În orice criza exista si o oportunitate. Oportunitatea Europeana

Răul/Criza

Când eram copil, bunica mea, fie iertată, îmi zicea că în tot răul e și un bine, sau în termeni mai actuali în orice criză e o oportunitate.

În 2013 Rusia anexa Crimeea, apoi, în 2014 susținea așa zisele republici populare din estul Ucrainei, de fapt o invazie camuflată. Comunitatea internațională a reacționat destul de timid la toate aceste mișcări ale Rusiei.

Europa trecea printr-o criza identitară, Vestul, bogat, blazat, confortabil, dădea lecții Estului care se străduia să recupereze decalajul de dezvoltare, economic, cultural, al funcționării statului de drept.

A urmat apoi în succesiune destul de rapidă, dar imperceptibil ca și relație cauză – efect la întreaga scara a implicațiilor sale, criza imigranților, refugiați din zone de conflict sau nu, Brexit, Trump cu America First, Macron cu NATO e in moarte cerebrală, Catalonia a încercat marea cu degetul pentru o secesiune, a plecat Merkel, Greta a strigat la lume How dare you! Covid 19 – pandemia care a speriat planeta, PNRR și în 24 februarie 2022, dimineața la 6 când am ponit televizorul să urmăresc știrile până îmi beau cafeaua pe toate posturile aflam că Rusia a invadat Ucraina.

Războiul lui Putin, cu Ucraina, era de fapt razboiul lui cu lumea, cu lumea occidentală mai precis, doar că nu a mers așa cum se așteptau majoritatea analiștilor și probabil că nici Putin.

Presat de situația spre care se îndrepta Rusia, contrară ideologiei Euroasiatice, a unei Europe de la Lisabona la Vladivostok, în condițiile în care reformele prevăzute în Europa, pentru protecția mediului prin electrificare și reducere a amprentei de carbon amenința o sursă de venit foarte importantă pentru Rusia și în condițiile în care demografia Rusiei nu mai era una favorabilă, ducând spre un interval de timp favorabil rușilor de a folosi resursa umană interna în mod eficient, cu tot mai multe probleme din această cauză în a administra uriașa întindere a Federației Ruse, Putin, care si el îmbătrânește, a decis să acționeze.

Dacă razboiul nu a adus rapid rezultatele scontate, au fost folosite in paralel si alte pârghii, social media, politicieni corupți, trompete infiltrate, mijloace de operatiuni psihologice si … numeroasa minoritate musulmană din Europa, ca mijloc militar, mai ales după izbucnirea războiului din Israel.

In acest context, foarte pe scurt schițat, putem observa că s-au conturat două mari amenințări: una externă și una internă. Aceste amenințări nu au fost percepute la fel de toate statele europene. Daca cea externă a Rusiei e mai acută pe granița de est a Uniunii, cea internă, a pericolului asupra modului de viată european, bazat pe valorile iudeo- creștine  si civilizația greco-romană, a fost mai acut simțită în Europa veche, cea occidentală, unde prezența acestei amenințări e mai puternică.

Meciul încă se joacă, urmează un an electoral, în majoritatea statelor Europene, dar si in SUA, și in Rusia. În Rusia nu prea există speranțe la vreo schimbare de regim, dar in Lumea liberă, pândește la orizont riscul unor derapaje extremiste.

E clar că Lumea liberă are o problemă, e clar că Europa, așa cum e ea acum are o problemă, riscurile sunt mari, suveraniștii europeni, riscă să destrame țesătura Uniunii, dar  s-ar putea ca presiunea acestora și amenințarea externa să reprezinte în același timp o oportunitate.

 

 

Identitatea Europeană…

Uniunea Europeană a apărut pe cenușa celui de-al doilea război mondial, la început ca o comunitate a cărbunelui și oțelului, apoi ca și Comunitatea Economică Europeană, apoi ca o Uniune de state naționale, și aici suntem acum. Ceea ce trebuie subliniat din fraza anterioară e STATE NATIONALE.

Dar ce sunt statele naționale până la urmă? Sunt un construct al sfârșitului de secol XVIII, ca noțiune, al secolului XIX și începutului de secol XX ca și constituire și al secolului XX ca existență în toată deplinătatea sa. Statul național se bazează pe ideea modernă de națiune, care nu e identică cu națiunea, cum era înțeleasă in evul mediu. Noțiunea medievala de NATIUNE avea o alta conotație, legată de fapt de calitatea socială, de ordinele care formau societatea medievala: Oratores ( cei care se roagă, clerul de la cel mai sărac preot până la Papa sau patriarh), Bellatores ( cei care luptă, nobilimea, de la cel mai amărât cavaler până la Domn, Rege sau Împărat) și Laboratores ( cei care produc, sau muncesc, de la cel mai amărât ziuaș liber până la cel mai bogat bancher sau negustor, cum era de exemplu Fugger din Augsburg).  Națiunea Modernă e definită în schimb de cu totul alte aspecte: spațiu geografic delimitat, limbă,  cultură, istorie, piață comună, conștiință comună. Exista diverse definiții ale națiunii moderne, acestea fiind doar câteva elemente existente în oricare dintre aceste definiții. Nu voi insista mai mult asupra acestora, există o serie întreagă de lucrări care pot fi consultate de către doritori.

Am vrut să explic puțin deoarece doresc să subliniez, că până acum Uniunea Europeana, a fost o adunătură de state naționale, cam fiecare cu propriile interese și orgolii, care se întâlneau în puține puncte și care erau dispuse prea puțin să renunțe la mai mult din suveranitate lor pentru binele comun.

Spre deosebire de SUA, Uniunea Europeană nu e un stat adevărat, nu exista acea conștiință națională/ federală, deși în statele luate separat există cea de secol XIX, chiar dacă populații diferite, vorbitoare de limbi diferite o aveau, de exemplu Franta, Spania, Elveția, unde sunt populații diferite, cu culturi proprii, si limba proprie.

Crizele compuse, care au creat actuala Mega Criză, sunt cele care prezintă tocmai această oportunitate, de formare a acestei identități comune Europene, prin construcția acesteia la nivelul întregii Uniuni, prin antagonizare cu dușmanii interni și cei externi. Acesta e de fapt creuzetul din care se poate naște identitatea federală europeană si trecerea Uniunii la următorul nivel de integrare -Statele Unite ale Europei, chiar dacă aceasta va însemnă renunțarea la câteva atribute suverane, cum ar fi controlul frontierelor, care s-ar putea face printr-o agenție europeană, FRONTEX, cu agenți din oricare dintre țările membre, detașați la oricare frontieră e nevoie.

Până la urmă și statul modern funcționează în baza Contractului social, care e o renunțare la o parte dintre atributele suveranității personale pentru a beneficia de garantarea celor ramase, sau chiar statale au renunțat deja în istorie la atribute ale suveranității, referindu-mă aici la situația statelor care s-au unit pentru a forma actualele state naționale, nu ar fi nimica nou sub soare.

În loc de concluzie

Momentan Criza compusă nu a ajuns la apogeu, urmează să vedem cum vom trece prin ea, dar aceasta ne creează o oportunitate iar schimbările in mentalul colectiv al europenilor se întâmplă deja, până la urmă și ascendența partidelor cu discurs extremist e un indicator.

Jus Valahicum

 

130 de comentarii:

  1. ,,suveraniștii europeni, riscă să destrame țesătura Uniunii,, – suveranistii astia idioti au ridicat proasta asta de europa. au ,,colonizat,, si ,,modernizat,, restul lumii, au dat trendul revolutiilor si reformelor, de la cea industriala la cea artistica au creat curentele literare , si-au pus amprenta pe ,,temelia,, lumii libere, asa cum voi, astia ultra si pro o folositi acum ca si ,,refugiu,, pentru prostie, imbecilitate , anticredinta, homoxesualitate, perversiune, umilinta, frica, saracie, imbracand totul in ,,haina,, ,,democratiei occidentale,, in fond o forma de neomarxism ordinar, , mascat de coruptie, incompetenta, satanism si interese. cand europa a incercat sa se uneasca – au aparut nenorocirile – inchizitia, dictatura, teroarea, vezi imperiile care in fapt au fost o ,,uniune europeana,, mascata. singura diferenta era ca acolo vorbeam de ambitii, orgolii, scopuri. acum vorbim de coruptie, interese, prostie. aceasii marie, cu alta palarie

    32
    • living
      usurel cu pianul pe scari, suveranismul duce la isolationism

      16
    • Nea Livote, daca tu consideri ca UE este definita prin „coruptie, interese, prostie”, ia trenul catre est ca acolo e paradisul suveranistilor.
      Bine, daca nu reuseti sa ajungi, uite ala sugestie, ia o cursa de aviatica catre Egipt, Algeria.. sau daca ai sange in tine da o fuga pana in Nigeria sa vezi paradisul suveranistilor. Acolo e ceva funny, se traieste atat de bine incat exista cartiere de angajati guvernamentali & bogati cu gard de 3 m, sarma ghimpata, foisoare cu paznici cu AK, blocuri de beton si arici la poarta. Evident, totul e facut doar din dorinta de a pastra bunastearea inauntru, evident ca afara este 99% din populatie care traieste cu 150 usd prin favele.
      Daca ai o adresa de email, pune aici si-ti trimit cateva poze personale, sa vezi unde duce suveranismul ala fara „coruptie, interese, prostie”.
      In opinia mea, UE este mult prea sociala fata de situatia politica din lumea nostra, cu mare impact negativ in zona de siguranta si aparare. Pur si simplu bugetul este epuizat de prea multe drepturi.
      Ma uit la alte nea soferica si tractor. Hai sa fim suveranisti si sa facem show din tractore de +100k euro luate pe fonduri UE sau din camioane ce iau curse de pe bursa de transport europeana si fac 80% din bani in restul UE, nu in Ro. Hai sa spunem ca RCA-ul e scump, da e scump pentru mine ca PF proprietar de turism ce platesc RCA 300 eur (fix ca un francez), dar camionagiul nostru plateste cam 1/2 din pretul celui similar din Franta.
      Suveranismul a fost baza societatii romanesti intre 1958-1990, uite un citat ce caracterizeaza perioada „comunistul era atat de bun incat statul facea totul posibil ca oamenii sa nu-l poata parasi”.

      68
      • Hmm, din păcate 48% dintre conaționali considera ca pe vremea comuniștilor era mai bine. Este un sondaj despre care am citit pe euronews luna trecuta. Procentul a crescut cu 10% în ultimul deceniu… No comment:(

        10
        • Coeficientul de inteligenta mediu pe populatie scade cu 3 puncte pe deceniu. In 2030, majoritatea o sa fie in mod oficial retarzi.

          China e cam singura tara care mai ia educatia in serios, asa o sa ajunga sa conduca lumea, trebuie numai sa aibe rabdare si sa astepte un pic.
          TikTok e cea mai buna arma inventata vreodata.

          21
          • Hmm, modelul chinezesc probabil că nici măcar lui nea Ilici cârpă kaghebista nu-i mai surâde, el era adeptul lui deng măcelarul din Tienanmen, nu înțelege anvergura unui xi care a patentat matrixul chinezesc…
            Dar da, trimit zeci de mii de studenți și doctoranzi în occident la ciordelos proprietate intelectuala. În universitățile din China se găsesc trase la xerox cele mai tari manuale și cărți occidentale, la preturi simbolice. Iar studenții sunt obligați sa publice anual câte un articol stiintific în reviste de profil. Ceea ce a dus la un fenomen de masa al prostituției intelectuale, furtului academic și corupției. O fi bine, o fi rău??

            6
          • Ma rog, nu cred ca se nasc chiar idioti! Cred ca or sa se drogheze pana se tampesc!

        • profilul „suveranistului”:
          – grupa 1: (18 – 35) de ani (nu a trait in comunism) & studii generale sau medii (si alea precare) & venituri mici sau medii & conectat profund in social media. Oameni superficiali ce cred ca vor suplini lipsa de educatie scolara vizionand clip-uri sau citind postari din social media.
          – grupa 2: + 65 de ani. Sunt de regula persoane care pe vremea comunismului au trait mai bine ca acum, unii detineau atunci pozitii favorizante prin munca putina sau deloc (activistii de partid nu faceau mai nimic). A doau categorie este a celor care au pensii mici datorita anilor foarte putini de munca (au muncit pe afara) sau au muncit cu „bani in mana” si minim pe carte de munca. In grupa a doua o sa regasesti multi fosti angajati ai statului (militari, militieni, servicii etc).
          Categoria 1 este o adevarata problema, in a doua tara din Europa cu cel mai rau comunism/dictatura, datorita scolii execrabil de proaste s-a ajuns sa avem o generatie care deplange perioada dar fara sa aiba habar ce a fost atunci si de ce au iesit in strada milioane de oameni, mii dintre ei infruntand gloante si chiar decedand.
          Un exemplu, acum 2 – 3 sapt fost pe aici un individ ce deplangea „combinatele nostre unde se fabricam sina de tren”. Evident ca habar nu avea ca RSR nu fabrica asa ceva ci doar un fier mort pentru tramvaie si cai ferate uzinale, restul fiind importat din Yugoslavia la schimb cu hidrocarburi iar la noi era cota lunara de benzina. Cine a postat mesajul care l-a inspirat a omis sa-i dea si detaliile de substanta.
          Ei se incadreaza foarte bine in acest citat: „orice este neinteles este o minune sau conspiratie”.

          29
          • Ai uitat de categoria cea mai periculoasa .
            Oameni care stiu bine pericolul pozitiei, ce ar inseamna pt tara o schimbare drastica a macazului si totusi sustin, sau chiar dau nastere direct acestor pozitii, totul pt capital politic.
            Aici poti face diferenta intre cei care o fac din prostie sau din dorinta de afirmare si cei cu mainile murdare de bani rusesti. Adica tradatorii eterni. Caci tradarea la noi are radacini adanci si bine infipte.

            9
            • Corect, hai sa o numim grupa Oportunistii.
              Din pacate istoria e plina de asemenea „specimene”, daca stai sa te gandesti Securitatea avea 400.000 de informatori, marea majoritate din oportunism.

              12
        • irelevant sondaj, majoritatea fie nu erau nascuti fie au fost minori in vremea aia.

          7
    • Trebuie sa ne explici cum suveranistii au ridicat.. orice. Daramite intreaga Europa. Daca ar fi sa pun degetul pe harta istoriei, Europa s-a ridicat atunci cand a facut schimb de idei mai cu abitir decat in alte epoci intre statele europene si nu numai. As pune degetul pe renastere, pe iluminism.
      Explica-ne cum definesti „neomarxismul”.

      17
      • Bre,ia sa fim nitel practici.UE exista acum pt ca exista state nationale.SUE nu exista din acelasi motiv.Gasca de la centrul UE ar vrea SUE pt ca ar avea ei mai multa putere.Sper ca nu crezi ca vreun nene ce e jmeker acum in Europa e diferit de vreun alt soi de politician.Intre factiunea asta si aia idiotii ce se cred cetateni ai lumii,ce nu discrimineaza intre sexe,specii si preferinte in dormitor e o fericita alianta.Interactiunile is desigur complicate,uneori cu mantinela,dar in general ,desi UE da bani pt diverse culte e mai degraba cu steagul curcubeu decat cu crucea in frunte.

        Impotriva astora sunt 2 categorii.Aia mai jigodii si mai prosti,care iau bani de la te miri cine pt a promova un X-exit.Si aia mai putin jigodii si mai putin prosti care nu arunca copilul odata cu apa din scaldatoare.

        Oportunitatea de care zice colegu’ e si pt astia din urma.Sa scapam de prostii din capu’ satului si de cozile de topor .Double win.

        Constiinta europeana a existat de 1000 de ani.Se cheama crestinism.E cam pe duca in vest.Mai e o forma.Te uiti la oameni.Nu e alb,nu e european.

        Frantuzu,neamtu,belgianu nu mai cred la nivel de majoritate nici in tara,nici in divinitate.E teren viran.Dar sa crezi ca golul asta spiritual va fi umplut de nus ce idee pan-continentala imi pare iluzoriu.Mai intai,asa ceva se petrece in generatii.Si nu se intampla pur si simplu,abandonarea unei identitati cat ar fi ea de slabita are loc dupa ce una veche a fost discreditata si e slaba iar una puternica si prestigioasa exista in paralel cu vechea ordine.
        Nu exista acum timpul pt a creea aceasta noua identitate.Europa nu are generatii la dispozitie.

        28
        • De acord! Daca te uiti in gura WEF, te apuca damblaua… Toata situatia de acum e in mare parte rezultatul investitiilor masive in educatie prin toate mijloacele. Cu .cat ai mai multi oameni care gandesc ca tine, cu atat mai usor incepi sa te misti si sa te extinzi in toate straturile societatii. Europa crestina era puternica. Utite cat de jalnica e acum, cand renunta la mostenire si protectia divina pentru o cacarie. Da, coruptia a fost un instrument cheie. Si uite cat de eficient!

          3
        • Bre Mihais bre, unde ti-am spus eu ca statul national e perimat? Nu e si gata. Si poti avea identitate nationala chiar si in ipoteticul SUE, sau SUA. Uite vorbeste cu Alex sa te astepte pe aeroport in SUA, zi sa te duca in Texas si zi la texan ca el ii doar cetatean american si nu-i texan, zi ca in federatie identitatea de texan nu exista. Recomand sa porti doar o vesta antiglont, desi la ce calibre se invart pe acolo…
          Problema crucii este si a fost faptul ca are prostul obicei de a se substitui statului. Ofera un alt set de reguli fata de cele ale staului si insista ca regulile ei sa devina regulile statului. La fel cum stiu ca toti sunt facuti din acelasi aluat, referindu-ma la acei politicieni la care faci si tu referire iti spun ca tot din acelasi aluat sunt facuti si popi care nu-si vad de treaba lor ci au aspirati mai degraba politice. Deci biserica si-a cam facut-o cu mana ei, sa zic asa. Si la noi, gloirea de continut a ideii de crestinism, de comunitate construita in jurul bisericii dispare incetul cu incetul, in maserattiuri, in pelerine de 5 metrii, in popoci-turnatori securisti, si in cat si mai cate.
          Nu insemna desigur ca te apuci sa substitui valorile crestinismului cu ideologii de birt, facute intre doua festivaluri si fumat iarba prin anii 60. Noi unde suntem acum, suntem din cauza intersectie anumitor valori, respecitv valorile iudeo-crestine(hopa, ce am zis?) si democratia ateniana. Echilibrul intre valori morale si ratiune. Daca te duci orinde in extremis cu fiecare, o dai in gard. Doar valori morale ajungi in theocratie, doar ratiune ajungi in oricare variatie de stat ateic dictatorial unde viata omului valoreaza nici cat glontul cu care este executat. Sumar.
          Constinta europeana a fost conexa valorilor crestine, clar, insa conexa cu acel grad de rationalitate. Ca daca nu, inca ardeam pe unii si pe altii pe rug, si-l cautam pe Gutenberg sa-i rupem picioarele. Ce vorbesc eu, renstere spre exemplu, au avut ideea de crestinism in centru, ca putem vedea marile opere si azi, sunt personaje sau scene biblice. Dar valorilor crestine au mers aici in tandem cu ratiunea, o ratiune care i-a soptit in ureche unor mari reprezentanti ai epocii, bre, vorbeste si cu vecinul tau. Vezi draga florentinule, vorbeste si cu francezul si cu neamtul. si neamtul a vorbit si cu englezul Si uite ce bijuterii arhitectonice ai in Europa secole mai tarziu tocmai prin acesta natura paneuropeana a unei idei culturale, insa avand iarasi crestinismul ca punct nenegociabil.
          In alta ordine, cand ajungem sa facem din UE un paratraznet al tuturor problemelor noastre, nu mai mira ca ajuns, ceva detestabil fara a putea pune concret degetul pe problema.
          Uite, si problmea cu fermierii.. e de la UE mai tata, astia nu ne lasa dom’le „sa dam”, „sa facem”. Cum „s-a dat” si „s-a facut” din 90 pana in 07 cand nu am fost in UE. Băunea economia dom’le si productia agricola, de mergeai pe strada si iti intrau stiuletii de porumb in fund. Acum, de cand suntem in UE, doar sexomarxistul iti mai trece pe la dos:
          „Unele ţin de facilităţi fiscale pe care România s-a angajat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să le reglementeze într-un anume fel (…) Noi ştim că acest lucru este, cum am precizat, cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi asupra lor nu se poate reveni. Iar, aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înţelegem şi suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine, Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor, pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor (…) şi de aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fonduri europene, în valoare de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de şcoli, în infrastructura spitalicească”, a explicat Boloş la finalul discuţiilor cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, scrie Agerpres.
          P.S.
          Merci pentru discutie, rareori am oportunitatea sa scot filosofii de genul de la naftalina. Daca baga capul in poza si Liiceanu, Plesu si Patapievici, ar iesi un podcast pe cinste. Apoi ii dam la Dan Puric cativa lei sa ne ia un covrig.

          26
          • @lt(rez)
            In SUE poti avea identitate nationala, dar nu suveranitate nationala!
            Adica o federatie multinationala poate decide lucruri care nu coincid neaparat cu interesele unei natiuni componente. De exemplu natiunea X de acum inainte se va specializa doar pe productia agricola…

            2
            • Uite draga analist ca ne intalnim si noi in cuget. Sunt totalmente de acord cu ceea ce scrii si din aceste motive plus inca cateva sunt sigur ca intr-un orizont mediu, SUE nu va exista. Insa suveranitatea o poti ceda si prin acorduri bilaterale si orice forma de cooperare, unde in definitv aplezi la arta compromisului astfel incat mai multe natiuni sa stea la masa si sa aiba o rezolutie comuna pe un anume subiect. Suveranitate pura cred ca este doar in Corea de Nord, dar nu este un model viabil dupa parerea mea.
              Specific cu UE, cred ca acesta cedare de suveranitate este dusa la cote extreme de catre Romania. Incompetenta decidentilor nostri, lipsa de abilitatea negociatorie, toate acestea sunt puse in seama aceste cedari si asezonata cu „pai UE ne cere”. Uitam ca suntem a 7-a natiune ca marime din legislativul european. Surclasam Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Ungaria… putem face multe, dar ne trebuie si oamenii cu care putem face.
              Revenind, cred eu ca un astfel de organism poate surveni doar de urma unui cataclism.

              8
              • @lt(rez)
                Elemente ale suveranitatii pot fi cedate in cadrul unor acorduri, dar suveranitatea de iure in materie de politica externa si aparare nu!
                Aceasta e fundamentul suveranitatii statale.
                Nu mai esti stat suveran daca cedezi aceasta suveranitate dar pastrezi suveranitate in a decide taxe, dimensiunea castravetilor sau regulile de circulatie…

                p.s. Asta vorbind de iure. De facto chiar si in materie de pol externa si aparare suveranitatea poate fi limitata. Daca esti o tara mica si slaba, de facto suveranitatea ta poate fi limitata si in materie de politica externa sau aparare. Dar ea exista dpdvdr legal (deci ai dreptul suveran sa te retragi din acordurile sau relatiile limitative) iar daca cineva atenteaza fatis la ea atunci devine agresor.

                3
                • Problema e că fără SUE, politica ta externa și apărarea nu prea au dinți. Cu excepția Germaniei, Franței și ocazional Italiei și Spaniei, nimeni nu are putere reală de a impune puncte de vedere internaționale în măsura SUA sau China. Și asta e o problemă.
                  Fără ajutor european, Romania spre ex, nu se poate apăra. Nici Balticele, sau Bulgaria. Grecia si Polonia ar putea… o vreme. Dar singure, pică și ele în final, copleșite numeric și incapabile să scoată din joc adversari de talia Rusiei sau a Turciei.
                  Toată ideea din spatele federalizarii e politică externă comună și apărare comună. Cum o joci pe asta cu politica internă evmarea întrebare.

                  6
                  • @Checkmate
                    Nu e o problema asa de mare. Daca statul e slab exista optiunea aliantelor, coalitiilor… Altfel nu ar mai exista deloc state mici si mijlocii ci doar cateva mega-federatii.

                    Nu au reusit ei arabii sa formeze o federatie desi vorbesc aceeasi limba, majoritatea au aceeasi confesiune (suniti), nationalismul era o serioasa forta centripeta nu centrifuga ca in Europa, erau uniti in cuget in privinta unei amenintari comune (Israel), au avut si lideri carismatici si cateva incercari de uniuni/federatii…

                    Si nu le-a iesit nimic. Pana la urma arabul din Egipt sau Irak tine la suveranitatea tarii sale mai mult decat la ideea de Statele Unite ale Arabilor.

                    Deci cum ar iesi asa ceva acum in Europa unde da cu minus la capitolele mentionate mai sus?

                    2
                  • Ete scârț nu poate nimeni.Nu vrea,ceea ce e o mare diferență. Armatele europene nu sunt făcute de regula precum ale Elveției, Finlandei și Israelului.
                    Risipă e la ea acasă, altfel Germania,cu buget ce nu a fost sub 40 de miliarde,nu ar fi fost incapabila de lupta.

                    Noi suntem alt exemplu strălucit de „NU VREAU”.

                    Ajutor european vine oricum,din motiv de interes drect pt propria lor piele.Vezi UA,stat în general de 2 bani,corupt etc…Se bate și pt interesul Ioropii,primește ceva de la UE.

                    2
    • hai ca revin. Daca vrei sa vezi la ce duce suveranismul dus la paroxism, da o fuga pana in Tirana (ai avion direct ieftin) sa vezi istoria acelei tari.
      Au fost condusi de un mare suveranist ce rupsese orice legatura cu exteriorul si care considera China si URSS drept state democratice. Izolase o tara si luase prizonier un popor, pentru care construise 700.000 buncare. O sa gasesti in mijlocul orasului cartierul VIP-urilor vremii, cartier despre care restul cetatenilor de atunci nu stiau ca exista, restul poporului traind in saracie mai pronuntata decat noi in anii comunismului.

      24
    • Iarta-mi ignoranta, far dumneata despre care suveranisti vorbesti? Asa, cu nume si prenume! Si ce e ala neomarxism? Cu ce se mananca? Ce il face ‘neo’ si cu ce difera fata de Marxism? Care-s principalel idei? Cine-s principalii teoreticieni?

      6
      • Tataie, ti-ai aratat varsta.
        #neomarxism e un hashtag. E un cuvant cheie , facut sa dai like-uri sau dislike-uri.
        Nu trebuie tu sa-ti bati capul cu mesajul, daca are logica sau nu, trebuie numai sa dai like cand vezi #cuvantul.

        5
      • Esenta este aceeasi, ambalajul difera, ca sa fie mai cu mot decat cel din tabara cealalalta. Trebuie sa para o emanatie a noilor generatii din lumea libera. Care desigur, habar nu au cu ce se mananca si cat de tare li se da tzeapa. Cand vor afla, vor ridica din umeri si vor ranji ca prostii, vor vedea totusi ca e groasa, isi vor indesa sapca proletara peste „oichi” si vor incerca sa dispara in multimea furioasa, majoritara, tintuita de fortele de ordine si de data asta pe bune.

        Cred ca ti-am dat definitia perfecta pentru neo-marxism.

        4
        • „Cred ca ti-am dat definitia perfecta pentru neo-marxism.”

          Chiar deloc. Dă măcar niște idei neo-marxiste.

          4
          • Cred ca iti bati capul degeaba Checkmate. O chestie pe care am observat-o la toti care folosesc aceasta sintagma. Habar nu au ce este marxismul, care sunt principalele elemente si un scurt istoric. daca stiau si-ar fi dat seama cat de ridicola este sa lipestei aceasta eticheta pe tot ce nu intelegi.

            4
    • Hai ca iti explic ca la copiii de clasa a 5-a, tu vorbesti de imperiile de acum 100-400 de ani si noi cand ne referim la suveranisti ne referim in contextul anului 2024, AFD, Georgica, Sosoaca si alti clovni de prin Europa.
      E mai clar acum si pentru tine, patriotule?

      7
    • Era bine si ceva ortografie pe-acolo.

      1
    • Mulțumim prea-sfintiei dvs. Kamarad Kiril-Dragnea că ne amintiți că ne-am vândut cururile necuratului. Cine afla așa ceva din experiența proprie e imposibil sa nu observe cur-cubeele inamicului, atunci când verifica spre exemplu cat de bine funcționează apărarea comuna anti-racheta.

      Va doresc „la cat mai multe AWACS-uri”, că europenii au nevoie de sport sa se mentina in forma ?

      5
    • Jocul falselor identificāri este complicat, dar ce spui e clar fake news.

      2
    • Timpurile grele aduc oameni mari care aduc timpuri ușoare, în umbra cărora răsar toți prostii. Statele naționale au ajuns la apogeu după WW1, iar după WW2, oamenii care au trecut prin catastrofa aia (unii chiar prin amândouă) au inventat UE. UE nu e moartea statelor naționale ci e evoluția lor normală către un spațiu cultural cultural comun care nu e definit exclusiv prin limba vorbită.
      Împotriva UE sunt fie din ăștia răsăriți în timpuri ușoare, fie dușmanii stilului nostru de viață din Europa și din ăștia avem o grămadă… în esență mai tot restul lumii, cu mențiune specială pentru Rusia, China și lumea musulmană.

      5
    • bre, l-ai citit pe marx ca sa poti demasca neomarxistii infiltrati?

      1
  2. Deci avem crizele (venite asa..din senin?), avem baietii rai „suveranistii” si intuitiv, ceilalti sunt baietii buni „globalistii” nu? Ce simplu! Si eu care credeam ca era mai complicat de atat.. Dar hai sa luam macar una din aceste crize, cea a imigrantilor: oare nu sunt chiar acestia din urma cei responsabili? Si premiza e aiurea: nu inteleg pe baza a ce, tot ce e nou e bun si tot ce e vechi e rau?

    15
    • Nu.
      De ce crezi ca singurele variante sunt „prost de băune” de dreapta, numit generic suveranist ceea ce mi se pare cea mai tare smecherie de marketing si rebrandig facuta vreodata sau „prost de băune” de stanga, pentru care propietatea dar si statalitatea e un moft.
      De ce fortati multi discursul asta, de parca de ales ai tot timpul intre doi poli. Intre polul sud si polul nord si al planetei exista civilizatie. La poli, exista frig, ursi polari si vehicule sovetice uitate.

      18
      • Pentru ca in lipsa unor (auto)corectii continue, sau măcar periodice, toate fenomenele sociale tind să se polarizeze la extreme.
        Și acesta e punctul în care suntem acum.
        In medio est virtus, desigur, numai ca gasirea căii de mijloc presupune calm si rațiune, pe cand extremele presupun emoție.
        Ori, așa cum subliniază sociologii (spre exemplu Gustave Le Bon) indivizii pot acționa rațional, dar masele acționează întotdeauna emoțional.

        Oricine ar veni acum să spună că de fapt cei de la Bruxelles n-ar mai trebui să se bage în toate cele, dar nici suveranistii nu pot pune tarile intr-un glob de sticlă, că reducerea poluării e un lucru bun, dar planeta nu e realmente intr-un pericol existențial, iar Green Deal-ul și alte planuri similare sunt pure utopii, că libertatea individuală trebuie respectată, dar unii oameni sunt pur și simplu nebuni și nu toate ideile pot fi acceptate social etc., ei bine, un astfel de om ar enerva pe toată lumea!
        Chiar dacă ar avea dreptate. Sau poate tocmai de aceea!..

        17
  3. incredibil ca singurul comentariu la acest articol benign si moderat este ridicarea in slavi a suveranistilor si enumerarea violenta a marotelor vanturate de toti populistii sclaveti ai rusiei de la le pen la simion, trecand prin nehammer si orban viktor…

    practic e doar o reluare jalnica si lipsita de originalitate a propagandei putiniste adica interes excesiv fata de ce fac altii in dormitor, plans de mila altora cu lacrimi de crocodil, acuzatii aiuritoare (satanism), amenintari difuze si nenumite (interese) si nu are in vedere nimic din ceea ce vedem cu ochii nostri, fara ochelari de cal sau lentile distorsionate, adica agresiune, crime de razboi, lipsa de respect fata de om

    replica lui @liviu nu vadeste nu numai incultura, lipsa de educatie si totala lipsa de realism fata de situatia reala (inclusiv a celor care au dat cele 4-5 inimioare) dar si rautate si lipsa de empatie.

    da, sunt probleme cu unele politici are tarilor UE si ale blocului vestic in general dar nu sunt generate de tampeniile insirate.

    27
    • Stai coane ca noi romano-ieuropenii scriem mai greu. Nu ca nu putem, dar no’, sti tu, munca, serviciu, taxe… noi nu suntem cu sa „sa ne dea”.
      Serios, chiar acum am un respiro pan’ la 12 cand am un call, si m-am uitat pe ghiseul.ro ce am de plata. S-au marit impozitele, evident.

      10
    • Crezi ca o sa-si schimbe opinia daca ii aduci argumente logice? Mai ales ca a facut un amalgam de cuvinte ce ma duce cu gandul la afectiuni psihiatrice. Sunt pline platformele sociale de indivizi si individe ca el.

      11
  4. Deci suveranistii si extremistii care nu au fost niciodata la guvernare sunt de vina, nu elitele ecomarxiste care au condus UE si SUA de zeci de ani (cu exceptia mandatului lui Trump) si care cu „How dare you” dus la rang de politica economica ne-au adus in halul in care suntem.

    16
    • Ce-i ala „ecomarxist”?
      Ce ” guvernare”? In Ue? In SUA?
      Hai sa spunem la „putere”, si atunci se ridica intrebarea nr.3, cum „nu au fost la putere niciodata”? Cel putin prin vecini sunt la putere de 14 ani.
      „Halul” in care suntem. In ce „hal” suntem, la ce te referi concret? Comparativ cu ce?

      21
    • Intrebare intrebatoare.
      In Romania pana in 90 cine a condus ? Elitele ecomarxiste sau suveranisti si extremisti ?
      Era mai bine atunci ? Sesizati vreo diferenta ? E ceva la care doriti sa ne intoarcem ?
      Daca ai o varsta care nu-ti permite un termen de comparatie iti sugerez o vacanta prin Coreea. De Nord, nu de Sud ca si in Sud sunt neomarxisti.
      E chiar amuzant cand oamenii sunt prostiti sa creada ca la coruptie si erodarea valorilor pe care le are fiecare nu exista scapare decat in extremism.
      As rade, dar iata unde suntem ca si popor. Si ne miram ca aberatiile astea extremiste, pardon, suveraniste au priza. Cand lumea ajunge de uita de unde a plecat.
      Nu o sa fie frumos dar poate ne-ar prinde bine sa stam cativa ani in frig foame si in frica. Daca unele lectii se uita, poate ca ar trebui invatate din nou.

      18
    • Ok, bun, dar eu cu cine votez, cu ecomarxistii sau neomarxistii ?
      Si cate feluri de marxisti mai exista ? Sa stiu , in caz ca ma ataca unul noapte, cand ies de la birt.

      Arata-ne calea, iluminatule !

      6
      • Sunt multi al dracu’. Diversitate maxima.Si de multe ori nici nu stii cum sa ii abordezi: el, ea, ei, ele, them, they, zey:)))

        1
    • In ce hal suntem?

      2
    • Ce crezi ca ar putea sa raspunda securistii… stai ca se insira acum toti dedesubt.

      Ca doar sunt suproterii articolului:”Hei, si ce daca am facut praf Europa si lumea libera? Sa vezi ce de oportunitati avem noi talharii, acum cand am distrus lumea crestina.”

  5. Prin modul în care a fost constituită actuala UE, Germania s-a asigurat ca nicio majoritate calificată să nu poată fi constitută fără acordul său (majoritatea trebuie să reprezinte cel puțin 65% din populația UE). După renunțarea la dreptul de veto, unele state mici vor (re)deveni simple colonii ( de bună voie și nesilite de nimeni). Însă diavolul se ascunde în detalii, nu-i așa?

    6
    • of, a dracu aritmetica de clasa a II a. Grea frate…
      – populatie UE : 446,7 mil
      – populatie Germania: 84.08 mil
      – Germania = 19.71 % din populatia UE, Deci singur nu decid nimic.
      PS. parerea mea, exista un pericolul mai mare sa devenim idioti decat colonisti UE.
      PPS: deca stii cum putem deveni stat al Germaniei Federale, da-mi un mesaj sa semnez petitia cu PRO.

      29
      • @ADR
        Ca să fim înglobați într-un alt stat nu avem nevoie de armată. De fapt e chiar contra-indicat.
        Deci dacă acesta îți este visul, ești pe site-ul greșit.

        7
  6. O fi, nu contest. Dar pentru a îndeplini dezideratul cu Statele Unite ale Europei, trebuie sa mai treacă pe puțin 100 ani în acest joc cu UE + state naționale.
    Ca cerințe minime pentru realizare:
    1. Decidere limba oficiala vb la nivelul întregii UE…Asa ai Turnul Babel acum.
    2. Băgat bani în educație și cât de cât un cadru general de materii predate – buget alicat special pentru educație la nivel UE standardizat și cu focus pe însușire limba unica comuna la nivel UE…cel puțin 100 ani ai nevoie de astfel de efort.
    3. Armonizare legislație, taxare, guvern, parlament și decizii doar la nivel UE
    4. Armonizare taxare și scos aberațiile care sufoca competitivitatea – taxe drum între tari – o taxa la nivel de UE și gata. Începând de anul asta Austria și Germania doar prin poziția geografica o sa rupă fashul transportatorilor cu taxele de drum.
    5. Șalariu minim unic la nivel UE, legislație pensii și asigurari sociale unica și supla la nivel UE, fără rahaturi posibile la nivel local de pensie de smecher doar ca e din Ro sau Hu sau AT.
    6 Armata comuna de abia va fi posibila după vreo 2 generații când oamenii deja simt ca aparțin și se considera cetățeni ai SUE nu ca maghiar, roman sau geto-dac.
    7. Legislație unica la nivel UE și drept civil și cel penal, cu aceleași pedepse de la Lisabona pana la București.

    Și lista e deschisa…puteți adaugă și comenta dar sa va paruiti cu suveranității și globalisti chiar nu aduce nici o plus valoare.

    16
    • Din păcate mentalitatea șovinistă a fostelor mari imperii ….încă acoperă cu umbra lor Europa …..
      Ai spus 100 de ani ?
      E prea puțin timp ….. 500 și ești p colo !
      Și o sa ai o surpriză mare…. mai degrabă se va forma o noua UE…. începând cu stale mici precum Romania ,Bulgaria ,Hu, Polonia ,Balcanii , Grecia,poate și Ucraina …… Estul în special ….(nu din dragoste ci necesitate )
      Țări precum Franța ,Germania , Spania , UK ,etc etc …. vor fi ultimii…. din cauza că sunt conștienți că îsi vor pierde capacitatea de a căpușa alte state ….
      Un lucru este ft ,ft clar: actuala UE …este in declin ,din multe cauze și majoritatea sunt cauzate de țări vestice ….

      Se vorbește de neomarxism ,progresiști , naționalism …..dar de ce nu se vorbește și de normalism …. Cu reguli clare la nivelul UE … Pt toati jucătorii ?!?

      13
    • Cred ca cele enumerate nu sunt obligatorii:
      1. Vezi Elvetia,
      2. Vezi alte state federale, Elvetia, Germnaia, SUA, fiecare land/canton/stat are buget separat, progarmul scolii e diferit, curricula difera intr-o mai mica sau mai mare masura
      3.Vezi state federale, Legislatie federala si legislatie prorie stat/land/canton.
      4. Vezi state federale, Exista difernte de taxe si taxare specifice. Cat priveste libertatea de circulatie, e asigurata in interiorul statelor federale. Mai exista si directivele europene care trebuiesc aplicate.
      5. Salariul minim poate sa fie reglementat, pana la urma, politica de convergenta inseamna ca toate statele sa ajunga la o medie europeana.
      6. In armata SUA, cei care vin din afara SUA, tot SUa o servesc, cat priveste formarea identitatii europene, e un proces de durata, intr-adevar, dar consider ca e in desfasurare deja. Oricum e o evolutie fata de 2007 cand eram proaspat intrati in UE.
      7. Vezi statele federale, SUA e un exemplu.dreptul civil si penal difera in prevederi de la stat la stat.

      4
    • Va spun eu cum se termina, ca am citit sfarsitul cartii. Dupa infrangerea de catre Dumnezeu a armatelor care se vor ridica impotriva lui Israel, conform Ezechiel 38-39, lumea intreaga va renunta la suveranitate si va preda comanda unui singur lider intr-o domnie de 7 ani (considerat Mesia de catre Israel, care se va trezi din inselaciune abia dupa ce acesta se va intoarce impotriva lor si le va ordona nimicirea). Atat e tot ce vor putea obtine globalistii. Si apoi Domnul Isus (care va veni in ajutorul Israelului, salvand pe cei 144000 de evrei) va prelua cotrolul lumii, pe o perioada de 1000 de ani (o domnie si guvernare exemplu, in care blestemul asupra pamantului va fi ridicat, o ultima favoare facuta celor care au ratat Rapirea Bisericii). Abia dupa aceea va fi batalia finala intre armatele lui Dumnezeu si Lucifer. Sfarsitul actualei lumi si un nou inceput cu o lume noua si un cer nou.

      Si ca sa parez eventuala interventie furioasa a lui Nicolae care spune ca si noi suntem copiii Domnului, ii raspund ca Biserica va fi rapita (eveniment pus de NASA pe seama Alienilor) inainte de instaurarea perioadei de 7 ani de domnie Anticristica (care nu poate fi instaurata pana cand Duhul Sfant nu va fi luat din calea ei). Care Biserca se va intoarce impreuna cu Domnul Isus pentru a guverna in perioada de 1000 de ani. Yep, ne vom intalni din nou! Dupa cum vedeti, nu vom lipsi mult timp.

      Asta este blueprint-ul dupa care trebuie sa va calauziti daca vreti geo-politica reala. Restul e abureala.

      3
      • Sotea, ai probleme grave!

        6
        • E doar derivă intelectuală de influență neoprotestantă. Ei sunt cu regatul de 1000 de ani, ridicarea la cer în avans a aleșilor și alte minuni visate noaptea de șmecheri prin SUA care s-au gândit să mai facă un ban pe spinarea turmei și să interpreteze Biblia cum le tună lor. Carne de vot pentru magari, o bună parte.

          Fiecare are dreptul să creadă, sau nu, într-o formă de divinitate. Dar să vii cu bălării răsărite prin secolul XIX (care bat câmpii major raportat la, să zicem, catolicism sau ortodoxism) și să le verși drept predicții geopolitice e ceva între literatură SF de mâna a șaptea și umor escatologic. Mai erau glumeți din ăștia cu scripturi personalizate care se adunau periodic să aștepte sfârșitul lumii după ce își înstrăinaseră bunurile ( uneori chiar bunului pastor).Se mai întâmplă, dacă principala lectură e Biblia și sari peste istoria religiilor.

          4
  7. Trăiesc in Germania. Iar aici fraților ideea de uniune Europeană se simte in comă. Poate e doar percepția mea. Sau felul meu de a fii mai pesimist. Dar articolul ăsta mi a dat speranțe. Mi a reamintit cum sa creat uniunea si contextul lumii de atunci. Eu unul sunt pregătit sa lupt până mor pentru unitatea Europei. Pentru ca nu mai așa vom rămâne Relevanți în istoria care va urma. Suveraniștii in majoritate sunt oamenii marginalizați ai societății. Si masă de manevre pentru politicieni corupți. Ei sunt incapabili sa perceapă ca tocmai politicienii suveraniștii si populiști i au adus in situația in care sunt. Pe de altă parte au si ei dreptatea lor când spun că conducerea Europeană e plină de birocrație si oamenii care mai bine si ar pensiona. Trebuie sa îi înțelegem si pe ei dar si neo marxismul. Trebuie sa dialogam si sa ii arătăm ca extremismul nu este calea si lumea nu este împărțită in rău si bun.
    Iar Suveraniștii de aici ii rog sa îți aducă aminte de sintagma lui iliescu “noi nu ne vindem țara” atât am avut de zis pentru ei.

    18
  8. Paralel, cu ceea ce discutam as avea niste remarci cu privire la corelarea „natiunii” cu cea de „ev mediu”. Chiar daca termenul este folosit din epoca romana ca sa sinonim pentru „populatie”. E greu sa asociem acest termeni si sa spunem spre exemplu „natiunea franceza” medievala, unde tot spre exemplu ducele de Burgundia era mai prieten cu Imparatii Romano-Germani decat cu frantujii sai. Ba mai mult, „derby”-ul medieval pe acolo era Ducele de Burgundia vs Ducele de Lorena.

    8
    • Termenul de „natio” in evul mediu catolic avea alt sens decat in prezent si se referea exclusiv la grupurile privilegiate, nobilimea, clerul inalt si patriciatul urban.

      2
  9. Stau si ma intreb de ce cand apare cate un topic din asta se activeaza persoane pe care nu le-am mai vazut niciodata pe aici , pe RM….cu idei gen Coreea de Nord , talibani ortodosi si „patrioti ” care se uiat lacrimand spre maica Rusie visand la RSR cand nu trebuia sa misti un deget ca iti da partidul totul….Baaa , astia suveranisti , „patrioti, ” nationalisti visatori ai RSR si ce plm va mai credeti ..Daca nu eram in UE si NATO eram in meniu acum si nu la felul principal ci la aperitiv Tipati la nenorocita asta de UE dar vacantele le faceti pe la Viena . Paris sau Dubai gratie pasaportului aluia pe care scrie si UNIUNEA EUROPENA….Treziti=va dracului odata si ganditi cu creierul vostru…..asta daca-l aveti la purtator .

    26
    • Sari la concluzii de doi bani. Hai poate iti intra in memorie si posibilitatea asta, daca mai ai spatiu: mai sunt si oameni care au optiuni pro-UE, pro-NATO, DAR contra unui stat european in care natiunile sa isi piarda si mai mult din suveranitate (statele unite ue). Sunt si anti-Rusia, anti-comunist, daca poti sa-ti imaginezi asa ceva.. Peste jumate din viata am locuit in tari UE. Am trait si vazut atat partile bune cat si rele ale UE. O mai mare centralizare a puterii ar face mult rau. PS: citesc regulat RM dar daca nu comentez care e problema?

      10
      • Atribut inerent, inalienabil şi indivizibil al statului, care constă în supremaţia puterii de stat în interiorul hotarelor sale şi în independenţa ei în relaţiile cu alte state”, De acolo am plecat in 1989..eu sigur nu vreau sa ma mai intorc acolo …

        4
        • @John Doe
          Confunzi suveranitatea cu suveranismul.
          Ai postat definitia suveranitatii.
          De la ea s-a plecat in 1877, nu in 1989!
          Suveranitatea e un principiu de baza al sistemului de state.
          Din 1877 pana in 2024 toti oamenii de stat ai Romaniei pot fi considerati suveranisti daca pastram confuzia asta!
          In 1989 vorbeam de un regim stalinist-autarhic care utiliza in exces cuvantul suveran/suveranitate in propaganda sa.
          Asta nu inseamna ca suveranitatea e egala cu asa ceva si deci vetusta si de aruncat la cos!
          p.s. Zelensky lupta pentru suveranitatea Ucrainei (nu doar pentru integritatea teritoriala). E suveranist? E injurat fix de… suveranisti!

          14
  10. Dictatorii din Est (Putin, Xi, Kim) sunt dictatori nu suveranisti, iar crizele actuale suprapuse sunt in mare parte datorita incompetentei conducatorilor din UE / US…
    Daca fie in UE, fie in US exista la conducere un leader gen M. Tatcher nu se intampla nimic din toate astea…dar rechinii simt sange in apa…si ma astept ca urmatorul pe lista sa fie Taiwan…cu o mare probabilitate in acest an electoral…nu va mai prinde asa oportunitate Xi…

    Dupa presa mainstream din UE tot ce nu e de stanga e suveranist/extremist de dreapta, sa nu uitam ce drama a fost cand Meloni a castigat alegerile in Italia…a venit cumva sfarsitul lumii in peninsula ?

    Am un feeling ca la final de 2024 (dupa valul de alegeri) va fi din nou trendy sa fii alb, straight si cu job…dezastru…

    13
  11. Exact! 2024 va fi un dus rece pentru astia. Daca ai optiuni suveraniste esti asociat imediat cu Putin. Ce prostie. Exemplul Meloni e clar.

    9
  12. Protestele transportatorilor, fermierilor…

    Daca au scos ceva la suprafata… este ipocrizia celor doua stangi:

    1 – nazistii (national-socialistii, „iliberalli”) de la PSD, hAUR… care vor sa se infiltreze, sa preia conducerea acestor proteste.
    2 – internazistii (comuistii, international-socialistii, globalistii, marxistii) gen USR, cu ‘telectuali de balcon, care n-au dat cu sapa la viata lor… zbierand pe social-media mai ceva ca Ceausescu: Li-nis-te, Tovarasi! … si preamarind subventiile mUE, care se pare… sunt de ajuns, e perfecte muica!

    9
    • Tman@Tman

      Problema importanta ! Nu atat de ce au votat „NU”, cat ce democratie bagi la inaintare ! Cum redefinesti democratia cand nu respecti referendumul popular ? O faci parlamentara pt ca ” boborul” nu stie ce e bine pentru el ? Poate trebuiesc redefinite drepturile, indatoririle si competentele de vot ale populatiei. Singura masura care apare pe masa e votul la 16 ani. Daca-l corelam cu nivelul dezastros al scolii avem…mase de manevra. Din nefericire , liderii UE, sprijiniti de politicienii locali, au sadit , cu grija, in occident, neincrederea, chiar in miezul constructiei europeene.

      2
  13. „E clar că Lumea liberă are o problemă, e clar că Europa, așa cum e ea acum are o problemă”

    Sunt o serie de probleme (mai degraba, un lant al slabiciunilor) create intentionat de fortele pro globaliste. Toate politicile neo-liberale, toate atacurile asupra structurii de baza a societatii din lumea libera – familia, virarea fortata catre neo-marxism, atacarea religiei crestine prin obstructionare in favoarea unor religii invazive, de asemenea importate cu forta prin politici agresive de migratie. slabirea puterii financiare a occidentului si distrugerea intentionata a bazei industriale, lansarea de pandemii provocate, slabirea fortelor armate prin subdotare dar si prin inlocuirea Bibliei si activitatilor relgioase si promovarea activitatilor si persoanelor membre LGBT etc., agresarea si in multe cazuri, inchiderea marilor ferme pe motive absolut batjocoritoare, in conditiile in care nici una din tarile „blocului inamic” nu au astfel de actiuni. Unde ati fi crezut ca duc toate astea? Pai suntem in plin proces de prabusire a lumii libere. Toata lumea recunostea ca dupa pandemie, lumea libera va fi mai putin libera. In primul rand pierdem, putin cate putin, lubertatea de miscare/circulatie, prin diverse mijloace: legi, taxe, inmatriculari digitale, etc.

    Vor supra satura omenirea cu razboaie. Pana cand vor renunta la sveranitate si libertate in schimbul pacii. Ne indreptam cu pasi rapizi intr-acolo.

    „Europa, așa cum e ea acum”

    Multora va convine asa cum e ea acum. Si sunteti destui cat sa conteze, cat sa continue Europa pe acelasi drum (si ca sa continue, aveti nevoie de o SUA neo-marxista). Daca nu exploda scandalul Barnevernet la timp, nimeni nu ar fi aflat ca Romania lui Iohannis pregatea exact acelasi timp de legi si mecanisme, in colaborare cu nemernicii aia de nordici. Si o puzderie de multe altele.

    Toate astea nu au aparut peste noapte, si oricui a indraznit sa alerteze i s-a bagat pumnul in gura, Obstacolele au fost date la o parte mai mult sau mai putin violent. Trump a fost doar contravalul in tesatura urzita de Democrati, anomalia care se straduia sa repare ce stricau ei, A intarit economia SUA, a refacut puterea armata, a dat ultimatum in ce priveste sumele alocate armatei Europei amortite de prea multa bunastare (cu terapie de soc, desigur, pentru ca altfelnimeni nu te ia in seama), A atenuat masiv rezultatele politicilor Democratilor si daca azi inca suntem liberi, este datorita lui Dumnezeu si a lui Trump si consilierilor crestini. Desigur ca atacurile la adresa lui cotinua cu furie, doar a stricat multe ape. Si il injura toti cei carora le convine noua Europa si unde se indreapta ea. Sa nu uitam ca Europa s-a ridicat impotriva lui Trump. Desi ii datoreaza supravietuirea.

    Lumea libera are nevoie de o SUA libera, cosmarul globalistilor.

    Oportunitati in lumea asta? Erau mai multe si mai sanatoase inainte de nebunia asta, bazate pe merit/valoare. Dar nemernicii au nevoie de un anumit mediu ca sa se simta in largul lor. De aceea nu vor considera niciodata salvarea Americii o oportunitate pentru ei si nebuniile lor. Noaptea mintii? Nu. Noaptea lor. A vampirilor.

    5
  14. Ma bucur ca sunt dezbateri pe tema propusa si cred ca trebuie sa revin cu niste completari:
    @ Liviu – poate ai lipsit de la ora de istorie, ca bati campii cu gratie.
    @ cine – la ce tereferi ca ce e nou e bun si ce e vechi e rau? La democratie? Asta e veche de mai bine de 2000 de ani. La statul national modern? ca asta a aparut doer de vreo doua secole maxim. Sa stim si noi.
    @ cine – din nou. Centralizarea puterii s-a realizat si in evul mediu, urmarea a fost Absolutismul monarhic. Asta poti sa il compari cu Rusia, de exemplu, alt stat multinational, federal, dar unde Putin e tartore. Cat priveste Statele federale democratice, aici e alta treaba. Centralizarea e relativa. Exista domnia legii, Legislatia federala reglementeaza putine aspecte – politica externa, apararea, delictele federale etc, dar partile(state/cantoane/ landuri) au reglementari proprii care pot fi foarte diferite – vezi SUA.

    4
    • SUA e alta poveste, pornita de la zero, pe un teritoriu nou. Nu e cazul Europei. Chiar daca sunt destui prostalai care viseaza. De ambele parti ale Atlanticului. De fapt, problema de fond este bine cunoscuta, pentru ca se incearca rezolvarea ei prin migratie masiva (dezechilibrare), sprijinita de guverne. Un atac violent impotriva caruia natiunile europene sunt indreptatite sa se apere. Aceeasi metoda aplicata acum Statelor Unite. Ruperea balantei in defavoarea populatiei crestine. In paralel cu educatie marxista in universitati si licee. Si tot in paralel, coruperea a importanti lideri din toate religiile crestine. Si acolo e un razboi total.

      2
  15. scriu acum pentru #suveranisti sa mai cititi pe scurt si alta versiune a istoriei.
    Va recomand sa incepeti cu o tara non comunista, Argentina.
    Inainte de ww2 Argentina se batea cu USA la nivelul de trai si nivel de investitii. Era adevaratul El Dorado (nu USA). Pana cand a venit celebrul Peron si a schimbat constitutia cu celebra zicala „ramane in tara totul”.
    De aici a inceput dezastrul total si in acest moment Argentina este in colaps fiind tara cu multe falimente in palmares.
    Sunt zeci poate sute de cazuri cu natiuni esuate pe decenii datorita asa numitului curent „suveranist” care in realitate duce inevitabil la „izolationism”.

    14
    • Fara Dumnezeu la carma, toate natiunile esueaza. Israel incepe sa vada „valoarea” liberalismului si se intoarce la izvor.

      2
      • Bre, poate nu ai primit memo-ul dar începând cu revoluția franceză, oamenii au decis că vor state laice. De atunci, lumea e mai bună, că nu te mai omoară tetanusul sau malaria pe capete, ai un cuvânt de spus în privința vieții tale, nu ești legat de glie, te poți frăsui prin cotloane exotice ale lumii…. Etc. Astea-s idei care vin din laicism.

        2
    • o alta sugestie pentru #suveranisti.
      Luati o cursa de linie pana in Cipru si vizitati Nicosia. Orasul asta este despartit de ziduri si sarma ghimpata pazita de UN. Zona cipriota (UE) arata ca orice capitala din occident si zona suveranista (turca) arata ca un oras de provincie turcesc din Antalya.
      O sa vedeti pe viu ce inseamna UE si care este diferenta dintre cele 2 modele sociale.

      20
      • Inainte sa dati lectii incercati sa intelegeti ca suveranist in contextul actual nu inseamna automat anti-UE. Sunt si aceia dar de fapt o mare parte din suveranisti se opun schimbarii UE in ceva ce nu a fost niciodata si nu trebuie sa fie i.e. imigratie masiva, promovarea agresiva si fara vreo consideratie fata de cultura locala ca „valori europene” a agendei neo-marxiste/woke.

        14
        • pe bune?
          In legatura cu ce emiti, spune un singur cu act normativ votat sau initiativa legislativa promovata la nivel de Parlament European sau decizie a Consiliului European.

          Legat de miscarea neo-marxista „woke”, confunzi voit o miscare asimilata unei adevarate religii cu politicile si regulile ce guverneaza o uniune de state independente.
          Faptul ca poate unul sau mai multi membrii au acestei Uniuni adera la aceasta miscare (dealtfel originara de peste ocean), nu inseamna ca politica este guvernata in acest mod si ca noi ceilalti membrii avem obligatia legala sa acceptam aceste valori.
          Si ca sa nu vobim fara subiect, sa-mi spui te rog la modul concret cate dintre aceste principii (teorii) woke esti obligat sau vei fi obligat sa le accepti:
          – teoria genului: genul este o chestiune de alegere ca dealtfel noi doar conștientizam ca suntem barbat sau femeie, independent de sexul capatat din nastere.
          – teoria rasei critice: oamenii albi sunt rasisti implicit, iar cei „rasializati” de culoare nu pot fi niciodata rasisti (teoria este dealtfel o dogma, de aceea intreaga teorie este similara unei religii).
          – teoria intersecțională: este intersectia celor 2 teorii de mai sus, si da un motiv de victimizare si implicit de riposta al tuturor celor aflati in situatiile de mai sus, evident ca importiva dusmanului nedeclarat dat bine profilat citez „barbat occidental, heterosexual ce este implicit: sexist, rasist si colonialist”.
          In realitate nu exista „agenda neo-marxiste/woke”, doar unele societati occidentale sa le numim „mai libertine” au acordat un grad mai mare de atentie miscarii. La nivelul nostru, atat institutional dar si individual, romanii nu au aderat deloc la miscare si NU exista presiuni asupra nostra (de ex noi nu am legiferat casatoria intre persoane de acelasi sex).
          Ai grija ca rostogolesti fix retorica lui Orban si a PIS (fostul partid guvernamental polonez), ei erau sub presiunea UE pe probleme de justitie dar promovau in societatile proprii ca problemele erau generate de „forte oculte care propovaduiesc agenda Woke si migrationista”.

          13
          • @ADR, sunt perfectvde acord cu tine.
            Aş mai completa cu exemplul Venezuela alături de Argentina. Sau cum foloseşte Venezuela petrolul vs cum foloseşte Qatar petrolul şi nivelul de trai din cele două ţări.

            1
        • Pai nu dam nici o lectie. Am intrebat de 4 ori, cum defineti tu(voi) neomarxismul? Ce variatie a maxismului este „ecomarxismul”. Cum a ajuns progresul ceva detestabil? Cum au ajuns populismul schizoid sa fie denumit conservatorism?
          Am raspuns la fiecare, dar tocmai asta este problema, eu nu dau lectii, chiar daca am avut la master materie „doctrine politice”.

          4
  16. 2024 va fi epic…Cu alegeri in atatea state , cu Trump posibil prezident in SUA , cu Simion , Sosoaca…Bag seama la la unii dintre conationalii nostrii , si acum vorbesc in general nu doar despre comentariile de aici a inceput sa le puta democratia de tip occidental desi unii dintre ei traiesc de zeci de ani si muncesc in Vest..Sunt bune si rele intr-o democratie dar care este alternativa..Unii vor sa fim mai suveranii , mai nationalisiti ….unii vor chiar un pic de socialism ca parca era mai bine pe vremea aia…National-Socialism…Parca a fost un partid cu numele asta nu foarte demult…Fratilor , cred ca vi s-a urat cu binele…

    5
  17. Oportunitatea europeana este de a vinde produse in afara UE , de a atrage bani,capital si de a creea locuri de munca pentru europeni . Oportunitatea tine si de puterea economica si productia unei tari ,care are ce exporta , bine nu e cazul nostru , noi suntem cuminti si sustinem Ucraina in timp ce cetateni ro emigreaza din cauza caltati vieti , a supraimpozitelor a coruptiei , bine asta o stim cu totii.Noi nu avem politicieni dar suveranismul acesta intr-o democratie este de a iti atinge obiectivele a avea un capital economic , o viata decenta in care sa iti poti trai linistit viata tu ca cetatean al Ro. Noi vorbim de garanti de securitate si de Ucraina si nu suntem in stare sa rezolvam propiile probleme interne . Noi numai suntem suverani cand stam cuminti si nu avem o politica nationala care sa puna statul inaintea grupurilor de interese ale partidelor politice .Oportunitate ar fi ca limba ro sa fie recunoscuta in Ucraina sa aiba drepturi culturale ,sa creem locuri de munca , sa putem produce si noi armanet ptr Ucraina si sa atragem altfel specialisti in industria de armament sa putem produce pulbere , oportunitate ar fi ca firmele romanesti sa participe in programele de reconstructi ale Ucrainei , dar cine sa creeze aceate oportunitati , cine sa negocieze pentru contracte , cine sa aduca plus oportunitati ? Ce drept ar avea un secretar de sta sa negocieze garanti de securitate ptr o tara aflata in razboi , o tara corupta , o tara care nu respecta drepturile propilor minoritati , o tara care ne vedea pana nu demult un dusman , unde presedintele facea glume depre romanski ca fura Bucovina . Criza de azi din Europa este o oportunitate pentru tari care stiu sa profite gen Franta , Polonia , Cehia , Slovacia Germania , nu noi , noi vai de politica noastra , nu rezolvam nimic bine sa fie bine , noi abia ne tragem sufletul. Si nu nu e o plangere e o realitate , nu poti impozita munca cu 48 suta din salariu , sa pui impozit pe concediu medical, pe bonuri intr-un mod asa agresiv , pe firmele romanesti doar sa susti pensiile speciale si o gasca de politicieni cu interesele lor.

    3
  18. UE ar trebui sa fie mai tare ca oricand , state mici si medii ale Europei ar trebui sa fie cele sustin si lupta pentru o integrare europeana ,azi situatia singulara a statelor europene nu este una f buna ,vedem ca Germania e in criza , am vazut in Franta protestele care au zguduit-o , vedem ca si in Belgia are problemele ei , la fel ca Spania unde se zguduie intre nationalisti si separatism. De aceea cred ca UE e o marca azi si unde am putea face loc pe pietele din lume . Marca UE azi ar trebuisa fie o ocazie unde lantul uniri fiecarui stat sub emblema UE sa aduca benefici in intreaga UE. Da cu siguranta exista fisuri dar uniti si cu o productie sustinuta am putea creste economia europeana si am putea aduce stabilitate fiecarui stat , creearea locurilor de munca cresterea influentei UE si aducerea de capital economic si siguranta ,predictibilitate in fiecare stat national suveran.

    6
  19. 1.noi ratam oportunitati prin definitie.
    2.actuala clasa politica nu are personaje care sa capitalizeze aceste oportunitati.
    3.orice produs-serviciu pentru a fi competitiv ,proaspat,in ton cu timpurile si pregatit pentru viitor are nevoie de upgrade-uri si update-uri periodice… entitatile atat de dragi noua ca ue-nato mai sus mentionate la fel.
    4.suveranisti,stangisti,dreptaci,daci,laci,draci toti isi trag seva din nemultumirile cetateanului .rezolva-i nevoile si problemele,asculta-l incepand de la nivel local in sus,comunica corect si nu-l trata ca pe o vita idioata,nu-i reglemata inclusiv mersul la toaleta si specimenele de mai sus dispar treptat….dar asta se face doar prin reforma profunda a statului sinonima in acesti ani cu pierderea privilegiilor lor,meritocratia si onestitatea nu apar in fisa postului.

    8
  20. Imbecilitatea numita ” progresism” are ca obiectiv anihilarea radacinilor crestine europene .Efectul, distrugerea Europei..

    Dar sa ne „bucuram” , progresistii ne-au oferit drepturi si libertati LGBT,,, putem invita sobolanul afara civilizat, barbatii au dreptul la tampon….

    Progresisti anihileaza valorile crestine dar promoveaza NEWAGE .
    New age promoveaza apostazia totala dar impun supunerea, in fata unor entitaii spirituale care iti cere sa-ti abandonezi vointa si sa-ti anihilezi constiinta prin anumite practici exercitii, invocatii…..pe scurt Satanism!

    Nu publicati ca este off topic , in realitate va temeti sa nu derajati vre-un ” prigresist” de asta.
    Spuneti-le ca: lumea GEME de durere sub deciziile lor de ultratumba….

    Ps. Nu sunt prorus tovarase vigilent….

    8
  21. Bre oameni buni, parca scrie „military” in domeniul de net, sau poate mi s-o fi virusat telefonul in mod suveran și nedemocratic.

    Daca thread-ul asta e vre-un exercițiu de „psi-ops” felicitări, pe mine m-ați convins deja să mă duc la „psi-doc”, că nu va mai înțeleg neam. Ăștia care declanșați thread-urile, nu vă gândiți înainte cui anume le adresați și ce raport între postările partizane e de asteptat? Ați vândut cumva acțiunile prin vecini peste noapte?

    Nu e clar pt toată lumea că o tema oricât ar fi de cretinoida atrage voturi și influența prin simpla repetitie, sau chiar credeți că România are vre-o șansă în fața rușilor ruptă de Europa și de restul Nato ?

    11
    • Propun o rebranduire: „locdedatcucapu.ro”.

      Daca duamna ar avea tatuat „p..zda” in zona cu pricina, ar mai fi careva interesat sa urmeze semnul de circulatie ?

  22. Nici un om sanatos la cap nu vrea sa iasa din NATO sau UE…
    Capitalismul si democratia de tip occidental, asa imperfecte cum sunt, s-au dovedit singura varianta viabila de organizare a societatii…
    UE a fost la inceput o piata comuna care a contribuit cu brio la dezvoltarea Europei de vest…

    Ce se intampla acum cu UE e faptul ca niste birocrati de la Bruxell si papusarii din spatele lor vor mai multa putere in detrimentul statelor nationale care constituie UE, dar multi nu sunt de acord cu asa ceva…e vb de bani si influenta pana la urma, nimic mai mult…

    8
  23. Toate probleme UE țin de niste state membre Ungaria , Austria, dar unitatea UE ar trebui să fie viabilă , vorbim de o concurență contra unei puteri anormale China care produce orice ? doar bani sa iasă UE ar trebui să fie viabila și clasele politice naționale să își de-a sema că prin unitate în propria casă împreună putem prospera. Rușii sunt o mare problemă a Europei , as îndrăzni să spun că corupți din unele state membre ale UE fac f mult rău UE și schimbă algoritmul unui mecanism european , subminează integratatea europeană. , statele membre ale UE au fiecare probleme interne deosebite dar în cadrul proiectului european unicitatea ta că țara se integrează perfect in rotita comercială . Oportunism in momentele de criza ,luam exemplul cehiei repara produce materiale pentru Ucraina ,Polonia . Noi de ce nu am făcut-o până acum ? Dc nu producem și noi echipamente militare pentru Ucraina și să aducem plus valoare în industria de armament ,am creea locuri de munca , am avea în propria casă o industrie care ar putea produce și pentru noi. Rămân mirat când la tv ,se vorbește de o chestiune care tine de interesul național dar restul nu contează , adică interesele naționale trebuie să primeze înaintea tuturor altor chestiuni de putere a unor partide . Suveranitatea națională integrata in colectivul UE e de a produce plus valoare și a aduce un model de echilibru și siguranță în cadrul UE , având aceasta siguranță ai avea stabilite interna . Bine nu e cazul nostru ,mai puțin și ies toate categoriile de bugetari iar în stradă , vor ieși în stradă și privați și gata e și anul acesta 2024 . Ce este interesant cum unele partide politice naționale extremiste catalogate merg la ușă rușilor și pupă tocul ușii unor hoți care ne-au răpit Romania Mare . Să nu uităm istoria , avem o șansă o oportunitate in aceasta criza , avem tot ce ar trebui să producem sa exportăm , sa fim o suveranitatea națională integrata in colectivul UE și unde am putea avea o voce . Dar nu cu actuala clasă politică.Oportunitatile trec pe langa noi ,noi dormim in proprii papuci și ne tinem in șuruburi că statul român sub masa mare a protestatariilor , a sărăcie excesive , a depopulării a corupție , a impozitări excesive pe proprii cetățeni , ne aduc la șanse ratate , fara reforma , devenim un stat slab care anual își pierde din suveranitatea națională și putere și căntecul acesta ne doare pe toții , ne dorim cu toții o tară care să aibă dreptul de a produce și a profita de oportunitatea relansării economice și naționale . Dar nu cu această clasă politică mediocră . UE e un răspuns clar la haos unei guvernări comuniste ,totalitare , democratia ar trebui să fie eliberatoare și să aducă o suveranitatea națională unde România să fie un stat ce se poate menține ,reforma și deveni un stat ce îl dorim cu toți un stat independent puternic , curat . Respect tuturora ce simt româneste de aici .

    6
  24. Cate din contracte au fost oare si pe fonduri europene:
    https://newsweek.ro/investigatii/30-de-contracte-cu-statul-pentru-firma-la-care-george-simion-a-fost-director-10000-eur-de-la-politie

    Ce tie si cu ipocrizia politica in ziua de azi altadata aflai chestii din astea peste 50 de ani acu cu internetu e naspa treaba ,alt partid care mananca de la stat dar se vaita ca nu indeajuns de mult ca poporu mai are sange de supt

    4
  25. pe 18 ianuarie e programat in Parlamentul UE votul unei rezolutii care va cere Comisiei sa retraga dreptul de vot al Ungariei ca urmare a „din cauza regresului democratic al țării și a utilizării „inacceptabile” a dreptului de veto de către Viktor Orbán”

    https://www.euronews.com/my-europe/2024/01/12/120-meps-demand-hungary-be-stripped-of-its-voting-rights-over-viktor-orbans-unacceptable-a

    S-a umplut paharul cand s-a opus prin veto unui fondului de asistenta macrofinanciara pentru Ucraina pentru perioada 2024 și 2027.

    Pe 1 februarie liderii UE se vor intalni din nou pentru a hotari asupra acestui plan si nu cred ca mai are nimeni chef si rabdare cu Orban

    13
    • O sa beau bine pt. asta azi :)).

      FMM de b**gori (desi am rude in secuime), kurve de rangul 2, dupa austrieci, desigur.

      4
    • Iesirea Ungariei din UE ar fi o infrangere strategica pt Romania. Se duce naibii conectivitatea terestra cu nucleul tehno-financiar al Uniunii … de care e nevoia pentru siguranta lanturilor de aprovizionare in caz ca s-o dezvolta vre-odata si la noi o industrie de aparare.
      E un esec diplomatic si al serviciilor care ar trebui sa lucreze la sustinerea intereselor de termen lung ale tarii. Tot ce ramane de facut e independenta industriei de aparare, chestie care nici pe vremea lu Ceausescu nu s-a intamplat, cand populatia rabda inmiit mai multe mizerii politice si saracie decat ar suporta in ziua de azi.

      Romania impreuna cu Ungaria si Bulgaria ar putea avea in contextul actual mai multa influenta in UE decat Franta si Germania impreuna. Norocul vechii Europe ca suntem „material romanesc”… sau „bulgaresc”… sau „bozgoresc”. Cu cine se poate asocia industria de aparare sa mentina linii de productie pe termen lung, sa produca munitie in cantitati suficiente in mod sustenabil, sa poata asigura mentenanta si disimularea echipamentelor chiar si in scenariile cele mai pesimiste ? Cu Serbia ? de ce nu direct cu rusii, ca si-asa avem o „compatibilitate tehnologica” …

      Din punctul meu de vedere, la asta conduce diplomatia academiei „Mos Teaca”. La cat mai multe doctorate, tovarasi !

      5
      • Pardon: „decat suporta” (acum) – in loc de formularea etitilco-alarmista din primul mesaj

      • teoretic asa ar fi dar nu vad de ce ar iesi Ungaria din uniune, practic s-ar autodistruge; intreaga industrie maghiara se bazeaza pe apartenenta la uniune, in afara de fabricile alea de montaj masini nu prea au mare lucru; ce faci cu masinile respective? crezi ca Suzuki, Audi si care mai sunt mai stau acolo? sau fabricile alea chinezesti anuntate (dar neinceputa inca constructia) crezi ca ar mai fi interes fara acces la zona economica europeana?

        e vorba aici doar de suspendarea dreptului de vot, chiar nu vad nici un esec si nici o responsabilitate a nimanui din Romania pe tema asta. interesul nostru e sa nu castige Rusia, interesul ungurilor e sa aiba rusii in Zakarpatia

        cat exista regimul Orban nu va exista colaborare loiala intre Ro si Hu, din pacate.

        despre Bulgaria, pai de aici ar trebui Romania sa-si inceapa politica europeana; in arealul Bulgaria, Macedonia, Albania ar trebui sa inceapa firmele romanesti exercitiul extinderii in afara, mult intarziat de altfel si aici vad intr-adevar o esec al anumitor structuri in a sustine o asemenea expansiune.

        3
        • Acolo mai avem un iepure de împușcat,cu aromânii.Astia săracii nu au mai vazut stat romanesc de pe vremea Asanestilor.

          Vb lu Cioran,România dacă nu domina Balcanii își ratează destinul istoric.

          8
          • pfoai de capul meu ce potential are asta…si decidentii de la noi nici nu realizeaza. pai firme ca dedeman, emag, banca transilvania si multe altele ar trebui sa fie incurajate sa se extinda in primul rand in aceste tari. dar pe aspectul extinderii companiilor romanesti peste hotare e un baraj de netrecut din partea unora…din pacate, cand in mod normal ar trebui sa existe un minim suport. noi nici cu Moldova nu ne descurcam prea bine, noroc cu globalista Sandu 😉

            apoi ar fi palierul sustinerii latinofonilor din tarile astea ca-s mai multe tipuri; in primul rand ar trebui sa avem o politica corecta fata de ei si sa nu mai tinem atat de mult sa-i consideram romani (adica daco-romani), caci multi nu sunt. mi-am bagat nasul prin comunitatile de aromani din Albania, Macedonia, acolo exista receptivitate ; in Serbia sunt doua feluri, vlahi si romani si multi se considera sarbi, acolo insa mai greu cu receptivitatea in unele medii pentru ca multi au fost spalati pe creier ani de zile de statul yugoslav; noi folosim doar apartenenta la UE ca instrument in relatia cu acele comunitati (si uneori nu merge), de fapt impotriva statului sarb nu direct cu romanii si aromanii de acolo; insa nu ne apropiem deloc de ei si in alte feluri, inclusiv cu burse, subsidiii sau de ce nu investitii romanesti in zona. in Balcani Romania nu exista din pacate

            5
      • Romania se conecteaza cu Europa nu prin Bors, Nadlac, Petea si Budapesta, Viena !
        Ne vom conecta prin Siret, Lvov, Cracovia cu Praga, Munchen, …, Copenhaga, Stockholm… si in sud prin Giurgiu, Ruse, Veliko Tarnovo, Salonic sau Constanta, Burgas, Varna, Alexandropoulis, US Navy 🙂 Astea vor fi axele de prosperitate si securitate ale Romaniei. Asta vor sa impiedice șpilhozerii si ceardașii si muscalii.

        4
        • Coridoarele europene orient – Mediterana și Rin – Dunăre trec amândouă pe la Budapesta. Nici nu suferă comparație relevanta lor economică și strategică în raport cu poveștile card înconjoară pe lângă granita Europei, cu puncte de transbordare și in bătaia rusilor – cu rachete de uscat sau de pe mare, ca de aia au bazele din Siria si aliati in sudul Mediteranei. Sorry, dar UA e la ani-lumina de UE.

          1
    • Știi vorba aia,cu „au venit după X,nu am zis nimic pt ca nu-s X,apoi au venit după Y,nu am zis nimic pt ca nu-s Y,apoi au venit după mine și nu mai era nimeni sa stea alături de mine”

      Și da,știu și vb originala în nemțească,dar contextul de „atunci” ar distrage de la ideea de acum.

      2
      • cred ca s-a luat act de acest pericol, acum incep sa se mai miste lucrurile cat de cat; adica pana si germanii fac planuri de razboi…ei care faceau fregate pentru actiuni de politie

        1
  26. de ani de zile ue se pierde in detalii si exceptii, reglementeaza pana la absurd si aiurea, utilizeaza dublu standard, este all in pe politici energetice nesigure, este interesata de bunastarea altor cetateni decat cei proprii, a devenit un colos birocratic netransparent care acum se suprapune peste birocatia locala a fiecarei tari in parte, s-a erijat in detinatoarea adevarului absolut, partidele isi trimit la ei tot felul de sinecuristi pentru ca locurile alea sunt calde si platite bine si in loc sa sanctioneze practicile economice si sociale nesanatoase ale statelor membre, ue le tolereaza si incurajeaza cu subventii si scutiri socialistoide.

    cetateanul nu mai vrea sa plateasca o organizatie interesata mai mult de gradele din masina de spalat si genul substantivelor decat de problemele reale.
    pentru noi anii romantismului aderarii a trecut si bruma de bunastare resimtita venită dupa aceasta aderare este recunoscuta de toti dar este inlocuita treptat cu nemultumiri .
    dar culmea, nu neaparat impotriva ue cat impotriva statului roman socialisto-bugetofag care s-a pliat abil pe vulnerabilitatile externe si slabiciunile uniunii si a devenit o junta cicil-militarizata dare tine in lant o tara.
    iar romanii, disperati ca politic si electoral vocea lor nu mai exista in spatiul public dupa doua mandate ale salamului sasesc, isi intorc privirile catre ue care face ce stie mai bine acum… tolereaza nebunia economica si financiara a eroului de la revolutie si a celui de la nassirya.

    acum ue este victima colaterala in protestul romanilor, daca o tine asa in relatia cu statul lui ciolacu va deveni tinta legitima…atunci sa vezi distractie! jos la nivelul ierbii si nu in bulele de comfort ale analistilor si ziaristilor de la tv si radio care recita poezii si ridulizeaza protestele fara sa aibe habar ce inseamma. viata in Romania din provincie nemultumirile fata de statul roman bugetofag central si local sunt enorme si radicalizate. alipirea de noi tinte ca ue-si nato este usor de facut si la mintea oricui speculeaza situatia intern si extern si chiar si din spectrul puterii actuale care va dori sa imparta vina cu cineva.

    eu v-am zis…bocit cum le pace multora.
    sa finm si intregi la minte !
    ps.nu uitati sa plangeti pe umarul medicilor da familie ca doar concediile medicale au fost date, semnate si parafate de extraterestii nu de ei…..bresle corupte pana in maduva oaselor, sistemul public.

    6
    • Coane, intrebarea pentru mine devine cum putem sa intelegem ca mizeria in care inotam azi, pana in gat, nu-i vina UE, este vina celor care si-au umplut buzunarele pe generatii din visteria statului roman.
      UE a ajuns o problema ca cere sa nu mai ai buda in curte, ci in casa, vorba cantecului: „Ce-ai cu noi ma,
      Pentru ce sa dam cu var?”

      3
      • trebuie separata discutia normala si necesare despre proiectul european si modernizarea-rerormarea acestuia de sosocism & aurism.
        nimic nu e perfect pe lume dar totul e perfectibil da la plan personal si uman pana la cel institutional.
        de cand opinia electorala si politica a cuiva a devenit delict?
        personal mi se rupe de aur & sosoaca dar observ ca oricine ridica o tangenta cat de mica la ue este catalogat-etichetat-indosariat ca sosocist,aurist,suveranist,etc.
        proiectul euro-atlantic trebuie continuat si imbunatatit nu transformat intr-un exponat la la care ne uitam admirativ si rece.
        audio-vizualul romanesc stigmatizeaza si ridiculizeaza prin asocierea cu aur & sososaca nemultumirile legitime ale cetatenilor iar asta cu siguranta va duce la o crestere de procente a celor doua miscari.dintr-o data romania nu mai are nevoie de proteste ,de dezbatere,de negociere dar are nevoie de roiurile de lacuste bugetofage care urla saptamanal cu fluierul in gura pentru drepturi infinite.
        trebuie iest din bula sosocist-aurista si mers in profundul nemultumirilor.

        2
    • exagerata opinie…pe rand asadar:

      „all in pe politici energetice nesigure” – politica cu gazul din est era sigura? la ora actuala, tinand cont de ultimele avansuri ale tehnologiei, investitia in renewable este mult mai sigura si eficienta ca investitia in nuclear, inclusiv SMR-urile (si nu numai NuScale, toate celelalte, GE-Hitachi, Westinghouse luati de Brookfield etc.) care se lovesc de diverse probleme si inainte de 2030 nu cred ca va fi operational ceva. Pana si sefii Chat GPT baga bani in solar (ma rog, California, Arizona, au destul soare si desert); asa ca decizia asa e UE nu e deloc luata pe baze nesigure … dimpotriva. Ca sunt chestii sistemice de reglat, ca trebuie si hidro si nuclear si gaz, asta-i altceva dar asertiunea ta ca e o politica energetica „nesigura” este gresita, cel putin dpdv economic. mix-ul hidro/solar/vant/gaz e foarte versatil si eficient acum, dovada sta ca si cu accesul la piata ruseasca EU e safe dpdv energetic in aceasta iarna

      „reglementeaza pana la absurd si aiurea” – daca te referi la chestia cu greierii in alimente atunci acolo e o mare confuzie, de fapt aproba cererea unei companii ca unele insecte sunt comestibile si respecta standarele comune; daca te referi la faptul ca UE legifereaza in unele domenii atunci e normal cand exista un spatiu comun fara granite si taxe ca sa ai anumit proceduri si standarde aproape identice, sa fie cam aceleasi reguli; nu-ti convine, poti merge afara ca englezii si sa incepi sa platesti taxe vamale; ca mai sunt si excese de reglementare sau discuta uneori de chestii care aduc aminte de discutiile despre sexul ingerilor asta e adevarat dar in primul rand sunt mult exacerbate de presa aceste reglementari cu asdevarat marginale in grand scheme of things si in al doilea rand hai sa vedem padurea si anume nu se reglementeaza scor social tinut de supravegherea particului unic precum in China sau alte nebunii…

      „ue se pierde in detalii si exceptii” – pp ca tot de la legislatie e aceasta impresie…pai e normal sa fie luate in considerare detaliile si unele exceptii (desi sunt putine sa stii) pentru ca zonele componente sunt foarte diverse…daca n-ar face asa atunci am putea spune ca intr-adevar are tendinte marxiste

      „dublu standard” – s-a indreptate greseala, s-a renuntat la MCV, s-a luat act de eroare in principiu (desi practic era bun ca acum e sistemul cum a vrut Dragnea, facut de mana lui Joha), pe Schengen e strict problema Austriei la acest moment, pe scurt din cauza unor suveranisti austrieci ingusti la mine nu avem drepturi depline; asa ca vina nu e „marxistilor” birocrati care au tras sa termine cu aceasta desconsiderare a Romaniei si Bulgariei…

      Si as putea continua.

      Vina ca avem sistemul care-l avem in Romania este in primul rand a tradatorului Johannis care a ignorat votul de la ultimele alegeri si adus PSD la putere, alaturi de securistii care vor sa-si conserve privilegiile si asa au cea mai buna sansa.

      7
      • Și zi așa, Schengen „e doar problema austriei”, UE e complet neajutorată, nu?
        Pentru că art. 7 poate fi invocat împotriva Ungariei și a Poloniei dar nu și împotriva austriei…
        Bcoz șapcă!

      • mda,m-ai contrazis pana ai ajuns la aceiasi concluzie….cum spuneam,ne pierdem in detalii.

    • Din lista racilelor UE lipseste, dpmdv, cea mai importanta : coruptia.
      Si nu vorbesc de cazurile dovedite ci de „greselile” strategice „inexplicabile” , de ex., acum ceva timp, cursul absurd euro/dolar care penaliza exporturile societatilor europeene spre USA, lasarea tacita a Chinei sa-si faca mendrele prin Europa, sau dependenta bolnava de materiile prime rusesti.

      3
  27. Ca sa concluzionez, imi spune si mie cineva ce-i ala „neomarixst”, si ce-i ala „ecomarxist” dar mai ales „sexomarxist”?
    Vedeti mai baieti, ce inseamna sa stai ca prostul in fata unui televizor, sa ti se arate cu degetul cine-i bun si mai ales cine nu-i bun, sa ti se dea niste prefabricate propagandistice ca tu sa le rostogolesti doar mai la vale fara a le analiza catusi de putin niste termeni? Asa, old school, cu un dex in mana, cu un outlet media serios de face treaba de cativa zeci de ani, unele chiar cu sutica, cu o carte de doctrine politice s.a.m.d.

    2
    • E o chestie de semantica 😉

      Neomarxist = Progresist – pana la un punct nu e neaparat un lucru rau…
      Ecomarxist = aia care vor sa inchida nuclearele, sa nu finalizam hidrocentrale finalizate 90%, sa nu construim autostrazi ca sa nu distrugem habitatul popandaului de campie si care arunca vopsea pe picturi celebre din muzee…
      Sexomarxist = cei care vor privilegii pt minoritatile sexuale de orice fel…

      Acum astept injuraturi pt „translate”…

      3
      • e ok traducerea…mai exista insa si „traducerea” peiorativa, de regula folosita pentru orice politica care nu le convine de conspirationisti, MAGA, fani qAnon, anti-vaxxeri etc.

        2
      • Eu intelg ce vor, desi acolo as avea niste mici obiectii dar… intreb, daca eu vreu progress si diminuarea birocratiei prin tehnologie, si o tehnologizare fortata pe alocuri… sunt… tehnomarxist?
        Asta subliniez eu ca nenici astia pun „marxist” unde nu le convine ceva. Mai apropiat de maxism, pe rit nou, fie, este populismul desantat marca AUR decat un progres in limitele rational-posibile la care tot viseaza USR.
        Ecomarxist nu-i un individ care vrea ca statul sa subventioneze orice legat de mediu, de la fotovoltaice, la masini electrice, chiar si la agricultura sa primeasca subventii si tofel de ajutoare de stat. Ecomarxist este un debil mintal care se pune ca scroafa in usa de la cocina impotriva progresului implicit pe care o autostrada il aduce. Mai mult, aia care blocheaza activtati zilnice avand o idee fantezista asupra notiunii de ecologie. Si atunci un ecoterorist ce-i?
        Sexomarxistul… aia deja devine un spectacol pe litoral cu Vacanta Mare, cand era si Dan Sava cu ei, Dumnezeu sa-L ierte.

        5
        • Iarasi nu intelegeti domnule lt. O-ul este langa I pe tastatura, daca este vorba de o simpla gresala de dactilografiere, gresala pe care nestiinta a perpetuat-o in forma continuata?
          Daca este vorba de sex(i)marxist(e), sau seximarxistă?
          Daca este asa, ce ne facem domnule?

          4
        • Marxist-ul din denumire eu il inteleg cu sensul de extremist/irational…daca e doar pe alocuri nu poti fi catalogat tehnomarxist…

          Acuma ca suveranistii si progresistii se alianta intre ei cu termene gen neomarxist, conspirationist, ce putem face ? Mai bine am face mai putina pulitica…

          Care e mai nebun pana la urma: ala de vrea sa faca sex liber cu copacii sau ala care crede ca e cipat cand e vaccinat ?
          Amandoi daca ma intrebi pe mine ?

    • https://www.g4media.ro/wall-street-journal-presedintele-argentinian-milei-a-facut-audientei-de-la-davos-un-transplant-de-coloana-vertebrala-el-a-avertizat-elitele-cu-privire-la-consecintele-persistentei-occidentului-pe-ac.html

      „Neo-marxiștii au reușit să coopteze bunul simț al lumii occidentale, și au reușit s-o facă prin acapararea presei, culturii, universităților – dar și a organizațiilor internaționale. Ultimul caz e probabil și cel mai grav, întrucât acestea sunt instituții care au o influență enormă asupra deciziilor politice și economice ale țărilor care constituie organizațiile multilaterale.”

      Daca suveranistul asta a facut audienta la Davos nu ii vad bine pe progresisti…din punct de vedere financiar evident?

  28. Ei bine… Articolul e amuzant prin prezența pe site. Așa mai eșantionam cititorii.
    Trendul comentariilor ar fi îngrijorător puțin dar e ok, mă cam așteptam. Evident că sunt suveranisti, când eram mic, citeam o revistă (nu mai știu cum se chema… Lumea Misterelor parcă?…) care îmi debita tot felul de articole conspirative. Și vorbesc de chestii hardcore, gen reptilieni și blonzii nordici și d-astea… Frapant era că erau scrise pe bune, cu convingere, nu era o parodie. Mă întrebam: cine dracu citește așa ceva? Eu o cuteam ca pe un roman SF, eram copchil, dar e ziar, trăiește din cv, nu?
    Apoi mă uitam la OTV, fie-i țărâna de plumb, unde vorbea despre Elodia (odihnească-se in pace, că vorbim de un om totuși) și între două episoade, vorbeau Călin Turcu, Emil Streinu despre OZN-uri. Și apoi Plesita despre cum arhivele Securității subt comoară națională, nu trebuiesc predate. Și erau…. cam la fel. Emanații stranii ale Securității. Un fel de misticism (Streinu) cu elemente clar psiho-patologice dar care în practică se transforma intr-o brutalitate și groaznic cinic de zile mari (criminalul Plesita). Aceiași oameni…
    Apoi cărțile lui Corut, care se voiam aventuri SF, ca și când așa își putea spăla sângele de pe mâini.
    M-am convins că:
    1) securiștii și afiliații lor formali și informali sunt bolnavi la cap. Realmente inumani în vederi și porniri.
    2) ce zic ei trage la foarte mulți oameni. Și d-atunci bag de seamă că cei care țineau în viață Lumeea Misterelor, cumpăra seria Octogonul sau făceau rating-ul ăla masiv la OTV nu au murit. Unde se puteau duce decât tot inspre zone patologice? Doar că azi nu mai ține cu energiile si extratereștrii (e o ciclicitate aici) ci cu altele.
    Fascinant… îngrijorător dar fascinant.

    8
  29. https://putereaacincea.ro/catalin-ranco-pitu-in-decembrie-1989-au-savarsit-crime-impotriva-umanitatii-multe-persoane-aflate-la-varful-ierarhiei-politico-militare-a-romaniei/

    Ce devine o țară în urma unei lovituri de stat militare? Dictatura militară cumva?

    Daca publicații naționale fara secțiuni in limbi străine își permit să publice fără traducere articole de relevanta națională – ca ultimul interviu al lui Zuckerman – iar lovitura de stat din ’89 a fost orchestrată de sovietici, nu e clar ca toata politica externa din ultimii 30 de ani e un mare blat?

    Care e momentul ăla in care după dictatura militară a lui Iliescu s-au reformat instituțiile și s-au organizat alegeri dincolo de orice dubiu de asigurare a imparțialității și corectitudinii ?

    Ce argument rațional poate combate ipoteza ca statul român e o construcție politico-militara de ocupatie, altul decât lustrația?

    Problema e… că dacă prin absurd ar dispărea de pe fața pământului toți criminalii din 89 cu tot cu familiile lor corupte, golul rămas l-ar umple mai devreme sau mai târziu rușii sau ungurii sau turcii sau crimă organizata – lucruri care o perioada scurta chiar s-au întâmplat dupa lovitura de stat din ’89. Daca occidentalii ar fi fost consecvenți și ar fi susținut tranziția societății spre democrație, la trei generații după Ceausescu nu ar mai fi discutat nimeni despre tragedia din educație, despre pensiile speciale și despre corupția din justiție. Pentru că oamenii cu mintea deschisa ar fi înlocuit pas cu pas monștrii comunismului și pe aia ai puterilor de ocupație din ’90.

    Cu sau fara oportunitatea europeană, oamenii ăștia nu sunt destui cat să poata provoca resetarea sistemului fara să îl distrugă. Noroc că și ei știu asta

    • Baliverne – asa cum e facut, green-deal-ul numai de stanga nu e.
      Ca fix palmasii ies in strada satui de verzi nu isi declanseaza nici o amintire legata de proletariat si de socialism ?
      Ironia e ca facand politicile de mediu cu atata competenta, verzii astia de balta au compromis deja baza populara de care ar fi fost atata nevoie sa se poata face niste reforme integrate de protectie a mediului si de adaptare la trendul climatic. Asta arata ca patalamaua politica nu are nici o treaba cu competenta, mai rau mai degraba, compromitand o patalam compromiti un curent de opinie care poate fi fundamental corect.

      Merci oricum – am sa tin minte numele dovleacului astuia holbat sa nu ma impiedic de el cand ma dau pe net.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *