Grecii se pregatesc

Pe langa modernizarea a 85 de aparate F 16 la standardul “Viper” si achizitia a 70 de elicoptere usoare OH-58D Kiowa Warrior, grecii au primit de curand aprobarea pentru cumpararea a sapte elicoptere navale MH-60R Multi-Mission pentru suma de 700 milioane de dolari.

Achizitia mai include si zece radare de bord APS-l 53(V) Multi-Mod si torpile Mk 54.

Totul in folosul marinei militare elene.

Elicopterul MH-60R este considerat de multi dreptul cel mai bun elicopter naval dipsonibil astazi pe piata si achizitia sa de catre Grecia va aduce o crestere semnificativa a capacitatii marinei in lupta antisubmarina si nu numai.

Intre timp, Turcia a inceput sa primeasca primele elemente ale sistemelor S 400 cumparate din Rusia si se pregateste voiniceste sa primeasca si primele sanctiuni.

GeorgeGMT

 

P.S.

Actualul buget militar anual al Greciei se apropie de 5 mld. $ (pana in 2009 a fost aproape la 9 mld.$) – respectand angajamentul NATO cu cei 2,38% din PIB (nu 2% cum au inteles ai nostri), in timp ce bugetul nostru militar s-a apropiat anul trecut de 4,3 mld. $, pe hartie. La o populatie de 11 milioane, grecii au o armata de 105.000 militari bazata pe serviciu militar obligatoriu de 9 luni.

38 de comentarii:

  1. Parca erau cu economia la pamant si tot fac ce fac pentru tara si noi…

    • Am fost acum o saptamana in Grecia, si numai la pamant nu sunt. Peste tot renovari, santiere. Construiesc in paralel autostrazi si cai ferate (pe unde nu au).

      • Nu sunt la pământ, nici noi nu suntem.
        Ref la armata, daca menținem procentul de 2% din PIB, în perioada 2020-2030 o sa dispunem de o sumă totală pentru achizitii de aprox 20 mld euro. De banii ăștia ar trebui ca treptat până în 2030 armata română sa fie modernizată și sa poata lupta eficient pe toate cele trei medii: terestru, maritim si aerian. Problema sunt guvernantii pe care nu ii mai consider de mult prosti, ci trădători de țară.

        • intrebarea e daca mai avem timp pana in 2030?
          Ar trebui sa facem ca grecii: in paralel cu programele mari si scumpe (corvete, F-16, HIMARS, Patriot, SHORAD, TBT, camioane) sa initiem programe mai low-cost, de umplere rapida si in cantitati mari cu echipamente in uz a unor nise unde suntem complet la pamant:
          – un parc de 4×4 usor blindate (baza oricarei minime mobilitati) – cateva mii de Humvee si MRAP-uri luate SH si revitalizate si echipate cu sprijinul producatorului. In paralel poate continua achizita de 4×4 usor blindate noi. Aceste 4×4 pot fi echipate, dincolo de rolul de caraus, cu diverse categorii de arme: artilerie usoara (tun de camp cal. 105mm – sau 122mm daca ar putea sa le reactiveze, aruncator cal.120mm, rachete, tunuri si mitraliere AA, sisteme de observare, arme antitanc, tunuri cu recul redus).
          – Modernizarea stop-gap a parcului de TABC-79: remotorizare, crestere protectie, optronica moderna, capacitate de lansare rachete AT eventual tun calibru mic. Pana la finalizarea programului 8×8 vor trece inca niste ani si abia apoi se poate discuta de 4×4 si 6×6.

          – finalizarea modernizarii MLI-84M si cu un plus de protectie, alaturi de schimbarea de rol si echiparea pentru cercetare cu senzori suplimentari. Rolul sau actual ar putea fi preluat temporar de Piranha V echipat antitanc iar apoi de un nou MLI cu senile;

          – Modernizarea sistemelor AA Oerlikon 35mm si SPAAG Gepard la un standard comun de electronica, optronica si radare. Eventual achizitia unor loturi suplimentare de SPAAG Gepard. De vazut daca sistemele Resita cal.30mm si cele cal. 57mm mai au resursa si mai merita modernizate eventuale ca arme cu rol dual, adaugand-ul pe cel cu sprijin cu foc la sol prin instalarea lor pe platforme mobile blindate.

          – Modernizarea TR-85/M1, adaugand un plus de protectie, eventual o teleoperabila de calibru mic si capacitatea de a lansa rachete antitanc, pentru a pastra un minim de capacitate combativa. De vazut daca nu e mai interesant un program comun cu polonezii, de a „cumpara” stocuri de T-72 si a le moderniza intr-un program comun cu ei, pentru a avea 3-4 batalioane active pe masura ce cumparam la ritm redus Leopard 2.

          – De modernizat ce mai merita modernizat si remotorizat din parcul IAR330 Puma: m-as concentra pe sistemele SOCAT.

          – De adaugat rapid o capacitate de recunoastere si atac usor, gen OH-58 Kiowa/ H 135/145, pana se hotarasc ce fac cu elicopterele de atac dedicate si cu cele medii si grele multirol.

          – adaugat capacitati suplimentare la parcul de APRA/LAROM

          – modernizarea flotei de Dunare, mai consistenta, vizand si sistemele de arme si senzorii

          – mini UAV/UAS-uri

          – poate inca de modernizat Lancer, sau adus celule de Bis la Lancer pe masura ce se identifica si realizeaza achizitia de inca 36 de F-16.
          Si lista mai poate continua… cred ca o sa fac un articol adus la zi cu inzestrarea…

          • De acord cu programele low cost facute cu cap. Dar noi…. Si mereu sint oportunități, de exemplu zilele trecute am citit o stire ca englezii vor vinde Bangladeshului c130j din surplus . Nu ar fi o oportunitate pentru înlocuirea B-urilor? In fine, mai vinde si Belgia H-urile. Stiu ca nu ne place sh, dar daca evaluezi corect s-ar putea sa iti dai seama ca merita.
            Fregatele Type 22 nu au fost o țeapă, țeapă a fost necontinuarea programului prin înarmarea lor.

          • De unde am putea cumpăra stocuri de T72 pe care apoi sa le modernizam impreuna cu polonezii? Nu ar fi mai bine sa achizitionam de la americani, dacă este posibil, pe caiet, adică datorie, dacă nu sunt banii necesari, câteva batalioane de Abramsuri pe care sa le modernizam cu firma mama din Lima, USA?
            Prioritate maxima pentru dezvoltarea artileriei de câmp, apărării AT, AA, și bateriilor de rachete antinava plus suficiente trupe de infanterie.
            Pentru lupta antisubmarin, acest elicopter pe care îl cumpăra grecii, ar trebui ca și factorii decizionali romani sa îl cumpere pentru înzestrarea forțelor noastre armate.

            • au polonezii ,cehii, slovacii, ungurii, bulgarii si ucrainenii T-72 cacalau:
              https://www.rumaniamilitary.ro/reciclarea-t-72-in-tr-125m1-o-alternativa-la-tr-85m2
              https://www.rumaniamilitary.ro/polonezii-vor-sa-modernizeze-312-tancuri-t-72

              De acord si cu Abrams, doar ca Abrams cu adus la 0 km + upgrade-uri te costa spre 1+2-3 mil.$ bucata la care se adauga pachetul de mentenanta si formare. Pe ansamblu iesi bine mai scump, cam de 2-3 ori, pe cand pachetul de modernizare limitata al polonezilor e pana in 1,5 mil.$. Trebuie vazut si pentru ce avem bani si ce prioritati sunt.

              • Acum intreb si eu ce e mai bun si mai performant un Abrams modernizat sau un T 72 modernizat,ca tot se face lobby ca e mai ieftin? Acum cativa ani SUA a oferit vre-o 300 de tancuri gratuite Greciei,dar cu modernizare facuta de firma mama. Noi nu am putea cere vre-o 200 buc,sa le modernizam cu SUA dar cu ceva investitii la noi? Ne doare gura sa-i intrebam? Sau o s o ardem cu europenii cu cateva buc,Leoprd?

                • nu ai ce sa modernizezi cu SUA, remiza la zero si modernizarea + kit-urile se fac si se pun acolo. Abrams SH cu revizie si modernizat costa cam de 2-3 ori cat un T-72 usor modernizat, iar la pachetul de munitii piese si formare decartezi usor peste 500 mil.$/batalion. Deci trebuie sa ai cateva miliarde sa pui jos la Abrams. Ca iei Abrams sau Leo2, intra tot in nisa high-end si mai scumpa pentru noi. Aia la care ne chinuim sa luam SH cate un batalion la cativa ani… vezi cazul Leo SH si modernizate pentru care am cerut 60 de masini.

          • Ce-mi plac ochilor ideile lu’ matale, da’ am asa o vaga senzatie ca ele nu se suprapun nici pe departe cu cele ale partidului comunist roman si dezideratul sau de-a atinge centenarul pe meleaguri mioritice.

            PS: nu care cumva sa uiti de Spike NLOS si mortier cu munitie dirijata, inclusiv extended range, pe vehiculele alea 4×4, de GLSDB, de ATGM portabil la nivel de pluton, de GL-LRASM la apararea de coasta, de JASSM-ER, de arma de asalt cu polivalența M27, cu amortizor si luneta cu IIR ca sa-ti mentii eficienta in mod egal si noaptea, CG M4 cu munitie AB, camuflaj multispectral inclusiv pentru femeia de serviciu de la a mai amarata unitate din tara si astea asa, la cald, si nu-s negociabile.

            Sa ne pregatim si noi, nu doar grecii, da’ nu ca Dinamo…

            • Sunt cateva chestii enumerate de matale care s-ar putea face aici fara mare efort ca am vazut ca in general efortul de gandire deranjeaza.

              Daca fabricile de armament care mai exista n-ar fi de capul lor si statul si-ar face treaba de actionar am putea aveam un derivat modernizat de AK pe model finlandez pe ambele calibre si destule lunete si echipamente de vedere pe timp de noapte pentru ca aia de la IOR nu-s tolomaci, fac chestii bune, n-am monta berete plastifiate. insa e nevoie de efort, coordonare, gandire pe termen lung si asta deranjeaza.

              Ia uite aici:
              http://www.ior.ro/Produse/Aparate-ochire-observare-pentru-infanterie/

              Apoi, despre mortiere, eu cred ca daca am facut in WW2 pe ala de 120 copiat cum s-a putut si-a iesit din el ceva decent, sunt sigur ca si acum am putea avea mortiere automatizate si cu FCS modern . Este totusi un calibru care are efectul la tinta comparabil cu un obuzier de 155 insa pe o raza scurta si cu cadenta mai mare, este foarte eficient. se poate urca pe Humvee si echivalent. munitii am mai facut … nu e vorba totusi de rachete de croaziera

              • Eu cred ca tot ce-am enumerat mai sus se poate face in Romania, in mai putin de 10 ani, cu acele multe miliarde pe care le bagam prin economiile altora cand ne prefacem noi ca ne-narman, cu cate-un sistem in numar insuficient chiar si pentru parade, eventual la mana a 3-a si, de altfel, care poate disparea in primele minute ale unui conflict de amploare moderata fiindca doar pentru astea primesc permisiunea ai nostri ca brazii cand fac escala pe la Moskva.

                Avem drept vecin si potential inamic a doua putere militara a lumii, suntem inconjurati de inamici traditionali si buni amici ai acelei puteri, atunci avem nevoie de-o abordare extrem de serioasa si cu modalitati de implementare cat mai eficiente cu putinta, evident, c-o puternica nuanta asimetrica.
                Cu cat sistemele de arme sunt mai complexe si mai scumpe, cu-atat isi pierd din eficienta pentru noi.

                Foarte de acord cu mortierele alea…
                Un sistem banal de simplu, ieftin si versatil, extrem de mobil si insesizabil la nivel de logistica, pe care-l poti pune si-ntr-o Dacie pick-up cu dispozitive de calare manuala si cu care poti lupta extrem de eficient la nivel NLOS, deci in siguranta, impotriva a orice pana la artilerie ba chiar si-mpotriva SPG-urilor, cu vectori cu raza extinda in genul ACERM.
                Focos HEAT impotriva tancurilor, submunitii HEDP impotriva a orice sub tanc, incarcaturi termobarice sau HE cu explozie dirijata si mii de bile de W impotriva infanteriei, posibilitate de MRSI pentru efect amplificat.

          • Aceleași idei bizare?
            Cu excepția componentei fluviale, platformelor 4×4 și parțial TAB-79, e absolut inutil să consumi timpul și resursele pe TR, T-72, MiG!
            Nu avem timp pt reluarea unor experimente inutile, nu vom avea resurse să susținem atât modernizări și înlocuiri. În mod ideal vom înlocui echipamentele anilor 70-80 cu dotări moderne în proporție de 1:0,4-0,5 – păstrând sau mărind gradul de putere. Alfel riscăm să înlocuim 1:0,5/0,6 pierzând din putere. Nu putem exploata o dotare modernă dacă ținem cu dinții de cantitate.
            Spre exemplu, să visezi la 5-6 unități de tancuri moderne, plus mecanizate blindate, plus suport, plus artilerie, plus logistică, plus geniu e nebunie. Cu greu putem ține jumătate, dacă optăm pt dotare modernă adecvată. De ce crezi că au rămas T-55AM2R în dauna TR, de ce LanceR în dauna parcului eterogen mixt?

            • pai tot ei au cerut numerele alea, eu doar le-am nimerit 🙂
              Daca vrei numerele alea, atunci trebuie sa mixezi mai ieftin cu mai scump (F-16 +Lancer, Leo2/Abrams + TR-85/T-72), altfel nu sunt bani in urmatorii ani. Cu asta suntem de acord.
              Si asta fac si polonezii, ca sa pastreze si numere si suficient de rezerva pentru mobilizare.
              La noi, care rezerva, care mobilizare? Ca nici partea activa nu reusim sa o rezolvam ca personal si dotare…

          • Reoet .. ai avea incqa niste „platforme” T 55 si niste tunuri mai .. puti8n recente. titusi cuplateaiu avea un nimar de autobuziere , ica dedcente. La preturi minime

  2. In 2018 Romania a depasit produsul intern brut al Greciei, in acelasi timp insa nu este mai putin adevarat ca la o populatie de in jur de 10 milioane, cam pe jumatate din cat avem noi, veniturile medii pe cap de locuitor sunt cam duble fata de cat avem noi, in aceste conditii insa al venitul de tara in ansamblu, suma alocata apararii de Romania, teoretic cel putin, ar putea fii destul de comparabila cu cea alocata de Grecia apararii, sigur vorbind de acel procentual 2%, si totusi cum se inzestreaza grecii si cum o facem sau mai curand cum nu o facem noi, probabil ca ne-ar trebui si noua un fel de ,, sula ” turceasca in coaste, asa mai de aproape cum o au grecii, pentru ca ,, sula ” ruseasca desi pare ceva mai indepartata, ne este putin cam greu sa intelegem de fapt ca ,, batul ” rusesc este oricum cu mult mai lung si mai zdravan decat cel turcesc ..

  3. Mda…La noi e o mare liniste in privinta achizitiilor. Aplica tot felul de tertipuri doar pentru a nu recunoaste faptul ca-s incompetenti cu diploma, hoti prin definitie si dezinteresati de Armata prin insasi natura lor. Basca faptul ca banisorii s-au epuizat pe Armata de asistati sociali si bugetarime!

  4. Grecii nu ii recunosc pe români ( cuțovlahi aromâni meglenoromâni etc ) ca minorități naționale .
    Dacă ei nu ne respecta , răspunsul nostru trebuie sa fie la reciprocitate 100% .
    De aceea , ii prefer pe turci .
    Bine , interesele americane sunt diferite în acest moment , dar sultanul nu e veșnic .

    • Nu ii recunosc pe romani(tintari)!!!!! Pai au post tv rodopi pentru marea comunitate bulgareasca pentru ca de la komontini la alexandropulos era bulgaria mare in 1913,cum si in ungarie in 1919 l-am inscaunat pe HORTI,iar noi romanii le-am facut cadou acea parte de tara grecoteilor.Am vazut si femei islamizate(bulgaroaice sau mai bine zis rome)care faceau baie in egeea imbracate si imbrobodite.am vazut si filme turcesti la tv grecia….deci laso mai usor cu nationalismul grec…o fi fost in trecut dar acum nu-i nimic.Se vorbeste la greu in bulgareste si nu miriie nimeni.

  5. Avem Pume cu radar Telephonics si torpile dummy portocaliu fosforescente ?
    Sunt cele mai bune pe raza de litoral romanesc la marea moarta neagra

    Si MLU ce are? It the best ever pana vin bularoaicele, numai sa aiba castravetii banii toti.

    Traim visu’ romanesc.

  6. anul asta daca ne platim ratele la ce am semnat deja e ok…la cat de praf au facut economia mizeriile astea pesediste nu se va mai putea angaja nimic serios in plus…
    partea proasta e ca vor trebui cativa ani sa carpim rupturile din dos…ca de cumparat pantaloni noi, mai va…

  7. Interesant este ca deocamdata ne gandim cum sa aparam doar un anumit teritoriu bine delimitat acum, dar cum va fii oare cand va trebui sa fim in stare sa aparam si un alt anume teritoriu la modul direct si potential concret nu ca si acum, si asta in conditiile in care apararea acelui celalalt teritoriu acum este mult mai dezastruasa decat ceea ce noi avem potential ca si inzestrare pe actualul teritoriu ?!

  8. capatu satului

    grecii au conducere,
    nu pleava noastra,

    vazui totusi ca turcii primira, de la americani, la sfarsit de iulie 2019 ultimele 4 elicoptere CH 47 Chinook (din cele 8 comandate) pt portavionu ala ce trebuie lansat prin 2021,

    cautand date despre configuratia turcilor de CH 47 aflai ca s-au montat motoare noi (nu stiu daca si pe versiunile turcesti) respectiv turbinele ce urmeaza a fi fi puse pe CH 53 K
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/28157/boeing-to-flight-test-ch-47-with-same-monster-engines-found-on-sikorskys-new-ch-53k

    turcii sunt legati in continuare militar de americani,
    daca americanii nu mai dau intretinere, upgrade pt rachetele, radarele si restu sistemelor de lupta laute de turcii, marea armata turca ajunge prost – oricum armata si industria militara turca, chiar fara sprijin american, este la ani lumina de ce avem noi,

    noi care nu gasim sudori pt p5,
    si asta de cativa ani
    o fi poate de la meandrele concretului – vorba lu nea nelu

  9. eu zic ca e bine.100 mil.$ un elicopter cu 4 torpile,160 mil.$ un avion cu 5 rachete si 3 bombe.la preturile astea nu vor mai exista razboaie ptr ca nu isi va mai permite cineva luxul asta.sau vor dura f.f. putin.

    • poti sa mergi si pe nisa mai low-cost cu Super-Tucano, Bronco sau alte mizerii mai mici si mai ieftine, dar astea nu fac fata intr-un conflict de intensitate ridicata.

      Ce trebuie retinut de la greci e ca acolo unde pot, isi completeaza necesarul cu articole in uz, ieftine, iar unde e necesar, iau echi^pament de ultima generatie, extrem de scump.

  10. La greci armata e ”the holy cow”. Cand ai amenintau toti cu bagatul in buda, gagiii cumparau vase de lupta de nu era adevarat! Totul pina la banii pentru armata … acolo nu se discuta.
    Referitor la ce spunea cineva de reparat la noi dupa ce-au facut astia acuma, cred ca vor fi necesar macar vreo 3 ani de austeritate crunta, dupa 4 ani de dezmat tembel si inconstient pesedist. Taierea salariilor bugetarilor ( sau macar aducerea in niste maluri de bun simt fata de media mediului privat) si repornirea investitiilor, revizuirea legislatiei aberante a astora – toate astea vor lua timp, nervi si bani de la romani. Dar altfel nici nu se vor mai indrepta vreodata lucrurile.

  11. Telul grecilor este Constantinopolul, asteapta doar contextul potrivit pentru asta. Ar fi avut ocazia la sfarsitul WW1 dar s-au lacomit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *