Inca 20 de Eurofighter Tranche 5 pentru Luftwaffe

Eurofighter EK

Aceste 20 de noi aparate vin in completarea celor 38 de unitati Tranche 4 comandate in 2020 – programul Quadriga (30 simple si opt duble) si care vor inlocui Eurofighter Tranche 1 in raport de 1:1. Insa germanii au si problema inlocuirii aparatelor Tornado ECR (razboi electronic) iar aici lucrurile sunt tot in favoarea Eurofighter, in sensul in care 15 avioane deja aflate in dotare (sau poate din cele nou comandate) vor fi modificate la standardul Eurofighter EK (Elektronischer Kampf), asadar necesarul este in crestere.

Si mai trebuie tinut cont si de faptul ca Luftwaffe opreaza in jur de 100 de Tornado in configuratie de atac la sol (IDS), razboi electronic (ECR) si misiuni de tip SEAD si pana acum doar varianta Tornado ECR si-a gasit un inlocuitor in  Eurofighter EK. Astfel incat viitoare achizitii de avioane s-ar putea sa fie avute in vedere.

Anuntul cu privire la achizitionarea a inca 20 de aparate Eurofighter (atentie – Tranche 5, care trebuie mai intai dezvoltata) a fost facut cu ocazia expozitiei de tehnica militara  ILA 2024 (Berlin) de catre cancelarul german Olaf Scholz. Dar de fapt inca nu se stie daca cele 20 de avioane vor fi cu adevarat Tranche 5 sau ceva intermediar – Tranche 4/5.

Dar nici cele 35 de F 35A nu par sa fie suficiente, de curand Reuters si „Der Spiegel”, au anuntat ca flota de F 35A ar putea sa creasca si stim deja ca exista negocieri in curs pentru inca 8-10 F 35A, dar zvonurile din presa sugereaza ca fortele aeriene ar dori chiar mai multe F 35A, insa deocamdata nu avem un o cifra pusa pe masa, nici o decizie politica sau o sursa de finantare.

Si ca lucrurile sa fie cum trebuie sa fie, Berlinul mai face un pas in fata si prin intermediul ministerului de interne – de aceasta data – face o comanda ferma pentru 38 de elicoptere Airbus H 225, cu posibilitatea ca comanda sa urce pana la 44 de unitati.

Noile elicoptere vor intra in doatrea politiei federale germane (Bundespolizei) si vor inlocui aparatele H155 si AS332, care sunt in campul muncii de peste 20 de ani. Livrarile vor debuta incepand cu 2029. Ca date generale, H 225 are o raza 830km (1100km cu rezervoare externe) si poate ridica o sarcina externa de 4,75 tone putand astfel fi folosit si in cazul unor dezastre naturale.

GeorgeGMT

23 de comentarii:

  1. Eh cand ai bani, ai bani.

    3
  2. azi e ziua eroilor! Da, am avut asa ceva!

    4
  3. Astia cand termina pregatirile se duc peste Putin sa ii ia gazul direct din Urali.
    Daca i-a manacat pe rusi in fund i-a mancat in asa hal ca o sa ii scarmene teutonii.

    18
    • Dacă scapă de recesiune și criza in care se afundă din ce in ce mai mult. Și dacă rămân la butoane. În curând au alegeri și la astea de duminică partidul lui Olaf Snowman a ieșit pe 3. Iar ăia de ieșiră pe doi,la discursul comediantului in Bundestag au părăsit sala și l au făcut milog. Adică și în Germanistan situația e la fel de kknie ca în Galia Macroului Fumee.

      4
      • asa zicea putinica al tau ca vor manca la lumina lumanarii si vor ingheta de frig. si ei au scos 100 de miliarde pentru inzestrare, asa, din saracie, au pus ban cu ban… recesiunile se mai termina, inflatiile trec… nimic nu e vesnic, nici macar haznaua numita statul rus… dar pentru asta trebuie sa stii istorie 😉

        13
        • Când ai centrale nucleare și sute de km graniță terestră cu Polonia,Moldova, România nu ai cum sa rămâi la lumina lumânării. O știe orice Gâga.Cat despre sută aia de miliarde ,🤣🤣🤣.Poate de la alții nu de la ei. Care alții(Macroul fumee și Olaf snowman) sunt un pic (mai mult) pe făraș. Marea câștigătoare a europarlamentarelor e duduia Pepenaș. Care e șefa unui partid fascist. Și după cum îl privi pe Macrou la întâlnirea G7, îl iubește maxim și extrem.

          1
          • alo moderatorii. mai cenzurati putin din glumitele de gradinita cu iz de bancuri cazone. e pacat de articolele seriase daca tolerati toti papagalii. mai da cu ochiu p-aici fun atasat militar al unei tari aliate si in fond de ce si-ar pune militarii francezi pielea-n batz p-aici cand bancuri a la trolli rusi abunda.

            3
            • Bine ar fi sa fie doar glumițe. Momentan madam Le Pen e la vreo 35%. Partidul Macroului Fumee se chinuie pe la 15. Olaf e victimă,are alegeri în toamnă și e in vrie plată. Sunak al britilor după 4iulie părăsește fotoliul de PM. Așa că situația e kknie rău. Ptr comediantul milog. Mai ales că Bideul senil e pe post de baba moartă pusă în geam sa îi ia fi su bețiv pensia. Și deși pare ,nici asta nu e glumița. E realitatea crudă și dureroasă!!😂😂😂

    • Bunicu-meu a treacut Kerch-ul si aprope a vazut Asia ( de fapt s-au urcat outin pe Caucaz) Ai cumva idee despre ce diferente au aparut in ~80 ani?

      9
  4. The Bundestag’s Budget Committee has approved two additional F126 frigates and released the money for a price increase for the four warships of this type that have already been ordered. „Eh cand ai bani…” (smiley)

    4
    • Astea sunt investitii, nu cheltuieli, tocmai pentru ca bani nu mai sunt asa cum viseaza cei care stau cu mana-ntinsa din Africa pana-n estul Europei.
      Investitiile astea, pe langa intarirea apararii mentin niste industrii in stare de functionare, asigura perspective pentru siguranta rutelor comerciale externe si sustin competitivitatea economica a tarii si a Europei implicit, de unde au de castigat si Romania si Israelul.

      3
  5. Sure! The annual positive balance of inter-trading balance made tens and hundreds billion Euro. And that’s what I’m offering (https://augengeradeaus.net/): – „Die 16 VLS Zellen wie etwa der Raketenabwehr” (Navy Area Defense System) for the fifth and sixth, hypersonic interceptors… (smiley) Nice weekend!

    1
  6. In toata Europa si in afara ei toti cumpara elicoptere H225M….. nu auzi de H215 M… Aibus ne tot tromboneste sa comandam H215 ! , care e un drum inchis..am produce doar pentru noi si atat…. Ori primim licenta si construim ceva performant ce se cere pe piata, ori fabricam cu alta firma si ei sa sa duca…

    3
    • Depinde de ce ai nevoie. H215M e la 9 tone maxim, H225 e la peste 11 tone.
      Nu sunt chiar in aceeasi clasa.
      Chiar daca nu mai comanda azi, H215M in versiunea AS532 este operat de multe tari in Europa.
      Ultimele comenzi sunt in Brazilia, Chile si Argentina. Ai o baza mult mai mare de operatori, de cateva ori mai mare decat H225.
      Ori daca e sa produci, dar si sa intretii, e posibil ca H215M sa fie mult mai lucrativ in urmatorul deceniu, poate mai mult.

      In Europa, H225M este comandat doar de Franta, Ungaria si Olanda.

      Sud-Coreenii au facut Surionul mult mai aproape de un H215M decat de H225M. De asta au avut nevoie si la asta s-au incadrat probabil si cel mai convenabil cu transferul de tehnologii.

      4
    • H225 nu am produce, ca nu ni se ofera.
      Daca vrei sa produci dar nu ai bani sa iei licente, produci ce ti se ofera sau te lingi pe bot.

      4
  7. Daca am da o comanda consistenta, am produce orice tip de elicopter…… Dar noi pana in 2030 nu avem de gand sa investim in elicoptere…Tare imi e ca trece timpul si vor veni platile pentru F35 si, din lipsa de bani sau de alte prioritati care sunt pe lista, gen MLI,Tancuri,artilerie pe roti,noi o sa facem modernizare la pumele pe care le detinem sa avem elicoptere de transport/multirol si o sa luam pentru atac cateva H145m ca vecinii nostri. Si asa o sa bifam modernizarea si aducerea la zi a flotei de elicoptere. Ca dupa cum e trendul in Ucraina e greu sa transporti trupe cu elicopterul, mai bine cu transportorul..
    Cu elicopterul mai mult pentru misiuni FOS… Banuiesc, ca si ai nostrii, vor infiinta niste unitati speciale de lupta cu drone, ceva de mari dimensiuni,ma refer ca numar de drone nu astea de acum cu cateva H450 si Bayractar, care fac SAR si ce or mai face. Am citi undeva ca Japonia, o sa scoata elicopterele Apache si alte tipuri si vor folosi o unitate speciala de UAV, cu AI pentru lupta,etc, cev or fi in numar foarte mare si vor lupta coordonat cu alte sisteme. Cred ca acesta e cursul de urmat si pentru noi.

    2
  8. Este o mare greseala sa nu ai si cateva elicoptere de atac gen Apache. In zilele astea pe toate fronturile ele fac cat e greutatea lor in aur cu toate ca in paralel sunt folosite drone.

    2
    • Uita te cate elicoptere Mi 28 si K52 mai vezi pe front in Ucraina ! Ce sa faci cu ele ? Sa sa dai cu PRND in infanterie? Sa traga cu rachete antitanc ? Orice MANPADS doboara un elicoter .Acum sunt n…..sisteme antitanc pe diferite masini de infanterie, Ai drone care in viitor vor fi roiuri cu AI, practic trimiti un roi de drone si distrugi 20 de tancuri, fara a pierde un soldat, ai MLRS sa dai pe infanteria inamica, proiectile inteligente de artilerie. cercetarea si culegerea de informatii o faci cu drona. Tinand cont ca armele sunt mai distructive in sec 21 si armatele nu mai au personal numeros, ca in 1944. In Europa nu se mai merita elicoptere de atac dedicate. Germanii au spus pas la o modernizare Tiger si au luat H145M, mic ieftin, pui Spike Nlos, dispozitive optice si IR ca pe drone, inestiti mici si cheluieieli asemena . Elicopterul de atac dedicat mai are viata in ASIA, AFRICA, unde nivelul de echipare si tehnologie nu e acelasi cu cel din Europa. Japonezii au gandit o bine. Aceiasi schimbare de optica o au si SUA, au renuntat la FLR, unde se investise bani grei in proiectarea de elicoptere rapide si performante..

      3
      • Nu orice MANPAD daca au cateva contramasuri, sunt sigur.

        • Adica rusii vrei sa spui ca nu au avut contramasuri pe ale lor ? Eu cred ca au avut, plus ca ei cu sistemelele de EW nu stau chiar asa de prost. Ia uite ce poate un elicopter la jumate din pretul unui Apache :https://www.youtube.com/watch?v=um20knbQyKM&ab_channel=HotNewsRomania. Specialistii lor spun ca face 85% din ce face un elicopter dedicat .In 1982 in Liban elicopterele Gazelle au creat destule neajunsuri fortelor israeliene..Asta in conditiile dotarii tehnice de atunci ! Acum elicopterele astea mici au tehnologii si arme performante, sunt incomparabil mai potente.

          2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *