India se aliniaza, neoficial, sanctiunilor impuse Rusiei

Nu discutam inca de sanctiunile economice ci de mai putin vizibilul sector al achizitilor de tehnica militara, ori acest lucru este foarte dureros pentru o industrie militara si asa lovita rau de razboiul din Ucraina, cea ruseasca.

Cand spunem ca industria militara rusa este lovita rau de razboiul din Uraina, ne referim mai ales la prestatia sub-mediocra a tehnicii de lupta rusa. Pentru ca NATO si Armata Ucraineana au reusit impreuna sa tina piept diviziilor Moscovei cu cateva mii de rachete anti-tanc si ceva mai mult de-atat…

Timp de doua luni, Armata Rusa a suferit pierderi incredibil de mari pe absolut toate fronturile. A pierdut un numar neverosimil de mare de vehicule blindate (tancuri, transportoare, sisteme AA, artilerie reactiva) in fata rachetelor AT occidentale si a artileriei ucrainene. La nivel de forte aeriene, chiar daca injumatatim bilantul oferit de Kiev, tot vorbim de pierderi enorme in fata unei apararii anti-aeriene ucrainene care se bazeaza pe rachete cu raza foarte scurta Stinger si pe sisteme AA sovietice, batrane ca vai de ele.

O alta lovitura dura pentru industria de armament rusa vine de pe urma sanctiunilor dure impuse de occident, atat pentru eventuali clienti cat mai ales pentru furnizarea de dispozitive, semi-conductori, subansamble etc din Occident catre Rusia.

Si bomboana de pe coliva, India a anuntat ca renunta la cumpararea a 48 de elicoptere rusesti  Mi-17 V5. Motivul oficial este ca guvernul sustine achiztionarea de elicoptere din productia interna dar stim cu totii ca India nu are capacitatea de a produce ceva similar cu MiL Mi 17.

Mai rau de-atat, in urma cu o luna, guvernul de la New Delhi a anuntat ca o serie de produse militare sunt interzise la import, incepand cu luna decembrie 2022 pana in decembrie 2028. Pe lista care cuprinde 107 articole se regasesc si subansamble sau componente pentru tancuri T 72/T 90, rachete AT, BMP 2, nave de lupta, submarine etc. Din nou, motivatia oficiala este sustinerea producatorilor interni, nu putem insa sa nu remarcam sincronizarea cu evenimentele din Ucraina.

Cel mai probabil ca India se uita cu foarte multa atentie la AUKUS, pentru ca sa nu uitam atat AUKUS cat si India impartasesc de facto un potential inamic comun: China. China care este cel mai bun prieten al Moscovei in aceste zile iar de aici si pana la o colaborare mult mai stransa intre India, Statele Unite, Australia si Marea Britanie s-ar putea sa nu fie decat un pas.

Pentru ca in anii ce vin este foarte posibil ca relatia dintre Moscova si Beijing sa fie tot mai apropiata (tinand cont ca Rusia va fi prinsa in sanctiunile occidentale), ori in aceste conditii ce sa mai faca India cu relatia ei cu Moscova? Rusia va prioritiza in mod clar prietenia cu China, iar India chiar nu-si permite ca principalul sau furnizor de arme si tehnologie militara sa ramana tot Rusia, de aceasta data o Rusie remorcata de China ca sa nu-i spunem vasala…

GeorgeGMT

40 de comentarii:

  1. Neamtu tiganu

    Nu cred ca e vorba de sanctiuni contra Rusiei. Mai degraba e vorba de o decizie economica. Occidentul a incercat de mult sa-i livreze arme Indiei. Am mai vorbit de Eurofighter, se spunea ca li se oferea indienilor chiar colaborare in fabricare.

    Probabil ca acum, vestul a redus masiv preturile, pt a-i scoate din competitie pe rusi. Ursula a vizitat India si premierul Indiei a fost in Germania.

    Despre diferentele de calitate, performante armament ost- vest nu mai vorbim.

    PS m-a uns pe inima vestea ca rusii au patit-o rau la trecerea unui riu. Cica un intreg batalion a fost scos din lupta.

    52
  2. Romulus Vlad (alt Vlad)

    Perceptia conteaza. Echipamentul rusesc pusca prin ucraina. Parca echipmanetul militar rusesc era da shit. Mah, noua ne au vandut echipamente mai slabute, downgraded… Oare cum se vor comporta astea in caz de ceva. Coroborat cu partea geopolitica…nu vad cum India + rusia = love.

    5
    • am colaboratori in India, au o groaza de televiziuni tabloide gen „latrinele Tv” de la noi pe care cei mai saraci cu duhul le cred pe nemestecate.
      Au o teama de China si au perceptia asta proasta ca Rusia ii ajuta impotriva chinezilor. Li se impuie capul ca au arma atomica si ca fabrica arme de calitate cu rusii. Cred ca e o manevra acolo cu interese si media controlata de smecheri.
      Politicienii lor sunt ca incredere si corectitudine undeva ai nostrii/100, e foarte multa dezbinare si la ei in societate.

      13
    • aoleu, @Romulus Vlad, mi-au murit ochii, citindu-ti postarea! Dar in principiu, ai si n-ai dreptate! ????

      3
  3. Ca parere personala, intr-un timp scurt AUKUS va deveni JAIUKUS(Japonia, Australia, India, UK, USA)

    10
    • o sa trebuiasca sa isi schimbe numele ca daca baga initiale de la toate tarile o sa fie o penibiliciune

      3
    • gogu_original

      Sau se reface SEATO, parca suna mai bine.

      4
    • Salut Mihai. O parere interesanta. Eu sunt circumspect. Cunosc cate ceva despre japonezi, si nu vad cum ar putea fi integrati sau mai ales de ce, cel putin in actuala forma a pactului. Poate mai degraba. alte colaborari multilaterale.
      Pactul acopera mai multe domenii, printre care si cel al impartasirii informatiilor unde Japonia nu vad sa aiba loc la aceeasi masa. Chiar si in varianta extinsa, 5 ochi, se adauga Canada si NOua Zeelanda mai intai.. Japonia ar ptuea fi a terta varianta de extindere, dar dezavantajele ar fi mari, pentru ca ar exclude cumva actorii apropiati geografic de China, mai ales ROK. Ar mai fi si problema Taiwanului, dar chiar daca il excludem complet, Japonia si ROK nu cred sa stea vreodata comod la aceeasi masa, si asta nu din cauza coreenilor (si mai ales, nu neaparat doar din cauza WW2 cum pare ca e parerea general impartasita pe la noi).

      5
      • M. stie cu ce se bate toba. Japonezii s-au trezit peste noapte ca sunt cu 30 de ani in urma in industria de armament, complet dependenti de importuri. Nu au cu ce sa compenseze daca vor tancuri, avioane de vanatoare sau sisteme AA. In contextul in care isi amplifica pretentiile pentru Kurilele lor (pline de metale necesare dezvoltarii motoarelor de racheta) iar problema de perspectiva a americanilor nu e Rusia ci China e clar in ce directie se indreapta.

      • Salut. O parere foarte pertinenta ai expus si tu referitor la relatiile dintre Japonia si Coreea de Sud, cu greu se vor impaca, divergentele dintre ele sunt mult mai vechi, am mai citit cate ceva despre asta, dar pana la urma cred ca ambele vor intelege ca au, la fel ca in Europa, un singur dusman care tot incearca sa isi extinda teritoriul, maritim mai ales, iar acela este China. Acelasi lucru l-a inteles, de exemplu si Vietnamul, care au divewgente cu China in privinta insulelor Paracel si Spratly, dupa ce ani la rand au fost tari prietene comuniste

        3
        • In paralela cu Vietnamul, pe langa interese comune, pentru care iti dau dreptate, sunt si diferente majore:
          – Japonia nu are doar neintelegeri vechi cu RC; sunt si unele relativ recente, mai putin metiatizate pe la noi, precum deportarea cu rea vointa a refugiatilor din sud in RPDC pana in aproape de anii ’90 sau discriminarile incompatibile cu ceea ce intelegem noi prin cultara occidentala, pana aproape de anii 2000. Astea nu prea au cum sa ajute la uitarea unor diferende sau vindecarea unor rani vechi.
          – Vietnamul are China drept principal inamic istoric, cam din totdeauna, inclusiv in vremuri apropiate. Conflictul cu SUA a fost limitat in timp, si legat de orientarea politica recenta, poate doar un simplu scurt episod de-a lungul istoriei in care cele doua tari au avut relatii proste, comparativ cu relatii vesnic foarte tensionate cu China, cu substrat mult mai profund decat sistemul politic adoptat vremelnic, sau chiar in pofida lui.
          De la distanta, prin ochii nostri, pare absolut clar interesul comun, si gandind la rece, apare fireasca o apropiere, dar ma tem ca nu e chiar asa. Sunt cateva premise pe care le consideram implicite, dar care in mod ciudat pentru noi, nu sunt chiar adevarate: pentru coreenii buni japonezii sunt preferabili chinezilor, sau antipatia vietnamezilor fata de americani excede perioada conflictului deschis, iar antipatia fara de chinezi este recenta (pentru ca acum am aflat noi de ea) etc. Practic concluziile noastre firesti sunt viciate de faptul ca folosim doar informatiile care au ajuns la noi recent (cele legate de expansiunea influentei chineze), sau le consideram mai importante decat altele.

          3
        • N-au fost prieteni.
          Că or fi ajutat chinezii în războiul contra americanilor ca să îi țină pe ăia ocupați e una.
          Dar China și Vietnamul s-au încăierat imediat după în 1979.

          11
  4. Viorel Manole anunță inca un contract important cu India. Pe lângă cele 100 de IAR-99I, India a comandat și 50 de IAR-330 Puma NG. Și dimineața îmi era asa de somn 🙂 urmează +100 de Light tancuri derivate din T-55.
    Industria națională de apărare este pe valllllllll

    12
  5. Dancu vorbea ieri de submarine ca prioritate pentru noi, cam simultan cu povestea corvetelor. Vreo sansa sa vina prin toamna la pachet decizia? 🙂

    PS Nemtesti sau frantuzesti?

    2
  6. Din ce știu eu , SUA au încercat sa formeze o alianță Australia , India și Japonia cu scopul blocării expansiunii chineze , doar ca fiecare era prea ocupat sa își urmărească interesele proprii și nimeni nu a jucat in echipa – este greu pentru SUA sa ii tina pe cei 3 împreuna …

    4
  7. In opinia mea nu e nicio dragoste intre Rusia si China. Ba dimpotriva China nu uita ca a solicitat transfer tehnologic rusesc si a primit refuz cel putin pentru turbine de elicopter si motoare de avioane. Asa ca RD-ul l-au facut ei cu subleru, raspa, pila si mai nu stiu ce. Si cred ca cel putin din punct de vedere EW, sunt peste rusi la ora asta si in curand si la motoare.
    Si mai cred ca in relatia de armament China Rusia, cat mai ramane din ea, Rusia a pierdut cam toata capacitatea de negociere, cu standardul nu va mai dam downgradate(adica politicos spus pentru export) ci va dam real deal. Care real deal e deja la concurs macabru de care arunca turela mai sus si mai artistic prin Ucraina.

    Interesul Chinei este sa nu recunoasca ce face Rusia pentru ca ar da apa la moara cu Taiwanul.
    Tot interesul Chinei este la papica. Ca-s multi de hranit. Pe de alta parte Rusia e mare/lunga/lata si cam nepopulata iar cu nitica agricultura intensiva se rezolva strategic mai multe.
    Tot interesul Chinei este Africa. Unde rusii s-au bagat peste chinezi, visand aiurea in tramvai.

    Marele pericol cu China este ca ei au inteles din primul moment ca daca n-au dezvoltare tehnologica la nivel de Occident nu au cum pune conditii. Iar tehnologizarea Chinei este un fapt deja produs, decalajul cu Occidentul fiind…..

    17
  8. Mă îndoiesc să mai aibă rușii ce exportă, cred că prioritară este înlocuirea pierderilor.

    7
    • in curand, cred ca vom vedea o gramada de rusoaice pe retelele de socializare aratandu-ne curul si tatele 🙂
      Rusii sunt neantrecuti in a-si distruge generatiile de tineri

      14
  9. Nu mă miră pierderea clienților tradiționali pentru export de către complexul militar-industrial rus. „Performantele” din Ucraina sunt cea mai buna „recomandare”. Iar când vezi ce conțin dronele lor „ultraperformante” și că își repară blindatele cu cipuri luate din mașini de spălat sau frigidere…

    14
  10. O decizie logica .
    Rusia nu mai poate fabrica arme de precizie din lipsa de microelectronica , ca urmare a sanctiunilor .
    S-a ras mult aici de indieni .
    De fapt traditionala bascalie , fara sa ne uitam la noi .

    16
    • Rusia nu cred ca mai poate exporta nimic. Pe lângă Ucraina se pare ca vor urma noi conflicte in zona Kazahstan / Kyrgyzstan și bineînțeles Caucaz.

      5
  11. Ok, războiul cu Ukraina se va termina anul acesta, sau în cel mai rău caz se vor bate în permanentă prin Donbas, până când vor ceda ukrainenii din lipsa de fonduri. Întrebarea mea este : care va fi următoarea pe lista rusească a țărilor ce au nevoie de „eliberare”?

    1
    • Ucrainienii au fonduri infinite de la vest ca sa continuie razboiul, poate rusii o sa cedeze.

      14
      • Da, ar fi ideal. Deocamdată ăsta e narativul oficial. Mai vedem, sperăm să nu facă ukrainenii vreo nefăcuta, să atace vreun oraș în Crimeea sau Rossia. Eu întreb încă o dată, cam ce țară ar putea fi atacată de ruskii în următoarele luni sau ani? Sper să nu fie Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *