Cand musti mai mult decat poti mesteca

Indonezia arata multa vointa in modernizarea fortelor sale aeriene si depune eforturi extrem de mari pentru a detine o forta aeriana moderna si puternica.

In acest moment s-a incheiat programul de achizitie a cinci aeronave de transport C-130J-30 Hercules, ultima sosind in tara in urma cu doar cateva zile. Iar cele cinci noi Herculesuri nu sunt deloc ieftine, dar macar aici indonezienii au experienta cu acest tip de aeronave, Herculesul fiind in dotare inca din anii “80.

Pe langa cele cinci noi aparate, mai exista si C 130 B si H, noua dintre ele (H) fiind primite din partea Australiei, dar, atentie, mondernizate in 2012 la standardul “J”.

In privinta flotei de aparate de lupta, lucrurile sunt ceva mai dificile, Jakarta avand deja semnat un contract cu Dassault pentru 42 de Rafale F 4 – 8,1 miliarde de dolari si exista de asemenea un memorandum de intelegere cu Boeing pentru achizitia a 24 de aparate F015EX/F-15IDN pentru suma de 13,9 miliarde de dolari, doar ca compania americana nu este foarte sigura daca Indonezia chiar isi va permite sa plateasca o asemenea factura. Contractul cu Boeing este deocamdata pe masa discutiilor.

Si, ca lucrurile sa fie complete, Indonezia este si partener in programul sud-coreean KF-21, doar ca lipsa banilor a facut ca indonezienii sa aiba probleme.

Initial Jakarta a intrat in program cu 20% din costurile de cercetare-dezvolatre doar ca  lucrurile n-au mers asa cum era preconizat, indonezienii nu au reusit sa-si plateasca partea iar intr-un final s-a lasat si cu acuzatii de spionaj industrial din partea coreenilor.

Pana la urma cele doua parti ar fi acceptat ca Indonezia sa-si reduca contributia la o treime din valoarea initiala (aproximativ 1,25 miliarde de dolari), adica o contributie de 440 milioane de dolari pana in 2026, cu o reducere proportionala si a transferului de tehnologie din partea Coreeii.

Initial, 48 de aeronave KF-21 ar fi trebuit achizitionate si fabricate local.

Si cu toate acestea, cu putin timp in urma, ambasadorul indodezian la Moscova – Jose Tavares – a declarat ca achizitia de avioane Suhoi Su-35S nu a fost cu totul abandonata si ca se asteapta ca lucrurile sa se mai calmeze (se referea aici la sanctiunile pe care americanii le-au promis celor care cumpara tehnica de lupta ruseasca) si ca in viitor ar fi posibil ca Su-35S sa fie luat in considerare.

De amintit ca o posibila achizitie de aparate Su 35S de catre Indonezia este o idee destul de veche si chiar s-au negociat modalitati alternative de plata in sensul ca rusii ar fi fost de acord sa primeasca ulei de palmier sau cauciuc in schimbul avioanelor.

Si ar mai fi de mentionat ca in acest moment, tara asiatica opereaza o flota compusa din aparate Su-27/30 ca si un numar de F 16 AB/CD.

Asadar, vointa exista, banii sunt problema, dar sare in ochi suma ceruta de Boeing pentru 24 de F – 15EX, o suma care chiar daca ar face obiectul unei negocieri dure tot pare de-a dreptul exorbitanta. Daca mai conteaza, indonezienii au cerut aprobarea si pentru cumparare de F 35A – inainte de a intreba cat costa F 15EX, dar americanii au refuzat cererea pe motiv ca intretinerea aparatelor este prea complexa pentru ceea ce pot astazi sustine fortele aeriene locale. Un refuz diplomatic, dar tot refuz ii zice.

GeorgeGMT

21 de comentarii:

 1. soldatul Sveik

  Asa e !
  Pericol mare la granita Romaniei : Indonezia !
  Cu rusii ne-am lamurit : slabi !
  Cu chinezii ne-am lamurit, nu se baga pentru ca pierd piata de desfacere si le moare economia !
  In schimb, Adolf Putin va ramane in istorie ca un macelar al tineretului rus, un exterminator, un nenorocit ordinar. Sunt milioane de copii care nu se vor mai naste pentru că Putler vrea sa-si faca mosie in Ucraina.

  33
 2. 575 milioane coco un F15?? Face și clătite in timp ce dansează la bară? Sau e construit cu tehnologie klingoniana?

  17
 3. ” un macelar al tineretului rus, un exterminator, un nenorocit ordinar. Sunt milioane de copii care nu se vor mai naste pentru că Putler vrea sa-si faca mosie in Ucraina.”
  Doamne ajuta ce sa zic, mai face si lucruri bune 🙂

  32
 4. Doua lucruri:
  Indonezia e cea mai mare tara musulmana in numar de cetateni.
  Indonezia e hartuita frecvent de China.
  Ultimul e ca daca nu intretin o armata rezonabila, chinezii au sa gaseasca motiv sa sara pe ei precum sar pe uguri la ei.
  Nu toti musulmanii sunt ca aceeia care au aparut in ultimii ani in Europa si in Orientul Mijlociu dar e usor sa fie indreptati in directie prin
  sefi religiosi.

  22
 5. Indonezienii sunt celebri cu privire la „calitatea” intretinerii vehiculelor cu motor de orice fel, de la chestii care plutesc, masini de orice fel si probabil si avioane.
  Sunt curios cum se descurca acu avioane moderne, unde intretinerea este dificila si costisitoare. Cum stau cu accidentele?

  4
 6. Mai mult de 500 milioane un F-15EX ??? Sa ia si 50 de motoare de rezerva si 50 de pachete de armament pentru toate si tot nu inteleg pretul.

  4
 7. Se confirma 100% in Romania

  Nivelul democratiei in Indonezia e intre Armenia, de unde francezii incep sa ii inlocuiasca pe rusi, si Mexic – unde industria e o mica extensie a SUA.
  https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores?sort=asc&order=Total%20Score%20and%20Status

  Ca stau intre F35 si Su35 are legatura mai degraba cu jocul dintre SUA si China decat cu influenta ruseasca.

  * Al naibii de ironic cum tari care promoveaza agende de mediu atat de coerente vand avioane pentru banii obtinuti din extinctia urangutanilor si arderea turbariilor … in realitate banii pentru planuri de termen lung nu exista iar gaurile sunt umplute cu propaganda… sau dupa caz, cu Nutella si cartofi prajiti in ulei de palmier.

  ** Armele pe care le primesc acum cei din Indonezia nu ii salveaza de acumularea problemelor climatice, poate e si asta un argument pentru care nu primesc acces la orice tehnologie. Cineva tot trebuie sa supravietuiasca pana la urma.

  4
 8. F-15EX e dotat mai bine că f35 atât că nu este stealth are pe el până si laser este foarte bine modernizat și are 2 motoare la viteza nul prinde nimeni 😏 .

  6
 9. Vasile Băcăuanul

  Și se mai spune că f-22 este cel mai scump avion. Iaca nu-i așa.

  2
 10. Cand are viteza nula normal ca nu-l prinde nimeni. Dar sa vezi cand viteza nu mai e nula cum nu-l vede nimeni.

  4
 11. Singura datà când mi-a zburat deasupra capului la micà altitudine o pereche de Su-30 a fost la Moscova 😉(nu, nu am fost niciodatà în Rusia sau o altà tarà din fosta URSS).
  A fost la Bali, acum câtiva ani.

  Indonezienii mai asteaptà transferul a 12 Mirage 2000-5, ex-qatar, contract anuntat în iunie 2023.

 12. Ar fi scump, dar nu e asta pretul.
  In 2022 Indonezia a adresat cerere ca vrea sa cumpere ceva, printre care si 24 de avioane. Nu se stie exact ce a fost in cerere, ce au cerut, ce armament, cate motoare de rezerva. Doar ca in pachet erau si 24 de F15
  A venit aprobarea si raspunsul cu maxim 13.9 miliarde pt ce au cerut , dar maxim , cam cum a venit anul trecut si raspunsul de maxim 2 miliarde pt cererea noastra de Abrams.
  In 2023 au semnat un memorandum cu Boeing, dar nici una din parti nu a comunicat pretul.
  https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/indonesia-boeing-agree-deal-for-sale-of-f-15-jets

  Intre timp negocierile par tensionate. Probabil pretul considerat inca prea mare. Dar e tinut la secret, oricare ar fi el.
  https://defencesecurityasia.com/en/boeing-confident-indonesia-will-proceed-with-f-15ex-purchase-despite-current-negotiation-stalemate/

  Asta e ultima stire de anul acesta si Indonezia a anuntat si probleme financiare, deci e posibil sa nu iasa nimic.

  2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *