Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari

Guvernul României a adoptat, în ședința de guvern de vineri, 27 noiembrie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, care va asigura creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar prin majorarea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii/constrângeri.

În noul proiect de lege, la indemnizația de instalare se vor adăuga, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă. De asemenea, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30 % din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut.

O altă modificare importantă este abrogarea din textul iniţial a articolului care prevedea obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai lungă de 60 de zile. Această prevedere a generat un număr mare de renunţări în rândul candidaţilor recrutaţi, fiind interpretată ca o limitare a dreptului la libera circulaţie. Eliminarea nu afectează responsabilitatea celui în cauză de a respecta prevederile contractului.

De asemenea, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

În urma punerii în aplicare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, activităţile de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar desfăşurate în perioada 2017-2019 nu au asigurat nivelul aşteptat de încadrare a numărului de funcţii prevăzut pentru această categorie de militari, principalul factor constituindu-l caracterul neatractiv ale unor prevederi ale legii. Astfel, dintre acestea pot fi amintite nivelul remunerației în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie şi solda gradului deţinut în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate, respectiv rezilierea contractului pentru plecări în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 zile și obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie de către cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului.

 

MApN – Biroul presă

21 de comentarii:

  1. Am primit si eu informatia, o captam in articolul din decembrie.

  2. Astia o tin langa…..

    1
    • Mda, din ce citesc eu in diagonală, modificările aduse nu fac deloc atractiva instituția rezervistului voluntar…ba din contră! Nu se adresează deloc celor spuse de lt(rez) și alții.
      Bine că măcar recunosc eșecul programului din anii 2017-2019, poate-poate e și asta un început.

      11
      • Te salut Priam. Nu am nici o neclaritate privind faptul ca esti un profesionist. Ochiometric imi dau seama si cam pe unde, din comentarii aduante cu ochiul meu, ochi de neexpert dar om cu experienta in domeniu pe care invit pe oricne sa o dezbata cat doreste. Asta nu imi va incalzi curul inghetat pe la Cincu in aplicatii de-a lungul timpului insa va fi o converatie interesanta cel putin si placuta pentru mine.
        Ai perfecta dreptate si nu am facut intro-ul mai sus degeaba. Daca si tu consideri ca in oplinile mele m-am aplecat asupra problemei generale si nu cea pe care ministerul incearca sa ne o indice, inseamna ca am nimerit-o.
        Recunosc fara echivoc, pe nimeni nu scoate grija de altul dinc asa, si eu dorsc sa-mi continui pregatirea in rezerva asa cum cere legea. Nu eu, legea aia din care mapn face avioane de hartie.
        Ministerul a pricepulc a problema pentru mine si pentru altii ii ca 10% este vax albina, si 30% ne motiveaza de ne rupe. Atat a inteles ministerul in relatia cu oameni care au deja profesii si ar dori sa si-o completeze cu pregatire militara sau sa si-o contiune.
        Atat si nimic ma mult din 10 articole pe care le-am scris, documentate la sange, unul in deosebi as dori sa-l aduc in discutie ala care clarifica faptul ca si la mericani ca rezervist, dupa ani si ani ajungi la la max. 25% din solda unui activ. De ce? Ca esti fkin rezervist si nu activ, si mai ai o meserie, teoretic, pe langa.
        Atat a inteles ministerul, si eu limitat find, reconsc ca imi este teama de cel pentru care 10% din solda activa a fost neinteresant insa acel 30% il motiveaza furibund. Calitatea unui asfel de militar care se masoara in „Cat?” nu poate fi decat indoielnica.
        De ca roade pe mine? Pai nu ne integem dragi colegi? De astia ne depinde noua securitatea, aia nationala si internationala, noi cica furnizori de dânsa fiind.
        Dada, fix de astia si nu de altii.

        5
  3. De ce mama naibii nu copie idioții legile de prin Polonia sau alte state cu apă caldă? Sau să facă un sondaj printre unii care se pricep, doritori de rezerviști, leitenanti de pe RoMil : ” Bă băeți cum ați vrea să fie, ca să veniți?”. Sau” dă Doamne să nu calce vreunul pe la CMZ! „?

    1
  4. Astia ori sunt complet afoni ori saboteaza cu buna stiinta crearea unei rezerve credibile pentru armata.
    Si intr-un caz si in celalalt, cei care au propus proiectul ar trebui dati afara si cercetati
    pentru tradare.

    Am pierdut aproape 4 ani in care trebuia sa avem deja rezervisti pregatiti.
    Multi ne-am duce la pregatire pe banii nostri si pe concediile noastre iar astia saboteaza pur si simplu crearea rezervei pentru armata.

    Chiar nu vede nimeni ?

    5
  5. Un militar se pensionează la 40- 45 de ani.
    Nu intra automat ” la rezevisti” din moment ce legea scrie că pină la 55 de ani ești bun de război ?
    Sau lipsește trupa si la cadre e inflație ?
    Întreb nu dau cu bata.

    1
  6. Vorba d-lui „Eroul Bulă”, niște trădători, apropo de proiect, unii altoiți cu grade de general de 1 Decembrie, care i-au pus între paranteze pe rezerviștii „involuntari”, adică pe rezerviștii legali dintre care mulți disponibilizați sunt încă… „tineri”.

  7. Buna ziua!

    Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine! Am facut armata la trupa in perioada sep 1986-feb 1988, apoi am absolvit facultatea in 1994, fara sa imi reactualizez situatia ca rezervist, ramanand sergent. Am incercat de vreo doua ori sa o fac la CMJ, dar fara succes. Am 54 de ani, sunt intr-o conditie fizica buna, trag bine cu arma, sunt calificat in domeniul medical si doresc sa devin rezervist, fara sa fiu interesat de o retribuire pentru aceasta. Credeti ca mai am vreo sansa, avand in vedere varsta? Apropo, la mobilizare generala, pana la ce varsta se face aceasta?
    Multumesc!

    • Haaa, suntem leat. Sept.86 – feb.88.

      Nu stiu ce sa zic.
      Mi-as sacrifica concediul de odihna ca sa merg la pregatire si la trageri dar astia parca sunt batuti in cap.
      Sau tradatori.

      2
  8. Pentru d-l Adrian…
    Extras din Legea nr.270/2015
    Recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari  
      ART. 12
    (1) Cetăţenii români care urmează să devină rezervişti voluntari trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:  
    a) să îndeplinească criteriile generale şi specifice de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte;
    b) să nu fi fost condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia situaţiei în care cei condamnaţi au fost reabilitaţi sau amnistiaţi;
    c) să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi să nu fie membri ai unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare;
    d) să nu aparţină unor culte, asociaţii religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum şi celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfăşurarea profesiei militare;
    e) să cunoască limba română, scris şi vorbit;  
    f) să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.  
    (2) Criteriile şi baremele prevăzute la alin.(1) lit.a) se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naţionale.  

    1
  9. Trebuia să încep cu art.2 din lege…
    „ART. 2
    (1) Rezerviştii voluntari provin din:  
    a) rezervişti;  
    b) cetăţeni care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar care optează pentru îndeplinirea serviciului militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar.
    (2) Rezerviştii voluntari pot fi:  
    a) cadre militare rezervişti voluntari;  
    b) soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari.”
    Mai sunt și rezerviștii care provin din cadrele militare active pensionate și care sunt în rezervă până la vârsta de 63 de ani, după care au calitatea de cadre militare în retragere, conform art.4 din Legea nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare:
    „ART. 4
    Cadrele militare se pot afla în una dintre următoarele situaţii:
    a) în activitate, când ocupă o funcţie militară. Calitatea de cadru militar în activitate se menţine şi pe timpul cât acestea sunt eliberate din funcţii pentru a urma diferite forme de pregătire în interesul serviciului, precum şi atunci când sunt puse la dispoziţie: în vederea încadrării sau trecerii în rezervă ori în retragere; pentru cazurile de boală stabilite prin hotărâre a Guvernului; pe timpul cât sunt în captivitate.
    Pot fi ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri în activitate persoanele care au cetăţenie română şi domiciliul în ţară;
    ––––
    Alin. 2 de la litera a) a art. 4 a fost modificat de articolul unic din LEGEA nr. 286 din 24 iunie 2004, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 586 din 30 iunie 2004.
    b) în rezervă, când nu ocupă o funcţie militară, dar întrunesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi chemate să îndeplinească serviciul militar ca rezervişti concentraţi sau mobilizaţi, iar la nevoie, în calitate de cadre militare în activitate;
    c) în retragere, când, potrivit legii, nu mai pot fi chemate pentru îndeplinirea serviciului militar.”, art.42
    „ART. 42
    Cadrele militare în retragere provin din:
    a) ofiţeri în activitate sau în rezervă, precum şi maiştri militari şi subofiţeri în rezervă, care au depăşit limita de vârstă în grad pentru clasa a III-a în rezervă prevăzută la art.86 alin.4;…” și art.86 alin.(3) din Legea nr.80/1995:
    „Alin. 3 al art. 86 a fost modificat de pct.6 al art. unic din LEGEA nr.171 din 31 mai 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 320 din 3 iunie 2013.
    Limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sunt de 55 de ani pentru clasa I, 60 de ani pentru clasa a II-a şi 63 de ani pentru clasa a III-a.”

      

    1
  10. Eu sunt din generația care a făcut armata în perioada 2004-2005. Sa înțeleg ca practic toti cei care au făcut deja armata nu există pentru sistem? Doar cei care acum se înscriu în programul de rezerviști voluntari?

    1
    • fereasca sfantu de un razboi sa vezi ce buni suntem de carne de tun ca doar pregatire cangi cu armament si tehnica de lupta , si nu poti fi bun de altceva ,dar asta e armata romana

      1
  11. Va mulțumesc frumos!

  12. Știți ce e interesant?
    La probe fizice, ma bat cu tineri de 30-35 de ani atât la viteză cat si la rezistență. Urc pe munte, vara-iarna, de două ori pe lună, câte trei zile, iar singurul criteriu rămâne vârsta?
    Are dreptate @ Eroul Bulă, pute a trădare de la o poștă!

  13. Nu era nicidecum vorba de 10% sau 30%. Nu asta ne intereseaza MAPN!!
    Pe mine personal, anul asta ma interesa un post de subofiter sau ofiter rezervist volunat.
    Sigur, nu au existat astfel de posturi. Si atunci normal ca nu au succes.
    Nu ar fi normal ca orice cetatean pregatit, care ia probele sa fie incadrat ca rezervist voluntar? Si sigur, sa fie consiliat ce categorie sa aleaga, in functie de educatie, cariera: SGP, subofiter, ofiter… Ca ma gandesc ca o persoana care are facultate, are si experienta pe studii superioare, nu va dori sa devina rezervist SGP.
    In fine, speram ca la anul sa fie mai bine si sa existe posturi de subofiteri si ofiteri (mai) multe…

    6
    • Salut Florin, exact despre asta este vorba. Anul trecut au avut mai putin de 20 de posturi de subofiteri fara pregatire militara disponibile. Nu scot posturi, nu scot specialitati utile ci scot doar sa puna niste bife si sa arate lu’ aliatu’ strategicu’ uite bre avem si noi rezerva voluntara dupa ce, si am responsabilitatea la ce spun, din 2012 pana in 2017 au prezentat doar situatia legislativa, adica legile care la momentul respectiv priveau problema rezervei. Nu situatia reala cand rezerva ia-o de unde nu-i sau ia oameni de 55 de ani plus.
      Eu personal am ramas blocat de atitudinea celor din centrele de zonale fata de acest proiect. Mai multi interesati mi-au spus, bai, mai ca m-au alergat cu bata de acolo.
      In conditile astea, fix 30% era baiu’, nu?

  14. „Atat a inteles ministerul, si eu limitat find, reconsc ca imi este teama de cel pentru care 10% din solda activa a fost neinteresant insa acel 30% il motiveaza furibund. Calitatea unui asfel de militar care se masoara in “Cat?” nu poate fi decat indoielnica.”
    LT REZ – Acest comentariu este exceptional. Sunt intru totul de acord.

    Acum va intreb si eu ceva: nu e clar ca NU SE VREA?! Sau o fi de vina incompetenta? Sunt curios…

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *