Forțele Aeriene Române continuă procesul de realizare al capabilităților operaționale înregistrând o nouă bornă la Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”: programul de revitalizare și modernizare a elicopterelor IAR 330 L intrat în Faza a II-a, a marcat în data de 04.03.2025 recepția și livrarea primului din cele 7 elicoptere supuse modernizării.
Cu un set de lecții identificate și învățate pe timpul executării misiunilor în teatrele de operații dar și cu cerințe operaționale dezvoltate în noul context operațional, programul reflectă capacitatea Forțelor Aeriene Române de a se adapta continuu prin politici de înzestrare mature la cerințele și provocările actuale.
În cea de-a doua Fază a programului, pe lângă integrarea sistemului BrightNite, a hărților digitale și a echipamentelor de avionică moderne deja instalate și pe elicopterele din Faza I, în cadrul laboratoarelor S. IAR S.A. Brașov s-a realizat integrarea și operaționalizarea unui Sistem Electro Optic / EOP de ultimă generație destinat creșterii capacității de culegere a informațiilor, supravegherii, achiziției țintelor și recunoașterii precum și un Sistem de Război Electronic care să răspundă oricăror provocări și amenințări și să crească reziliența și capacitatea de supraviețuire în mediile ostile.
Elbit Systems a primit patru contracte pentru a oferi soluții forțelor armate românești pentru modernizări pe elicopterele IAR 330 din țară. Actualizările vor include echipamente electronice de război, electro-optice cu infraroșu și sisteme Brightnite ™ pentru elicopterele IAR 330.
Pentru a spori capacitățile operaționale ale Marinei Romane (n.r. – ?!?), elicopterul IAR 330 va fi integrat cu Elbit Systems Spectro XR. Este o soluție avansată pentru capacități sofisticate de informații, supraveghere, achiziție țintă și recunoaștere. De asemenea, oferă capacități continue de scanare țintă pentru o conștientizare situațională îmbunătățită.
Sursa: Facebook – Baza 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”
Arara bine, bravo, la cat mai multe si insist asupra denumirii bazei, Baza 57 Aeriană „ Căpitan (r) Aviator Constantin Cantacuzino”.
lt (rez)@ Nume Constantin „Bazu Cantacuzino”. Decola si de pe aerodromul din Floresti PH din incinta castelului „Micul Trianon” daca vorbim de aceeeasi persoana care nu a putut lupta alaturi de sovietici in al doilea razboi! Din mandrie, onoare si dragoste de tara!
Daniel, eu ma refeream din perspectiva faptului ca Bazu Cantacuzino a provenit din randul cadrelor militare in rezerva. El a fost un rezervist prin excelenta, nu a fost militar activ decat in masura statisfacerii stagiului militar. Trebuie sa concluzionam deci ca cel mai mare as al aviatiei romanesti a provenit din randul rezervistilor si nu din randul cadrelor active. Asta trebuie sa ne dea o perspectiva asupra rezervei si asupra pregatirii rezervistilor, caci vorba cantecului „Iata ca rasare, Iancu din oricare”…adaptat, rasare un Bazu din fiecare.
M-a intristat insa un lucru, ai mentionat de „Micul Trianon”…in ruine in prezent. O asemnea capodopera arhitectonica, cu un asemnea istoric…. nu si-a gasit o mana care sa semneze banii necesari restaurarii, pe fonduri Ue, de la stat, cum naiba ar fi, dar sa se faca. Iarasi si din nou spun, sa ne fie rusine ca permitem istoriei sa se dezintegreze sub ochii nostri.
De unde decola Bîzu ? De pe ce aerodrom ? din incinta castelului ????? 😀
@nimeni Ai vazut vreodata domeniul castelului? Nu te mai mira te rog, castelul avand un domeniu de sute de hectare.
@lt Din pacate castelul a fost distrus inca din perioada celui de-al doilea razboi, iar astazi in incinta domeniului se mai tin doar competitii hipice. Cat despre renovare sau macar conservare….aveti mare dreptate. As putea vb pagini intregi despre castel dar nu este locul si momentul. Cu stima!
Spre deosebire de tine nu doar o singură dată și nu doar în anii din urmă. Domeniul ăla nu a avut niciodată un aerodrom. Că e posibil să fi amenajat cu o anumită ocazie o pistă de aterizare temporară, asta e altceva. Dar de acolo pînă la aerodrom e cale lungă.
s-au pus motoare makila ?
Din start spun că mie întotdeauna mi-a plăcut mult cum arată IAR330, „ca insectă” zic. De aceea aș fi curios și dacă dpdvd tehnic și militar sunt justificate aceste modernizări succesive?
Si două întrebări punctuale: 1 Care este rolul tehnic al capotei aceleia de sub rotor, din dreptul admisiilor de aer? 2 Unde este amplasat armamentul și care este acesta?
Mulțumesc frumos și anticipat, domnilor!
Ala e filtru pentru admisie la motoare, gen anti-praf, anti-bird strike, etc…
Armamentul e la Puma SOCAT si NAVAL.. asta-i de transport, ambulanta…
___
In privinta aspectului, Puma e pentru mine un design mult prea vechi „ne-vizionar” in sensul ca are motoarele amplasate in fata arborelui rotorului si nu in laterale.
De asta s-au chinuit in draci sud-africanii cand au creat Denel Rooivalk, au schimbat cam totul la Puma doar pentru a obtine un elicopter dedicat de atac cu pozitionarea pilotilor in tandem (in-line) si nu side-by-side.
Multumesc pentru lămuriri, Răzvan!
Da, sunt conștient de designul său învechit – ziceam că îmi place pur și simplu imaginea, silueta acestui elicopter, nu iau în calcul considerentele tehnice ci strict imaginea lui. (Desi am o atitudine greșită, evident că pt un echipament militar chiar ultimul lucru care contează e frumusețea). Si o să ma uit la cel sud-african de care spui, nu știam de el.
Iar dacă soluția potrivită acum pentru noi e să-l renovăm cu cele zise în articol, păi atunci așa să fie! Să lucreze îndârjit sper, să modernizeze cât mai multe și mai ales repede!
Pai si astea , chiar daca sunt de transport , cred ca pastreaza capacitatea de a instala grinzi de acrosare. Cred ca pastreaza capabilitatea in calculatorul de misiune. Si sa aiba cablaraia si interfetele.Adica , pot duce armament. Chestia ar fi ce pot duce. Sigur PRND-uri , sigur tun in gondola. Ar putea trage cu SPIKE? Parerea mea ar fi ca da.
Ce nu ar avea , ar fi tunul orientabil , instalat permanent sub bot.
Chestia ca… „ne-vizionarismul” asta nu e chiar asa de rau acum… deoarece dronele / UAV-urile cam au bagat in ceata elicopterele de atac pentru multe misiuni, nu prea vad in viitor sa viseze cineva la „commonality” cum e cazul UH-1(Y) / AH-1(Z)…doar Cehia „a prins” momentul in afara de americani. Poate si italienii cu AW-249, la o adica…
Si mai sunt si pacostele alea de rachete…
Contramasuri?
Vad ceva in stanga, in spatele trenului de aterizare central, care ”indica” in jos (ma pune pe ganduri, am dubii – *editat, acum vazui ca acea „cutie” era si in Mali, deci nu, parca ar fi radar „de teren”; ** editat – exista si pe Pumele SOCAT, ca baza/pilon pt. proiector)… si ceva in ”fund”, sub coada, la baza, desi nu pare nimic nou acolo.
Un fel de ”cutii”, probabil cu chaffs/flares? M-as fi asteptat sa fie pe cele doua trenuri de aterizare laterale…
In rest, la baza cozii (deasupra cocardei, pe ambele parti), precum si in bot si sus, deasupra cockpitului – ca la Puma Naval (dar cred ca si pe coada langa contra-rotor… si basca deasupra motoarelor, sub rotorul principal), vad tot felul de sisteme de avertizare IR si radar, antenute…
_____
Cand s-au dus in Mali / MINUSMA, doar cu BrightNite.. eram cam sucariti p’aci ca n-aveau contramasuri, prea au mers pe ”las’ ca nu se intampla nimic”. Mi-a fost sa nu dea papitoii aia cu MANPADS dupa ai nostri.
https://www.rumaniamilitary.ro/elbit-systems-brightnite-flight-tests-iar-330l
aveau deja ,poate au mai adăugat ceva nou….
o să ajungă ca țeava,venerabili …
Elicopterul căzut în Dobrogea, când caută MIG 21 prăbușit , era fara instalație de degivrare (anti gheață) . Așa a scris presa atunci.
Întreb , chestia asta ( elementară) a fost implementată pe IAR – urile astea modernizate ?
Din ce stiu eu… H225 ar ave standard si pe H215 e optional. Problema e ca 80% din clienti cumpara H225 si nu H215 ce am primit noi oferta pentru inlocuirea pumelor… Din punctul meu de vedere, H215 e o nisa pentru noi, o sa ne modernizam flota de elicoptere, dar vanzari slabe sperante.. altceva e H225 unde am pute vinde ca se cauta si e mult mai performant.
De ce nu-l transforma in Hind Zaitzev style ?
Cati ani au elicopterele astea ??? in jur de 40 ? cred ca e timpul sa ne gandim la niste pasari noi ..plus cx arata ca un autobuz zburator …
airBus…arata cum il cheama.
Airbus din gard cu IAR, au câștigat un contract pentru elicopterele MAI-ului, (SMURD). Cam din întreținere și bricolaj trăiesc amândouă societăți, dar nici de-a naibii nu ar contracta ăștia din guvernu’ covrigarian elicoptere noi. Apoi se întreabă prostovanii de ce nu este personal tânăr. Are Silviu, la un articol anterior, o explicație.
Probabil ca elicoptere noi dupa 2030, asa cum era stabilit initial. Depinde cat de mult ne ducem dupa anul 2030? Sa nu fie lansata ‘licitatia’ prin 2039, ca tot anii 30 raman. Oricum, la cum se misca lucrurile in lume, cred ca isi freaca francezii mainile de bucurie. La capitolul elicoptere americanii s-au scos singuri din cursa. Probabil urmeaza si alte ramuri ale achizitiilor militare unde NU vor castiga americanii prin Europa si pe la noi. Abrams/K2 s.a.m.d.
le-am tras-o la redneksi,grijania lor de prostani inculti.
@ psycho
Nu e chiar așa
La smurd s-au luat aproape o duzină de S 70
Care e provenit din UH 60 blackhawk
Care este un aparat civil modificat din unu militar și e de la muricani
La noi, avem 330 militar, care e o transformare a unui aparat civil in aparat militar
La aparatu pe care din proiectare l-ai facut sa fie militar, ala e construit mai solid și cu o manevrabilitate mai mare , pt ca armata are cerințe mai speciale decât civilii
Au încercat ceva aerobusu cu NH90 la elicoptere militare grele de transport, da zic unii ca nu se compară cu multiplele versiuni militare de la muricani: CH 47, UH 60, CH 53, și mai recent S97 raider, defiant sb1, sau aparatele compound Bell V 22 și V 280
Airbusu 225,215 etc sunt din alte vremuri trecute
Lumea n-a stat pe loc, ca la noi
Sunt curios daca la aceste noi modernizări au luat în calcul și chestiuni care țin de protectia balistica și întărirea structurii de rezistenta. Au luat în considerarea straturi de kevlar? Dublarea cablurilor, a controlului hidraulic, protejarea motorului? Geamuri anti-glont? Podea blindata? Sau trece 7.62 prin el ca prin unt?
pe aceiasi motorizare ?!