte multe, munca cat mai putina si ineficienta, birocratie de cheltuie nesabuita a banului public la greu, insa au pretentii sa traiasca foarte bine.Daca nu le iese acum acel nivel de trai ii gasesc vinovati pe altii, adica alte popoare care prin cinste, management eficient care duce la o munca eficienta si de calitate, prospera.
      In acest moment Merkel se zbate sa salveze U.E.Vrea sa fim un stat federal si asta este foarte bine.Ce este Germania, Franta sau U.K., singure, in competitie economica cu SUA, Rusia, China,India?Mici pitici.Nu mai vorbesc de Italia si Spania.Doar o Europa unita are un cuvant greu de spus la nivel global.Cel mai simplu ar fi ca U.E. sa fie confederatie dupa modelul elvetian.Asta ar fi poate cel mai bine.Varianta doua ar putea fi un stat federal dupa modelul american sau german.
      Din pacate tari ca Franta, Spania, Portugalia, Grecia, nu agreeaza aceste ideii deoarece avand o politica fiscala comuna nu mai pot plati bani frumosi pe o munca ineficienta, si nu pot cheltui aiurea banul public.
      U.K. ar vrea o uniune europeana condusa de ea.Fiindca nu poate sa faca acest lucru, vrea sa se limiteze doar la o simpla piata de desfacere a produselor, fara taxe vamale, in rest vrea sa aiba totala libertate de miscare.
      Atat britanicii cat si celelalte popoare din vest, membre U.E., care au acum mari probleme economice si sociale nu accepta ideea ca actuala U.E. trebuie reformata daca se vrea sa functioneze perfect, ca sa fie bine pentru toti.Aceste tari vor ca sa nu se reformeze nimic insa cineva din cer sa le de-a banii necesari functionarii statului lor.
      Din punctul meu de vedere lucrurile nu pot merge asa la nesfarsit.In cel mult 4-5 ani se va transa definitiv actuala criza a U.E.Daca tarile cu probleme nu accepta sa faca ce trebuie, cred ca se va constitui U.E.2, asa cum zic unii analisti economici, avand ca membre, tari compatibile, cu acelasi set de valori, cum ar fi Austria, Germania, Benelux si tarile scandinave.Posibil si britanicii sau francezii.Nu imi imaginez o U.E. fara Franta, cea mai mare tara din vestul Europei.
      Daca francezii ar avea vointa , insa deocamdata nu au , doar sunt carcotasi, isi pot rezolva problemele.Mi-ar placea foarte mult ca Franta, aliatul nostru traditional, sa isi rezolve cat mai repede marile sale probleme economice si sociale.
      Daca Merkell nu isi va putea impune opinia de reformare a U.E. atunci la urmatoarele alegeri cu siguranta ca Germania va avea nevoie de un alt cancelar, cu o alta viziune.Poate ca Partidul Alternativa pentru Germania va da acel candidat.In situatii de criza profunda , un partid liliputan poate creste foarte mult in sondaje.Suficient cat sa castige alegerile parlamentare.Acum sper ca acest partid sa intre in parlament.

    • Euro a apărut din frica Franței de o Germane-ie prea puternica,
      Franța era geloasa pe rata dobânzi pe care o plate Germania la împrumutători si se teme ca oda unita cu estul,Germania va renunța la a mai tine francul aproape pe criterii politice.

      „We may have the nuclear bomb, but the Germans have the deutsche mark,” officials at Elysée Palace, the office of the French president, apparently said.

      Extinderea euro la tarile care nu erau gata se datorează,dorinței tarilor respective de-a beneficia de dobânzi scăzute,și de frica Franței de a fii singura (sau aproape singura pentru ca ar fii fost și Belgia ) cu teutoni Germania,Austria,Olanda,….

      Acuma euro și-a îndeplinit menirea dând acces tarilor respective la dobânzi mai mici,dar în loc sa se reformeze atunci când lumea nu era în criza,… au preferat sa se prosteasca.Iar acuma urla când le-a venit nota de plata

      • Paritatea fracnului versus marca vest-germana, era de 3 la 1.Daca ar fi fost pe bune, atunci francul ar fi fost mult mai devalorizat fata de marca germana.

  9. Acuma cu „multi speed europe”
    Asta este deja și în timp va deveni din ce în ce mai oficial.

    Eu-1 condusa de Germania formata din ea,Olanda,Austria,Olanda, și alți din nord.

    Eu 2 (versiunea mai săraca ) condusa de Franța,si sudicii,Franța va fii în UE-2 pentru ca este mult prea orgolioasa ca sa accepte ca alți au dreptate,și nu se va reforma.

    EU-3 format din tarile nou venite care vor trage spre un din cele doua.

    Balticii probabil vor trage spre Germania ,mai au și sa riște iar cu Franța,precum înainte de război,sa se duca cu Rusia,dar dacă se duc cu ei probabil nu vor mai apuca sa se cada URSS (Uniunea Euro-Asiatica) din nou,cel mai probabil Germania,

    Polonia,Slovacia,Cehia,Ungaria,Bulgaria,etc probabil la fel ca și baltici, cu diferența ca o parte din ei vor incerta și singuri cel puțin pentru un timp (Cehia si Ungaria )
    Cât despre România cred ca o sa fim iar idioții și o sa încercam iar cu Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *