Ia Merkava neamule!

Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Storming_Ahead

Evreii s-au hotarat inca din 2010 sa ofere spre export MBTul  Merkava, in principal din motive economice. In esenta daca Israelul ar reusi sa gaseasca un client/clienti, pentru tancul sau intrega industrie nationala ar avea numai beneficii.

Generaulul Baruch Mazliach, responsabilul pentru programul Merkava din cadrul Ministerului Apararii, a declarat ca obtinerea de contracte pentru exportul tancului va intari multe companii israeliene, care astfel ar primii comenzi  iar pe baza fondurilor obtinute din vanzarea tancului la export industria de aparare din Israel ar putea continua mult mai usor programul Merkava.

Aceste cuvinte ar trebui poate sa intre bine in capul multor pitpalaci care inca se mai intreba de ce nu importam noi tancuri, TAB-uri si cam toate alea, pai uite ce spun israelienii: export de material militar = locuri de munca si dezvoltare industriala pentru economia nationala.

Revenind la Merkava, primul tanc de acest tip a intrat in dotarea armatei israeliene in urma cu 35 de ani si astazi absolut toate tancurile operationale ale IDF dispun de sistemul activ de protectie “Trophy”, sistem care a fost deja testat cu succes in lupta reala in sudul Libanului, acolo unde „Trophy” s-a dovedit foarte capabil impotriva atacurilor Hezbollah, care nici astia nu sunt chiar nascuti alaltaieri si cunosc tancul mai bine decat pe Tatal Nostru versiunea sa din Coran 😉 .

In acest moment 212 companii israeliene sunt implicate in dezvoltarea, fabricarea si mentenanta tancurilor MBTului israelian, iar prin incercarea de a gasi clienti pentru export, guvernul israelian doreste sa pastreze locurile de munca din aceste companii, cu 10000  de oameni implicati direct in constructia tancului.

Pana acum, zic israelienii, ar fi fost unele oferte pentru exportul Merkava, dar tarile interesate nu erau ok din punct de vedere politic, dar generalul Baruch Mazliach este optimist declarand ca tancul sau este cel mai bun din lume si ca merita sa fie cumparat. Aici nu l-as contrazice, mai ales pe zona de lupta urbana unde Merkava impreuna cu echipajele lui au probabail cea mai mare experienta din lume, pe acest taram extrem de periculos al spatiilor limitate.

GeorgeGMT

 

62 de comentarii:

  1. Romania are relații foarte bune cu Israelul dar cum noi nu achiziționăm nimic fără comision, nu cred ca vom cumpăra Merkava vreodată. Cred ca noi așteptăm ca americanii sa ne înarmeze pe gratis dar și atunci ne costa logistica, pregătirea echipajelor, mentenanță.

    • Pia ia d e vezi aici :
      SUA au daruit Greciei 400 de transportoare blindate
      Acordul corespunzator acestei tranzactii a fost convenit la sfarsitul lunii trecute. Potrivit acestuia, blindatele vor fi supuse unei expertize tehnice, inainte de a intra in dotarea unitatilor militare la care au fost repartizate. In paralel, partea americana va furniza militarilor greci 10 elicoptere de transport CH-47D Chinook.

  2. Ar fi interesanta o comparatie intre Merkava varianta de export si Aselsan Leopard NG. Tehnic si financiar.

  3. si nemtii au dezvoltat o versiune de leopard 2 pentru lupta urbana, aia cu lama de buldozer…ma intreb cum sta fata de merkava

    • e leopard 2a7+, cum crezi ca sta? 🙂

      • eu as zice peste 🙂 da’ mie ca mi-o iau in freza 🙂

        • sincer nu stiu sa fac o comparatie da’ daca ar fi sa ne indreptam vreodata spre altceva decat leopard 2, gen merkava, black panther si altele, ar trebui sa fie produs la noi, din motive logice

          • eu sunt pentru ceva de genul leopard 2 hel…desi parca vad ca o sa luam vreo 50 de leopard 2a4 cel mai probabil…barem daca ar fi revolution…am inceput sa imi pierd sperantele ca o sa mai avem o forta de tancuri credibila…

            • eu cred ca o sa ajungem la nivel de squad in NATO….eu m-am lamurit demult, imi plac discutiile si temele de blog, in rest, incerc sa imi pastrez nervii pentru altele…

  4. vazusem un documentar facut de palestinieni despre Merkava….iar acestia au gasit punctul slab al tancului,trapa din spate-aceasta a fost penetrata de o lovitura trasa cu un RPG-7,in urma exploziei turela ramasese infipta pe la etajul doi a unei cladiri(erau prezentate imagini cu turela)

  5. vreo 500 AT de ultima generatie si multe MLI de diverse tipuri……tre sa intelegeti NU AVEM BANI PENTRU MAI MULT

    • nu banii sunt problema, ci unde se risipesc banii care ar trebui sa mearga in sectoare importante.

      de exemplu, asta il intereseaza pe ponta, pe langa catedrale etc etc, NU SE VREA, sper sa cadem cu totii de acord la asta, din cauze/motive evidente…

      http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/stadion-modern-de-15-000-de-locuri-la-targu-jiu-vom-avea-un-stadion-de-4-stele-12404822

      culmea, nu se accepta nici macar o viziune mai diferita si mai economica…

      las’ ca bagam 500mil in barci sa protejam Targu Mures si Chisinau…..

      • cate SAUR 2 luam cu 100 de milioane de euro? finantam si TBT-ul…dar na…e mai important datul cu piciorul intr-o minge decat siguranta nationala…

        • In democratie puterea se obtine/metine prin vot de aceea politicineii vor prioritiza alocarea banilor spre acele activitati care le aduc voturi. Cat timp nu creezi presiune pt. alocarea de fonduri ca sa inzestrezi armata banii disponibili se vor cheltuii pe altcea.
          Din pacate nimeni nu incearca sa puna presiune pe guvern. Ar trebuii ‘campanii’ pe bloguri, forumuri, site-uri ziare, petitii in care sa se explice de ce este necesara inzestrarea , unde este posibil, cu tehnica produsa in tara. Dar nu prezentata doar ca o chetuiala ci ca o investitie pt. viitor (export).

          • @Hannibal

            Maior spunea parca, ca si el a atras atentia mai demult, de mai multe ori, asupra bugetului apararii…dar…in acelasi timp lipsesc actiunile necesare pe care le mentionai….

            Cum a spus si George, bugetul ADEVARAT este de 0,9 daca nu o fi si mai mic, si la 2,38% ar fi tot mic daca pensiile nu vor fi scoase din responsabilitatea MAPN…

            Oricum, discutia poate fi dusa la infinit in toate partile…..

            • Bugetul apararii este folosit pe post de pusculita ca sa poata incadara in deficitul bugetar stabilit. Banii nu sunt cheltuiti si se ia din ei cand sunt goluri in bugetul mare.

  6. Oare Merkava mk3 Baz n-ar fi mai bun decat Leo2A4 pentru noi? Trecand peste cele aproximativ 13 tone in plus si faptul ca Polonia are Leo si orice alt aspect legat de infrastructura, logistica etc.

  7. Atat Leo2 cat si Merkava sunt tancuri foarte bune. Ceea ce ar conta in cazul unei achizitii la mana a doua este pretul si contractul de mentenenta. Ar fi ideal ca mentenenta sa se faca la noi, eventual cu productia locala a pieselor de schimb.

  8. 2%
    O idee, poate tampita, dar cred ca ar merge cumva 🙂

    Daca va aduceti aminte astia la SMURD au cumparat elicoptere si avion din aia 2%. Ce a-ti zice daca ne-am apuca sa facem campanie peste tot unde putem astfel incat oamenii sa-si redirectioneze aia 2 % din impozitul pe salarii catre uzina de la Moreni pentru producerea de SAUR 2, pentru inceput? Oare am putea ajuta asa? SMURD-ul a cumparat un avion anul trecut….. daca ne-am strange destui si tot am reusi sa lansam comenzi pentru SAUR 2 mai multe decat ar fi in stare astia din bugetu ala de kko….

    • Ma voi interesa la fabrica daca se poate. Idee este salutara!

      • o alta idee George, daca ei spun ca nu se poate sau nush ce alte traznai, cred ca foarte bn s-ar putea infiinta o fundatie care sa sponsorizeze TBT sau SAUR 2, in functie de necesitati, exact dupa modelul celor de la SMURD

        • Cred ca ideea infiintarii unei fundatii care sa se ocupe de asa ceva ar merita un articol separat. Casa Armelor mi se pare o denumire ok dar poate fi si alta.

        • Aceiasi intrebare am pus si eu si am fost lamurit , nu permite constitutia sponsorizarea armatei din banul public , armata poate primii bani numai de la stat , se putea crea un program datri un leu pt ateneu cu care sa se sprijine industria de armament , dar nu te lasa nimeni sa faci ceva ca sa mearga bine

      • Au folosit grecii, nu mai stiu sa spun daca inainte de primul sau de al doilea razboi mondial, o institutie denumita „Casa Armelor” catre care populatia a facut donatii benevole pentru cumpararea de armament pentru ca dotarea armatei era in galeata.
        Cred ca o fundatie, Casa Armelor sau alt nume, ar putea fi infiintata pentru a colecta 2%, eventual si alte donatii/sponsorizari, urmand sa finanteze,cu granturi, pe baza de proiect, diverse programe in domeniul apararii, in special partea de R&D.
        Acum sa nu ne imaginam ca s-ar apuca sa finanteze productia unui supersonic sau tanc autohton dar s-ar putea implica in finantari pentru proiecte mai mici dar care ar putea fi valorificate mai rapid (producerea de munitii, sisteme mici de armament, blindaje, senzori etc).
        Trebuie sa se aplece asupra problemei un jurist care sa vada cum poate fi exploatata legislatia privind donatiile si sponsorizarile.
        Fundatia nu trebuie sa fie legata de un producator anume tocmai pentru a avea libertate de miscare si decizie.
        Intr-o etapa ulterioara, fundatia poate achizitiona participatii la producatori de armament, daca sunt/devin profitabili, pentru a-si asigura o oarecare finantare din dividende (desi as opta pentru reinvestirea integrala a profitului, cel putin in primii x ani), si pentru o mai buna transparenta in procesul decizional in firmele respective.

        • Ar fi o dezvoltare logica dupa lansarea campaniei de strangeri/donatii de fonduri deoarece lansarea unei fundatii ar avea un impact mediatic/politic mai redus decat o campanie venita din partea cetatenilor. Plus unii ar contracara cu: „inca o fundatie care toaca fondurile celor care doneaza banii….etc, etc..”

          Pt. a avea succes campania trebuie lansata doar dupa ce s-ar realiza o minima pregatire/informare a publicului cu privire la avantajele cumpararii/dezvoltarii de armament din productia interna (asa cum am mai scris, nu prezentata ca o cheltuiala ci ca o investitie/stimul al economiei. Si acesta este adevarul datorita valori adaugate mari generate industria de aparare devine o ramura foarte importanta a economiei). Dupa lansare ideea unei fundatii devine ‘mai naturala’ fiind mai greu de combatut.

    • @ggm2808

      cred ca singurii care vor mai multi bani pentru armata suntem noi…e plin de dobitoci „out there”….

      sunt dobitoci si in armata/mapn care contribuie activ la dezastru in care se afla armata

    • mai bine zis pentru cercetarea TBT…dar ideea este foarte buna…ar fi culmea sa cumpere cetatenii tab-uri pentru armata…

      • Culmea, neculmea, pe mine nu ma costa nimik sa dau aia 2% pentru armata …. si m-as apuca sa pun si pe altii sa faca asta daca s-ar putea face. Macar asa poate ii trezim pe magarii astia si mai misca ceva, dar tare mie ca se vor lasa pe-o ureche bleaga in ideea ca oricum cumpara cetatenii, de ce dreq sa se mai streseze ei??
        Credeti-ma ca banutii aia oricum pana acu iam dat aiurea in tramvai, singurul lucru bun a fost ca iam dat la SMURD, dar sunt oameni care umbla creanga sa convinga pe altii sai dea la biserica, pentru caini sau mai stiu eu ce porcarii …

        • si eu as da pentru TBT…dar ar fi foarte aiurea sa dam 2% pentru a inzestra armata cu SAUR 2..asta ar insemna un debit de un transportor la doi ani 🙂 avand in vedere cati suntem dispusi sa donam…asa ca ziceam ca banii ar merge mai bine pentru dezvoltarea TBT-ului…daca cei de la moreni ar scoate prototipul, guvernul nu ar mai avea scuze sa nu cumpere transportoare

          • mai SAUR2 sau TBT, tot acolo se ajunge… de acord cu TBT 8×8, insa ma gandesc mai departe, cercetam bre, da daca cercetam dejeaba?? deci va trebui sa si cumparam cate ceva macar sa facem un inceput de drum, sa dam un impuls, ca in baza astora de cumpara un panhard pe an……. o sa ne ducem la razboi cu un car tras de boi ….

            • eventual si carul de import si boii kobe 🙂 ai dreptate, cam tot acolo se ajunge…dar ce impul mai mare vor decat un prototip facut prin donatiile cetatenilor….si saur-ul s-a facut din banii angajatiilor de la moreni…dar cu nesimtitii de la conducere…barem acum cand se impute treaba sa se gandeasca mai bine…

    • Ideea nu este rea dar ca sa aiba impact trebuie sa ai ceva sustinere mediatica ca sa poti sa o promovezi. Bine ea o sa atraga atentia prin ineditul ei dar tot trebuie sa ai pe cineva care sa o promoveze constant si sa prezinte avantajele achizitiei pt. romanii (export, comenzi in toata economia, etc) altfel o sa fie rapid acoperita cu zgomot de font gen: avem nevoie de spitale nu tancuri. Unii chiar cred ca poti avea spitale si scoli bune fara a avea o economie puternica.

      Daca o sa aiba cat de cat succes, se se poata construii un transportor, ar reprezenta un semnal destul de serios pt. politic (Ministerul Dezarmarii Nationale) ca exista votanti interesati de cum si mai ales de unde este dotata armata.

      • Deception ar putea sa priveasca problema altfel…ce imi iese mie, deception, daca fac treaba asta? Pai voturi! Cum asa? Pai te voteaza boii aia care tin la armata: cateva zeci de mii, te mai voteaza si militarii: inca cateva zeci de mii, si te mai voteaza si angajatii(si familile lor) din industria de aparare, pe care se presupune ca tu o resuscitezi…deci si prin urmare ai putea sa te faci cu vreo 200-300 de mii de voturi pentru tine, deception-duska…baietii care te voteaza stiu ca fara tine iar se duce dreacu armata, asa ca ies dracu la vot, iar tu devii mult mai important avand atatia votanti in spate…si cum numarul de romani care ies la vot este mic, sa ai 200 de mii de voturi este ceva…

        dar na…nu ai cu cine 🙂

  9. stai asa, cum a spus nibiru, nu mai bine TBT? SAUR 2 e cam „gata” nu? au exemplar etc…in concluzie, ar fi mai bine pentru TBT…

    • cei de la moreni ar putea face asta, si eventual sa deschida un cont de donatii…cu sistemul ala de 2 euro prin sms…cred ca s-ar mai strange 10-20 de mii de euro pe luna in plus…

      • intr-un articol mai vechi pe RoMilitary spunea ca sunt necesari 33 de milioane de lei pentru a termina tbt-ul…cu ce s-a mai alocat pana acum ar mai trebui vreo 30 de milioane…presupun…adica cam 6.5 milioane de euro daca nu ma insel…

  10. Merkava e un tanc puternic dar cred că Leopard 2 ar fi mai indicat. Mă gândesc în primul rând la mentenanță și la alegerile țărilor aliate (Polonia, Germania). Direcționarea de 2% către proiectele armatei este o idee foarte bună, să ne țineți la curent cu informațiile. Eu mă gândisem să trimit cei 2% către SMURD. Elicopterele lor sunt utile atât pe timp de pace cât și de război.

  11. Salutare.
    Am vazut ca ca sut colegi de forum ce ar inclna spre Merkava . Cu ceva timp in urma (anul trecut,sau doi ani ) a mai fost un articol daca noi si Merkava .
    Cred ca din nou se scapa din vedere un aspect destul de important asa cum s a mai discutat si la transportor SAUR sau TBT :relieful tarii noastre si al vecinilor unde „raul ,neamul si cu codrul ” deci e vorba de primul element din citat .
    Adica Apele in special rauri care in timpul anului /anotimpurilor pot avea diferite debite ; uneori la cote de inundatii .
    Din cate stiu eu Merkava nu are capabilitati de a traversa cursuri de apa din simplul motiv ca el este gandit sa lupte pan teren arid .
    Eu zic ca acest aspect conteaza f mult in alegerea unui tanc asa ca LEOPARDU indiferent de varianta are un as in maneca .
    Ar fi interesant daca dl colonel Trofimov si ar exprima un pct de vedere la acest aspect cursurile de apa si tancurile. Chiar si transportoarele . Cred ca opinia dumnealui ar fi lamuritoare pt mult timp si posibile achizitii de tehnica militara.

  12. Cat costa un Saur2 ?? Parerea mea este ca Saur2 trebuie produs in primul rand pt armata romana , daca este fiabil si calitativ la un pret ok sunt sigur ca vor exista si exporturi , dupa ce se exporta Saur2 , se poate finaliza si TBT , asa bagi bani degeaba in finalizarea TBT cand nici acesta nu va fi produs in nr suficient pt a atrage atentia celorlalte armate … deci Saur2 in armata romana suficient pt a arata versabilitatea si calitatea produsului , export suficient pt a finaliza TBT si intrarea in productie , asa fara a avea un produs finit cum este Saur2 si bagarea putinelor resurse in TBT care nu stim daca va fi comandat de catre armata romana …

  13. aici e o problema si cu capacitatea de productie…din cate am inteles moreniul poate sa scoata 50 de transportoare pe an…

    • Moreniul produce 50 pe an in conditiile de avarie de acum. In perioada de glorie nu stiu daca facea 400 dar daca iei numarul de masini produse in total (12-13.000) si imparti la numarul de ani de activitate, de la infiintare pana in 1989, iti iese o suma frumoasa.
      Macar sa inceapa primii doi ani cu 50 de bucati / an si sa le vina si comenzi de export.

      • Corect, esrte vorba de capacitatea de productie de astazi, cand vorbim de un batalion pe an…Daca ar exista un contract multianual de sute de bucati: 50-100 SAUR 2 si restul TBT, viitorul trasportor blindat pt trupe s-ar dezvolta pe banii fabricii, la fel si retehnologizarea, astfel capacitatea de productie ar creste vertiginos.

        Iar la situatia din Ucraina, un guvern serios ar pune mana, chiar si acum, pe contractul pentru +400 de trasportoare catre Irak. Am exporta SAUR 2 si am deveni cu adevarat bogati. Cu mai putin de sase luni in urma un prieten a fost in Irak, iar in convorbirile pe care le-a avut cu anturajul celor din ministerul apararii de la Bagdad a inteles foarte clar ca irakienii asteapta un telefon de la Bucuresti si totul s-ar putea renegocia. Inca…

    • mdaaa….cam mult,nu de alta,da”ai nostri nu cumpara mai mult de 12 bucati…asa,cat sa fie toate la paradita de 1 Decembrie

  14. Ponta e zilele acestea in Israel pentru a discuta si despre achizitia de armament … Exista posibilitatea ca Romania sa achizitioneze chiar sa fabrice sub licenta un anume model de Merkava …

    • poti sa dai un link in care zice ca e acolo sa discute despre armament?

      • ar merge merkava, desi mai logic ar fi sa luam leopard…vedem…

        • … theoretic leopardul ar fi mai indicat dar sa nu uitam ca la actualele posibilitati ale Romaniei in materie de resurse umane Merkava ofera o protectie superioara echipajului ( o evacuare mai facila a tancului in caz de necessitate). In alta ordine a ideilor relatiile Romaniei cu Israelul sunt net superioare celor cu nemtii. Personal nu as vrea sa fiu dependent de Germania. Nici in al doilea razboi mondial nu ne-am putu baza pe ei si sunt convins ca nici acum.

          • @kermit

            O da… Hai ca ai gasit de cine sa fim dependenti – de Israel! 🙂

            • Trebuie sa ne bazam pe noi insasi ! Totusi cate din colaborarile cat de cat de effect au fost pe relatia cu Germania !? Am vrut sa spun doar ca israelienii sunt mult ma prietenosi decat teutonii.

              • @kermit

                Au colaborat pe bani nu pe prietenie. Au fost oare abordati germanii cu o oferta de colaborare si au refuzat?

                • KMW-ul a colaborat atat pt. proiectul Gepard-R, cu CA-94M adaugate sistemului 2x35mm cat si la proiecte de modernizare a TR-85 cat si la TR-125/2000. In urma tuturor propunerilor a ramas doar praful, deoarece MApN n-au avut bani sa comande nimic, desi initial studiile au fost demarate tocmai in urma interesului MApN…

                  Acum ganditi-va cat de incantati sunt KMW dupa asa colaborari!

      • Nu ! Nu pot sa-ti dau „link-ul” !

    • Din cate am vazut pe net deabia la Merkava MK4 au rezolvat problemele de protectie care le-au descoperit dupa ce au pierdut cateva…

      Deci daca e sub MK4 s-ar putea sa fie bai….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *