Glonass vs GPS

munitii inteligente de mare precizie

Sau hai sa fim seriosi, sistemul rusesc de navigatie prin satelit este o gluma amara pentru rusi si un motiv de sarbatoare pentru restul lumii, mai ales pentru ucrainieni. Din pacate nu si pentru civilii ucrainieni…

Toata lumea este sincer indignata de faptul ca rusii ataca ca narozii spitale, blocuri de locuinte, scoli etc cu rachete de croaziera dar s-ar putea ca ivanii sa nu fie mereu vinovati de aceste “succese”, necazul venind de la sistemele de ghidare ale rachetelor rusesti nu prea inteligente.

In linii mari o racheta Kailbr foloseste un sistem de navigatie inertiala, un sistem pe baza de Glonass si un sistem de mapare a terenului cu ajutorul unui radar, pe baza unei harti pre-programate.

Si de aici necazurile. Sistemul de navigatie inertiala este de slaba calitate, hartile sunt de pe vremea URSS-ului iar Glonass-ul n-are absolut nici o treaba cu realitatea. Stim inca din razboiul din Siria ca pilotii rusii foloseau terminale GPS civile occidentale, cumparate de pe piata libera, pentru navigatie, iar in Ucraina se intampla fix acelasi lucru, doar ca o racheta de croaziera nu poate folosi aceste sisteme si de aici problemele rusilor.

Si chiar au probleme, pentru ca nimeni nu-si permite sa foloseasca rachete de croaziera (extrem de scumpe) pe tinte fara absolut nici o valoare militara. Rachetele de croaziera sunt nu numai foarte scumpe dar si foarte greu de fabricat, mai ales ca Rusia se afla sub embragou tehnologic din 2014, asadar greu sa-si refaca stocurile.

In privinta Glonass se stie de mult ca este un sistem care da erori importante, am mai scris despre asta, este mai eficient spre latitudinile nordice si din ce in ce mai putin eficient spre ecuator, ori desi Ucraina este situata deasupra paralelei 45 Glonass-ul da de pamant cu rachetele rusesti intr-o veselie.

Aceeasi problema o are si aviatia rusa, mari probleme sa gaseasca tintele si una peste alta rusii pierd avioane si rachete de croaziera lovind tinte civile fara absolut nici o importanta militara.

Pe de o parte pierderile proprii, foarte greu de inlocuit, pe de alta parte si-au pus in cap intreaga comunitate internationala pentru crime de razboi. Din punct de vedere strict militar lipsa unui sistem de navigatie prin satelit robust si eficient, adaugata lipsei sistemelor de navigatie inertiala moderne si de buna calitate face ca armata rusa sa aiba un grad ridicat de ineficienta.

Pentru ca sa lansezi o racheta Kalibr impotriva unui depozit de armament, sau comandament militar si sa lovesti o scoala este un lucru grav macar daca privim problema prin prisma costurilor cu racheta pierduta aiurea, imposibilitatea de a fabrica rachete pe masura consumului si a faptului ca tinta vizata este bine-sanatoasa si-ti va intoarce favoarea curand.

Adica pierderi mari si imposibilitatea de a lovi inamicul acolo unde-l doare cel mai tare.

Dar aceste lucruri nu reprezinta noutati pentru nimeni, se stie de mult ca industria rusa are mari probleme cu miniaturizarea sistemelor lor si inca folosesc sisteme de ghidaj inertial de pe vremea sovieticilor, un pic cosmetizate.

In realitate, armata rusa nu poate duce un razboi cu sisteme de armament de inalta tehnologie pentru ca pur si simplu nu dispune de ele si de aici si vulnerabilitatea extrem de mare in fata inaltei tehnologii a NATO. Vedem cat de eficiente sunt sistemele HIMARS in Ucraina, in timp ce rusii nu au un sistem similar de pus pe masa si atunci folosesc tactici vechi de pe vremea cand precizia era masurata la kmp.

Vulnerabilitatea armatei ruse este foarte vizibila astazi si daca zvonurile sunt adevarate, rusii au ajuns aproape de disperare incercand sa doboare rachetele sol-sol HIMARS cu S-400, o chestie haioasa pentru ucrainieni si foarte trista pentru rusi.

S-400 este un sistem anti-aerian si anti-racheta de croaziera, dar n-are nici in clin, nici in maneca cu un sistem C-RAM, lasand la o parte ca rachetele S-400 sunt foarte, foarte scumpe si nu tragi cu tunul dupa muste, dar uite ca tragi cand iti ajunge cutitul la os, desi succesul se lasa inca asteptat.

Dar dupa cum merge razboiul rusii par sa se fi resemnat in privinta inaltei tehnologii de care dispun si au revenit la tactici mai simple, in concordanta cu armele pe care le au, iar daca Vestul va sustine Ucraina cu suficienta munitie ghidata (HIMARS, proiectile de obuzier ghidate etc), daca ucrainenii isi vor mentine si chiar creste precizia artileriei primite la la NATO, atunci lucrurile se vor inversa si rusii vor fi cei vanati.

Morala este simpla, nu poti sa te dai super-putere cand tu nu esti in stare sa produci un sistem de navigatie inertiala decent, cand Glonass-ul tau ii face pe toti sa rada si rachetele tale de croaziera (scumpe-n draci) lovesc blocuri de locuinte, parcuri si spitale desi tintele erau in mod clar altele.

Nu poti, si cu asta basta, sa vii la razboi in 2022 cu tehnica de lupta deja imbatranita moral la sfarsitul razboiul rece si sa speri la ceva bun.

Dar rusii au de unde invata, HIMARS-ul american le “explica” zi de zi cat de bine este sa ai precizie, iar rusii baga la cap, o data cu rachetele care le baga moartea-n casa.

Care este morala textului de mai sus?! In mai multe ocazii s-a discutat pe site despre preturile mari si chiar foarte mari ale munitilor de mare precizie fata de munitia clasica, “chioara”, dar oare discutia este corecta?!?

munitii inteligente de mare precizie

In cazul rachetelor sol-sol de tip HIMARS costul uneia singure este marisor, mai ales comparata cu una ruseasca de calibru similar dar ghidata doar de mana Domnului. La fel in cazul proiectilelor de obuzier calibrul 155mm SMArt sau Excalibur.

Situatia din teren arata insa diferit si in anumite momente pretul mai mare al munitilor de precizie ar putea sa fie de fapt mai mic decat al celor clasice, macar din cateva puncte de vedere:

  • Munitie de precizie, cateva lovituri in succesiune rapida, tintele atinse, obuzierele/masinile de lansare pleaca inainte ca inamicul sa stie ce i s-a intamplat. Rezultate foarte bune, munitie folosita foarte putina, mare si foarte importanta economie de artileristi si tehnica de lupta. Pentru ca daca lansezi repede si apoi iti vezi de treaba ta sansa ca inamicul sa aiba timp sa riposteze scade la un nivel acceptabil;
  • Economie de munitie, transport, tehnica de lupta. Cu cateva rachete/obuze “destepte” iti atingi scopul fara sa fii nevoit sa tragi un camion de munitie si sa speri la ce-i mai bine. Asta se traduce prin necesitatea transportarii in linia intai (o chestie mai mereu foarte riscanta si scumpa) a unei cantitati de munitie mult mai mica si a mai putine obuziere sau masini de lansare pentru rachete tactice;
  • Per total, economie de oameni, munitie, necesar de transport pe intregul lant logistic (inclusiv economie la intretinerea echipamentelor artileristice), economia mare la mijloacele de foc necesare.

Astfel incat precizia net superioara ar putea sa duca, in realitatea frontului, la o mare economie, inclusiv de mijloace financiare si umane, iar daca banii s-or mai gasi, trupele bine pregatite mult mai rar.

GeorgeGMT

87 de comentarii:

  1. Care stie ceva legat de stirea aia cu obuzele de 122 pentru Ucraina fabricate in Romania anul asta? Stiu ca la toti vorbeau de lipsa pulberilor, dar din cate imi amintesc, la Fagaras exista o linie noua, instalata si pusa ulterior in conservare, care poate produce pulberi la scara mare. Anume linie de mare putere, pentru consum de razboi!

    Daca nu ma inseala memoria, in 10 zile producea toata pulberea necesara consumului pe un an a armiei romane pe timp de pace. Oare s-a pus in folosinta, avand in vedere ca acum chiar se poate produce in cantitati necesare unui front deschis?

    6
  2. Salut. A inceput sa-mi fie mila de saracii ivani, sa ne aducem aminte de cat se dadeau de cocalari cu tehnica lor, ca e cea mai, iar in final se uita-n sus si se roaga sa le mearga bine. Eu sper ca occidentalii sa reuseasca sai aprovizioneze bine pe ucrainieni iar ivanii sa aiba mult de suferit.

    15
  3. Eu tare cred ca americanii au sateliti stealth cu gps care stau sa ii inlocuiasca pe astia actuali care ii urmaresc chinezii si rusii. Si vor avea astia o supriza tare neplacuta cand nu or sa poata da jos cabilitatea asta a americanilor.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Misty_(satellite_program)

    1
  4. Foarte frumos explicat si cat se poate de adevarat si tristut pentru mareata „super-putere” care visa la o alta odine mondiala.
    Pacat ca pro-rusii nu vor pricepe nimic din ce scrie aici si ce inseamna defapt pentru rusia, ei avand capacitatea de intelegere a unui copil de 12 ani usor de impresionat cu discursuri patriotarde si parade militare fastuase sarbatorind o glorie de mult apusa si ingropata.
    By the way, stiati ca SUA nu face parade militare? Probabil nu au armata…sau cine stie

    29
    • @Luci
      Ba chiar fac și americanii „parăzi ‘, destul de des. Vezi orice film în care e prezent 4 iulie. Nu scorțosenia rusească sau ca cea de pe Champs Elysee, dar destul de colorate și gălăgioase.
      https://youtube.com/watch?v=nFp9dZwyAe8&feature=share

      3
      • Nu vad Abramsurile, nu vad Strykerele și Himarsurile și M777, F35urile și B2 și atâtea altele. Le frică să nu se defecteze, nu?

        5
        • @La Reyna
          Nu e stilul lor, la amerloci dacă trec cu Abramsu prin oraș, primăria dă în judecată armata că le-a zgâriat asfaltul, sau că s-au stresat doi căței care stăteau pe marginea trotuarului. (he he)

          2
      • Stiu ca au evenimente dar militarii participa cu uniformele istorice. WW2 sau razboiul civil sau chiar am vazut de la razboiul din 1776. Sunt faine dar nu este in stilul ultra-militarizat rusesc sau chinezesc.
        Nu prea vezi vehicule si nu isi scot cele mai mari rachete sa le vada lumea.
        Ce e interesant si nu prea inteleg de ce, avioane si elicoptere survoland stadioane. E foarte fain dar nu prea inteleg scopul sau ce vrea sa simbolizeze…

      • Cristian IONITA

        Ai ratat atributul „militare …

  5. E bine sa fim optimisti asa cum e GMT si ca, calitatea va bate cantitatea , asta daca calculele-s precise si nu apare vreo ,,variabila” care sa rastoarne balanta in favoarea cantitatii , chestie care eu cred ca deja se intampla.

    Mai precis, semnalele precum ca hai sa facem o pace buna in care Rusia sa nu fie umilita (initiator Franta) si hai sa temporizam un pic livrarile de arme catre Ucraina pe motiv ca nici noi nu prea avem iar Bundeswehr n-ar trebui vaduvita de munitia putina de care dispune (initiator Germania) arata in fapt ca Ucraina se poate baza in realitate doar pe USA si ca europenii incearca incet dar sigur sa-i determine pe ucraineni sa negocieze cu rusii iar asta la momentul de fata nu inseamna altceva decat cedare de teritorii plus o mai mare implicare a Rusiei in politica interna a Ucrainei….sudul si estul Ucrainei cred c-au fost dintotdeauna obiectivul.

    In realitate disensiunile intre europeni si americani sunt mai mari decat par chiar daca cineva incearca sa ne arate ca nu e asa, mi-e foarte clar si din jocul pe care-l fac ungurii, joc care s-ar incheia subit daca cineva putintel mainla vest ar da acest ordin.

    USA nu are interesul cresterii acestui monstru cu picioare de lut numit UE din anspe mii de motive iar solutia perfecta pt americani in a realiza acest lucru respectiv a taia accesul la punga de resurse numita Rusia fara de care UE se vede clar ca e total palida era mentinerea acestui tampon numit Ucraina, se putea face asta forever ?!….se vede ca nu.

    Asa ca cu GNSS Glonas sau fara rusii tot o punga de resurse sunt atat pt europeni cat si pentru chinezi, pt ca asta sunt doar un teritoriu cu resurse si in schimbul lor cer sa stea la masa celor mari doar ca ei inca nu-si dau seama cat de mici sunt.

    Eu personal vad doi aliati de facto ai rusilor, aliati care nu fac nimic moca , primul e China care cel mai probabil va recupera Siberia dar si alte teritorii in extremul orient iar al doilea e UE, vor da resurse la un pret ,,preferential” ( suna cunoscut?) in schimbul cresterii influentei in extremitatea estica a UE , un foarte bun avertisment pt esticii neascultatori cu mesajul : nu sunteti cuminti va dam la URS!!

    Deci daca USA nu reuseste ceva, jonctiunea se va face prin sudul Ucrainei Via Marea Neagra (Romania/Bulgaria – Ungaria -Austria doar ce ne-a explicat tov Dancu cum e cu vecinatatea cu rusii si cum e cu obisnuinta ) in niciun caz prin Polonia si tarile baltice.

    Putem intelege acum de ce nu vom avea corvete ( armata in general) si polacii vb de 500 de Himarsi?…..eu acum da.

    10
  6. Se pare ca Ukr folosesc rachete HARM…si ma gandesc ca daca pot ei, putem si noi.

    https://twitter.com/noclador/status/1556751670402596865

    1
    • Se pare ca ar fi lansate de la sol, din dispozitive improvizate.

      1
    • Se pare că au fost furnizate variante AGM-88D cu ghidare GPS, astfel încât rachetele să fie lansate de avioanele Ukr, dar fără o țintire „dinamică” (feedback cu senzorii rachetei și apoi cu avionica de bord, ceea ce este imposibil pentru Mig și Suhoi), ci mai degrabă o pre-programare a coordonatelor, furnizate de avioanele SIGINT americane, înainte de decolare.

      Asta este si o amenințare continuă pentru radarele rusești, chiar în absența lansărilor. Radarele rusești nu vor mai putea funcționa 24h/7z ca acum.

      7
  7. Cum o dai vântul bate de la americani. Glonass sau Bei Dou al chinezilor sunt doar copii nereușite. De rusi ne-am făcut a părere despre nivelul tehnologic, dar nici chinezii nu sunt prea departe. Mentalitatea Partidului Comunist Chinez și a lui Xi face ca tehnologia chineza sa fie mereu în urma americanilor. A fura și copia după altul pur și simplu te limitează.
    Acum o răutate din partea mea legat de S400. Când te gândești ca acum vreo jumătate de an nu puteai sa decolezi de pe MK fără sa fii doborât de acest sistem AA mirific, iar acum zboară ucrainienii deasupra Kherson ului fără „jena”.
    PS: cumva mi se pare ca SUA cam forțează nota cu China, în genul a ceea ce au făcut cu rusii. Acești dictatori, nu foarte deștepți și vizionari, ajung sa între în conflicte locale, care le slăbesc puterea, tocmai datorita retoricii lor scelerate. Păcat ca adevăratele victime sunt poporul ucrainian și posibil cel taiwanez (da știu, unii ar zice ca nu sunt un popor, dar deja sunt 70 ani + de când nu mai au aproape nimic în comun cu chinezii. A da, niște restaurante cu mâncare chinezeasca 🙂 ).

    18
    • nu vor ataca Taiwanul curand, le lipsesc mijloacele navale pentru a efectua o debarcare reusita. Singurul lucru pe care-l pot face eficient e sa bombardeze insula cu rachete de croaziera.

      7
    • „… și posibil cel taiwanez (da știu, unii ar zice ca nu sunt un popor, dar deja sunt 70 ani + de când nu mai au aproape nimic în comun cu chinezii …”

      Inca o dezinformare (rau-voitoare sau nu, nu conteaza). Mai degraba, chinezii de pe continent nu prea mai au de a face cu chinezul traditional, istoric. Dupa atatia ani de comunism in care s-a distrus traditie, lacasuri de cult, temple, populatie mutata cu forta la orase/blocuri si sate demolate, etc., singurul loc pe Terra in care mai gasesti chinez autentic este in Taiwan. Si China stie asta, asa ca Taiwanul trebuie distrus. Au si afirmat ca populatia Taiwanului va trebui reeducata dupa anexare.

      Dar cum noi avem in continuare comunistii si neomarxistii nostri…

      15
      • Pai unde e dezinformarea, ca în definitiv spunem același lucru? Nu ar trebui sa te bag în seama, dar chiar sunt curios.

        2
      • Nu-i nici o dezinformare, de unde ai mai aparut si tu, tinerii taiwanezi nu se mai considera chinezi ci… taiwanezi. Exista documentare, studii etc despre aceasta stare de fapt.
        Daca tu nu sti despre ce vorbim nu inseamna ca girafa nu exista.

        6
    • „Când te gândești ca acum vreo jumătate de an nu puteai sa decolezi de pe MK fără sa fii doborât de acest sistem” – tin minte ca se laudau ca S-500 nu te lasa nici de pe Otopeni sa decolezi. Iti rugineau avioanele la sol daca intrai in conflict cu rusii.

      8
    • „USA forteaza nota cy China…”

      CHINA trebuie involucrata intr-un conflict, care sa o readuca in anii 70-80….

      2
  8. …se stie de mult ca industria rusa are mari probleme cu miniaturizarea sistemelor lor…
    Era o poantà pe vremea când eram student la informaticà în România : „Cele mai mari microprocesoare din lume sunt cele sovietice.”

    26
    • Asa cum cel mai mare pitic din lume era, desigur, tot piticul sovietic.

      9
    • Era un documentar, povestea un american ( ceva politician) despre o vizită a sa în URSS cam prin anii 70 cred. Dus într-o fabrică unde vede ieșind de pe banda de montaj niște chestii ca niste frigidere. Întreabă ce sunt. Cuptoare cu microunde….

      6
  9. Cum o fi sistemul chinezesc BeiDou fata de GPS?Este exclus un foarte discret sprijin din partea chinezilor, pentru rusi, inclusiv pe parte de sistem de navigație prin satelit?De voie, de nevoie, China și Rusia sunt de aceeași parte a baricadei.Au același principal dușman comun: SUA.
    Se pare ca rusii dețin drone iraniene de atac.Cica 46 de bucăți.

    2
  10. sistemul american global positioning system gps are in varianta civila o precizie de 5 metri si posibilitatea de a receptiona simultan 12 sateliti geostationari din constelatia celor 24 aflati din ce mai tin minte pe 3 orbite.Acum,nu stiu daca daca stiti,are ultimii 4 biti mascati,vorbesc de precizia echipamentului.
    Acesti 4 biti inseamna 16 combinatii..0000 0001 0010…..1110 1111 adica o crestere a preciziei de 16 ori astfel incat de la 5 metri se ajunge la vreo 30 cm sau 1 feet.
    Cel rusesc are o precizie de cativa metri.
    Acum,poate sunt nuante,va puneti casca de fier sau luati liftul spre buncar si are vreo importanta daca te pricopsesti cu cateva sute de kilograme de exploziv o arma nucleara tactica sau strategica la 30 cm sau 3 metri….de TINTA.

    11
    • Ce spui tu e rezolutie. Precizia e altceva, și (ne)asigurarea preciziei, care depinde de funcționarea întregului ansamblu (diferența între orbita reala și cea prezisa a satelitului, driftul real al frecventei, chiar și condițiile atmosferice, ne mai vorbind de bruiajul intenționat). Nu vreau sa ma pronunț cât de bune sunt armele ruse de precizie. O sa ma pronunț referitor la cât de puține sunt, dacă au ajuns sa folosească s300 ca arma sol sol.

      14
    • Deocamdata incarcaturile de cateva sute de kilograne ale rusilor au abateri mai mari de cativa metri totusi daca nu lovesc tinte civile lovesc campul gol sau baltile dupa caz.

      8
    • „12 sateliti geostationari” – incearca MEO/Medium Earth Orbit.

      „24 aflati din ce mai tin minte pe 3 orbite” – incearca sase orbite

      https://www.gps.gov/systems/gps/space/#orbits

      7
      • @Alex 9 august 2022 la 15:40
        Alex,nu mai stau sa deschid carti,sunt batran deja,am invatat de gps in Facultatea De Electronica Si Telecomunicatii in anul 4 In 1998,am terminat Specializarea Comunicatii Mobile Si Prin Sateliti in 1999.In 2001 Lucram cu GPS Garmin…1…alea vechi…in 2004….In Ucraina…tot pe un GPS Garmin…am „prins” 12 Sateliti…eram pe un fel de delusor…chiar discutam cu Ucrainienii,abaterea era extrem de mica…2-3 m….Altitudine…Nu Coordonate…
        Sunt sau erau 24 sateliti pe orbite geostationare la 36.000 km sau 38.000 km altitudine…repet…nu dau examen…ca l-am dat acum 23 ani,,,,,3…6 orbite…bine…daca tot ati intrat in finetzuri….poate lamuriti si de ce prin kosovo acum multi ani…nu functiona gps-ul….statii de bruiaj…o mie si ceva megahertzi…foarte usor realizabile…nu stiu….verificati asta…ca EU asa am auzit…ca nu mergea GPS-ul pe acolo cand era razboi….
        Toate Bune!!!
        ps…medium orbit…incearca…globalstar….
        pps…low orbit….incearca iridium motorola…66 sateliti…
        poantele sunt vechi rau….astea a lu musk…nici nu stiu cum le zice la chinezariile alea de sateliti
        *Bonus.vezi ca geostationari sunt si cei de TV…Intelsat…Eutelsat….adica nu iti misti antenutza parabolica dupa a lu satelitu…

        4
        • Cel mult 6 ar fi fost vizibili din GPS.
          https://www.n2yo.com/whats-up/?c=20

          „posibilitatea de a receptiona simultan 12 sateliti geostationari din constelatia celor 24”
          E cam greșită afirmația. Nu prea ai cum să recepționezi o emisferă întreagă pentru că ce e sub 20° nu e operațional.

          • https * ://upload.wikimedia. * org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/ * Comparison_satellite_navigation_orbits. * svg/2048px-Comparison_satellite_navigation_orbits. * svg.png
            Sfera….Semisfera….Unghi Solid….
            Poate nu stiati asta….
            „The Global Positioning System (GPS) provides a precise timing reference for wireless networks. 5G technologies and the IoT are pushing time, phase, and frequency synchronization requirements to the limits of technology. VIAVI offers an exceptional selection of intuitive, cloud-enabled validation and test solutions to address these challenges and ensure conformance to stringent industry standards.”
            Adica….3G…CDMA…WCDMA…..4G….LTE…WIMAX….si 5G….Syncro de la GPS….daca syncro nu mai e…e ca inimioara care nu mai bate….in principiu statiile de telefonie mobila mai pot functiona 1-2 zile pe sincronizare interna….Ati Vazut Ce Simplu Se Poate Opri Telefonia Celulara….

            1
  11. Cateva false probleme pe aici…
    Harti actualizate se puteau prepara in timp de pace cu mult inainte de invazie – nu cred ca nu s-au preparat. Google ofera contra cost access la o multime de API legat de harti (pozitionare, elevatie, etc.):
    https://developers.google.com/maps/apis-by-platform
    Puteai sa extragi pe zone, prin intermediul mai multor echipe (nu neaparat locate in Rusia), toate datele de care aveai nevoie pentru a pune la punct propriile-ti harti super actualizate.

    Cat despre hartile cu drumuri (a propos de asa zisa bajbaiala a trupelor ruse), OpenStreetMap face o treaba excelenta, inclusiv cu harti off-line (un navigator GPS off-line este un element esential al rucsacului de urgenta si poate fi prezent pe toate telefoanele smart, din buzunarul oricui, inclusiv al soldatului rus – si daca nationalitatea si geolocatia era o problema de acces, atunci puteau confisca telefoanele invadatului).

    Sa consideri o tara cu zboruri spatiale inferioara Ucrainei in orientare e infiorator de inconstient. Toata lumea stie cat de maestra este Rusia in dezinformare si manipulare. Si daca ti cont de asta, atunci intrebarile care ti le pui sunt cu totul altele (alt set).

    Analiza pe date incomplete, partial false, nu foloseste decat dusmanului. Sau mizati pe lipsa de informatie a publicului-tinta?

    Articol inutil.

    13
    • Se pot face mult lucruri daca nu esti incompetent si mancat de coruptie, dar vezi tu Rusia este mama tuturor coruptilor, iar ofiterii aia, ca si cei care construiesc toate cele, sunt si ei tot acolo.
      De Bulava ai auzit? Dar de faptul ca insasi generalii rusi acuzau coruptia ca prima problema in cazul testelor ratate?

      Ucraina nu are rachete de croaziera, armamentul sau ghidat este american sau european asa ca nu compar pe nimeni cu nimeni.

      Despre manipulare putem vorbi in cazul tau, sau despre necunoastere acuta, faptul ca Rusia are probleme enorme cu electronica si sistemele de navigatie inertiala este un fapt arhicunoscut de absolut toata lumea.

      24
    • Sunt atat de buni rusii in microelectronica, incat fura piese din electrocasnice… Ma lasi cu propaganda ta de doi bani

      10
      • Nu eu sunt cu propaganda. Propaganda e aia cand prezinti doar chestiile pozitive ale unei parti si doar pe cele negative ale celeilalte parti. Cum alti comentatori bine observa ;).

        Eu doar mentionez lipsurile din logica.

        A propos, „aprovizionare” rapida cu ce ai la indemana, nu tine de capabilitatile tehnologice in microelectronica, ci de capacitatile de productie care se pot rezolva in timp.

        https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_microprocessors

        Si inca ceva. Chinezii fac de multa vreme copii reusite a unor microcontrolere elvetiene de la ST Microelectronics… si in general, e sanatos sa asumi ca dumnealor, chinezii, pot sa „reproduca” orice fabrica Occidentul (vina exclusiva a Occidentului si globalistilor) la ei acasa. Astfel de produse si capacitati de productie pot fi „impartite” si cu aliatii lor.

        Personal cred (din ce s-a prezentat pana acum) ca Rusii au toata precizia de care au nevoie in prezent, pentru zonele lor de interes. NATO a demonstrat clar ca tehnologic sunt net superiori si deci intangibili. Tarile membre NATO au asigurata securitatea. Insa cu o conditie: sa vrea sa ramana in NATO. Sau NATO sa nu se reconfigureze voit. De aici vine singurul pericol pentru membri si atunci jocul politic e vital.

        4
        • 1. Propaganda are o multime de fete; o alta este combinarea unor fragmente de informatii reale cu scorneli pentru a determina un curent de gandire.

          2. OSM e fix pix sau e bun doar pentru orientare sau navigatie civila. Militar e doar un punct de plecare, fara nici o legatura cu loviturile din teritoriu folosind arme de precizie.

          3. In continuarea discutiei despre GIS, discutia despre procesoarele rusesti este la fel de bazata pe argumente fara legatura cu realitatea si pe necunoasterea domeniului. Adica:
          – daca sunt atat de bune procesoarele, de ce nu sunt folosite in armele de precizie?
          – daca nu sunt potrivite pentru a fi folosite, de ce nu au proiectat procesoare potrivite?
          – daca pentru ZTE o limitare a accesului la tehnologia vestica a insemnat iesirea de pe piata, de ce am presupune ca China – si asa confruntata cu posibilitatea retragerii companiilor vestice – ar risca embargou tehnologic?
          – fabricantii de echipamente pentru fab-houses vor face orice pentru ca liniile de productie sa nu ajunga in rusia

          4. Vezi ca in continuarea discutiei despre procesoare ai ratat elogiul T90. Sau conservele sovietice nu mai sunt varful tehnologiei si de neoprit, asa cum erau acum 2 ani?

          PS: Vezi ca STMicro sunt franco-italieni. In Elvetia (la Geneva) au doar sediul si in Morges e doar unul din campusurile unde se face R&D.
          PPS: Vezi ca microcontrollerele clone chinezesti ale celor ST cam au probleme.
          PPPS: Vezi ca reverse engineering pe siliciu se face de multa vreme; doar de curand a descoperit internautul diverse domenii si e brusc conosior.

          10
        • O mica precizare: fix capacitatile de productie sunt problema in microelectronica. Dureaza ani de zile sa construiesti o fabrica capabila de a produce cele mai avansate cipuri. Apoi trebuie sa cumperi masinile capabile sa produca. Problema pentru rusi, ca si pentru chinezi, e ca masinile se bazeaza pe foarte multa tehnologie americana, iar americanii nu te lasa sa exporti acea masina cui doresti(adica chinezilor si rusilor). Fara astea, esti in urma cu 10 ani cel putin. Asta desigur daca ai know-how-ul necesar sa proiectezi cipul respectiv.

          Un bun exemplu aici este fix China. Au facut prioritate nationala de niste ani buni sa devina independenti din punctul asta de vedere si tot nu au reusit, cu toate resursele lor. O stire de acum cateva zile spunea ca SMIC(companie chinezeasca) a reusit sa produca primele integrate folosind nodul n+2, care e un nod copiat 99% dupa nodul N7 al TSMC din 2018. Deci chinezii ar fi cam cu 4 ani in urma fata de Occident. Insa, nu se stie cat de viabila e tehnologia SMIC, adica cate cipuri pot sa produca si la ce costuri. Aici e de fapt toata magia, sa o faci in volume suficient de mari si la costuri cat mai reduse.

          3
      • Tabelul 5, din 2018, cantitatea in Kg de microcontrollere importate:

        NXP/Freescale depaseste ceilalti concurenti in pret si cantitate – e vorba de tone de microcontrollere!?

        https://commarketru.com/en/microcontroller-market-in-russia-the-past-and-the-present/

        2
        • Tabelele alea nu spun nimic. Conteaza numarul de unitati vandute, modelul, core-ul, ramura industriala in care au fost folosite.

          Tonele alea sunt cantitatea pe un cod de import de la vama. Masa transportului. Care in functie de impachetare poate contine carton, polistiren, folii airbubble, pungi antistatice, role, tuburi, substanta dezumificanta (din belsug pentru MSL3). Masa de la vama e irelevanta.

          1
    • Sa consideri o tara cu zboruri spatiale inferioara Ucrainei in orientare e infiorator de inconstient. Toata lumea stie cat de maestra este Rusia in dezinformare si manipulare. Si daca ti cont de asta, atunci intrebarile care ti le pui sunt cu totul altele (alt set).

      Explica, atunci, ‘succesurile’ sovietice pe care le tot vedem din februarie. Folosind argumentul tau, tot ce arata rusia e dezinformare si manipulare. Deci retragerea de langa Kiev a fost dezinformare si de fapt ei acum sunt in Kiev. Iar in est de fapt vedem retrageri strategice? Iar explozia de azi din Crimeea a fost … foc de artificii?

      13
    • Vezi ca nu stăpânești bine limba romana. Nu-ti spun pe unde te-ai făcut de tas te las sa fierbi

      4
  12. @Luci
    Ba chiar fac și americanii „parăzi ‘, destul de des. Vezi orice film în care e prezent 4 iulie. Nu scorțosenia rusească sau ca cea de pe Champs Elysee, dar destul de colorate și gălăgioase.
    https://youtube.com/watch?v=nFp9dZwyAe8&feature=share

    1
  13. Eficacitatea rachetelor dirijate in războiul din Ucraina.

    https://m.youtube.com/watch?v=_F7mt4rNVY0

    Și o bună analiză a ce înseamnă ajutorul american de $50 miliarde, făcută de Chris Capy.

    https://m.youtube.com/watch?v=sLkgRJqij4k

    3
    • foarte interesant materialul despre rachetele balistice sau de croaziera. impresia mea e ca rusii nu le folosesc neaparat ca mijloc in obtinerea unui succes operational dupa atacul initial asupra unei parti a infrastructurii ucrainene ci mai degraba ca arma de teroare

      4
  14. Una dintre explicațiile pentru care rusii lovesc și obiective civile.
    https://www.g4media.ro/amnesty-international-isi-cere-scuze-pentru-suferinta-si-furia-provocate-de-un-raport-care-acuza-ucraina-ca-pune-in-pericol-siguranta-civililor-prin-tacticile-de-lupta.html
    Amnesty International si-a cerut scuze pentru reacțiile emoționale cauzate de raportul sau însă își susține cele afirmate, anterior, despre ucraineni.
    Editat: Ai fost scos de la moderare.

    4
  15. „Toata lumea este sincer indignata de faptul ca rusii ataca ca narozii spitale, blocuri de locuinte, scoli etc cu rachete de croaziera dar s-ar putea ca ivanii sa nu fie mereu vinovati de aceste “succese”, necazul venind de la sistemele de ghidare ale rachetelor rusesti nu prea inteligente.”

    „Ukrainian forces have put civilians in harm’s way by establishing bases and operating weapons systems in populated residential areas, including in schools and hospitals, as they repelled the Russian invasion that began in February, Amnesty International said today. ”

    Sau poate totusi sistemele de ghidare rusesti sunt inteligente …

    4
    • Aproape ca mi-ai strecurat îndoială în suflet! 🙂

      8
    • Textul este ambiguu sau voit ambiguu, in primul rand avem orasele de pe linia frontului in care orice cladire este transformata in punct de sprijin pentru aparare indiferent de destinatia ei initiala si avem orasele aflate la sute de kilometri de linia frontului unde rusii lovesc intr-o veselie obiective civile fara sa se prezinte dovezi ca acolo era un obiectiv militar camuflat.Daca organizatia respectiva are dovezi ca scolile din Odessa si alte orase lovite de rachetele de croaziera rusesti erau de fapt obiective militare sa le prezinte, sau precizia rachetelor rusesti este atat de ridicola incat orice ar lovi rusii spun ca acolo doreau sa loveasca deoarece era un obiectiv militar. Un voluntar care ducea provizii medicale la Odessa a scapat la mustata dupa ce rusii au lovit un depozit in care duceau acele provizii clamand ca era cu munitie vestica(daca insulina poate fi considerata munitie).

      11
      • „Textul este ambiguu sau voit ambiguu”
        Nu zic nu, insa putem spune acelas lucru si despre textul din acest articol.

        „Sau hai sa fim seriosi, sistemul rusesc de navigatie prin satelit este o gluma amara pentru rusi si un motiv de sarbatoare pentru restul lumii, mai ales pentru ucrainieni. Din pacate nu si pentru civilii ucrainieni…”

        Un text serios/obiectiv/credibil nu cred ca poate incepe cu aceasta fraza. Si zic asta din perspectiva unei persoane pro-vest si care condamna acest razboi.

        5
        • Atat timp cat folosirea – pe avioanele rusesti – a dispozitivelor GPS occidentale, de pe piata libera, este bine documentata, tu cum ai categorisi sistemul Glonass? Ai vazut, auzit vreodata ca tari membre NATO sa foloseasca Glonass? Sa cumpere receptoare Glonass de pe piata libera din Rusia si sa le foloseasca pe F 16, Eurofighter, chiar F 35?!

          10
          • „Ai vazut, auzit vreodata ca tari membre NATO sa foloseasca Glonass?”
            Nu. Probabil ca GPS isi face treaba, iar daca cumva vreo racheta NATO greseste tinta nu se face asa mare galagie.

            „Morala este simpla, nu poti sa te dai super-putere cand tu nu esti in stare sa produci un sistem de navigatie inertiala decent, cand Glonass-ul tau ii face pe toti sa rada si rachetele tale de croaziera (scumpe-n draci) lovesc blocuri de locuinte, parcuri si spitale desi tintele erau in mod clar altele.”
            Daca raportul Amnesty se dovedeste a fi adevarat, crezi ca fraza de mai sus mai este complet adevarata? Rachetele scumpe rusesti sa fi gresit tinta?

            3
          • De exemplu varful de gama al ceasurilor americane Garmin (gama fenix) sunt „dotate” si cu glonass (daca asta ti-e preferinta). Insa daca faci o alergare sau o drumetie montanta ghidata de Glonass, dai cu ceasul de pamant in ceea ce priveste acuratetea lui.

    • Din păcate asta e situația, cel mai slab se ascunde în spatele civililor, ca să atragă simpatia opiniei publice internaționale.

      7
    • Ai zice ca sa le lase în câmp deschis,unde sunt în pericol mai mare sa fie găsiti e mai fair play.

      Civilii aia ar fi mai in siguranta ocupați de rusi…

      Vezi matale,oricât ar baga ucrainenii arme in scoli,riscul ar fi 0 dacă rusii nu plecau sa elibereze poporul frate.Civilii,scolile sau militarii ucraineni sunt toti victime in mod egal ale războiului, spre deosebire de rusi care își pot da demisia,cu riscul unui mentiuni nefavorabile din partea d-lui cdt.
      Asa ca e cu sacrificiu pt patriei,pt a respinge o agresiune.Toata lumea e implicata intr-un mod sau altul in efortul de război,unii cu arma și uniforma, alții in civil.Toti risca sa crape,doar ca e evident mai mare riscul pe front.

      P.S Puletii aia inutili de la Amnesty tocmai ce au dat mana libera rușilor sa bombardeze scolile și spitalele.

      P.P.S Intr-o situație similara,dacă ar fi sa aleg între o cladire rapciugoasa de maxim o juma de milion de euro și câteva rachete a câte 200k bucata,ghici câte șuturi în gura ar lua ala care mi-ar comenta decizia in raza mea auditiva…

      25
    • @Spectator
      Măi flăcău, sincer acu’, voi credeți că aici e feisbucu unde toți cretinii nu îl scot din circar pe Zelenski? Că m-am săturat să fiu blocat de rețeaua aia de rahat a lui Zuckerberg, unde toți retardații pot posta orice, dar dacă exprimi o idee împotriva lui Putin, în cuvinte simple, fără înjurături, ești blocat pe 29 de zile. Cică „intimidare”.

      15
    • Nu voi rescrie comentariul de azi-dimineata… se pare ca am fost cenzurat si eu. 😀

      Esenta lui era ca ‘raportul’ amneZty e o incropeala amatoreasca, redactata probabil pe bani multi, care face copy-paste din retorica rusa. Ca si cum rusii ar fi investigat si ar fi scris raportul.

      11
  16. George, e gresit sa plecam de la observatia ca ivanii lovesc obiective fara importanta militara si sa consideram Glonassu’ ca fiind cauza lipsei de precizie. Pentru ca noi ne impiedicam de mofturi gen victime civile, nedistrugerea oraselor, importanta militara a obiectivelor lovite.

    Ivanii nu au probleme de genul acesta. Cata vreme explozia este in Ucraina, sa fie primit. Nu conteaza ce au lovit. Mentalitatea armatei rosii in 1944-1945 la lucru in 2022.

    32
    • Asa este dar nu cred ca-i lasa inima sa bombardeze scoli si teatre cu Kaibr. Mult prea scumpe, mult prea putine…

      5
      • Cum zicea si cineva mai jos, daca dupa o lovitura de genul anunta Zelenski arestari si concedieri de tradatori, era tinta corecta. Dupa mall-ul bombardat a dat lege ca sa nu poti sa publici pe social media despre convoaie si provizii, pt ca cineva postase ca-s lansatoare Grad parca. La unele cum ar fi depozit de combustibil sau munitie camuflate, vedeai arzand si nu se putea nega. Unde cade in helesteu sau blocuri aiurea o racheta e rateu, multe ar fi zona gri cred.

        La chestii gen „am distrus 4 Himarsuri si 2 instalatii Harpoon” desi nu au confirmat vesticii, ma gandesc ca nici ei nici ucrainenii n-or fi prosti sa recunoasca fara dovezi ruse clare. Harpoon mai ales le tine coasta sigura sa mearga in contraofensiva aparatorii de dinainte.

        3
      • @George GMT

        Adevărul e că nu bombardează rușii școli și teatre cu Kalibr doar pentru că-s școli și teatre. Cel puțin nu de fiecare dată. Cazul din Vinița este ilustrativ. Evident că ucrainenii nu au să declare oficial nimic pân nu se termină războiul, dar în acel atac au murit cel puțin 3 ofițeri ai Statului Major al Forțelor Aeriene.

        Nu justificăm nici victimele colaterale, nici ”precizia” armelor rusești. Muricanii îți trimit focul iadul pe geam (după care ai de schimbat doar gemul și spălat pereții), iar rușii, nu destul că lansează 7 și ajung 3, dar și din alea 3 ținta lovesc 2. Și e vorba de rachete care au o încărcătură suficientă să distrugă juma de bază militară dacă ar lovi acolo unde trebuie.

        2
  17. Dacă și ICBM urile folosesc tot Glonass, și nu văd ce altceva ar folosi, or sa le trimită dobitocii in caz de ceva pe Luna.

    2
    • ICBM au apărut când nu exista GPS.
      Traiectoria e balistica.
      Se înalță la sute sau mii de km înălțime . Unde intra pe orbita in jurul pământului.
      Pozitia precisa ( aprox) in spațiu era și este data de sistem optic stelar. ( vad stelele și calculează cam unde se afla. Că înălțimea și viteza sunt cunoscute)
      Capetele nucleare transportate (și moderne) au GPS pentru a marii precizia loviturii.
      De la 1 km eroare se ajunge la zeci de metri eroare acceptabilă.
      E importanta pentru bombe nucleare de 0,2- 20 kilotone.
      Pentru alea de 2- 5 – 10 megatone , precizia nu mai e așa prețioasă că rad absolut tot pe raza de kilometri .
      Majoritatea încărcăturilor de megatone explodează la mare înălțime. Așa impulsul electromagnetic distruge tot ce e alimentat cu curent pe zeci de kilometri. De la stații de transformare , la motoare electrice , radar, computere și telefonie ( oricare).
      Oricum, mai bine sa nu verificam precizia armelor nucleare.
      Că înseamnă ultimul război din istoria umanității. Și grosul încărcăturilor e rezervat pentru USA , Europa dar și Rusia.
      Rusnacii uita des că și orașele lor pot fi rase de pe fața pământului ( cu tot cu populație ) în maxim 45 minute de la prima rachetă ICBM rusă lansată .
      Washington, Los Angeles, San Francisco , marile orașe americane dar și Moscova, Leningrad , Minsk + restul orașelor ruse sunt obiective garantate și din prima lovitură.

      14
    • ICBM folosesc navigatia inertiala asistata de cea optica (se uita la stele).

  18. Ar trebui sa fie o lovitura de la peste 200 de km daca nu a fost data de aviatie. Au ucrainienii cu ce?

    4
    • Se pare ca realitatea tocmai ne-a aratat ca au cu ce din moment ca baza aia aeriana a rusilor din Crimeea a luat foc acum vreo 3 ore.. Baza ce se afla la fix 212 KM de cea mai aproape zona controlata de Ucraina.

      Noi (lumea care se tot intreaba cand incepe ofensiva Ucraineana) nu ne am dat seama insa tocmai am realizat ca suntem in plina contra-ofensiva Ucraineana…

      De vreo 2 saptamani tot sar in aer baze rusesti: ba depozite de munitie, ba centre de comanda, ba depozite de carburant, ba poduri prin tot Sudul Ucrainei.

      De fapt asa ar trebui sa arate o contra ofensiva: prima oara incepi prin a distruge de la distanta logistica, infrastructura inamicului, stocurile cu armament, drumuri vitale, poduri, elimini centrele de comanda rusesti, instalatii si sisteme AA ale inamicului

      Etapa 2 ar fi supravegherea prin drone sa stabilesti miscarea inamicului, concentrarea de forte umane.

      Etapa 3 presupune eliminarea a tot ce a mai ramas intact din inamic.

      Abia ulterior pui bocancul, IFV urile, aviatia, tancurile,aduci propria artillerie pe teren si salubrizezi teritoriul de paraziti.

      Multi troli, boti si fani putinisti ironizau mult anuntata contra ofensiva Ucraineana.

      Insa mult au impresia ca o contra ofensiva arata in 2022 cum arata in 1944 cu valuri de soldati atacand in fuga la baioneta…

      35
  19. Acum inteleg si eu de ce flota nato zboara numai ziua pe deasupra Romaniei, iar spre seara se retrag toate lasand cerul liber.

    2
  20. Puțin bizar să nu fie luat in consideratie in articol faptul ca rachetele rusești pot fi adaptate sa se foloseasca de sistemul GPS functional in zona de conflict.
    Mai mult chiar, multimea de agenti ruși disponibili fac foarte probabilă marcarea/iluminarea tintei cu efecte mult mai bune decat ghidarea inertială sau scanarea terenului.
    Evident, defecte de fabricatie, bruiaj si interferențe, precum si efectul antianterianei pot fi cauze tot atat de reale ale ratării unor ținte cu efect pe situri civile, dar multimea arestarilor după câte o lovitură de mall arată că cel mai bun ghidaj e cel dat de agentii de la fata locului.

    4
    • Iluminarea tintei pt rachete de croaziera?! Chestia cu iluminarea functioneaza in general pentru proiectile de aviatie/artilerie ghidate laser.

      3
      • Dacă iluminarea/marcarea țintei funcționează la proiectile cu viteze mai mari, de ce nu ar funcționa și la proiectile cu viteze mai mici?
        Și nu e musai că iluminarea sa fie tip laser, orice tip de emisie electromagnetica e eficienta pentru ghidarea pe ultimii km înainte de țintă.
        Martorii de pe front sunt uimiți totuși de acuratețea loviturilor în adâncimea frontului și asociază aceasta precizie factorului uman aflat în proximitate. (Și reciprocă este valabilă, multe din loviturile ucrainiene au o precizie care este asociata aceluiași fapt).

        1
  21. Neptunul lovește ținte in mișcare și nu poate lovi niște măgăoaie de depozite? Ce rusii nu loveau cu rachete antiaeriene tinte de pe sol? Distanța se cam pupa cu ce poate racheta ucrainiană…

    1
    • Neptunul poate lovi tinte in miscare deorece, pe langa INS e folosit in tandem cu alt guidance system (active radar homing).

      Neptunul a fost initial gandit doar cu sistemul de ghidare INS (inertial navigation system).

      In 2019 a fost updatat iar in anii ce au urmat ucrainenii au inceput testele.

      In faza terminala a zborului foloseste active radar homing marindu-i astfel precizia.

      Range ul neptunului a fost marit la 280 KM.

      Neptunul a fost initial un fel de copie a rachetei rusesti Kh-35 (cu care au tras rusii de nenumarate ori in tinte civile din Ucraina).

      Se spune ca Neptunul ucrainean e mai performant ca Kh-35.

      Din pacate Neptunul e subsonic ceea ce il face vulnerabil in fata sistemelor AA performante.

      Din acest motiv Neptunul zboara la o altitudine de 10-15 metri deasupra solului iar in faza terminala coboara pe undeva intre 3 si 10 metri altitudine tocmai ca sa evite radarul AA.

      SUA tocmai a declarat ca Ucraina a lovit baza aeriana din Crimeea de la Saki cu arme ucrainiene.

      Aceste arme nu pot fi decat racheta Neptune de origine ucraineana.

      8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *